Naakt slapen. Voor de een heel gewoon, maar voor een ander out of the question. Onderzoeken hebben uitgewezen dat slapen zonder kleren aan, veel gezonder is, dan met. Zo zou je sneller in slaap vallen, doordat je niet gehinderd wordt door straktrekkend textiel en verhoogt het je zelfliefde. Tevens zou je huid langer jong en je libido hoger blijven, alleen al door regelmatig in je blootje te slapen.

In onze westerse wereld wordt naakt slapen meer niet, dan wel gedaan. In landen zoals Amerika, Canada, Japan en Frankrijk slaapt, volgens onderzoek, zo’n 28% van de mensen in hun blootje. In Nederland ligt dat met een gemiddelde van 19% behoorlijk lager.

Onder de jongeren tot 26 jaar, ligt dit percentage nóg lager. Van de jeugd slaapt slechts 9% bloot. Is het dat het onbekende van naakt slapen, onbemind maakt, of zijn we met zijn allen toch nog puriteinser, dan dat we onszelf willen doen geloven?

Is het gezond om naakt te slapen

Ja. Uit onderzoek blijkt dat naakt slapen gezonder is, dan met ondergoed of nachtkleding aan.

Toch, en dat wordt door onderzoekers vaak vergeten, kom je tijdens de slaap pas echt goed tot rust, op het moment dat je, je comfortabel voelt.

naakt slapen is gezond

Slapen zonder kleren mag dan wel beter voor de gezondheid zijn, maar niet per definitie voor iedereen even prettig. Voor je lichamelijke gezondheid, zoals het vaginale klimaat, de spermakwaliteit en je algehele immuunsysteem, is bloot slapen zonder enige twijfel gezonder.

Enkele jaren geleden heeft men in ons land iets meer dan 1000 mensen ondervraagd, over het wel of niet dragen van kleding in bed. Daaruit bleek dat het merendeel liever iets aanheeft tijdens de nachtrust. (1)

Mannen voelen zich daarbij het prettigst in ondergoed (37%), terwijl vrouwen vaker kiezen voor nachtkleding (49%). Wat volledig naakt slapen betreft, gaven twee keer zoveel mannen dan vrouwen aan dit regelmatig te doen.

Wat zijn de voordelen van bloot slapen?

Het aantal voordelen naakt slapen, liegt er niet om. Naast diverse lichamelijke voordelen, zou bloot slapen ook goed zijn voor je geestelijke gezondheid en je liefdesleven. Aan dat laatste heb je weinig, wanneer je single bent, maar je kan in je achterhoofd houden dat, mocht het zover komen, naakt slapen een positieve invloed heeft op je relatie.

Verhoogt je slaapkwaliteit

Wanneer het te warm is in bed, slaap je lichter. In tegenstelling tot naakt slapen, vertraag je met kleding het natuurlijke proces van afkoeling tijdens je slaap. Zeker wanneer je vaak een strakke legging of dikke pyjama draagt, ontregel je de natuurlijke temperatuurregeling.

Anderzijds kun je door nachtkleding hinder ondervinden van proppend en trekkend textiel, op plaatsen waar je dat liever niet hebt.

Sneller in slaap vallen

Bij de meeste mensen duurt het ongeveer zeven minuten voordat ze in slaap vallen. Aangetoond is dat mensen met een lagere lichaamstemperatuur dieper slapen. Dat betekent dat je minder snel wakker wordt en dus uitgeruster opstaat.

Naakt slapen zet, doordat je meer afkoelt, je lichaam aan tot het verbranden van calorieën. Naast dat je sneller in slaap valt, val je dus ook nog eens af.

Je huid zal erop vooruitgaan

Naakt slapen vertraagt het verouderingsproces. Hoe dat zo komt? Doordat je met nachtkleding aan niet afkoelt, maakt je lichaam minder groeihormonen en melatonine aan.

Groeihormonen zijn van essentieel belang voor celvernieuwing en melatonine is een krachtig antioxidant dat beschadigingen van cellen tegengaat.

Vermindert stress en angsten

Als je zonder kleren slaapt, maakt je lichaam ook meer oxytocine aan. Oxytocine is het zogenaamde ‘knuffelhormoon’. Zodra je lichaam hiervan voldoende kan produceren, ervaar je minder stress, met als gevolg een sterker geluksgevoel.

Bloot slapen vermindert stress

Daarnaast, versterkt het contact van de blote huid met de lakens, je gevoel van kwetsbaarheid. In theorie, kan naakt slapen er daardoor tevens toe leiden dat je minder angstgevoelens ervaart.

Verhoogt je zelfvertrouwen

Zodra je angsten verdwijnen, neemt automatisch je zelfvertrouwen toe. Naakt slapen, kan in het begin een beetje eng aanvoelen. Wanneer je er echter eenmaal aan gewend bent, zal je merken dat naakt slapen gewoon veel lekkerder is.

Daar, in het donker, in je eigen warmte, omhelst door het naar jezelf ruikende beddengoed, voelt iedereen zich aantrekkelijk. Je niet hoeven schamen voor jezelf, is eveneens een van de belangrijkste stappen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Kan de vaginale gezondheid verbeteren

Je vagina is er niet op ingesteld om dag en nacht opgesloten te zitten in textiel. Van zichzelf is de vagina al warm en vochtig. Nauw aansluitende slipjes maken het down under dan ook alleen maar een kweekplaats voor bacteriën en schimmels. Hou je niet van volledig naakt slapen? Trek dan alleen je onderbroek uit.

Kan de vruchtbaarheid van de man verbeteren

Het is alom bekend dat strakke jeans en pantalons de zaadkwaliteit nadelig beïnvloeden. Op het moment dat het lichaam niet meer zelf de temperatuur van de testikels kan regelen, gaat dit ten koste van een gezonde spermaproductie.

Naakt slapen levert daarom een positieve bijdrage aan verbetering van de vruchtbaarheid.

Versterkt je relatie

Niets geeft er zo’n goede boost aan je relatie, als samen bloot slapen. Lekker knus tegen elkaar aan, versterkt het gevoel van geborgenheid. Het huidcontact voorkomt huidhonger en door het naakt slapen ontstaat er automatisch meer zin in seks.

in je nakie slapen versterkt je relatie

Op welke manier kun je het beste beginnen met naakt slapen?

Wanneer je nog nooit naakt geslapen hebt, kan het best eng aanvoelen, zo bloot tussen de lakens. Maar … omdat je alle gezondheidsvoordelen hebt gelezen, wil je het wel graag proberen.

Om het jezelf niet al te oncomfortabel te maken, kan je beginnen met eerst je onderkleding uit te laten. Merk je dat je er na een poosje aan gewend bent, laat je de rest ook uit. Het geeft wel een geruststellend gevoel, wanneer je iets om aan te trekken, meteen onder handbereik klaarlegt, mocht je er s ’nachts plots uit moeten.

Heb je het idee dat je het in je blootje koud gaat krijgen, pak dan alvast een dikker dekbed of een extra plaid. In de praktijk zal echter blijken dat je het helemaal niet koud krijgt. Het is maar het idee en dat je, jezelf comfy voelt.

Waar moet je rekening mee houden als je naakt gaat slapen?

Zodra je eenmaal begint met naakt slapen, zal je merken dat dit een heleboel lichamelijke en geestelijke voordelen met zich meebrengt. Daarnaast zijn er echter ook nog wat kleine praktische dingetjes, waar je rekening mee moet houden.

  • Je slaap wordt dieper en vaster, doordat je lichaam meer afkoelt.
  • Door de afkoeling verbrand je calorieën.
  • Je huid wordt minder snel oud, doordat er meer celherstellende en huidvernieuwende stofjes in je lichaam aangemaakt worden.
  • Je stress vermindert en angsten nemen af.
  • Minder kans op jeuk en schimmeltjes in de genitale zone.

Andere bijkomende zaken:

  • Zodra je regelmatig bloot in bed gaat liggen, zal je merken dat je het beddengoed iets frequenter moet wassen. Je huid komt immers direct in contact met het beddengoed. Dit is gewoon lichaamsvet wat normaal door je ondergoed of pyjama wordt opgevangen.
  • Ook zal je erop moeten letten dat je bij sommige ramen een inkijkbelemmerende raamdecoratie hebt. Bij nachtelijk toiletbezoek moet het niet nodig zijn dat je, je aan moet kleden. Je wilt echter ook niet voor de hele buurt in je niksie zichtbaar zijn.

Wat, als je toch niet naakt kunt slapen?

Als je het een poosje hebt geprobeerd en het echt niet lukt om in je blootje te slapen, moet je het jezelf niet langer ongemakkelijk maken en gewoon weer wat aantrekken.

De bedoeling van naakt slapen, is immers dat je gezondheid en gevoel van welbehagen erop vooruit gaat. Om dan toch van de voordelen van het slapen in je nakie te kunnen profiteren, kun je ervoor kiezen het nachtgoed zo luchtig en minimaal te houden.

Zo kun je ervoor kiezen om alleen in een longshirt te slapen, zonder onderbroek. Is daarentegen het gevoel van, van onderen bloot zijn, dat wat je hindert, probeer dan eens een wijde boxershort. Houdt het alleen bij die losse boxer. Trek er geen slip onder aan. Het voordeel van naakt slapen, is immers de natuurlijke temperatuurregeling, van je vagina of spermavoorraad, door het lichaam.

Veelgestelde vragen

Ja, zowel je lichamelijke, als geestelijke gezondheid zijn bijzonder gebaat bij slapen in je blootje.

22% van de Nederlandse mannen slaapt het liefst zonder iets aan.

13% van de vrouwen in Nederland slaapt naakt.

Samen naakt in bed liggen is zonder meer goed voor je relatie. Het versterkt de geestelijke band en werkt bevorderend op de zin in seks.

Je beddengoed is sneller aan een wasbeurt toe en bij zware transpiratie is de kans op kouvatten groter.

Bronnen

  1. Slaap jij naakt? De meeste Nederlanders niet – RTL Nieuws: Lees artikel