Heb je in bed nogal eens last van je knie, je rug of je bekken en zoek je daarom naar een kniekussen? Dan zit je op deze pagina helemaal goed. Wij vertellen je namelijk alles wat je over kniekussens moet weten.

Een kniekussen biedt absoluut uitkomst als je ’s nachts last hebt van je gewrichten. Wellicht slaap je zelfs minder goed door deze klachten. Er is gegarandeerd verbetering mogelijk als je gebruik gaat maken van een kussen tussen je knieën. Deze kussens worden ook wel beenkussen, kniekussen voor zijslapers of een orthopedisch kniekussen genoemd.

Mensen die een beenkussen kopen, merken vrijwel altijd dat pijn aan de knie vermindert. Dankzij het kussen neem je namelijk een betere slaaphouding aan. Juist een verkeerde houding veroorzaakt vaak de pijnklachten.

Wat is een kniekussen?

Zie je een kniekussen, dan heb je meteen in de gaten dat dit geen gewoon kussen is. Het is speciaal gemaakt om tussen je benen te doen als je op je zij slaapt en onder je benen wanneer je graag op je rug slaapt.

Bijzonder aan dit kussen is dat het twee inkepingen heeft. De benen passen daar precies tussen. Zo blijft het kussen de hele nacht goed zitten. Kussens voor je knieën ondersteunen het kniegewricht en tillen het been een klein stukje op.

Zo komt het ene been in een evenwijdige positie ten op zichte van het andere been. Verder ontlast deze houding de heupspier. Om die reden hebben zwangere vrouwen aan het einde van hun zwangerschap ook veel plezier van een knie kussen of met een zwangerschapskussen.

Overzicht beste kniekussens

Hieronder vind je alvast een kort overzicht van alle door ons verzamelde goede kniekussens. Je kunt verder in deze koopgids de volledige specificaties vinden.

Waarom zou je een kniekussen gebruiken?

Zoek je zelf naar een kniekussen? Ken je iemand waarvan je denkt: die zou veel baat hebben bij een kniekussen? De redenen waarom iemand een kussen tussen zijn knieën gebruikt, zijn divers. Hieronder noemen we er een aantal.

kniekussen preventie
 • Zijslapers kunnen een kniekussen gebruiken, zodat de knieën niet zo oncomfortabel op elkaar liggen. Ook blijft de wervelkolom met een kniekussen tussen de benen in zijn natuurlijke vorm. De lendenwervel wordt ontlast, want het bekken draait niet.
 • Rugslapers hebben veel baat bij een kniekussen als ze dit onder de knie leggen. Dit verlicht eventuele spanning.
 • Voor zwangere vrouwen is een kniekussen prettig aan het einde van de zwangerschap als de buik steeds meer in de weg zit. Het is dan soms best lastig om nog een lekkere slaaphouding te vinden. Op de buik of op de rug ligt het op het laatst niet fijn meer. In zijligging ondersteunt het kniekussen de afstand tussen de knieën.
 • Heb je last van rusteloze benen in bed, dan kan een kniekussen prettig zijn. Bij RLS, het rusteloze benen syndroom, blijven de benen namelijk steeds bewegen, ook tijdens de slaap. Continue wrijven de benen dan over elkaar en dat kan hinderlijk zijn. Een kniekussen is in die situatie een fijne remedie.
 • Na heupoperaties zijn kniekussens ideaal. Overbelasting moet kort na de operatie vermeden worden en dat kan goed door middel van een kniekussen. Ook verlicht het kussen eventuele pijn.
 • Een kniekussen wordt vaak gebruikt door mensen met gewrichtspijn, rugpijn of artritis. De lendenwervels ontvangen namelijk meer steun, de druk op de benen vermindert en de bloedsomloop verbetert. En het belangrijkste gevolg van dit alles is dat de pijn minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Het kniekussen zorgt namelijk voor een perfecte lichaamshouding gedurende de slaap. 1

Welke soorten kniekussens zijn er?

Als we kijken naar de soorten kniekussens, kunnen we de vorm onderscheiden, maar ook de vulling van het kussen. Eerst de soorten kniekussens wat betreft de vorm.

Halve-maan kniekussen

Dit kniekussen heeft wel iets weg van een cilinder die door de helft gesneden is. Dit is een ideaal kussen voor zijslapers. Verder helpt het heel goed als je last hebt van pijn onder in je rug. Ook rugslapers en zwangere vrouwen kunnen veel baat hebben bij dit kniekussen.

Zandloper vorm kussen

Dit is de meest populaire vorm als het gaat om een kniekussen voor in bed. Je ziet duidelijk dat het knie kussen de vorm van een zandloper heeft. Op die manier worden de benen perfect van elkaar gescheiden, zodat de druk op de wervelkolom vermindert. Met dit soort kniekussens profiteer je van maximaal comfort en van veel stabiliteit. Een ideaal kniekussen voor in bed als je altijd graag op je zij slaapt.

Lichaamskussens

De naam van dit orthopedische kniekussen zegt al genoeg. Het knie kussen ondersteunt zo ongeveer je hele lichaam. Dit is vooral prettig voor zwangere vrouwen.

Wigvorm kussen

Dit knie kussen heeft een driehoekige vorm en loopt schuin af. Je kunt het daardoor heel goed onder je knieën plaatsen. Ook tussen de knieën is overigens heel goed mogelijk. Dit orthopedische kussen verbetert je bloedcirculatie en verlicht de druk op je wervelkolom.

Orthopedische kniekussens en de verschillen in vulling en materiaal

Traagschuim

Een traagschuim kniekussen voor in bed wordt het meest verkocht. Deze kussens danken hun populariteit voornamelijk aan de perfecte aanpassing aan het lichaam. Het schuim laat het kussen ook weer snel in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren.

Boekweitvulling

Een orthopedisch kniekussen van boekweit bestaat uit een zogenaamde binnenkern. Die is meestal gevuld met boekweit. De voordelen daarvan zijn dat je een perfecte pasvorm hebt, dat je de vulling zelf kunt aanpassen en dat het kussen goed vochtregulerend en ademend is.

Gelkussen

Een gelkussen is een speciaal microvezel kussen met een vulling van traagschuim. Dit maakt het kniekussen nog comfortabeler dan de kussens met alleen traagschuim. Dit is vaak echt een orthopedisch kniekussen dat door therapeuten wordt aangeraden als kniekussen voor in bed.

Latex

Een latex kniekussen is fijn voor zijslapers die een goede slaaphouding willen aannemen. Het kussen is lekker stevig.

Top 7 beste kniekussens

Onderstaande Top 7 beste Kniekussens hebben wij verzameld op basis van goede reviews van gebruikers. Ook hebben we het aanbod verdeeld op basis van functionaliteit en prijs. Maak zonder verdere zorgen je keuze voor een geschikt kniekussen.

Voor een neutrale slaappositie
1. Best Life Orthopedisch Kniekussen
4.5

Zoek je een fijn orthopedisch kniekussen, dan is dit een uitstekende keus. Een slechte slaaphouding is hiermee voorgoed verleden tijd. Een goede slaaphouding vergroot de kans op een gezonde nachtrust enorm. Dit kniekussen vormt zich uitstekend naar jouw lichaam. Je gebruikt het tijdens het slapen, maar het kussen is ook prettig als je voor het slapengaan nog even wat wilt lezen in bed.

Voordelen:
 • Goede lichaamstemperatuur regulering
 • Goede kwaliteit
 • Luchtdoorlatend
 • Verlicht knie-, heup- en rugpijn
 • Voorkomt een verkeerde slaaphouding
 • Vormt zich goed naar het lichaam
Nadelen:
 • Kan minder geschikt zijn voor zijslapers
ACTUELE PRIJS
Kniekussen van Ergonomisch Traagschuim
2. Swiss Nights
4.5

Een onnatuurlijke houding in bed garandeert je zeker geen goede nachtrust. Uitgerust wakker worden heeft alles te maken met hoe mensen slapen. Een kniekussen verhoogt de kans op een natuurlijke slaaphouding. Heb je last van reuma, rugpijn of knieklachten? Dan is dit kussen een goede optie.

Het zorgt voor een goede ondersteuning van je knieën en je benen en de druk op je knieën vermindert. Je knieën blijven door dit kussen ook bij elkaar, waardoor er minder druk op de kniegewrichten ontstaan. Ook zwangere vrouwen hebben ongetwijfeld veel gemak van dit kniekussen.

Voordelen:
 • Goede ergonomische ondersteuning
 • Prettige stevigheid
 • Anti-allergeen
 • Geschikt bij op de rug slapen
 • Vulling van traagschuim
 • Hoes is wasbaar
 • Stevig
 • Geschikt voor zijslapers
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
3. Konbanwa Ovaalvormig Kniekussen
5.0

Het Konbanwa kiniekussen is ideaal voor de zijslaper die een comfortabele ondersteuning zoekt voor pijn in de heupen, rug, benen of knieën. Het ergonomische ontwerp zal zich aanpassen aan je lighouding en het schuim is niet warm tijdens je slaap. De band zorgt ervoor dat het kussen goed op zijn plaats blijft zitten en door het compacte formaat is hij eenvoudig toe te passen en mee te nemen. De Konbanwa is eenvoudig op 30 graden te wassen en de Poleyester tijk zorgt ervoor dat hij slijtvast en lang meegaat. Je ontvangt 1 jaar garantie en de reviews zijn uitstekend voor een toch al scherpe prijs voor dit kniekussen.

Voordelen:
 • Scherpe prijs
 • Compact en comfortabel
 • Hoede kwaliteit
 • Niet te warm
 • Vermindert klacten rug, heupen en knieën
Nadelen:
 • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Orthopedisch Beenkussen
4. InnovaGoods Rekneef Kniekussen
4.5

Mensen met gewrichtspijn maken een goede keus als ze dit orthopedische kussen voor de knie aanschaffen. Heel vaak is gewrichtspijn een direct gevolg van een slechte slaaphouding. Dit kniekussen laat je de hele nacht heerlijk en comfortabel slapen in een goede slaappositie (neutrale slaaphouding). Het kussen is vooral fijn voor zijslapers en voor zwangere vrouwen. Dit InnovaGoods kniekussen is gemaakt van een hoge kwaliteit traagschuim en gaat jarenlang mee.

Voordelen:
 • Zacht en comfortabel
 • Goede kwaliteit
 • Verbetert de doorloeding in je benen
 • Duurzaam
 • Orthopedisch verantwoord
 • Vermindert en/of voorkomt pijn aan knie, heup, been of rug
 • Vormt zich uitstekend naar het lichaam
 • Comfortabel traagschuim
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beenkussen met Memory Foam
5. ComfyCentre Kniekussen
4.5

Dit beenkussen is speciaal geschikt voor zijslapers die last hebben van knie- en heupklachten. Het kussen voorkomt klachten, maar vermindert ze ook. Dit ondersteunende kussen verbetert je slaaphouding. De ComfyCentre is gemaakt van hoogwaardig traagschuim en voelt comfortabel aan. De vorm blijft, ook na langer gebruik, goed behouden. Dankzij het ergonomische ontwerp houdt dit kussen je benen, heupen en ruggengraat in de beste houding.

Voordelen:
 • 30 dagen proefslapen
 • Ademende en wasbare hoes
 • Topkwaliteit voor langdurig comfort
 • Ergonomisch gevormd
 • Lange levensduur
 • Vorm blijft goed behouden
 • Bevordert goede slaaphouding
 • Vermindert pijnklachten
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Groot kniekussen
6. Personal Care Beenkussen
4.5

Wil je een goed ergonomisch kniekussen dat ervoor zorgt dat je geen verkeerde houding aanneemt in bed, dan is dit kussen van Personal Care een goede keus. Een ergonomisch kniekussen verkleint de kans op een verkeerde houding tijdens je slaap enorm.


Als je al een tijd last hebt van kniepijn, rugpijn of heuppijn, dan kijk je uiteraard uit naar een oplossing. Knie kussens kunnen je in dit geval absoluut helpen. Ze zullen de druk op je knieën verlichten en een kniekussen zorgt voor een goede positie van je wervelkolom. Vaak is een onnatuurlijke houding de oorzaak van je pijn. Dit kniekussen verbetert je slaaphouding en zorgt daardoor voor een diepere nachtrust.

Voordelen:
 • Verbeterde slaaphouding
 • Ergonomisch design
 • Duurzaam
 • Orthopedisch verantwoord
 • Vermindert en/of voorkomt pijn aan knie, heup, been of rug
 • Vormt zich uitstekend naar het lichaam
 • Goede kwaliteit traagschuim
 • 5 jaar garantie
Nadelen:
 • Formaat is wel wat groter
ACTUELE PRIJS
Best Aanpasbaar
7. 3-laags orthopedisch kniekussen
4.5

Je bent helemaal toe aan een pijnloze nacht? Dit orthopedische kniekussen helpt je daar ongetwijfeld bij. Omdat de delen afzonderlijk zijn aan te passen heb je altijd een geschikte dikte voor jouw postuur. Knieklachten of rugklachten zijn funest voor een goede nachtrust. Deze pijnklachten hebben alles te maken met een slechte houding als mensen slapen. Dit kussen verbetert je houding en biedt veel ondersteuning.

Voordelen:
 • Langdurig comfort
 • Onderhoudsvriendelijk
 • In losse delen te gebruiken
 • Goede kwaliteit
 • Comfortabel traagschuim
 • Wasbaar en duurzaam
 • Ventilerend
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Welk kniekussen moet je nu kopen?

Wat is nu het beste kussen voor jou? Let op de volgende aspecten om dat te bepalen:

Vorm

Slaap je op je zij, neem dan een kussen dat tussen de dijen zit en over de lengte van je kuiten past. Slaap je liever op je rug, dan is een cilindervorm ideaal.

Stevigheid

Hoe stevig een kussen moet zijn, hangt vooral af van je eigen voorkeur. Wat vind je zelf het prettigst?

Ondersteuning

Hoeveel ondersteuning heb je nodig? Dat hangt ook af van de klachten die je wel of niet ervaart. Meestal biedt een stevig kussen meer ondersteuning. Dit is niet altijd het geval en verschilt ook per persoon. Mensen die minder wegen, kunnen vaak ook een dunner kussen kopen.

Drukverlichting

De stevigheid en de dikte van het kussen bepalen veel als het gaat om drukverlichting.

Koopadvies

Heb je veel last van je gewrichten, dan is een kniekussen aanschaffen absoluut een goede keus. Welk kussen het beste kniekussen voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Zeker als je last hebt van veel pijnklachten in bed, investeer dan in een goed kussen. Meestal betekent dit een stevig, ergonomisch kussen. De vorm van het kussen is ook bepalend voor het comfort dat het je biedt. Het is hierbij vooral van belang om te kijken naar het type slaper dat je bent.

Veelgestelde vragen

Natuurlijk kun je ook wel een gewoon kussen tussen je knieën doen. Je hebt dan echter niet vanzelf een kniekussen. Gewone kussens missen namelijk de comfortabele ergonomische vorm die kniekussens wel hebben. Het kan misschien lekker zijn om een gewoon kussen tussen je benen te leggen, maar echt helpen tegen pijn en ongemak doen ze niet. Daarnaast is een gewoon kussen ook veel groter en neemt het meer ruimte in. Mede daardoor past het ook gewoon niet goed tussen de knieën.

Vaak zit er een hoes om het kniekussen dat je los kunt ritsen. Wassen op 40 graden is bijna altijd wel mogelijk. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de hoes zal krimpen. Was het kniekussen trouwens niet te vaak. Dat is absoluut niet nodig en al te vaak wassen vermindert alleen de levensduur maar.

Kniekussens gaan zeker een aantal jaren mee. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe intensief je het kussen gebruikt. Is het alleen voor in bed of gebruik je het overdag ook als je ergens zit of even ligt? Kun je het kussen niet wassen, dan zal het om hygiënische redenen minder lang meegaan.

wel kunt verstellen. Soms is het wel prettig om een kniekussen te verstellen. Deze verstelbare kussens zijn meestal los te ritsen, zodat je vulling kunt verwijderen. Je past op die manier zelf de dikte en de stevigheid aan.

Bronnen

 1. Helpt een ergonomisch kniekussen (2017). Orthocor blog. Gevonden op 22 Januari 2022:
  https://www.orthocor.nl/blog/kussens/helpt-een-ergonomisch-kniekussen/