Een koudschuim topper is een comfortverhogend topdek dat bovenop het gewone matras gelegd wordt. Het is te dun om de functie van een matras te vervullen, maar dik genoeg om je comfortabeler te doen slapen.

Naast dat je een topdek, of oplegmatras zoals hij ook wel genoemd wordt, op een bestaand matras legt, kun je hem ook prima gebruiken als extra laag op een slaapbank of waterbed. Een matrastopper is niet hetzelfde als de toplaag van een matras. Ondanks dat het bij beiden om een comfortlaag van koudschuim kan gaan.

De top- of afdeklaag van een matras is een zachte laag tussen de binnenvering en de tijk. Deze laag is aanmerkelijk dunner dan een losse topper en vormt bovendien een vast onderdeel van het matras.

Deze koopgids gaat over op zichzelf staande koudschuim toppers. Andere schuimsoorten die voor topdekken gebruikt worden zijn traagschuim, comfortschuim en latex. Het innovatiefste en comfortabelste schuim van dit moment is echter koudschuim.

Wat is een koudschuim topdekmatras?

Een koudschuim topdekmatras is een matrastopper die geheel, of gedeeltelijk uit koudschuim bestaat. Koudschuim valt onder de categorie polyurethaanschuimen. De naam koudschuim leent het aan het productieproces, waarbij het warme schuimdeeg in koude mallen wordt gegoten (cold cure moulding). De echte naam van koudschuim is High Resilience (HR) schuim.

Koudschuim is in meerdere kwaliteiten verkrijgbaar. Met A geclassificeerd schuim is vanzelfsprekend de beste kwaliteit. Dit schuim wordt gebruikt voor ziekenhuisbedden en de betere kwaliteit matrassen en topdekken. Hoe meer luchtbellen er in het schuim zitten, hoe minder veerkracht en ondersteuning het biedt. Een B- of C-kwaliteit koudschuim herken je aan een laag soortelijk gewicht, slechte terugverende eigenschappen en een gebrekkige elasticiteit.

De HR-waarde die bij de producteigenschappen van koudschuim toppers wordt aangegeven, vertelt ons niet alleen iets over het elastisch vermogen, maar ook over het aantal kilo’s per kubieke meter schuim. Met een simpel rekensommetje kun je zo precies uitrekenen of je ook daadwerkelijk HR-50 of HR-65 koudschuim in de tijk hebt. Hoe hoger de HR-waarde, hoe hoger het comfort van het koudschuim topmatras.

Overzicht Top 7 Koudschuim Toppers

Ben je benieuwd welke koudschuim toppers we hebben bekeken? Hieronder vind je alvast de verschillende modellen die we hebben getest.

Wanneer kies je voor een koudschuim topper?

De redenen waarom je besluit een koudschuim oplegmatras te kopen, zijn uiteenlopend. De rode draad die door alle redenen doorloopt, is het bedrag dat je uitgeeft. Met de aanschaf van een koudschuim topper ben je sowieso altijd voordeliger uit dan met een compleet nieuw bed.

Opwaardering huidige matras

Stel, je matras gaat al zo’n jaar of tien mee. Het comfort is minder geworden en dat is goed te merken aan een verminderde nachtrust. Financieel gezien, is een nieuw bed kopen echter geen optie. Met een koudschuim topper kun je dan eenvoudig je huidige matras opwaarderen. Zonder dat je al te diep in de buidel hoeft te tasten, slaap je weer als nieuw.

Verander de stevigheid van je matras (1- of 2-persoons)

Je hebt nog niet zo lang geleden een juweeltje van een nieuw bed gekocht. Na een poosje blijkt echter dat jij, of je partner, er toch niet zo lekker op ligt. Het kan ook zijn dat een van jullie, door onvoorziene omstandigheden, rug-, heup- of nekklachten begint te ondervinden en het matras niet (meer) de gewenste ondersteuning biedt. Een topper biedt dan uitkomst.

Zelfs voor op een 2-persoonsbed kun je een koudschuim topper kopen die per persoon afzonderlijk over de juiste hardheid en/of comfortzones beschikt. Ook al slaap je in een 2-persoonsbed, het is goed mogelijk met twee afzonderlijke 1-persoons koudschuim oplegmatrassen te werken.

Hygiëne aspect

Doordat de tijk van een topper eraf te halen is, kun je hem wassen. Dit is fijn als je veel transpireert, maar ook als het belangrijk is dat je, je bed zoveel mogelijk vrij van huisstofmijt houdt. De tijk van een gewoon matras kun je niet wassen. Met het gebruik van een topper bescherm je het onderliggende matras tegen de invloed van transpiratievocht en de uitwerpselen van huismijt. Daarbij heeft koudschuim, door zijn open celstructuur, de eigenschap dat het geen transpiratievocht vasthoudt. Dat maakt de koudschuim topper ideaal voor mensen die het snel warm hebben in bed.

Meer comfort

Meer comfort creëren betekent niet altijd dat je zachter moet gaan liggen. Meer comfort kan ook betekenen dat je juist meer ondersteuning, in de vorm van een lichte tegendruk, op bepaalde plaatsen nodig hebt. Een koudschuim topper biedt meer stevigheid aan een (te) zacht matras waardoor je comfortabeler ligt. Let wel: een topdek is niet stevig genoeg om het effect van een slechte bedbodem of matras, bijvoorbeeld de kuilvorming van een spiraal of een doorgelegen zachtschuim matras, volledig op te heffen.

Waar moet een goed koudschuim topmatras aan voldoen?

Het rendement wat je uit een koudschuim topdekmatras haalt, valt of staat met de kwaliteit van de schuimlaag. In de wereld van bedden zit er enorm veel kaf tussen het koren. Er is ontzettend veel rommel op de markt.

Wanneer je een koudschuim topper kopen wilt, doe je er altijd verstandig aan gebruik te maken van de proefslaapperiode. Dit geeft je de mogelijkheid thuis het topdek even na te wegen op soortelijk gewicht. Het getal van de HR-aanduiding geeft ook meteen het gewicht in kilo’s per kubieke meters weer. Kenmerken waaraan je een goede kwaliteit koudschuim topper herkent:

Goede drukverlagende eigenschappen.

Koudschuim behoort tot de meer stevige schuimsoorten. Heb je een pocket geveerd ondermatras en je wilt met een topdek je bed verzachten, kijk dan voor een topper van koudschuim met profilering of een lage HR-waarde.

Het moet de goede dikte hebben.

Een belangrijk punt is de dikte van het oplegmatras. Een persoon met een klein postuur en een gewicht van 50-60 kg kan met een dunnere topper toe dan iemand met een fors postuur en een gewicht van 100 kg of meer. Voor een gemiddeld postuur, met een lichaamsgewicht van 80 kg, volstaat een 6-10 cm dik topdek, met een HR-waarde die ligt tussen de 50-60.

Koudschuim heeft een open celstructuur.

Dit houdt in dat hij over uitstekende ventilerende eigenschappen beschikt. Op een koudschuim topdek lig je koel, terwijl een traagschuim topper je juist meer warmte biedt.

Een traagschuim topper kan uit meerdere lagen schuim bestaan. Bijvoorbeeld uit twee lagen, een harde en zachte schuimlaag. De zachte laag beschikt dan vaak over een extra profilering, wat hem minder stug maakt. Koudschuim toppers die een zomer- en winterkant hebben, zijn vaker een combinatie van koud- en traagschuim.

Tot slot is het belangrijk dat de tijk er makkelijk af te ritsen is, zodat je deze kunt wassen. Met name bij een goedkope koudschuim topper kan het voorkomen dat de afwerking van de rits en het stiksel te wensen overlaat. Dan kan je het hebben dat na een of twee keer wassen de rits kapot gaat of de naden knappen.

Top 7 Beste Koudschuim Toppers

De onderstaande beste koudschuim toppers zijn geselecteerd op basis van alle eigenschappen als ook de ervaringen van de gebruikers als ook de prijs en garantievoorwaarden. De 7 toppers die we hebben geselecteerd zijn stuk voor stuk goede producten maar hebben toch individuele verschillen. Bekijk ze hieronder zelf.

Onze Keus
1. Hollands Comfort LIV Topmatras
5.0

Deze Hollands Comfort LIV Topmatras van koudschuim is absoluut een aanrader. De topper is 12 cm dik wat enorm veel comfort geeft en ideaal is om je huidige matras een positieve boost te geven. Door gebruik te maken van een Tencel hoes is er direct voor de beste kwaliteit gekozen om transpiratievocht af te voeren. Ook zal het dus lekker koel blijven en de mooie bies laat ook zien dat het met de afwerking wel goed zit bij deze topper. Bovendien zijn de ervaringen erg goed en zul je niet snel een andere topper vinden met deze comfortabele eigenschappen.

Voordelen:
 • 12 cm dik
 • Veel comfort
 • In veel formaten leverbaar
 • Tencel hoes
Nadelen:
 • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Goede Koudschuim Topper
2. TotaalBED Master Koudschuim Topper
5.0

Wanneer je een koudschuim topper aanschaft en deze ook ter verbetering van je huidige matras gebruikt dan is de dikte en het comfort van de topper erg belangrijk. Deze Topper van Perfectmatras heeft alles. Met een 11 cm dikte en goede kwaliteit van de koudschuimlaag zorgt ervoor dat wij deze op de 2e plek hebben geplaatst. De topper is verder huisstofwerend en in twee verschillende hardheden verkrijgbaar. Je kunt er voor kiezen om hem in 1 of 2-persoons afmetingen aan te schaffen en je hebt direct 3 jaar garantie.

Voordelen:
 • Erg comfortabel
 • 11 cm dik
 • Natuurlijk tijk
 • 3 jaar garantie
Nadelen:
 • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs - Kwaliteit
3. Anno 1588 Koudschuim Topper Stockholm
5.0

Wanneer we deze Anno Koudschuim topper Stockholm bekijken valt direct de goede kwaliteit van het matras op. De kern van deze 9 cm dikke HR50 topper bestaat uit goede kwalitatieve laag koudschuim met hierboven op een laag tencel. Tencel is uitermate goed in het opnemen van vocht en dus zul je absoluut het beste materiaal voor lekker koel slapen als basis voelen in dit matras. Heb je het dus snel te warm in bed dan is dit een goede keuze. Verder valt op dat ook deze koudschuim topper zowel anti allergisch als ook anti bacterieel is. Ideaal dus voor mensen met een allergie.

Voordelen:
 • Goede prijs
 • Uitstekende kwaliteit
 • Ideaal voor mensen met allergie
 • Goed vochtregulerend
Nadelen:
 • Niet leverbaar in een 1 persoons uitvoering
ACTUELE PRIJS
30 dagen proefslapen
4. Dreamlab Topper matras
4.5

De 6 cm dikke topper van Dreamlab heeft een basis kern van koudschuim en is zowel hypoallergeen als antibacterieel. Deze topper is speciaal ontwikkeld voor mensen met een gemiddeld gewicht (60-110Kg) en die van een stevig matras houden. Ook deze matras is in Nederland gemaakt en is er alleen in een tweepersoons uitvoering. De hoes is afneembaar en wasbaar op 40 graden. Wat ideaal is van deze topper is dat je hem gewoon kunt uitproberen door de 30 dagen proefslapen optie.

Voordelen:
 • Hypoallergeen en antibacterieel
 • Hoes topper wasbaar op 40 graden
 • 30 dagen uitproberen
Nadelen:
 • Alleen 2 persoons uitvoering
ACTUELE PRIJS
In veel formaten leverbaar
5. Slaaploods Topdekmatras Koudschuim
5.0

Deze 8 cm dikke Koudschuim topper van Slaaploods heeft een mooi afgewerkte tijk die zowel anti bacterieel als ook huisstofmijt werend werkt. Het tijk is afritsbaar en wasbaar op 30 graden. Deze topper komt uit Nederland en het koudschuim heeft een HR40 waarde. Uniek is dat deze topper wel op ieder matras in de juiste afmetingen is te leveren. Of je dus nu een prettige 2-persoons topper of een 1 persoons wilt kiezen.

Voordelen:
 • In veel verschillende afmetingen leverbaar
 • Ideaal voor mensen met een allergie
 • Mooi Afgewerkt
Nadelen:
 • Is maar in 1 hardheid leverbaar
 • Tijk van Polyester
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
6. Ada Sleep® Koudschuim Topper
4.5

Deze Topper van Ada Sleep® is wel een verrassing. Niet alleen vanwege zijn opvallende scherpe prijs maar ook vanwege de verschillende formaten waarin deze HR50 topper van 6 cm wordt geleverd. Ben je boven de 90 Kg dan adviseren we je wel om een andere topper te kiezen omdat het comfort dan minder zal zijn. Toch is de Topper geschikt voor ieder type slaper en met een afneembare stoffen tijk ook anti-allergeen.

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • In veel formaten leverbaar
Nadelen:
 • Niet geschikt voor zwaardere mensen
ACTUELE PRIJS
Scherp geprijsde topper
7. Mister Sandman Koudschuim Topmatras
4.5

Deze Topper van Mister Sandman is vervaardigd uit een kern van koudschuim met een Polyester tijk die afneembaar is en op 40 graden wasbaar. De topper is 5 cm dik en mooi afgewerkt. Wanneer je hier de scherpe prijs meeneemt en de vele formaten waarin hij te bestellen is heb je daadwerkelijk een prima product.

Voordelen:
 • In veel formaten leverbaar
 • Mooi afgewerkt
 • 2 jaar garantie
Nadelen:
 • 5 cm dikte is wat beperkter qua comfort
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koudschuim topdek?

De een slaapt op zijn rug, de ander draait de hele nacht van de linker- naar de rechterzij, terwijl weer een ander zich oprolt tot een bolletje. Hoe doe je dat dan met die 5, 7 of zelfs 9 comfortzones, wat je bij sommige fabrikanten leest?

Bij elke productbeschrijving van koudschuim toppers staat of het geschikt is voor een buik-, zij- of rugslaper. Hoe meer comfortzones een oplegmatras bevat, hoe meer het matras gespecificeerd is op een bepaalde slaaphouding. 0 zone koudschuim topmatrassen zijn geschikt voor alle soorten slapers. Kijk daarom, voor aanschaf van een koudschuim matras, waar je extra ondersteuning, of juist niet, zou willen.

Een tweede punt is de kwaliteit van het schuim. De kwaliteit van het schuim is bepalend voor de levensduur van het topdek. Je hebt er niets aan, als je koudschuim topper na een jaar begint in te liggen of te korrelen. Vaak is het verstandig een paar euro extra uit te geven, zodat je zeker weet dat je niet na een jaar het gevoel krijgt een miskoop te hebben begaan.

Als je besluit het oplegmatras in een fysieke winkel te kopen, geef duidelijk aan de verkoopmedewerker door, wat je verwacht van het topdek. Deze kan dan jou het meest geschikte model aanbieden. En vraag ook naar andere typen en eventueel schuimsoorten, zodat je door erop te gaan liggen, kunt vergelijken.

Koop je via internet, maak dan zeer zeker gebruik van de proefslaapperiode. Kijk je puur budgettair naar de topper, wees dan niet te bang hem te retourneren als je er niet het comfort uithaalt, wat je ervan verwacht. Zie het als een les in prijs-kwaliteitverhouding en laat het je in staat stellen bij je volgende bestelling wél de goede keuze te maken.

Koopadvies

Wanneer je hebt besloten om een koudschuim topper te gaan aanschaffen is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Ten eerste wat is je budget. Bepaal echt eerst wat het je nu eigenlijk mag kosten deze nieuwe topper. Hou er rekening mee dat je met een topper ook de levensduur van je matras verlengt. Als dit niet van toepassing is, bereken dan eens wat het je per maand kost als je er gemiddeld 3-5 jaar over zou doen om hem opnieuw te vernieuwen.

Wanneer je het budget hebt gekozen bepaal dan of je een 1 of 2 persoons koudschuim topper wilt gaan kopen en maak eventueel gebruik van de omruilgarantie of een optie voor het proefslapen. Onze ervaring is wel dat tot slot het gebruik van een natuurlijke tijk het beste is als je het niet te warm wilt hebben in je bed. Wil je veel comfort neem dan een dikkere koudschuim topper die binnen je budget valt.

Veelgestelde vragen

Koudschuim heeft als eigenschap dat het geen kuilen vormt. Dit maakt ze ideaal voor personen van 100 kg+. Lichtgewicht personen liggen comfortabeler op een zachtere kwaliteit koudschuim of een met een uitgesneden profilering. Ze zijn ook de beste keuze voor mensen die veel transpireren in bed.

Toppers moeten dezelfde afmeting hebben, als het matras waar ze op gelegd worden. Voor een 2-persoonsbed neem je een 2-persoons topper of twee 1-persoons topper die in het midden met elkaar verbonden zijn, de zogenaamde splittopper.

Afhankelijk van de kwaliteit waarvoor je kiest, gaat een koudschuim topper gemiddeld 5 jaar mee. Bij weinig transpireren en een lage belasting, wordt ook de 8-10 jaar gehaald.