Beste lezer, welkom bij onze “beste matrashoes” koopgids van 2024 waarin we je alle informatie zullen geven over de aanschaf van een goede matrashoes.

Wanneer je een nieuwe matras aanschaft, wordt er altijd een matrashoes meegeleverd. We hebben er ook zeer veel verschillende soorten van voorbij zien komen.

Matrashoes bescherming voor matras

Het zal je niet verbazen dat er ook veel verschillen zijn. Bovendien is de keuze van een goede matrashoes belangrijk voor je slaapcomfort maar ook levensduur van je matras.

We hebben voor onze test vijf verschillende matrashoezen geselecteerd die naar onze mening het predicaat “beste matrashoes van 2024” kunnen krijgen.

Hierbij hebben we eerste instantie de selectie gebaseerd op basis van ervaring, prijs, kwaliteit, materiaal, vochtregulatie, onderhoud, levensduur, garantie, gebruiksvriendelijkheid en ervaringen van klanten. 

Onderstaande 5 matrashoezen zijn wat ons betreft de beste modellen die we hierbij onderling hebben vergeleken. Een keuze voor een van deze matrashoezen verzekert je er in ieder geval van dat je altijd een goede keuze maakt. 

Benieuwd naar het volledige resultaat? Lees dan vooral even verder.

Overzicht 5 beste matrashoezen

Ben je al benieuwd welke matrashoezen wij hebben geselecteerd? In onderstaande overzicht zie je direct welke vijf matrashoezen wij hebben beoordeeld. Natuurlijk kun je verderop in deze koopgids de individuele testresultaten lezen.

Wat is een matrashoes?

Een matrashoes is onmisbaar als je wilt dat je matras lang meegaat. En als je houdt van hygiëne en comfort. Vervang de hoes eerder dan je matras, want dat is veel goedkoper.

Een matrashoes is een dunne laag die je matras beschermt. Meestal bevestig je hem om je matras en maak je hem dicht met een rits. Hij is gemakkelijk te verwijderen en dus ook goed uit te wassen.

Het gaat hierbij dus niet om een topmatras. Een matrashoes is veel dunner. De belangrijkste functie van matrashoezen is dat ze de levensduur van je matras verlengen en dat de hygiëne en het slaapcomfort in bed oké blijven.

Wat zijn de voordelen van een matrashoes?

Waarom zou je een matrashoes kopen? Is het echt wel nodig om hem te vervangen? Lees hieronder wat de belangrijkste eigenschappen van een matrashoes zijn. En waarom je deze dus zeker wel of niet zou aanschaffen.

  • Bescherming van het matras tegen zweet, vocht of slijtage: Zoals de naam al vertelt, beschermt een matrashoes je matras. Waartegen de hoes je matras precies beschermt, hangt af van de matrashoes die je koopt. Veel matrashoezen beschermen je matras tegen vuil, zweet, vloeistoffen en huisstofmijt. Verder slijt het matras minder snel door het extra laagje dat de hoes biedt.
  • Langere levensduur matras: Een matrashoes verlengt de levensduur van je matras. Dit is met name het geval bij een waterdichte hoes. Maar ook andere matrashoezen beschermen je matras en voorkomen dat deze snel slijt.
  • Extra hygiëne en minder snel last van allergie: Een matras zelf kun je niet uitwassen. Hooguit ga je er regelmatig met de stofzuiger overheen. Je wilt niet weten hoeveel stof, huisstofmijt en bacteriën er na verloop van tijd huishouden in jouw matras.

    Een matrashoes was je gemakkelijk uit. Meestal zelfs op 60 graden, zodat huisstofmijt het loodje legt. Een aantal hoezen hebben ook een antibacteriële behandeling gehad. Na verloop van tijd is ook een matrashoes aan vervanging toe, maar uiteraard kost dit je veel minder geld dan wanneer je een compleet nieuw matras koopt.

    Is je matras al ouder en vraag je jezelf af of het dan nog zinvol is om een matrashoes te kopen? Dat is zeker het geval, want de allergenen die al in het matras zitten, worden op die manier geïsoleerd. Nieuwe huidcellen, vuil, huisstofmijt en allergenen worden vervolgens tegengehouden en jij geniet van een gezondere slaap.

Is een matrasbeschermhoes noodzakelijk?

Een hoes over je matras is zeker nuttig. Hij beschermt jouw matras tegen vocht en zweet. Elke nacht verliezen we aardig wat vocht. Heb je geen matrashoes, dan absorbeert je matras het vocht. Dit zorgt voor een snellere slijtage.

Een ander groot voordeel van een matrasbeschermhoes is dat je lakens minder snel glijden en verschuiven. Het extra dunne laagje van de matrashoes verhoogt bovendien je slaapcomfort.

Al deze redenen maken een matrashoes echter niet noodzakelijk. Of deze hoes helemaal nodig is, hangt ook af van jouw eigen voorkeur. Het is in ieder geval wel aan te raden om je matras te beschermen met een matrashoes.

Heb je last van een allergie, dan is een matrashoes wel noodzakelijk. De hoes voorkomt de verspreiding van huisstofmijt. Heb je namelijk geen matrashoes, dan komen de mijten onherroepelijk in je matras terecht. En daar krijg je ze niet meer uit.

Welke soorten matrashoezen zijn er?

Standaard matrashoes met rits

Met een standaard matrashoes is je matras weer als nieuw. Meestal heeft hij een handige ritssluiting waardoor je hem eenvoudig kunt losmaken en reinigen. Dit product is in allerlei afmetingen verkrijgbaar, zodat de hoes perfect om je matras past.

Luxe matrashoes

Je hebt goedkope matrashoezen, maar er zijn ook duurdere en luxere varianten verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een THERMOCOOL™ matrashoes. Deze hoes is gemaakt van luxe weefsel met speciale eigenschappen. Deze hoes past zich namelijk aan je lichaamstemperatuur aan, zodat je minder transpireert. Deze hoes is geschikt voor een matraskern van ongeveer 20 cm dik.

Incontinentie matrashoes

Incontinentie matrashoezen hebben verschillende coatingslagen. Daardoor is de matrashoes voor 100% waterdicht. Toch is en blijft de hoes soepel, ademend en zacht. Deze eigenschappen blijven behouden, ook na veelvuldig wassen van de matrashoes.

Matrashoes incontinentie

Anti allergie matrashoes

Een anti allergie matrashoes heeft verschillende coatingslagen. Zoek je een optimale bescherming tegen huisstofmijten, bacteriën en bedwantsen, dan is deze matrashoes perfect.

Ecologisch katoenen matrashoes

Deze matrashoezen zijn volledig van natuurlijke materialen gemaakt. Ze voelen heerlijk zacht aan en zijn goed waterdicht. Doordat ze nog iets zachter zijn dan de standaard katoensoorten, is er nog minder kans op huidirritaties.

Waar moet een goede matrashoes aan voldoen?

Je bent er inmiddels van overtuigd dat je een matrashoes nodig hebt. Wellicht wil je er geen hele grote bedragen aan uitgeven. Gelukkig hoeft dat meestal ook niet bij een matrashoes. Toch wil je wel een matrashoes die goed is. Waar moet deze dan minimaal aan voldoen?

Materiaal

Neem een matrashoes die gemaakt is van materialen van hoogwaardige kwaliteit. Dan weet je zeker dat je matras goed beschermd wordt. Je wilt uiteraard niet dat je een matrashoes hebt en dat er toch nog vuil doorheen komt. Het materiaal moet ook bestand zijn tegen regelmatig wassen in de wasmachine. Katoen is wat dit betreft altijd een aanrader, maar er zijn zeker ook andere materialen van hoogwaardige kwaliteit.

Waterdicht

Niet alle matrashoezen zijn waterdicht. Toch is dat wel een eigenschap die een goede matrashoes moet bezitten. Zeker als je een matrashoes koopt voor een jonger kind of voor een persoon die snel zweet of bijvoorbeeld graag nog iets eet of drinkt in bed.

Top 5 beste matrashoezen

Welke matrashoes kun je het beste kopen? Wij maakten alvast een handige top 5 voor je. Elk van deze modellen is van goede kwaliteit. De verschillen zitten hem met name in het gebruikte materiaalsoort, de verschillende functionaliteiten en de prijs.

100% badstof matrashoes met rits
2. Tural Matrashoes

Je hebt nog een goed matras, maar de matrashoes is aan vervanging toe? Dan is deze Tural matrashoes wellicht een goede keus. Je kunt tenslotte pas met een gerust hart slapen gaan als je weet dat je in een fris bed ligt.

Je matras is niet uit te wassen, maar een goede hoes wel. Ook deze matrashoes is uitstekend te reinigen. Als je kijkt naar de verschillende producten, dan zie je dat deze matrashoes redelijk goedkoop is.

Hij is gemaakt van katoenen badstof. Katoen absorbeert zeer goed. De matrashoes heeft een handige ritssluiting, dus je kunt de tijk makkelijk uitwassen. Een schoon bed is tenslotte een voorwaarde voor een goede nachtrust. De matrashoes van Tural beschermt tegen stof en vuil. Dankzij de elasticiteit van de stof breng je de hoes makkelijk over je matraskern aan.

Voordelen:
  • Prijs/kwaliteit verhouding
  • Ademt en absorbeert
  • Past perfect
  • Wasbaar op 60 graden
  • Soepele stof
  • Beschermt tegen vuil en stof
  • Kan in de droger
Nadelen:
  • Niet in alle maten verkrijgbaar
ACTUELE PRIJS
Goed vochtregulerend
5. Pure Home Cotton matrashoes

Deze waterdichte matrashoes biedt een optimale bescherming tegen slijtage, huisstofmijt en vuil. Een groot voordeel van deze matrashoes is dat hij wasbaar is op 60 graden. Je weet bij deze temperatuur zeker dat alle bacteriën en huisstofmijten dood zijn. Dit is een belangrijke voorwaarde wanneer een matrashoes antiallergisch moet zijn.

Verder heeft de matrashoes goede vochtregulerende eigenschappen. Als je deze hoes vergelijkt met de verschillende soorten matrashoezen, valt op dat hij gemaakt is van zachte, ademende stof van extra luxe kwaliteit. Je ligt daarom heerlijk op deze matrashoes en warmte en zweet worden uitstekend geabsorbeerd. Op die manier komt het vocht en vuil niet bij je matras terecht.

Voordelen:
  • Luxe kwaliteit stof
  • Antiallergisch
  • Absorbeert vocht
  • Wasbaar tot 60 graden
  • Waterdicht
  • Zacht
  • Beschermt uitstekend tegen vocht en vuil
Nadelen:
  • Kan niet in de droger
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matrashoes?

Formaat

Let op het formaat van je nieuwe matrashoes. Heb je een dubbeldoeks of enkel matrashoes nodig? Veel matrashoezen zijn gemaakt van elastisch dubbeldoek. Er zijn verschillende hoekhoogtes, zodat je rekening kunt houden met de dikte van je matras.

Materiaalsoort

Welk materiaal wil je voor je matrasbeschermhoes? Let er in ieder geval op dat je materiaal van hoogwaardige kwaliteit neemt. Die beschermen je matras namelijk beter tegen slijtage, je ligt fijner in bed en je weet zeker dat er echt geen vocht en vuil doorheen komt. Ook moet het materiaal van de matrashoes goed bestand zijn tegen regelmatig wassen. Met katoen weet je zeker dat dit mogelijk is, maar er zijn bijvoorbeeld ook materialen waarbij je nog meer comfort ervaart. Het is maar net hoe luxe je het wilt. En hoeveel budget je hebt.

  • Wel of geen antibacteriële behandeling: Heb je vrij veel last van allergieën, dan kan het verstandig zijn om een matrashoes te kopen dat een antibacteriële behandeling heeft ondergaan. Natuurlijk was je zo’n hoes ook nog regelmatig uit, maar je hoeft absoluut niet bang te zijn voor klachten als gevolg van bacteriën en huisstofmijt.
  • Anti allergie of niet: Huisstofmijten hebben het vaak goed naar hun zin in onze bedden. Ze kunnen je nachtrust aardig verstoren wanneer je allergisch bent. Helaas dringen allergenen vrij makkelijk door het oppervlak van een matras. Met alleen een stofzuiger krijg je ze er echt niet meer uit. Een matrashoes die anti allergisch is, kan je daarom goede diensten bewijzen. Hier kunnen de allergenen absoluut niet doorheen. Bovendien zijn de anti allergene matrashoezen altijd te reinigen in de wasmachine. Ben je voor je gevoel al te laat en had je nu nog geen anti allergene matrashoes, dan is het zeker nog verstandig om er een te kopen. De juiste matrashoes isoleert de allergenen in het matras namelijk, zodat jij er toch geen last meer van hebt. En je kunt het aanschaffen van een heel nieuw matras op deze manier nog even uitstellen.
  • Waterdicht: Zeker als je een matrashoes voor een kind koopt, is het belangrijk dat deze waterdicht is. Welk kind heeft er ’s nachts nu nooit een ongelukje? Ben je zelf bekend met incontinentie, dan is deze eigenschap ook cruciaal. Ditzelfde geldt voor mensen die graag nog een glaasje drinken in bed of voor personen die overmatig zweten.
  • Verkoelend: Sommige mensen hebben het snel warm in bed. Het is niet prettig wanneer je beddengoed elke nacht klam is van het zweet. Matrassen hebben soms ook speciale eigenschappen waardoor je het sneller warm hebt in bed. Zeker als personen rond de overgang zitten, is het belangrijk om een matrashoes te kiezen dat het slaapoppervlak koelt. Dat kan ook bij matrassen, maar misschien wil je je huidige matras nog niet vervangen. Een matrashoes die koelt is vaak voorzien van een speciaal koelcomponent. Denk hierbij onder meer aan faseovergangsmateriaal en aan eucalyptusvezel.
  • Afritsbaar en wasbaar: De meeste matrashoezen zijn afritsbaar, maar het is zeker een aandachtspuntje om even op te letten. Een matrashoes kan over het algemeen in de wasmachine. Niet altijd in de droger, dus kijk even of dat voor jou belangrijk is. Waar je zeker ook even naar moet kijken is de temperatuur waarop de hoes gewassen kan worden. Heb je last van allergieën, dan is het prettig als je de hoes op 60 graden kunt reinigen. En is het voor jou een voorwaarde dat de hoes in de droger kan?

Koopadvies

Welke matrashoes kun jij nu het beste kopen? Dit is voor het grootste gedeelte afhankelijk van je persoonlijke wensen. Kies in ieder geval voor een hoes waarbij je een comfortabel ligoppervlak hebt. Wat is je budget voor de aanschaf van een matrashoes? Is het belangrijk dat de hoes antiallergeen is? Ben jij zo iemand die het snel warm heeft in bed, kies dan voor een hoes met extra verkoelende effecten.

Veelgestelde vragen

Een matrashoes en een tijk betekenen eigenlijk hetzelfde. De matrashoes wordt ook wel een tijk genoemd. Zowel tijken als matrashoezen zijn bedoeld om je matras te beschermen. Ook zijn ze beiden los te maken en dus uit te wassen.

1. Verwijder de oude matrashoes.

2. Je zet de oude kern op zijn zij.

3. Leg de dichte zij van de nieuwe hoes op de zijkant van het matras en laat de flappen om de kern heen vallen.

4. Leg de kern met de hoes op het bed.

5. Rits de nieuwe matrashoes dicht.

Een waterdichte matrashoes is heel belangrijk als je een hoes koopt voor het matras van je kind. Zij hebben immers nog weleens een ongelukje. Ook mensen die last hebben van incontinentie of overmatig zweten tijdens de slaap hebben een waterdichte matrashoes nodig. Drink of eet je graag in bed, dan is een waterdicht model ook aan te raden.

Een matrashoes is veel dunner dan een topper. Een matrashoes is uiteraard een stukje dikker dan je hoeslakens, maar een topmatras is minstens een aantal centimeter dik. Meestal zelfs wel een centimeter of 7. Een topmatras beschermt ook het matras, maar is ook voornamelijk wel bedoeld voor je eigen comfort. Een matrashoes gebruik je in de eerste plaats om je matras te beschermen.

Het materiaal dat je het beste kunt nemen is allereerst afhankelijk van je persoonlijke wensen. Daarnaast is katoen prettig materiaal voor een matrasbeschermhoes. Katoenen hoezen zijn namelijk absorberend en duurzaam. Ook zijn ze wasbaar op 60 graden en behouden ook na vaak wassen goed hun vorm.