Heb je last van het liggen tijdens jouw zwangerschap en ben je daarom op zoek naar een goed zwangerschapskussen voor de ondersteuning? Dan is er altijd een model te vinden dat het beste bij je past.

beste zwangerschapskussen kopen

Er zijn veel verschillende zwangerschapskussens te vinden waar jij een keuze uit kunt maken. Maar welke is dan het beste zwangerschapskussen van 2024? En welke mogen er niet ontbreken als je op zoek gaat naar een kussen dat het beste bij je past?

De volgende koopgids helpt jou bij het kiezen van een nieuw zwangerschapskussen. Door dit te lezen zul je leren waarom je een zwangerschapskussen zou moeten gebruiken en welke soorten er zijn.

Ook zie je welke kussens de beste zijn, zodat je een goede voorbereiding treft voor je zoektocht. Voordat je het weet heb je je eigen lichaamskeuze in handen en geniet je van de voordelen die hiermee op je pad komen.

Wat is een Zwangerschapskussen?

Voor je zwangerschap heb je ongetwijfeld nooit naar een zwangerschapskussen gekeken. Echter kan het een goed idee zijn om dit kussen aan te schaffen. Dit lichaamskussen tijdens de zwangerschap kan namelijk helpen bij rugpijn, rusteloze benen en bandenpijn.

Hierdoor lig je vaak niet comfortabel en zal een goede nachtrust ook vaak uitblijven. Het kussen zal er dan voor zorgen dat jij weer geniet van deze goede nachtrust, zodat jouw zwangerschap ook voorspoediger verloopt.

Een zwangerschapskussen komt vaak in de vorm van een C en ziet eruit als een langwerpige slurf. Deze slurf kun je tussen je benen leggen, maar ook onder je buik of zelfs achter je rug. De ondersteuning zorgt er dan voor dat je minder last krijgt van lichamelijke klachten.

Daarnaast zul je minder snel omrollen tijdens het slapen. Het kussen kan daarnaast na de bevalling helpen tijdens de voedingsmomenten van jouw baby gedurende de dag.

Beste Zwangerschapskussens overzicht

Wil je direct weten wat de beste Zwangerschapskussens zijn? Hieronder vind je direct een kort overzicht. Verder in dit artikel vind je alle informatie, een uitgebreide analyse en de voor- en nadelen per Zwangerschapskussen.

Waarom zou je een zwangerschapskussen gebruiken?

Het gebruik van een zwangerschapskussen kent een groot aantal redenen. Als eerste is er de ondersteuning voor jouw lichaam. De lichamelijke klachten die je tijdens jouw zwangerschap ervaart, wil je het liefste niet heel de tijd voelen.

Een lichaamskussen zorgt ervoor dat je zowel overdag als gedurende de nacht een betere houding aan kunt nemen. Dit zorgt bovendien voor een goede nachtrust, waardoor je gedurende de dag ook weer meer kunt regelen voor de geboorte van jouw kind.

Een andere reden voor dit kussen, is omdat je deze ook als voedingskussen kunt gebruiken. Na de geboorte kun je het kussen namelijk ook op een dusdanige manier neerleggen, waardoor je flesvoeding of borstvoeding kunt geven.

Je ondersteunt hiermee jouw baby en kunt zelf ook weer een betere houding aangeven. Als laatste kun je jouw kindje ondersteunen als deze leert zitten, waardoor de ondersteuning voor een voorspoedige ontwikkeling kan zorgen.

Welke soorten Zwangerschapskussens zijn er nu precies?

Voordat je een goede keuze kunt maken op het gebied van een zwangerschapskussen is het goed om te weten welke soorten er zijn.

Je kunt namelijk meerdere varianten aanschaffen, waarbij je kijkt op basis van de vorm, de plaatsing bij het lichaam en de uiteindelijke doeleinden waar je het kussen voor gebruikt.

Wig

Je kunt het zwangerschapskussen als eerste selecteren op basis van de plek bij het lichaam. De wig is het kleinste kussen dat je op de markt kunt vinden en ziet eruit als een wig. Het is een compact model, wat tevens een van de goedkopere zwangerschapskussens is.

Dit zwangerschapskussen kun je op verschillende manieren gebruiken:

 • Onder de buik
 • Achter de rug
 • Onder het hoofd

De wig onder je buik is ideaal voor wanneer je het gewicht wilt verdelen tijdens het slapen. Je kunt hierdoor een comfortabele houding vinden, waarmee je de buik de juiste ondersteuning geeft.

Als je juist veel draait tijdens het slapen, kun je het zwangerschapskussen achter de rug plaatsen. Je krijgt zo minder kans om te draaien, waardoor je gedurende de nacht niet meer wakker wordt.

Wanneer je hem onder je hoofd plaatst, krijg je minder snel last van maagzuur of reflux. Je ligt hiermee hoger en kunt deze klachten dus voorkomen.

Total body voedingskussens

De body pillow voedingskussens komen in verschillende varianten. Deze worden aangeduid door middel van de letter C en de letter U. Deze benaming hebben ze gekregen vanwege hun vorm, welke zoals al verwacht in dezelfde lettervorm is.

De C-vorm gebruik je door het kussen tussen de benen te klemmen en je hoofd op de bovenkant te laten rusten. Het middenstuk ligt onder de buik voor ondersteuning.

Bij een U-vorm gebruik je het kussen andersom, waarbij je hoofd op de ronding ligt en je armen en benen de poten van de U omklemmen. Je krijgt bij beide kussens altijd ondersteuning van je rug en andere delen van het lichaam.

Lichaamsvoedingskussen

De lichaamsvoedingskussens zijn de grotere kussens, die bijna net zo groot zijn als jij zelf. Deze kussens zijn verkrijgbaar in een flexibele en een rechte vorm, waardoor je kunt bekijken welke ondersteuning je nodig hebt.

Je kunt dit kussen tussen je armen en benen klemmen, waarna je jouw hoofd ook op het kussen laat rusten. Een extra hoofdkussen is niet meer nodig als je gebruikmaakt van deze variant en je kunt genieten van een goede nachtrust.

Zwangerschapskussen als voedingskussen gebruiken?

baby voedingskussen

Jouw zwangerschapskussen kun je ook altijd als voedingskussen gebruiken. Tijdens het voeden van je baby is er namelijk ook voldoende ondersteuning nodig en je moet ervoor zorgen dat je baby ook in een goede houding ligt voor het drinken.

Door het kussen rondom je rug te leggen en de uiteinden op je schoot te leggen, kun je jouw arm laten rusten op het kussen. Op je arm kun je dan je baby weer laten rusten, zodat het voeden minder zwaar wordt.

Als je jouw baby de fles geeft, kan het kussen een goede manier zijn om het hoofdje van de baby weer iets opgetild wordt. Je hoeft jouw armen dus niet veel meer te bewegen.

Het zwangerschapskussen kan hierdoor ook eenvoudiger voor meerdere doeleinden gebruikt worden en je zorgt ervoor dat het voeden ook eenvoudiger wordt voor jou als moeder.

Ook hiermee kun je lichamelijke klachten voorkomen in je eigen lichaam.

Top 7 Beste Hoofdkussen voor zijslapers 2024

Slapen op de zij is een van de meest voorkomende slaapposities. Niet alleen tijdens de zwangerschap liggen veel mensen op hun zij vanwege de groeiende buik, ook voor en na de zwangerschap zijn er veel mensen die op hun zij slapen.

Het is daarom belangrijk dat je hier het juiste hoofdkussen bij vindt. Er zijn een aantal kussens die hier met kop en schouder bovenuit springen. Onderstaande top 7 kan jou daarom helpen om de juiste keuze te maken.

Beste voor zijslapers
Ella® Zwangerschapskussen XXL

Het Elle zwangerschapskussen XXL is de beste in zijn soort, doordat deze voor een groot aantal doeleinden gebruikt kan worden. Het is namelijk niet alleen het beste kussen voor zijslapers, maar ook voor de voeding van de baby.

Het kussen heeft een afneembare Jersey hoes, waardoor je hem kunt wassen. Als jouw baby knoeit op het kussen of als je veel gezweet hebt, kun je er dus voor zorgen dat jouw kussen binnen een korte tijd weer schoon is. Jouw fysieke welzijn gaat hierdoor dus direct omhoog.

Specificaties:

 • Gewicht: 3100 gram
 • Afmetingen: U-vorm 140 x 80 cm, C-vorm 150 x 80 cm.
 • Vorm: C-vorm en U-vorm
 • Vulling: 100% natuurlijk polyester
 • Kleur: Grijs
Voordelen:
 • Comfortabele ligging en gezonde houding
 • Goed gevuld en stevig
 • Nieuwe hoezen zijn aan te schaffen
 • Multifunctioneel inzetbaar
Nadelen:
 • Fleece zorgt voor meer warmte
ACTUELE PRIJS
Beste voor de perfecte houding
Litollo® Zwangerschapskussen XXL

Het zwangerschapskussen van Litollo is een XXL kussen, welke jou kan helpen om de perfecte houding aan te nemen tijdens het slapen. De U-vorm zorgt voor een goede ondersteuning, waardoor je ook niet draait tijdens het slapen.

Je kunt hierdoor meer slaap pakken en voelt je tijdens de zwangerschap beter. Ook voor de ontwikkeling van je ongeboren baby geeft het een positief effect. De foetus zal namelijk ook een betere houding aannemen in de baarmoeder.

Na de bevalling gebruik je het kussen eenvoudig voor de voeding, waardoor deze multifunctioneel inzetbaar is.

Specificaties:

 • Gewicht: 3907 gram
 • Afmetingen: 280 x 70 centimeter
 • Vorm: U-vorm
 • Vulling: 100% polyester korrels
 • Onderhoud: Hoes is op 30 graden te wassen
Voordelen:
 • Zowel voor als na de bevalling te gebruiken
 • Afneembare hoes is wasbaar
 • Volledige ondersteuning van het lichaam
 • Ondersteuning van de foetus
Nadelen:
 • Kan te groot zijn
ACTUELE PRIJS
Beste voor slapen en voeding
Telano Zwangerschapskussen XXL

Het zwangerschapskussen XXL van Telano is niet alleen een goede ondersteuning van je eigen lichaam, maar kan ook helpen bij de voeding van je baby.

Je kunt het kussen daarom altijd multifunctioneel inzetten en voor langere tijd profiteren van de voordelen van het kussen. Door de grote afmetingen kun je tijdens je nachtrust een goede houding aannemen en zorg je ervoor dat je minder snel draait.

Als zijslaper mag dit kussen daarom niet meer ontbreken. Daarnaast helpt het kussen bij rug- en heupklachten, waardoor je hem niet alleen hoeft te gebruiken als je zwanger bent. De orthopedische eigenschappen kunnen daarom veel mensen helpen.

Specificaties:

 • Gewicht: 2500 gram
 • Afmetingen: 145 x 80 centimeter
 • Rits: 3,2 meter
 • Vulling: D12 polyester
 • Hoes: afneembaar velvet
Voordelen:
 • Een orthopedische werking voor iedereen
 • Extra hoezen aan te schaffen
 • Extra zacht en warm
 • Rits van 3,2 meter voor eenvoudig wisselen
Nadelen:
 • Hoes zit strak om het kussen heen
ACTUELE PRIJS
Beste voor slapen en voeding
Strex Zwangerschapskussen XXL

Het Strex XXL kussen is een goede variant om beter te slapen en overdag te gebruiken voor de ondersteuning bij de voedingsmomenten. Het is een levensgroot kussen, waardoor je over je gehele lichaam ondersteuning kunt bieden.

Je kunt het kussen vormen naar je eigen lichaam, waardoor deze nooit een verkeerde werking zal hebben. Daarnaast voelt het kussen te allen tijde zacht aan dankzij het velours waarin dit model komt.

Na de bevalling kun je het kussen ook blijven gebruiken tegen pijnklachten.

Specificaties:

 • Gewicht: 2982 gram
 • Afmetingen: 140 x 80 centimeter
 • Materialen: Polyester en PP katoen
 • Onderhoud: geschikt voor de wasmachine
 • Kleur: grijs
Voordelen:
 • Zwangerschapsklachten voorkomen
 • Een afneembare hoes beschikbaar
 • Ook ondersteuning voor de knieën
 • Ook geschikt voor voeden
Nadelen:
 • Kan voor sommigen te groot zijn
ACTUELE PRIJS
Beste voor iedere slaper
Slaapcity® Zwangerschapskussen XXL

Het Slaapcity zwangerschapskussen XXL is er voor iedere slaper. Het maakt niet uit of je een zijslaper, rugslaper of buikslaper bent, het kussen zorgt ervoor dat je voldoende comfort en ondersteuning krijgt.

Het is een stevig kussen, dat daarnaast zacht aanvoelt. Het kussen heeft als een van de grootste kenmerken dat het pijnverlichtend is. De zwangerschapskwalen zullen hierdoor aanzienlijk minder worden en je gaat je gedurende de zwangerschap beter voelen.

Je kunt het kussen eenvoudig in hoogte verstellen, zodat je een goede houding aanneemt.

Specificaties:

 • Gewicht: 3578 gram
 • Geschikt voor: lichamelijke klachten en slaap
 • Hoes: uitwasbaar in wasmachine
 • Kleur: grijs
 • Gebruik: Slapen, voeding en orthopedisch
Voordelen:
 • Orthopedisch design tegen klachten
 • Ook geschikt voor mensen met allergieën
 • Een goede vochtabsorbatie
 • Past zich aan temperaturen aan
Nadelen:
 • Kan zwaar aanvoelen
ACTUELE PRIJS
Beste voor lichamelijke klachten
Osteomedix® Ergonomisch Zwangerschapskussen

Het Osteomedix ergnomisch kussen is het ideale kussen voor tijdens en na de zwangerschap. Het ergonomische design zorgt er namelijk voor dat jouw rug, buik en knieën de juiste ondersteuning krijgen en je ook buiten een zwangerschap de lichamelijke klachten kunt verminderen.

Vooral bij lage rugklachten zal deze voldoende ondersteuning kunnen bieden. Het compacte formaat zorgt ervoor dat je het kussen ook mee kunt nemen indien nodig.

Dankzij de uitwasbare hoes heb je nooit een vies kussen tot je beschikking.

Specificaties:

 • Gewicht: 2478 gram
 • Vulling: Polyester
 • Kleur: wit
 • Hoes: Katoen
 • Onderhoud: Uitwasbaar in de wasmachine
Voordelen:
 • Multifunctioneel inzetbaar
 • Te combineren met een ander hoofdkussen
 • Zacht en toch stevig
 • Geschikt voor mensen met allergieën
Nadelen:
 • Kleiner dan andere zwangerschapskussens
ACTUELE PRIJS

Slaapposities tijdens de zwangerschap?

Iedereen heeft een favoriete positie om te slapen. Tijdens je zwangerschap merk je echter al snel dat het niet meer eenvoudig is om een bepaalde houding aan te nemen, omdat je buik begint te groeien. Het slapen op je zij is daarom de beste houding om aan te nemen. Mede hierdoor worden ook vaak zijslaapkussens gebruikt die alleen het slapen op de zij ondersteunen.

Bovendien is het de veiligste houding. De bloedtoevoer zal tijdens het slapen verbeteren, waardoor je baby de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Een andere positie die geen kwaad kan, is het slapen op de rug. Toch wordt het aangeraden om na 20 weken over te gaan op je zij. Het slapen op je rug kan de bloedtoevoer verminderen, doordat het gewicht van de baby op de grote lichaamsader drukt. Dit leidt tot een tijdelijke daling van de hartfrequentie, maar kan in principe geen kwaad voor je baby.

Het slapen op de buik na de eerste 12 weken van de zwangerschap is echter niet aan te raden. Niet dat het veel kwaad kan voor de baby, maar het is niet comfortabel genoeg als je buik groeit. 1

Waar moet je op letten bij het kopen van een Zwangerschapskussen?

Zwangerschapskussen vorm kiezen

Tijdens het aanschaffen van een nieuw zwangerschapskussen is het verstandig dat je weet waar je op moet letten. Er zijn namelijk een aantal factoren van belang, die ervoor kunnen zorgen dat jij voldoende comfort kunt krijgen.

Formaat

Het eerste waar je op gaat letten, is het formaat van het zwangerschapskussen. Er zijn meerdere afmetingen te vinden, die jou allemaal een andere mate van ondersteuning bieden. Iedere afmeting biedt jou daarbij weer wat anders.

Zo kun je bijvoorbeeld naar de kleinere varianten kijken, die een deel van je lichaam ondersteunen. De XXL kussens geven jou de gelegenheid om niet alleen je buik te ondersteunen, maar ook je knieën in een betere houding te krijgen.

Ondersteuning

Ieder zwangerschapskussen biedt een eigen mate van ondersteuning. Zo zijn er kussens die voornamelijk bedoeld zijn voor het ondersteunen van je hoofd en buik, terwijl anderen juist weer meer ondersteuning bieden aan je rug.

Ook zijn er verschillende varianten waarmee je je knieën ook meer ondersteuning kunt bieden. Door goed op je eigen lichaam te letten en daarbij te bekijken welke lichamelijke klachten je hebt, zorg je ervoor dat je de pijnklachten tijdens de zwangerschap aanzienlijk kunt verlagen.

Houd dan ook in de gaten of je ondersteuning kunt krijgen tijdens het voeden van je baby.

Vorm

Een ander groot verschil tussen de kussens is de vorm waarin deze komen. Je hebt hierbij als eerste de keuze tussen een C- en U-vorm. Daarnaast zijn er kussens in J-vorm terug te vinden.

Iedere vorm zorgt voor een andere mate van ondersteuning. Door hierbij te kijken naar de orthopedische werking van een bepaalde vorm. Zorg je dat deze altijd bijdraagt aan je zwangerschap en je lichamelijke klachten kunt voorkomen of aanzienlijk kunt verminderen.

Vulling

De zwangerschapskussens kunnen in verschillende soorten vulling komen. Het is daarom een factor die je te allen tijde mee moet nemen in het maken van een keuze. Zo heb je onder andere piepschuimballetjes.

Deze ga je vaak terugvinden in de goedkopere kussens. Het grootste voordeel van piepschuim is dat de vorm van je lichaam snel aangenomen wordt. Na veel gebruik kan het echter zijn dat deze aan elkaar plakken.

Bij de polyester vulling heb je juist een wollige substantie, die jou ondersteuning geeft. Het kussen ademt minder, maar geeft jou wel een goede nachtrust.

Je kunt ook kijken naar microparels. Dit zijn kleine pareltjes die gevuld zijn met lucht, waardoor ze licht zijn. Je kunt het kussen hierdoor overal mee naartoe nemen en ze bieden voldoende ondersteuning.

Als laatste kun je nog memory foam kiezen. Het is traagschuim, wat na gebruik de huidige vorm weer aanneemt. De lage druk laat jou genieten van comfort tijdens de zwangerschap.

Prijs

Ieder zwangerschapskussen kent een bepaalde prijs. Je kunt daarom voor jezelf bepalen in welke prijsklasse je zoekt. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor je nieuwe kussen en je zorgt dat je budget niet overschreden wordt.

Bekijk daarom de prijs goed tijdens de zoektocht!

Wat zijn de voordelen van een Zwangerschapskussen?

Er zijn veel voordelen te behalen aan de zwangerschapskussens. Zo zullen de kussens een goed hulpmiddel zijn voor tijdens de zwangerschap. Een goede houding en voldoende comfort liggen daarom altijd op je pad.

Daarnaast kun je verschillende lichamelijke klachten verminderen, doordat je je lichaam dwingt om anders te liggen. De verbeterde houding tijdens het slapen zorgt weer voor een verbeterde nachtrust. Deze nachtrust heb je nodig om je kind goed te kunnen dragen.

Een zwangerschapskussen kan daarnaast als voedingskussen gebruikt worden. Tijdens de voeding van je baby is het namelijk ook belangrijk dat je je baby in een goede positie hebt hangen.

Ook kun je je arm op het kussen laten rusten, waardoor je ook tijdens het voeden geen lichamelijke klachten krijgt. Het multifunctionele aspect van het kussen zal jou helpen om op ieder vlak te profiteren van de voordelen en het gemak van het kussen.

Koopadvies

Tijdens het kopen van een van de zwangerschapskussens is het belangrijk dat je deze zo goed mogelijk aan je lichaam aanpast. Hiervoor kijk je naar het formaat van de kussens, maar ook bijvoorbeeld naar de vulling.

Als je je kussen voor langere tijd wilt gebruiken, moet je er namelijk voor zorgen dat de vulling stevig genoeg is en na verloop van tijd niet te ver indeukt. Ook kan het voor jou van belang zijn dat het kussen naar de oorspronkelijke vorm teruggaat.

Het blijft echter van belang dat je vooral een kussen hebt die bij je past en waarmee je al je doeleinden kunt bereiken. Ga bijvoorbeeld voor een orthopedisch kussen als je veel lichamelijke klachten hebt en kijk daarbij naar de vorm.

De juiste ondersteuning geeft jou de gelegenheid om weer te genieten van je zwangerschap. Tevens geef je jezelf de gelegenheid om de ontwikkeling van je baby te stimuleren.

De bloedtoevoer zorgt voor voldoende voedingsstoffen en zuurstof en de houding verbetert aanzienlijk in je baarmoeder.

Veelgestelde vragen

Tijdens je zwangerschap kun je het beste op je zij slapen. Als je op je zij ligt, zal de bloedtoevoer naar de placenta verbeteren en kan je baby een betere houding aannemen.

Door op je rug te liggen kan het gewicht van de baby namelijk op de grote lichaamsader drukken, waardoor deze bloedtoevoer tijdelijk verminderd.

Met behulp van een zwangerschapskussen zorg je voor de juiste houding tijdens het slapen.

Welk type zwangerschapskussen het beste is, is afhankelijk van je lichaam en de pijnklachten die je ervaart tijdens de zwangerschap.

Daarnaast moet je bekijken of je het kussen later ook voor de voeding wilt gebruiken. Er is daarom geen beste kussen, maar je moet altijd zelf bepalen wat voor jou de beste optie gaat zijn.

De lengte van het kussen zorgt ervoor dat je een goede ondersteuning over je gehele lichaam krijgt.

Een hoofdkussen zorgt bijvoorbeeld alleen voor een ondersteuning aan het hoofd en de nek, terwijl je tijdens je zwangerschap ook je buik, rug en benen wilt ondersteunen.

De lengte van een zwangerschapskussen kan hiervoor zorgen.

Bronnen: