Een verzwaringsdeken, ofwel verzwaarde deken, helpt bij een goede nachtrust. Het extra gewicht van deze deken zorgt ervoor dat je je geborgen, ontspannen en veiliger voelt.

Verzwaringsdekens (ook wel zwaartedeken genoemd) zijn vooral bedoeld om slechte slapers aan een goede nachtrust te helpen. Dit terwijl ergotherapeuten ze al eerder gebruikte bij de behandeling van gedragsstoornissen.

Verzwaringsdeken voor beter slapen

Het positieve effect van een verzwaringsdeken ontstaat door de “diep druk stimulatie” (DDS). Door de druk van de deken zal je lichaam meer serotonine (gelukshormoon) aanmaken, een stofje dat ervoor zorgt dat je jezelf gelukkiger en meer ontspannen voelt. (1)

Heb je last van veel stress en slaap je hierdoor slecht? Dan kan een therapeutische verzwaringsdeken helpen om beter te slapen en uitgeruster wakker te worden.

Een verzwaringsdeken is ook effectief gebleken bij mensen en kinderen met ADHD, autisme, depressie en PTSS. 

We weten allemaal dat het belangrijk is om goed te slapen. Slaaptekort kan erg vervelende gevolgen hebben. Je voelt je moe, bent prikkelbaar en hebt moeite met dingen onthouden en met leren. 

Op de lange termijn kan slaaptekort zelfs leiden tot depressies, hartproblemen of een hoge bloeddruk.  Een verzwaringsdeken kan een geschikte oplossing zijn om deze problemen te verminderen. (2)

In dit artikel vertellen we je wat een verzwaringsdeken is, waar je op moet letten bij de aanschaf en geven we je onze top tien van beste verzwaringsdekens. 

Beste Verzwaringsdekens overzicht

Wil je direct weten wat de beste verzwaringsdekens zijn? Hieronder vind je direct een kort overzicht. Verder in dit artikel vind je alle informatie, een uitgebreide analyse en de voor- en nadelen per deken.

Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens worden steeds populairder. Dat is ook niet gek, want veel mensen hebben er baat bij. Verzwaringsdekens kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en angst. (3) Ze zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt en zorgen voor een betere nachtrust. Dit komt door het extra gewicht van de zwaartedeken.

Verzwaringsdekens zijn meestal gevuld met pellets / korrels of kralen van plastic of glas. Je kunt dit materiaal vergelijken met de vulling van knuffels. Het materiaal voelt prettig aan en vormt zich goed naar je lichaam. Een zwaartekracht deken bestaat uit allemaal kleine vakjes. En in elk vakje zit een zakje met vulling.

De buitenkant van de verzwaringsdeken is meestal gemaakt van katoen of polyester. Maar deze kan ook gemaakt zijn van fleece of bamboe. Doordat de vulling van nature koud is, kun je de verzwaringsdeken het hele jaar door gebruiken. Ook tijdens de zomermaanden.

Vaak denken mensen dat een verzwaringsdeken warm is, maar dit is niet zo. Het zal juist de temperatuur van je lichaam overnemen. Wil je ook tijdens extreem hete dagen gebruik maken van de deken, dan kun je kiezen voor een verzwaringsdeken hoes van bamboe. Een bamboe hoes ventileert nog beter dan een katoenen hoes. 

Hoe werkt een verzwaringsdeken om beter te slapen?  

Het extra gewicht van de deken drukt op je zenuwstelsel. Dit noemt men ook wel diepe druk simulatie. Je kunt het vergelijken met het inbakeren van een baby. Of misschien herken je zelf ook wel het prettige gevoel wanneer je onder je winterdekbed ligt. Het geeft hetzelfde gevoel wanneer je geknuffeld wordt.

De druk op je lichaam stimuleert de hersenen om dopamine en serotonine aan te maken. De hormonen dopamine en serotonine zorgen ervoor dat je je spieren ontspant. Het worden ook wel gelukshormonen genoemd en geven een ontspannen en kalmerend gevoel. 

Diepe druk simulatie zorgt er ook voor dat je met je aandacht uit je hoofd gaat. Je richt je aandacht meer op je lichaam. Hierdoor is een verzwaard deken ideaal voor mensen die snel overprikkeld zijn, maar ook voor hyperactieve volwassenen en kinderen. Ook mensen met spasmen en gedragsproblemen slapen beter dankzij een verzwaringsdeken.

Het gewicht van een verzwaringsdeken varieert van 2 tot 13 kilogram. De verzwaringsdeken mag ongeveer tien procent van je lichaamsgewicht zijn. Weeg jij 70 kg dan neem je een verzwaringsdeken van 7 kg. Een verzwaringsdeken die ongeveer tien procent van je lichaamsgewicht is, is veilig om onder te slapen.

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Er zijn zeker veel voordelen voor volwassenen als kinderen om met een verzwaringsdeken beter te slapen. Maar ook uit onderzoek blijkt dat zelfs topsporters beter presteren wanneer ze onder een verzwaringsdeken slapen. (zie video hieronder)

Beter slapen

Miljoenen mensen ervaren reeds de voordelen van een verzwaringsdeken ten opzichte van een normale deken. Je slaapt beter, rustiger en dieper en wordt uitgerust wakker. Dit komt doordat een verzwaringsdeken de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verhoogt. Je begint met hernieuwde energie aan een nieuwe dag! Je kunt je beter concentreren en bent scherper en alerter. 

Minder stress

Door de druk op je lichaam verlaagt het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je snel kunt reageren in stressvolle situaties. Het is ook wel bekend als het vecht- of vluchthormoon. Een verzwaringsdeken verlaagt dus je stressniveau. Daarom noemt men een verzwaarde deken ook wel een anti stress deken.

Beter humeur

De diepe druk simulatie verhoogt de aanmaak van het hormoon serotonine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressies, paniek en angst. Een verzwaringsdeken kan dus bijdragen aan een beter humeur en meer energie.

Effectief bij mensen met autisme, ADHD en PTSS

Bij kinderen met autisme is het hormoon serotonine vaak laag. Een verzwaringsdeken verhoogt het serotonine niveau waardoor kinderen met autisme zich vaak rustiger voelen. Doordat een verzwaarde deken de hartslag verlaagt en de spieren ontspant, helpt het kinderen met ADHD te kalmeren. Ook geven de dekens een gevoel van veiligheid aan mensen met PTSS.

Wanneer kies je voor een verzwaringsdeken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een verzwaringsdeken. De een wil dieper slapen en de ander wil vooral minder bewegen tijdens de nacht. Ook mensen die angstig zijn of chronische klachten hebben, kiezen vaak voor een verzwaarde deken.

 • Dieper slapen

Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je dieper slaapt. Het extra gewicht van de deken drukt op je zenuwstelsel. Hierdoor slaap je meer ontspannen en heb je minder last van geluiden of bewegingen van anderen. Je krijgt dus minder prikkels van buitenaf.

 • Minder bewegen

Het extra gewicht van de deken zorgt dat je minder beweegt tijdens de nacht. De lichte en subtiele druk belemmert je niet, maar houdt je wel stil. Hierdoor word je ook minder vaak wakker.

 • Angstgevoelens

Heb jij last van een angststoornis? Een verzwaard deken geeft een veilig gevoel en vermindert angst en stress. Het is een goede oplossing voor slapeloosheid door angst en stress. Het voelt als een warme knuffel en geeft troost.

 • Chronische klachten

Een verzwaringsdeken kan ook een oplossing zijn voor mensen met chronische pijnklachten. Door de gelijkmatige drukverdeling over het lichaam, maakt je lichaam hormonen aan waardoor je je gelukkiger en meer tevreden voelt. Dit kan chronische pijnklachten verminderen.

Top 10 beste verzwaringsdekens

Hieronder vind je een overzicht van de beste verzwaringsdekens. We laten je duidelijk zien wat de specificaties zijn per product. Ook noemen we de voor- en nadelen per zwaartedeken. 

Beste Prijs / Kwaliteit
1. Simply Cosy Verzwaringsdeken
5.0

De nieuwste generatie verzwaringsdeken van Simply Cosy® is een verbeterde versie van de vorige deken van dit merk. Door het dubbele diamant stiksel blijft het gewicht goed op zijn plek. Bovendien is de deken bijna geruisloos door een nieuwe techniek. Je lichaam komt optimaal tot rust en je wordt uitgerust wakker!

Specificaties:

 • Gewicht: 6 Kg
 • Materiaal: 100% ademend katoen
 • Afmetingen: 140x200 (eenpersoons verzwaringsdeken)
 • Wasbaar: ja (handwas)
 • Garantie: 1 jaar
Voordelen:
 • Comfortabel
 • Goede prijs
 • Goed ademend
 • Hoge kwaliteit
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
ACTUELE PRIJS
Beste Kwaliteit
2. Noxie Premium Verzwaringsdeken 7 Kg
5.0

De Noxie verzwaringsdeken is gemaakt van 100% hoogwaardig ademend katoen, hypoallergene natuurlijke micro glasparels en milieuvriendelijk polyester. De deken is ontwikkeld door slaapexperts en bekend van RTL4. Het draagt bij aan een diepere slaap en een langere nachtrust.

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Katoen
 • Afmetingen: 150x200
 • Wasbaar: ja (30°C)
 • Garantie: 1 jaar
Voordelen:
 • Milieuvriendelijk & duurzaam
 • Bekend van RTL4
 • 30-dagen slaapgarantie
 • Ontwikkeld door slaapexperts
 • Goede kwaliteit
 • Helpt om minder te bewegen
 • Voelt fijn en comfortabel aan
 • Kan in de wasmachine
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
ACTUELE PRIJS
Comfortabele Verzwaringsdeken
3. ANATURES Verzwaringsdeken 7 KG
5.0

De verzwaringsdeken van ANATURES heeft 7 unieke lagen en maar liefst 130 compartimenten voor een optimale gewichtsverdeling. De producten van ANATURES voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn gemaakt volgens de OEKO-TEX® certificering Klasse I. Bovendien zijn de producten vrij van schadelijke stoffen! Van de gebruikers geeft 90% aan beter, rustiger en meer ontspannen te slapen.

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Biologisch katoen
 • Afmetingen: 150x200
 • Wasbaar: ja (40°C)
 • Garantie: 1 jaar
Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Voelt fijn en soepel aan
 • Mooi afgewerkte deken
 • Goed formaat
 • Kan in de wasmachine gewassen worden
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
ACTUELE PRIJS
Lente en Zomer Verzwaringsdeken
5. Diley Dreams Verzwaringsdeken 6KG
5.0

De verzwaringsdeken van Diley Dreams is gemaakt van 100% gerecycled en ademend katoen. De deken zorgt voor een optimale temperatuurbeheersing. De dubbele laag microfiber beschermt de deken tegen oververhitting. De kralen die gebruikt zijn voor de vulling zijn hypoallergeen, geurloos en loodvrij. Je begint uitgerust aan een nieuwe dag!

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Biologisch katoen
 • Afmetingen: 150x200
 • Wasbaar: ja (30°C)
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Heerlijk zachte deken
 • Hoge kwaliteit
 • Gemaakt van 100% gerecycled en ademend katoen
 • Optimale temperatuurbeheersing
 • Helpt bij onrustige nachten
 • Kan in de wasmachine
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
ACTUELE PRIJS
Koelste Verzwaringsdeken
6. Kustaa Bamboe Verzwaringsdeken 7Kg
5.0

De Kustaa Bamboe verzwaringsdeken is een fijne deken. Het bamboevezel voelt van nature koel aan en zorgt daardoor voor een aangename temperatuur. Daarnaast is bamboe sterk absorberend. Het kan tot wel vier keer meer vocht opnemen dan katoen. Ideaal als je ’s nachts veel zweet. 

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Bamboe
 • Afmetingen: 150x200
 • Wasbaar: Ja (handwas)
 • Garantie: 2 jaar
Voordelen:
 • Koel en ademend
 • Vocht absorberend
 • Duurzame deken
 • Goede kwaliteit
 • Voelt fijn aan
 • Helpt bij onrustige nachten
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
 • Handwas
ACTUELE PRIJS
Zachtste Verzwaringsdeken
7. REM Nights Z Verzwaringsdeken Bamboe
3.5

Deze REM Nights® verzwaringsdeken is gemaakt van bamboe. Dit is heerlijk zacht, ademend materiaal en allergie-resistent. Hierdoor is deze deken zeer geschikt voor elk seizoen en voor mensen die last hebben van allergieën. Het voelt als een stevige knuffel waardoor je dieper en meer ontspannen slaapt. 

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Bamboe
 • Afmetingen: 150x200
 • Wasbaar: Ja (hand gewassen)
 • Garantie: Geen fabrieksgarantie


Voordelen:
 • Gemaakt van organisch en duurzaam materiaal
 • Goede kwaliteit
 • Helpt om beter door te slapen
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
 • Geen fabrieksgarantie
 • Handwas
ACTUELE PRIJS
Duurzame Levering
8. Vivid Green Verzwaringsdeken 7 Kg
4.5

De verzwaringsdeken van Vivid Green is een erg zachte deken. Je kunt rustig en comfortabel in slaap vallen. De deken is luchtig en ademend en daardoor ook te gebruiken tijdens de warmere seizoenen. Bovendien draagt Vivid Green® bij aan een schonere planeet door een nieuwe standaard aan recyclebaar verpakkingsmateriaal. 

Specificaties:

 • Gewicht: 7 Kg
 • Materiaal: Katoen
 • Afmetingen: 140x200
 • Wasbaar: ja (handwas)
 • Garantie: 1 jaar
Voordelen:
 • Erg zachte deken
 • Geeft rust en comfort
 • Goed ademend
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
 • Handwas
ACTUELE PRIJS
Verzwaringsdeken Kind
9. Nevali® Verzwaringsdeken Kind 3 KG
4.5

Deze deken is geschikt voor kinderen met een lichaamsgewicht tussen de 20 en 35 kilo. Je kind zal beter slapen doordat het zenuwstelsel ontspant. De deken voelt als een comfortabele knuffel en vermindert angst en stress. En dat betekent ook een betere nachtrust voor de ouders!

Specificaties:

 • Gewicht: 3 Kg
 • Materiaal: Katoen
 • Afmetingen: 100x150
 • Wasbaar: Ja (30°C)
 • Garantie: 1 jaar
Voordelen:
 • Betere nachtrust voor je kind
 • 7-laags design
 • Zeedieren-patroon
 • Goede kwaliteit
 • Goed formaat
 • Kan in de wasmachine
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je kind de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs Kind
10. Huggiezz® Verzwaringsdeken Kind 3,2Kg
3.5

De verzwaarde dekens van Huggiezz helpen je kind om tot rust te komen. De zware deken geeft het gevoel van een fijne knuffel. Hierdoor komt het zenuwstelsel tot rust en voelt je kind zich ontspannen en veilig. Deze deken is speciaal gemaakt voor kinderen. Het bestaat uit 7 lagen met niet-giftige glazen bolletjes. Zijn jouw kinderen slechte slapers? Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn.

Specificaties:

 • Gewicht: 3 Kg
 • Materiaal: Katoen
 • Afmetingen: 100x150
 • Wasbaar: Nee
 • Garantie: Geen fabrieksgarantie
Voordelen:
 • Betere nachtrust voor je kind
 • Goede kwaliteit
 • Goed formaat
 • 7-laags design
Nadelen:
 • Het kan zijn dat je kind de eerste dagen moet wennen aan het gewicht van de deken
 • Je kunt de deken niet wassen
 • Geen fabrieksgarantie
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een verzwaringsdeken?

Wil je een verzwaringsdeken kopen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten, zoals kwaliteit, afmeting, gewicht en vulling.

Hieronder geven we je enkele tips voor de aanschaf van een verzwaringsdeken.

verzwaringsdeken waar moet je op letten bij de aanschaf

De kwaliteit van het materiaal is belangrijk bij een verzwaringsdeken. Het aantal lagen en de stiksels moeten stevig genoeg zijn om de vulling goed op zijn plek te houden. Ook moet de vulling gelijkmatig verdeeld zijn. Een 7-laags design gaat vaak langer mee dan bijvoorbeeld een 5-laags design. 

Het beste formaat voor een verzwaringsdeken voor één volwassen persoon is 150×200 cm. Hier kun je jezelf helemaal inwikkelen. Bovendien bereik je met dit formaat het beste effect van de diepe druk simulatie. 

Het gewicht van de deken is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht. De deken mag ongeveer 10% zijn van jouw gewicht. Ben je 70 kg dan kies je een verzwaringsdeken van 7 kg.

De meest gebruikte vulling voor verzwaringsdekens zijn kunststof poly pellets. Deze polypropyleen korrels worden gezien als veilig plastic en zijn vrij van oplosmiddelen. Ook kun je kiezen voor micro glasparels. Het voordeel hiervan is dat ze hypoallergeen zijn.

Verzwaringsdekens zijn veilig voor kinderen vanaf twee jaar oud. Ook voor kinderen geldt de 10% regel qua gewicht. Voor kinderen gebruik je dus een verzwaringsdeken met een andere afmeting en gewicht dan voor volwassenen.

Heb je last van allergieën? Dan kun je het best kiezen voor een hypoallergeen verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken gemaakt van bamboe is dan een goede keus.

Niet alle verzwaringsdekens zijn wasbaar. Wil je een deken die in de wasmachine kan? Dan moet je hier even goed op letten bij de aankoop. Ook is het dan nog van belang hoeveel gewicht je wasmachine kan hebben. Check vooraf het vulgewicht van je wasmachine. Je kunt ook een wisselbare wasbare hoes aanschaffen.

De stiksels van de deken moeten ervoor zorgen dat de vulling goed op zijn plek blijft zitten. Een goede kwaliteit deken heeft stevige stiksels. Je kunt dat vaak zelf al beoordelen door goed te kijken naar de stiksels van de verzwaringsdeken.

Je kunt een verzwaringsdeken kopen vanaf €50,00. Maar ze zijn er ook in andere prijscategorieën. Staar je niet blind op de prijs, maar kies de verzwaringsdeken die het best past bij jouw wensen. 

Reviews van Klanten

Positief verrast

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik wordt vaak wakker tijdens mijn nachtrust dus ben ik gaan kijken naar natuurlijke oplossingen. Ik heb veel gelezen over verzwaringsdekens en besloot het eens te proberen. Het fijne aan deze deken is de afneembare hoes. Deze kan ik net als een normaal dekbed in de was doen. Blij met mijn aankoop.
TH303Haag uit Leidschendam over Simply Cosy
 

Heerlijk

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ligt heerlijk, was eerst beetje huiverig, maar op advies van mijn fysio dit product gekocht en ben er zeer tevreden over. Ik kan dit aan iedereen aanraden wanneer je net als ik altijd heel erg slecht sliep en veel bewoog in de nacht. Snelle service en contact.
SennedeClerck uit Heteren over Noxie Premium

Rustgevend

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ikzelf weeg 77 kg, atletisch gebouwd
Lekker zwaar, mocht zelf zwaarder, maar te licht is het zeker niet
Goed afgewerkt en de glazen bolletjes voel je enkel als je bewust naar grijpt
Top om mee in de zetel te liggen en naar films kijken.
RaduF uit Belgie over Slaapcity® Verzwaringsdeken

Super!

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik gebruik de deken omdat ik mijn 2 persoons dekbed erg licht vind en ik het niet comfortabel warm krijg. De verzwaringsdeken leg ik boven op mijn deel van het dekbed. Het voelt heerlijk en niet te zwaar. Ik val sneller in slaap en het wordt niet te warm in bed. Op de bank en onderweg in de auto (bijrijder) gebruik ik de deken ook.
AMJanssen1 over Diley Dreams

Koopadvies

Voor dit artikel hebben we onze top tien samengesteld van beste verzwaringsdekens. Maar jouw persoonlijke voorkeur is natuurlijk het meest van belang bij de keuze voor een verzwaringsdeken.

Maak ten eerste een keuze voor een verzwaringsdeken die 10% van je lichaamsgewicht is. Het comfort van een verzwaringsdeken is redelijk hetzelfde. De meeste dekens zijn gemaakt van natuurlijke materialen als (biologisch) katoen of bamboe. Let op dat je geen Polyester kiest want dit wordt een stuk warmer.

Wanneer je last hebt van een allergie dan is het voor jou het meest van belang dat de verzwaringsdeken hypoallergeen is. Bovendien kun je er ook op letten of jet de verzwaringsdeken dan mag wassen.

Tot slot zul je in het begin moeten wennen aan een verzwaringsdeken aangezien het in het begin gewoon compleet anders is. Maar heb je een weekje onder een verzwaringsdeken geslapen zul je de positieve effecten hiervan duidelijk merken. Veel mensen willen niet anders meer of gebruiken het in verschillende periodes van het jaar.

Wat jouw persoonlijke wensen ook zijn, het is belangrijk om daar vooraf goed rekening mee te houden.

Veelgestelde vragen 

Wat de beste verzwaringsdeken is, is afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Wel is het zo dat over het algemeen een 7-laags design beter is van kwaliteit dan bijvoorbeeld een 5-laags design. Ook is het goed om te letten op de kwaliteit van de stiksels en op de vulling die wordt gebruikt.

Meestal gebruikt men voor de vulling kunststof poly pellets of micro glasparels. Een vulling met zand, rijst of gedroogde bonen raden we af. Dit is een goedkope oplossing, maar niet duurzaam. 

Vanaf ongeveer €50,00 kun je een goede verzwaringsdeken kopen. Maar de prijzen kunnen oplopen tot meer dan €200,00. Staar je niet blind op de prijs. Kies de verzwaringsdeken die het best past bij jouw behoeften.

Een verzwaringsdeken gebruik je altijd voor jezelf, omdat je deze kiest op basis van jouw gewicht. Het is dus niet de bedoeling dat je deze gebruikt samen met je partner. De verzwaringsdeken kun je zowel over of onder je normale dekbed leggen.

Om de voordelen optimaal te kunnen ervaren, kun je de deken dubbelvouwen in de breedte. Zo merkt je partner niets van de deken en heb je er zelf het meeste profijt van.

Helaas kunnen niet alle verzwaringsdekens in de wasmachine. Vind jij het belangrijk dat je de deken kunt wassen? Dan raden we aan om hier vooraf goed op te letten. Sommige zware dekens mogen in de wasmachine op 30°C of 40°C.

Een andere optie is het aanschaffen van een bijbehorende wisselbare hoes. Hiermee bescherm je de deken tegen vuil. De wisselbare hoes kun je wel gewoon wassen in de wasmachine.

Om het juiste gewicht te bepalen van de verzwaringsdeken, kun je de volgende regel hanteren. De deken moet ongeveer 10% zijn van jouw gewicht. Ben je 70 kg dan kies je een verzwaringsdeken van 7 kg. Ben je 100 kg dan kies je een deken van 10 kg.

Ook voor kinderen geldt deze regel. Zij hebben dus een verzwaringsdeken nodig die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Voor een kind koop je een verzwaringsdeken van 2, 3, 4 of 5 kg.

Ook mensen met chronische pijnklachten kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Er zijn studies die aantonen dat een gelijkmatige drukverdeling over het lichaam chronische pijn kan reduceren. Met name bij zeer angstige personen.

Deze bevindingen zijn interessant voor patiënten en zorgverleners die op zoek zijn naar alternatieve therapieën voor vermindering van chronische pijn.

Voor mensen met fibromyalgie kan een verzwaringsdeken een goede oplossing zijn. De druk op het lichaam brengt je spieren tot rust en kalmeert je lichaam. Dit komt doordat de druk op het lichaam de hersenen stimuleert om dopamine en serotonine aan te maken.

Dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd en hebben een ontspannende en kalmerende werking. Veel mensen met chronische pijnklachten ervaren de voordelen van een verzwaringsdeken.

Bronnen

 1. Physiological Effects of Deep Touch Pressure on Anxiety Alleviation, Januari 2013:
  https://www.researchgate.net/
 2. Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia, 25 mei 2015:
  https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1081315/FULLTEXT01.pdf
 3. The effects of deep pressure touch on anxiety, door K E Krauss:
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3688151/