Met een traagschuim topper verhoog je het slaapcomfort aanmerkelijk. Niet alleen op een gewoon matras, maar ook op een slaapbank of stretcher. Maar welk topdekmatras is nu de beste koop?

Met dit artikel willen we je helpen een keuze te maken in het enorme aanbod van traagschuim toppers. Oplegmatrassen, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn er in verschillende schuimsoorten. De meeste mensen vinden een traagschuim topper het meest comfortabel, omdat je er zo lekker in wegzakt.

Traagschuim toppers zijn verkrijgbaar in meerdere prijsklassen. Dit heeft te maken met de hardheidgradatie, dikte en kwaliteit van het schuim en de tijk, of het topdek wel of niet is voorzien van comfortzones en natuurlijk, de matrasmaat.

Naast traagschuim, kan een oplegmatras uit koudschuim, latexschuim, comfortschuim of uit een combinatie van meerdere schuimsoorten bestaan.

Comfortschuim is van al deze schuimsoorten het goedkoopst en een algemene benaming die gegeven wordt aan diverse soorten zachtschuim. Dit kan een goedkopere, lees mindere, kwaliteit koud- of traagschuim zijn, maar ook gewoon PU- of PE-schuim.

Wat is een traagschuim topper?

Een traagschuim topper is een oplegmatras gemaakt van … precies, traagschuim. En wat is dan precies traagschuim? Traagschuim is een, niet vormvaste, visco-elastische polyurethaansoort die reageert op temperatuurschommelingen. Bij lage temperaturen voelt het schuim vrij stug aan, maar naarmate het opwarmt, wordt het steeds zachter.

Het volume, dus de hoeveelheid schuim per kubieke meter, wordt bij traagschuim matrassen aangeduid met een SG-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer luchtkamers, dus minder stevigheid.

Traagschuim toppers worden aangeschaft om comfortabeler te liggen op een bestaand hard matras, voor meer ergonomie op een bed zonder comfortzones of om een naad weg te werken. Het zorgt ervoor dat je zachter en warmer ligt en ondersteuning vindt op drukpunten. Bovendien beschermt het je onderliggende matras tegen invloeden van transpiratie.

Topdekken zijn geschikt voor elke soort slaaphouding en je kunt ze met elke soort matras combineren. Er zijn aparte topdek matrassen voor een- en tweepersoonsbedden, voor rug- en zijslapers en voor bedden met verstelbare bodems, de zogenaamde splittoppers.

2-persoons splittoppers hebben langs een lange kant en op zo’n 80 cm van het hoofd- en voeteneind een splitnaad. Zo kun je het hoofd- of voeteneind omhoog zetten, zonder dat je partner er hinder van ondervindt.

Overzicht Traagschuim Toppers

Wanneer kies je voor een traagschuim topper?

Het nieuwe bed wat je gekocht hebt, ligt niet lekker, je hebt te kampen gekregen met medische klachten of je matras is eigenlijk aan vervanging toe. Allemaal mogelijke redenen waarom je een traagschuim topper kopen wilt.

Laten we beginnen met de eerste: je hebt het gevoel dat je op je huidige matras niet aan je nachtrust komt. Het kan te zacht of te hard zijn, omdat je te weinig ondersteuning vindt, of juist te veel tegendruk ervaart. Hierdoor kun je last van je schouders, rug, of nog erger, algehele malaise door slaaptekort krijgen.

Mits, er geen dieperliggende medische oorzaak aan de orde is, is de kans groot dat je simpelweg door het kopen van een traagschuim topdekmatras in no time van je klachten af bent. Het comfort wat je in je bed ervaart, heeft namelijk alles te maken met, op de juiste plaatsen, de juiste ondersteuning.

Een zacht bed waar je helemaal in wegzakt, lijkt wel lekker maar is funest voor mensen met rug-, heup- en nekklachten. Je kunt ze zelfs door een té zacht matras oplopen. Daarom, is het altijd verstandig om zelfs op een zacht matras, een traagschuim topper te gebruiken.

Ben je eenmaal medisch geïndiceerd met nek-, heup- of rugklachten, zal de arts sowieso al gevraagd hebben waar je op slaapt. Wanneer dat een extra hard of zacht bed is, een pocket geveerd matras of een matras zonder zoneverdeling, kan een traagschuim topper zelfs pure noodzaak zijn.

En dit geldt natuurlijk ook voor matrassen die al meer dan 10 jaar meegaan. Zoals je weet, heeft een bed dan wel zijn beste tijd gehad en gaat het ‘inliggen’. Je kunt de aankoop van een nieuw matras dan nog even uitstellen door er een topper van traagschuim op te leggen.

Waar moet een goede traagschuim topper aan voldoen?

Als je de productbeschrijvingen van de diverse traagschuim toppers naast elkaar legt, zijn ze allemaal geweldig en zorgen ze allemaal voor optimaal comfort. Dat kan natuurlijk niet. Om een kwalitatief goed traagschuim topdekmatras te zijn, moet het als topper voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Niet élk schuim ligt immers lekker en ook niet élke tijk is vochtregulerend. Hierbij komen gegevens over SG-waarde, de dikte en samenstelling van de schuimlaag en een eventuele zoneverdeling om de hoek kijken.

Sommige traagschuim toppers hebben een zachte en een harde kant. Of de topper over twee hardheden moet beschikken, hangt van je voorkeur af. Meestal gaan we ervanuit dat toppers standaard over drukverlagende eigenschappen beschikken. Dit is niet het geval. Elke soort traagschuim topper heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Daar waar het een, de stevigheid van het onderliggende matras bevorderd, zal een ander topdek meer geschikt zijn voor plaatselijke ondersteuning of juist beter het gewicht verdelen.

Ook een belangrijk punt is de hygiëne. Een goede topper heeft extra luchtgaatjes of een reliëf in de schuimlaag. Hierdoor worden warme lucht en vocht sneller afgevoerd.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de tijk. Een tijk van een goede traagschuim topper beschikt over een stevig stiksel en een degelijk ingezette rits. Je moet hem er immers geregeld afhalen om hem te kunnen wassen. Voor mensen die last hebben van de luchtwegen is het verstandig te kijken naar toppers, waarvan de tijk op 60 graden gewassen kan worden. Bij lagere temperaturen gaat immers de huismijt niet dood.

Tot slot de garantie. De levensduur van een gemiddelde traagschuim topper hangt helemaal af van het materiaal en de mate van gebruik. Gemiddeld kun je rekenen op vier tot acht jaar. Gemiddeld geven fabrikanten van oplegmatrassen een garantietermijn van 3-5 jaar.

Top 5 Beste traagschuim toppers

Zoveel verschillende aanbiedingen topdekken, zoveel verschillende prijzen. Om je een objectief beeld te geven, hebben we 5 verschillende traagschuim toppers voor je onder elkaar gezet.

Beste Prijs / Kwaliteit
1. Tencel® Bamboo® Traagschuim Topper
5.0

Met een dikte van 12 cm is dit een oplegmatras, waarvan je heerlijk uitgerust opstaat. De topper beschikt over 7 comfortzones, met extra versteviging op het heupgedeelte. Het een echte gewichtsverdeler, voor zowel buik-, rug- als zijslapers. Nasa foam is een ventilerende traagschuimsoort die zacht en soepel wordt door je lichaamswarmte, zonder dat ze een ligkuil vormt. De tijk is van microvezel, aan 3 zijden afritsbaar en je kunt hem op 30 graden wassen. Tencel® geeft op dit product 1 jaar fabrieksgarantie.

Voordelen:
  • Comfortabel
  • 7 Comfortzones
  • Goede prijs
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Traagschuim Topper
2. Tempur Original Comfort Topper
5.0

Deze 2-persoons Tempur Original Comfort topper vanTempur is een zacht en tevens stevig topdek van 7 cm dikte. Het geeft je extra comfort op stuggere harde matrassen en al wat versleten bedden. Omdat het aan zowel buik-, rug- als zijslapers optimaal comfort biedt, kun je hem onder de allround traagschuim toppers scharen. De tijk is van katoen en makkelijk eraf te halen. Daarna mag hij op 40 graden gewassen worden. Deze topper koop je met 10 jaar fabrieksgarantie.

Voordelen:
  • Veel comfort en ondersteuning
  • 7 cm dik
  • Tijk wasbaar op 40 graden
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste kwaliteit topper
3. M line traagschuim topmatras Intense Start Firm
5.0

Alweer een M line topper in deze lijst. Met een vulling van traagschuim en een afneembare tijk van polyester, wasbaar op 60 graden, is dit een volledig hypoallergene topper. Het ligcomfort is ondersteunend, hij heeft geen comfortzones en is geschikt voor buik-, rug- en zijslapers. De fabriek geeft 5 jaar garantie.

Voordelen:
  • Voordelen
  • Slechts 5 cm dik, maar biedt ondersteuning als was 12 cm dik
  • Open celstructuur voor maximale ventilatie
  • Volledig hypoallergeen
  • Tijk voorzien van HCC (Hygienic Climate Control).
Nadelen:
  • Moeilijk te hanteren door hoge gewicht
  • Belastbaar tot 130 kg.
ACTUELE PRIJS
Goede Prijs / Kwaliteit
4. Omra traagschuim topmatras
4.5

Een echte Topper, met hoofdletter, onder de traagschuim toppers. Het Bamboe/Tencel topdek wordt gepresenteerd door Omra bedding heeft een kern van een van de hoogste SG-waardes traagschuim. Met een hoogte van 12 cm, kan dit oplegmatras een gewicht dragen tot 350 kg. De bamboe tijk is vanzelfsprekend afneembaar en wasbaar op 40 graden. Dit topmatras is geschikt voor buik-, rug- en zijslapers. Omra bedding geeft 18 maanden garantie op dit topdek.

Voordelen:
  • Zeer hoge kwaliteit schuim
  • Hoog maximaal belastbaar gewicht
  • Hoge mate van ligcomfort.
Nadelen:
  • Garantietermijn aan de korte kant.
ACTUELE PRIJS
Scherp geprijsd
5. BestRest Traagschuim Topper
4.5

Nummer 5 van deze lijst topdekmatrassen van traagschuim is, met zijn 7 comfortzones, meer dan zomaar een zacht laagje. Om nog maar even in de zevens te blijven, de dikte van deze topper is eveneens 7 cm. Zowel als buik-, rug- en als zijslaper lig je er prima op. De polyester tijk is afritsbaar en mag op 60 graden in de wasmachine.

Voordelen:
  • Ademende structuur van zowel schuim als tijk
  • Geschikt voor beweegbare bedbodem
  • Voorzien van comfortzones
  • Antimijt en bacterie.
Nadelen:
  • Fabrieksgarantie van 1 jaar
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een traagschuim topper?

Dat op een traagschuim topper je slaapcomfort erop vooruit gaat, staat als een paal boven water. In wélke mate is echter helemaal afhankelijk van het soort traagschuim topdek dat je koopt. Om je ervoor te behoeden dat je een miskoop doet, je koopt zo’n ding immers ook niet elk jaar, geven we je hieronder enkele punten waar je op dient te letten.

Je gaat sowieso al een nieuw bed kopen. Als je het plan hebt om een nieuw bed te kopen en toevallig denkt over een boxspring, is een aparte topper helemaal niet aan de orde. Bij boxsprings en tegenwoordig vaak ook bij de betere losse matrassen, zit het topdek erbij inbegrepen.

Koop de juiste maat. Topdekken zijn verkrijgbaar in dezelfde maten als matrassen. Meet eerst je eigen matras op, alvorens je een traagschuim topper koopt. Met een te kleine topper, voel je de rand en verklein je je bed. Is hij te groot, hangt hij over de rand.

Let op de dikte van het oplegmatras. Daar waar de ene topper van traagschuim slechts 5 cm dik is, is een ander wel 12 cm hoog. Dikker is niet altijd beter. Wel betekent het dat ook de in- en uitstap van je bed datzelfde aantal centimeters hoger wordt. Als je al een hoog seniorenbed hebt, kan dit soms net teveel zijn om fijn in en uit te kunnen stappen.

Maak gebruik van de proefslaap periode. Een beetje gerenommeerde beddenzaak biedt een proefslaap periode van 10-14 dagen. Maak daar gebruik van. Je ‘voelt’ niet met 5 minuten testen of het ligcomfort voldoet aan je eisen. Je merkt dat pas na meerdere nachten. Proefslapen kost niets extra, dus waarom zou je het niet doen?

Goedkoop is vaak duurkoop. Er zit wezenlijk verschil in dure en goedkope traagschuim toppers. Kijk de productspecificaties er maar eens op na. Bovendien, je koopt een topper voor je gezondheid en je gevoel van welbehagen. Denk dan maar niet te lang over die paar tientjes extra en koop gewoon een goede.

Koopadvies

De main voorwaarde bij de aankoop van een traagschuim topper, is dat je nachtrust erop vooruit gaat. Dit kan variëren van warmer en comfortabler liggen, tot aan je rust komen omdat je eindelijk pijnvrij kan doorslapen. Het is daarom belangrijk, vooraf goed te kijken of de eigenschappen van het oplegmatras aansluiten op jouw behoeften.

Naast dat het in je behoeften moet voorzien, moet je de topper ook kunnen handelen. Sommige topdeks beschikken over een behoorlijk gewicht. Zolang je jong en sterk bent, is dat geen probleem, maar als je al wat ouder bent is een wat lichter exemplaar misschien handiger.

Dan nog de prijs. Goedkoop traagschuim heeft weinig veerkracht, ventileert niet optimaal en verliest sneller zijn stevigheid. Dure topdekken gaan ultra lang mee en beschikken vaak over extra specificaties, zoals 10% hypoallergeen, extra belastbaar, comfortzones of een koelere keerzijde. Als dit niet van toepassing is, doe je met een middenmoot traagschuim topper een prima aankoop.

Veelgestelde vragen

Traagschuim heeft als eigenschap dat het zachter wordt bij opwarming. Wanneer je dus op een bed van traagschuim ligt, vormt het zich na een poosje geheel naar je lichaam. Het is dé oplossing als je slapeloosheid of pijn ervaart, veroorzaakt door een te hard of verkeerd matras.

Topdekken kun je in elke matrasmaat krijgen die er is. Slaap je op een 2-persoonsbed en stelt je partner andere eisen aan een slaapondergrond, wil je onafhankelijk van elkaar de bedbodem kunnen bewegen of wil een van beiden een minder warm topdek, kies dan voor twee 1-persoons toppers. Let er wel op dat je ze van dezelfde dikte neemt. Elke diktemaat schuimtopper is verkrijgbaar in verschillende hardheidgradaties en met of zonder comfortzones.

Gemiddeld genomen doe je 5-7 jaar met een topper van traagschuim. Vanzelfsprekend is een en ander ook afhankelijk van de mate van gebruik. Wordt de topper veelvuldig beslapen door een zwaarlijvig of transpirerend persoon, zal dat een snellere slijtage in hand werken. Ben je zwaargebouwd of zweet je veel, kijk je het best voor een topdek met een wat steviger traagschuim en ventilerende eigenschappen.

Een gemiddeld topdek kost, op moment van schrijven, zo tussen de 120-250 euro. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de topper, kan de prijs hoger of lager uitvallen. Oplegmatrassen met ondersteunende zones, die volledig uit hypoallergeen materiaal bestaan of uit meerdere schuimsoorten, zijn duurder.