Ben je op zoek naar een zijslaapkussen? Een lichaamskussen of body pillow vergroot de kans op een rustgevende slaap. Zeker als je vaak last hebt van rugpijn of nekpijn.

Een zijslaapkussen is een meer langwerpig kussen. Zoek jij een stevig kussen dat je helpt om een betere slaaphouding aan te nemen, dan is een zijslaapkussen een goede keus.

zijslaapkussen

Wat is nu het beste zijslaapkussen voor jou? Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar. Wij schreven dit artikel om jou te helpen het beste kussen te vinden. We vertellen je onder meer over de verschillende vormen, doeleinden en kussenvullingen.

Overzicht beste zijslaapkussens

Wil je direct weten welke zijslaapkussens wij als beste hebben gewaardeerd? Hieronder vind je een actueel overzicht van alleen maar uitstekende modellen. Hierbij hebben we vooral gekeken naar ervaringen, reviews, prijs-kwaliteitverhouding en uitvoering.

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is een stevig hoofdkussen. Meestal is het een stuk langwerpiger dan de kussens die we over het algemeen gebruiken. Wellicht zag je deze vorm weleens bij iemand die een zwangerschapskussen gebruikte.

Het kussen biedt met name de juiste ondersteuning aan mensen die een verkeerde slaaphouding hebben en met verkeerd bedoelen we dan op je zij slapen. Helemaal verkeerd is dat natuurlijk niet, maar op de lange termijn ontstaan er toch regelmatig klachten als gevolg van deze houding.

Misschien ben jij ook wel zo iemand die regelmatig wakker wordt met een stijve nek of een zere rug. Jij hebt er zelf natuurlijk geen controle over hoe je ’s nachts je hoofd op je kussen legt. Een zijslaapkussen helpt je om een goede slaaphouding aan te nemen terwijl je slaapt. Met dit kussen gaat dat dus min en meer vanzelf terwijl jij gewoon heerlijk ligt te slapen.

Een zijligkussen helpt je allereerst om een betere slaaphouding aan te nemen op het moment dat je naar bed gaat. Daarnaast behoud je deze houding ook beter tijdens het slapen.

Waar is een zijslaapkussen goed voor?

Osteomedix zijslaap

Dit kussen voor zijslapers is ideaal tijdens de zwangerschap. Een zijslaapkussen kan uit verschillende vormen bestaan en maakt het makkelijker om tijdens de zwangerschap een fijne houding te vinden in bed.

Ook is dit hoofdkussen ideaal voor mensen die kampen met nek- of rugproblemen. Dit geldt overigens ook voor mensen die geen last van hun rug, maar problemen met hun knieën hebben. Je laat je knieën op het lange kussen rusten terwijl je het omarmt. Je rug, benen en knieën komen op die manier in een perfecte slaaphouding.

Er zijn veel mensen die elke nacht weer te weinig ondersteuning hebben. De drukpunten van hun lichaam worden slecht ontlast en daardoor ontstaan er allerlei pijnklachten. Slaap je elke nacht met een zijslaapkussen, dan merk je dat allerlei pijntjes minder worden of zelfs verdwijnen.

Een zijslaapkussen is daarnaast nog goed voor de bloedcirculatie. Bij een betere slaaphouding, circuleert het bloed beter en slaap jij veel lekkerder. Verder helpt een zijligkussen je om makkelijker adem te halen. Gebruik je dit kussen, dan hoeven je ribben niet meer het hele lichaamsgewicht te dragen. Dit geldt met name als je op je buik slaapt.

Een makkelijkere ademhaling voorkomt snurken. Bij zijslaapkussens wordt het hoofd en de nek niet achterwaarts verrekt. Bij mensen die op hun rug slapen, gebeurt dit bij een ander kussen vaak wel. Heb jij dus een snurkende partner, dan is een zijslaapkussen een ideaal geschenk!

Hoe werkt een zijslaapkussen nu precies?

Een zijslaapkussen helpt je dus vooral om een betere slaaphouding aan te nemen, maar deze ook te behouden. Een zijslaapkussen wordt ook wel een zijligkussen genoemd en is veel langer dan een normaal kussen. Het kan meestal de volledige lengte van het lichaam van een volwassen persoon ondersteunen.

Je kunt het zijslaapkussen bij diverse houdingen gebruiken. Denk hierbij ook gerust aan rechtop zitten, maar zeker ook als je graag op je zij ligt. Een zijligkussen biedt de beste ondersteuning aan het lichaam.

Er zijn verschillende modellen en kussenvullingen verkrijgbaar. Zeker voor zijslapers is dit kussen ideaal. Het is namelijk een stevig kussen. Een zijslaper heeft een vrij dik en hoog kussen nodig. Vaak is er een opstaande rand en daardoor ook meer vulling. Dit stevige, hoge en dikke zijslaapkussen biedt genoeg steun aan de nek en vult de ruimte tussen het hoofd en het matras goed op.

Er zijn ook zijslaapkussens die meer een puntmodel hebben. Dit kussen kan bij meerdere slaaphoudingen worden gebruikt.

Van welk materiaal is het zijslaapkussen gemaakt?

Niet alleen het model van het zijligkussen is belangrijk, maar ook de kussenvulling speelt een rol bij het slaapcomfort. Je kunt kiezen uit onder meer zijslaapkussens met een synthetische kussenvulling, er is wol als vulling, latex, boekweit, maar ook bijvoorbeeld kapok. Deze soorten kussenvulling bieden allemaal veel ondersteuning aan de nek, de schouders en de rug als je op je zij slaapt.

Heb je extra ondersteuning nodig? Word je te vaak wakker met pijnklachten? Dan biedt een zijslaapkussen van kapok veel steun. Kapok is een natuurlijk en stevig vullingsmateriaal. Het komt van de tropische kapokboom. Vergelijk je dit materiaal met dons of met een synthetische vulling van hoofdkussens, dan is het een stuk steviger. Daarnaast is het vochtregulerend en antibacterieel.

Het voordeel van een hoofdkussen van latex is dat het een vaste vorm heeft. Zowel de rug als de nek worden hierbij optimaal ondersteund. In eerste instantie lijkt een kussen met een latex vulling niet het meest ideaal voor een zijslaper. Het is daarom wel van belang om het juiste model te kiezen. Dat biedt zeker de juiste ondersteuning, mede dankzij de stevige vulling.

Wol is van nature vochtregulerend. Daarnaast is dit materiaal sterk en stevig. Hierdoor is het een ideale vulling voor boxmodel zijslaapkussens. Ben jij zo iemand die het snel warm heeft in bed en word je regelmatig badend in het zweet wakker? Dan is wol zeker heel geschikt. Dit materiaal neemt vocht snel en goed op, zodat je elke nacht droog en comfortabel in dromenland verblijft.

Soms is een synthetisch zijligkussen te zacht. Deze vulling verschilt nogal qua stevigheid. Het vulgewicht is hierbij bepalend. De holle vezel van polyester is in principe heel luchtig, maar is het vulgewicht hoger, dan heb je toch een fijn stevig kussen. Zijslaapkussens zijn vrij vaak voorzien van een synthetische vulling. De eigenschappen van dit materiaal zijn onder andere een goede vochtregulatie, uitstekende veerkracht en een anti-allergene werking.

Net als kapok en wol, is ook boekweit een natuurlijk materiaal. Alleen de schillen van het boekweitgraan worden gebruikt voor de vulling van het kussen. Zijslaapkussens met een boekweitvulling zijn stevig, vochtregulerend, zelfreinigend en bieden een goede steun aan de rug, de schouders en de nek.

Top 7 beste zijslaapkussens

Een goed hoofdkussen garandeert nog niet altijd een comfortabele houding tijdens het slapen. Bij een zijslaapkussen wordt je gehele lichaam ondersteund. Afhankelijk van het model dat je kiest uiteraard. Jij zoekt het beste zijligkussen voor jouw situatie? Wij helpen je graag. Daarom deden we alvast een onderzoek naar de verschillende zijslaapkussens. Hieronder zie je onze top 7. Elke kussen dat je daar tegenkomt, is een goed kussen. De verschillen tussen de kussens zitten hem met name in de toepassing, de prijs en de functionaliteit.

Ergonomisch Zijslaapkussen
2. Osteomedix® Zijslaapkussen
4.5

Wil je een iets kleiner kussen dat scherp geprijsd is, dan is dit zijslaapkussen een goede keus. Verder zijn deze kussens uitstekend geschikt voor mensen met lage rugpijn. Tijdens een zwangerschap is dit kussen ook ideaal. Het zorgt ervoor dat je bij een zijligging in een neutrale positie blijft. De vezels in het kussen bieden veel steun, maar zorgen toch ook voor een zacht comfort. De hoes van deze kussens is wasbaar.

Voordelen:
 • Meervoudige functionaliteit
 • 100% polyester vulling
 • Goede kwaliteit
 • Hoes kan in wasmachine
 • Dik, maar toch zacht
 • Goedkoop
Nadelen:
 • Niet heel goed te vormen
ACTUELE PRIJS
Scherp Geprijsd Zijslaapkussen
3. Beautissu BeauNuit SK
4.0

Heb je nogal eens last van je schouder, je rug of je nek? Ben je een zijslaper of verwacht je een kindje? Dan is dit type kussen een aanrader. Gezien het leuke prijsje ook prima om erbij te nemen. Je hebt met dit zijslaapkussen een goede ondersteuning. Verder is het kussen anti allergisch. Je kunt het op 60 graden uitwassen in de wasmachine en ook de droger is geen enkel probleem.

Voordelen:
 • Zacht en ademend
 • Anti allergeen
 • Goede vulling
 • Ademt goed
 • Wasbaar op 60 graden
 • Goede ondersteuning van het hele lichaam
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Ondersteunend lichaamskussen
4. Nice Dreams Body Pillow
4.5

Dit kussen is gevuld met traagschuim vlokken en biedt daardoor veel comfort. Prettig aan dit type kussen is ook dat het zo laag geprijsd is. Ben je zwanger of heb je regelmatig last van je rug, je schouder of je nek, dan is dit kussen een hele goede koop.

Voordelen:
 • Multifunctioneel
 • Goede lengte
 • Biedt juiste ondersteuning
 • Bevat traagschuim vlokken
 • Goedkoop
 • Behoudt de vorm tijdens het slapen
Nadelen:
 • Vulling is iets dunner
ACTUELE PRIJS
Stevig Zijslaapkussen
5. Suite Sheets
4.0

Dit langwerpige zijslaapkussen ondersteunt je hele lichaam. Het is ook een ideaal kussen voor tijdens de zwangerschap. Sommige mensen vinden het prettig om dit kussen te combineren met hun gewone hoofdkussen. Dit Suite sheets zijslaapkussen is stevig en blijft dit ook gedurende de nacht.

Voordelen:
 • Combineer met je hoofdkussen
 • Prettige stevigheid
 • Verschillende hardheden
 • Verlicht klachten als hoofdpijn, nekpijn en rugpijn
 • Kan op 40 graden gewassen worden
 • Vochtregulerend
 • Ondersteund lichaamshouding
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Comfortabel groot kussen
6. Massive Pillows
4.5

Het Massive Pillows zijslaapkussen heeft een afmeting van 150 bij 40 centimeter. Dit kussen is zeer veelzijdig, want je kunt het gebruiken als hoofdkussen, lichaamskussen, decoratiekussen of zwangerschapskussen. Vooral zwangere vrouwen hebben veel profijt van dit kussen. Het kan na de bevalling ook als voedingskussen gebruikt worden.

Dit langwerpige kussen verbetert de slaaphouding. Zeker als je op je zij slaapt, biedt dit kussen veel voordeel. Het geeft namelijk meer steun aan de armen en je ligt ook prettiger op je zij. De nek is niet gedraaid ten opzichte van je lichaam en bevindt zich niet in een gespannen houding.

Voordelen:
 • Verbeterd de slaaphouding
 • Ondersteunend
 • Comfortabel
 • Hoes kan in wasmachine
 • Dik, maar toch zacht
 • Goedkoop
Nadelen:
 • Niet heel goed te vormen
ACTUELE PRIJS
Beste voor zijslaper
7. Bamboo body pillow
4.0

Dit zijslaapkussen bevordert een optimale lichaamshouding. Ben jij een echte zijslaper, dan is dit body pillow kussen ideaal. Dit kussen is overigens altijd handig om in huis te hebben. Tijdens een onverhoopte blessure biedt het veel steun en comfort. Ook als zwangerschapskussen bewijst het goede diensten.

Voordelen:
 • Vochtregulerend
 • Ideaal bij een blessure
 • Ondersteunend
 • Tijk bestaat voor 40% uit bamboevezels
 • Vulling blijft goed op zijn plek
 • Wasbaar in wasmachine
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zijslaapkussen?

Zo zijn er dus heel wat zijslaapkussens verkrijgbaar. Wat is nu het beste model voor jou? Let dan op de volgende punten:

De vorm

Meestal zie je dat de kussens recht en plat zijn. Toch is het ook mogelijk om voor een rond model te kiezen. Soms ondersteunen die nog beter dan een plat kussen en voelen ze fijner bij je knieën en je borst. Neem je een C-, U of J-vormig kussen, dan heb je veel steun bij je rug, je nek en je hoofd. U-vormige modellen ondersteunen het beste. Deze zijn dan ook ideaal tijdens een zwangerschap of wanneer je bijvoorbeeld veel problemen hebt met je rug.

De grootte

Zijslaapkussens zijn eigenlijk altijd lang. Toch is er ook qua afmetingen nog genoeg te kiezen. Het is belangrijk dat het kussen helemaal tot onder je knie komt. Dan weet je zeker dat je gehele lichaam ondersteund wordt.

De reden dat je dit kussen koopt

Waarom wil je graag een zijslaapkussen aanschaffen? Gaat het specifiek om een zwangerschap, dan zijn er modellen die speciaal voor dat doeleinde ontworpen zijn. Dit geldt ook voor snurken, hoofdpijn, nekpijn of rugpijn. Bedenk dus goed wat de reden is dat je zo’n kussen wilt kopen.

De vulling

Tenslotte let je nog op de vulling van het kussen. Wil je graag dat het hoofdkussen vooral zacht en comfortabel aanvoelt of ga je allereerst voor stevig en voldoende ondersteuning? Heb je echt veel ondersteuning nodig, neem dan een kussen met een vulling van traagschuim. Wil je het kussen erbij hebben en maar af en toe gebruiken, dan is een katoenen kussen een stuk goedkoper en waarschijnlijk ook helemaal prima.

Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen

 • Helpt bij gezonde zijligging
  Slaap je vaak of bijna altijd op je zij, dan kan dat op een bepaald moment problemen geven. Gebruik je echter een zijslaapkussen, dan wordt je lichaam zo goed ondersteund, dat je daar niet bang voor hoeft te zijn.
 • Ideale slaappositie
  Het kan maar zo gebeuren dat je te veel spierspanning hebt tijdens het slapen. Deze slaapkussens helpen je echter om je perfect slaappositie te bereiken. Je voelt je hierdoor beter uitgerust en de kans op een zere nek of rug is ook sterk verminderd.
 • Voorkomt brandend maagzuur
  Erg vervelend is dat als je last hebt van brandend maagzuur. Heb je hier regelmatig last van, dan is een linker zijligging een uitstekende remedie. En daarvoor heb je natuurlijk een zijslaapkussen nodig.
 • Minder last van snurken
 • Goede uitlijning van wervelkolom
 • Ideaal tijdens zwangerschap en ook bij het geven van borstvoeding

Nadelen

Sommige zkussens zijn minder goed gevuld en bieden dan niet genoeg ondersteuning.

Koopadvies?

Welk zijslaapkussen kun jij nu het beste kopen? Overweeg allereerst hoeveel geld je ervoor wilt uitgeven. Over het algemeen zijn deze kussens wel aardig goedkoop. Een belangrijk punt is ook of je wel of niet allergisch bent. Niet alle modellen zijn namelijk uitwasbaar. Kijk verder naar het doel dat je hebt met het kussen. Koop je het omdat je te maken hebt met een blessure? Ben je zwanger? Wil je een zijligkussen van goede kwaliteit omdat je eigenlijk altijd op je zij slaapt? Dan koop je waarschijnlijk een duurder product dan wanneer je het kussen maar heel af en toe gaat gebruiken. Maak handig gebruik van onze top 7 en koopt precies dat kussen dat helemaal voldoet aan jouw eisen en wensen.

Ervaringen van klanten

Omdat de ervaringen van klanten belangrijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het zijslaapkussen uiteindelijk bevalt hebben we hier een aantal reviews voor je achterhaald.

Top aankoop

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Dit is echt een heel fijn kussen! Sinds ik te kampen kreeg met slijtage in mijn rug, ben ik gaan slapen met een zijslaapkussen. Wat een verlichting geeft dat, ik kan niet meer zonder! Mijn eerste kussen was een recht model en vrij zacht, enkele weken geleden deze aangeschaft. Ik ben hier zeer tevreden over, de perfecte vorm en stevigheid. Ook de opbergtas vind ik handig voor als je op reis gaat.
Puckk19

Doet wat nodig is.

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Twee van deze kussens besteld voor vrouw en kind.
Vrouw heeft last van haar rug, en heeft nu een betere houding.
Dochter heeft naast een verzwaringsdeken nu ook dit kussen en is ’s ochtends beter uitgeslapen.
Beide kussen hebben ook een naam gekregen, en zitten soms mee aan tafel. 🙂
Zeerheer

Uitstekend zijslaapkussen!

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
In mijn zoektocht naar een goed en betaalbaar zijslaapkussen heb ik al flink wat modellen geprobeerd. Sommige waren schandalig slecht (vidaXL), andere hebben een onhandige vorm (Mikoala), maar deze van Beautissu is uitstekend. Perfect formaat, genoeg vulling, mooie afwerking en voor een normale prijs. Hij is precies zoals afgebeeld, dat is op zich al een klein wonder in deze tijd. Ik ben blij dat mijn zoektocht eindelijk voorbij is. Het enige minpunt is dat er geen hoes bij zit, maar dat is duidelijk vooraf aangegeven.
VanDijke85

Nachtrust zonder nek en rugpijn

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Als buikslaper raadde mijn osteopaat mij een body pillow aan. Na enig zoekwerk kwam ik op dit kussen terecht. Ik heb de gok gewaagd en was aangenaam verrast. Zeer snel werd het kussen compact geleverd met zelfs een kleine attentie bij. Het traagschuim zorg voor een stevig en aangenaam gevoel. Zelf ben ik 1 meter 80 groot en is de lengte van het kussen ideaal om tegen te liggen. Het was even zoeken naar een kussensloop, want met deze afmeting vind je er geen. Mijn gok was om een overtrek met de afmeting van 145*40 cm te nemen.
GRYVG

Fantastisch product!

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Het is echt een fantastisch hulpstuk om comfortabel te liggen/slapen. Het is niet zo log en onhandig als bijvoorbeeld een zwangerschapskussen. Ik heb al vele mensen om me heen deze kussen aangeraden. En ze zijn er allemaal heel blij mee!
Sema1979

Prima,voor de prijs

4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
Vulling heeft de neiging om lichtelijk te verhuizen, maar functioneert verder goed.
James004

Heerlijk zacht

4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
4 ster waardering
Wat een heerlijk kussen! Zacht maar niet te zacht. Alleen jammer dat er geen binnen hoes in zit. Nu moet je het hele kussen in de wasmachine stoppen! Ik zal er een hoes bij kopen maar hoe krijg ik de vulling in een nieuwe hoes??
Calinka

Veelgestelde vragen

 • Leg het kussen langs de lengte van je lichaam.
 • Plaats het tussen je benen.
 • Omarm het kussen eventueel met je armen.

Wil je echt zeker weten dat je een goed zijslaapkussen hebt, dan zit je bij Litollo helemaal goed. Dit is een lang kussen dat uitstekend helpt bij pijn. De vulling van dons garandeert een optimale aanpassing aan je lichaam.

Het is zeker wel aan te raden om een kussen te gebruiken als je op je zij slaapt. Vooral als dit je standaard houding is waarin je vrijwel elke nacht ligt. Na verloop van tijd kan deze houding namelijk problemen gaan geven. Een zijligkussen leg je tussen je benen waardoor je slaaphouding sterk verbetert. Ook ervaar je meer comfort en wordt de druk op de gewrichten minder.