Waarom is een donzen kussen prettig? Goede ondersteuning tijdens het slapen is ontzettend belangrijk. Het juiste hoofdkussen zal ervoor zorgen dat de nek voldoende ondersteund wordt. Tijdens je slaap is het van belang dat je lichaam een natuurlijke houding aanneemt. Dit geldt voor zowel de zijslapers en rug slapers als menig buikslaper.

beste donzen hoofdkussen door slaaponline getest

Een comfortabele nachtrust valt of staat dan ook met de keuze voor een donzen hoofdkussen. Je merkt vrij snel of je het juiste type kussen gebruikt, omdat je in zo’n geval vrij snel een verkeerde slaaphouding aanneemt en daardoor nek- en rugklachten kan ontwikkelen.

De zoektocht naar het beste kussen is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn verschillende kussens die elk specifieke kenmerken hebben en een andere vulling bevatten. Zo kun je onder andere voor een latex kussen kiezen, maar is voor anderen een kapok, traagschuim, synthetisch of een donzen hoofdkussen een goed hoofdkussen. Hier speelt je persoonlijke voorkeur uiteraard een doorslaggevende rol. 

Vooral donzen hoofdkussens zijn mateloos populair. Besluit je voor een hoofdkussen van dons te gaan, dan is het goed om grondig onderzoek te verrichten voor je zomaar een donzen hoofdkussen uitzoekt. Wat het beste donzen hoofdkussen is voor jouw situatie hangt af van verschillende aspecten die we in deze koopgids voor je hebben uitgewerkt. 

Overzicht beste Donzen Hoofdkussens

Wanneer je direct wilt weten wat de beste Donzen hoofdkussens zijn, dan kun je hieronder de door ons geteste artikelen bekijken.

Wij hebben deze verschillende hoofdkussens geselecteerd op basis van een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar eigenschappen, kwaliteit, reviews, prijs en voor- en nadelen gekeken. De uitwerking hiervan vind je hieronder in onze koopgids.

Wat is een donzen hoofdkussen?

Een donzen hoofdkussen (ook wel veren kussen genoemd) valt ontzettend goed in de smaak, maar wat houdt een hoofdkussen van dons precies in? Donzen kussens zijn kussens gevuld met dons. Dit kan bijvoorbeeld eendendons zijn.

Soms is er ook sprake van een vulling van dons en veren. Er is een wezenlijk verschil tussen veertjes en dons. Dons zit onder een laagje veren bij een eend of gans (bij de buik en de borst veelal). Dons is bol van vorm en ontzettend zacht. Hierdoor vormt dons een perfecte vulling voor onder andere kussens.

dons hoofdkussen

De vulling van deze Donzen kussens kan zowel hard als zacht zijn. Je kunt dus voor zachte kussens kiezen, maar ook voor een steviger kussen. De hardheid en zwaarte van een donzen hoofdkussen wordt bepaald door de verhouding veren en dons én het vulgewicht.

Overigens is de buitenkant van een kussen ook niet geheel onbelangrijk. Zo is het fijn als je Donzen kussens een katoenen tijk bevatten. Een tijk is het omhulsel van bijvoorbeeld je kussen. Het is natuurlijk het lekkerst als je een fris kussen hebt dat lekker opgeschud is en flink wat volume bevat.

Je kunt een donzen hoofdkussen vormen naar je houding in bed. Dit is ongelooflijk fijn. Het maakt dus niet echt uit of je bijvoorbeeld van rug slapen houdt, brede schouders hebt, een buikslaper bent of behoort tot de notoire zijslapers. Een donzen hoofdkussen is niet alleen lekker zacht, maar heeft ook een goede ventilatie, houdt warmte vast en is wasbaar op zo’n 40 graden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een donzen hoofdkussen?

Een goed donzen hoofdkussen heb je niet zomaar aangeschaft. Er zijn veel factoren die doorslaggevend kunnen zijn in de vraag of een type kussen past bij jouw wensen en slaaphouding. Het beste kussen vinden is dan ook niet eenvoudig. Probeer in ieder geval rekening te houden met onderstaande aspecten bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen.

De hoogte van een donzen hoofdkussen hangt af van de slaaphouding van een persoon. Slaap je graag op je buik, dan is een laag kussen noodzakelijk, zodat je geen stijve nek krijgt wat zich uiteindelijk kan ontwikkelen tot serieuze nekklachten. Een rug slaper heeft een hoog kussen nodig en een zijslaper heeft het hoogste kussen nodig. Bij zijslapers is er namelijk een grote afstand tussen het matras en het hoofd.

Er is wat vulling betreft ook van alles mogelijk. Dit is uiteraard persoonlijk. De vuistregel is dat hoe meer vulling een kussen bevat, hoe hoger het kussen zal zijn. De verhouding tussen veren en dons speelt hierbij een rol.

Als kussens voor zo’n 90 à 100 procent gevuld zijn met dons, zullen ze heerlijk zacht zijn. Bovendien worden ze steeds lager, naarmate je ze meer gebruikt. Bestaat de vulling voornamelijk uit veren, dan heb je een stevig kussen dat langer hoog blijft. Bij sommige kussens zit er een rits in de tijk, waardoor de donzen vulling aanpasbaar wordt. 

Iedere persoon heeft goede ondersteuning nodig om een goede nachtrust te krijgen. De mate van ondersteuning die een donzen kussen je kan geven, hangt af van je slaaphouding. Als je op je zij slaapt of je rug, heb je vaak meer ondersteuning nodig dan wanneer je op je buik slaapt. Donzen kussens staan goed bekend om de fijne ondersteuning gedurende de nachten. 

Zachte kussens zijn perfect voor menig buikslaper. Zijslapers kunnen het beste slapen op een heel hard kussen en als je graag op je rug slaapt werkt een half hard kussen het allerbeste. Daarnaast slaap jij misschien wel het liefst op een heerlijk zacht kussen waarin je hoofd lekker kan verdwijnen zonder extra ondersteuning. 

Een traagschuim kussen staat bekend om de druk verlagende werking, met name als je lichamelijke klachten hebt. Donzen hoofdkussens hebben deze specifieke eigenschap wat minder. 

Een groot voordeel van een kussen bestaande uit dons en veren is dat je de vorm van je kussen naar je eigen wens en slaaphouding kunt veranderen. Zo heb je eigenlijk altijd steun waar je dat nodig hebt. Donzen hoofdkussens zijn dus niet vormvast. Wel dien je je dons kussen elke dag even op te kloppen zodat het volume behouden blijft. 

Donzen Kussens zijn niet per definitie anders voor mensen met allergieën. Omdat je een kussen van dons of veren op een relatief lage temperatuur moet wassen, ben je over het algemeen niet beschermd tegen onder andere huisstofmijt. Je kunt dan kiezen voor hypoallergene (anti allergisch) donzen hoofdkussens die flink gereinigd worden tijdens de productie, waardoor je minder last zult hebben van allergieën. 

De positie waarin je slaapt is enorm belangrijk voor de keuze van het juiste hoofdkussen. Ergonomisch gezien is op je rug slapen het gezondst voor je lichaam. Je gewrichten krijgen zo namelijk de minste spanning. Op je zij slapen is ook prima voor je lichaam, echter heb je dan geen dun donzen kussen nodig, maar juist een steviger donzen kussen. Een dun hoofdkussen werkt het beste bij de buikslaper. 

Afhankelijk van waar het dons vandaan komt, kunnen er verschillen in kwaliteit zijn als je kijkt naar de veren en het dons. Dit hangt samen met hoe een eend of gans is behandeld. Goed dons ontstaat wanneer een gans of eend opgroeit in een veilige goede omgeving. Let op of je kussen ook een RDS-Keurmerk heeft.

De dieren dienen ook niet geplukt te worden tussendoor. Dons afkomstig van levend geplukte dieren is kwalitatief altijd slechter. Daarnaast heeft eendendons een wat sterkere geur, is het goedkoper dan ganzendons, minder duurzaam (kleinere vogels) en zijn eendenveren scherper dan de veren van een gans. 

Dons als kussenvulling zal zorgen voor minder zweet tijdens warme zomernachten. Dons geeft namelijk een soepel, luchtig en fris gevoel doordat er sprake is van een goede vochtregulatie. Overmatig vocht en eventuele warmte zal makkelijk wegvloeien. 

Donzen hoofdkussen zijn niet alleen luchtig maar ook ventilerend, zodat de warmte goed wordt gereguleerd. Als je veel zweet ’s nachts en je hebt het vrij snel warm, werken de beste donzen kussens juist verkoelend door de uitstekende warmte regulering. Een echte aanrader voor de menselijke kacheltjes dus of voor de broeierige zwoele zomernachten!

De kwaliteit van een dons kussen hangt af van de kwaliteit van de materialen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor donzen kussens met een vulling van 100 % ganzendons gemaakt van ganzen die zeer diervriendelijk behandeld zijn. Dit zorgt voor een andere kwaliteit dan een lager percentage dons van eenden of ganzen die geen goed leven hebben gehad.

Bovendien is ganzendons stukken schaarser dan dons van eenden. Ook is ganzendons duurzamer (komt af van grote oude vogels over het algemeen), vrijwel geurloos en zullen de veren minder gauw door de tijk heen prikken.  

De prijs van een donzen hoofdkussen verschilt enorm. Dit heeft te maken met het percentage dons en de verhouding tussen dons en veren. Ook het soort dons zorgt voor een aanzienlijk prijsverschil. Dons van ganzen is duurder dan het dons van een eend. 

Top 10 beste Donzen Hoofdkussens

Onderstaande Beste Donzen Kussens zijn allemaal met zorg gekozen en hebben we vooral beoordeeld op prijs, kwaliteit, comfort, ondersteuning, reviews en garantie.

Verkoelend Donzen Kussen
4. Dreamhouse 3D Blue Cell Tech Verkoelend Kussen

Beleef heerlijke nachten en dromen met dit Dreamhouse 3D Blue Cell Tech donzen hoofdkussen met neksteun (en nekinkeping). Het kussen reguleert warmte en werkt vocht afdrijvend door de EcoDown terugverende bolletjes. Menig zijslaper zal hier dolgelukkig van worden. Het kussen is niet alleen orthopedisch, maar ook antibacterieel en anti allergisch. Dit Dreamhouse kussen heeft een afmeting van 65 x 45 cm en 1200 gram aan vulgewicht.

Voordelen:
 • Verbetert je nachtrust door de ventilerende materialen
 • Comfortabele neksteun en nekinkeping
 • Geschikt voor de klassieke zijslaper
 • Orthopedisch, antibacterieel en anti allergisch
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
100% biologisch en fairtraide
6. Yumeko Dons Hoofdkussen

Dit Yumeko Donzen Kussen staat voor fairtrade en is 100% biologisch. Het kussen heeft een vulling bestaande uit 90% wit eendendons en 10% veren van eenden die niet levend geplukt zijn. Met een afmeting van 50 x 60 cm en een vulgewicht van 500 gram is dit zachte kussen perfect voor de buikslaper of rugslapers. Vorm dit kussen lekker naar je eigen smaak. Niet alleen de tijk is gemaakt van 100 % katoen, maar ook is dit kussen hypoallergeen.

Voordelen:
 • 90% eendendons en 10% eendenveren
 • Geschikt voor buik- en rugslapers
 • Hypoallergeen en goed te vormen
Nadelen:
 • Niet wasbaar
ACTUELE PRIJS
Goed Wasbaar Kussen
10. Troonz Four Dons Veren Kussen

Het ultiem zachte Troonz Hoofdkussen Four geeft jouw lichaam alle ondersteuning waar nodig. De afmetingen van het kussen zijn 60 x 50 cm en het vulgewicht is 1175 cm. De tijk is gemaakt van katoen voor extra comfort. Bovendien kun je niet alleen de tijk wassen, maar ook de vulling. Dit is erg hygiënisch en ideaal. Rug- en zijslapers kunnen hun geluk niet op met dit fijne kussen!

Voordelen:
 • Fijne stevigheid en comfort
 • Fijne klantenservice
Nadelen:
 • Minder geschikt voor de buikslaper
ACTUELE PRIJS

Wat zijn de voor- en nadelen van een donzen kussen?

Voordelen

Donzen Kussens kennen veel voordelen. Zo is een donzen hoofdkussen vaak erg zacht en comfortabel. Je hebt het gevoel dat je er heerlijk in kunt verdwijnen. Donzen hoofdkussens zijn duurzaam (het verkrijgen van dons is best arbeidsintensief).

Dons behoort tot de natuurlijke materialen en ventileert goed. Warmte wordt daarnaast goed gereguleerd (ideaal voor in de zomer bijvoorbeeld). Bovendien kun je de vorm van een donzen hoofdkussen makkelijk veranderen.

Ook is dons een duurzaam materiaal omdat het lang mee gaat en weinig belasting heeft op het milieu. Hierdoor kies je dus ook nog eens heel bewust voor donzen kussens.

Nadelen

Aangezien dons vrij schaars is, betaal je vaak meer voor een donzen hoofdkussen. Daarnaast zijn donzen hoofdkussens niet heel eenvoudig te wassen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden. De stevigheid en veerkracht van een donzen hoofdkussen neemt af naarmate het kussen vaker gebruikt wordt. 

Mensen die longproblemen hebben als Astma of COPD raden wij niet aan om een Dons Kussen te kiezen maar een polyester, latex, koudschuim of traagschuim hoofdkussen.

Onderhoud donzen hoofdkussen

Donzen hoofdkussens kun je het beste onderhouden door deze dagelijks even op te kloppen om hem lekker luchtig te houden. Ook kun je het kussen regelmatig even laten luchten in de frisse buitenlucht waardoor hij heerlijk fris gaat ruiken.

Het is belangrijk om een goede kussensloop voor je hoofdkussen te kiezen, zodat je hem ook goed beschermd. Een Donzen hoofdkussen kun je niet zomaar in de wasmachine stoppen.

Hoe kies je het beste donzen hoofdkussen?

Een donzen hoofdkussen kies je net zoals andere soorten kussens uit op dezelfde manier. Je houdt namelijk rekening met lichamelijke klachten, je postuur en hoe stevig jouw matras is. Dit zijn 3 factoren die bepalen welk kussen het beste bij jou past.

Als je wat breder gebouwd bent, heb je bijvoorbeeld meer vulgewicht nodig. Je nek en hoofd dienen in één lijn te liggen met je ruggengraat. Daarnaast is de hardheid van je matras van belang. Heb je bijvoorbeeld een zacht matras, waarbij je gemakkelijk wegzakt, dan heb je een minder hoog kussen nodig.

Bovendien is het belangrijk om te bepalen of je lichamelijke klachten hebt, zoals nekklachten. Je kunt dan een donzen hoofdkussen met nekondersteuning kiezen bijvoorbeeld. Hou verder rekening met allergieën. 

Veelgestelde vragen

Je kunt donzen kussens het beste wassen in de wasmachine. Veel donzen hoofdkussens mogen op 30 of 40 graden gewassen worden, maar er zijn kussens die je maximaal op 60 graden kunt schoonmaken. Daarnaast kan het zijn dat je kussen niet wasbaar is. Je dient je kussen dan professioneel te laten reinigen.

Het is belangrijk om zelf voor een goede hygiëne te zorgen. Daarnaast is het fijn als je je donzen hoofdkussen gewoon zelf kunt wassen (het liefst op 60 graden). Bij veel donzen hoofdkussens kun je de tijk bijvoorbeeld in de wasmachine stoppen. Doordat dons vocht goed absorbeert, zijn donzen kussens bij uitstek geschikt voor zwetende mensen, maar het is wel prettig als je je kussen regelmatig wast en sowieso vervangt na ongeveer 4 jaar. 

Het beste donzen hoofdkussen is de Nuvaro Goose Comfort 90%. Dit kussen is uiterst comfortabel en gevuld met de beste kwaliteit dons.