Ben je op zoek naar een luchtreiniger? Heb je thuis last van een droge hoest, droge huid, geïrriteerde ogen of een nare luchtjes? Dan kan het zomaar zo zijn dat je last hebt van een verontreinigde lucht. In de lucht zweven namelijk allerlei micro-organismen, huidschilfers, pollen, virussen en stoffen rond waardoor je last krijgt van gezondheidsklachten.

Vibrix Vortex20 luchtreiniger als best getest

Een goede luchtreiniger is de snelste en eenvoudigste manier om de lucht te zuiveren en deze schadelijke stoffen te verwijderen. Een uitstekende luchtreiniger zorgt namelijk voor effectieve luchtzuivering door een geavanceerd filtersysteem.

Hierdoor wordt de lucht gefilterd en geniet je thuis of op kantoor van een goede luchtkwaliteit waardoor jij je beter en energieker voelt.

Omdat er veel verschillende producten op de markt zijn, kan het moeilijk zijn om de beste keuze te maken. Om de keuze voor jou wat makkelijker te maken zetten wij de zeven beste luchtreinigers voor jou op een rij, zo heb je binnen no-time weer een frisse leefomgeving zonder verontreinigende deeltjes.

Overzicht Luchtreinigers

Benieuwd welke luchtreinigers we hebben getest? Hieronder vind je de beste modellen van dit moment. Bekijk verder in deze koopgids de bevindingen.

Beste Algemene Keuze
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
Beste Keuze Voor In De Slaapkamer
Beste Keuze Voor Mensen Met Allergieën
Beste Goedkope Keuze
Beste Krachtige Keuze
Energiezuinige keuze
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
Beste Keuze Voor In De Slaapkamer
Beste Keuze Voor Mensen Met Allergieën
Beste Krachtige Keuze
Energiezuinige keuze

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger vangt fijne stofdeeltjes op uit de lucht om zo de luchtkwaliteit bij jou thuis beter te maken. De luchtreiniger zorgt dat de lucht gefilterd wordt zodat schadelijke stoffen, pollen, schimmelsporen, bacteriën en nare geurtjes worden verwijderd.

Met name voor mensen met een allergie, astma of ademhalingsproblemen is een luchtreiniger een goede keuze om de lucht te zuiveren. Het HEPA filter en de ingebouwde sensor zorgen ervoor dat de kleinste deeltjes effectief worden opgevangen.

Welke soorten luchtreinigers zijn er?

 • HEPA-luchtreinigers hebben een HEPA-filter waarmee bijzonder effectief zelfs de fijnste stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd. Het voordeel van deze filters is dat je ze eenvoudig schoonmaakt onder de kraan zodat je niet keer op keer nieuwe (dure) filters moet kopen. Daarnaast wordt tot wel 99,8% van de stofdeeltjes opgevangen door het filter, ideaal voor mensen met een allergie.
 • Ionisators werken op basis van een verandering in statische lading van de lucht. Deze luchtreinigers verspreiden namelijk negatief geladen ionen rond in de lucht. Deze negatieve deeltjes hechten zich vervolgens aan positieve ionen. Deze reactie zorgt ervoor dat de schadelijke deeltjes worden afgebroken en naar de grond zakken.
 • Een koolstoffilter is gemaakt van actieve koolstof dat zich aan stoffen kan binden. Deze koolstoffilters zijn vooral geschikt voor het reinigen van nare geurtjes zoals rook of chemicaliën.
 • UV filters werken op basis van een uv lamp. Deze lamp dood bacteriën die in de lucht rondzweven. Deze filters worden vaak gebruikt in combinatie met andere filters.
 • Luchtreinigers met water filter geleiden de lucht door het water heen. Hierdoor worden de vervuilde deeltjes in het water opgenomen. Bij deze filters is het belangrijk om het water regelmatig te vervangen zodat het goed blijft werken.

Welke schadelijke stoffen en micro-organismen reinigt de beste luchtreiniger allemaal?

Een effectieve luchtreiniger haalt allerlei verschillende schadelijke stoffen uit de lucht. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit bij jou thuis beter en dat verhelpt vervelende gezondheidsklachten.

Een te droge, te vochtige of vieze lucht kan leiden tot droge ogen, gebarsten lippen, hypoallergene lucht, een droge keel en vieze geurtjes. Vooral mensen met astma en hooikoorts hebben baat bij de verwijdering van verontreinigde stoffen zoals stof, rook, pollen en virussen uit de lucht.

Daarnaast worden ook bacteriën en schimmelsporen uit de lucht verwijdert door de luchtreiniger. Dat kan heel nuttig zijn in een ruimte waar de verspreiding van virussen een zorg is.

Waar wordt een luchtreiniger vooral gebruikt?

Luchtreinigers zijn eigenlijk in elke ruimte of omgeving een goede toevoeging. Zonder dat je het door hebt, is de lucht namelijk al snel verontreinigd.

 • Thuis in je slaapkamer, woonkamer of werkkamer is het belangrijk om een goede luchtkwaliteit te hebben. Je brengt veel tijd thuis door, het is daarom belangrijk om je thuis goed te voelen. Iedereen die last heeft van allergieën, zoals hooikoorts of huisstofmijt, heeft er nog meer baat bij.
 • Ook op kantoor is het belangrijk om een luchtreiniger te hebben. In bedrijfsruimten lopen mensen vaak de hele dag naar binnen en naar buiten. Hierdoor wordt de lucht al snel vervuild met pollen, huidschilfers, fijnstof en bacteriën.
 • In een ziekenhuis of verpleeghuis liggen kwetsbare mensen. Hierdoor is het extra belangrijk om goed te letten op de luchtkwaliteit. Een luchtreiniger haalt effectief schadelijke stoffen, virussen en bacteriën uit de lucht.

Mijn eigen ervaring met een luchtreiniger

Een tijd geleden heb ik zelf een luchtreiniger aangeschaft. In de zomer heb ik altijd veel last van hooikoorts. Hierdoor ben ik vaak moe, ben ik verkouden en moet ik veel hoesten. Nadat ik op internet veel had gelezen over de voordelen van een luchtreiniger wilde ik het graag zelf uitproberen.

Sinds ik gebruik maak van een luchtreiniger merk ik dat ik veel minder last heb van hooikoortsklachten. Als ik thuis kom en de luchtreiniger staat aan voel ik mij gelijk beter en op mijn gemak. Het is namelijk minder stoffig in huis en er door een speciaal pollen programma heb ik ook geen last meer van pollen.

door Christine

Hierdoor heb ik ervaren dat een luchtreiniger echt bijdraagt aan een schone lucht en een fijn gevoel thuis. Het is een aanrader voor iedereen die last heeft van een allergie of het fijn vindt om in een schoon huis thuis te komen.

De 7 beste Luchtreinigers van 2023

De beste luchtreiniger kun je zeker vinden in onderstaand overzicht. Met een unieke samenstelling van alleen de beste modellen zijn we zeker dat jij hier een goede keuze uit kunt maken. Veel plezier bij het beoordelen van de verschillende producten.

Beste Algemene Keuze
1. Vibrix Vortex20 luchtreiniger
5.0

Deze luchtreiniger van Vibrix is als beste uit de test gekomen. Deze luchtreiniger heeft veel verschillende standen, een automatische modus en een slaapstand voor op je slaapkamer. Daarnaast heeft de luchtreiniger een handige timer en een kleurenring die aangeeft hoe goed of slecht de luchtkwaliteit is. Daarnaast zijn wij enthousiast over het zes laags filtersysteem, hierdoor wordt de lucht heel effectief gereinigd. 

Voordelen:
 • Het filter gaat tot wel 12 maanden mee
 • Geschikt voor grote ruimtes, tot wel 70 vierkante meter
 • De luchtreiniger is energiezuinig
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • Deze luchtreiniger sluit je niet aan op een handige mobiele app
Actuele Prijs Bol.com
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
2. Rolfstone Air Balance
4.5

Deze luchtreiniger van Rolfstone is van topkwaliteit voor een mooie prijs. Met de luchtkwaliteitindicator zie je eenvoudig in een oogopslag wat de luchtkwaliteit bij jou in huis of op kantoor is. Daarnaast maakt de luchtreiniger weinig geluid, hierdoor is het ook geschikt voor in je slaapkamer. Met de vier handige snelheden is er een stand die bij jouw behoeften past. 

Voordelen:
 • Mooi eenvoudig ontwerp
 • De bediening is eenvoudig en spreekt voor zich
 • De luchtreiniger is effectief tegen hooikoorts klachten
 • Compact van formaat en pas daarom ook op je bureau of naast je bed
Nadelen:
 • In de nachtstand is is het licht op de luchtreiniger nog wat fel
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Voor In De Slaapkamer
3. Philips AC0830/10
4.5

Een goede luchtkwaliteit op je slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. In een slaapkamer met beddengoed, kleding en gordijnen werkt een luchtreiniger goed om de stofvorming tegen te gaan. Deze stilste luchtreiniger van Philips is dan de beste keuze. In de slaapstand wordt de display gedimd, hierdoor heb je geen last van vervelend licht. Daarnaast, maakt de luchtreiniger in de slaapmodus heel weinig lawaai. 

Voordelen:
 • De luchtreiniger heeft een handige kleurweergave die de luchtkwaliteit aangeeft
 • Verkrijgbaar in twee kleuren: grijs en wit
 • Twee jaar fabrieksgarantie
 • Mooi modern design
 • Met drie standen: automatisch, turbo en slaapmodus
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • De filters zijn wat duurder
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Voor Mensen Met Allergieën
4. HoMedics APT30 Luchtreiniger
4.5

Heb je last van allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt, hooikoorts of stof? Deze luchtreiniger van HoMedics haalt wel 99.97% van de vieze deeltjes uit de lucht. Het HEPA filter en de koolstoffilter reinigen effectief de lucht. Het UV licht doodt bacteriën en virussen uit de lucht. De ionisator verzwaard de laatste overige deeltjes zodat je met een heerlijk schone lucht overblijft. 

Voordelen:
 • Dit duurzame product gaat automatisch aan en uit
 • Door het kinderslot is het ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen
 • Geschikt voor grotere ruimtes, tot 84 vierkante meter
 • Met drie handige snelheden en een slaapmodus
 • Inclusief handige ingebouwde timer
Nadelen:
 • De luchtreiniger maakt wat meer lawaai tijdens gebruik
Actuele Prijs Bol.com
Beste Goedkope Keuze
5. LifeGoods Luchtreiniger
4.5

Voor een zachtere prijs is deze beste goedkope luchtreiniger van LifeGoods een goede keuze. Deze luchtreiniger heeft een handige lichtindicator die aangeeft wanneer je het filter moet vervangen. Door dit regelmatig te doen blijft de luchtreiniger langdurig effectief werken. Met de geurfilter haal je ook alle vieze geurtjes uit de lucht. Daarnaast heeft de luchtreiniger drie handige standen: laag, medium en hoog. 

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Inclusief twee jaar fabrieksgarantie
 • Compacte luchtreiniger en licht van gewicht
 • Met handige nachtlamp functie voor op je slaapkamer.
Nadelen:
 • Geschikt voor kleinere ruimtes, tot maximaal 12 vierkante meter
 • Dit product heeft geen timer functie of afstandsbediening
Actuele Prijs Bol.com
Beste Krachtige Keuze
6. AEG AX91-604GY
4.5

Deze luchtreiniger van AEG heeft een heel mooi, strak ontwerp. Hierdoor heb je niet alleen een hoge luchtkwaliteit, maar geef je ook gelijk een upgrade aan je interieur. Daarnaast verbind je de luchtreiniger eenvoudig aan de Wellbeing mobiele app. Hierop zie je een duidelijk overzicht van de luchtkwaliteit en stel eenvoudig je voorkeuren in. Het innovatieve AirSurround systeem zorgt ervoor dat alle hoeken van de ruimte worden bereikt en dat een ruimte extra snel wordt gereinigd. 

Voordelen:
 • Verkrijgbaar in zwarte en grijze uitvoering
 • Hoog gebruiksgemak
 • De luchtreiniger heeft een groot bereik van 129 vierkante meter
 • De luchtreiniger heeft een speciaal pollen programma voor iedereen met hooikoorts
Nadelen:
 • De luchtreiniger heeft een hogere prijs
 • Deze luchtreiniger heeft een groter formaat
Actuele Prijs Bol.com
Energiezuinige keuze
7. Coway Airmega
4.0

Deze krachtige luchtreiniger van Coway is geschikt voor kamers tot 73 vierkante meter. Ondanks de kracht van de luchtreiniger is het apparaat heel energiezuinig, het verbruikt maar 35 Watt. Het is dus niet alleen goed voor jou, maar ook voor je portemonnee. Daarnaast zijn wij enthousiast voer het schoonmaakgemak. Het filter haal je eenvoudig uit het apparaat waarna je het onder de douche of met een doekje schoonmaakt.  

Voordelen:
 • Verkrijgbaar in zes verschillende kleuren
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Stevig en robuust ontwerp
 • Inclusief twee jaar fabrieksgarantie
Nadelen:
 • De luchtreiniger heeft een wat hogere prijs
 • Het apparaat is wat groter en zwaarder
Actuele Prijs Bol.com

Waar moet je op letten als je een luchtreiniger gaat kopen?

Bij het kopen van een luchtreiniger is het belangrijk om een goede keuze te maken. De luchtreiniger gaan namelijk lang mee en hebben een hogere prijs. Let daarom goed op de volgende punten voordat je een luchtreiniger aanschaft. 

 • Het type filter is belangrijk. De verschillende filters hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Heb je last van heftige allergieën? Kies dan voor een HEPA filter. Heb je last van vieze geurtjes in huis? Dan is een koolstoffilter ideaal. 
 • De CADR waarde is ook van belang. Deze waarde geeft aan hoe effectief De luchtreiniger de lucht schoonmaakt. Hoe hoger deze waarde, hoe meer gezonde lucht er per minuut wordt gereinigd. 
 • Het geluidsniveau is van belang als je de luchtreiniger op werk of in je slaapkamer wilt gebruiken. Een luchtreiniger maakt namelijk een zoemend geluid. Een extra stille luchtreiniger met een lage maximale geluidsniveau is dan fijn zodat je hier geen last van hebt tijdens het werken of als je slaapt zodat je een goede nachtrust hebt. 
 • Sommige luchtreinigers hebben leuke slimme functionaliteiten. Denk hierbij aan een handige timer, een aantal standen zoals een slaapstand die minder lawaai maakt, kinderbeveiliging of een handige bijbehorende mobiele app waarmee je de luchtreiniger bedient. 
 • Het gebruiksgemak van de luchtreinigers moet je ook in overweging nemen. Zo zijn sommige losse filters wasbaar met water. Zo haal je zelf de fijne deeltjes van het filter, dat is een stuk goedkoper dan elke keer een nieuwe kopen. 
 • Ook het formaat is van belang. Luchtreinigers met een compact formaat verplaats je eenvoudig naar verschillende kamers in huis. 
 • Tot slot is het bereik van de luchtreiniger belangrijk. Mensen die graag een grote ruimte willen reinigen hebben een luchtreiniger nodig met een hoger vermogen. Hiermee heb je namelijk een groot bereik. 

Het is belangrijk om van te voren te bedenken waarvoor je de luchtreiniger wilt gebruiken. Heb je last van allergieën zoals huisstofmijt en hooikoorts? Kies dan een luchtreiniger met een filter die daar goed voor werkt, zoals een HEPA filter. 

Koopadvies

Kortom, een luchtreiniger is een must-have voor elk huis, kantoor of horecagelegenheid. Door de speciale filters worden deeltjes zoals fijnstof en pollen effectief opgevangen zodat je thuis geniet van een frisse lucht.

Daarnaast hebben sommige luchtreinigers allerlei handige functies en standen, zoals een slaapmodus. Hierdoor geniet je ‘s nachts ook van een hoge luchtkwaliteit, zonder dat je wakker wordt van het geluid of felle lichtjes. 

Heb je nou ‘s nachts extra last van allergieën of vind je het vervelend om een stoffige kamer te hebben? Dan raden wij aan om de Philips ACO830/10 aan te schaffen. Deze luchtreiniger is de stilste op de markt en in de slaapmodus wordt ook de display gedimd.

Voor iedereen die thuis huisdieren heeft of graag een grotere ruimte wilt zuiveren is de Coway Airmega de meest geschikte keuze. De luchtreiniger is namelijk geschikt voor ruimtes tot 73 vierkante meter en het apparaat is heel krachtig. Daarnaast is het gebruiksgemak groot, de filter schuif je eenvoudig uit het apparaat waarna je het schoonmaakt onder de douche of afneemt met een doekje. 

Allergieën zijn vervelend voor jong en oud. Gelukkig biedt de HoMedics een hele effectieve oplossing door het uitgebreide systeem met vijf filters achter elkaar. Hierdoor worden alle deeltjes uit de lucht gezuiverd. 

Al met al heeft een luchtreiniger veel voordelen en is het een goede aanwinst voor elk huishouden!

Veelgestelde vragen

Een CADR waarde staat voor ‘clean air delivery rate’. Dit is een maatstaf om te kijken hoe goed een luchtreiniger de lucht schoonmaakt. De CADR meet de effectiviteit van de luchtreiniger op basis van de hoeveelheid lucht die per minuut wordt schoongemaakt.

Hoe hoger de CADR waarde, hoe beter de luchtreiniger de lucht reinigt. Houd er wel rekening mee dat deze waarde de optimale werking van de luchtreiniger weergeeft. De effectiviteit kan in realiteit variëren per huis door bijvoorbeeld tocht of vochtigheid. 

Het gemiddelde energieverbruik van een de beste luchtreiniger ligt niet zo heel hoog. Het is afhankelijk van het type en merk luchtreiniger maar een goede luchtreiniger verbruikt maximaal 47 Watt. Vind je duurzaamheid heel belangrijk? Let dan bij het kopen van een luchtreiniger op het energielabel

Een luchtreiniger verwijdert allerlei vieze deeltjes uit de lucht, daardoor draagt het bij aan een fijnere en gezonde leefomgeving. Als je last hebt van ademhalingsproblemen, astma of allergieën zorgt een luchtreiniger er ook voor dat jij je thuis of op kantoor beter voelt.

Omdat een luchtreiniger maar een beperkt bereik heeft, zou je ideaal gezien in elke ruimte een luchtreiniger neer kunnen zetten. Zo weet je zeker dat je altijd lucht inademt die niet is vervuild.

Maar, heb je een luchtreiniger, dan is het vooral belangrijk om die te plaatsen in de ruimte die je het meest gebruikt, zoals de woonkamer of je slaapkamer.

Ook is het van belang om de luchtreiniger niet tegen een muur of achter een gordijn bij het raam te zetten. De lucht moet er goed in kunnen stromen zodat de luchtreiniger optimaal werkt. 

Een luchtreiniger en een luchtbevochtiger hebben allebei een ander doel. Een luchtreiniger is bedoeld om de lucht te zuiveren door vieze deeltjes uit de lucht te filteren.

Een luchtbevochtiger is bedoeld om de luchtvochtigheid in een ruimte te verhogen. Een te droge lucht kan namelijk zorgen voor vervelende gezondheidsklachten zoals gebarsten lippen en geïrriteerde ogen.