En dan is het nu echt de hoogste tijd voor slaap oordoppen! Is dat jouw verzuchting? Elke avond zeg je gezellig “welterusten” tegen je partner, maar voor jou is de rust ver weg. Tenminste zonder slaap oordoppen is dat wel het geval.

Voordat je het weet, ligt je lief heerlijk te slapen en jij geniet van het achtergrondgeluid. Of je woont aan een drukke straat en om de haverklap hoor je een auto of een vrachtwagen langsrijden. Vervolgens lig je eindelijk lekker te slapen, trekt er iemand het toilet door.

Tja, als lichte slaper hoor je alles. Is het gevolg voor jou regelmatig een slechte nachtrust en je overdag zo brak als wat voelen, dan is het niet meer dan logisch dat je op zoek gaat naar de beste slaap oordoppen.

Doe je winst met onze koopgids, want we hebben het meeste werk al voor je gedaan. Wij bekeken de verschillende slaap oordoppen en vergeleken ze onderling. Hierbij letten we onder meer op prijs, kwaliteit, materiaal en comfort.

En uiteraard op het vermogen om geluid te verminderen. Want dat is de reden dat jij zoekt naar een goede slaap oordop. En wees gerust: geen enkel slaap oordopje blokkeert het geluid voor 100%. Is er een noodgeval of heeft een van de kinderen je nodig, dan hoor je dat echt wel. Helaas geldt dat ook voor het geluid van je wekker….

Wat is een slaap oordop?

Slaap oordopjes zijn een vorm van gehoorbescherming die het omgevingsgeluid dempen. Het zijn een soort dopjes die je, wanneer je gaat slapen, in je oren doet. Kun je moeilijk in slaap komen, dan is het voordeel van deze oordoppen dat ze het omgevingsgeluid maskeren. Oordopjes zijn verkrijgbaar in heel veel soorten, maten en pasvormen.

Wanneer kies je voor een slaap oordop?

Slaap oordoppen zijn ideaal voor mensen die in bed snel last hebben van vervelende geluiden. En dan ook zoveel last, dat deze hinderlijke geluiden een goede nachtrust verstoren. Het maakt voor deze personen vaak helemaal niet uit om wat voor geluiden het precies gaat. Of het nu ritselende bladeren, een huilende baby bij de buren of andere geluiden zijn, het in slaap vallen lukt niet.

Oordoppen tegen snurken

Een goede nachtrust is cruciaal voor ieder mens, dus als je de halve of de hele nacht last hebt van het lawaai dat je hoort, moet je daar zeker iets aan doen. Oordoppen worden ook vaak gebruikt door mensen die last hebben van het snurken van hun bedpartner. Of door personen die ’s nachts werken en overdag willen slapen. Met oordopjes slapen deze mensen vaak een stuk rustiger en beter.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van slaap oordopjes en slaapmaskers het slaapgevoel verbeterd. 1 Bovendien worden beide slaapproducten ook gebruikt om de slaapkwaliteit van IC-patiënten te verbeteren. 2

Overzicht beste slaap oordoppen

Wanneer je direct wilt weten wat de beste slaap oordoppen zijn dan kun je hieronder de door ons geteste collectie bekijken. We hebben deze producten geselecteerd door een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar functionaliteit, kwaliteit, ervaringen klanten, veiligheid prijs en gebruiksvriendelijkheid gekeken. De uitgebreide uitwerking hiervan vind je later terug in onze koopgids.

OordopPrijsHerbruikbaarMateriaalSNR
1NeePU/TPU37 dB
2€€JaFoam34 dB
3€€JaSiliconen zonder filter27 dB
4€€€€JaSiliconenrubberN.v.t.
5€€JaThermoplast25 dB
6€€JaSiliconen met filter33 dB
7€€NeeSiliconen zonder filter30 dB
8€€JaSiliconen zonder filter16 dB
9€€JaSiliconen zonder filterN.v.t.
10€€JaFoam35 dB

Welke soorten slaap oordoppen zijn er?

Foam oordoppen

Foam oordoppen zijn de goedkoopste optie. Ze zijn gemaakt van zacht schuim wat natuurlijk prettig voelt tijdens het slapen. Een nadeel is het wat slechtere, of beter gezegd het poreuze, materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Je moet ze daarom vaak vervangen.

Een ander dingetje is het uitzetten van het schuimrubber. Hierdoor voelen sommige mensen een druk in de oren en dat kan zeker als hinderlijk worden ervaren. Tenslotte vallen deze oordoppen bij mensen met een wat kleinere gehoorgang makkelijk uit.

Siliconen oordoppen

Siliconen oordopjes zijn herbruikbaar. Mensen die op hun zij slapen vinden oordoppen van siliconen materiaal meestal minder prettig. Je hebt nog het verschil tussen harde siliconen oordopjes en zachte siliconen oordoppen. Bij de zachte variant is de pasvorm prettiger. Het nadeel kan dan echter wel zijn dat de luidruchtige buren nog wel te horen zijn. Zachte siliconen oordoppen kneed je gemakkelijk in de vorm van je gehoorgang en bij deze variant heb je geen last van druk in de oren.

Oordop met filter

Een oordop met filter is gebaseerd op een natuurlijk systeem dat lucht in je oor laat komen. Heel fijn is dat je hierdoor geen kloppend geluid in je oren ervaart. Je natuurlijke gehoor blijft behouden.

Top 10 beste slaap oordoppen

En dan nu op zoek naar de beste slaap oordoppen voor jou. Wat is de beste koop?

Wij maakten een selectie voor je en keken daarbij naar de verhouding tussen de kwaliteit, het gebruiksgemak, het comfort en de prijs en naar de ervaringen van andere gebruikers. We kozen uiteraard alleen de beste producten.

Beste Slaap Oordoppen
1. 3M 1100 XXL PACK oordopjes

Last van een snurkende partner of andere storende omgevingsgeluiden? Hoe kun je dan toch ongestoord slapen? Dat kan zeker! Zorg voor goede oordopjes, zoals deze soort met een hoge demping. Dit oordopje wordt eigenlijk overal in de wereld wel gebruikt. De dopjes zijn gemaakt van PU schuim van goede kwaliteit en voelen comfortabel aan in de oren. De SNR waarde is 37dB.

Voordelen:
 • Zeer goede demping
 • Voelen comfortabel aan
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Technologisch Hoogstandje
4. Bose Sleepbuds II

Wanneer je echt veel problemen hebt om goed in te slapen en meerdere slaap oordoppen hebt geprobeerd dan zijn de Bose Sleepbuds II wellicht een oplossing. Lees maar eens de reviews van deze high tech oordoppen en je zult merken dat de mensen erg tevreden zijn over de resultaten.

Ten eerste zijn de  Bose Sleepbuds II geen gewone slaap oordoppen maar technologische slaap oordoppen die je moet koppelen met je mobiele telefoon.

Nadat je ze in je oor hebt geplaatst merk je direct het verschil in pasvorm van deze siliconen oordopjes. De pasvorm is goed en ze zitten erg comfortabel, zelf als je een zijslaper bent.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor rustgevende slaapgeluiden waarmee je sneller in slaap zal vallen. Ook witte ruis geluiden die op een speciale frequentie worden afgespeeld kunnen je hierbij ondersteunen.

Heb je een partner die snurkt? Geen probleem de Sleepbud II zal dit detecteren en direct een actieve geluidonderdrukking activeren die ervoor zorgt dat je rustig kunt doorslapen. De volgende ochtend kun je worden gewekt door een door jou uitgekozen melodie van een wekker.

Voordelen:
 • Gaat verder dan een gewone slaapoordop
 • Verschillende slaapgeluiden
 • Wetenschappelijk getest en bewezen betere slaap
 • Actieve geluidsonderdrukking
 • Noise Masking
 • Ingebouwde wekker
 • Goede pasvorm
Nadelen:
 • Prijs
ACTUELE PRIJS
Voor gevoelige oren
5. Alpine SleepSoft Slaap Oordoppen

Alpine slaap oordoppen zijn een goed wapen tegen een slechte nachtrust. Je verwacht van slaapoordoppen dat ze geluid blokkeren en dat doen deze Alpine SleepSoft oordoppen gegarandeerd. Handig aan deze modellen is dat je ze heel gemakkelijk uit de oren haalt en dat je ze zelf schoon kunt maken. Verder zijn ze hypoallergeen en er zijn geen siliconen gebruikt. Dat is vooral prettig voor mensen met gevoelige oren of personen met een bepaalde allergie.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Geen siliconen gebruikt
 • Schoon te maken
Nadelen:
 • Pasvorm niet aan het eigen oor aan te passen
ACTUELE PRIJS
Mooi Design
6. Luxyana® Slaap Oordopjes

Heb jij te kampen met een snurkende partner? Hoe aardig en lief je hem of haar overdag ook vindt, in bed kun je dat heel anders ervaren. Als je dagelijks problemen hebt met in slaap vallen is dat erg vervelend. Deze slaap oordoppen kunnen je echter helpen. Ze beschermen je goed tegen geluid en lawaai. Een bijkomend voordeel aan deze oordoppen is dat ze er nog eens fraai uitzien ook. Handig voor als je overdag wilt gebruiken bijvoorbeeld tijdens het studeren.

Voordelen:
 • Fraai uiterlijk
 • Goede demping
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Goed Aanpasbaar
7. Mr Sleep® Oordoppen

Harde geluiden kunnen je slaap verstoren. Dat is erg lastig en vervelend. Met deze slaap oordoppen in huis geniet je voortaan van een diepe slaap omdat het geluid veel minder goed binnenkomt. Deze oordoppen zijn aan te passen aan de vorm van je eigen gehoorgang.

Voordelen:
 • Kneedbaar
 • Goede demping
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Onze Tip
8. Phonak | Serenity Choice Slaap Gehoorbescherming

Jij gaat voortaan met oordopjes slapen? Je bent het helemaal zat om wakker te liggen door geluid? Deze Phonak oordoppen bieden je een goede bescherming tegen geluid. Ze zijn gebaseerd op een natuurlijk systeem dat lucht in de oren laat komen. Je hoeft niet bang te zijn voor irritatie. Je weet zeker dat deze slaap oordoppen perfect in je oor passen.

Deze uitstekende pasvorm krijg je wanneer je de juiste oordopjes voor jouw oren uit de verpakking pakt. Er zitten namelijk drie verschillende pasvormen in het pakketje. De gebruikte luchtfilter in de oordoppen is van goede kwaliteit en dankzij de mesh-technologie kun je ze ook probleemloos vaker gebruiken.

Voordelen:
 • Zien er bijzonder stijlvol uit
 • Goede pasvorm
 • Luchtfilterend
 • Herbruikbaar
Nadelen:
 • Prijs
ACTUELE PRIJS
Hoog draagcomfort
10. Slaaploos Slaap Oordopjes

Slaapoordoppen leken jou eerst maar niets? Dat voelt toch niet prettig wanneer je in bed iets in je oren hebt? Toch zoek je nu naar slaap oordoppen omdat je te vaak wakker ligt door lawaai. Gelukkig zul je merken dat je lichaam went aan de dopjes. Na een paar nachten voel je nauwelijks meer dat je ze in hebt. Dat is zeker het geval bij deze fijne en zachte oordopjes. Het pakket dat je bestelt, bestaat uit vijf paar oordoppen. Ze dempen de geluiden tot 32dB. Dankzij de ergonomische pasvorm blijven ze perfect zitten.

Voordelen:
 • Goede pasvorm
 • Zacht en comfortabel
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Is het veilig om met oordopjes te slapen?

Je verlangt in bed naar complete stilte, maar is het dagelijks gebruik van slaap oordoppen wel veilig? Dat is zeker het geval. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je noodzakelijke geluiden, zoals een wekker of een hard huilende baby, niet zult horen.

Verder zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd en is gebleken dat het dragen van oordopjes tijdens het slapen helemaal veilig is. De doppen beschadigen je oren zeker niet. Het kan soms gebeuren dat je tijdens het dragen van oordoppen iets meer oorsmeer aanmaakt. Maar dat is zo weer te verwijderen. Nadelen die je ondervindt als je te weinig slaapt zijn vele malen groter.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaap oordopje?

Hoe vind je nu een goede oordop? Hoe kun je uit al die verschillende oordoppen de meest geschikte vinden? Er zijn hierbij een aantal dingen van belang. Houd in de gaten of je oordoppen koopt die echt bedoeld zijn voor tijdens het slapen.

Let verder op het verschil in kwaliteit, materiaal, gebruiksgemak en of ze herbruikbaar zijn. De belangrijkste aandachtspunten werken we hieronder even voor je uit, zodat jij gemakkelijk de beste oordopjes voor jou kunt vinden.

Materiaal slaap oordoppen

Slaap oordoppen worden van heel verschillende materialen gemaakt. Denk hierbij aan schuim, was, latex of siliconen. De meeste oordopjes die je aantreft zijn gemaakt van schuim. Dat is dan ook meteen de goedkoopste optie.

Kijk je naar oordoppen die gemaakt zijn van siliconen materiaal, dan valt op dat deze meestal bij de ingang van je oor worden aangebracht en niet veel verder de gehoorgang doorgaan.

Oordoppen van was worden door veel mensen als het meest effectief ervaren. Ze zijn dan ook wel meteen een stukje duurder en je kunt ze maar een keer gebruiken. Het is altijd even opletten met slaap oordoppen die latex bevatten. Voor de meeste personen is dit geen enkel probleem, maar dat is wel het geval als je allergisch bent voor dit materiaal.

Pasvorm

comfort slaap oordoppen betere nachtrust

Op maat gemaakte oordopjes zijn het fijnst. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Heb jij oren met een hele gangbare maat, dan zul je de meeste oordoppen wel passen. Is je gehoorgang net wat kleiner of juist groter, dan passen de standaard modellen misschien niet.

Het is dan wel handig om te kiezen voor oordoppen met een perfecte pasvorm. Die verkrijg je als je kiest voor op maat gemaakte oordopjes, maar zeker ook als je kiest voor kneedbare modellen. Op maat gemaakte oordoppen kun je vaak wel bij een audicien bestellen.

Prijs slaap oordoppen

Zijn de beste slaap oordoppen voor jou de goedkoopste? Ben je hier heel gemakkelijk in en helpen eigenlijk alle oordoppen je wel? Dan is het natuurlijk makkelijk om gewoon voor de goedkoopste te kiezen. Ben je wat gevoeliger voor oordoppen in je oren, dan is de prijs niet het eerste waar je naar kijkt.

Kies dan liever een iets duurdere oordop met een perfecte pasvorm. De prijs hangt vooral af van de materialen die zijn gebruikt en van het feit of ze wel of niet herbruikbaar zijn. Wegwerpoordopjes koop je soms al wel vanaf 25 cent per stuk.

Demping slaap oordopjes

De demping van het geluid is heel verschillend per oordop. Hoeveel demping heb je nodig? Hoe hard is het geluid waar je hinder van hebt? Kies je voor een oordopje met filter, dan is demping het minst. Oordoppen van schuim dempen vaak het meest.

Herbruikbaar vs. eenmalig gebruik

Sommige oordopjes zijn maar een keer te gebruiken. Er zijn ook slaap oordoppen die je meermalen gebruikt. Vaak zijn wegwerpoordoppen gemaakt van minder duurzame materialen, om ze betaalbaar te houden. Het is dan even de afweging die je maakt.

Gebruik je de oordoppen heel af en toe, dan is deze optie misschien prima. Maar om nu dagelijks oordopjes weg te gooien, dat is vast niet wat je wilt. Zeker niet met de impact die dat toch heeft op het milieu. Herbruikbare oordopjes zijn bovendien vaak gemaakt van meer duurzame materialen. Wel moet je de oordoppen goed schoon maken na gebruik.

Soort oordop

Oordopjes met een filter dempen het minste. De iets duurdere oordoppen zijn niet alleen goed van kwaliteit, maar zien er bovendien mooi uit. Het is natuurlijk maar net de vraag wat voor jou het belangrijkst is.

Ruisonderdrukking

Het niveau van ruisonderdrukking wordt aangegeven door NRR. Dit geeft aan hoeveel decibel de dopjes blokkeren. Is het getal hoger, dan wordt er meer ruis onderdrukt. Meestal zie je dat het ergens tussen de 22 en de 33 dB ligt. Het is natuurlijk afhankelijk van het lawaai dat je ervaart hoe hoog dit voor jou moet zijn. Hoe hard zijn de geluiden waar je last van hebt?

Kwaliteit

De kwaliteit is belangrijk voor het comfort dat je zult ervaren tijdens het dragen van je oordopjes.

Koopadvies

Bepaal voor jezelf wat het belangrijkst is. Heb je erg veel last van lawaai en slaap je daardoor slecht, investeer dan in goede oordoppen. Gebruik je de oordopjes heel af en toe en vind je het prettig om iets rustiger te slapen, dan kun je misschien iets goedkopere oordoppen aanschaffen.

Veelgestelde vragen

Nee, het kan geen enkel kwaad om elke dag met oordopjes te slapen. Dit is al uit verschillende onderzoeken aangetoond. Elke nacht slecht slapen is wel aantoonbaar slecht voor je gezondheid.

NRR staat voor ruisonderdrukkingsclassificatie. Dit geeft aan hoeveel decibel de oordopjes blokkeren. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de geluiddemping. Meestal zitten deze getallen ergens tussen de 22 dB en de 34 dB.

Heb je oordopjes in, dan zal het geluid van snurken absoluut minder goed hoorbaar zijn. Het is wel cruciaal dat de pasvorm van het oordopje goed is en ook dat je ze goed hebt ingebracht. Verder spelen de kwaliteit van de oordoppen en het volume van het snurken ook nog een rol. Neem je oordoppen met een hoog NRR, dan moet het snurken geen belemmering meer zijn om in slaap te vallen.

Je kunt een slaap hoofdtelefoon overwegen of wellicht zelfs een witte ruis machine. Dit apparaat produceert een geluid waardoor jij kalmeert. Het rustgevende gezoem van witte ruis bestaat uit geluiden met een lage, gemiddelde en hoge frequentie. Deze worden samen op hetzelfde intensiteitsniveau afgespeeld en zorgen voor een ontspannend effect.

Bronnen

 1. Eye masks and earplugs improve patient’s perception of sleep; Catherine Jones, Deborah Dawson (Mei 2015). Gevonden op 20 Maart 2022 op: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22897811/
 2. Effect of earplugs and eye masks on the sleep quality of intensive care unit patients; Chiu-Shu Fang (Nov 2021). Gevonden op 21 Maart 2022 op: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34096647/