Grap jij ook wel eens dat slapen je favoriete hobby is? Dat snappen we best! Want wat is er fijner dan na een lange dag in een heerlijk zacht en warm bed te stappen? Als je weet dat slapen ook nog eens heel goed is voor het herstel van je lichaam en van je geest, dan is het niet zo gek dat je niets liever doet dan tijd in bed doorbrengen.

Dat doe je natuurlijk het liefst op een prettig matras met perfecte ondersteuning. Daarom hebben wij voor jou alle informatie over een matras 90×200 cm voor je verzameld en stellen we de beste matrassen aan je voor. Zo leer je onder andere welke materialen er worden gebruikt, welke eigenschappen matrassen hebben en hoe je erachter komt, welk matras bij jou past. 

Overzicht beste matrassen 90×200

Onderstaand overzicht geeft je een beeld van welke matrassen wij hebben bekeken. De selectie voor deze matrassen is gebaseerd op prijs, kwaliteit maar vooral ook ervaringen van kopers.

Wat is een matras 90×200?

Al sinds de oudheid zijn mensen op zoek naar manieren om comfortabel lang te kunnen liggen en te kunnen slapen. Hiervoor is het matras, een tussenlaag tussen de grond en het menselijk lichaam, uitgevonden. De eerste matrassen werden gemaakt van bladeren en later ook van stro, wol en veren. Het eerste matras met binnenvering werd bedacht in 1871.

Ruim 150 jaar later zijn er matrassen in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Technologie speelt tegenwoordig een grote rol in het maken van matrassen: er wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop we slapen en hoe matrassen kunnen worden gemaakt die onze slaap verbeteren. Een matras 90×200 is net als de 70×200 en 80×200 een van de meest standaard maten voor een eenpersoons matras en is daardoor een veel verkocht product. 

Wie zal vooral een matras in formaat 90×200 kopen?

Een matras 90×200 is vanwege de breedte van 90 centimeter vooral geschikt voor singles en iedereen die in een eenpersoonsbed slaapt. Maar ook als je als stel in een tweepersoonsbed slaapt, kan het een groot voordeel zijn om gebruik te maken van 2 stuks 90×200 matrassen. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om allebei voor een matras te kiezen dat het beste bij je voorkeur past. 

90×200 matrassen worden ook veel gebruikt op logeerkamers, waar vaak een eenpersoonsbed staat en waar maar af en toe iemand slaapt. 90×200 matrassen worden ook gebruikt als kindermatras dat op de groei gebruikt kan worden. 

Matras 90x200 ook voor twee persoonlijke voorkeuren

Welke verschillende soorten zijn er van Matrassen 90×200?

Er zijn veel verschillende soorten matrassen van 90 x 200. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Het traagschuim matras komt oorspronkelijk vanuit de ruimtevaart: de NASA ontwikkelde dit materiaal om tijdens lanceringen de versnellingskrachten op te vangen die ontstaan door de grote acceleratie bij de lancering. Het woord ‘traagschuim’ verwijst naar de meest belangrijke eigenschap die deze matrassen hebben: het eenpersoons matras vormt zich langzaam naar de vorm van het lijf.

Ook een koudschuim matras vormt zich naar je lichaam wanneer je erop gaat liggen. Het verschil met traagschuim is dan een koudschuim matras altijd meer tegendruk geeft, en dus steviger en stabieler aanvoelt. Ook ventileert koudschuim beter.

Een matras met pocketvering heeft van binnen verschillende zakjes (de pockets) die gevuld zijn met allemaal kleine metalen veren. Dit matras biedt perfecte ondersteuning vanwege de losse veren. Ook is het matras erg ademend, doordat er veel lege ruimte zit tussen de veren en de pockets. 

Ook matrassen van latex zorgen voor drukverlaging en vormen zich naar je lichaam. Een ander voordeel van een latex matras is dat het hypoallergeen is: het gebruikte materiaal zorgt ervoor dat huisstofmijt, schimmels en bacteriën zich niet goed kunnen hechten aan het matras.  

Een boxspring betekent letterlijk ‘bak met veren’. Een boxspring is dan ook niet een soort matras, maar een combinatie van een onderstel en matras in één. Het onderste deel, de box, is gevuld met veren. Daarbovenop ligt nog een matras, waardoor dit matras erg comfortabel aanvoelt. Je ligt op een boxspring dus op twee matrassen!

Wat zijn de voordelen van een 90×200 Matras?

Omdat een 90 x 200 matras gebruikt kan worden voor zowel eenpersoonsbedden als tweepersoonsbedden, is dit matras de meest voorkomende maat. Doordat het matras 90 cm breed is, is het ook voor één persoon voldoende breed om fijn op te kunnen slapen.

Doordat het matras 200 cm lang is, is dit matras voor de gemiddelde Nederlander lang genoeg. Een matras van 90 x 200 past in het grootste gedeelte van de eenpersoons bedframes. 

Ga je voor een hard of zacht matras?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je op zoek gaat naar een eenpersoons matras, is wat de hardheid van het matras moet zijn. Wat het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar ook lengte en gewicht. Kant-en-klaar advies over of je voor een hard matras of voor een zacht matras moet kiezen, is er dus niet.

Wel is het belangrijk om je te realiseren dat een stevig matras minder comfort biedt en de druk op specifieke plekken zelfs verhoogt, zoals de rug. Dit kan ernstige rugpijn tot gevolg hebben. Een zacht matras past zich aan naar het lichaam van de slaper en verdeelt daardoor ook beter de druk. Een matras dat zo zacht is dat het doorzakt is dan weer geen goed idee: daardoor komt de ruggengraat in een onnatuurlijke houding. Dit vermindert het slaapcomfort.  

Top 7 beste 90×200 matrassen

Ben jij op zoek naar een matras 90 x 200 cm? Dan kom je er al snel achter dat er ontzettend veel keuze is. Daarom hebben wij onze favorieten op een rijtje gezet, zodat jij makkelijk een matras kan vinden dat bij jou past. 

Beste Prijs
1. Mister Sandman Matras 90x200

Dit Mister Sandman pocketveringmatras kan aan beide zijden gebruikt worden. De ene kant van het matras is zacht, en de andere juist is een stevig matras. Het matras is 21 cm hoog. Dit matras is voordelig geprijsd en zorgt ervoor dat je een goede nachtrust krijgt, nacht na nacht. 

Specificaties

- Materiaal: Koudschuim | Pocketvering

- Type slaper: Buikslaper | Rugslaper | Zijslaper

- Maximale belasting (Kg): 60 kg

- Gewicht: 7 kg

- Dikte: 21 cm

- Garantie: 2 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
  • De polyester matrashoes kan gewassen worden in de wasmachine
  • Dit Mister Sandman matras is huisstofmijt werend
  • Het matras wordt geleverd als rolmatras en is daardoor makkelijk verplaatsbaar
Nadelen:
  • Minder geschikt voor verstelbare lattenbodems vanwege de pocketvering
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Emma O2 matras 90x200

Dit koudschuim matras biedt geweldige kwaliteit en slaapcomfort voor een goede prijs. Het Emma O2 medium matras heeft zeven zones, waardoor de verschillende delen van je lijf perfecte ondersteuning krijgen. De matrashoes kan makkelijk gewassen worden en dankzij de aangebrachte antislip blijft het matras goed liggen je bed. 

Specificaties

- Materiaal: Koudschuim

- Type slaper: Buikslaper | Rugslaper | Zijslaper

- Maximale belasting (Kg): 100 - 150 kg

- Gewicht: 29,5 kg

- Dikte: 25 cm

- Garantie: 10 jaar

Voordelen:
  • Zeer goede drukverdeling
  • Koudschuim is erg goed vochtdoorlatend
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen:
  • Koudschuim matrassen zijn vrij zwaar, hierdoor is het matras moeilijk te verplaatsen
ACTUELE PRIJS
Meeste comfort
3. M Line Cool Motion 5 matras

Het M Line matras bestaat niet uit één materiaal, maar voegt de beste materialen samen om tot een topmatras te komen. Door pocketvering te combineren met traagschuim ontstaat een heerlijk comfortabel matras, waardoor het voelt alsof je op een wolk slaapt! In de toplaag van visco-elastisch schuim, traagschuim, zijn insnijdingen gemaakt die ervoor zorgen dat elke lichaamszone perfecte ondersteuning krijgt. 

Specificaties

- Materiaal: Traagschuim | Pocketvering

- Type slaper: Buikslaper | Rugslaper | Zijslaper

- Maximale belasting (Kg): 140 kg

- Gewicht: 15 kg

- Dikte: 26 cm

- Garantie: 10 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
  • Vochtregulerend
  • Active temperature control in de matrashoes zorgt voor een stabiele lichaamstemperatuur
  • De matrashoes (tijk) is te wassen in de wasmachine
Nadelen:
  • Dit matras ventileert minder goed dan koudschuim
ACTUELE PRIJS
Matras met Goede Drukverdeling
5. Maxi Foam Comfortschuimmatras

Heb je snel last van je gewrichten of last van rugpijn in bed? Dan is een eenpersoons matras met goede drukverdeling erg belangrijk. Dit Maxi Foam Comfortschuimmatras ondersteunt je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. De tijk is makkelijk wasbaar. 

Specificaties

- Materiaal: Traagschuim

- Type slaper: Buikslaper | Rugslaper | Zijslaper

-Maximale belasting (Kg): 120 kg

- Gewicht: 18,5 kg

- Dikte: 23 cm

- Garantie: 2 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
  • Anti-allergeen: geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie
  • Inclusief gratis hoofdkussen
  • Een fijn matras als je het snel koud hebt in bed
Nadelen:
  • Een traagschuim matras is minder geschikt voor mensen die veel draaien in hun slaap
ACTUELE PRIJS
Goed logeer matras
6. Apollo Bonell Binnenvering Matras 90 200

Een binnenveringmatras heeft net als een matras met pocketvering binnen in het matras veren zitten. In tegenstelling tot pocketvering zijn de veren in een binnenvering matras niet verpakt zijn in de ‘pockets’, maar zijn aan elkaar verbonden met een spiraal. Dit Apollo Bonell Binnenvering stevige matras is dankzij de lange levensduur en goede ventilatie geschikt als logeermatras waar incidenteel op geslapen wordt. 

Specificaties

- Materiaal: Binnenvering

- Type slaper: Buikslaper | Rugslaper | Zijslaper

- Maximale belasting (Kg): 90 kg

- Gewicht: 15 kg

- Dikte: 18 cm

- Garantie: 1 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
  • Zeer goede ventilatie
  • Relatief goedkope matrassen
  • Matras gaat lang mee
Nadelen:
  • Soms zijn de veren voelbaar als men op het matras ligt
ACTUELE PRIJS
Goed Kindermatras
7. Comfort Medium Princess matras

Dit matras is speciaal gemaakt voor kinderbedden en ledikanten. Omdat er bij kleine kinderen nog wel eens wat ongelukjes gebeuren in bed, is het fijn dat dit matras is voorzien van een dubbele matrashoes die simpel in de wasmachine gewassen kan worden. 

Specificaties

- Materiaal: Polyether

- Type slaper: baby’s & kinderen

- Maximale belasting (Kg): 50 kg

- Gewicht: 0,6 kg

- Dikte: 12 cm

- Garantie: 6 maanden

Voordelen:
  • Dankzij de luxe matrashoes is het matras beschermd tegen vocht en vuiligheid
  • Weegt weinig en kan heel makkelijk verplaatst worden
  • Matras heeft extra ventilatie
Nadelen:
  • Polyether biedt weinig ondersteuning en is niet geschikt voor belasting van meer dan 50 kg
ACTUELE PRIJS

Waar koop ik een 90×200 matras?

Online is de keuze in 90×200 matrassen het grootst. Het is dus verstandig om online je matras aan te schaffen nadat je dit advies hebt gelezen. Tegenwoordig hebben veel winkels en matrassen een proefslaap-periode, waardoor je het matras thuis kan testen. Wanneer je in de praktijk hebt ervaren hoe een matras voor langere tijd ligt, kun je een definitieve keuze maken. 

Ook in een gespecialiseerde winkel of in een woonwarenhuis kan je een matras kopen. In winkels kan je meteen aan het matras voelen en erop proefliggen. Een nadeel van het kopen van een matras in een fysieke winkel is dat de keuze veel minder groot is, en dat even proefliggen niet voldoende is om een goed beeld te krijgen van hoe comfortabel een matras echt is. Bovendien zijn veel van deze winkels gekoppeld aan vaste leveranciers.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een 90×200 Matras?

Wil je binnenkort een matras 90×200 gaan kopen? Dan is het verstandig om vooraf alvast te weten wat de verschillen zijn tussen matrassen. Hieronder benoemen we verschillende aspecten die belangrijk zijn om een goed matras te kunnen uitkiezen. 

Ligcomfort

Een matras dat niet lekker ligt, zorgt natuurlijk nooit voor een goede nachtrust. Per persoon is de voorkeur anders en dus is het goed om verschillende matrassen te testen. Hierin bestaat er onderscheid tussen verschillende soorten hardheid: er zijn zachte matrassen, gemiddelde matrassen, stevige matrassen en harde matrassen. 

Stabiliteit

Onder stabiliteit verstaan we de mate waarin het matras zijn vorm behoudt en je lijf ondersteunt. Dit is een ander kenmerk dan het ligcomfort, waarbij het vooral gaat om de hardheid. Onder andere voor een rugslaper is een stabiel matras 90×200 belangrijk: de ruggengraat wordt dan goed uitgelijnd en ondersteund, wat rugklachten voorkomt. Voor een zijslaper of buikslaper zijn er weer andere eisen met betrekking tot stabiliteit.

Type matras

Er zijn verschillende materialen waarvan een matras 90×200 gemaakt kan zijn. Het materiaal zegt veel over hoe isolerend, vochtregulerend en warmteregulerend een matras is. Veelgebruikte materialen zijn traagschuim, koudschuim, pocketvering, binnenvering, latex en boxspring. Meer informatie over welke eigenschappen de verschillende materialen hebben, kan je in dit artikel terugvinden. 

Soort Slaper 

De manier waarop je slaapt is ook van invloed op je keuze voor een matras. Buikslapers hebben baat bij een niet al te stevig matras, zodat er niet teveel druk op de buik ontstaat. Rugslapers zullen eerder kiezen voor een stabiel matras dat de ruggengraat ruimte geeft en ondersteunt. Zijslapers doen er goed aan om te kiezen voor een matras dat zich vormt naar het lichaam, zodat heupen en schouders voldoende kunnen wegzakken in het matras. 

Antiallergisch

Een hypoallergeen matras geeft schimmels en bacteriën geen kans om zich te nestelen in het matras zelf. Daarom is het materiaal van de tijk van groot belang.

Materiaal Tijk

De matrashoes van een matras 90×200 is vaak gemaakt van katoen, bamboe of polyester, vanwege de vochtdoorlatendheid van deze materialen. Wanneer je allergisch bent is het goed om na te gaan of het materiaal tijk anti allergisch is. Ook is het handig om een wasbare tijk te hebben.

Type bodem

Onder het matras kunnen verschillende soorten bedbodems worden gebruikt. Zo zijn er lattenbodems, boxsprings, spiralen en schotels. Bepaalde combinaties van bodem en matras zijn niet aan te raden, zoals de combinatie lattenbodem – binnenvering matras. Dit komt doordat de vering in het matras tussen de latten in geen tegendruk krijgt. 

Proefslapen en garantie

Je weet pas echt dat een matras goed bij je past als je er een paar keer op geslapen hebt. Een paar nachten proefslapen is de enige manier om dat te ervaren. Gelukkig bieden veel winkels en merken de mogelijkheid om proef te slapen op een nieuw matras. 

Bij de aankoop van een nieuw matras ontvang je regelmatig garantie. Bekijk op voorhand de voorwaarden, zodat je kan inschatten of de garantievoorwaarden passen bij de situatie waarin jij je bevindt. 

Koopadvies

Bij de aankoop van een eenpersoons matras 90×200 is het belangrijk om vooraf je eigen wensen en eisen te kennen. Op basis van de informatie die hierboven gedeeld is, heb je meer inzicht gekregen in de verschillende soorten matrassen.

Met deze kennis kan je het aanbod van matrassen gaan filteren op jouw voorkeuren en overgaan tot het proefslapen op een aantal matrassen. Op basis van je ervaringen ‘s nachts kun je vervolgens de keuze maken voor het matras 90×200 dat het beste bij jou past.

Waarschijnlijk moet je, om tot je eindkeuze te komen, een aantal matrassen uitproberen. Dat is helemaal niet erg, want dit geeft je juist extra inzicht in je eigen voorkeuren. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk het juiste matras vindt! 

Veelgestelde vragen

Wat het beste materiaal voor een matras 90×200 is, hangt af van eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Wil je een stevig of zacht matras, of een warm of koel matras? Het beantwoorden van vragen over jouw slaapvoorkeuren zal aangeven wat voor jou het beste materiaal is. 

Er zijn 90×200 matrassen te koop die een paar tientjes kosten, maar ook zijn er matrassen die meer dan 1000 euro kosten. Dit betekent niet dat het dure matras ook meteen beter is. Welk matras het beste voor jou is, hangt af van je voorkeuren. Voor elk budget is wel een fijn matras te vinden.

Op basis van het materiaal van het matras 90×200, kies je een bijpassende bedbodem. Dit kan een lattenbodem, boxspring of onze voorkeur een schotelbodem zijn.

Omdat het matras belangrijker is voor de ondersteuning van je lichaam en dus voor je nachtrust, is het aan te raden om een goed bedbodem bij het matras te kiezen. Dit in plaats van een matras te kiezen dat past bij het huidige bed.

Niet alle matrassen en bedbodems passen even goed bij elkaar; vergeet dus niet om ook hierop te letten als je een matras gaat kopen.