Ben je op zoek naar het beste kinderkussen? Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Je wilt in de eerste plaats dat je kind blij is met zijn leven, maar tegelijkertijd hecht je ook veel waarde aan zijn gezondheid.

Voor kinderen is het belangrijk om dagelijks te genieten van een optimale nachtrust. Wanneer je kind slecht slaapt, dan kan hij of zij zich slechter concentreren. Om die reden is het ook geen slecht idee om een hoogwaardig kinderkussen voor je kind aan te kopen.

Beste Kinderkussen

Tegenwoordig leven we in een tijdperk met oneindig veel keuzes. Wanneer je op internet kijkt, dan zie je al snel dat er verschillende kussens verkrijgbaar zijn. Maar jij wilt uiteraard een geschikt kinderkussen voor je kind kopen. Maar waar moet je dan precies naar kijken? Dat is een terechte vraag en veel ouders zitten daarmee in de knoop. Met deze koopgids weet jij altijd het juiste kussen te vinden!

Overzicht beste kinderkussens

Ben je benieuwd welke kinderkussen wij hebben geselecteerd? Hieronder vind je alvast de beste kinderkussens van 2024. Neem gerust een kijkje of bekijk ze meer in detail verderop in deze koopgids.

Wat is een kinderkussen precies?

Laten we eerst even dieper ingaan op het fenomeen kinderkussen. Misschien weet je nog niet precies wat het is. Je bent ongetwijfeld bekend met normale slaapkussens. Een kinderkussen is speciaal gemaakt voor jonge kinderen. Kinderen zijn immers nog in de groei en het is belangrijk dat ze aangenaam liggen. Daarmee voorkom je fysieke problemen op de korte en op de lange termijn.

Veel ouders denken ook dat baby’s kussens nodig hebben. Dit is niet het geval, want een kinderkussen is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Het is overigens verstandig om vooraf altijd medisch advies in te winnen. Bovendien is het belangrijk om voor een veilig kussen te gaan. De meeste kussens die in Nederland worden verkocht zijn gelukkig voorzien van veiligheidscertificaten. Overigens zijn er ook nog de kussens voor peuters die vaak net iets platter zijn maar eigenlijk ook hetzelfde als een kinderkussen.

Welke soorten kinderkussens zijn er?

We gaven in de inleiding al aan dat er verschillende soorten kussens voor kinderen in de omloop zijn. Laten we even kort de belangrijkste kinderkussens bespreken. In de eerste plaats kun je kiezen voor een zogenaamde meegroei kinderkussen. Een dergelijk kussen is geschikt voor jonge kinderen in de groei. Ook kun je voor een ergonomisch kinderkussen gaan. Daarmee voorkom je fysieke problemen tijdens het slapen.

Je hebt niet alleen verschillende type kussens, maar tegelijkertijd worden ze ook gemaakt van verschillende materialen. In veel webshops kun je een kinderkussen van polyester kopen. Daarnaast zijn er ook synthetische en katoenen kussens verkrijgbaar. Wil je een kinderkussen van hoogwaardige kwaliteit aankopen en hecht je waarde aan natuurlijke materialen? Ga dan voor een kinderkussen van bamboe of latex. Elk type materiaal kent zijn voordelen en nadelen.

Top 7 beste kinderkussens van dit moment

Het is lastig om het juiste kinderkussen voor je kind te kiezen, aangezien er een groot aanbod is. Om die reden zullen we je even wat inspiratie geven. In dit gedeelte van het artikel gaan we in op de zeven beste kinderkussens van dit moment.

Beste Kinderkussen
1. AeroSleep Safesleep hoofdkussen voor baby en kleuters
5.0

Dit prachtige hoofdkussen is ideaal voor de rugslaper en de zijslaper. Het merk AeroSleep staat bekend om zijn hoogwaardige 3D-technologie. Het kinderkussen is beschikbaar in verschillende maten en is gemaakt voor peuters en kleuters.

Voordelen:
 • Wetenschappelijk getest door onafhankelijke instituten
 • Het kussen is voorzien van de belangrijkste certificaten. Daarmee voldoet het kussen aan de strenge Europese normen
 • Het kinderkussen is in de hoogte aanpasbaar dankzij het geavanceerde systeem van AeroSleep
 • Het kinderkussen is wasbaar op 60 graden en daarmee duurzaam
Nadelen:
 • Het design is tamelijk standaard. Het is voornamelijk een functioneel kinderkussen
 • Sommige consumenten vinden het kussen te hard en stellen dat de omranding ook voelbaar is.
ACTUELE PRIJS
Goede prijs / Kwaliteit
2. Kinderkussen van het merk Slapie
5.0

Dit kinderkussen kent een bijzonder fraai design. Het kinderkussen is voorzien van een leuke smiley. Dit kussen is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf twee jaar. Het is een prima kussen om mee te beginnen.

Voordelen:
 • Het dunne kussen geeft een goede ondersteuning aan het hoofd van je kind
 • Het kinderkussen is gemaakt van synthetische vezelbolletjes. Dankzij deze hoogwaardige materialen heeft het kussen een ventilerende werking
 • Je kunt het kinderkussen ook aanpassen dankzij de ritssluiting. Daarmee kun je vulling in het kussen verwijderen of je kunt het kussen bijvullen. Daarmee creëer je altijd de ideale dikte
 • Dit kinderkussen van Slapie is niet alleen functioneel, maar tegelijkertijd is er nagedacht over het uiterlijk. Dit maakt het een geweldig kinderkussen voor peuters en kleuters
Nadelen:
 • Het is een vrij eenvoudig kussen dat vooral geschikt is voor rugslapers
ACTUELE PRIJS
Onze keus
3. Kinderkussen van Polydaun
4.5

Dit prachtige kussen van het merk Polydaun is zeer geavanceerd. Het kussen heeft namelijk een speciaal ventilatiesysteem. De vulling bestaat uit kunstvezel en dit wordt als zeer zacht materiaal gezien. Het kussen kan worden gebruikt door buikslapers, rugslapers en zijslapers. Dit kinderkussen is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Voordelen:
 • Je kunt het kussen in de wasmachine wassen (maximaal 40 graden)
 • Met de speciale ventilerende werking slaapt je kind optimaal
 • Het kussen voldoet aan de strenge Europese normen
Nadelen:
 • Het design is eenvoudig
ACTUELE PRIJS
Beste Meegroei Hoofdkussen
4. Meegroeikinderkussen van Princess Lince
4.5

Op jonge leeftijd groeien kinderen snel en dit kussen groeit met je kind mee. Het kussen is voorzien van vezelbolletjes. De vezelbolletjes zijn zacht en hol en dit maakt het kussen geschikt voor kinderen die van een zachte vulling houden.

Voordelen:
 • Je krijgt veel voor een aangename prijs
 • Het hoofdkussen heeft een antiallergische werking. Je hebt dus geen last van huisstofmijt, bacteriën en schimmels.
 • Dit hoofdkussen is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het bevat 100% percal katoen en ook is het kussen voorzien van een gewatteerde tijkvulling
Nadelen:
 • Het kussen is vooral geschikt voor zijslapers. Is je kind een rugslaper of een buikslaper? Dan kun je beter voor een ander kussen gaan.
ACTUELE PRIJS
Beste Anti-allergeen kussen
5. Kinderkussen van het merk iSleep
4.5

Dit luchtige kussen is voorzien van 240 gram holle vezels. Ook is het kussen voorzien van tijk dat is gemaakt van 100% katoen. Het kussen is zacht en daarom ideaal voor jonge kinderen.

Voordelen:
 • Door de afmetingen 40x60 cm is dit is een ideaal kinderkussen
 • Dankzij de antiallergische werking draagt dit kussen bij aan een goede gezondheid
 • Het kussen is wasbaar tot 60 graden. Je houdt het kussen op de lange termijn gemakkelijk schoon en dit is goed voor de duurzaamheid
 • Het kussen is geschikt voor alle type slapers.
Nadelen:
 • Er is bij de productie van het kinderkussen geen aandacht naar het design gegaan
ACTUELE PRIJS
Beste Startterskussen
6. Kinderkussen van Slaap Vaak
4.0

Het merk Slaap Vaak produceert aantrekkelijke kussens voor de jongste kinderen. Dit kinderkussen van Slaap Vaak is een echt starterskussen. Geschikt voor jonge kinderen die graag kennis willen maken met een echt kussen. Met de standaard afmetingen 60 x 70 cm is dit kussen geschikt voor standaard kussenslopen.

Voordelen:
 • Dit kinderkussen is te wassen tot 40 graden.
 • Je kunt de dikte van het kussen handmatig aanpassen dankzij de rits
 • De kern van het kussen is voorzien van 100% hoogwaardig katoen
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Kinderkussen met print
7. Een dierenkussen voor kinderen
4.0

Kinderkussens moeten aan twee belangrijke voorwaarden voldoen. In de eerste plaats moet de kwaliteit goed zijn, maar daarnaast speelt de esthetiek ook een rol. Op dit prachtige kussen staat een mooie uil. De makers hebben het kussen gevuld met polyester en dit zorgt voor een 'medium' stevigheid.

Voordelen:
 • Gemaakt van 100% katoen en daardoor duurzaam
 • Met dit originele kussen geef je de kinderkamer een boost
 • Het kussen is geschikt voor kinderen die op hun buik, rug of zij slapen.
Nadelen:
 • Met de afmetingen 40 x 40 cm is dit een relatief klein kussen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf het beste kinderkussen?

In de vorige alinea’s bespraken wij enkele populaire kussens. Maar waar moet je over het algemeen rekening mee houden bij de aankoop?

Materiaal tijk

De tijk wordt aangebracht op de kern van het matras. Om die reden moet de tijk zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal. Kijk goed welk materiaal past bij de slaapvoorkeuren van je kind. Meestal wordt bij de productomschrijving aangegeven wat de voordelen en nadelen van het materiaal zijn.

Materiaal vulling

De vulling is het fundament van een kinderkussen. Daarmee wordt namelijk de stevigheid bepaald. De meeste kinderen houden van een zachte vulling, maar bepaalde materialen zorgen ook voor een ‘medium’ of ‘harde’ stevigheid.

Formaat

De meeste kinderkussens hebben een relatief klein formaat. Dit komt omdat ze speciaal zijn gemaakt voor jonge kinderen. Doorgaans geldt dat hoe kleiner je kind is, hoe kleiner het kussen. De meeste kussens hebben een standaard formaat, zodat ze qua afmetingen aansluiten bij de standaard kussenslopen.

Dikte

Sommige kinderen vinden het fijn om op een dik kussen te slapen, maar andere kinderen prefereren weer een dun kussen. Veel kinderkussens hebben een standaard dikte, maar er zijn gelukkig ook kinderkussens met een rits. Dan kun je zelf een deel van de vulling uit het kussen halen.

Stevigheid

Kijk altijd goed naar de stevigheid van het kussen. Dit wordt vrijwel altijd aangegeven in de productomschrijving. Je hebt de keuze uit ‘zacht’, ‘medium’ en ‘hard’.

Ergonomisch

Een kussen moet niet alleen aangenaam liggen, maar tegelijkertijd ook iets bijdragen aan de fysieke gezondheid. Ga daarom voor een ergonomisch kussen. Een dergelijk kussen houdt rekening met de rug en de nek.

Type slaper

In principe zijn er drie type slapers. Je hebt buikslapers, rugslapers en zijslapers. Sommige kussens worden speciaal voor een bepaalde slaper gemaakt, terwijl er tegelijkertijd ook universele kinderkussens op de markt zijn. Wil je weten voor welk type slaper het kussen geschikt is? Lees dan goed de productspecificaties door, want daar wordt het doorgaans aangegeven.

Antiallergische werking

Veel kinderen hebben last van allergieën. (1) Het is vervelend om een allergie te hebben en je wilt dan ook dat een kinderkussen allergische reacties voorkomt. Ga daarom altijd voor een kussen met een antibacteriële werking.

Onderhoud

De aankoop van een kussen voor kinderen is een flinke investering en daarom wil je er langdurig van genieten. Daarom moet een kussen ook onderhoudsarm zijn. Vuil en andere viezigheid moeten gemakkelijk te verwijderen zijn, zodat het kussen langdurig in goede staat blijft.

Wasvoorschrift

Lees altijd goed de wasvoorschriften door. De meeste kinderkussens kunnen prima in de wasmachine, maar kijk wel goed naar het maximaal aantal graden.

Prijs en garantie

Heb je slechts een beperkt budget voor een kinderkussen? Zoek dan via een handig filtersysteem binnen een bepaalde prijscategorie. Het filtersysteem weergeeft dan enkel de kussens binnen die prijscategorie en dit maakt het voor jou gemakkelijker om binnen je budget te zoeken. Lees ook altijd goed de garantievoorwaarden door, want die kunnen per merk en webshop verschillen.

Koopadvies voor kinderkussens

Met een goede voorbereiding vind je ongetwijfeld een mooi kussen voor je kind. Ga niet direct online zoeken naar een kinderkussen. Vraag eerst aan je kind wat hij of zij precies voor ogen heeft. Misschien heeft je kind een voorkeur voor een speciaal design of een specifieke kleur of print.

Wanneer je ook de prijs belangrijk is dan zie je direct welke kussens in de aanbieding is en ook de verschillende prijzen worden overzichtelijk weergegeven. Maak vervolgens een lijstje van de aantrekkelijkste kussens en vergelijk de verschillende productspecificaties met elkaar.

Beoordelingen van klanten

Omdat wij het belangrijk vinden wat klanten van hun kinderkussen vinden hier een aantal reviews over de door ons geselecteerde producten.

Geweldige kussen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Goed luchtdoorlatend en je kan zelf de dikte bepalen met uitneembare vulling.
Mijn zoontje slaapt er heerlijk op.
DeniseFD

Fijn kussen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Fijn starterskussen. Destijds voor ons zoontje gekocht en nu 3 jaar later voor onze dochter precies dezelfde besteld omdat we het een fijn kussen vinden.
Laurie86

Geweldig kinderkussen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Mijn 12-jarige heeft liever geen dik kussen, maar wil wel iets zachts onder zijn hoofd. Na een lange zoektocht is hij helemaal tevreden met dit kussen, vooral omdat het zijn vorm behoudt. De wafelstructuur vond hij niet zo fijn, maar dat is opgelost met een molton sloop. Hij slaapt er heerlijk onder.
Cinderella

Fijn kinderkussen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Fijn kussen voor kinderen omdat de vulling er makkelijk uitgehaald kan worden zonder dat het kussen zijn vorm verliest.
Linda2560

Lekker slapen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Zeer tevreden! Dochtertje kan nu heerlijk slapen ! Een aanrader voor iedereen die een superzacht en dik kinder hoofdkussen zoekt 🙂
Tansuk

Fijn en zacht kinderkussen

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Zacht kussenvulling en zachte tijk. Met rits om vulling eruit te halen. Ik vond het kussen iets aan de dikke kant om mee te beginnen, heb er wat uitgehaald en bewaar dit om later weer mee bij te vullen. Zoontje slaapt er heerlijk op!
JvRaal

Veelgestelde vragen

Een kinderkussen heeft doorgaans kleinere afmetingen dan een gewoon kussen. Daarnaast wordt er bij de productie van een kinderkussen rekening gehouden met de snelle groei van een kind. Ook hebben kussens voor kinderen een meer kinderlijke uitstraling.

Het is uiteraard niet verplicht om een speciaal kussen voor je kind te kopen, maar verstandig is het wel. Het is immers belangrijk dat je kind goed slaapt. Kussens voor kinderen hebben doorgaans een leuk design. Ze maken het interieur van de kinderkamer daarmee krachtiger.

Kussen worden van verschillende materialen gemaakt. Het beste materiaal is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Uiteraard zijn er wel bepaalde hoogwaardige materialen en daar betaal je dan ook iets meer voor. Denk aan de materialen katoen en latex.

De prijs is van afhankelijk van veel factoren. Denk aan het merk, type materiaal en de afmetingen. Gemiddeld kost een kussen voor kinderen tussen de twintig en vijftig euro.

Bronnen:

 1. Allergie bij kinderen. Alles over allergie: Gevonden op 11 – 02- 2023 op:
  https://allesoverallergie.nl/pages/kinderen