Wil je een donzen dekbed kopen? Wij maken je wegwijs in het assortiment, zodat jij het beste donzen dekbed vindt dat bij jou past.

Veel aspecten bepalen samen de kwaliteit van een donzen dekbed, zoals de kwaliteit van het dons, het vulgewicht, de ventilatie, vochtregulatie en de structuur en het materiaal van de tijk.

Het best geteste donzen dekbed voor jou is ook een exemplaar dat aangepast is aan je persoonlijke behoefte en warmte wanneer je het dekbed gebruikt. Zo zijn er donzen dekbedden die de perfecte isolatie bieden voor koude winternachten, maar ook voor warme zomernachten. Daarnaast zijn er donzen dekbedden met een gemiddelde warmte die het hele jaar door slaapcomfort bieden en 4-seizoens dekbedden, die een winter- en zomerdekbed combineren.

Alles wat je moet weten over het donzen dekbed, zetten wij voor je op een rijtje.

Wat is een donzen dekbed?

Een donzen dekbed staat erom bekend lekker licht en tegelijkertijd warm te zijn, door de lucht die tussen het dons zit. Dat is meteen het verschil met een synthetisch dekbed, wat meestal een zwaarder dekbed is.

Oorspronkelijk is dons de onderste laag van de huidbedekking op de borst van ganzen en eenden. Die donslaag isoleert warmte als de dieren in het water zitten en houdt de eitjes warm tijdens het broedproces.

donzen dekbed

Door die warmte-isolerende eigenschap wordt dons als opvulmateriaal gebruikt in dekbedden, maar ook in bijvoorbeeld jassen en kussens. De laatste jaren wordt het dons meer en meer enkel nog op een diervriendelijke manier gewonnen.

Donzen dekbedden bestaan in verschillende warmteklassen op basis van hoe sterk het dekbed isoleert. Hoe warm je donzen dekbed is, bepaal je dus zelf door de juiste warmteklasse te kiezen. Hou daarbij rekening met je eigen lichaamstemperatuur, je behoefte aan warmte en de temperatuur van je slaapkamer ‘s nachts. Stel dat je kamertemperatuur zo’n 18 à 21 °C is, dan kan je naar eigen voorkeur kiezen voor een donzen dekbed uit warmteklasse 3 of 4 (als je het snel warm hebt) of warmteklasse 2 (als je het snel koud hebt).

Een goede maatstaf om de kwaliteit van het dons te meten, is de vulkracht. Dat is de mate waarin het dons ontplooit. Hoe hoger de vulkracht van dons is, hoe beter die warmte opbouwt en ook warmte isoleert. Dons dat een vulkracht heeft hoger dan 150 mm/30 gram is erg goed, vanaf 120 mm/30 gram is de vulkracht van het dons gewoon goed.

Overzicht beste Donzen Dekbedden

Wanneer je wilt direct weten wat de best geteste Donzen Dekbedden zijn dan kun je hieronder de door ons geanalyseerde dekbedden bekijken. Wij hebben deze modellen geselecteerd op basis van prijs/kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun eigenschappen, tests, beoordelingen, prijs, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Welke soorten dons zijn er?

Ganzendons

De donsvlokken van een gans zijn groter dan die van een eend, wat maakt dat ganzendons groot is in volume, bijzonder goed warmte vasthoudt en toch lekker licht is. Het dons van ganzen heeft een hoge vulkracht en is daardoor een betere isolator.

Door die eigenschappen overleeft huisstofmijt niet goed in een ganzendons, wat goed nieuws is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Bovendien is ganzendons elastisch, waardoor de donzen pluisjes in het dekbed hun vorm behouden, al schudt je het dekbed vier keer per dag op en lucht je het even vaak.

Ganzendons is een duurzaam en eerder schaars product, waar ook een prijskaartje aanhangt.

Eendendons

Eendendons is vergelijkbaar met ganzendons, maar isoleert iets minder goed en is daardoor minder warm. Dat komt door de kleinere donsvlokken van de eenden. Het dons is ook minder veerkrachtig en minder duurzaam. Eendendons is dan wel weer goedkoper.

Verschil tussen dons en veren

Een donzen en een veren dekbed lijken op elkaar, maar er zijn toch een aantal duidelijke verschillen. Donsveren houden minder warmte vast en nemen minder goed lichaamsvocht op. Daarnaast zijn veren meer puntig van vorm dan donsvlokken, waardoor ze sneller door de tijk naar buiten kunnen komen. Veren zijn steviger, terwijl dons erg licht is. Wat je verkiest, hangt dus ook af van je persoonlijke voorkeur.

Wanneer kies je voor een donzen dekbed?

Dons heeft twee belangrijke eigenschappen die samen zorgen voor een aangenaam slaapklimaat. Enerzijds werkt dons vochtregulerend, wat wil zeggen dat een donzen dekbed goed vocht opneemt en ventileert. Zo wordt een donzen dekbed niet snel klam en ga je niet overdreven zweten.

ganzendons in dekbed

Anderzijds is dons sterk isolerend en houdt het warmte prima vast, waardoor het de perfecte barrière is tegen koude. Tijdens koude wintermaanden is een donzen dekbed dus een goed idee.

Voor wie allergisch is aan de huisstofmijt, wordt vaak afgeraden om te kiezen voor een dekbed met een natuurlijke vulling als dons of een wollen dekbed. Toch is een donsdeken ook een goede keuze als je een allergie hebt.

Huisstofmijten overleven moeilijk in dons door de goede vochtregulerende werking, omdat de beestjes het best gedijen in een vochtige omgeving. Bovendien kan je de beste donzen dekbedden op 60°C wassen, wat de mijten doodt.

Bepaalde donzen dekbedden hebben ook een tijk die zo dicht geweven is dat er geen mijten kunnen binnendringen. Wie allergisch is, kiest dus beter voor een dekbed met zo’n fijne tijk. Sommige tijken zijn gekwalificeerd met het NOMITE(R)-label, wat aangeeft dat het dekbed anti-allergisch is.

Welke soorten donzen dekbedden zijn er?

Donzen dekbedden bestaan in verschillende warmteklassen, op basis van de dikte en de isolatiecapaciteit. Zo zijn er winter- en zomerdekbedden, maar ook dekbedden voor de tussenseizoenen en zelfs combinaties van verschillende warmteklassen in één dekbed.

Een zomerdekbed uit warmteklasse 4 is een licht dekbed, wat tijdens warme nachten zorgt voor een koel en droog slaapklimaat. Voor mensen die ook bij warmere temperaturen graag onder een dekbed liggen, is dit een ideaal dekbed.

In de wintermaanden kan je kiezen voor een winterdekbed uit warmteklasse 1, dat heel erg goed warmte isoleert. Een winterdekbed is vooral aan te raden als je snel last hebt van koude voeten of als de kamertemperatuur echt uitzonderlijk laag is. Anders is een winterdekbed snel te warm.

Daarnaast zijn er de zogenaamde all seasons dekbedden uit warmteklasse 2. Dit type dekbed is een gulden middenweg op vlak van dikte en warmte waardoor je er het hele jaar door gebruik van kan maken. Heb je weinig last van koude of warmte in bed en heeft je slaapkamer steeds een gematigde temperatuur, dan kan dit dekbed voor jou een goede optie zijn.

Let op: een all seasons dekbed is niet hetzelfde als een 4-seizoenen dekbed, want dat is een zomer- en een winterdekbed in één.

Concreet bestaat een 4-seizoenen dekbed uit twee dekbedden: in de winter is de combinatie van de twee ideaal als winterdekbed, in de zomer maak je de twee dekbedden los en gebruik je enkel het zomerdekbed voor de juiste slaaptemperatuur.

De combinatie van een dekbed voor de winter en een dekbed voor de zomer maakt het meteen een duurdere optie dan een los dekbed. Tegelijkertijd is een 4-seizoenen dekbed wel voordeliger dan de aankoop van zowel een winter- als een zomerdekbed.

Naast de warmteklasse, kan ook de vulling van het dekbed verschillen. De beste, maar ook duurdere vulling is ganzendons. Dat dons heeft een hoge vulkracht en is daardoor een betere isolator dan eendendons. Eendendons daarentegen is vriendelijker voor je budget.

Top 10 beste donzen dekbedden

In onderstaand overzicht hebben wij de beste donzen dekbedden voor je in een top 10 gezet. Hierbij zijn we uitgegaan van percentage en kwaliteit dons gecombineerd met de gebruikerservaringen en kwaliteit afwerking. Veel succes met het selecteren van het juiste model.

Beste Dekbed
1. Yumeko 4-seizoenen Donzen Dekbed

Deze Yumeko is absoluut de topper uit de collectie van beste donzen dekbedden. De productie is volledig in Nederland uitgevoerd en daarom voldoet de kwaliteit ook aan de hoogste Europese normen. Met 100% Ganzendons en een Biologische katoen tijk is dit dekbed ook geschikt voor mensen met een Allergie. Omdat we hier twee losse delen die voor ieder jaargetijde de juiste warmte geeft.

Voordelen:
  • 100% ganzendons
  • Materiaal tijk: Biologische katoen
  • Warmteklasse 1-2-3-4
  • Wasbaar
  • Geschikt voor de droger
Nadelen:
  • Hogere Prijs
ACTUELE PRIJS
100% Ganzendons
2. iSleep Gold Donzen 4-Seizoenen Dekbed

Dit zachte, luchtige 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden, volledig gevuld met ganzendons met een hoge vulkracht. Het zomerdekbed uit warmteklasse 4 vormt samen met een voor- en najaarsdekbed uit warmteklasse 3 een lekker warm winterdekbed uit warmteklasse 1. De twee dekbedden kun je makkelijk met knopen aan elkaar vastmaken of weer losmaken. Dit dekbed met zeer kwalitatieve vulling en tijk zit ook wel in de hogere prijsklasse.

Voordelen:
  • 100% ganzendons (vulkracht 165 mm/30 g)
  • Katoensatijnen tijk met NOMITE(R)-label (anti-allergisch)
  • Warmteklasse 3 (lente) en 4 (zomer), samen warmteklasse 1 (winter)
  • Wasbaar
  • Geschikt voor de droger
Nadelen:
  • Prijs voor kwaliteit
ACTUELE PRIJS
All-Seasons Dekbed
3. Duvet Doré Platinum Donzen Dekbed

Dit zachte dekbed uit warmteklasse 2 is gevuld met 100% Mazurische ganzendons, gekenmerkt door de erg grote donsvlokken. Dat zorgt voor een prima warmte-isolatie het hele jaar door. Voor wie het snel warm heeft ‘s nachts, is dit dekbed mogelijk wel te warm tijdens de lente- en zomermaanden. Je kan het dekbed ook niet wassen.

Voordelen:
  • 100% ganzendons
  • Warmteklasse 2 (geschikt voor het hele jaar bij een gematigde kamertemperatuur)
  • Materiaal tijk: katoen met NOMITE(R)-label (anti-allergisch)
Nadelen:
  • Niet wasbaar
  • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS
4 Seizoenen Donzen Dekbed
5. Karlsson Donzen Dekbed Gold

Een allseasonsdekbed met een kwalitatieve vulling uit 90% ganzendons en 10% ganzenveertjes, wat zorgt voor een goede isolatie en vochtregulatie. Door de gemiddelde warmteklasse kan je dit zachte, soepele dekbed het hele jaar door gebruiken.

Voordelen:
  • 90% ganzendons, 10% ganzenveertjes
  • Materiaal tijk: katoen
  • Warmteklasse 2 (geschikt voor het hele jaar bij een gematigde kamertemperatuur)
  • Wasbaar
Nadelen:
  • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS
Donzen Zomerdekbed
6. Dusk till Dawn Donzen Dekbed

Een luchtig dekbed uit warmteklasse 4 met een opvallend hoge vulkracht, een kwalitatieve vulling van 90% ganzendons en toch een vrij scherpe prijs. Dit type dekbed is een lichtgewicht met een goede vochtregulatie. Het ideale dekbed dus voor wie met warmere temperaturen toch graag onder een dons ligt.

Voordelen:
  • 90% ganzendons, 10% ganzenveertjes (vulkracht 180 mm/30 g)
  • Materiaal tijk: katoen met NOMITE(R)-label (anti-allergisch)
  • Warmteklasse 4 (zomer)
  • Wasbaar
  • Geschikt voor de droger
  • 5 jaar garantie op fabrieksfouten
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Warmteklasse 3 Dekbed
7. White Cloudz Donzen Dekbed

Dit donzen dekbed uit warmteklasse 3 en gevuld met 90% ganzendons biedt een optimaal slaapklimaat tijdens de lente en nazomer of vroege herfst. De 100% katoenen tijk is donsdicht, zodat de huisstofmijt geen kans krijgt.

Voordelen:
  • 90% ganzendons
  • Materiaal tijk: katoen
  • Warmteklasse 3 (lente en nazomer)
  • Wasbaar
  • Geschikt voor de droger
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Ganzendons Zomerdekbed
8. Beter Bed Donzen Dekbed Superieur

Een vederlicht en toch volumineus dekbed voor tijdens de zomermaanden, vergelijkbaar met het Dusk till Dawn Zomer Donzen Dekbed. Ook dit zomerdekbed is gevuld met 90% ganzendons en 10% ganzenveertjes, wat zorgt voor een goede vochtregulatie. Je kan dit dekbed wel niet wassen, dus is het extra belangrijk om het regelmatig op te schudden en te luchten.

Voordelen:
  • 90% ganzendons, 10% ganzenveertjes
  • Materiaal tijk: katoen
  • Warmteklasse 4 (zomer)
Nadelen:
  • Niet wasbaar
  • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS
Scherp geprijsd
9. Ducky Dons Capella 4-Seizoenen dekbed

Een voordelig 4-seizoenendekbed, dat bestaat uit twee dekbedden gevuld met 15% eendendons en 85% eendenveren. Het zomerdekbed uit warmteklasse 4 vormt samen met een voor- en najaarsdekbed uit warmteklasse 3 een winterdekbed uit warmteklasse 1. De twee dekbedden kun je makkelijk met knopen aan elkaar vastmaken of weer losmaken.

Voordelen:
  • 15% eendendons, 85% eendenveertjes
  • Materiaal tijk: katoen met NOMITE(R)-label (anti-allergisch)
  • Warmteklasse 3 (lente) en 4 (zomer), samen warmteklasse 1 (winter)
  • Wasbaar
  • Geschikt voor de droger
  • Prijs
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
100% Eendendons Dekbed
10. iSleep 4-Seizoenen Eendendons Dekbed

Dit comfortabele 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden, volledig gevuld met Europese eendendons. Het zomerdekbed uit warmteklasse 4 vormt samen met een voor- en najaarsdekbed uit warmteklasse 3 een lekker warm winterdekbed uit warmteklasse 1. De twee dekbedden kun je makkelijk met knopen aan elkaar vastmaken of weer losmaken.

Voordelen:
  • 100% eendendons
  • Materiaal tijk: katoen met NOMITE(R)-label (anti-allergisch)
  • Warmteklasse 3 (lente) en 4 (zomer), samen warmteklasse 1 (winter)
  • Wasbaar
  • 7 jaar garantie op fabrieksfouten
Nadelen:
  • Niet geschikt voor de droger
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een donzen dekbed?

Hoe hoger de vulkracht van het dons, hoe beter het isoleert. Het beste donzen dekbed heeft dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30 gram, maar elk dons met een vulkracht vanaf 120 mm/30 gram isoleert goed. Ganzendons heeft een hogere vulkracht dan eendendons.

De standaard lengtematen voor een donzen dekbed zijn 200 en 220 cm. Kies voor die laatste lengte als je groter bent dan 1.80 meter of je matras meer dan 2 meter lang is. Als jij en je slaappartner de voorkeur geven aan een andere warmteklasse, kies je beter voor twee aparte dekbedden.

Denk goed na over de warmteklasse van je dekbed, naargelang je kamertemperatuur ‘s nachts en je eigen behoefte aan warmte.

De kwaliteit van de tijk, het omhulsel van de dons, check je aan de hand van de NM-waarde: het aantal meters garen per gram. Alle tijken met een NM-waarde vanaf 100 NM zijn van goede kwaliteit. Hoe hoger de waarde, hoe beter: dat wijst erop dat de tijk een voldoende dicht geweven structuur heeft.

Daarnaast speelt ook de manier waarop de garen gestikt zijn een rol. Een goed donzen dekbed heeft een stiksel in blokvakken, waardoor het dons niet gaat verschuiven en je het dekbed niet steeds hoeft op te schudden.

Zo’n 10 procent van de Nederlanders is allergisch aan de huisstofmijt, een klein beestje dat zich graag nestelt in matrassen, kussens, tapijten en gordijnen. In dat geval kies je voor een kwalitatieve tijk met een zo hoog mogelijk NM-waarde, bij voorkeur gekwalificeerd met het NOMITE(R)-label.

In de meeste gevallen kan je een donzen dekbed wassen. Kijk goed naar de gewenste temperatuur, kies een programma voor fijne was of wol en gebruik ook een wasmiddel voor wol en zijde of voor dons. Vermijd het gebruik van een wasverzachter.  Laat de wasmachine steeds een keer extra spoelen.  Een extra tip: stop een aantal tennisballen bij in de de wasmachine om je dekbed lekker luchtig te houden.

De prijzen van donzen dekbedden lopen sterk uit elkaar, grofweg tussen 100 en 400 euro. Dat heeft onder meer te maken met het soort dons en de warmteklasse.

Waarom is de tijk van het donzen dekbed belangrijk?

Naast een kwalitatieve donzen vulling, heeft een goed dekbed ook een kwalitatieve tijk. Het omhulsel van het dons moet fijn geweven zijn en daardoor 100% donsdicht. Dat is het geval bij elke tijk met een NM-waarde vanaf 100 NM of meer.

Zo krijgen huisstofmijten geen kans om het dekbed binnen te dringen. Verder is een kwalitatieve tijk in vakken (carré) gestikt, zodat het omhulsel het dons goed op zijn plek houdt en je het niet telkens hoeft op te schudden.

tijk van donzen dekbed

Tijken bestaan in verschillende materialen, maar de meeste tijken zijn van katoen. Katoen is stevig, tegelijkertijd soepel en makkelijk te onderhouden. Het is een natuurlijk materiaal met een goede vochtregulatie.

Ook andere natuurlijke materialen zijn aanbevolen. Bijvoorbeeld zijde is heerlijk zacht en heeft nog een betere vocht- en warmteregulatie dan katoen. Minder bekend, maar een veelbelovend nieuw materiaal op de markt, is Tencel(R)

Tencel(R) is de merknaam van lyocell, een natuurlijke en duurzaam geproduceerde kunstvezel en een milieuvriendelijk alternatief voor katoen of synthetische stoffen. Tencel is zacht, goed te onderhouden en heeft een goede vochtabsorberende werking.

Kies een goed dekbedovertrek voor je donzen dekbed

Je ervaart pas de voordelen van het beste donzen dekbed als er ook een kwalitatief dekbedovertrek omheen zit. Een overtrek beschermt immers je dekbed en zorgt in de eerste plaats voor de afvoer van vocht ‘s nachts, voordat het vocht doordringt naar het dekbed zelf. Het spreekt vanzelf dat een kwalitatief dekbedovertrek, net als het dons en de tijk, een goede vochtregulatie moet hebben om ‘s nachts aangenaam en droog te slapen.

Daarom zit je goed bij natuurlijk materialen, zoals zijde, katoen en Tencel(R), waarvan de voordelen hierboven al beschreven werden. Katoen is bij uitstek de meest populaire stof om een donzen dekbed mee te overtrekken, dankzij de vochtregulerende en ademende eigenschappen. Bovendien voelt katoen aangenaam aan en is de stof huidvriendelijk. Je kan katoen ook erg makkelijk wassen, op 40 graden bij een gewoon onderhoud en op 60 graden om zeker alle huisstofmijten te doden.

Koopadvies

Sta je op het punt om een donzen dekbed te kopen? Ga dan voor een dekbed gevuld met ganzendons, als dat binnen je budget past. Dat dons isoleert beter en het dekbed zal op termijn langer meegaan.

Let verder ook op het materiaal en de afwerking van de tijk. Het omhulsel van het donzen dekbed moet voldoende dicht geweven zijn en dus een hoge NM-waarde hebben. Zo ben je zeker dat er geen huisstofmijten het dekbed kunnen binnendringen.

Een tijk die in vakken gestikt is, houdt het dons ook het best op zijn plek. De meeste donzen dekbedden hebben een katoenen tijk. Dat is een goede keuze, net als andere natuurlijke materialen zoals zijde of Tencel(R).

Veelgestelde vragen

Het beste donzen dekbed is gevuld met ganzendons en heeft een hoge vulkracht, waardoor het goed isoleert, vocht opneemt en ook lang meegaat. Verder is het beste donzen dekbed anti-allergisch dankzij een fijn geweven, 100% donsdichte tijk in een natuurlijk materiaal. De ideale warmteklasse hangt af van je persoonlijke voorkeur.

De prijs van een goed donzen dekbed kan variëren van zo’n 100 tot bijna 400 euro. In de eerste plaats hangt de prijs sterk samen met het soort dons waarmee het dekbed gevuld is: ganzendons is duurder dan eendendons, maar gaat dan ook langer mee.

Verder betaal je meer voor een 4-seizoenen dekbed, maar in verhouding is deze combinatie van twee dekbedden uit een verschillende warmteklasse voordeliger dan de aankoop van twee aparte dekbedden.

Een goed donzen dekbed zal je 7 tot 10 jaar lang kunnen gebruiken. Na die tijd vermindert de vulkracht van het dons en gaat het dekbed minder goed isoleren. Hoe hoger de vulkracht van het donzen dekbed bij aankoop (bij voorkeur 120 mm/30 gram of meer), hoe langer het dons goed zijn werk zal doen.

Zo is een dekbed met ganzendons duurder, maar zal het door de hogere vulkracht ook langer meegaan dan een dekbed met eendendons. Je kan er ook zelf voor zorgen dat je dekbed langer meegaat. Bij droog weer kan je het dekbed regelmatig luchten en opschudden, zodat de donzen vulling ook effectief luchtig blijft.

Je kan het ook eens buiten hangen, maar let op: hang het niet in de zon, want dan kan het wel eens heel erg warm worden. Het dons verliest dan mogelijk zijn natuurlijke vochtigheid.

Donzen dekbedden staan erom bekend warm te zijn: dons isoleert goed en houdt warmte vast. Toch zijn er nog grote verschillen tussen donzen dekbedden, omdat er dekbedden zijn in verschillende warmteklassen op basis van de dikte en de isolatiecapaciteit.

Zo zijn er meer lichte en luchtige donzen dekbedden die ideaal zijn voor in de zomer, maar ook extra dikke dekbedden voor koukleumen in de winter.

Je kan ook kiezen voor een all seasons dekbed, met een gemiddelde warmte zodat je het hele jaar door goed zit, of een 4-seizoenen dekbed. Dat laatste is een combinatie van een winter- en een zomerdekbed.