Je hebt de afgelopen weken waarschijnlijk gemerkt dat de lucht in je woning erg droog is. In de wintermaanden zorgt de combinatie van de koude buitentemperatuur en de verwarming namelijk voor een aanzienlijke daling van de luchtvochtigheid.

Deze lage luchtvochtigheid ligt vaak aan de basis van verschillende lichamelijke klachten en kan zelfs het hout van je vloer of je meubels aantasten.

Beste Luchtbevochtiger slaapkamer

Een luchtbevochtiger of humidifier is in dit geval een ideale oplossing. Een humidifier verhoogt de luchtvochtigheid in je huis of je slaapkamer meteen. Met dit toestel geniet je steeds van een optimale luchtkwaliteit en breng je je gezondheid op geen enkel moment in gevaar.

Het uitkiezen van de beste luchtbevochtiger is echter niet eenvoudig. Je hebt de keuze uit veel modellen die elk over andere eigenschappen beschikken. We gaan in deze koopgids daarom dieper in op het belang van een bevochtiger en de verschillen tussen de diverse types, zodat je duidelijk ziet welk apparaat het best bij jouw persoonlijke situatie past.

Overzicht beste luchtbevochtigers

Wanneer je op zoek bent naar de beste luchtbevochtiger dan vind je hieronder alvast een mooi overzicht van tien uitstekende producten die wij voor je hebben getest. Bekijk de specificaties, voor- en nadelen, prijs en ervaringen en kies jouw favoriet.

Wat is een luchtbevochtiger en wat doet het?

Een lage luchtvochtigheid in je woning of je kantoor is slecht voor je gezondheid, voor houten meubels en voor je planten. Een gezonde en correcte luchtvochtigheid ligt tussen veertig en zestig procent. Zodra het percentage onder de veertig zakt, voelt de lucht erg droog aan en zal je meteen last hebben van hoest, hoofdpijn of geïrriteerde ogen.

Een lage luchtvochtigheid heeft verschillende oorzaken. In de koudere maanden is het de verwarming die voor droge lucht zorgt, terwijl de airco in de zomer aan de basis van het probleem ligt. Het is daarom een goed idee om het hele jaar lang een luchtbevochtiger te gebruiken.

Een luchtbevochtiger is een toestel dat extra vocht in de lucht brengt. Op deze manier behaal je een optimale luchtkwaliteit en heb je op geen enkel moment last van droge lucht. Sommige luchtbevochtigers beschikken over een ingebouwde hygrostaat om de luchtvochtigheid te meten, terwijl andere apparaten met een losse hygrometer werken.

Om de luchtvochtigheid te verhogen, spuit een humidifier waterdamp in de lucht. De temperatuur van het water en de manier waarop de nevel verspreid wordt, hangt van het type af. Zo maken ultrasone bevochtigers bijvoorbeeld gebruik van trillingen terwijl koudwater luchtbevochtigers met waterfilters werken.

Wat zijn de voordelen van een luchtbevochtiger?

Een humidifier is een erg handig toestel dat heel wat voordelen met zich meebrengt. Eerst en vooral heeft dit apparaat een erg positieve invloed op je gezondheid. De luchtkwaliteit in je woning verbetert met een bevochtiger aanzienlijk, waardoor je minder last van hoest, droge huid, allergieën en hoofdpijn zal hebben. Zeker voor mensen die erg gevoelig zijn voor verkoudheden is een bevochtiger onmisbaar.

Verder zorgen de meeste luchtbevochtigers ook voor een erg gezonde lucht. De nevel die een humidifier in de lucht brengt, maakt het bacteriën erg moeilijk om te overleven. Bovendien beschikken de nieuwste luchtbevochtigers over speciale zuiveringsfuncties die een erg gezonde en hygiënische atmosfeer creëren. Ze zijn dus preventief wanneer het gaat om schone lucht maar niet zo effectief als een luchtreiniger.

Een juiste luchtvochtigheid kan ook schade aan je woning voorkomen. Het pleisterwerk zal niet snel barsten en de verf aan je muur zal niet uitdrogen. Als je over een houten vloer of houten meubels beschikt, moet je droge lucht zeker vermijden. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt namelijk al snel scheurtjes of kieren in het hout. Deze schade is erg moeilijk te herstellen en je meubels lopen kunnen permanente schade oplopen.

Een laatste voordeel van dit toestel is dat het snurken vermindert en een droge mond voorkomt. De hoge vochtigheidsgraad gaat een droge keel tegen en is dan ook perfect voor rugslapers. Een bevochtiger verbetert de slaapkwaliteit enorm en geeft je heel wat extra energie.

Welke soorten humidifier zijn er?

Voor je een bevochtiger aankoopt, is het erg belangrijk dat je de verschillen tussen de diverse modellen goed begrijpt. Elk type werkt volgens een bepaalde techniek en brengt andere voor- en nadelen met zich mee.

Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper duwt de lucht met een ventilator langs een nat element en blaast de vochtige lucht vervolgens op een natuurlijke manier in de ruimte. Het grote voordeel van een koudwaterverdamper is dat overbevochtiging niet mogelijk is. Het kan wel wat langer duren voor het gewenste luchtvochtigheidspercentage bereikt wordt.

Luchtwasser

Een luchtwasser is een humidifier die niet alleen voor vochtige lucht zorgt, maar ook een zeer hygiënische en zuivere omgeving creëert. Een luchtwasser werkt namelijk met ronddraaiende schijven die stof en pollen uit de droge lucht halen. Dankzij deze techniek blaast een luchtwasser gereinigde lucht in de ruimte en heb je zeker geen last van allergieën. Bovendien verbruiken luchtwassers erg weinig energie en kan je ze de hele dag laten aanstaan.

Ultrasone toestellen

Een ultrasone bevochtiger is een toestel dat zo goed als geluidloos werkt. Deze luchtbevochtigers werken namelijk met geluidsgolven die water vernevelen. Het grote voordeel van dit model is dat ze een onzichtbare mist uitstoten en dat ze erg snel voor de ideale luchtvochtigheid zorgen, zeker in kleinere ruimtes.

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger warmt het water op en blaast de warme stoom vervolgens de ruimte in. Met deze luchtbevochtigers verhoog je dan ook niet alleen de luchtvochtigheid, maar laat je de binnentemperatuur ook wat stijgen. Deze modellen verbruiken wel veel energie en voelen erg warm aan. We raden deze luchtbevochtigers daarom niet aan als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Top 10 Beste Luchtbevochtigers

Wil je direct weten wat de beste luchtbevochtiger is dan kun je hieronder alle modellen zorgvuldig bestuderen. Wij hebben naast de specificaties, prijs, kwaliteit en reviews ook voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Alle luchtbevochtigers die we hier hebben onderzocht zijn uitstekend maar hebben toch hun eigen unieke eigenschappen. Hierdoor is het aanbod compleet en kun je altijd wel een geschikt model vinden. Veel succes met het uitzoeken.

Beste Luchtreiniger
1. Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger
4.5

Deze Philips Luchtreiniger is multifunctioneel en zeer compleet. Hij is niet alleen volautomatisch vochtingsmodus waardoor je er verder geen omkijken naar hebt. Altijd een gezond leefklimaat en 99% minder bacteriën. Je kunt hem zeker goed voor in de slaapkamer gebruiken en met de speciale slaapmodus zal hij fluisterstil de droge lucht verschonen. De ingebouwde hygrometer geeft je precies aan hoe het met de luchtvochtigheid staat. Het filter zal met NanoCloud-technologie ervoor zorgen dat de lucht goed wordt gereinigd. Je kunt hem eenvoudig tot ruimtes van 25m2 gebruiken en deze Philips luchtreiniger kan ook gerust op kantoor of in de huiskamer geplaatst worden.

Specificaties:
  • Type: Koudwaterverdamper
  • Inhoud: 2 l
  • Ruimte: 25 m²
Voordelen:
  • Volledig automatisch
  • Nachtmodus
  • Ingebouwde hygrometer
  • Slaapmodus
Nadelen:
  • Geen automatische reinigingsfunctie
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Auronic Luchtbevochtiger
5.0

Deze stille luchtbevochtiger van Auronic is ideaal voor in je slaapkamer of die van je baby. Omdat deze luchtbevochtiger de droge lucht verbetert, zul je direct merken dat je beter slaapt en rustiger ademt. Hij beschikt over twee nevelstanden en je kunt hem met een volle tank van 1,5 liter water tot wel 25 uur continue gebruiken. Je kunt hem gebruiken in ruimtes tot 25 m2 en met een handig nachtlampje kun je hem multifunctioneel gebruiken.

Specificaties:
  • Type: Koudwaterverdamper
  • Inhoud: 1.50 l
  • Ruimte: 25 m²
Voordelen:
  • Goede Prijs / Kwaliteit
  • Zeer stil
  • Twee nevelstanden
  • Incl nachtlampje
  • Handige accessoires
  • Eenvoudig in gebruik
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS Witte uitvoering
Onze Tip
3. Alpina Luchtbevochtiger
5.0

Deze Alpina luchtbevochtiger met een inhoud van 4,3 Liter is zeer compleet en beschikbaar in twee verschillende kleuren. Met drie verschillende nevelstanden kun je met de ultrasone verneveling een ruimte tot 30 m2 benevelen. Naast een aantal handige functies als automatische uitschakeling, veiligheidscontrole, nachtlampje, slaapstand en timer is hij ook nog eens zeer scherp geprijsd. Ook kun je deze luchtreiniger gebruiken voor aromtherapie aangezien hij is uitgevoerd met een handige geurbox waar jij jouw favoriete geurtje in huis kunt verspreiden.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 4 l
  • Ruimte: 30 m²
Voordelen:
  • Goede Prijs
  • Inhoud
  • Timer + Slaapstand
  • Aromatherapie
  • Hygrometer
  • 3 nevelstanden
  • Afstandsbediening
  • Nachtlamp
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS Witte uitvoering
Luchtreiniger met ionisatie
4. Clean Air Optima Luchtbevochtiger
4.5

Wanneer je op zoek bent naar een luchtreiniger die direct ook grondig de omgeving van ongewenste stoffen kan reinigen is deze Clear Air optima de beste keuze. Hij zal niet alleen zeer grondig de omgeving voorzien van de juiste vochtigheid door gebruik van een Ultrasone technologie. Maar de ingebouwde UVC-lamp zorgt er bovendien voor dat deze waterdamp zeer schoon is. De ingebouwde ionisator zal tot slot ook zwevende schadelijke stoffen elimineren in de lucht en zorgen voor een uitstekend leefklimaat. Deze luchtreiniger is overigens met essentiële oliën te gebruiken voor aromatherapie.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 3.8 l
  • Ruimte: 55 m²
Voordelen:
  • Automatische luchtvochtigheidsmodus
  • UVC sterilisatie + ionisatie
  • Aromatherapie
  • Geschikt voor grote ruimtes
Nadelen:
  • Prijs
ACTUELE PRIJS Witte uitvoering
Beste Ultrasoonbevochtiger Kleine Ruimtes
5. Aigostar Misty 22HIY Luchtbevochtiger
3.5

De Aigostar Misty is een scherp geprijsde luchtbevochtiger voor de kleinere ruimte is geschikt voor je slaapkamer of babykamer. Met 3 mist functies kan hij vernevelen en bovendien beschikt hij over een handige slaapmodus. Met een inhoud van 2,2 liter kan hij tot max 20 uur werkzaam zijn. Wil je ook een aromatherapie toepassen dan kan dit door eenvoudig je essentiële olien toe te voegen. Met de ingeschakelde nachtmodus zal hij de led uitschakelen waardoor je geen last hebt van extra licht in de slaapkamer.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 2.2 l
  • Ruimte: 25 m²
Voordelen:
  • Scherp geprijsd
  • Ultrasoonbevochtiger
  • Compact model
Nadelen:
  • Maakt iets meer geluid
ACTUELE PRIJS
Beste luchtbevochtiger voor de grote ruimtes
6. Venta LW45 Comfort Plus Luchtbevochtiger
4.5

Met een reservoir van 10 liter kan deze Venta Luchtbevochtiger grote ruimtes tot 80 m2. Naast zijn enorme capaciteit zal hij niet alleen de lucht bevochtigen maar ook schoner maken. Deze luchtbevochtiger werkt met een nieuwe techniek van verdamping die effectiever is dan overige modellen. Ook zal hij alle schadelijke stoffen als huisstof en pollen verwijderen. Met een handig touchscreen stel je de gewenste luchtvochtigheidsgraad in en verder laat je hem gewoon zijn werk doen. Je kunt gewoon leidingwater gebruiken en dat scheelt kosten. Ook is de reiniging van deze luchtbevochtiger eenvoudig en zal hij in de nacht gewoon automatisch op een nachtstand draaien. Met een digitale hygrostaat kun je de luchtvochtigheid zelf optimaal instellen tussen de 40-60%. Schoonmaken hoef je eens in de 14 dagen te doen.

Specificaties:
  • Type: Koudwaterverdamper
  • Inhoud: 10 l
  • Ruimte: 80 m²
Voordelen:
  • Ideaal voor grote ruimtes tot 80m2
  • Werkt op gewoon leidingwater
  • Uniek filtersysteem
  • Eenvoudig te reinigen
  • Uitermate effectief
Nadelen:
  • Prijs
ACTUELE PRIJS Venta LW25 Kamer tot 40 m2
Onze Keus voor de Slaapkamer
7. Medisana UHW
4.5

Deze Medisana UHW luchtbevochtiger is scherp geprijsd en zal zorgen voor een gezonde lucht voor ruimtes tot 30M2. Met een afneembaar waterreservoir van 4,5 Liter vul je hem eenvoudig bij voor een optimale werking. De fijne nevel zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de 40 - 60% blijft. Met een maximale verneveling van 230 ml/uur kun je eenvoudig 20 uur vooruit. Het apparaat is geluidsarm en verbruikt niet veel energie. Het schoonmaken kan gerust om de 2 weken plaatsvinden en is eenvoudig uit te voeren.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 4,5 l
  • Ruimte: 30 m²
Voordelen:
  • Goede prijs / Kwaliteit
  • Eenvoudig maar effectief
  • Afneembaar waterreservoir
Nadelen:
  • geen etherische oliën te gebruiken
ACTUELE PRIJS
Beste Luchtbevochtiger + Ionisator
8. Clean Air Optima CA-606W
4.5

De Clean Air Optima is zowel een luchtbevochtiger, luchtreiniger als ook een Aromatherapie apparaat. Hij is met een waterreservoir van 5,5 liter geschikt voor ruimtes tot 65 m2 en kan de verneveling koud als ook warm laten plaatsvinden. Omdat een te droge lucht in zowel de zomer als in de winter ongezond is voor mens en dier zal deze Clean Air Optima je woonruimte eenvoudig op de juiste luchtvochtigheid bevochtigen. De ionisator zorgt er overigens voor dat de lucht direct wordt gereinigd. Dit gebeurt met een techniek waarbij negatieve ionen zich aan stof, micro-organismen en ongewenste stoffen verbinden en hierdoor op de vloer belanden. Dus ideaal voor mensen die last van astma of andere allergie hebben.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 5,5 l
  • Ruimte: 65 m²
Voordelen:
  • Multifunctioneel
  • Luchtreiniger + Aromatherapie
  • Groot bereik
Nadelen:
  • Losse Filters zijn kostbaar
ACTUELE PRIJS
Beste Design Luchtbevochtiger
9. Stadler Form Oskar Big
4.5

De Stadler Form Oskar Big luchtbevochtiger is een juweeltje in je kamer. Maar naast dit mooie uiterlijk is hij ook nog eens zeer functioneel. Binnen een mum van tijd zal hij ruimtes tot 100 m2 van de juiste luchtvochtigheid voorzien. Met een waterreservoir van 6 Liter zul je hem om de paar dagen eenvoudig kunnen bijvullen. Met de ingebouwde hydrostaat kun je hem instellen op vijf verschillende standen. Omdat hij de luchtvochtigheid constant meet slaat hij aan wanneer dit nodig is. Ook kun je hem gebruiken als geur diffuser waardoor vervelende luchtjes snel verdwenen zijn. Hou er wel rekening mee dat de filtercassettes iedere 2-3 mnd moeten worden vervangen.

Specificaties:
  • Type: Stoombevochtiger
  • Inhoud: 6 l
  • Ruimte: 100 m²
Voordelen:
  • Groot waterreservoir
  • Bepaald zelf de ideale stand
  • Mooi Design
Nadelen:
  • Geen afneembaar waterreservoir
  • Per 3 maanden filters vervangen
ACTUELE PRIJS
Scherp geprijsd
10. Auronic Luchtbevochtiger 6L
4.0

De Auronic Luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes tot 70 m2 en heeft een tankcapaciteit van 6 Liter. Of het nu om je werkkamer, slaapkamer of babykamer gaat, je kunt deze moeiteloos bevochtigen met de drie vernevelingsstanden die op het product aanwezig zijn. Ook kun je met de ingebouwde Aroma Diffuser je favoriete geurtje verspreiden. Hij is bijzonder veilig met o.a. een kinderslot, overhittingsbeveiliging en lage waterstand. Bovendien is hij BPA-vrij en zeer stil. Naast een strak design kun je hem eenvoudig schoonmaken.

Specificaties:
  • Type: Ultrasoonbevochtiger
  • Inhoud: 6 l
  • Ruimte: 70 m²
Voordelen:
  • Veel mogelijkheden
  • Stil
  • Afstandsbediening
  • Veilig
Nadelen:
  • Filters vervangen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de beste luchtbevochtiger?

Om te bepalen wat de beste luchtbevochtiger voor jouw woning, slaapkamer of kantoor is, moet je met heel uiteenlopende elementen rekening houden:

De capaciteit

De oppervlakte van de ruimte is een doorslaggevende factor. Zo is een kleine ultrasone bevochtiger bijvoorbeeld eerder geschikt voor een kleinere ruimte, terwijl je voor grote oppervlaktes best voor een krachtige koudwaterverdamper kiest.

Het energieverbruik

Het energieverbruik tussen de diverse modellen verschilt enorm. Afhankelijk van de techniek die tijdens het verdampen van het water gebruikt wordt, is het energieverbruik hoger of lager. Een stoombevochtiger warmt water op en verbruikt dan ook veel energie. Luchtwassers en koudwaterverdampers bevochtigen de lucht op een natuurlijke manier en het energieverbruik is bij deze toestellen miniem.

De extra functies

Heel wat toestellen beschikken over zeer interessante extra functies. Zo zijn sommige luchtbevochtigers uitgerust met een ingebouwde hygrometer. Dit betekent dat het apparaat zelf de luchtvochtigheid meet en zijn werking hierop afstelt. Verder beschikken de toestellen ook vaak over een extra filter om de lucht te reinigen. Dit is een erg interessante functie voor mensen met allergieën. Andere luchtbevochtigers hebben ten slotte een speciale aroma diffuser waarmee je een aangenaam geurtje in de ruimte of kamer kan blazen.

Het waterreservoir

Het water van een luchtbevochtiger moet je regelmatig bijvullen. Probeer daarom steeds voor een toestel met een groot en afneembaar waterreservoir te kiezen. Zo verloopt het bijvullen erg eenvoudig en vergroot je het gebruiksgemak enorm.

Geluid

Het geluid van een humidifier kan wel eens storend zijn. Zeker in kleine ruimtes valt het geluid erg op. Hou hier dan ook zeker rekening. In principe zijn ultrasone toestellen stiller dan de rest.

Onderhoud

Net zoals elk ander huishoudtoestel moet je een bevochtiger goed onderhouden. Om schimmels te vermijden, moet je het waterreservoir regelmatig schoonmaken en bepaalde onderdelen tijdig vervangen. Tegenwoordig bestaan er erg moderne en geavanceerde apparaten die aangeven wanneer het tijd is om de tank te reinigen.

Wist je dat een te hoge of lage luchtvochtigheid in je slaapkamer een direct effect heeft op je slaapkwaliteit? Zorg er dus voor dat je altijd een ideale slaapklimaat hebt en investeer in je gezondheid.

Veiligheid

De meeste luchtbevochtigers zijn erg veilige toestellen. Enkel bij de stoombevochtigers moet je goed oppassen. Deze apparaten blazen hete stoom uit en je moet het toestel dan ook buiten bereik van je kinderen en huisdieren houden. Deze hete stoom is trouwens niet geschikt voor babykamers.

Prijs en Garantie

Een luchtbevochtiger hoeft zeker niet duur te zijn. Probeer echter op zoek te gaan naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het goedkoopste model is misschien interessant, maar met een slechte kwaliteit ben je natuurlijk niets. Kijk ook na of het toestel over garantie beschikt. Je weet nooit of de humidifier de eerste dagen opeens problemen oplevert.

Koopadvies

Wanneer je de beste luchtbevochtiger gaat kopen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen voor welke ruimte dit moet gaan gebeuren.

Is het een kleine ruimte als de slaapkamer, babykamer of studeerkamer, dan kun je eigenlijk wel met een gewone doorsnee luchtbevochtiger uit de voeten. Maar wanneer je een grotere ruimte wilt gaan ondersteunen om de luchtvochtigheid optimaal te houden dan is dit wel meer een uitdaging.

Let op dat als je op het randje zit qua capaciteit de luchtbevochtiger echt veel meer moeite moet doen. Het apparaat zal intensiever gaan werken, meer geluid produceren en ook meer stroom gaan verbruiken. Kies dus altijd voor wat meer capaciteit is ons advies.

Verder is het belangrijk om te bepalen hoe vaak je de luchtbevochtiger moet gaan schoonmaken. Hou er rekening mee dat het onderhoud intensief kan worden na verloop van tijd maar ook kostbaar. Wanneer er bijvoorbeeld filters in het apparaat zitten dan moeten die vaak vernieuwd worden. Reken ook gewoon eerst uit wat je dit jaarlijks gaat kosten want anders ben je uiteindelijk ook meer geld kwijt dan op voorhand verwacht.

Verder kun je modellen terugvinden in ons overzicht die ook de lucht direct reinigen met verschillende soorten van technieken. Ook is er vaak een mogelijkheid om hem te gebruiken als aroma diffuser. Wil je dit allemaal niet dan kies je een basis luchtbevochtiger. Toch vinden wij het handig aangezien het je slaapomgeving enorm kan verbeteren door het verwijderen van stof, huisstofmijt en pollen.

Veelgestelde vragen

Het energieverbruik van het toestel hangt af van de techniek die toegepast wordt. Stoombevochtigers verbruiken bijvoorbeeld meer stroom dan luchtwassers en koudwaterverdampers.

Met een stoombevochtiger kan je de ruimte opwarmen. Dit is een ideale oplossing om aan de hoge gasprijzen te ontsnappen. Er bestaan ook luchtbevochtigers die op gas werken. De prijzen van deze toestellen lopen echter al snel hoog op en we raden deze toestellen niet aan.

De prijzen van luchtbevochtigers verschillen enorm. De kleine standaard bevochtiger kosten gemiddeld tussen de dertig en de tachtig euro. Meer geavanceerde toestellen hebben een kostprijs van ongeveer 125 euro. Je kan ook voor een grote moderne humidifier met enorm veel extra functies kiezen. Deze geavanceerde toestellen kosten al snel 300, 400 of zelfs 500 euro.

Humidifier is het Engelse woord voor luchtbevochtiger. Beide woorden verwijzen naar hetzelfde toestel dat de luchtvochtigheid verhoogt.

Het ideale luchtvochtigheidspercentage ligt tussen de veertig en de zestig procent. Zakt de luchtvochtigheid onder de veertig, dan spreken we over een droge lucht. Deze lucht ligt aan de basis van een droge hoest, hoofdpijn en irritaties. Als het percentage boven de zestig stijgt, dan spreken we over een te hoge luchtvochtigheid. Je krijgt het in dit geval al snel benauwd en de kans op een verkoudheid vergroot ook enorm.