Ben je op zoek naar een nieuw matras in de maat 80×200 cm? Er zijn heel veel soorten 80×200 matrassen. Hierdoor kan het kopen van een nieuw matras best wel lastig zijn. Want waar moet je eigenlijk op letten?

Het is belangrijk dat je een matras koopt dat bij jou past.

matras 80x200 vergelijken

Misschien heb je een voorkeur voor een bepaalde materiaalsoort? Zoek je een traagschuim matras of een koudschuim matras? Wil je een matras dat anti allergisch is? Zoek je een stevig matras of juist een zacht matras? Het is natuurlijk belangrijk dat je rekening houdt met je lichaamsgewicht en je lengte.

Goed slapen begint bij een goed matras. We hebben al wat vooronderzoek voor je gedaan. In deze koopgids vind je onze top 7 beste 80×200 matrassen. We helpen je namelijk graag bij het vinden van jouw ideale matras. Er is altijd wel een matras 80×200 te vinden dat past bij jouw wensen en behoeften.

Overzicht 80×200 matrassen

Wanneer je alvast een kijkje wilt nemen naar de matrassen in het formaat 80×200 cm die wij hebben beoordeeld?

Wat is een 80×200 matras?

Een 80×200 matras is een eenpersoonsmatras. Het heeft een breedte van 80cm en een lengte van 200cm.

Let op: een matras in de maat 80×200 is geen standaard matrasmaat. De standaardafmeting van een eenpersoonsmatras is 90×200 cm.

Dit matras is dus iets smaller dan standaard. Weet je zeker dat je precies deze maat nodig hebt? Is een matras 80×200 voor jou het juiste matras? Dan kun je op zoek naar jouw ideale matras. Misschien heb je zelf al een beetje nagedacht over het materiaal, de stevigheid en wellicht het merk van het matras?

Een matras 80×200 is er in veel verschillende soorten en typen. Voor iedereen is een geschikt matras te vinden. Lees snel verder om alles te weten te komen over 80×200 matrassen.

Wie zal vooral een matras in formaat 80×200 kopen?

Niet alle mensen zijn hetzelfde. Daarom zijn ook niet alle matrassen hetzelfde. Een matras 80×200 wordt veel gebruikt voor kinderen, tieners of kleinere volwassenen. Het is ook een fijne afmeting wanneer je niet zoveel ruimte hebt in je slaapkamer.

Een matras in formaat 80×200 is geschikt voor een bed dat iets minder breed is dan gebruikelijk. Het is ideaal voor kleine ruimtes en voor kinderslaapkamers. Maar ook kleinere volwassenen kunnen prima slapen op een matras 80×200 cm.

Wat ook veel mensen doen is twee losse matrassen in de maat 80×200 plaatsen in een tweepersoonsbed van 160×200 cm. Zo kun je allebei het matras kiezen dat het beste bij jou past. Misschien wil de één een stevig matras en de ander een medium matras? Dat kun je op deze manier eenvoudig oplossen.

Misschien wil je meerdere bedden naast elkaar plaatsen in één ruimte? Ook dan is een matras in de maat 80×200 een ideale oplossing.

Welke verschillende soorten zijn er van matrassen 80×200?

matras 80x200 soorten

Traagschuim matras 80×200

Traagschuim noemen we ook wel visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim. Wanneer je het indrukt, keert het langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terug.

Onder invloed van lichaamswarmte wordt traagschuim zacht en soepel. Bij lagere temperaturen zal het juist harder aanvoelen. Een traagschuim matras bestaat nooit enkel uit traagschuim. De basis van een matras bestaat meestal uit koudschuim of pocketveren.

Koudschuim matras 80×200

Door de open celstructuur van koudschuim zorgt dit matras voor een goede ventilatie en vochtafvoer. Koudschuim vormt zich goed naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig.

Het verschil met traagschuim is dat het beter ventileert omdat het niet vervormt door lichaamswarmte. Een koudschuim matras voelt over het algemeen harder aan dan een traagschuim matras.

Pocketveer matras 80×200

Een pocketveer matras is gevuld met stalen veertjes. Deze veertjes zijn ingepakt in zakjes, ofwel pockets. Een pocketveer matras zorgt voor een goede ventilatie. Hierdoor voelt dit matras koel en droog aan. Daarnaast is het een comfortabel matras omdat het veel steun biedt. Er is wel veel verschil in kwaliteit.

Latex matras 80×200

Een latex matras heeft een basis van latex (rubber). Dit materiaal staat erom bekent dat het veerkrachtig is. Hierdoor biedt dit matras een goede ondersteuning. Latex neemt echter slecht vocht op. Omdat het niet goed ventileert, voelt dit matras vrij warm aan.

Door de gesloten celstructuur is de levensduur van een latex matras korter dan van andere soorten matrassen.

Let op: matrassen gemaakt van Talalay latex hebben, net als koudschuim, een open celstructuur. Talalay latex matrassen hebben daarom wel een goede ventilatie.

Boxspring matras 80×200

Een boxspring is een combinatie tussen een matras en een bedbodem. Er liggen eigenlijk twee matrassen op elkaar. Je hebt enerzijds de bedbodem: een gestoffeerde box met veren. Anderzijds het je het topmatras. Deze combinatie zorgt voor nóg meer slaapcomfort.

Op een boxspring kun je elk type matras plaatsen, zoals een traagschuim matras, een koudschuim matras of een pocketveer matras.

Wat zijn de voordelen van een 80×200 Matras?

Een matras in de maat 80×200 heeft veel voordelen. Deze kleine eenpersoonsmatras is zeer geschikt voor kleine kinderslaapkamers of voor kleinere volwassenen.

Wanneer je twee 80×200 matrassen plaatst in een bed van 160×200 cm, kun je allebei je eigen matras kiezen. Dit is vooral fijn wanneer de één een stevig matras wenst en de ander een zacht matras. Ook is een eenpersoonsmatras makkelijker te draaien dan een tweepersoonsmatras.

matras 80x200 kinderkamer

We zetten de voordelen van een matras 80×200 nog even op een rij:

 • Geschikt voor kleine kinderslaapkamers
 • Ideaal voor kleinere volwassenen
 • Leverbaar in verschillende soorten, typen en materialen
 • Makkelijker te draaien dan een tweepersoonsmatras
 • Er is altijd een matras 80×200 dat past bij jouw slaaphouding

In welke hardheden is het matras leverbaar?

Elke slaaphouding heeft een andere matras hardheid nodig. Zo zullen zijslapers een zachter matras nodig hebben. Rug- en buikslapers zullen sneller voor een hard matras kiezen. Een matras in de maat 80×200 is leverbaar in verschillende hardheden.

Ben je een zijslaper? Dan kun je kiezen voor een zacht tot medium-stevig matras. Ben je een rugslaper? Kies dan voor een medium-stevig tot hard matras. Voor buikslapers raden we een medium-stevig tot extra hard matras aan.

Het is in ieder geval belangrijk dat het matras zich goed aanpast naar je lichaam. Ben je erg licht? Dan is een zacht matras meestal beter dan een hard matras. Heb je een hoger lichaamsgewicht? Dan is een harder matras beter.

Top 7 beste 80×200 matrassen

In onderstaand overzicht hebben wij de beste matrassen in het formaat 80×200 voor je geselecteerd. Hierbij hebben wij vanuit de selectie vooral gelet op de prijs, kwaliteit, specificaties en ervaringen van klanten die ze online hebben gedeeld.

Beste Algemeen
1. M-line Cool Motion 2
5.0

De M-Line Cool Motion 2 is een heerlijk comfortabel matras. Het biedt namelijk optimale ondersteuning aan je lichaam. Door de revolutionaire Active Temperature Control techniek in de Cool Motion tijk heeft het matras ventilerende en temperatuur regulerende eigenschappen. Door warmte-uitwisseling zorgt het matras voor een constante lichaamstemperatuur. Optimaal slaapcomfort dus!


Specificaties:

Materiaal: Traagschuim, koudschuim 

Type slaper: Buik, zij, rug

Maximale belasting (Kg): 140 kg

Anti allergeen: Ja

Dikte: 18 cm

Garantie: 5 jaar

Hardheid: Firm

Voordelen:
 • Voortreffelijke ondersteuning van je lichaam
 • Optimaal slaapklimaat in zowel zomer als winter
 • Innovatieve Cool Motion tijk
 • Optimale drukverdeling
 • Geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
 • Optimale ventilatie
 • Goede vochtafvoer
Nadelen:
 • Een zwaar matras om te verplaatsen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Emma Hybrid 80x200 cm
5.0

Het Emma Hybrid matras is de meest bekroonde pocketveringmatras van Europa. De AeroFlex pocketveren zorgen voor een superieure drukverlaging. Daarnaast biedt de drievoudige schuimtechnologie extra comfort doordat het zich aanpast aan jouw lichaamsvorm.


Specificaties:

Materiaal: Airgocell® schuim, visco-elastisch traagschuim, HRX koudschuim

Wasbaar: Ja, de hoes is wasbaar

Gewicht: 16,5 kg

Dikte: 25 cm

Voordelen:
 • Veermatras van uitstekende kwaliteit
 • Verbeterd lichaamscomfort
 • Superieur ademend vermogen
 • Extra stevige ergonomische ondersteuning
 • Past zich aan aan jouw lichaamsvorm
Nadelen:
 • We hebben voor dit matras geen echte nadelen kunnen vinden
ACTUELE PRIJS
Beste Comfort
3. Mline Slow Motion 2
4.5

De Mline Slow Motion 2 heeft opencellig visco-elastisch schuim (traagschuim) in de toplaag. Dit zorgt niet alleen voor een goede lichaamsondersteuning en drukverdeling, maar het laat ook warmte en vocht beter door dan traditioneel schuim. Dit matras biedt een optimale ventilatie en vochtafvoer. 


Specificaties:

Materiaal: Traagschuim, koudschuim 

Type slaper: Buik, zij, rug

Maximale belasting (Kg): 140 kg

Anti allergeen: Ja

Dikte: 18 cm

Garantie: 5 jaar

Hardheid: Firm

Voordelen:
 • Prettige ondersteuning tijdens de nacht
 • Optimale ventilatie en vochtafvoer
 • Goede drukverdeling
 • Milieuvriendelijke Slow Motion tijk
 • Geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
Nadelen:
 • Door de firm hardheid kan dit matras voor sommigen wat te stevig aanvoelen. Kies anders de Slow Motion 1.
ACTUELE PRIJS
Beste door Consumentenbond
4. Emma O2 matras
4.5

De Emma O2 is al twee jaar de grote winnaar in de Consumentenbond matrassentest. Het matras scoort goed op de punten levensduur en vochtdoorlatendheid. Waar het matras echt in uitblinkt is het ligcomfort en de drukverdeling. Door de kwaliteit van de schuimlagen gaat het matras lang mee.


Specificaties:

Materiaal: Airgocell® schuim, Visco-elastisch traagschuim, HRX koudschuim

Wasbaar: Ja, de hoes is wasbaar

Gewicht: 16,5 kg

Dikte: 25 cm

Garantie: 10 jaar

Voordelen:
 • Al 2 jaar Consumentenbond winnaar
 • Drie lagen schuim voor verbeterd slaapcomfort
 • Geschikt voor alle lichaamstypen
 • Geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
 • Perfecte ondersteuning
 • Gelijkmatige gewichtsverdeling
Nadelen:
 • We hebben voor dit matras geen nadelen kunnen vinden
ACTUELE PRIJS
Best aanpasbaar
6. Wave 80x200
4.0

De Wave matras is geschikt voor ieder lichaamstype. Je bepaalt namelijk zelf je optimale ondersteuning. Je kunt de bovenste twee lagen van het Wave matras onafhankelijk van elkaar omdraaien. Zo creëer je je eigen, persoonlijke matras. Met dit matras van topkwaliteit ben je verzekerd van de beste nachtrust!


Specificaties:

Materiaal: Traagschuim, koudschuim 

Maximale belasting (Kg): 130 kg

Anti allergeen: Ja

Dikte: 24 cm

Garantie: 10 jaar

Voordelen:
 • Eenvoudig te draaien bovenlagen
 • Aan te passen aan persoonlijke wensen
 • Geschikt voor ieder lichaamstype
 • Past zich aan aan de vorm van jouw lichaam
 • Ondersteuning op de goede plekken
Nadelen:
 • Het kan een paar dagen duren voordat je aan het matras gewend bent
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
7. Wave Light
4.0

De Wave Light is een tweezijdig matras van 18 cm dik. De kern is opgebouwd uit twee verschillende hardheden van elastisch koudschuim. Hierdoor bepaal je zelf eenvoudig de hardheid van je matras! Heb je een voorkeur voor een zacht matras, dan leg je de witte kant boven. Wil je liever een stevig matras dan leg je de groene kant boven. Het is in een handomdraai geregeld. Met de Wave Light haal je een matras in huis van topkwaliteit voor een verrassend lage prijs.


Specificaties:

Materiaal: Koudschuim 

Maximale belasting (Kg): 110 kg

Anti allergeen: Ja

Dikte: 18 cm

Garantie: 10 jaar

Voordelen:
 • Eenvoudig aan te passen aan persoonlijke wensen
 • Makkelijk te draaien bovenlagen
 • Geschikt voor ieder lichaamstype
 • Past zich aan aan de vorm van jouw lichaam
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • In het begin een chemisch luchtje dus goed luchten de eerste dagen
ACTUELE PRIJS

Waar koop ik een 80×200 matras?

Na het lezen van dit artikel, weet jij alles over een matras 80×200. Je weet welke verschillende soorten en materialen er zijn. En je weet waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.

Mensen kopen hun matrassen steeds vaker online. En dat kan ook prima. Je kunt het matras niet zien en voelen in de winkel, maar daar staat vaak tegenover dat je hem thuis kunt uitproberen. Dit varieert per winkel van 30 tot 120 dagen proefslapen.

Een goed passend matras is belangrijk om het lichaam echt te laten ontspannen. Daarom is het altijd aan te raden om een matras uit te proberen. Voor iedereen voelt een zacht of een hard matras toch weer anders aan.

Bevalt het matras niet, dan laat je hem weer ophalen en krijg je het aankoopbedrag teruggestort. Wel kan het zijn dat je de retourkosten zelf moet betalen. In enkele gevallen is het alleen mogelijk om het matras om te ruilen voor een ander matras. Let dus goed op de voorwaarden wanneer je een nieuw matras online koopt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een 80×200 matras?

Bij de aankoop van een nieuw 80×200 matras moet je op een aantal zaken goed letten. Een nieuw matras moet namelijk goed passen bij jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Ieder lichaam heeft weer een ander soort matras nodig. Onderstaande punten zijn belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een nieuw matras koopt:

Ligcomfort

Elke slaaphouding heeft een andere matras hardheid nodig. Matrassen zijn er in verschillende hardheden: zacht, gemiddeld, stevig en hard. Het is in ieder geval belangrijk dat het matras zich goed aanpast naar je lichaam.

Bij een licht persoon past een zacht matras beter. Bij een hoger lichaamsgewicht is over het algemeen een hard matras beter.

Stabiliteit

Let bij de matraskeuze ook op de stabiliteit. Dit is iets anders dan de hardheid. Zowel zachte als harde matrassen kunnen stabiliteit bieden. Een goede stabiliteit zorgt ervoor dat de wervelkolom in een rechte lijn ligt. Voor rugslapers bijvoorbeeld is een goede stabiliteit erg belangrijk. Je kunt de stabiliteit van het matras vaak terugvinden in de comfortzones die hiervoor zijn aangebracht.

Type matras

Het type matras, ofwel het materiaal van het matras is ook belangrijk. Er zijn traagschuim matrassen, koudschuim matrassen, pocketveer matrassen, latex matrassen en boxspring matrassen. De verschillen tussen deze soorten beschreven we hierboven al. De verschillen zitten hem vooral in de hardheid, ondersteuning, ventilatie en vochtafvoer.

Soort Slaper

Ook jouw slaaphouding is van belang bij de aankoop van een nieuw matras. Zijslapers kiezen eerder voor een zachter matras. Rug- en buikslapers hebben een harder matras nodig. Het is in ieder geval belangrijk dat het matras zich goed aanpast naar je lichaam.

Anti allergisch

Er zijn matrassen die helpen tegen huisstofmijt en allergieën. Een afritsbare en wasbare tijk (hoes) is handig wanneer je allergisch bent. Een anti-allergeen matras vermindert je allergische klachten.

Kijk dus altijd of het matras anti allergisch is. Gelukkig hebben wij dit al voor je uitgezocht en per matras aangegeven.

Materiaal Tijk

De tijk is de hoes die over je matras heen zit. Het is dus eigenlijk de matrashoes die over de kern van het matras heen zit. De tijk is meestal gemaakt van polyester. Op het waslabel kun je zien of de tijk in de wasmachine kan.

Type bodem

Er zijn verschillende soorten bedbodems. Je hebt lattenbodems, boxsprings, spiraalbodems en schotelbodems. Het is belangrijk dat de bedbodem goed ventileert zodat er geen schimmel ontstaat onder het matras.

Ook is er verschil in comfort en onze keuze is dan ook een schotelbodem vanwege zijn kwaliteit en aanpasbaarheid van de ondersteuning.

Proefslapen en garantie

Bij de meeste leveranciers is het mogelijk om je nieuwe matras gedurende een aantal weken thuis uit te proberen. Dit wisselt van 30 tot 120 dagen. De voorwaarden en garantietermijn verschillen per winkel dus let hier goed op.

Koopadvies

In dit artikel vind je onze top 7 van beste 80×200 matrassen. Het is natuurlijk belangrijk dat het matras bij jou past. Jouw persoonlijke voorkeur is doorslaggevend bij de keuze voor een bepaald type 80×200 matras. Misschien vind jij een zachter matras prettig of juist een stevig matras? Ben je op zoek naar een anti allergisch matras? Of vind je recensies van anderen belangrijk? Houd in ieder geval altijd rekening met jouw persoonlijke wensen.

Veelgestelde vragen

Wat het beste materiaal is, is afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Er is niet één materiaalsoort het beste. Het maakt niet uit of je nu kiest voor traagschuim, koudschuim, pocketveren, latex of een boxspring. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen, unieke eigenschappen.

De prijzen voor een 80×200 matras kunnen sterk variëren per leverancier en per merk. Voor minder dan 100 Euro kun je al een matras kopen, maar ze zijn er ook van meer dan 1.000 Euro. Laat je echter niet alleen maar leiden door de prijs. Kies het matras dat het best past bij jouw behoeften.

Er is niet één type bedbodem geschikt voor een 80×200 matras. Er zijn verschillende soorten bedbodems die elk unieke eigenschappen hebben. De bedbodem die voor jou het beste is, sluit aan bij jouw wensen en jouw lichaam.