Een goede nachtrust kan je enkel bereiken als je comfortabel ligt. Zo moet je bed bijvoorbeeld ruim genoeg zijn en moet de matras bij je lichaam en je persoonlijke voorkeuren aansluiten.
Het is belangrijk dat je lichaam correct ondersteund wordt en dat de temperatuur in bed aangenaam aanvoelt.
Ook het hoofdkussen is van essentieel belang om goed uit te rusten. Een kussen zorgt er namelijk voor dat je ruggenwervel een natuurlijke vorm aanneemt, zodat je gewrichten zich beter kunnen ontspannen. Het is wel belangrijk dat jouw hoofdkussen bij je slaappositie past. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die ervoor kiezen om zonder hoofdkussen te slapen.
In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van een hoofdkussen en gaan we dieper in op het belang van een kussen. We leggen je uit bij welke slaapposities je zeker een hoofdkussen moet gebruiken en welke risico’s slapen zonder kussen met zich meebrengt.
Wat is een hoofdkussen en hoe beïnvloedt het je nachtrust?
Een hoofdkussen is een kussen dat je nek en je hoofd tijdens het slapen ondersteunt. Door met een hoofdkussen te slapen, neem je automatisch een natuurlijke houding aan. Met een kussen blijft je ruggenwervel mooi recht en liggen je hoofd en je nek op één lijn.
Het grote voordeel van een hoofdkussen is de optimale ondersteuning. Je lichaam ligt erg comfortabel en er ontstaat geen onnodige spanning op je nek- en rugspieren. Je spieren en gewrichten kunnen op deze manier goed uitrusten. Je zal de volgende dag geen last hebben van nare hoofd- of nekpijn en je rugspieren zullen ontspannen aanvoelen.
Elk mens is uniek en heeft andere voorkeuren. Tegenwoordig brengen de meeste producenten daarom ontzettend veel verschillende soorten hoofdkussens uit. Je hebt de keuze uit kussens in verschillende formaten en met diverse vullingen. Elke vulling biedt een bepaald soort ondersteuning aan en beschikt over andere ventilerende eigenschappen.
Met een hoofdkussen vergroot je het slaapcomfort en verbeter je de kwaliteit van je slaap. Het is wel belangrijk dat je een hoofdkussen uitkiest dat bij je slaaphouding past. Elke slaappositie vraagt namelijk om een andere ondersteuning en het is belangrijk dat je kussen bij je behoeftes aansluit.
Waarom zou je slapen zonder kussen?
Het hoofdkussen maakt voor de meeste Nederlanders een vast onderdeel uit van het bed. Je hoort over een groot en zacht kussen te beschikken om van een optimale nachtrust te profiteren. Voor sommige mensen voelt een hoofdkussen echter helemaal niet comfortabel aan. Deze personen kiezen er dan ook voor om te slapen zonder kussen.
Het gaat in dit geval vaak om buikslapers. Voor mensen die op hun buik slapen, kan een kussen zelfs ongezond zijn. Je hoofd komt op deze manier namelijk onnatuurlijk hoog te liggen, waardoor je rugspieren overbelast worden. Je nachtrust wordt zo verstoord en je zal met ernstige spierpijn wakker worden.
Voor rug- en zijslaper zorgt een hoofdkussen wel voor een optimaal slaapcomfort. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een kussen dat bij jouw persoonlijke voorkeuren en je slaappositie aansluit. Zo hebben rugslapers eerder een zacht en dun kussen nodig, terwijl zijslapers beter rusten op een dik model.
Voor- en nadelen van slapen met een kussen?
Het menselijk lichaam bestaat eigenlijk uit één rechte lijn. Het hoofd, de nek en de ruggenwervel sluiten mooi op elkaar aan. Tijdens het slapen wordt dit evenwicht echter uit balans gebracht. Een hoofdkussen is hier de ideale oplossing voor. Een hoofdkussen biedt namelijk voldoende ondersteuning aan de nek en de schouders aan, waardoor je gewrichten zich volledig kunnen ontspannen.
Een kussen verhoogt het slaapcomfort en verbetert je slaapkwaliteit. Je spieren kunnen zich tijdens de nachtrust volledig herstellen, waardoor je niet met nek- of rugpijn wakker wordt. Een hoofdkussen is verder ook zeer goed voor mensen die last hebben van maagzuur, zoals zwangere vrouwen.
Een kussen kan ook negatieve effecten met zich meebrengen. Deze nadelen gelden bijna uitsluitend voor buikslapers. Buikslapers nemen een erg ongezonde houding aan. De rechte lijn tussen je lichaam en je hoofd wordt namelijk verbroken. Een kussen verergert dit probleem alleen maar.
Een kussen kan verder ook voor heel wat hygiënische klachten zorgen. Je gezicht ligt voor een groot deel op de stof, waardoor de huid niet kan ademen. Je krijgt al snel last van een vettige huid en ook acne is niet uitgesloten. Tegenwoordig bestaan er echter kussens met uitstekende anti-allergische en ademende eigenschappen. Als je snel last hebt van huidproblemen, dan zijn deze modellen zeker een aanrader.
Welke kussen heb je nodig bij welke slaaphouding?
Iedereen neemt een andere houding aan tijdens het slapen. Elke slaappositie belast je spieren op een andere manier en vraagt om een ander soort kussen. Je kan de slaaphoudingen in drie categorieën onderverdelen, namelijk rugslapers, buikslapers en zijslapers.
- Rugslapers: Rugslapers nemen een redelijk natuurlijke houding aan. Je hebt slechts een kleine ondersteuning nodig. Met een dun en zacht kussen breng je je hoofd in de ideale positie. Let er wel op dat je kussen niet te dik is. Op deze manier kan je hoofd namelijk naar voor kantelen. Voor meer informatie bekijk ook de beste kussens voor buikslapers.
- Zijslapers: De houding van een zijslaper is ergonomisch gezien uitstekend. Deze houding is bovendien ontzettend goed voor je rug en zou de stress ook verminderen. Een kussen is voor een zijslaper wel van essentieel belang. Je kiest best voor een hoofdkussen voor zijslaper dat even dik is als de afstand tussen je nek en je schouders. Op deze manier ligt je hoofd op een rechte lijn met je ruggenwervel en kan de zuurstof vrij door je lichaam stromen.
- Buikslapers: Buikslapers hebben dan weer helemaal geen kussen nodig. Met een kussen ligt je hoofd namelijk te hoog en is de belasting voor je rugspieren te groot. Als je toch voor een goed kussen voor een buikslaper zou kiezen, moet je een erg zacht en dun model nemen.
Kun je gezondheidsproblemen krijgen van het slapen zonder kussen?
Rug- en zijslapers die zonder kussen slapen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen oplopen. Spieren die niet voldoende ondersteund worden, kunnen zich tijdens het slapen niet ontspannen en voelen ‘s ochtends stijf aan.
Bij rugslapers kantelt je hoofd naar achteren als je zonder kussen slaapt. Je nekspieren liggen op deze manier in een zeer onnatuurlijke positie en je zal met een erg pijnlijke en stijve nek opstaan.
Voor zijslapers is het bijna onmogelijk om zonder kussen te slapen. Je nek en je schouders hebben in deze slaappositie namelijk enorm veel ondersteuning nodig. Op je zij slapen zonder kussen is enorm schadelijk voor je rug en je nek. Na verloop van tijd kan je zelfs een artrose in je nek oplopen.
De gevolgen van het slapen zonder kussen kunnen zeer ernstig zijn. Een optimale nachtrust is erg belangrijk voor je spieren en het ligcomfort heeft een enorme impact op het herstel van je gewrichten. Om permanente schade te vermijden, slapen alle rug- en zijslapers best met een aangenaam en correct hoofdkussen.
Is het slapen zonder kussen verstandig?
Voor buikslapers is het zeker verstandig om zonder kussen te slapen. Op deze manier belast je je rug- en nekspieren minimaal en heb je ‘s ochtends geen last van een stram gevoel. Hou er wel rekening mee dat buikslapers geen correcte houding aannemen en dat deze slaappositie niet wordt aanbevolen.
Ook mensen met huidproblemen halen voordeel uit het slapen zonder kussen. De huid die op het kussen ligt, kan namelijk niet goed ademen. De kans op puistjes en acne verhoogt op deze manier aanzienlijk. Je krijgt al snel een vettige huid en er kunnen bacteriën op de stof achterblijven. Voor sommige mensen vormt dit een enorm probleem en ze slapen dan ook beter zonder hoofdkussen.
Voor rug- en zijslapers is het geen goed idee om zonder kussen te slapen. Het is echter wel belangrijk dat je je hoofdkussen met voldoende aandacht uitkiest. Het kussen moet je lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Enkel met een gepast ergonomisch kussen slaap je in een correcte houding en vermijd je nek- en rugproblemen.
Een laatste punt waar je rekening mee moet houden, is je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen slapen liever zonder kussen, ook al liggen ze op hun rug of zij. Het kan zijn dat hun lichaamsbouw hierom vraagt of dat ze met andere factoren rekening moeten houden. We raden je aan om altijd naar je lichaam te luisteren, zodat je dagelijks van een optimale nachtrust geniet.