Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je fysieke en mentale gezondheid. Tijdens het slapen kunnen je spieren zich rustig herstellen en krijgen je hersenen de tijd om de emoties van de voorbije dag te verwerken. Als je goed slaapt, voel je je uitgerust en vat je de dag vol energie aan.

Hoe lang kan je zonder slaap, daar gaan we het in dit artikel over hebben. We gaan na wanneer je over een slaaptekort spreekt en wat de gevolgen op mentaal en fysiek vlak zijn.

Hoe lang kan je zonder slaap

Op deze manier wordt het je meteen duidelijk hoe belangrijk slaap is en hoe ernstig een slaaptekort wel niet is.

Goed slapen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor heel wat mensen is het namelijk erg moeilijk om elke nacht voldoende te slapen. Het dagelijks leven is ontzettend druk en het werk of de familiale omstandigheden veroorzaken al snel stress. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap valt en dat er een slaaptekort ontstaat.

Wat is een slaaptekort?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je minstens zes uur per nacht moet slapen om uitgerust wakker te worden. Zodra je minder dan zes uur slaapt, heb je te maken met een slaaptekort. Ook als je ‘s nachts onrustig slaapt en meerdere malen wakker wordt, spreken we over een slaaptekort. (1)

Een slaaptekort brengt heel wat gevolgen met zich mee. Je voelt je meteen erg vermoeid en je krijg sneller angstaanvallen. Verder hebben mensen met een slaaptekort ook vaak last van chronische stress en zijn ze erg ongeduldig en prikkelbaar.

In Nederland slaapt ongeveer een derde van de bevolking slecht en onvoldoende. Het slaapgebrek wordt voornamelijk veroorzaakt door spannende, trieste of stressvolle situaties, zoals een geboorte of een nieuw project op je werk. Iedereen krijgt op een gegeven moment wel eens met een slaaptekort te maken en voor sommigen vormt het een vast onderdeel van het leven.

Een slaaptekort oplossen is niet eenvoudig. Je kan slaappillen slikken, vroeger naar bed gaan of mediteren, maar een vast en constant slaapritme is het enige dat echt helpt. Het is erg belangrijk dat je een duidelijk patroon aanneemt en dat je dit dagelijks volgt. Je lichaam went erg snel aan dit ritme en je zal meteen meer en beter slapen.

Wat gebeurt er als je niet slaapt?

Iedereen krijgt op een gegeven moment wel eens met slaapproblemen te maken. Bepaalde situaties, zoals stress op het werk of problemen thuis, leiden al snel tot slapeloze nachten. Sommige mensen lijden dan weer aan een slaapstoornis. Een slaapstoornis verstoort de nachtrust enorm en kan voor een permanent slaaptekort zorgen.

Slaapgebrek brengt heel wat nare gevolgen met zich mee. Eerst en vooral zal je heel wat fysieke klachten krijgen. Je spieren kunnen niet rusten en zullen steeds pijnlijker aanvoelen. Je hebt niet voldoende energie om de verschillende huishoudelijke taken uit te voeren en ook op je werk zal de productiviteit meteen dalen.

Weinig of geen slaap heeft ook een enorme invloed op je mentale welzijn. Je kan je niet concentreren, je bent erg prikkelbaar en je hebt moeilijkheden om keuzes te maken. Hoe langer je slecht (of niet) slaapt, hoe slechter je je zal voelen.

De negatieve effecten van een slaaptekort duiken ongeveer na 24 uur zonder slaap op. Na een dag zonder slaap kan je je toestand vergelijken met iemand die alcohol heeft gedronken. Bovendien verslechtert je toestand na de eerste 24 uur enorm snel. Een slaaptekort is dan ook veel gevaarlijker dan het op het eerste zich lijkt en je wordt al snel een gevaar voor jezelf en voor je naaste omgeving.

Hoe lang kan een mens zonder slaap?

Na 24 uur zonder slaap duiken de eerste ernstige effecten op. Je lichaam werkt niet meer mee en je hebt totaal geen energie. Zelfs de kleinste taak kost je ongelooflijk veel kracht en je hebt steeds meer moeite om duidelijk te communiceren.

Deze gevolgen worden vervolgens alleen maar erger. Je geheugen wordt aangetast en je beoordelingsvermogen verslechtert aanzienlijk. Je bent ontzettend verward en je kan je erg moeilijk concentreren. Bovendien gaat je toestand er voortdurend op achteruit. Per uur dat je langer wakker blijft, zal je nieuwe klachten ontwikkelen.

Mensen die lang niet slapen, brengen de productiviteit van een bedrijf in gevaar. Ze handelen niet alleen erg sloom, ze beseffen ook vaak niet wanneer ze fouten maken. Deze onoplettendheid kan een onderneming erg veel geld kosten. Bovendien beschadigen deze fouten de reputatie van het bedrijf en hebben ze een enorme impact op de omzet van de onderneming.

Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap op de lange termijn?

De gevolgen van een of twee slapeloze nachten zijn vrij mild. Na drie dagen treden er echter zeer ernstige symptomen op. De kans op hallucinaties na 72 uur zonder slaap is namelijk erg groot. Je neemt de realiteit anders waar en je kan zelfs paranoïde worden.

Slaapgebrek zorgt voornamelijk voor auditore hallucinaties. Dit houdt in dat je geluiden of stemmen hoort die helemaal niet bestaan. Verder kan je ook last krijgen van tactiele of smaakhallucinaties. Tijdens een tactiele hallucinatie lijkt het alsof iemand je aanraakt, terwijl dit niet zo is. Bij een smaakhallucinatie krijg je plots last van een vieze smaak in je mond.

Hallucinaties zijn niet het enige gevolg van een slaaptekort op lange termijn. Je concentratie verdwijnt ook volledig en je hebt last van enorme stemmingswisselingen. Verder treden er ook ernstige fysieke problemen op. Je organen werken niet naar behoren en je immuunsysteem wordt aangetast. Je kan dan ook ernstige ziektes oplopen en sommige organen kunnen zelfs permanente schade oplopen.

De gevolgen van slaapgebrek worden wel eens onderschat. Iedereen slaapt wel eens slecht en hier wordt meestal niet veel aandacht aan besteed. Slaaptekort is echter erg funest voor je fysieke en mentale welzijn en de gevolgen van slecht slapen op lange termijn kunnen je je hele leven achtervolgen.

Hoe lang kun je zonder slaap voor je overlijdt?

De eerste effecten van slaapgebrek treden na 24 uur op. Ze zullen steeds verergeren en ze veroorzaken ernstige schade aan je lichaam. De gevolgen zijn verdraagbaar tot 72 uur zonder slaap. Vanaf dit moment krijg je te maken met zeer ernstige effecten die je leven volledig verstoren. Een extreem slaaptekort leidt tot permanente schade en kan de dood tot gevolg hebben.

Er bestaat zelfs een slaapstoornis die ongeneeslijk is. De FFI (Fatal Familial Insomnia of Dodelijke Familiale Slapeloosheid) is een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat de patiënten helemaal niet kunnen slapen. Het is een neurologische probleem waar, tot op de dag van vandaag, geen oplossing voor bestaat.

Na weken van slapeloze nachten ontstaan er voortdurend paniekaanvallen en hallucinaties. De symptomen nemen een zeer ernstige vormen aan en de mensen sterven na verloop van tijd door het permanente slaaptekort.

Hoe lang kan je zonder slaap?

Af en toe een nachtje slecht slapen is heel normaal. Een bepaalde familiale situatie of stress op het werk verstoort de nachtrust al snel. Meestal gaat het slaapgebrek na een of twee dagen vanzelf over. In sommige gevallen slaap je echter meerdere nachten niet en in dit geval is het aanbevolen om hulp te zoeken.

Mensen die last hebben van een kortdurend slaapprobleem kunnen gewoon bij de huisarts terecht. Een huisarts kan namelijk eenvoudig laagdrempelige hulp bieden. Hij kan de link leggen met een sociaal of psychologisch probleem en hij kan je tips geven om je nachtrust te verbeteren. Bij een blijvend en langdurig slaaptekort moet je echter een specialist raadplegen.

Een specialist in slaapproblemen zal je eerst grondig onderzoeken. Op deze manier wordt het meteen duidelijk of je aan een ernstige slaapstoornis lijdt. Verder zal een expert ook heel wat lichamelijke en psychologische tests afnemen om de oorzaak van het probleem te bepalen. Zo weet het centrum meteen hoe ernstig het probleem is en welke behandeling ze moeten opstarten.

Onze huidige leefwijze vraagt erg veel van ons. Een slaaptekort is dan ook een probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. De meeste mensen schenken hier weinig aandacht aan. Het is voor hen normaal om slecht te slapen en ze onderschatten de ernst van dit probleem. Het is echter belangrijk dat je het slaapprobleem serieus neemt en dat je tijdig aan de bel trekt!

Veelgestelde vragen

Een slaaptekort kan diverse oorzaken hebben. Eerst en vooral ligt stress vaak aan de basis van het slaapgebrek. De maatschappij vraagt ontzettend veel van ons en niet iedereen kan met deze druk om. Verder kan een bepaalde familiale of sociale situatie je nachtrust verstoren. De komst van een baby, een onverwacht overlijden of een relatiebreuk zijn hier mooie voorbeelden van. Ten slotte kan het zijn dat je aan een bepaalde slaapstoornis lijdt.

Elke volwassen persoon heeft minstens zes uur slaap nodig. Nu is het zo dat ouderen vaak minder slapen. Dit betekent echter niet dat ze minder slaap nodig hebben, maar wel dat ze gevoeliger zijn voor slaapproblemen. Ze slapen minder diep en ze worden sneller wakker ‘s nachts. De kwaliteit van hun slaap neemt af en ze rusten minder goed uit.

Je kunt zeker langer dan 24 uur wakker blijven. Na de eerst 24 uur zal je echter heel wat gevolgen ondervinden. Je lichaam voelt pijnlijk aan, je bent erg verward en krijgt te kampen met paniekaanvallen. Deze effecten verslechteren voortdurend en na 72 uur krijg je zelfs met hallucinaties te maken.

Bronnen

  1. Is 6 Hours of Sleep Enough? Sleepfoundation, gevonden op 5 Feb 2023:
    https://www.sleepfoundation.org/sleep-faqs/is-6-hours-of-sleep-enough