Voordat we direct in een latex hoofdkussen duiken. We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Jammer genoeg is die niet voor iedereen vanzelfsprekend; hoewel jonge mensen vaak overal op kunnen slapen, merk je op een gegeven moment hoe belangrijk de juiste ondersteuning tijdens je slaap is. Dit om de volgende dag fris en uitgerust wakker te worden. Als we denken aan ons slaapcomfort, denken we vaak aan het bed zelf, en dan vooral het matras. Maar wist je dat het juiste kussen hierin minstens net zo belangrijk is?
Hoofdkussens zijn er in alle soorten en maten en van uiteenlopende materialen. Bij het kiezen van een geschikt hoofdkussen is het verstandig om goed op de slaaphouding te letten. De voornaamste functie van een kussen is het op de juiste manier ondersteunen van je hoofd. Hierdoor zal je rug en nek gedurende de hele nacht in de juiste positie liggen. Verkeerde ondersteuning kan er namelijk voor zorgen dat je stijf en moe wakker wordt.
Niet alleen de juiste vorm is hierin belangrijk, ook de materiaalkeuze speelt een rol. In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een natuurlijk materiaal, dat snel aan populariteit wint: latex hoofdkussens. Na het lezen van deze koopgids weet je precies óf en welk latex kussen het best bij jou past!
Overzicht Latex Hoofdkussens
Wanneer je direct wilt weten wat het beste Latex hoofdkussen is? Bekijk hieronder de door ons geteste kussens.
Wij hebben deze producten geselecteerd op basis van een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar eigenschappen, kwaliteit, reviews, prijs en voor- en nadelen gekeken. De uitwerking hiervan vind je hieronder in onze koopgids.
Wat is een Latex Hoofdkussen?
Latex is een rubber dat op natuurlijke manier kan worden gewonnen uit rubberbomen, maar ook synthetisch kan worden geproduceerd als er net andere eigenschappen nodig zijn.
Als natuurlijk materiaal kan het goed duurzaam en hernieuwbaar worden gewonnen. Vaak zien we in het geval van kussens ‘gemengde’ latex, die de beste eigenschappen van beiden materialen in zich heeft. Heb je de voorkeur voor een helemaal natuurlijk product; er zijn ook kussens die van alleen natuurlijke latex gemaakt worden.
Latex kent als materiaal een breed scala aan toepassingen; we vinden het in handschoenen en balonnen, en in de slaapkamer ook vaak in matrassen. Jammer genoeg wordt een latex kussen vaak nog over het hoofd gezien. Dit terwijl een latex kussen een aantal belangrijke voordelen biedt.
Het productieproces
Latex kan geproduceerd en gevormd worden door twee processen: het Dunlop-proces en het Talalay-proces. Bij het Dunlop-proces wordt de latex gemaakt door deze te roeren, te vormen en daarna te bakken. Omdat tijdens dit bakproces een deel van de neergestreken deeltjes naar boven komt, heeft Dunlop latex de neiging wat zwaarder en minder homogeen te zijn. Het is daarnaast een vaster latexproduct dan Talalay latex.
Talalay latex wordt vervaardigd door een proces waarbij de latex eerst vacuüm wordt geseald en vervolgens wordt bevroren waarna de latex gebakken wordt. Dit type latex is wat minder zwaar, zachter en veerkrachtiger. Hoewel beide vormen van latex zich prima lenen om in bedden gebruikt te worden, vinden we Dunlop latex vaker in matrassen. Hoofdkussens worden vaak gemaakt van het soepelere Talalay latex.
De unieke eigenschappen van Latex
Latex kent dus een aantal variaties, die elk weer hun eigen voor-en nadelen hebben. Dat wil niet zeggen dat er over het algemeen niets te zeggen is over latex als materiaal. Zo hebben alle vormen van latex de eigenschap dat ze veerkrachtig zijn en zich goed aan de vorm van het lichaam aan kunnen passen. Ook biedt latex een goede ventilatie, en is het niet temperatuurgevoelig. Voor mensen die het dus snel warm krijgen in hun slaap of de neiging hebben wat te gaan zweten, is een latex kussen dus ideaal omdat het niet broeierig wordt.
Een latex kussen is ook antibacterieel en niet gevoelig voor huisstofmijt en schimmels. Dat is fijn voor mensen met een allergie. Het is wel belangrijk om te weten dat er mensen met een latexallergie zijn; voor hen is een latex kussen natuurlijk niet geschikt.
Als het gaat om slaapcomfort heb je binnen de latex hoofdkussens voldoende keuze; er zijn kussens die veel steviger slapen, maar ook zachte kussens die makkelijk indeuken. Vaak slapen mensen die op zoek zijn naar een kussen dat zacht aanvoelt, maar toch voldoende ondersteund lekker op een latex hoofdkussen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Latex Hoofdkussen?
Een latex hoofdkussen is in allerlei vormen en maten verkrijgbaar – terwijl een standaard kussen vaak 60 x 70 centimeter is. Een latex hoofdkussen zal in een standaard kussensloop passen, maar er zijn ook uitzonderingen, vooral bij de kussens die veel steun in de nek geven, en dus wat hoger zijn. Ons advies is om in eerste instantie te kijken naar de maat waar je het lekkerste op slaapt, en daarna na te denken over passende slopen.
De Nederlandse standaardmaat is dus 60×70 centimeter, maar hoe zit het met buitenlandse maten? In Amerikaanse maten is het standaardkussen ongeveer 50×66 centimeter, met maten als queen (50×76 centimeter) of king (50×92 centimeter). Ook bestaan er in latex lichaamskussens of kussens met afwijkende vormen en hoogtes, zoals een latex hoofdkussen met neksteun of een ergonomisch latex hoofdkussen.
Latex kussens kunnen op twee verschillende manieren gemaakt worden. Kussens uit één stuk worden gemaakt van een enkel, groot stuk latex dat dan in een hoes wordt geplaatst. Versnipperde (vlokken) latex kussens zijn gemaakt met vele kleine latex stukjes waarmee een kussen gevuld wordt. Hierdoor kan het kussen beter worden gevormd. Sommige kussens die op die manier met latex gevuld zijn, hebben een hoes met rits, waardoor u een deel van de latex kunt verwijderen om de grootte of de stevigheid van het kussen te veranderen.
Buik-, zij- of rugslaper
Welk kussen voor u het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke behoeften en comfortvoorkeuren. Veel hangt af van het type slaper dat je bent; zijslapers, rugslapers en buikslapers hebben allemaal andere ondersteuning nodig om zo comfortabel mogelijk te slapen, en zo fris mogelijk wakker te worden. Hieronder geven we een overzicht:
Zijslapers:
Mensen die graag op hun zij slapen, zijn gebaat bij een hoofdkussen voor een zijslaper dat goed op hun bewegingen reageert. Zo past het kussen zich aan wisselende houdingen aan, en blijven de nek en rug goed uitgelijnd. Zijslapers slapen vaak het beste op een kussen van een gemiddelde tot wat grotere dikte.
Rugslapers:
Slaap je graag op je rug? Een kussen voor rugslapers dat niet te zacht, maar vooral niet te stevig is slaapt vaak het lekkerst. Rugslapers slapen dan ook vaak goed op een latex hoofdkussen, dat zich aanpast aan hun bewegingen, en voldoende veerkrachtig is. Let erop dat het kussen de juiste hoogte heeft, zodat de nek niet teveel naar voren kantelt.
Buikslapers:
Voor buikslapers kan een latex kussen wat te stevig zijn; er ontstaat dan een te grote kromming in de ruggengraat. Wil je tocht graag een latex kussen proberen, kies dan voor een lagere variant in een zachte uitvoering. Het meest ideale kussen voor een buikslaper is niet dikker dan 12 cm.
Ondersteuning Latex Hoofdkussen
Mensen die andere kussens snel te slap vinden en op zoek zijn naar een kussen met meer body, zullen een latex kussen zeker weten te waarderen. De kussens zijn in allerlei diktes verkrijgbaar, waardoor je zeker een kussen zult vinden dat goed bij je past. Je kunt met name op een latex kussen rekenen als je op zoek bent naar een gemiddelde tot stevige ondersteuning.
Drukverlaging
Omdat latex zich moeiteloos naar je lichaam vormt en ook makkelijk weer terugveert in zijn oorpsronkelijke vorm, wordt je lichaam steeds op de juiste manier ondersteund. Latex is dus een ideaal, drukverlagend materiaal, dat ook voor mensen die last kunnen hebben van drukpunten tijdens hun slaap goed geschikt is.
Vorm Latex Hoofdkussen
Latex hoofdkussens bestaan in verschillende vormen. De twee varianten die je het meest ziet zijn kussens uit één stuk en kussens van latex vlokken. De eerste is steviger en heeft soms een ergonomische steun voor de nek, de tweede lijkt meer op een traditioneel hoofdkussen.
Allergieën
Het is duidelijk dat mensen met een latexallergie er beter aan doen om een kussen van een ander materiaal te kiezen. Mensen die op zoek zijn naar een antibacterieel kussen of een kussen dat op natuurlijke wijze huisstofmijt weert, zullen wel baat hebben bij een latex kussen.
Mensen die erg gevoelig zijn voor geuren, kunnen de geur die een nieuw latex kussen soms kan afgeven als storend ervaren. Ben je erg gevoelig voor geuren, dan is het goed om hier rekening mee te houden.
Vochtregulatie en warmteregulering
Latex is bij uitstek geschikt voor mensen die graag koel slapen; het houdt namelijk in vergelijking met andere responsieve materialen zoals koudschuim een stuk minder warmte vast. Naast het feit dat je door koeler te slapen al wat minder last van vocht zult hebben, is latex ook in staat om het vocht te reguleren. In vergelijking met een ander kussen, zul je op een latex hoofdkussen dus ook droger slapen.
Kwaliteit materialen Latex Hoofdkussen
Latex heeft de naam een groen, duurzaam en natuurlijk product te zijn. Het is goed om te beseffen dat er op het gebied van deze termen nog weinig regelgeving of duidelijkheid bestaat. Wel is er de Global Organic Latex Standard (GOLS), waarin een aantal belangrijke bepalingen zijn opgenomen.
Voor klanten die er belang aan hechten producten te vinden die volgens hoge normen voor sociale verantwoordelijkheid en milieuvriendelijkheid, is het raadzaam om even goed te onderzoeken waar bepaalde claims vandaan komen.
Verder staat latex, absoluut met reden, bekend als een kwalitatief hoogstaand materiaal. Omdat het met verschillende processen gemaakt kan worden, zul je soms ook goedkope latex op de markt zien.
Vaak geldt toch wel dat je krijgt waar je voor betaald. Helemaal in het geval van kussens die met een latex-mix gevuld zijn, is het belangrijk om goed te letten op de materialen waarmee de latex vermengd wordt.
Prijs en proefslapen
De prijzen van latex kussens lopen enigszinds uiteen, maar een kussen dat te goedkoop is, zal vaak niet de duurzaamheid en kwaliteit van een goedkoper kussen hebben. Reken op een prijs van een paar tientjes tot ergonomische kussens die soms wat meer dan honderd euro kosten.
Natuurlijk wil je voor dat geld zeker weten dat je ook écht uitgeruster wakker wordt. Gelukkig is het bij de wat duurdere kussens vaak mogelijk om een aantal nachten proef te slapen. Zo weet je zeker dat je je ideale kussen zult vinden, zonder onnodige kosten te maken.
Top 8 Latex Hoofdkussens
Hoewel het ook van je persoonlijke voorkeuren afhangt op welk kussen je het lekkerst zult slapen, zijn er wel enkele variabelen aan te wijzen die van een latex hoofdkussen en topkussen maken. Een kussen dat wij op nummer 1 hebben staan, kan dus toch voor in jouw specifieke situatie minder geschikt zijn. Bij het samenstellen van de lijst hieronder zijn we uitgegaan van de prijs-kwaliteit verhouding en wijzen we daarna nog een aantal belangrijke voordelen van de verschillende kussens aan, om het maken van een keuze zo makkelijk mogelijk te maken.
Het Plumka Theraflex hoofdkussen is een 100% latex kussen waarvan 50% bestaat uit natuurlatex. Met verschillende steunzones is het ook ideaal voor mensen met nekklachten. Zoals je van het latex materiaal mag verwachten is het een comfortabel materiaal met voldoende veerkracht en een goede vochtregulatie. Dit Plumka kussen is door de horizontale perforaties in het materiaal ook heerlijk zacht. Wanneer je het tijk van dit kussen bekijkt dan valt direct op dat ook hier opnieuw een kwalitatief materiaal Tencel is gebruikt om ervoor te zorgen dat de vochtregulatie optimaal is. Je zult ervaren dat je niet alleen comfortabel maar ook minder warm slaapt.
Specificaties:
Vulling: 100% latex (50% natuurlatex)
Materiaal tijk: Tencel
Type slaper: Zijslaper, rugslaper
Afmetingen: 40 x 60 cm
Vulgewicht: 1.6 Kg
Stevigheid: Medium
Ergonomisch: Ja, neksteun
- Comfortabel hoofdkussen
- 50% Natuurlatex
- Tencel tijk
- Neksteun niet geschikt voor mensen met korte nek
Het Beter Bed hoofdkussen is gevuld met een royale hoeveelheid 100% latex flakes. Dit zorgt voor een kussen dat zich aan kan passen aan elke slaaphouding, terwijl het het lichaam altijd perfect ondersteunt. Dit latex kussen is doordat het gevuld is met latex antibacterieel en antiallergisch, en daarnaast is het voorzien van het Oeko-Tex keurmerk, dat er betekent dat het kussen extra getest is op mogelijke schadelijke stoffen. Je kunt op dit kussen dus met een gerust hart in slaap vallen!
Specificaties:
Vulling: 100% latex flakes
Materiaal tijk: 80% katoen, 20% polyester
Type slaper: Zijslaper, rugslaper, buikslaper
Afmetingen: 70 x 60 cm
Vulgewicht: 2000 gram
Stevigheid: stevig
Ergonomisch: Nee
- Het kussen is royaal gevuld met latex flakes; vind je het kussen toch te dik? Door wat flakes te verwijderen is het kussen perfect aan jouw voorkeuren aan te passen.
- Een scherpe prijs-kwaliteit verhouding.
- Het kussen is een van de zwaardere uit deze lijst.
Het Butterfly kussen van Mahoton heeft een speciaal gepatenteerde kern, die zo geconstrueerd is dat het hoofdgedeelte en het nekgedeelte van het kussen afzonderlijk functioneren. Op deze manier blijven het hoofd en de nek uitstekend in balans en worden de nekwervels optimaal ondersteund. Doordat de nekwervels een klein beetje uitgerekt worden, ontstaat er tractie, die zorgt voor verlichting van nekklachten.
Het kussen bestaat voor 80% uit natuurrubber, en behoudt jarenlang zijn elasticiteit. Daarnaast is het anti-allergische en stofvrije materiaal uitermate geschikt voor mensen met een allergie of cara.
Specificaties:
Vulling: Latex, waarvan 80% natuurrubber
Materiaal tijk: Katoen
Type slaper: Zijslaper, rugslaper
Afmetingen: 60 x 40 cm
Vulgewicht: 1270 gram
Stevigheid: gemiddeld
Ergonomisch: Ja
- Een uitermate comfortabel kussen van gemiddelde stevigheid.
- Zorgt voor perfecte ondersteuning en kan door zijn gepatenteerde kern helpen nekklachten te verlichten.
- Hogere prijsklasse
Wanneer je specifiek op zoek bent naar een kussen dat volledig van natuurlijke materialen gemaakt is, is het Tuur hoofdkussen waarschijnlijk precies wat je zoekt. Met een tijk van biologisch katoen en een vulling van 100% natuurlatex biedt het kussen alle voordelen van deze materialen. Katoen en latex hebben allebei de eigenschap om goed vocht te reguleren, en het antiallergene karakter van latex zorgt voor een comfortabele, gezonde nachtrust.
Specificaties:
Vulling: 100% natuurlatex
Materiaal tijk: Biologisch katoen
Type slaper: Zijslaper, rugslaper, buikslaper
Afmetingen: 60 x 40 cm
Vulgewicht: 1750 gram
Stevigheid: gemiddeld
Ergonomisch: Ja, neksteun
- Op dit hoofdkussen mag je 120 nachten proefslapen, je kunt het dus proberen zonder risico. Daarnaast krijg je 2 jaar garantie op het hoofdkussen.
- Volledig gemaakt van natuurlijk en biologische materialen.
- Doordat het kussen volledig van natuurlatex gemaakt is, is het met zijn totaalgewicht van 2 kilo een zwaarder kussen.
Het Melody comfortkussen van natuurrubber is in verschillende maten en hardheden te verkrijgen. Je kunt dus zelf kiezen of je wat steviger of juist wat zachter wil liggen. Het Dri-release tijk is zo ontworpen dat het tot 40% meer vocht opneemt en 4 keer sneller droogt. Zo blijft het kussen gedurende de hele nacht droger en comfortabeler, ook tijdens hete zomernachten.
Specificaties:
Vulling: 100% natuurlatex
Materiaal tijk: Dri-release tijk
Type slaper: Zijslaper, rugslaper, buikslaper
Afmetingen: 60 x 40 cm
Vulgewicht: afhankelijk van de gekozen stevigheid
Stevigheid: aan te passen
Ergonomisch: Ja
- Het speciale tijk van dit hoofdkussen zorgt voor een nog droger slaapcomfort.
- Je krijgt twee jaar fabrieksgarantie op het kussen.
- Je kan op dit kussen niet proefslapen.
Het latex hoofdkussen van Zwoong bestaat voor 100% uit geperforeerde latex; een van nature al goed ventilerend en vochtregulerend materiaal. De kleine gaatjes die in dit materiaal zijn gemaakt, versterken deze eigenschap voor een optimaal droog en koel comfort tijdens de slaap. Het kussen is daarnaast met probiotica behandeld om de antibacteriele en antiallergische eigenschappen te versterken. De neksteun en latex body van het kussen passen zich perfect aan aan elke slaaphouding en zorgen voor een wat zachter dan gemiddeld slaapcomfort.
Specificaties:
Vulling: 100% geperforeerd latex
Materiaal tijk: Polyester
Type slaper: Zijslaper, rugslaper, buikslaper
Afmetingen: 60 x 40 cm
Vulgewicht: 1600 gram
Stevigheid: gemiddeld
Ergonomisch: Ja, neksteun
- Door de performaties in de latex een uitermate ventilerend hoofdkussen
- Een flexibel kussen, waarop mensen die van wat zachtere kussens houden heerlijk zullen slapen.
- Een relatief plat kussen, dat na verloop van tijd nog iets in kan zakken
Het Zwoong Gelpur Hoofdkussen is ontwikkeld samen met topsporters en maakt gebruik van bestaande en innovatieve slaaptechnologie. Door de aangepaste lagere zones is dit kussen uitermate geschikt voor buikslapers, maar ook veel sporters en mensen met een actief leven slapen op dit kussen heerlijk omdat nek- en rugklachten voorkomen worden. Het kussen is ultra ventilerend en heeft, net als de meeste kussens in deze rubriek, antibacteriële en vochtwerende eigenschappen.
Specificaties:
Vulling: Latex
Materiaal tijk: Polyester
Type slaper: Buikslaper
Afmetingen: 60 x 40 cm
Vulgewicht: 1500 gram
Stevigheid: medium
Ergonomisch: Ja
- 30 nachten gratis proefslapen.
- Ontworpen in samenwerking met topsporters, je bent dus verzekerd van perfecte ergonomische ondersteuning.
- Doordat het kussen speciaal is ontworpen voor buikslapers is het niet voor iedereen geschikt.
Het Ortofelex 2.0 kussen gaat ervan uit dat elk mens uniek is, en is dan ook aan te passen aan jouw wensen. Door de neksteun die in elk kussen is verwerkt, biedt een perfecte ondersteuning voor de rug en nek. Kun je even niet wennen aan de neksteun? Door het kussen 180 graden te draaien, ligt je met je nek in de daarvoor ontworpen uitsparing, die de nek op een andere manier ondersteunt. De overige twee compartimenten kunnen aan je wensen aangepast worden door ze steviger of juist minder stevig te laten vullen.
Specificaties:
Vulling: latex steun
Materiaal tijk: Katoen
Type slaper: Zijslaper, rugslaper, buikslaper
Afmetingen: 60 x 50 cm
Vulgewicht: aan te passen aan je wensen
Stevigheid: afhankelijk van de vulling
Ergonomisch: Ja, neksteun
- Aan jouw specifieke wensen aan te passen en op meerdere manieren te gebruiken
- De tijk van het kussen is behandeld met HealthGuard, dat voor extra bescherming tegen huisstofmijt, schimmels en bacterien zorgt.
- Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
- Geen afneembare hoes
Wat zijn voordelen van een Latex Kussen?
Waar moet je nu op letten, wil je een latex hoofdkussen kopen? Een hoofdkussen doet veel voor je uiteindelijke ligcomfort en slaap, dus het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Waar de één een kussen snel te zacht vindt, zal de ander genieten van een veerkrachtig kussen dat zich snel aan de slaaphouding aanpast. We zetten de eigenschappen van latex voor je op een rijtje:
Ondersteuning: Latex is een responsief materiaal, wat betekent dat het materiaal de vorm van het lichaam moeiteloos volgt als je druk op uitoefent. Dit helpt het kussen om drukpunten rondom de nek te verlichten zodat de wervelkolom tijdens de slaap op de juiste manier uitgelijnd wordt.
Veerkracht: Een latex kussen is zeer veerkrachtig; dus dat het kussen indeukt als je erop gaat liggen, en weer terugveert in zijn oorspronkelijke vorm als je van houding verandert. Voor mensen die ’s nachts veel van houding veranderen, is dit prettig, omdat je niet het gevoel krijgt weg te zakken in je kussen.
Stil: Latex kussen maakt geen geluid als je erop beweegt, dus de kans dat je geluidshinder veroorzaakt tijdens je slaap is bijzonder klein.
Weinig warmte vasthoudend: In tegenstelling tot een traagschuim kussen, dat de neiging heeft om lichaamswarmte meer vast te houden, is latex een materiaal waar je koeler op slaapt.
Duurzaamheid: Zelfs bij langdurig en continue gebruik houdt latex zich goed. Een latex hoofdkussen is dus een investering waar je jaren plezier van hebt.
Antibacterieel: Latex is een materiaal dat van nature bacteriën en huisstofmijt zal weren, voor mensen die hier gevoelig voor zijn is een latex hoofdkussen dus een prima keuze.
Wat zijn de nadelen van een Latex Hoofdkussen?
Kosten: Latex is geen goedkoop materiaal op te produceren, daardoor is een latex kussen in de aanschaf wat duurder. Wanneer je de kosten en de duurzaamheid tegen elkaar afweegt, vallen deze kosten echter weer erg mee.
Gewicht: Hoofdkussens van latex zijn aan de zwaardere kant, als je je kussen gedurende de slaap vaak wilt verplaatsen, zou je dat als een nadeel kunnen ervaren.
Allergieën: Er zijn mensen met een latex-allergie. Voor deze personen is een latex hoofdkussen dan ook niet geschikt.
Hoe kies je een Latex Hoofdkussen?
Na het lezen van deze koopgids sta je misschien te popelen om voor het eerst een latex kussen aan te schaffen of om je huidige kussen te vervangen. Voordat je een definitieve keuze maakt, hebben we nog een aantal dingen waar je op kunt letten, wil je een latex kussen kopen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Latex is een kwalitatief hoogwaardig materiaal, en dat zie je ook terug in de prijs. Een ‘te goedkoop’ kussen kan dus zeker voor een teleurstelling zorgen. Het ligt niet zo lekker of het gaat minder lang mee. Zie een latex hoofdkussen dan ook als een investering; de kussens zijn uitermate duurzaam, en als je nu voor een goede kwaliteit kiest, heb je een kussen in huis waar je jarenlang geweldig op zult slapen.
Synthetisch of Natuurlatex
Veel mensen voelen zich instinctief aangetrokken tot natuurlijke materialen. Dat is logisch en heeft ook zeker een reden, maar ook op een (gedeeltelijk) synthetisch kussen kun je heerlijk slapen. De belangrijkste overweging is hier dat natuurlatex nog minder gevoelig is voor temperatuur en het vocht nog beter zal reguleren. Voor mensen die een kussen snel broeierig aan vinden voelen, is het dus zeker de moeite waard om in natuurlatex te investeren
Neksteun of niet?
Als je gewend bent om op een regulier kussen te slapen, kan overstappen op een kussen met een ergonomische neksteun best even wennen zijn. Een neksteun zorgt ervoor dat je nek en rug perfect ondersteund worden tijdens de slaap, maar kunnen voor mensen die de neiging hebben om veel te draaien ook als lastig worden ervaren. Toch kan het de moeite waard zijn om in het geval van nek- of rugklachten te wennen aan een ergonomisch kussen. Is dit je eerste kussen met een neksteun? Let er dan op dat deze niet te hoog is, zodat je rustig kunt wennen aan een meer ondersteunde slaaphouding.