Ga jij ook elke avond met zoveel plezier naar bed? Je voelt je voldaan over de dag die achter je ligt en nu is het tijd voor je comfortabele bed. Of is er iets mis met dit comfort? Heb je wellicht zelfs een ander matras nodig? Schrik je een beetje terug van de hoge prijzen? Dan kan een topmatras een ideale oplossing zijn.

Ook wanneer je op zich nog prima tevreden bent met het onderliggende matras, kan een matras topper het slaapcomfort nog verder verhogen. Nog beter en lekkerder slapen, wie wil dat niet? Misschien zoek jij om die reden naar een goed topmatras.

Er is op het terrein van topmatrassen heel veel keus. Hoe kies jij dan precies die topper die bij jouw persoonlijke wensen past? Precies daarom schreven wij dit artikel. We vertellen je van alles over een traagschuim topper, koudschuim toppers, een tweepersoons topmatras en alles wat je maar moet weten over een topmatras. Vervolgens is het voor jou niet ingewikkeld meer om het topdekmatras van jouw dromen te bestellen.

Wat is een topmatras?

Een topmatras of een topper is eigenlijk een vrij dunne matras. Of ook wel een matraslaagje. Toppers zijn meestal slechts 5 tot 10 centimeter dik. Je begrijpt dat het daarom bij een matras topper wel van belang is dat er een dikker matras onder ligt. Al worden topmatrassen soms ook weleens zonder onderliggend matras gebruikt. Maar dat is dan hooguit voor een paar nachten.

Zo’n dun topdekmatras neem je natuurlijk heel gemakkelijk mee. Maar dat is niet de oorspronkelijke bedoeling van een topmatras. Deze matrassen zijn bedoeld om jou als slaper extra comfort te geven. Je legt het topdekmatras op je onderliggende matras voor meer stevigheid. Al zijn er ook genoeg mensen die juist een topper gebruiken om nog net iets zachter in hun bed te liggen. Een bijkomend voordeel van een topdekmatras is verder dat je reguliere matras veel langer meegaat. Uiteindelijk bespaar je met een topper dus ook nog op je uitgaven.

Welke toppers zijn het meest gangbaar? Je moet dan denken aan toppers van traagschuim, latex en koudschuim. Topdekmatrassen zijn verder verkrijgbaar in alle gangbare maten. Je kunt dus een eenpersoons topmatras of een tweepersoons topmatras kopen. De prijzen van topmatrassen liggen ergens tussen de 100 en de 450 euro. Voor die prijs heb je meestal geen normaal matras. Terwijl je toch gaat profiteren van een optimaal slaapcomfort. Al met al is een topdekmatras voor veel mensen een handige aankoop.

Overzicht beste Top Matrassen

Wanneer je direct wilt weten wat de beste Top matrassen zijn dan kun je hieronder de door ons geteste modellen bekijken. Wij hebben deze toppers geselecteerd op basis van een analyse. Hierbij hebben we naar specificaties, kwaliteit, reviews klanten en de prijs gekeken. De uitwerking hiervan vind je verderop in onze koopgids.

Wanneer kies je voor een topdekmatras?

Wanneer koop je nu eigenlijk een topmatras? Doe je dat in plaats van je normale matras? Is het handig om een topper te kopen als je het snel koud of warm hebt in bed? Lees hieronder de belangrijkste eigenschappen van een topmatras. Dan zie je meteen wat de belangrijkste redenen zijn voor de aankoop van een topdekmatras.

Extra comfort

Een topdekmatras verhoogt het slaapcomfort. Misschien ligt je oude matras niet zo prettig meer, maar je wilt nog geen nieuw gewoon matras kopen. Topmatrassen zijn er in allerlei varianten, zodat je precies die topper aanschaft die jouw slaapcomfort verhoogt.

Misschien wil je het warmer hebben in bed of juist kouder. Of je baalt van de spleet tussen jullie losse matrassen. Soms kopen mensen ook een topmatras als ze last hebben van lichamelijke klachten. Gevoelige schouders of een zere nek zijn soms zeer gebaat bij een goede topper. Zeker als je dan let op een goede drukverdeling. Je hoeft dan geen nieuw regulier matras te kopen, maar ook dankzij een goed passend topdekmatras verdwijnen je lichamelijke klachten.

Levensduur van huidige matras verlengen

Een matras schaf je niet voor een paar jaar aan. Matrassen zijn echt wel een investering. Het is heel normaal om een jaar of 9 met een matras te doen. Uiteraard is een goed onderhoud dan wel onmisbaar. Kies je voor een topmatras, dan bescherm je de andere matrassen. Het is logisch dat de levensduur daarvan dan omhoog gaat. Neem je een topper, dan is dat het matras waarmee je lichaam echt contact maakt. De eerste lichaamsdruk wordt opgevangen door het topdekmatras. Natuurlijk bescherm je ook je topper, zodat deze ook zo lang mogelijk meegaat.

De kier bij twee lossen matrassen wegwerken

Heb je twee losse matrassen en lig je graag knus tegen je partner aan, dan is die spleet soms heel hinderlijk. De meeste bedden en boxsprings bestaan nu eenmaal uit twee eenpersoons matrassen. Op zich is dat alleen maar goed voor het slaapcomfort, maar de naad kan vervelend zijn. Leg je een topdekmatras op de onderste matrassen, dan verhelp je dit probleem.

Huidige matras zachter maken

Een traagschuim topmatras is ideaal als je graag iets zachter wilt liggen. Je hoeft dan niet je totale matras te vervangen, maar je kiest gewoon voor een topper die ervoor zorgt dat je zachter in je bed ligt.

Topper is lichter en dus eenvoudiger te keren

Matrassen moeten regelmatig gekeerd worden. Doe jij dat netjes en trouw, dan weet je wat voor karwei dat is. Matrassen zijn niet licht. Een topdekmatras is wel redelijk licht, dus het keren is veel gemakkelijker. Al is dat zeker heel verschillend per topdekmatras. Maar zo zwaar als gewone matrassen zijn ze in ieder geval niet.

Tijk van topmatras is eenvoudiger te wassen

Hoe heerlijk is een schoon bed. Komen de lakens uit de wasmachine, dan slaap je des te fijner. Het is echter nogal een klus om steeds alles te reinigen. Zeker je matras. Bij een topper is dat veel eenvoudiger, dus je geniet nog sneller van het comfort van een fantastisch schoon bed.

Je hebt minder beddengoed nodig

Het is altijd prettig om minder beddengoed te wassen en te kopen, dus ook dit is een belangrijk voordeel van een topdekmatras.

Welk soort topmatras kiezen?

Het lijkt je wel wat om bovenop je gewone matras een topdekmatras te leggen? Vind je het prettig dat deze aan weerszijde beslaapbaar is? In het assortiment vind je veel verschillende topdekmatrassen. We laten je kort even de verschillen zien, zodat je het juiste topmatras kunt kopen. Een goede nachtrust is tenslotte heel belangrijk.

Polyether is het goedkoopste grondstofmateriaal, dus koop je een van deze toppers, dan ben je goedkoop uit. Verder zijn deze modellen op alle soorten matrassen te gebruiken. Het prettige aan dit topmatras is verder dat het zich aanpast aan jouw persoonlijke slaaphouding. Er is meer dan voldoende veerkracht. Nadelen van deze variant van topdekmatrassen zijn de slechtere ventilatie en de warmtegevoeligheid. Verder heeft dit topmatras een minder lange levensduur.

Ook koudschuim toppers vormen zich naar je lichaam. Verder zijn ze vrij stevig. Deze toppers ventileren goed en nemen het lichaamsvocht uitstekend op. Een koudschuim topper is antibacterieel en extra hygiënisch. Je hoeft bij dit topdekmatras niet bang te zijn voor kuilvorming. Het matras kent een lange levensduur. De toppers van koudschuim zijn wel iets lastiger te keren en ze zijn soms redelijk aan de prijs. Tenslotte is dit topdekmatras vlamvertragend.

Een Traagschuim topper garandeert een uitstekende drukverdeling. Mensen die snel last hebben van hun gewrichten, hebben veel voordeel van dit drukverlagende effect. Het matras vormt zich goed naar je lichaam. De ventilatie is iets minder goed en daarnaast is dit topmatras warmtegevoelig.

Is een goede drukverdeling een vereiste in verband met lichamelijke klachten, dan is een drukverlagende topper een fijn matras. Deze topper is namelijk zeer drukverlagend en vormt zich uitstekend naar het lichaam.

Gel toppers zijn veerkrachtig en ventilerend. Verder bieden ze een zachte ondersteuning en werken ze verlichtend bij pijnklachten. Dit soort topdekmatras is wel iets lastiger te keren en minder geschikt voor mensen die meer dan 85 kg wegen.

Een latex topper garandeert extra zachtheid en comfort. Toch zak je niet weg in het matras, want het biedt een optimale ondersteuning en is veerkrachtig genoeg. Het topdekmatras past zich uitstekend aan het lichaam aan. De ventilatie en warmte- en vochtregulatie zijn goed. Bij koudschuim is de ventilatie echter nog wel iets beter. Latex is daarnaast van nature huisstofmijt- en schimmelwerend. Ideaal dus in het geval van allergieën. Keren is bij dit topdekmatras iets lastiger.

Je hebt altijd goed beter en best. Bij dit matras mag je toch zeker wel aan de laatste term denken. Dit latex heeft unieke eigenschappen en verdient een pluim op het gebied van slaapcomfort, ondersteuning, veerkracht, ventilatie, duurzaamheid en warmte- en vochtregulatie. De productie van dit natuurproduct is intensief en dat is zeker terug te zien in de prijs.

Wanneer je een tweepersoonsbed hebt en een topper wilt gebruiken om het comfort te verbeteren dan is dit goed mogelijk met een topper 180×200. Dit topmatras is ideaal wanneer je het comfort en de naad bij twee eenpersoons matrassen wilt voorkomen.

Ook dit populaire formaat tweepersoonsbed zal kunnen worden uitgerust met een topper 160×200 om het comfort te kunnen verbeteren. Ook hier zijn uitvoeringen met of zonder split voor een verstelbare bedbodem.

Welk topmatras kiezen bij rugklachten?

Heb je snel last van je rug, dan is het nog belangrijker om de juiste topper uit te kiezen. De beste topper voor rugklachten zal altijd gericht zijn op een goede drukverdeling. Deze drukverdeling is voor jou dan cruciaal. Heb je vooral pijn laag in de rug, dan is het belangrijk dat het topmatras goed meevormt met de ruggengraat. Je komt dan al snel uit bij een latex topper of een traagschuim topper. Weeg je minder dan 60 kg, dan is een extra zacht matras optimaal. Ben je zwaarder dan 100 kg, dan is het juist belangrijk om een stevig matras te nemen.

Top 7 beste topmatrassen

Hoe vind jij nu de juiste topper? Op welk topmatras ervaar jij het meeste slaapcomfort? Dat is voor een deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en van je eigen lichaam. Maar er is meer te zeggen. Niet alle topmatrassen hebben dezelfde kwaliteit. Wij zochten naar toppers van de beste materialen en van de hoogste kwaliteit. Onze top 7 bevat dus alleen goede topmatrassen. De verschillen zitten hem met name in materiaalsoort, prijs en functionaliteit.

Beste Prijs / Kwaliteit
1. Topper Traagschuim NASA Hybride Cooltouch

Het topmatras NASA Hybride Cooltouch van traagschuim is de perfecte keus voor personen die last hebben van hun gewrichten. Er is een uitstekende drukverdeling. Het topdekmatras vormt zich volledig naar de contouren van het lichaam.

Het topmatras is 6 centimeter dik en de katoenen tijk is afritsbaar en dus goed te reinigen. Het matras is leverbaar in veel verschillende afmetingen. Het voordeel van de Cooltouch technologie is dat het slaapcomfort uitstekend is. Er is een optimale ventilatie. Dit betekent dat je in de winter warm en in de zomer koel slaapt.

Voordelen:
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Anti-allergeen
  • Cooltouch technologie
  • Tijk is afritsbaar en goed te reinigen
  • Lange levensduur
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Goed Traagschuim
2. M line traagschuim topmatras Intense Start Firm

Dit M line traagschuim topmatras is 5 cm dik. Traagschuim vormt zich perfect naar je lichaam, zodat de drukverdeling optimaal is. Personen die snel transpireren hebben veel baat bij de open celstructuur. De ventilatie is hierdoor maximaal en er vindt een snelle afvoer en verdamping van transpiratievocht plaats.

De tijk is voorzien van HCC technologie en daarom extra hygiënisch. Het topmatras is in alle standaard maten verkrijgbaar. Bij een tweepersoons topdekmatras kan handig zijn om een topper met split te nemen.

Voordelen:
  • Kwalitatief hoog
  • Fris slaapklimaat
  • Zachte ligcomfort
  • Goede ventilatie
  • Extra hygiënisch
  • Tijk is wasbaar
  • Uitstekende drukverdeling
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Talalay Latex Topper
3. CorrectSlapen Matrastopper

Dit topmatras is samengesteld uit materialen van de allerbeste kwaliteit. De topper verzekert je van een zacht slaapcomfort. Talalay latex is de best ventilerende latex die verkrijgbaar is. Dit heeft zeker ook te maken met de open celstructuur.

Lig je op dit topdekmatras, dan heb je het in de winter behaaglijk warm en in de zomer blijf je koel. De drukverdeling is bij deze matrastopper uitstekend, waardoor hij ook geschikt is voor mensen met lichamelijke klachten. De topper is antiallergisch en anti huisstofmijt. De tijk is afritsbaar, zodat deze gemakkelijk gereinigd kan worden.

Voordelen:
  • Goede ventilatie
  • Duurzaam
  • Natuurproduct
  • Antibacterieel
  • Veel comfort
Nadelen:
  • Prijs
  • Moeilijker te keren
ACTUELE PRIJS
Beste Koudschuim Topper
4. Sleeptech Original

Dit topmatras verlengt de levensduur van je matras. De topper bestaat uit een kern van koudschuim en is in totaal 7 cm dik. Koudschuim heeft als voordeel dat het minder warm is. Dit topmatras voelt stevig aan en past zich goed aan de contouren van het lichaam aan. De veerkracht en ventilatie zijn uitstekend.

Voordelen:
  • Goed te reinigen
  • Veel veerkracht
  • Stevig maar comfortabel
  • Goede ventilatie
Nadelen:
  • Sommige mensen vinden de topper te hard
ACTUELE PRIJS
Beste Latex topper
5. Your Bed Topdekmatras

Dit topmatras heeft veel veerkracht en biedt een goede ondersteuning. Het latex verzekert je van een goede drukverdeling, dus je hoeft niet bang te zijn dat je last krijgt van je schouders of rug. Het matras is 7 cm dik en anti allergisch.

Voordelen:
  • Drukverlagend bij gewrichtsklachten
  • Antibacterieel
  • Goed te reinigen
  • Goede vochtregulatie
Nadelen:
  • Lastiger te keren
ACTUELE PRIJS
Latex deluxe
6. Slaaploods Topdekmatras

Deze topper is voorzien van een extra luxe tijk. Het matras is 6 cm dik en heeft een latex kern. De tijk is prima te reinigen en beschermt goed tegen de huisstofmijt. Omdat de latex geperforeerd is, vindt er een goede vochtregulatie plaats. De veerkracht is uitstekend en het product wordt in Nederland gemaakt.

Voordelen:
  • Goede veerkracht en vochtregulatie
  • Voelt zacht en comfortable aan
  • Anti huisstofmijt
  • Tijk goed te reinigen
  • Nederlandse fabricaat
Nadelen:
  • Drukverdeling kan beter
ACTUELE PRIJS
Uitstekende kwaliteit
7. Tempur Original Comfort Topper

Ga je op dit topmatras liggen, dan is het de vraag of je nog wilt opstaan de volgende dag. Je profiteert met deze topper van de NASA technologie. De kern van Tempur bestaat namelijk uit hightech materiaal dat oorspronkelijk bedoeld was voor de ruimtevaart. De schokdemping is dus uitstekend. Nu zul je daar in bed niet veel mee te maken hebben, maar uiteraard biedt het zeer veel comfort.

Zowel bij zware als bij lichte belasting wordt de druk goed geabsorbeerd. Het topmatras is 7 cm dik. Dankzij het gebruikte materiaal vormt dit topdekmatras zich perfect naar de vormen van het lichaam.

Voordelen:
  • Lange levensduur
  • Hightech materialen
  • Veel steun en comfort
  • Wasbare hoes
  • Goede ventilatie
  • Uitstekende drukverdeling
Nadelen:
  • Prijs
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een topmatras?

Wij hebben alleen topmatrassen van goede kwaliteit voor je verzameld. Nu komt het op jouw persoonlijke voorkeur aan als je het topdekmatras daadwerkelijk gaat bestellen. Waar let je vooral op?

Slaappositie

Hoe lig je altijd in bed? Slaap je vooral op je zij? Neem dan een topper die de drukpunten op je heupen en schouders weghaalt. Slaap je op je rug, neem dan een stevige topper. Die biedt je namelijk meer stabiliteit. Je wilt tenslotte niet dat je bekken, romp en onderrug helemaal wegzakken in het matras. Buikslapers hebben een topper nodig dat meer steun geeft tussen de schouders en de heupen.

Anti allergie

Ben je allergisch, dan is het belangrijk dat de hoes van de topper uitgewassen kan worden. Let er ook op of het topmatras anti allergene eigenschappen bevat.

Ondersteuning

De hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt tijdens je slaap, hangt af van je favoriete slaaphouding en van je gewicht. Meestal zeggen we dat rug- en buikslapers die minder dan 60 kg wegen een zacht topmatras nodig hebben. Denk dan aan een traagschuimtopper bijvoorbeeld. Voor zijslapers geldt dit meestal ook. Ben je zwaarder, neem dan een tussenvorm. Personen die zwaarder zijn dan 100 kg, die kunnen beter een stevige topper nemen.

Type vulling

Kies je voor hele zachte toppers, houd er dan rekening mee dat deze vaak meer warmte vasthouden. Kies je een matras dat toppmaterialen bevat, dan gaat deze waarschijnlijk jaren langer mee en zul je meer slaapcomfort ervaren. Denk hierbij aan geventileerde latex, hoogwaardig dons, natuurlijke wol of traagschuim met een hoge dichtheid.

Ligcomfort

Word je nooit met pijn wakker, dan komt dit onderdeel minder precies. Je kunt dan kijken of je liever helemaal wegzakt in het matras of dat je toch een harder matras verkiest. Heb je regelmatig een zere rug, schouders of nek, let dan goed op de drukverdeling.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Zie je een topmatras van meer dan 100 euro, dan mag je goede kwaliteit verwachten. De prijs wordt bepaald door onder meer de dikte van het matras, de gebruikte materialen en een eventueel keurmerk.

Koopadvies

Je weet nu vrij precies waar je op moet letten als je een topmatras gaat kopen. Het is ook nog van belang om te bedenken of je een elektrisch verstelbare boxspring of een elektrisch verstelbaar bed hebt, want dan heb je een splittopper nodig. Natuurlijk moet het topmatras dezelfde afmeting hebben als je onderliggende matras. Het belangrijkste is echter dat het matras jou voldoende comfort biedt en dat hangt af van je lichaamskenmerken en van je persoonlijke voorkeur.

Veelgestelde vragen

Gemiddeld gaat een topper 2 tot 3 jaar mee. Natuurlijk zijn er ook topmatrassen die langer meegaan. De levensduur hangt voor een groot gedeelte af van het gebruikte materiaal. Zeker traagschuim met een hoge dichtheid en toppers van latex gaan lang mee. Heb je een dikkere topper, dan zal deze ook minder snel slijten dan een dunne topper.

Dit is echt heel afhankelijk van je eigen voorkeur. De dikte van het topmatras bepaalt de mate van comfort. Kies je voor een traagschuim topper, neem dan wel een model van minstens 24 cm dik.

Een splittopper heeft aan het hoofdeinde een inkeping. Dit is belangrijk als je verstelbare bodems individueel van elkaar wilt afstellen. De een kan dan bijvoorbeeld nog een poosje lezen, terwijl de ander al heerlijk naar dromenland vertrekt. Ook is er geen spleet meer tussen twee eenpersoons matrassen als je een split topper neemt.

Heb je een boxspring, dan is een topper wel erg prettig. Het is namelijk niet fijn om alleen op de boxspring te slapen. Die heeft vooral een ondersteunende functie en niet echt een zacht oppervlak waar je fijn op ligt. Voor extra goed ligcomfort is een topmatras dus wel nodig.

Wat voor jou het beste materiaal is, ligt aan jouw specifieke wensen en eigenschappen. Heb je regelmatig pijnklachten, zoals rugpijn en gewrichtsklachten, dan is een traagschuim topdekmatras een goede keus. Heb je het snel warm in bed, dan kun je juist beter voor koudschuim kiezen. Die ventileren namelijk beter. Ook zijn deze toppers beter geschikt voor iets zwaardere personen.