Een Daglichtlamp kopen of niet?. Kamp jij in de winter ook regelmatig met neerslachtige gevoelens? Merk je dat deze depressieve gevoelens vooral optreden in de donkere wintermaanden?

Waarschijnlijk heb je dan een tekort aan echt daglicht. Je mist het felle licht van de zon. Heel wat mensen kampen met winterdepressies. Een onregelmatige slaap is hier vaak de oorzaak van. En een te kort aan echt daglicht ligt daar dan weer aan ten grondslag.

Tijdens deze maanden ga je vaak in het donker naar je werk en als je aan het einde van de dag thuiskomt, is het ook alweer donker. Er valt tijdens deze donkere dagen in de winter te weinig zonlicht op je netvlies. Lichaamsprocessen raken hierdoor ontregeld.

Licht is cruciaal bij het reguleren van het natuurlijke ritme van ons lichaam en onze geest. Een te kort aan het juiste licht kan slaapproblemen en andere nare problemen veroorzaken. Merk jij ook al langer dat je niet voldoende slaapt? Of dat je niet uitgerust wakker wordt? Een handige oplossing voor dit probleem kan een daglichtlamp zijn.

Steeds meer mensen ervaren dat een daglichtlamp hun winterdepressie vermindert. Dankzij deze lamp vang je extra licht op. Een lichttherapie lamp moet dan ook een hoge lichtsterkte hebben wil deze het gewenste effect bereiken. Als het licht op je netvlies valt, starten de positieve processen in het lichaam weer op.

Wat is een daglichtlamp?

Eigenlijk vertelt de naam van het product je al wat een daglichtlamp is. Dit is namelijk een lamp die licht geeft. En dan geen licht zoals je andere lampen, maar licht dat goed te vergelijken is met het daglicht.

Om deze reden zijn daglichtlampen zo effectief bij de behandeling van een winterdepressie. Ook mensen die kampen met slaapproblemen, hebben veel baat bij een lichttherapie lamp. De lamp geeft jouw lichaam namelijk het signaal dat het dag is. Op een donkere winterdag gebeurt dat niet door de natuur, dus dan kan deze lamp je een handje helpen.

Doordat het zo donker blijft, houd je steeds te veel van het slaaphormoon melatonine in je lijf. Krijgt je lichaam echter het signaal dat het dag is, dan worden er meteen allerlei stoffen aangemaakt waardoor je extra wakker wordt.

Heb jij tijdens het winterseizoen vaak het gevoel dat je niet helemaal wakker wordt, dan kan een daglichtlamp dus veel voor je betekenen. Herken jij bovenstaande, dan kan een lichttherapie lamp kopen dus een groot deel van je problemen verhelpen.

Overzicht beste daglichtlampen

Onderstaand kun je de door ons beoordeelde lichttherapie lampen terugvinden die wij later in deze koopgids uitgebreider behandelen.

Daglichtlamp voor lichttherapie

Of je nu vooral te maken hebt met slaapproblemen in de winter of met depressieve gevoelens tijdens de donkere maanden, lichttherapie kan een goede oplossing zijn. Dit is een uitstekende manier om een winterdepressie te behandelen.

De problemen waar je mee kampt, worden ook wel SAD genoemd. Dit staat voor een seizoensgebonden affectieve stoornis. Eigenlijk een moeilijk woord voor winterdepressie dus. Lichttherapie blijkt invloed te hebben op de chemicaliën in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor onze stemming en slaap. Lichttherapie verlicht daarom de symptomen van een depressie en verbetert de slaap. Ook tijdens de donkere dagen. Lichttherapie wordt soms ook wel fototherapie genoemd.

Het gebruik van de daglichtlamp is heel eenvoudig. Hij moet ongeveer 50 centimeter bij je hoofd vandaan staan. Verder hoef je niets te doen. Het licht doet zijn werk vanzelf. Het is overigens niet de bedoeling dat je recht in de lamp kijkt. Cruciaal is wel dat het licht je ogen bereikt. En dat het liefst minimaal twintig minuten per dag.

Sommige mensen gebruiken de daglichtlamp tijdens het ontbijt. Je ontvangt dan gedurende deze maaltijd helder licht dat het natuurlijke buitenlicht nabootst. Mensen die last hebben van slaapproblemen, krijgen regelmatig een behandeling met lichttherapie. Door een uur per dag te profiteren van het licht van deze zonlamp, verbetert het slaappatroon vaak aanzienlijk. Een lichttherapie lamp kopen betekent daarom voor veel mensen letterlijk en figuurlijk licht in de donkere wintertijd.

Theedrinken en daglichtlamp

Waarom een daglichtlamp kopen?

Slaapproblemen oplossen

Slaapproblemen hebben vaak te maken met het slaaphormoon melatonine. Daglichtlampen zijn effectief bij de behandeling van bepaalde slaapproblemen. Ze helpen je biologische klok tijdens de maanden dat het buiten nauwelijks licht wordt. Je hebt minder last van een onregelmatige slaap. Ook helpt de lamp bij onder meer jetlags en het werken in ploegendiensten.

Oplossen winterdepressie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat daglichtlampen heel effectief zijn bij de behandeling van winterdepressies. Het is wel belangrijk om minimaal drie weken vol te houden met de lichttherapie.

Verder worden de beste resultaten behaald als mensen de lamp in de ochtend gebruiken. Gebruik de daglichtlamp bij neerslachtige gevoelens minimaal een half uur per dag. Vooral in de eerste twintig minuten is het licht zeer effectief. De lamp langer dan een uur gebruiken heeft meestal geen zin. Ongeveer een klein half uurtje is dus de tijd dat deze speciale lamp het best werkt.

Verbeteren dag- en nachtritme

Heb je last van een verstoord dag- en nachtritme, dan is blootstelling aan het licht van de daglichtlamp een goede remedie. Je zult merken dat er ’s nachts minder onrust optreedt. Het licht harmoniseert namelijk je dag-nachtritme. De serotonine– en melatonine huishouding komt beter in balans en dat merk je overdag heel goed.

Humeur verbeteren

Voel je je in de herfst en in de winter eerder somber? Kan je humeur wel een oppepper gebruiken? Dan kan de daglichtlamp zeker helpend zijn. Deze heeft namelijk een positieve invloed op zowel serotonine als melatonine. Deze hormonen houden jouw slaap- en waakcyclus onder controle.

Serotonine verbetert je humeur en vermindert ook je angstgevoelens. Is je serotoninespiegel te laag, dan merk je dat vaak al snel aan je stemming. Daglichtlampen herstellen de balans van deze hormonen. (1)

Stel jij jezelf bloot aan het licht van de daglichtlamp, dan geeft je lichaam geen melatonine af. Je voelt jezelf daardoor meer wakker, helder en je humeur verbetert. Ook zul je zien dat de hoeveelheid energie je hebt toeneemt. Lichttherapie zal een echte depressie niet helemaal kunnen genezen, maar de symptomen nemen zeker af in ernst.

Beter licht in de avond om bij te werken of je hobby te beoefenen

Ga jij ’s avonds nog graag even aan de slag? Houd je van naaien, musiceren of lees je graag? Het kan natuurlijk ook dat je in de avonduren nog bezig bent met je werk.

Heb je last van een winterdepressie en voel je dat je veel minder energiek bent door een te kort aan daglicht, dan is een daglichtlamp ideaal. Je gaat heerlijk aan het einde van de dag achter de lamp zitten. Hierdoor voel je je daardoor beter, maar bovendien kun je ’s avonds profiteren van het extra licht. Je zult zien dat je bijzonder efficiënt en productief bent als het licht van de daglichtlamp je verlicht.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een daglichtlamp?

Een lichttherapie lamp lijkt je het proberen waard? Je wilt daarom een daglichtlamp kopen? Dan is het natuurlijk wel van belang dat je de juiste daglichtlamp aanschaft. Er zijn een aantal onderwerpen waar je rekening mee moet houden. Let op onderstaande punten als je een daglichtlamp aanschaft.

Lichtintensiteit

Een daglichtlamp dient minimaal 10.000 lux te zijn. De meeste modellen voldoen hieraan, maar het is zeker een belangrijk aandachtspunt. De hoeveelheid lux staat voor de mate van de lichtintensiteit. Een lux is ongeveer het licht van een kaars.

Normale binnenverlichting geeft ongeveer 100 lux, maar een zonnige dag buiten maar liefst 150.000 lux. Dan valt de lux van de daglichtlamp dus nog mee.

Kies je toch een van de lampen die minder sterk zijn, dan is het wel noodzakelijk om de vitamine D lamp langer te gebruiken. Neem je een nog sterkere lamp, van bijvoorbeeld 20.000 lux, dan is het comfort minder fijn. Dit licht is te fel en het is ook nog niet duidelijk of deze mate van lichtintensiteit geen eventuele bijwerkingen geeft.

Lichttherapie daglichtlamp

Het type licht: LED of TL

Dit aandachtspuntje is heel persoonlijk. Beide typen licht bieden namelijk dezelfde voordelen. Kijk vooral naar welk type licht voor jou het meest prettig voelt.

LED, dan weet je zeker dat het licht heel gelijkmatig verdeeld wordt en dat het energiegebruik laag is. De meeste moderne lampen maken gebruik van LED. Naast het feit dat dit zuiniger is op het gebied van energiegebruik, gaan deze lampen ook langer mee dan een TL-lamp.

Een voordeel van daglichtlampen met TL kan zijn, dat je dan een model kunt aanschaffen dat veel groter is. Deze krachtige lampen hebben een extra hoge lichtopbrengst en zijn dan naar verhouding wel weer voordeliger dan de grote modellen met LED-verlichting.

Wel of niet dimbaar

Vind je het prettig om bij de lichttherapie lamp te beschikken over diverse opties? Wil je de lamp af en toe kunnen dimmen? Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn voor mensen die snel last hebben van gevoelige ogen. Er zijn daglichtlampen met slechts weinig instellingen, maar er zijn zeker ook lampen die je op allerlei manieren naar je eigen voorkeur kunt aanpassen. Het gebruik wordt hierdoor uiteraard een stuk veelzijdiger.

Het type daglichtlamp

Kies een lichttherapie lamp die past bij jouw eisen en behoeften. Denk je de lamp voornamelijk aan je bureau of aan de eettafel te gaan gebruiken, dan is een groot model geen enkel probleem. Lijkt het je echter prettig om vooral in bed het licht te gebruiken, neem dan een kleiner model.

Er zijn diverse soorten daglichtlampen verkrijgbaar. Denk aan een hanglamp, een tafellamp, een bureaulamp of een tabletmodel. Het is zelfs mogelijk om voor draagbare lichttherapie te kiezen. Dit doe je in de vorm van een lichttherapie bril. Uiteraard heb je hiermee meer bewegingsvrijheid. Je zet de bril bijvoorbeeld op tijdens het maken van je ontbijt. De afstand tussen je ogen en de lichtbron is altijd hetzelfde.

Timer

Heeft je daglichtlamp geen timer, dan moet je elke sessie handmatig instellen. Dit om een mogelijke overbelichting te voorkomen.

Neem je de lamp onderweg mee?

Hoe wil je de lichttherapie lamp in gaan zetten? Gebruik je hem alleen thuis? Het kan natuurlijk dat je veel reist en dat het je ideaal lijkt om de lamp onderweg mee te nemen. Dan is een compact model uiteraard het meest praktisch. Ook is het dan van belang dat hij oplaadbaar is. Je komt in dit geval al snel uit op een plat tabletmodel. Of je kiest voor een daglichtbril.

Wel of niet medisch getest

Dit is een persoonlijk puntje. Het is hierbij handig om jezelf af te vragen: Is het een belangrijk pluspunt als de lichtlamp medisch getest en CE-gecertificeerd is?

Te koppelen met mobiele app

Je kunt de lichttherapie natuurlijk net zo uitgebreid maken als je zelf maar wilt. Gebruik je een bril die gekoppeld kan worden aan je mobiele telefoon, dan zorgt de app ervoor dat er tijdens de therapie rekening wordt gehouden met jouw leefstijlfactoren, doelen en bioritme. Zo zorg je voor een optimaal effect.

Mogelijke bijwerkingen

Omdat het ook belangrijk is om een compleet beeld te geven over het gebruik van een daglichtlamp willen we hier ook de mogelijke bijwerkingen benoemen:

 • Hoofdpijn: Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn bij gebruik van een daglichtlamp. Dit komt door het heldere licht en de gevoeligheid hiervoor van de persoon. Heb je bijvoorbeeld vaker migraine dan ben je hier ook gevoeliger voor.
 • Vermoeide ogen: Wanneer je een daglichtlamp vaker gebruikt kun je last krijgen van vermoeide ogen of oogirritatie.
 • Slaapproblemen: Wanneer je een daglichtlamp voor het slapen gaan gebruikt kan dit ook leiden tot een slaapprobleem. Dit komt doordat een daglichtlamp de productie van melatonine verstoord.

Om de mogelijke bijwerkingen van het gebruik van een daglichtlamp te beperken volgen nu een aantal tips:

 1. Bouw de lichttherapie sessies langzaam op: Begin met korte sessies en bouw deze rustig uit om geleidelijk te wennen aan de hoeveelheid licht.
 2. Gebruik van de daglichtlamp op het juiste moment: Gebruik hem in de ochtend of in het begin van de middag om de natuurlijke cyclus zoveel mogelijk te ondersteunen en slaapproblemen te voorkomen.
 3. Gebruik de lamp op de juiste afstand: Plaats de lamp op 30-60 cm van je gezicht om te intensief licht te voorkomen.
 4. Neem op tijd een pauze: Wanneer je merkt dat je vermoeide ogen krijgt of beginnende hoofdpijn neem dan een pauze en kijk weg van de lamp om je ogen tot rust te laten komen.
 5. Vraag advies: Wanneer je nog twijfelt over het gebruik van een daglichtlamp en of dit voor jou geschikt is raadpleeg dan een huisarts of slaapspecialist.

Maandelijkse symptomen en aanbevolen duur gebruik daglichtlamp

MaandVeelvoorkomende SymptomenAanbevolen duur van Lichttherapie
JanuariLage energie, sombere stemming, toegenomen behoefte aan slaap20-30 minuten dagelijks
FebruariVoortzetting van Januari-symptomen, gewichtstoename20-30 minuten dagelijks
MaartSymptomen beginnen mogelijk te verminderen, afhankelijk van locatie en klimaat20-30 minuten dagelijks
AprilOver het algemeen verbetering van de stemming en energie voor velen15-20 minuten dagelijks
MeiWeinig tot geen symptomen voor de meeste mensenOptioneel
JuniWeinig tot geen symptomen voor de meeste mensenOptioneel
JuliWeinig tot geen symptomen voor de meeste mensenOptioneel
AugustusWeinig tot geen symptomen voor de meeste mensenOptioneel
SeptemberBegin van vermoeidheid en verandering in slaappatroon voor sommigen15-20 minuten dagelijks
OktoberVermoeidheid, behoefte aan meer slaap, begin van sombere stemming20-30 minuten dagelijks
NovemberToename van symptomen zoals lage energie, sombere stemming20-30 minuten dagelijks
DecemberVolle manifestatie van SAD-symptomen voor velen20-30 minuten dagelijks

Let op:

 • Het gebruik van een daglichtlamp kan bijwerkingen hebben en is mogelijk niet geschikt voor iedereen. Raadpleeg een arts voor een persoonlijk advies.
 • De aanbevolen duur kan variëren en moet worden aangepast aan individuele behoeften en respons.

Deze tabel is puur indicatief en vervangt niet het professionele advies van een zorgverlener.

Top 7 Beste Daglichtlampen

Het zoeken naar de beste daglichtlamp kan voor jou kan best wat tijd kosten. Uiteindelijk heb je alleen maar profijt van de beste keus. Doe je een miskoop, dan is dat natuurlijk erg vervelend en daarom hebben we voor jou alleen de beste daglichtlampen bekeken.

We helpen je hierdoor graag bij de juiste daglichtlamp aanschaffen en hebben al heel wat voorwerk voor je gedaan. We selecteerden alleen goede modellen. Je kunt dus bij alle modellen uitgaan van een uitstekende kwaliteit.

De verschillen zitten hem met name in onder meer de functionaliteit, de prijs en de verschillen in toepassing. Hieronder zetten we de zeven beste daglichtlampen voor je op een rijtje:

Beste Prijs / Kwaliteit Daglichtlamp
1. Fysic FW Daglichtlamp

De Fysic FW is een daglichtlamp die je nieuwe energie geeft. Door middel van deze daylight lamp ga je jezelf echt fitter voelen.

Lichtintensiteit is uitstekend

Bij deze daglichtlamp is de lichtintensiteit 10.000 lux. Hiermee zit je dus helemaal goed als het gaat om het gebruik van een daglichtlamp. Er is gekozen voor LED-verlichting, dus je gaat ook voor een duurzame en energiezuinige lamp.

Sfeerverlichting

Net als bij een gewone lamp, profiteer je bij deze speciale lamp ook nog van sfeerverlichting. Ga je deze daglichtlamp gebruiken, dan is het net alsof je geniet van een prachtige zonnige dag in de zomer. Ook al is het in werkelijkheid hartje winter en helemaal donker. Deze daglichtlamp helpt je slaapritme te herstellen en heeft een positief effect op je stemming.

Medisch gecertificeerd

Deze daglichtlamp is mede een goede keuze omdat hij medisch getest en gecertificeerd is. Je kunt de daylight lamp dus met een gerust hart gebruiken.

Diverse toepassingen

Je kunt de intensiteit van deze lamp naar eigen behoeften en voorkeuren instellen. Je hebt even last van heel fel licht? Dan pas je de sterkte aan of schakel je even over naar sfeerverlichting. Je hebt dan nog de keuze uit 4 verschillende kleuren. Waarom wil je de daglichtlamp gebruiken? Vooral om meer energie te krijgen? Om je slaapritme te herstellen? Dan is deze Fysic FW zeker een goede keus. Ook is hij toe te passen bij onder meer een jetlag of een winterdepressie.

Voordelen:
 • Lichtintensiteit is aan te passen
 • Timer
 • 10.000 Lux
 • Helpt ook bij slaapproblemen en jetlag
 • Duurzaam
 • Sfeervol licht
 • Stemmingsverbetering
Nadelen:
 • Schakelt niet automatisch uit
ACTUELE PRIJS
Lekker Compact en Dun
2. Beurer TL30 Daglichtlamp

De Beurer TL30 heeft een prettig compact formaat. Ondanks het kleinere formaat helpt deze daglichtlamp uitstekend om de klachten van je winterdepressie te verminderen en je slaapritme te verbeteren. Deze compacte daglichtlamp is gemakkelijk te verplaatsen en eenvoudig mee te nemen.

Goede lichtintensiteit

De Beurer TL30 lichttherapie lamp heeft een lichtintensiteit van 10.000 lux. Hiermee voldoet de lamp aan de aanbevolen hoeveelheid licht.

Compact formaat

Wil jij de daglichtlamp regelmatig meenemen, dan is het compacte formaat een groot pluspunt. Ook wanneer je de daylight lamp alleen thuis gebruikt, is het kleine formaat handig. Je ruimt de lamp namelijk snel even op.

Verschuifbare poot

Deze daglichtlamp is voorzien van een verschuifbare poot. Zo is hij op verschillende manieren te monteren. Het handige hieraan is dat je altijd de juiste hoek kunt kiezen. Hij is zowel verticaal als horizontaal te gebruiken. Het is daarom ook mogelijk om met 2 personen tegelijk voor de lamp te gaan zitten.

Vermindert vermoeidheid

De daglichtlamp geeft je het gevoel van een heerlijke zonnige dag. Klachten van een winterdip verminderen hierdoor. Het is wel nodig om elke dag achter de lamp te gaan zitten. Afhankelijk van de afstand tussen jou en de daglichtlamp bepaal je hoe lang je erachter zit.

Voordelen:
 • Handig in gebruik
 • LED-verlichting
 • Compact formaat
 • Zowel horizontaal als verticaal te gebruiken
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • Niet draadloos
 • Geen afstandsbediening
ACTUELE PRIJS
Goede Prijs Kwaliteitsverhouding
3. BrellaVio Happy Light Daglichtlamp

Mis jij het natuurlijk daglicht in de winter, dan is de BrellaVio een uitkomst. Deze daglichtlamp compenseert het tekort aan daglicht. Dit stijlvolle model is eenvoudig te bedienen.

Hoge lichtintensiteit

Wil je een lichttherapie lamp aanschaffen met een extra hoge lichtintensiteit, dan is deze keus verstandig. De BrellaVio levert maar liefst 12.000 Lux. Dat is meer dan de meeste andere daglichtlampen en komt heel dicht in de buurt van een zonnige dag.

Flexibel te plaatsen

Deze daglichtlamp is voorzien van een handige standaard. Omdat deze flexibel is, kun je de daglichtlamp zowel verticaal als horizontaal neerzetten. Zo kun je hem in tal van situaties gebruiken en vergroot je de kans dat je daadwerkelijk achter het licht gaat zitten.

Voordelen:
 • Eenvoudig in gebruik
 • Imiteert zuiver daglicht
 • Stijlvol
 • Extra lange stekker van 180 cm
 • Zeer hoge lichtintensiteit
 • Overzichtelijk bedieningspaneel
 • Horizontaal en verticaal neer te zetten
 • Timer
Nadelen:
 • Niet draadloos
ACTUELE PRIJS
Goede Lichttherapie
4. Enlune Daglichtlamp

Wil je een daglichtlamp aanschaffen waardoor je meer energie krijgt, dan is de Enlune een goede keus. Gebruik meteen als je wakker wordt het heldere licht van de daglichtlamp en je lichaam staat moeiteloos op.

Timer

Een voordeel van deze daglichtlamp is de handige timerfunctie. Je stelt hiermee zelf in hoeveel licht je per sessie wilt ontvangen. Je kunt kiezen uit onder meer 10, 30 en 60 minuten. Ook de lichtsterkte is naar eigen voorkeur in te stellen. Je hebt hierbij de keus uit 4 verschillende standenvoor de verschillende lichtsterktes. Deze verschillende lichtstanden zijn een handige optie bij deze daglichtlamp.

Compacte daglichtlamp

De Enlune is compact en dun. Je kunt hem uitstekend achter je bureau gebruiken, maar het is ook mogelijk om hem mee te nemen naar je bed. Gebruik hem dan wel bij het wakker worden en niet ’ s avonds, want dan duurt het wellicht lang voordat je in slaap valt. Wil je nog even lezen in bed, gebruik dan liever je gewone lamp.

Voordelen:
 • Lichtintensiteit zelf in te stellen
 • Verbeterd dagelijkse prestaties
 • Goede kwaliteit
 • Handige timer
 • Compact
Nadelen:
 • Niet draadloos
ACTUELE PRIJS
Goede Energielamp
5. LIROMA Daglichtlamp

Presteer je in de winter minder goed, dan kun je veel baat hebben bij een daglichtlamp. Deze Liroma heeft een mooie uitstraling. Het stijlvolle design past in elk interieur. Een groot voordeel van de lamp zijn de 6 standen op het gebied van de helderheid van het licht. Verder zijn de daglichtlampen van dit merk uitgebreid getest door specialisten en huisartsen.

Getest

Deze daglichtlamp is getest en geselecteerd door artsen en specialisten. De werking van dit product is volledig bewezen en is geheel veilig voor de huid.

Samen te gebruiken

De Liroma is 38 cm hoog en heeft een diameter van 32 cm. Het handige open design maakt het mogelijk om de lamp tegelijkertijd met een huisgenoot te gebruiken. De lamp werkt namelijk aan beide zijden.

Handige touchscreen

De bediening van de daglichtlamp is zeer eenvoudig. Door middel van het touchscreen zet je de lamp aan en uit. Ook pas je hiermee de kleur en de felheid van het licht aan.

USB-poort

Bij deze daglichtlamp is het geen enkel probleem wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Hij beschikt namelijk over een USB-poort voor een smartphone.

Voordelen:
 • Mooi en stijlvol design
 • GRATIS opberghoes
 • Milieuvriendelijk
 • Lichtintensiteit van 10.000 lux en hoger
 • Handig touchscreen
 • Timer
Nadelen:
 • Vrij groot om mee te nemen
ACTUELE PRIJS
Goede Wake-up light functie
6. Philips Somneo HF3654/01

Deze Philips daglichtlamp heeft een RelaxBreath-functie. Dit helpt je om goed te slapen en uitgerust wakker te worden. Dankzij de USB-poort kun je heel handig je mobiele telefoon opladen. De lamp is veilig te gebruiken en produceert geen uv-stralen.

Handige touchscreen

De bediening van de daglichtlamp werkt zeer eenvoudig dankzij het multi-touchdisplay.

Klinisch bewezen

De werking van deze lamp is door onafhankelijk onderzoek en klinisch bewezen. Het helpt mensen om rustiger in slaap te vallen en om uitgeruster wakker te worden. Er zijn lampjes aanwezig die de ademhaling begeleiden.

Voordelen:
 • Daglichtlamp en Wake-up light
 • Inclusief RelaxBreathe technologie
 • Aanpasbare lichtsterkte
 • Zonder Uv-stralen
 • Handig touchscreen
 • Ontspannen in slaap vallen
Nadelen:
 • Geen WIFI
ACTUELE PRIJS
Medisch Gecertificeerd
7. Medisana LT 460

De Medisana is een ideale daglichtlamp voor thuis, maar zeker ook voor onderweg. Hij wordt altijd geleverd inclusief een opbergtas. Deze lamp is medisch gecertificeerd. Je kunt kiezen uit twee verschillende lichtstanden.

LED-technologie

De LED-technologie die is toegepast bij deze daglichtlampen, verzekert je van een uiterst gelijkmatige verdeling van het licht. Je kunt kiezen uit twee verschillende sterktes.

Compact en licht

Deze lamp is uitstekend te vervoeren. Hij is plat, licht en klein. Je kunt hem gemakkelijk in je eigen tas meenemen, maar hij wordt ook geleverd inclusief een opbergtas. Qua formaat is deze lichttherapie lamp te vergelijken met een tablet.

Medisch gecertificeerd

Omdat de lamp medisch gecertificeerd is, weet je zeker dat het volkomen veilig is om hem te gebruiken.

Voordelen:
 • Gelijkmatige lichtverdeling
 • Handig in gebruik
 • Twee lichtsterktes
 • Licht en compact
 • 2 Standen voor lichtsterkte
 • Horizontaal en verticaal te gebruiken
 • Gelijkmatige verdeling van het licht
Nadelen:
 • Niet op afstand te bedienen
ACTUELE PRIJS
Budget Daglichtlamp
TIP: L.O.B. GOODS Daglichtlamp

Je hebt interesse in de aanschaf van een daglichtlamp, maar je wilt het liever eerst eens uitproberen met een goedkoper model? Dan is een budgetlamp natuurlijk een goede optie. Ook die zijn verkrijgbaar als het gaat om daglichtlampen.


De L.O.B. GOODS kan dan voor jou bijvoorbeeld de beste keus zijn. Er is gebruik gemaakt van Led-verlichting en de lamp biedt diverse intensiteiten qua licht. Heb je al langer moeite met het verkrijgen van een goede nachtrust, dan is deze daglichtlamp wellicht een perfect idee.

Voordelen:
 • Heel gunstig geprijsd
 • Diverse intensiteiten
 • Geleverd inclusief adapter
Nadelen:
 • Niet draadloos te gebruiken
ACTUELE PRIJS
Design daglichtlamp
TIP: Dayvia Sundesk Daglichtlamp

Daglichtlampen zouden weleens de oplossing voor jouw slaapproblemen kunnen zijn, maar dan wil je het liefst wel een design lamp? Ook dat is mogelijk bij het gebruik van een daglichtlamp.

Je komt dan al snel uit bij lampen als de Dayvia Sundesk. Qua design is dit een prachtige lamp en hij is speciaal ontworpen voor werkruimtes op kantoor en thuis. Zo kun je hem gebruiken als lichttherapie maar ook in plaats van andere lampen voor functioneel licht. De lamp helpt uitstekend bij een winterdip en bij slaapproblemen.

Geeft veel wit licht en blauw licht

Deze lamp maakt gebruik van een combinatie van blauw licht en wit licht. De lichtsterkte is met 10.000 lux uitstekend. Verder is de lamp geheel veilig. Het is geen enkel probleem wanneer dit licht op je netvlies valt. Integendeel, je zult al snel de voordelen ervaren.

3 Standen

De lamp is naar eigen voorkeur in te stellen. Dit geldt ook voor de optie van blauw licht. Er wordt ook aangegeven hoe ver de lamp bij je ogen vandaan moet staan. Gebruik je de derde stand, dan is de lamp gewoon de hele dag te gebruiken als bijvoorbeeld bureaulamp.

Voordelen:
 • Ook als gewone lamp te gebruiken
 • Lichtsterkte is aan te passen
 • Mooi design
Nadelen:
 • Iets hogere prijsklasse
ACTUELE PRIJS

Specificaties Daglichtlampen

Wil je direct alle daglichtlampen onderling vergelijken dan vindt je hiehieronder de informatie die wij hebben gebruikt om tot een goede rangschikking te komen. Niet alleen zie je hier de onderlinge verschillen maar ook de prijzen, reviews en specificaties.

Beoordeling Beste Algemeen Meest compacte Beste Prijs / Kwaliteit Onze Keus Mooi Design Meest luxe Medisch gecertificeerd Goedkoop Design Daglichtlamp
Fysic FW Beurer daglichtlamp BrellaVio Happy Light Enlune daglichtlamp Liroma daglichtlamp Philips daglichtlamp Medisana daglichtlamp LOB goods daglichtlamp Dayvia daglichtlamp bureau
Daglichtlamp Fysic FW Beurer TL30 BrellaVio Happy Light Enlune daglichtlamp Liroma daglichtlamp Philips Somneo Medisana LT460 L.O.B. Goods Dayvia Sundesk
Score
5/5
5/5
5/5
5/5
4.5/5
4.5/5
4/5
5/5
4.5/5
Functies
Gebruik
Vermogen 10.000 lux 10.000 lux 12.000 lux 10.000 lux 10.000 lux 310 lux 10.000 lux 10.000 lux 10.000 lux
Garantie 2 jaar 3 jaar 1 jaar 1 jaar 2 jaar 2 jaar 3 jaar 1 jaar 2 jaar
Prijs € 97 € 50 € 80 € 50 € 62 € 161 € 60 € 50 € 209

Koopadvies daglichtlamp

Dan ga je nu wellicht een daglichtlamp kopen. Er zijn veel producten, maar welke keus is voor jou verstandig? Kijk onder meer naar de prijs en de garantie. Bedenk ook of je de lamp echt alleen thuis gebruikt. Bijvoorbeeld elke dag even als je de krant leest. Of wanneer je tijdens het ontbijt aan tafel zit.

De Fysic FW komt er bij ons als beste uit omdat het een betrouwbare, stabiele daglichtlamp is met de noodzakelijke functies en een goede prijs. De Beurer TL30 is wat compacter maar heeft wel een zeer scherpe prijs net zoals de Enlune.

Wil je de lamp echter regelmatig meenemen, dan is een compact formaat natuurlijk cruciaal. Waar wil je de daglichtlamp neerzetten? Hoe belangrijk is de kleur en het design? Wil je dat de lamp dimbaar is omdat je het licht anders snel te fel vindt? Dit zijn allemaal aspecten die jou helpen om uit de vele producten de beste te kiezen.

Veelgestelde vragen

Als het licht van de daglichtlamp in je ogen valt, krijgen je hersenen meteen een signaal van licht. Hierdoor regelen ze je dag- en nachtritme weer op een goede manier. Jouw depressieve klachten verminderen hierdoor en je slaapritme verbetert. Dit geldt voor alle daglichtlampen.

Dit hangt af van de lichtsterkte die je kiest. Maar ook van de afstand van de lamp tot je gezicht. Een armlengte afstand is het meest ideaal. Over het algemeen is elke dag een sessie van minstens twintig minuten wel nodig om effect te bereiken.

Heb je last van vitamine D tekort? Dan zou het handig zijn als daglichtlampen vitamine D aanmaken. Dat is echter niet het geval.

Over het algemeen merken mensen al heel snel het positieve effect van de daglichtlamp. Het is echter wel van belang om het gebruik van de daglichtlamp elke dag consequent vol te houden.

IKEA verkoopt nu geen Daglichtlampen maar misschien dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn. Omdat een daglichtlamp bijvoorbeeld gecombineerd kan worden met een bureaulamp is dit een leuke combi waarbij je ook direct de daglichtlamp multifunctioneel zou kunnen gebruiken.

Bronnen

 1. The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry. Onderzoek naar de effectiviteit van lichttherapie bij de behandeling van stemmingsstoornissen, zoals depressie en bipolaire stoornis. Gevonden op 23-02-2023: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15800134/
 2. Light therapy for non-seasonal depression in adult. De Cochrane Library. Deze review evalueert de effectiviteit van daglichttherapie als behandeling voor niet-seizoensgebonden depressie bij volwassenen. Gevonden op 23-02-2023 : http://www.chronobiology.ch/wp-content/uploads/2013/04/Cochrane-Review-Light-Therapy-2004.pdf