Na uren heen en weer lopen, is eindelijk je kindje in slaap gevallen en kan je het in zijn bedje leggen. Zelf ben je ook bekaf en blij dat je even kan gaan liggen. Net op het moment dat je wegzakt, hoor je een geluidje: is hij nu weer wakker, of toch niet? Je hijst je overeind en gaat toch maar even kijken. Herkenbaar toch?

Met een babyfoon overkomt je dit niet. En daar hoef je zelfs niet eens een de duurste en beste babyfoon voor aan te schaffen. Ook met een goedkope babyfoon hoor je of je kleintje wakker is. Vaak is het zelfs zo dat kindjes rustiger doorslapen, als er niet steeds iemand aan hun bedje komt.

De babyfoon is er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. In deze koopgids gaan we dieper in op de diverse systemen van babyfoons, wat ze kosten en waar je op moet letten bij aanschaf.

Overzicht Babyfoons

Wil je direct weten welke Babyfoons wij als beste hebben beoordeeld? Hieronder vind je een verkort overzicht van alle producten die voldoen aan onze criteria om als beste babyfoon in aanmerking te komen. Verderop in deze koopgids hebben we alle specificaties, voor- en nadelen als ook advies beschreven.

Wat is een babyfoon?

Een babyfoon is een apparaatje dat bestaat uit twee delen: een zend- en een ontvangstation. Ook wel de baby- en ouderunit genoemd. De communicatie tussen beide stations kan op verschillende manieren. De meest gebruikte verbindingssystemen zijn internet, analoge lijnen en de digitale verbindingen DECT en FHSS-transmissie.

Het doel van een babyfoon is dat je het geluid van je baby in een andere ruimte kan beluisteren. Zo ben je als ouder of verzorger altijd op de hoogte van wat er zich in de kinderkamer afspeelt. Naast systemen waarbij alleen de babyunit als zender werkt, zijn er ook toestellen waarbij beide units als zender fungeren.

De mogelijkheden met een babyfoon zijn divers. Zo zijn er die alleen geluid overdragen, maar je kunt ook kiezen voor een babyfoon met camera. Verder zijn er die voortdurend zenden, maar er zijn ook die pas aanschakelen zodra er een beweging of geluid wordt gesignaleerd. Draadloze systemen met videofunctie zenden als enige babyfoon, continu een signaal uit.

In ons land moeten alle apparaten die van radiogolven gebruikmaken voldoen aan de Europese richtlijn 2014/53/EU. Dit houdt in dat de straling niet groter mag zijn dan 2 W/kg voor het bovenlichaam en 4 W/kg voor de ledematen. Kies daarom altijd een babyfoon met Europese certificering.

Waar moet een goede babyfoon aan voldoen?

Een goede babyfoon is veilig, heeft een goed bereik en een heldere geluidskwaliteit en eventueel, dat is maar net waar je voor kiest, ook een goede beeldkwaliteit. Zo kan voor jou de beste babyfoon er wel een op batterijen zijn.

Als we naar de veiligheid van de verbinding kijken, zijn digitale DECT-toestellen het veiligst. Als enige zijn zij 100% beveiligd tegen afluisteren, doordat het signaal tussen de beide units versleuteld is. Hierdoor kunnen buren niet per ongeluk op jouw babyfoon afstemmen.

Classificeren we de babyfoon op bereik, komen de PMR-babyfoons als beste naar voren. Deze werken net als een walkietalkie en functioneren tot op een afstand van drie kilometer. Bij PMR-toestellen is eveneens de verbinding tussen zender en ontvanger versleuteld.

Houden we over; de geluids- en beeldkwaliteit van een babyfoon. Vanzelfsprekend wil je een babyfoon waarbij geluid en beeld helder doorkomen. Daarbij heb je ook de mogelijkheid te kiezen voor een model met terugspreekfunctie of een iets groter beeldscherm.

Welke soorten babyfoons zijn er?

Je merkt vaak pas hoeveel verschillende modellen en typen er van een product zijn, op het moment dat je het aan wil schaffen. Omdat de keuze van een babyfoon alles te maken heeft met het welzijn van je kind, is het belangrijk dat je je goed inleest. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de beste babyfoon koopt.

De analoge babyfoon

Bij analoge babyfoons wordt het geluidssignaal door elektromagnetische golven van de babyunit naar de ouderunit verstuurt. Een analoge verbinding komt het dichtst in de buurt van een gewone radioverbinding.

Dit soort babyfoon is de meest voordelige en heb je al voor € 25,-. Het bereik gaat tot zo’n tweehonderdvijftig meter afstand. Ze hebben wel als nadeel dat ze gevoelig zijn voor storing door andere elektrische apparatuur en geen versleutelde verbinding hebben.

DECT-babyfoon

DECT is de afkorting van Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Het is een digitale verbinding speciaal voor wireless telecommunicatie over korte afstand. Het bereik is maximaal 400 m. Voordelen van DECT zijn het heldere geluid, ongevoeligheid voor storing en de versleutelde verbinding.

De meeste DECT-babyfoons beschikken over een terugspreekfunctie en een ECO-variant. Dit laatste houdt in dat hij in stand-by vervalt zodra er geen geluid meer is. Over eventuele nadelen van de straling die DECT-apparatuur geeft, is nog geen wetenschappelijke vaststelling gedaan.

Babyfoon met camera

Er zijn meerdere systemen waarmee je een babyfoon met camera kopen kunt. Een daarvan is FHHS en het andere is internet. Met een wifi-verbinding kun je, waar je ook bent en op elk willekeurig smart-device de activiteiten volgen die de babyfoon je toezendt.

FHHS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. Dit is eveneens een digitale verbinding, maar dan in combinatie met beeld. De verzending van geluid beelden gaat via een versleutelde code. Typen met camera’s beschikken over een infrarood nachtlicht, vaak de mogelijkheid om extra camera’s aan te koppelen en een SD-card opslagfunctie.

Babyfoon zonder camera

Als er geen camera aan zit of aangekoppeld kan worden, spreken we van een audiobabyfoon. Het verschilt per merk, maar vaak zijn audiobabyfoons wel uitgerust met een extraatje als een nachtlampje, kamertemperatuurmeter, slaapliedjes en/of terugspreekfunctie.

PMR en gsm-babyfoon

De PMR-babyfoon beschikt over onbeperkte uitbreidingsmogelijkheden voor zenders en heeft een bereik van twee tot vijf kilometer. De gsm-babyfoon is een thuisverbinding met bluetooth. Als je kindje een geluid maakt, gaat je telefoon over. Zodra je opneemt, wordt de verbinding tot stand gebracht en kun je eventueel terugpraten.

Wat zijn de voordelen van een babyfoon

Het grootste voordeel van het gebruik van een babyfoon is dat je zelf meer rust hebt. Je kan bijvoorbeeld naar de buren of, als het mooi weer is buiten zitten. Je hoeft niet binnen gehoorsafstand van de kinderkamer te blijven. Andere voordelen zijn:

 • Als je kindje in zijn slaap geluiden maakt, hoef je het niet onnodig wakker te maken door het kamertje in te gaan.
 • Als je kindje huilt, kun je meteen zien waarom.
 • Je loopt zelf niet voor niets naar de babykamer, als je dacht dat je wat hoorde.
 • Met een infrarood babyfoon kun je, ook zonder het gebruik van een nachtlampje, je kindje zien.

Sommige babyfoon modellen kun je koppelen aan een app, waarna je een pushbericht op je telefoon ontvangt zodra de geluids- en/of bewegingssensor geactiveerd wordt. Voor tweelingen bijvoorbeeld, zijn er modellen met meerdere babyunits en/of camera’s, zodat je allebei de bedjes in de gaten kunt houden.

Top 7 Beste Babyfoons

Bij de keuze voor de beste babyfoons hebben we een selectie gemaakt van verschillende soorten babyfoons. Stuk voor stuk zijn het de beste modellen in hun soort, alleen verschillen ze onderling net op enkele specificaties. Naast de kwaliteit, specificaties, reviews en prijs vind je hieronder alle informatie.

Beste Algemeen
1. Luvion Easy Babyfoon met camera
4.5

De Luvion Easy Babyfoon is een zeer betrouwbaar model voor een uitstekende prijs/kwaliteit en goede reviews. Hij is eenvoudig in het gebruik met toch de belangrijkste opties als een uitstekende camera, 2 inch kleurenscherm, nachtzicht, vox-functie, temperatuur weergave, goede batterijduur en een helder geluid. Bovendien heeft hij een handige spreekfunctie waardoor je direct met je baby kunt praten. Ook heeft hij oplaadbare batterijen en een bereik van 250 meter zonder obstakels.

Voordelen:
 • Helder display en geluid
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede prijs kwaliteit
 • Positieve reviews
Nadelen:
 • Je kunt het beeld niet inzoomen
ACTUELE PRIJS
Meest veilige Babyfoon
2. Philips Avent SCD733/26 DECT babyfoon
4.5

Wanneer we de Philips Avent SCD733/26 babyfoon moeten vergelijken met de andere modellen dan valt direct zijn DECT technologie op. Wat is het voordeel van DECT hoor ik je denken. Welnu DECT zorgt ervoor dat er een veilige en robuuste verbinding ontstaat tussen de zender en het ontvangst van je signaal. Je kunt er dus zeker van zijn dat er niemand mee kan luisteren en er geen storing kan ontstaan door andere apparatuur. Ook zorgt deze technologie ervoor dat het geluid heel helder is. Om direct zo lang mogelijk met de batterij te kunnen doen heeft Philips een slimme eco modus voor verbruik van je accu. Hierdoor kun je wel 18 uur draadloos operationeel zijn. Ook het bereik is uitstekend en kan buiten het huis tot 330 meter. Leuke toevoeging is de sterrenprojectie die je kunt instellen en je baby zal kalmeren.

Voordelen:
 • Volledig storingsvrije privéverbinding
 • Helder geluid
 • Handige Eco-modus batterij
 • Veel mogelijkheden
Nadelen:
 • Geen beeldscherm
ACTUELE PRIJS
Beste Babyfoon met camera
3. Luvion Platinum 3 Black Babyfoon met Camera
4.5

Luvion Platinum 3 is de meest complete babyfoon van dit populaire merk. Hij is net nieuw en verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Met een uitstekende VOX activatie functie zal het apparaat direct reageren op geluid van je baby. Met de handige talk back functie kun je direct terugpraten en alles is goed te volgen op een mooi en helder beeldscherm van 3,2 inch. De zachtzicht functie zorgt ervoor dat je alles in een donkere kamer kunt blijven zien. Met een effectief bereik van 50 meter (met muren) kun je binnen deze straal waakzaam blijven. Wanneer je buiten bereik komt ontvang je direct een melding.

Voordelen:
 • Mooi kleurenscherm van 3.2 Inch
 • Helder geluid
 • Instelbare gevoeligheid VOX
 • Draaibare camera
 • Storingsvrije verbinding
 • Goede kwaliteit
Nadelen:
 • Kan niet inzoomen
ACTUELE PRIJS
Goedkoopste Babyfoon
4. Alecto DBX-85MT Dect Babyfoon
4.5

Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare babyfoon die moet doen waarvoor hij gemaakt is dan is deze Alteco DBX-85MT de beste keuze. Simpel in gebruik en snel en effectief operationeel is wel het meest opvallende aan deze babyfoon. Met toch ook een DECT signaal ben je verzekerd van een geluid en goed ontvangst. De gevoeligheid bij geluid kun je instellen en je kunt hem tot een afstand van 300 meter gebruiken. Natuurlijk heb je ook een terugspreekfunctie. Je hebt geen camera maar dat kan ook eigenlijk niet voor deze prijs.

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • DECT technologie
 • Instelbare gevoeligheid
 • Goed bereik
Nadelen:
 • Reageert niet zo goed als de duurdere modellen
ACTUELE PRIJS
Best Uitbreidbare Babyfoon
5. Luvion Essential Babyphone
4.0

Ben je op zoek naar een babyfoon die meerdere ruimtes kan observeren dan is deze Luvion de beste keuze. Je kunt hem met vier camera's uitrusten waardoor je dus ook voor meerdere baby's of kinderen een oogje in het zeil kunt houden. Ook heeft deze babyfoon al eens een "beste babyfoon award" gewonnen en dat komt ook zeker door zijn uitstekende functionaliteit. Met functies als slaapliedjes, terugspreekfunctie, mooi 3,5 inch kleurenscherm, zoomfunctie (jazeker daar is hij dan), timer, kamertemperatuur weergave en nachtzicht is hij nog steeds zeer actueel.

Voordelen:
 • Uitbreidbaar met 4 camera's
 • Goede Prijs / kwaliteit
 • Veel functies
 • VOX functie
 • Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
 • Batterijen snel leeg dus lader meenemen
ACTUELE PRIJS
Meest Exclusieve Babyfoon
6. Philips Avent Connected Beeldbabyfoon met App
4.5

Wanneer je op zoek bent naar een absolute topper dan is deze Philips Avent Connected babyfoon de moeite waard om eens goed te bekijken. Het meest modernste ontwerp is wat direct opvalt maar vooral ook de laatste technologie. Een handige App voor op je telefoon zodat je altijd op je mobiele telefoon voor ieder bereik kunt kijken hoe het gaat. Dit is enorm handig want je omzeilt elke beperking qua afstand. Maar wat te denken van de DECT ondersteuning, Full HD weergave op 4.3 inch kleurenscherm.

Voordelen:
 • Nieuwste technologie
 • VOX modus
 • DECT signaal met 400 meter bereik
 • Wifi ondersteuning
 • Mobiele App
 • Lange accuduur
 • Kamerthermostaat + nachtlampje
 • Rustgevende geluiden
Nadelen:
 • Prijs
ACTUELE PRIJS
Beste GSM Babyfoon
7. XOOZI S2 Babyfoon
4.5

Deze Xoozi S2 Babyfoon is de meest complete babyfoon van uitstekende kwaliteit. Naast een 5 inch HD kleurenscherm is hij uitgerust met twee camera's die met de bijgeleverde micro SD-kaarten tot 64 Gb aan videobeelden kunnen bewaren. Deze babyfoon is uitgerust met een terugspreekfunctie, temperatuursensor, 8achtvoorgeprogrammeerde slaapliedjes, VOX-functie die automatisch actief wordt zodra uw baby/kind geluid maakt. Ook kunje deze GSM babyfoon op afstand gebruiken met een App op je telefoon waardoor hij het beste bereik heeft.

Voordelen:
 • GSM Babyfoon met beste bereik
 • Gebruiksvriendelijk
 • Mooi groot 5 inch HD kleurenscherm
 • Ook koppelbaar via Wifi met een App voor op je telefoon
Nadelen:
 • Prijs
ACTUELE PRIJS

Reviews van klanten

Bij onze beoordeling van de Babyfoons hechten we veel waarde aan de reviews van klanten. De onderstaande reviews die wij vanuit bol.com, Coolblue en Google Reviews hebben verzameld geeft een aardige indruk wat de indruk is.

Blij met de aankoop

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Wij zijn erg tevreden over de aankoop van dit product. Het beeld dat wordt getoond is scherp en het geluid is goed verstaanbaar. Door het beeld kun je goed in de gaten houden wat je kindje allemaal aan het doen is, dit geeft een veilig gevoel.
Anraspa

Zeer tevreden

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Babyfoon van hoge kwaliteit. Voor de vrij hoge prijs krijg je voldoende terug: een goed bereik, lange batterijduur en vele praktische functies zoals een nachtlampje en een geprojecteerde sterrenhemel. Enige minpunt is de afwezigheid van een camera, al hoeft dit geen probleem te zijn gezien het heldere geluid en de gevoeligheid van de babyfoon.

Eenvoudig, goede kwaliteit beeld

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Beter beeld dan wat ik had verwacht van een babyfoon. Seconde vertraging van beeld en geluid is niet storend. Het lampje van de batterij blijft blauw en verkleurd niet naar rood en groen. Contact gehad met de klantenservice maar dit is een drukfout in het boekje. Wij zijn er heel blij mee nu we onze kleine ook kunnen zien als ze slaapt!
Nukker

Fijne babyfoon

4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
en gebruiksvriendelijke babyfoon met goede bereikbaarheid. Nog geen negatieve punten kunnen ontdekken aan deze alecto babyfoon. Volume aan te passen op zowel ouder-unit als baby-unit, waardoor je in elke omgeving je kindje goed kan horen. Waarschuwingen zijn in te stellen voor temperatuur. Ook gevoeligheid is te regelen, waardoor je zelf kan kiezen welke geluiden moeten worden doorgegeven. Wij zijn er heel tevreden over!
Wendelea

Zeer fijne babyfoon

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Wow wat een fijn ding! Wij hadden eerst een alecto dvm 65, als kraamcadeau gekregen, en deze gaf vaak storingen. Geregeld viel ook het scherm uit en konden we ons zoontje dus niet zien. Deze luvion essential limited gekocht en nog geen moment spijt van gehad!! Goede beeldkwaliteit en lekker groot scherm. Ook leuk dat je liedjes kan afspelen. Ons zoontje is nu net 1 jaar en klaar voor zijn eigen kamertje. Met de luvion essential kunnen we dit met een gerust hart doen! Hij is zijn geld dubbel en dik waard. Wij raden hem zeker aan!!!
Skv1

Super

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Heel lang gezocht naar een babyfoon. Uiteindelijk deze geworden omdat ik veel negatieve reviews over andere merken las. Hier had ik ook mijn twijfels omdat ik geen een negatieve review heb gelezen. Maar het is echt zo WAT EEN TOP PRODUCT! Heel fijn! Goed bereik mooi beeld! Batterij die lang meegaat. Geen spijt gehad.
Potterlo125

Gebruiksvriendelijk

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Het merk Xoomo als babyfoon was ons nog niet bekend, maar omwille van de goede reviews hebben we deze toch aangeschaft en geprobeerd, we hebben er geen seconde spijt van gehad! De camera is eenvoudig te installeren en te instellen, met een ontzettend goed bereik zonder het signaal te verliezen, zelfs in een nieuwbouwwoning. De camera geeft een haarscherp beeld weer en met de app kun je op afstand meekijken, waar je ook bent. We raden deze Xoomo Babyfoon dan ook van harte aan!
WinadeLevie

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een babyfoon?

Naast de persoonlijke wensen die je hebt, zijn er een aantal standaardvoorwaarden waarvan je mag verwachten dat een beetje goede babyfoon daaraan voldoet. Een van de belangrijkste dingen vinden wij, is de versleuteling van de zender. Je wil tenslotte niet dat anderen kunnen meeluisteren of jij de geluiden van een babyfoon drie huizen verder opvangt.

Bereik

Het bereik van een babyfoon heeft alles te maken met de soort radiogolven die hij gebruikt. De goedkope analoge babyfoon heeft een bereik van tweehonderdvijftig meter, de DECT’s gaan tot vierhonderd meter. De PMR-babyfoons gaan tot vijf kilometer en met een gsm-babyfoon heb je zelfs onbeperkt bereik.

Beeld- en geluidskwaliteit

Het is fijn als er een volumeregelaar aan zit, zodat je ‘s nachts niet van elk geluidje dat je kind maakt wakker schrikt. Let er bij beeldbabyfoons op dat er een goede infrarode camera op zit. Hoe beter deze camera, hoe helderder het nachtbeeld.

Lampjes

Sommige typen geven naast de gewone audioweergave een geluidsindicatie met een rijtje lampjes. Als je onder de afzuigkap staat te koken of de rest van het gezin is een beetje druk, kun je aan het aantal lichtjes zien of er geluid uit de babykamer komt.

Aantal ontvangers

Bepaalde modellen beschikken over meerdere ontvangers. Zo kun je op meerdere plaatsen je kindje horen, zonder dat je steeds de babyfoon met je mee hoeft te nemen.

Terugpraat functie

Met een terugpraatfunctie kun je je kindje je stemgeluid laten horen. Voor baby’s werkt dit heel geruststellend. Is je kindje al wat ouder, kun je bijvoorbeeld uitleggen dat je er zo aankomt.

Bewegingssensor

De modernste hightech babymonitoring toestellen zijn uitgerust met een bewegingsmelder. Zolang er niets beweegt, staat de camera uit. Draait je kind zich om of springt de poes in het ledikantje, reageert de babyfoon daarop.

Batterij- of accuduur

Er zijn tegenwoordig babyfoons waarvan de accu het vierentwintig uur uithoudt. Dit zijn de modellen zonder camera. Bij babyfoons met camera gaat een accu gemiddeld vijf tot zes uur mee.

Nachtzicht

Een infraroodcamera zorgt ervoor dat je ook bij nacht een helder beeld hebt. Bij gewone camera’s moet je een nachtlampje aanlaten.

Prijs en Garantie

Een goedkope babyfoon heb je al voor € 25,-. Afhankelijk van het merk, het systeem en de extra’s lopen de prijzen op tot € 300,-. De garantieperiode is per merk babyfoon verschillend. Sommigen bieden je de mogelijkheid garantietermijn bij te kopen.

Koopadvies

Bij de aanschaf van een goede babyfoon is er voldoende keus. Zo kun je al voor weinig geld direct een uitstekende babyfoon kopen zoals de Luvion Easy Babyfoon die zelfs met een mooi kleurenscherm is uitgevoerd. Heb je geen behoefte aan een scherm maar wil je alleen een goed bereik met een DECT model dan is de Philips Avent SCD733/26 zeker een aanrader. Maar wanneer je echt een complete ondersteuning wilt krijgen met de allerlaatste technologie en ook een mooi kleurenscherm en veel extra functies. Dan is de Philips Avent Connected de allerbeste keuze.

Veelgestelde vragen

Hou er bij het kopen van een babyfoon rekening mee dat het werkelijke bereik dat je ermee hebt, nooit het maximale bereik is wat de fabrikant aangeeft. Deze heeft namelijk gemeten op een terrein zonder stoorzenders. Muren, woningisolatie, stoffering zoals gordijnen en tapijt en meubelen hinderen de baan van de radiogolven. Andere elektrische apparaten, bijvoorbeeld de magnetron, kunnen storende bijgeluiden geven.

Over het algemeen wordt een babyfoon tot het tweede á derde levensjaar van het kind gebruikt. Meestal is dat de leeftijd waarop een kind zelfstandig uit bed kan komen als er iets is. Dit is echter geen standaard. In principe kun je een babyfoon net zo lang gebruiken als je zelf prettig vindt. Is je kind bijvoorbeeld al wat ouder en wil je ’s avonds bij de buren op visite, kun je met een beeldbabyfoon toch nog een oogje in het zeil houden.

Prijzen van babyfoons beginnen bij € 25,- en lopen op tot door de € 300,- voor de beste babyfoon. Audiobabyfoons zijn goedkoper dan beeldbabyfoons. Voor een babyfoon met camera van een gemiddelde kwaliteit hou je het best rekening met een bedrag van € 150,-.