Heb je last van nekklachten? Zo ja, dan is dit artikel iets voor jou. Wij weten namelijk hoe moeilijk het kan zijn om een goed hoofdkussen voor nekklachten te vinden dat je kan helpen om deze nekklachten te verminderen.

Hiervoor hebben we uitgebreid onderzoek voor jou gedaan. Ons team heeft talloze hoofdkussens onderzocht en in onze tests bekijken we hoe ze bestand zijn tegen slijtage, of ze comfortabel zij en of ze al dan niet kunnen helpen om nekpijn te verminderen.

Aangezien gewicht en slaaphouding beide van invloed zijn op hoe je kussen aanvoelt, zorgen we ervoor dat we testpersonen uit verschillende gewichtsgroepen en slaapgewoonten gebruiken. Onze kussens tegen nekpijn zijn gekozen op basis van hun prestaties en hebben goede reviews gekregen die hun sterke punten benadrukken. We hopen dat dit artikel je helpt om een geschikt kussen voor nekklachten te kiezen!

Overzicht beste kussens voor Nekklachten

Om je al direct een goed overzicht van de kussens te geven die we verderop in deze koopgids behandelen een opsomming van de kussens tegen Nekklachten.

Wat is nekpijn?

Wat verstaan we onder nekklachten? Als het gaat om lichaamsdelen die pijn geven, dan is de nek een hele belangrijke. Heb jij nogal eens last van nekpijn? Vervelende nekklachten waar je echt hinder van hebt? Kijk dan allereerst naar je hoofdkussen. Hoofdkussen nekklachten hebben namelijk veel met elkaar te maken. Ze kunnen nekpijn veroorzaken, maar ze kunnen klachten ook voorkomen of verhelpen.

Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat de nek nogal eens klachten geeft. Als je bedenkt dat een klein onderdeel van het lichaam het hele gewicht van het hoofd moet dragen, is het heel normaal dat de nek dus regelmatig protesteert. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat ongeveer 30% van alle mensen jaarlijks nekklachten heeft.

Wellicht herken jij het wel bij jezelf dat je soms met een stijve nek wakker wordt. Overdag lukt het je nauwelijks om je hoofd te draaien. Gelukkig verdwijnen veel klachten snel en vanzelf. Het is een ander verhaal als nekpijn een chronische aandoening wordt. Dan beïnvloedt de nekpijn de kwaliteit van je leven. Pijn aan de nek komt soms door blessures. Ook chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld artritis, kunnen een oorzaak zijn. Vaak komen de klachten echter door een verkeerde houding. Vooral tijdens het zitten achter een laptop of computer. Wat verstaan we onder nekpijn?

 • Spierkrampen
 • De nek nauwelijks kunnen draaien
 • Hoofdpijn
 • Stijve nek
 • Slecht kunnen slapen

Zoals altijd het geval is; bij ernstige pijn ga je langs een arts. Verder is het een uitstekend idee om te zorgen voor voldoende beweging, een gezond gewicht en een gevarieerd voedingsmenu. Deze zaken werken preventief en helend bij chronische nekpijn. In de praktijk blijkt dat nekpijn nogal eens veel te maken heeft met obesitas en overmatig veel stress.

Nekpijn en slapen

Hoe word jij over het algemeen wakker? Heerlijk uitgeslapen en weer helemaal klaar voor de komende dag? Misschien is voor jou een goede nachtrust helemaal vanzelfsprekend. Of wellicht passen bovenstaande positieve zinnen totaal niet bij jou en word je nogal eens wakker met een stijve nek.

Ben je gevoelig voor nekklachten, dan zijn de uren die je in bed ligt, heel cruciaal. De positie waarin je nek zich gedurende de nacht bevindt, zorgt voor ontspanning of juist voor belasting. Als je op een goed kussen slaapt, dan zijn de nek en de wervelkolom goed op elkaar afgestemd. Een ondersteunend kussen zorgt voor een positie waarin je nek kan uitrusten.

Uiteraard is een slecht kussen niet het enige dat nekpijn veroorzaakt. Ook al slaap je op een goed kussen, dan zegt dat nog niet dat je nooit nekklachten zult krijgen. Een gezonde slaaphouding en dus een goed kussen, verminderen de kans op nekpijn echter enorm. Heb jij dus een kussen dat geen goede ondersteuning biedt, dan is een vervanging van het hoofdkussen een zeer goed idee.

Hoe kies je een kussen tegen nekpijn?

Een kussen dat de juiste ondersteuning biedt, kan een groot gedeelte van de nekproblemen oplossen. Komen mensen met nekklachten bij een fysiotherapeut, dan is vaak ook de eerste vraag: op welk kussen slaap je? Welk kussen ligt er dus op jouw matras?

Het is goed om daar naar te kijken als je regelmatig last hebt van je nek. Zeker een oud kussen is vragen om problemen. Wat nu een goed kussen is, hangt af van je individuele behoeften en van je lichaam. Aandachtspunten bij de aanschaf van een kussen dat de nek en schouders goed ondersteunt zijn: materiaal, vorm en dikte.

Waar let je op bij het kopen van een kussen tegen nekpijn?

Heb je een oud kussen? Zoek je naar de beste slaaphouding en oriënteer je je daarom op kussens die een goede ondersteuning bieden? Waar let je dan vooral op? Misschien vind je het heerlijk om op een zacht kussen te slapen. Dat voelt gewoon zo lekker. Op zich is dat ook zo, maar er speelt natuurlijk meer dan alleen comfort.

Gelukkig bieden ook goed ondersteunende kussens zeer veel comfort. Daar hoef je niet op in te leveren. Wil je echter een kussen dat nekpijn voorkomt of vermindert, dan spelen er bepaalde zaken een rol. Uiteraard vertellen marketingcampagnes je die niet. Hoe kies je een kussen dat aan jouw behoeften voldoet?

De loft

Een te laag of te hoog kussen buigt je nek in een onnatuurlijke houding. De loft bepaalt deze hoek van het hoofd ten op zichte van de ruggengraat. De hoogte van het kussen moet een rechte lijn garanderen tussen het hoofd en de nek. De grootte van het hoofd en de breedte van de schouders spelen hierbij een rol. Is dit voor jou een lastige, dan is het een idee om een kussen met verstelbare vulling te nemen.

Ondersteuning

Het kussen moet de nek voldoende ondersteuning bieden. Cervicale kussens vormen zich naar de nek. In tegenstelling tot die hoofdkussens die een ruimte laten tussen de hoofd en de schouders, waardoor de nek niet ondersteund wordt.

Hardheidsniveau

De hardheid van het hoofdkussen wordt bepaald door de zwaarte van het hoofd, de hoogte van het kussen, de hardheid van het matras en de slaaphouding. Neem je een te stevig hoofdkussen, dan ontstaan er snel drukpunten. Een te zacht kussen biedt echter weer onvoldoende ondersteuning.

Drukverlagende werking

Een goed kussen ontlast de nek en verandert de contouren. Hierdoor verminderen de drukpunten en uiteraard is er dan ook minder druk op de nek. Het is van belang om te kijken naar het kussen dat een juiste vorm en grootte heeft. En dan voornamelijk in combinatie met je favoriete slaaphouding. Ook moet het kussen stevig genoeg zijn om juist de druk op de contactpunten minder te maken.

Vorm

Een orthopedisch kussen heeft gegarandeerd een goede vorm. Fabrikanten leveren tegenwoordig steeds vaker ergonomische kussens. Deze zijn speciaal ontworpen en passen zich uitstekend aan de vorm van het hoofd en de nek aan en bieden zo een uitstekende ondersteuning.

Het kan ook helpen om een extra kussen te gebruiken, bijvoorbeeld een kleine rol onder de nek. Natuurlijk is de vorm van het kussen een hele persoonlijke keus, het is maar net wat jij lekker vindt liggen. Blijven er echter nekklachten aanwezig, dan zou een cervicaal kussen een goede optie kunnen zijn.

Prijs

De prijzen van kussens variëren sterk. Het materiaal en het ontwerp zijn hierbij vrij bepalend. Bedenk allereerst dat een goed hoofdkussen cruciaal is voor je welbevinden. Verder is het een feit dat sommige hoofdkussens jaren meegaan en andere al na een paar jaar versleten zijn. Dit komt dan door het materiaal dat snel slijt of omdat het aanpassings- en ondersteuningsvermogen van het kussen sterk vermindert. In dat geval kan goedkoop duurkoop zijn. Mensen vinden een spotgoedkoop kussen soms een buitenkans en soms kun je geluk hebben met een aanbieding, maar het is dus altijd even opletten als de prijs al te laag is.

Kwaliteit van de materialen

De kwaliteit van het materiaal is heel belangrijk voor de levensduur en voor het comfort. Bekijk ook of een kussen gewassen kan worden. Ook dat verlengt uiteraard de levensduur.

Top 7 hoofdkussens tegen nekklachten

In onderstaand overzicht hebben wij de kussens geselecteerd die op basis van specificaties, reviews, beoordelingen en prijs / kwaliteit naar voren komen.

Beste ondersteuning
1. TEMPUR® Original Queen hoofdkussen Medium

Dit hoofdkussen vormt zich goed naar de contouren van de nek en het hoofd. Er is een uitstekende ondersteuning en ook de drukverlichting is prima. De kern van dit hoofdkussen kan niet gewassen worden. Wel kun je de hoes verwijderen en deze uitwassen op 60 graden.

 • Voldoet aan verwachtingen
 • Ondersteund de nek
 • Goede kwaliteit
Voordelen:
 • Goede ondersteuning
 • Drukverlichting
 • Goede vorm
 • Wasbare tijk
 • Hypoallergeen
Nadelen:
 • Vulling kan niet worden uitgewassen
ACTUELE PRIJS
Aanbevolen door Topsporters en Fysiotherapeuten
3. M Line Athletic Pillow

Opvallend aan dit kussen is de vlindervorm. Deze zorgt ervoor dat je hoofd midden in het kussen blijft liggen. De nek wordt op die manier goed omsloten. Prettig aan dit kussen is dat het twee hoogtes heeft. Daardoor is hij geschikt voor zowel mensen met brede als mensen met smalle schouders. De tijk is afritsbaar en mag in de wasmachine.

 • Trechtervormige uitholling
 • Hoge en lage slaapzijde
 • Goede vulling
Voordelen:
 • Trechtervormige uitholling
 • Geschikt bij alle slaapposities
 • Vermindert en voorkomt nekpijn
 • Nekgleuf
 • Hoes is uitwasbaar
Nadelen:
 • Vormvast
ACTUELE PRIJS
Hoofdkussen voor rug- en zijslapers
4. TEMPUR® Symphony

Ga je voor dit product, dan heb je eigenlijk twee kussens tegelijk. Kies je de ene kant, dan komen je schouders goed in het kussen en lig je lekker op je zij. De andere kant heeft iets gebogen zijkanten waardoor rugslapers profiteren van een goede ondersteuning van hun hoofd en nek.


De kern van het hoofdkussen bestaat uit Tempur en kan daarom niet gewassen worden. De hoes kan wel verwijderd worden. Je mag deze wassen op 60 graden.

 • Twee kussens in een
 • Goede kwaliteit
 • Hypoallergeen
Voordelen:
 • rgonomisch 2-in-1 model
 • Geschikt voor zijslapers en rugslapers
 • Tempur materiaal reageert goed op warmte en past zich hierdoor aan
 • Hyopallergeen
Nadelen:
 • Kern van het kussen kan niet worden gereinigd
ACTUELE PRIJS
Traagschuim hoofdkussen
5. Wellux Sleepcomfort

Dit kussen is volledig gemaakt van traagschuim. Het zorgt voor een goede drukverdeling en ligt erg comfortabel. Nek, hoofd en schouders worden uitstekend ondersteund. De kans op een stijve nek of vastzittende schouders beperk je hierdoor tot een minimum. Dankzij het vochtregulerende materiaal zul je niet snel last krijgen van een kussen vol zweet.

 • Extra veerkracht
 • Voelt zacht aan
 • Voor alle slaapposities
Voordelen:
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Vormt zich goed naar contouren van lichaam
 • Voorkomt nekklachten
 • Dankzij vochtregulatie ideaal voor personen die snel zweten
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Traagschuim Hoofdkussen met 4 wetenschappelijke curves
6. Douzle®

Dit traagschuim kussen heeft een vlindervorm. De contouren van de nek, het hoofd en de schouders worden perfect gevolgd. Dankzij een optimale ondersteuning en een perfecte drukverdeling ligt de wervelkolom in de beste positie. Er ontstaat veel minder druk op het hoofd en de nek, waardoor de kans op nekpijn sterk vermindert. Je kunt de hoes van het kussen verwijderen en deze op 30 graden in de wasmachine reinigen.

 • Voor alle type slapers
 • Ontlast spieren en gewrichten
 • Duurzaam
Voordelen:
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Uitstekende ondersteuning
 • Goede drukverlichting
 • Hypoallergeen
Nadelen:
 • Kern van het kussen kan niet gereinigd worden
ACTUELE PRIJS

Welke kussenmaterialen zijn het best tegen nekpijn?

Moet je nu een stevig kussen nemen of toch liever een zachter kussen? Wat is nu een goed hoofdkussen als je nekklachten hebt? Ga je dan voor de traagschuim kussens? Is een synthetisch kussen een aanrader? Eigenlijk moet je het zo zien: het kussen is in het ideale geval stevig genoeg om je hoofd in een gezonde hoek te houden, maar tegelijk zacht genoeg om drukpunten te verlichten.

Traagschuim

Traagschuim reageert uitstekend op warmte en druk. Deze kussens ondersteunen je hoofd en nek goed. Ze zijn goedkoop, op veel plaatsen verkrijgen en hypoallergeen. Helaas hebben ze wel een vrij korte levensduur. Ook houdt dit materiaal warmte erg goed vast, dus dat is minder prettig als je toch al snel ligt te zweten in bed. De reactie op druk is verder vrij traag.

Boekweit

Boekweit vormt een goede steun voor het hoofd en de nek. De doppen waaruit het boekweit bestaat, grijpen namelijk in elkaar en behouden heel goed hun vorm. Boekweit is een natuurlijk materiaal en ademt goed. Verder is het duurzaam, milieuvriendelijk en hypoallergeen.

Ben je een heel zacht kussen gewend, dan zul je aan een boekweit kussen even moeten wennen. Ze voelen iets minder zacht aan en met omdraaien maken ze iets geluid. Verder zijn ze redelijk prijzig.

Veren

Uiteraard lig je op een veren kussen heerlijk zacht en comfortabel. Deze kussens vormen zich prima en zijn ook heel vaak naar wens aan te passen. Je haalt dan gewoon wat veren weg of je voegt er een aantal toe.

De kwaliteit van deze kussens is op zich goed, maar na verloop van tijd verliezen ze wel wat volume. De veren worden natuurlijk steeds samengedrukt. Ze kunnen ook tijdens het slapen verschuiven als het gewicht van je hoofd op de veren drukt. Niet iedereen vindt dat prettig, want de ondersteuning neemt daardoor natuurlijk ook af.

Latex

Natuurlatex vermindert drukpunten, ondersteunt de nek en voelt veerkrachtig aan. Veel van deze latex kussens hebben gaatjes, zodat er een goede ventilatie plaatsvindt. Een nadeel van natuurlatex kussens is dat ze vaak uit een stuk bestaan. Je kunt ze dan zelf niet op maat maken.

Dons

Een Dons hoofdkussen is heerlijk zacht en licht. Het wordt gemaakt van de binnenste veren van ganzen en eenden. Het vulmateriaal is naar behoefte aan te passen. Een nadeel is wel dat de vorm vrij snel verdwijnt, na verloop van tijd ondersteunen ze de nek dan onvoldoende. Dons is aardig duur, waardoor mensen soms voor dons van polyestervezels kiezen.

Polyfoam

Deze kussens bieden vorm en reageren snel op druk. Een nadeel is dat ze warmte vasthouden. Polyoam kussens zijn goed te betalen, hypoallergeen en lekker licht. Duurzaam zijn ze niet, want al vrij snel ontstaan er inkepingen die je er niet meer uitkrijgt.

Wat is de beste kussenpositie bij nekpijn?

Cloudpilo nekklachten

Hoe kun je nu het beste in je bed liggen als je echt een comfortabele nachtrust wilt? Wat zijn posities die snel ochtendhoofdpijn veroorzaken? Wat moet je niet doen als je snel last van nekpijn hebt?

Deskundigen geven aan dat personen met nekklachten het beste op hun rug of zij kunnen slapen. Ga je namelijk op je buik liggen, dan buigt je hoofd in een scherpe hoek, kromt de ruggengraat en komt er veel druk op de nek te staan. B

en je een echte buikslaper en lukt het je in een andere positie nauwelijks om in slaap te vallen, dan kun je het beste kiezen voor een kussen met een lage loft. Als je zo’n kussen gebruikt, verminder je de druk toch nog zoveel mogelijk. Lig je graag op je zij of je rug, zorg er dan voor dat je hoofd, je nek en de bovenkant van de ruggengraat in een rechte lijn liggen. Voorkom pijntjes en kwalen door een te hoog of juist een te laag kussen.

Zijwaarts met een verhoogde nek

Lig je graag op je zij, houd je hoofd dan in een lijn met de ruggengraat. Zo verklein je de kans op nekpijn. Het hoofdkussen moet een vulling hebben die gelijk is aan de afstand tussen de rand van de schouders en de oren. Heb je grote schouders, neem dan een hoge loft. De nek zit natuurlijk altijd hoger dan het hoofd. Om die reden hebben cervicale kussens altijd een verhoogd gedeelte onder de nek. Dit zorgt voor ondersteuning en voor een goede houding.

Rug met twee kussens

Rugslapers hebben een kussen met een gemiddelde vulling nodig. Het hoofd moet net genoeg opgetild worden, zodat het in een lijn met de nek ligt. Helaas ondersteunen de meeste hoofdkussens de hogere kromming van de nek niet, terwijl dat wel echt cruciaal is om nekpijn te voorkomen. Voor mensen die op de rug slapen is het daarom een goed idee om naast het gebruik van een hoofdkussen nog een klein rond kussen onder de nek te leggen. Of laat ze gewoon een goed kussen voor rugslapers uitzoeken.

Andere tips voor mensen met nekpijn

Een nieuw kussen kopen en het verkeerde kussen verwijderen, verkleint de kans op nekpijn. Er zijn echter nog andere tips die helpen bij nekklachten. Denk hierbij aan een goede houding, genoeg pauzes nemen gedurende de dag, stress voorkomen en voldoende bewegen. Heb je snel last van je nek, ga dan niet lang achter elkaar achter de computer zitten, gebruik geen schoudertas en probeer niet ingezakt te zitten. Wat kun je nog meer doen?

Kies het juiste matras

Als je het juiste kussen kiest, ben je al een heel eind op de goede weg. Een matras bepaalt echter ook voor een redelijk groot gedeelte de positie van het lichaam. Heb je een heel stevig matras, dan is er een hoog kussen nodig. Is jouw matras juist zacht, dan heb je het risico dat je lichaam ver naar beneden zakt. In dat geval heb je een dunner kussen nodig.

Het is bij veel zaken mogelijk om verschillende kussens uit te proberen. Ook een kussen met losse vulling kan een goede optie zijn. Je maakt dit kussen dan naar eigen voorkeur hoger of lager.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut helpt je door middel van allerlei oefeningen. Deze doe je vervolgens elke dag thuis. Zo ontspan je de nekspieren en verlicht je de druk op de nek en de schouders.

Gebruik ijs of warmte

Op het moment dat je nekpijn hebt, begin je niet zoveel meer met een goed kussen of matras. Neem je echter een warm of koud compres, dan verminderen de klachten vaak meteen. Hetzelfde geldt voor een warme douche. Of een massage door een lief persoon uit je huishouden. Het risico is dan natuurlijk wel dat je elke dag denkt dat je last van je nek hebt. Deze acties voorkomen en genezen nekpijn niet, maar kunnen voor de korte termijn even een goede oplossing zijn.

Koopadvies

Zoals bij de inleiding aangegeven zijn alle kussens die in onze top 7 zijn beschreven uitstekende kussens voor mensen met nekklachten.

Veelgestelde vragen

Het juiste kussen tegen nekpijn heeft een goede stevigheid, vulling en vorm. Dit hoofdkussen past bij jouw slaaphouding. Kijk niet alleen naar het soort kussen, zoals traagschuim of koudschuim, maar naar de loft, de vorm en de vulling. De match met jouw slaaphouding is hierbij cruciaal en zorg ervoor dat hoofd en nek altijd in lijn ligt met de natuurlijke curve van je ruggengraat.

Om de beste hoogte van je hoofdkussen te bepalen tegen nekpijn is het altijd van belang dat het hoofd en de nek in een neutrale hoek liggen. In een lijn met de ruggengraat. Daarom hangt de kussenhoogte af van de favoriete slaaphouding. Meestal zeggen we dat buikslapers een laag kussen nodig hebben en zijslapers een wat hoger kussen. Ook de dikte en stevigheid van het matras spelen hierbij een rol.

De nek moet voldoende ondersteund worden om nekpijn te verminderen. Er mogen echter geen drukpunten ontstaan. Ook de stevigheid is afhankelijk van de voorkeursslaappositie. Buikslapers hebben een minder stevig kussen nodig dan rug- en zijslapers.

belastend voor de ruggengraat en geeft veel meer kans op nekpijn. Helaas is het in de praktijk vaak best lastig om van voorkeurspositie te veranderen. Zorg in dat geval in ieder geval voor het juiste kussen.