Katoen is een van de populairste materialen voor de productie van beddengoed. Het natuurlijke materiaal heeft enkele belangrijke eigenschappen voor een goed dekbed, zoals een uitstekende vochtregulatie, optimale ventilatie en een makkelijk onderhoud. Bovendien is een katoenen dekbed een goed betaalbaar product.

Het aanbod van katoenen dekbedden is dan ook enorm. Niet alleen zijn er verschillende soorten katoen met hun specifieke eigenschappen, ook de kwaliteit van het tijk maakt een verschil. Verder zijn er enkele katoenen dekbedden in alle warmteklassen, maar ook dubbele 4-seizoenendekbedden die een paar warmteklassen combineren. Sommige katoenen dekbedden kunnen heter gewassen worden dan andere en de meeste zijn anti-allergisch, maar niet allemaal. Er zijn dus heel wat verschillende soorten katoenen dekbedden.

Wil je graag een katoenen dekbed kopen? Dan maken wij je graag wegwijs in het ruime assortiment aan katoenen dekbedden en zetten we je op weg bij de aankoop van het beste katoenen dekbed voor jou.

Overzicht beste Katoenen Dekbedden

Wanneer je wilt direct weten wat de best geteste Katoenen Dekbedden zijn dan kun je hieronder de door ons geanalyseerde dekbedden bekijken. Wij hebben deze modellen geselecteerd op basis van prijs/kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun eigenschappen, beoordelingen, prijs, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Wat is een katoenen dekbed?

Waar komt katoen vandaan?

Katoen is een natuurlijk materiaal, dat afkomstig is van de katoenplant. Het is een zachte vezel die tot draden kan gesponnen worden, die dan weer kunnen gebruikt worden om textiel van te maken. Katoen is als gewas erg waardevol, omdat het heel wat unieke eigenschappen heeft op vlak van stevigheid, duurzaamheid en het absorberen van vocht.

Er wordt ook steeds meer gerecycleerd katoen gebruikt, dat geproduceerd wordt door katoen uit gedragen kledij te vervezelen en opnieuw tot garen te spinnen.

katoen

Vroeger werd katoen met de hand geplukt, maar nu gebeurt dat veelal machinaal. Biologisch katoen wordt wel steevast handmatig geplukt, omdat er geen chemicaliën mogen gebruikt worden en dat is nodig om het machinaal plukken te vergemakkelijken.

Waarom is katoen geschikt voor een dekbed?

Katoen is dankzij de eigenschappen van de natuurlijke katoenvezels een prima keuze voor beddengoed: het voelt zacht aan, is ventilerend en goed vocht absorberend. Dat maakt een katoenen dekbed erg aangenaam om onder te slapen, zeker voor mensen die het ‘s nachts graag lekker koel hebben. Katoen is ook perfect wasbaar op hoge temperatuur.

Wat zijn de voor- en nadelen van een katoenen dekbed?

Katoen is een 100% natuurlijk product. Natuurlijke dekbedden gaan langer mee, zijn comfortabel en hebben typisch een goede vochtregulatie. Een katoenen dekbed is dus lekker warm tijdens koude winternachten en koel tijdens warme zomernachten. Zo geniet je het hele jaar door van een ideaal slaapklimaat en een goede nachtrust. Katoen is ook een sterk en slijtvast materiaal, maar daardoor ook wat zwaarder in gewicht.

Een ander voordeel is het makkelijke onderhoud. In tegenstelling tot sommige wollen en donzen dekbedden, zijn katoenen dekbedden wasbaar op 60° of zelfs 90°. Door het dekbed op die temperatuur te wassen, dood je alle huisstofmijten. Dat maakt dat een katoenen dekbed een prima keuze is voor mensen met een allergie.

Katoen kan wel snel krimpen en kreuken, dus was het zeker niet te vaak. In het algemeen zijn katoenen dekbedden goedkoper dan bijvoorbeeld linnen, dons of wol, maar ook niet elke katoensoort is even kwalitatief.

Wanneer kies je voor een katoenen dekbed?

Een katoenen dekbed is iets voor jou als je op zoek bent naar een kwalitatief, maar betaalbaar dekbed. Katoen staat erom bekend een prima vochtregulerende en ventilerende werking te hebben, dankzij de natuurlijke vezels. Bovendien is katoen wasbaar op 60° of soms zelfs op 90°. Dat maakt een katoenen dekbed ook een goede keuze voor wie allergisch is aan huisstofmijt en voor bijvoorbeeld kleine kinderen of mensen die al eens kleine ongelukjes hebben ‘s nachts.

Met een enkel katoenen dekbed zit je vooral goed in de zomermaanden en tussenseizoenen, omdat het materiaal minder goed warmte isoleert. Voor een echt warm winterdekbed heb je al een 4-seizoenendekbed nodig: een combinatie van twee minder warme dekbedden die je aan elkaar kan bevestigen tot een dik dekbed. Enkele katoenen dekbedden hebben veel vulling nodig om echt warm te zijn, waardoor dat ook meteen heel zware dekbedden zijn.

Wat zijn de verschillen?

Een donzen dekbed is lichter dan een dekbed van katoen, al hangt dat af van de precieze vulling. Sommige donzen dekbedden zijn deels gevuld met dons, deels met veren. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Dons komt oorspronkelijk van ganzen en eenden, terwijl katoen gewonnen wordt uit een plant. Daarom is dons een meer omstreden en duurder product.

Als je het snel warm hebt ‘s nachts, ben je beter af met een katoenen dekbed. Dat isoleert minder goed warmte dan dons. Beide natuurlijke materialen hebben een uitstekende vochtregulatie en ventilatie, maar een donzen dekbed zal warmer zijn.

Een wollen dekbed is zwaarder dan een dekbed gevuld met katoen. Door dat gewicht en het grote isolatievermogen is een dekbed uit wol ook warm, maar het neemt net als katoen goed vocht op. Nadeel is dat een dekbed uit wol meestal niet wasbaar is. Je moet het dan ook regelmatig luchten en opkloppen, omdat het veel lichaamsvocht opneemt. Een katoenen dekbed is makkelijker te onderhouden.

Tencel(R) is een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal dat heel erg goed vocht absorbeert, nog meer dan katoen, en daardoor erg geschikt is voor mensen die fel zweten ‘s nachts. Verder is een dekbed uit Tencel(R) zacht, licht, makkelijk in onderhoud én anti-allergisch.

Zie je in de winkel of online een ‘satijnen dekbed’? Dan is dat een dekbed uit katoensatijn: dat is 100% katoen, maar op een speciale manier geweven zodat de stof veel zachter en gladder aanvoelt dan gewoon katoen. Door die combinatie is katoensatijn een van de meest gebruikte stoffen voor dekbedden.

Enerzijds heeft katoensatijn de goede eigenschappen van gewoon katoen. Anderzijds zorgt de bijzondere weeftechniek ervoor dat het dekbed soepeler is en makkelijker strijkt dan een dekbed uit gewoon katoen. Bovendien ziet het er luxueuzer uit. Katoensatijn is doorgaans ook warmer.

Katoen en bamboe zijn vergelijkbare materialen. Beide zijn natuurlijke materialen die zorgen voor een licht en luchtig dekbed dat niet te duur is. Bamboe isoleert wel nog minder warmte dan een katoenen vulling, dus is niet zo geschikt voor een winterdekbed. Een voordeel van een bamboe dekbed is dan weer dat het van nature anti-bacterieel en anti-allergisch is, dus daardoor prima geschikt voor mensen met een allergie. Net als een dekbed van katoen is een dekbed van bamboe wasbaar, maar ook wel kreukgevoelig.

Een dekbed gevuld met niet-natuurlijke, synthetische materialen heeft in vergelijking met katoen een minder goede ventilatie en vochtregulatie. Je zal merken dat een synthetisch dekbed sneller klam aanvoelt. Synthetische dekbedden zijn wel makkelijk wasbaar, dus een prima keuze voor kinderen of mensen met een allergie. Net als katoenen dekbedden zijn ze vrij voordelig.

Top 10 beste katoenen dekbedden

4-Seizoenen dekbed
1. SleepNext 100% Katoenen Dekbed

Een 4-seizoenendekbed met veel pluspunten: op duurzame wijze geproduceerd in Nederland, met een kwalitatieve tijk en heet wasbaar tot op 90 graden. Daardoor is het een heel geschikt dekbed voor mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt. De twee losse dekbedden samen vormen een vrij zwaar dekbed, dat heerlijk warm is en goed ventilerend. Los van elkaar zijn de dekbedden ideaal voor enerzijds de zomer, anderzijds de herfst- en lentemaanden.

Voordelen:
 • 100% biologisch katoen
 • Katoenen tijk
 • Warmteklasse 3 (lente/herfst) en 4 (zomer), samen warmteklasse 1 (winter)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°, indien nodig zelfs 90°)
 • Geschikt voor de droger
 • Prijs
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
!00% Katoen
2. Zavelo 4-Seizoenen Katoenen Dekbed Cotton Comfort

Een prima katoenen 4-seizoenendekbed voor slaapcomfort het hele jaar door. De twee losse dekbedden uit warmteklassen 4 (zomer) en 3 (lente/herfst) kan je met drukknopen aan elkaar bevestigen tot een ideaal winterdekbed. Het dekbed is wasbaar op 60° en kan ook perfect in de droogtrommel. Het tijk is in blokken gestikt.

Voordelen:
 • 100% katoen
 • Katoenen tijk
 • In blokken gestikt
 • Warmteklasse 3 (lente/herfst) en 4 (zomer), samen warmteklasse 1 (winter)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°)
 • Geschikt voor de droger
 • Prijs
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
4. Slaap Vaak Luxe Katoenen Dekbed

Een 100% katoenen dekbed met een gemiddeld vulgewicht, waardoor het een aangename warmte biedt tijdens het grootste deel van het jaar. Dit dekbed heeft een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding en is onderhoudsvriendelijk: het is wasbaar op 60° en kan zonder problemen in de droogtrommel.

Voordelen:
 • 100% katoen
 • Katoenen tijk
 • Warmteklasse 2 (geschikt voor het hele jaar bij een gematigde kamertemperatuur)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°)
 • Geschikt voor de droger
 • Scherp geprijsd
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Goede Prijs / Kwaliteit
5. Cotton Comfort Katoenen Dekbed

Dit katoenen dekbed heeft een gemiddelde zwaarte en zit tussen warmteklasse 2 en 3 in. Dat maakt het vooral een geschikt dekbed voor de tussenseizoenen. Naargelang je persoonlijke behoefte aan warmte, kan je het mogelijk ook in de zomer of winter gebruiken. De prijs voor dit enkele dekbed is aan de hogere kant.

Voordelen:
 • 100% katoen
 • Katoenen tijk
 • Warmteklasse 3 (lente/herfst)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°, indien nodig zelfs 90°)
 • Geschikt voor de droger
 • Prijs
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Zomerdekbed
6. Snoozing Kreta Dekbed

Een koel en licht dekbed met warmteklasse 4 voor een koel slaapklimaat tijdens warme zomernachten. Het dekbed heeft een prima vochtregulatie en ventilatie en is bovendien in banen gestikt. Het is ook wasbaar op 60°, maar je kan het niet in de droogtrommel stoppen.

Voordelen:
 • 100% katoen
 • Katoenen tijk
 • In banen gestikt
 • Warmteklasse 4 (zomer)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°)
Nadelen:
 • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS
Scherpe Prijs
7. iSleep Dekbed 100% Katoen

Een natuurlijk, dun zomerdekbed waaronder je droog en koel kan slapen tijdens warme nachten. Het dekbed en het tijk bestaan uit 100% katoen en zitten in warmteklasse 4. Warm wassen wordt wel afgeraden: de adviestemperatuur is 40°.

Voordelen:
 • 100% katoen
 • Katoenen tijk
 • Warmteklasse 4 (zomer)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (advies 40°, maar 60° indien nodig)
Nadelen:
 • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS
100% Natuurlijk Katoen
10. Sleepday Luxe Hotel Zomerdekbed

Een duurzaam geproduceerd en kwalitatief fris zomerdekbed uit 100% katoen. Met warmteklasse 4 en de prima vochtregulatie zit je met dit dekbed goed voor comfortabele en koele zomernachten. Dit dekbed heeft ook een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Voordelen:
 • 100% duurzaam katoen
 • Katoenen tijk
 • Warmteklasse 4 (zomer)
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar (60°)
 • Geschikt voor de droger
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een katoenen dekbed?

Kwaliteit

Katoen bestaat in verschillende soorten en kwaliteiten. De kwaliteit zit in het aantal gebruikte garen, de weeftechniek en de weefdichtheid. Zo is katoensatijn dankzij de speciale satijnweving heel erg zacht en soepel.

Afmetingen

De juiste afmeting van je katoenen dekbed hangt af van je matras. De standaard lengtematen voor een katoenen dekbed zijn 200 cm en 220 cm. Die laatste lengte is een goede optie als je groter bent dan 1m80 of je matras meer dan 2 meter lang is.

Warmteklasse

Katoenen dekbedden bestaan in verschillende warmteklassen op basis van hun isolerend vermogen. Zo zijn er luchtige zomerdekbedden (warmteklasse 4), warme winterdekbedden (warmteklasse 1) en dekbedden met een gemiddelde warmte, die ideaal zijn voor de lente en nazomer (warmteklasse 3) of voor het hele jaar door (warmteklasse 2).

Daarnaast zijn er ook 4-seizoenendekbedden, die bestaan uit twee dekbedden die je van elkaar kan losmaken, zodat je een ideaal winter-, tussenseizoen- en zomerdekbed hebt.

katoenen dekbed slaapkamer

Katoen isoleert minder goed warmte, dus een 4-seizoenendekbed is de beste optie als je echt een warmer dekbed wil.

Tijk

De beste katoenen dekbedden hebben ook een katoenen tijk. Een goede tijk herken je aan een hoge NM-waarde, die het aantal gebruikte garen aangeeft. Hoe hoger die waarde, hoe kwalitatiever het tijk. Met een tijk van minstens 100 NM zit je zeker goed.

Anti-allergie

Ook in een katoenen dekbed kunnen huisstofmijten voorkomen, maar een groot voordeel is dat een katoenen dekbed makkelijk wasbaar is 60 graden. Op die temperatuur dood je de huisstofmijten. Wie allergisch is aan huisstofmijt, kan dat dus regelmatig doen en blijft zo gespaard van allergische reacties.

Stiksels

Een dekbed met katoenen vulling is het best gestikt in banen of ruiten.

Prijs

Het ruime assortiment aan katoenen dekbedden is over het algemeen vrij voordelig. De prijsverschillen hangen samen met de kwaliteit: hoe meer garen er gebruikt zijn, hoe kwalitatiever het dekbed en hoe hoger de prijs.

Koopadvies

Wil je graag een katoenen dekbed kopen? Kies dan voor de katoensoort die bij jouw wensen past. Er zijn namelijk verschillende types katoen die ook verschillen in kwaliteit, naargelang de manier waarop de draden geweven zijn en hoeveel draden er gebruikt zijn.

Zo is er katoensatijn, dat door de bijzonder dichte weving heel erg zacht, glanzend en soepel is. Een nog grotere hoeveelheid katoen wordt er gebruikt bij percal katoen, dat nog kwalitatiever is dan katoensatijn. Twill katoen is dan weer dikker en steviger en kreukt ook minder. Met andere woorden: het ene katoen is het andere niet.

Verder heeft een katoenen dekbed bij voorkeur ook een tijk uit katoen met een hoge NM-waarde, die gestikt is in ruiten of banen. Een katoenen dekbed kan doorgaans op 60° in de wasmachine, maar sommige dekbedden kan je nog heter wassen. Kijk ook of het nieuwe dekbed geschikt is voor de droogtrommel als je het dekbed na het wassen graag snel en efficiënt droogt.

Veelgestelde vragen

Een dekbed uit kwalitatief katoen met de eigenschappen die belangrijk zijn voor jouw optimale slaapcomfort, is voor jou de beste keuze. Sommige katoenen dekbedden zijn zwaarder, warmer of zachter dan andere. Een goed katoenen dekbed heeft ook een katoenen tijk met hoge NM-waarde en is anti-allergisch.

Er zijn verschillende soorten katoenen dekbedden, dus ook veel prijsverschillen. Een katoenen dekbed is over het algemeen wel betaalbaar en goedkoper dan bijvoorbeeld dons. Een katoenen zomerdekbed heb je al voor 50 euro of minder. Voor de andere warmteklassen betaal je wat meer en de prijs voor een goed katoenen 4-seizoenendekbed kan oplopen tot 100 euro. De prijsverschillen hangen vanzelfsprekend ook samen met de kwaliteit.

Na 8 tot 10 jaar is het tijd om je dekbed te vervangen. Doorheen de jaren is er een gedeeltelijk verlies van warmte en anti-allergische eigenschappen. Hoe beter de kwaliteit van de vulling en het tijk, hoe langer je profiteert van een goede vochtregulatie en hoe langer de huisstofmijt wegblijft. Als het dekbed gelige vlekken heeft, als je het niet meer goed kan opschudden of als de temperatuur ‘s nachts niet meer aangenaam is (te warm of te koud), is je dekbed waarschijnlijk toe aan vervanging.

Een enkel katoenen dekbed isoleert minder warmte en heeft veel vulling nodig om echt warm te zijn, dus is vooral als koel zomerdekbed ideaal. Ben je een koukleum, maar verkies je toch een dekbed uit katoen? Dan is een 4-seizoenendekbed de beste optie.

Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden met een lagere warmteklasse (meestal 4 en 3), die je aan elkaar kan bevestigen met drukknopen tot een dikker dekbed. De luchtlaag tussen de twee dekbedden zorgt nog eens voor extra isolatie. Zo koop je in één klap een voldoende warm katoenen dekbed én twee losse dekbedden voor de warmere seizoenen. Een 4-seizoenendekbed is daarom ook voor je portemonnee een voordelige keuze.