Een bed is een van de belangrijkste meubels in een huishouden. Een goede nachtrust kan namelijk voor niemand ontbreken. Daarbij gebruik je een bed elke dag. Precies om deze reden is het belangrijk dat je een bed met een matras kiest die goed bij je past. Je moet er namelijk nog een tijdje mee doen!

Het kiezen van het juiste matras kan soms nog best wel eens lastig zijn. Vooral omdat je niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Er zijn zo veel verschillende soorten.

Om te beginnen met de juiste maat. Matrassen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Denk aan een eenpersoonsmatras, een twijfelaar matras of een tweepersoonsmatras. Ook deze type matrassen zijn weer op te delen in verschillende afmetingen.

In dit artikel gaan we je alles uitleggen over het matras met een afmeting van 120×200. Deze maat zit tussen een eenpersoons en een tweepersoonsmatras in qua breedte. Je bent vast benieuwd waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een matras 120×200. Na het lezen heb je antwoord op al je vragen rondom het matras 120×200.

Wat is een 120×200 matras?

Een matras met de afmeting 120×200 is een matras dat vaak voorkomt op een twijfelaar. Een twijfelaar is een bed dat qua breedte tussen een eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed zit. De meest gangbare maten voor een twijfelaar zijn 120 en 140 cm breed.

Het matras 120×200 is perfect voor als je iets ruimer wilt liggen dan in een eenpersoonsbed. Een eenpersoonsbed is gemiddeld zo’n 90 cm breed. Die extra 30cm zul je dus echt wel merken wanneer je gewend bent om in een eenpersoonsbed te slapen.

Een bed met de afmeting 120×200 is perfect geschikt voor de kleinere slaapkamers en kinderkamers. Een tweepersoonsbed past niet altijd in de kamer en je vindt een eenpersoonsbed net te klein. Daar komt de twijfelaar goed van pas!

Overzicht 120×200 matrassen

Ben je benieuwd welke matrassen in het formaat 120×200 wij hebben geselecteerd? Hieronder vind je alvast het overzicht.

Wie zal vooral een matras in formaat 120×200 kopen?

Wanneer je twijfelt over de overstap van een eenpersoonsbed naar een tweepersoonsbed, kan de twijfelaar een goede oplossing zijn. De overstap is dan niet direct te groot. Wel merk je zeker een verschil met de extra centimeters van de twijfelaar met een afmeting van 120×200.

Natuurlijk wordt het een beetje krap wanneer je met z’n tweeën in dit bed wil slapen. Maar voor singles die wat meer ruimte willen, is het een goede keuze.

Ook is een matras 120×200 goed geschikt voor de kinderkamer. Kleine kinderen kunnen er makkelijk met z’n tweeën in liggen, dus het is ook nog eens perfect voor de logeerfeestjes!

Wanneer je voor een twijfelaar kiest terwijl je kindje nog klein is, hoef je voorlopig geen nieuw bed aan te schaffen. Een twijfelaar gaat super lang mee, vooral omdat hij groter is dan een eenpersoonsbed.

Heb je een kleine slaapkamer en past er geen tweepersoonsbed in de kamer? Ook dan is een twijfelaar een aanrader. Deze is net een slagje kleiner en dus zal er meer ruimte overblijven voor die mooie kast of bureau dat je ook graag in je kamer wil hebben.

De studentenkamer wordt ook vaak voorzien van een twijfelaar met de afmeting 120×200. Studentenkamers zijn vaak kleinere ruimtes die compact ingericht moeten worden.

Welke verschillende soorten zijn er van matrassen 120×200?

Je bent op zoek naar een nieuw matras. Al snel kom je erachter dat er veel verschillende type matrassen zijn. Geen zorgen. We leggen het voor je uit. Zo kun jij straks de beste keuze maken.

soort matras kiezen in formaat 120x200

Traagschuim matras 120×200 cm

Een traagschuim matras wordt ook wel gezien als een drukverlagend matras. Het matras biedt uitstekende ondersteuning en verdeelt de druk over het gehele lichaam. Zo worden je gewrichten ontlast en kan rugpijn verminderd worden.

Het matras is ook super fijn voor als je het snel koud hebt. Traagschuim houdt de warmte namelijk goed vast.

Koudschuim matras 120×200 cm

Heb jij het snel warm als je in bed ligt? Een koudschuim matras kan hier de oplossing voor zijn. Koudschuim is een koelere schuimsoort, waar warmte minder goed wordt vastgehouden. Dit geldt overigens ook voor een pocketveren matras.

Ook is een koudschuim matras lekker stevig en veerkrachtig. Je zakt er een stukje in weg en ook bij dit matras wordt de druk goed over het gehele lichaam verdeeld.

Pocketveer matras 120×200 cm

Het pocketveringmatras is gevuld met kleine veertjes. De naam zegt het al een beetje. Alle veertjes zijn namelijk verpakt in kleine pockets (zakjes).

Een pocketveer matras staat bekend om een goede vochtregulatie en ventilerende eigenschappen. Vaak zijn de veren in een pocketveer matras verdeeld in comfortzones. Dit zorgt voor optimaal comfort voor het lichaam.

Latex matras 120×200 cm

Een latexmatras is een super hygiënisch matras. Misschien wel de hygiënischte die er is. Perfect geschikt dus voor als je snel last hebt van allergenen.

Daarbij is een latex matras ook goed geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed. Latex houdt de warmte goed vast, dus je lichaamswarmte wordt perfect geïsoleerd. Als je het snel warm hebt, kun je beter gaan voor een pocketvering matras of een koudschuim matras.

Boxspring matras 120×200 cm

Elk matras past op een boxspring. Is dat even een meevaller! Wel moeten de maten natuurlijk overeenkomen, maar er is geen speciaal matras nodig voor een boxspring. Het gaat erom dat jij een matras kiest dat je lekker vindt liggen.

Er is veel keuze als het gaat om matrassen 120×200. Wist je dat je zelfs kunt proefslapen? Zo weet je zeker of het matras bij je zal passen.

Wat zijn de voordelen van een matras 120×200?

Een matras 120×200 heeft verschillende voordelen. Voordat je zeker weet dat je een matras 120×200 wil, moet je wel overtuigd worden. Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Ruimtebesparend

Allereerst is een bed met de afmeting 120×200 lekker ruimtebesparend. Als je een kleinere slaapkamer hebt en ook nog loopruimte over wil houden, is dit zeker een geschikte maat.

Lekker liggen zoals jij wil

Een twijfelaar is net iets groter dan een eenpersoonsbed. Het verschil is ongeveer 30 centimeter in de breedte. Dat is nog al een verschil! Dit zul je dan ook zeker merken wanneer je gewend bent om in een eenpersoonsbed te slapen.

Duurzaam

Wanneer je kiest om een twijfelaar te kopen voor in de kinderkamer, weet je zeker dat deze langer meegaat dan een eenpersoonsbed. In die zin is een twijfelaar aanschaffen een duurzame keuze! Daarbij kun je ook nog eens kosten besparen, omdat het bed langer meegaat.

In welke hardheden is het matras leverbaar?

Een matras 120×200 is in alle gewenste hardheden te verkrijgen. De hardheid van een matras wordt weergeven met een H-waarde. De waarde loopt op van H1 tot H5. Hoe hoger de waarde, hoe hard het matras. Echter is deze H-waarde niet universeel en zal het dus per merk en type verschillen hoe hard een matras is.

Omdat de H-waarde niet universeel is, wordt de hardheid vaak aangegeven met de woorden “zacht”, “medium” of “hard”. Zo is het voor iedereen direct duidelijk wat de hardheid van een matras is.

Twijfel je over de hardheid van een matras? Vraag dan om advies bij een expert. Ook proefslapen is een goed idee om erachter te komen welk matras er voor jou geschikt is.

Top 7 beste 120×200 matrassen

Er zijn verschillende matrassen 120×200 op de markt. Om jou een overzicht te geven van de beste matrassen, hebben we een lijstje voor je gemaakt. De matrassen zijn goed bekeken. De specificaties, voordelen en nadelen zijn uitgezocht. Zo kun jij straks de beste keuze maken.

Beste Algemeen
1. M-line Cool Motion 6 matras
5.0

De M-line Cool Motion 6 biedt geweldige ondersteuning. Dit komt door de combinatie van verschillende lagen. Zo is er vanuit de basis een goede pocketveren laag die wat stijver zijn dan de 5-serie. Hier bovenop ligt een clima support laag die zorgt voor een optimale vochtregulatie van het matras waardoor je niet veel zult merken van een klam gevoel. Dit wat je overigens bij traagschuim matrassen meer zult hebben dan andere materialen. De toplaag van de coolmotion 6 bestaat uit een traagschuim laag die zorgt voor een zeer goede drukverdeling van je lichaam.

Dit matras is een absolute topper gezien zijn prijs-kwaliteitverhouding. Alle eigenschappen om comfortabel te slapen zijn hierbij aanwezig en als je twijfelt kies dan gewoon ook voor de 100 dagen proefslapen om dit zelf te ervaren.

Specificaties:

Materiaal: traagschuim, koudschuim, pocketveren

Type slaper: buikslaper, rugslaper en zijslaper

Maximale belasting: 140 kg

Gewicht: 15 Kg

Dikte: 26 cm

Garantie: 10 jaar

Voordelen:
  • Hoog Slaapcomfort
  • Goede ondersteuning
  • Uitstekende prijs / kwaliteit
  • 100 dagen proefslapen
Nadelen:
  • Lastiger om uit je bed te komen met zo een heerlijk matras
ACTUELE PRIJS
Beste Algemeen
3. M-line Slow Motion 2
4.5

De M-line Slow Motion 2 is een prettig matras die is uitgerust met twee schuimlagen. Als basis is er een goed vochtregulerende als ook ondersteunende koudschuim laag. De toplaag is voorzien van een traagschuim laag die ervoor zorgt dat de drukverdeling van je lichaam optimaal is. Het matras is voorzien van 5 jaar garantie en je kunt ook hier 100 dagen proefslapen. Wanneer je een goed matras voor een leuke prijs wilt dan is dit zeker een aanrader.

Specificaties:

Materiaal: traagschuim, koudschuim

Type slaper: buikslaper, zijslaper en rugslaper

Maximale belasting: 120 kg

Gewicht: 19,5 Kg

Dikte: 19,5 cm

Garantie: 5 jaar

Voordelen:
  • Goede Prijs
  • Lekker stevig maar goed ondersteunend
  • Goede kwaliteit
Nadelen:
  • Wat laster te verplaatsen
  • Matras kun je niet omdraaien
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
4. Lizzybeds Matras Pocketvering Comfort
4.0

Vergeleken met de andere besproken matrassen uit deze top 7, is het pocketvering comfort matras van Lizzybed echt een koopje. Dit matras staat bekend om zijn goede kwaliteit in combinatie met een heerlijke nachtrust.

Specificaties:

Materiaal: pocketvering

Type slaper: rugslaper

Maximale belasting: 110 kg

Gewicht: 15 kg

Dikte: 20-25 cm

Garantie: 1 jaar

Voordelen:
  • Super prijs / kwaliteit verhouding
  • Comfortabel matras
  • Voelt fijn aan
Nadelen:
  • Redelijk hard matras
ACTUELE PRIJS
Beste door consumentenbond
5. Emma O2 Matras
4.0

Zoals de titel al zegt: het Emma O2 matras is een consumentenbond winnaar! Dit matras wordt al 2 jaar als best gekozen door de consumentenbond. Door de drie schuimlagen is dit matras geschikt voor alle lichaamstypen.

Specificaties:

Materiaal: traagschuim, koudschuim

Type slaper: rugslaper, zijslaper en buikslaper

Maximale belasting: geschikt voor alle lichaamstypen

Gewicht: 20 kg

Dikte: 25 cm

Garantie: 10 jaar

Voordelen:
  • Ondersteunend
  • Optimale verdeling van druk
  • Vochtregulerend
  • Verkrijgbaar in verschillende maten en hardheden
Nadelen:
  • Chemische luchtje in het begin
ACTUELE PRIJS
Beste Vochtregulatie
6. Koudschuim HR45 Matras
3.5

Het koudschuim HR45 matras staat bekend om een supergoede vochtregulatie. Perfect dus voor als je veel transpireert tijdens je slaap. 

Specificaties:

Materiaal: koudschuim

Type slaper: zijslaper

Maximale belasting: 200 kg

Gewicht: 5 kg

Dikte: 20 cm

Garantie: 1 jaar

Voordelen:
  • Het matras heeft een relatief hoge maximale belasting
  • Comfortabel
  • Goede vochtregulatie
  • Het matras is erg zacht
Nadelen:
  • Minder geschikt bij reumatische klachten
ACTUELE PRIJS
Scherpste prijs
7. BestRest Pocketvering Matras
3.5

Het pocketvering matras van BestRest staat bekend om zijn verschillende ligzones. Het matras bestaat uit 7 ligzones die ervoor zorgen dat het gewicht optimaal verdeeld wordt. Hierdoor slaap jij als een roosje.

Specificaties:

Materiaal: pocketvering, koudschuim

Type slaper: buikslaper, zijslaper en rugslaper

Maximale belasting: 150 kg

Gewicht: 23 kg

Dikte: 22 cm

Garantie: 1 jaar

Voordelen:
  • Goede kwaliteit
  • Zacht prijsje
  • Lekker stevig
Nadelen:
  • Niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben
ACTUELE PRIJS

Waar koop ik een 120×200 matras?

Het 120×200 matras kun je uitstekend online kopen. Na het lezen van dit advies, weet je precies waar je op moet letten. Ben je bang dat je de verkeerde koopt? Geen zorgen, een matras heeft vaak een proefslaap periode. Op die manier kom je er pas echt achter hoe een matras bevalt.

Twijfel je nog steeds? Dan kun je altijd kiezen voor het proefslapen. Nogmaals: maak gebruik van de proefslaap periode! Dit zal je echt verder helpen. Er gaat misschien wat tijd in zitten, maar dan heb je ook wat. Het zou zonde zijn als je het verkeerde matras aanschaft en later spijt hebt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een 120×200 matras?

De aanschaf van een nieuw matras vergt tijd en moeite. Maar dat is niet voor niets! Je doet het natuurlijk allemaal voor dat ene perfecte matras, waardoor jij je bed niet meer wil uitkomen.
Hieronder hebben we nog even een overzichtelijk rijtje gemaakt met alle punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een 120×200 matras.

Ligcomfort

Matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Deze verschillen per aanbieder en per type matras. Matrassen 120×200 zijn verkrijgbaar in de hardheden: zacht, gemiddeld, stevig en hard.

Waar gaat jouw persoonlijke voorkeur naar uit? Zodra je dit weet, ben je al goed op weg met de zoektocht naar een nieuw matras.

Stabiliteit

Ben je op zoek naar een stabiel matras? Of wil je lekker wegzakken in een heerlijk zacht matras? Ieder heeft zo z’n ding. De mate van stabiliteit kan ook bijdragen aan de verlichting van lichamelijke klachten. De druk wordt dan goed verdeeld, waardoor rugklachten en gewrichtsklachten verlicht kunnen worden.

Type matras

Zoals eerder in dit artikel, zijn de type matrassen besproken. Er zijn er nogal wat, dus het is zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen. Ieder type matras heeft zijn eigen eigenschappen. Deze eigenschappen moeten je maar net aanspreken, maar ze zijn wel belangrijk als het aankomt op de aanschaf van een nieuw matras.

Soort slaper

Weet jij wat voor type slaper jij bent? Ook dit is goed om te weten wanneer je een nieuw matras wil kopen. Zo heb je de keuze uit een matras geschikt voor buikslapers, zijslapers en rugslapers.

Antiallergisch

Sommige type matrassen zijn antiallergisch. Een latex matras bijvoorbeeld. Hierdoor hebben huisstofmijt en andere allergenen geen schijn van kans meer en kun je lekker blijven slapen.
Als je regelmatig last hebt van allergenen, is het zeker aan te raden om naar een antiallergisch matras te zoeken, zodat je geen allergische reactie krijgt tijdens het slapen.

Materiaal tijk

De tijk die om het matras zit, is vaak van katoen, bamboe of polyester. Deze materialen zijn vocht-regulerend. Ook kan de tijk van wol zijn, maar daar moet je van houden. Wol is lekker warm en super zacht.

Type bodem

Elk bed heeft een type bodem. Vaak is elk matras geschikt voor elk type bodem. Het type bodem hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een lattenbodem, boxspring, spiraalbodem of schotelbodem zijn de opties die er zijn als het aankomt op bedbodems.

Wel moet je er op letten dat sommige matrassen wel beter hun taak volbrengen wanneer ze op bepaalde bodems liggen.

Proefslapen en garantie

Wij raden het aan om te gaan proefslapen. Zeker als je nog niet helemaal zeker weet welk matras er het best bij jou past. Vrijwel elk matras heeft een proefslaapperiode om te bepalen of het matras wel of niet goed is voor jou. Wel is het goed om dit voor de zekerheid even na te gaan.

Ook heeft elk matras een bepaalde garantieperiode. Deze periode is bij de ene aanbieder langer dan bij de ander.

Koopadvies

Een matras is een erg persoonlijk onderdeel van de slaapkamer. Er zijn zo veel soorten matrassen dat je niet zomaar in het wilde weg een matras kunt kopen. Om erachter te komen welk matras er het best bij je past, moet je echt wel wat onderzoek doen.

Belangrijk is te weten of je van zacht of hard slapen houd. Ook of je veel of weinig ondersteuning nodig hebt. Heb je last van rugklachten of artrose kies altijd voor een traagschuim matras. Wil je een goede stabiliteit of wil je koeler slapen kies dan voor pocketvering of een koudschuim matras.

Ieder heeft zijn of haar persoonlijke voorkeuren waar een matras aan moet voldoen. Wij raden dan ook zeker aan om op zoek te gaan naar het matras dat het best bij je past. Dit kan een tijdje duren. Vooral als je een aantal keren wil proefslapen. Toch zijn wij van mening dat het echt de tijd en de moeite waard is. Een matras 120×200 koop je dus niet zomaar en je moet er een tijdje mee doen.

Veelgestelde vragen

Het beste materiaal voor een 120×200 matras bestaat niet. Dit is per persoon verschillend. Het gaat er dus echt om wat jij als persoon een goed materiaal voor een 120×200 matras vindt.

De prijzen van een 120×200 matras zijn verschillend. De prijzen beginnen rond de €100 en €200. Vanaf daar lopen ze op tot wel €1000. Gemiddeld genomen moet je denken aan een prijs tussen de €200 en €600.

Net als het materiaal en het type matras, is de bedbodem geheel persoonlijk. Het ligt er maar net aan welke bedbodem jij fijn vindt of misschien al in huis hebt. Wel functioneren sommige matrassen beter op een specifiek type bedbodem.