Zoek je naar meer informatie over een koudschuim matras? Wellicht ken je veel mensen die op matrassen van koudschuim slapen. Wat zou de reden zijn dat nu juist een koudschuim matras zo populair is? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van dit product?

Een koudschuim matras is vaak geliefd dankzij de goede ventilatie. Daarnaast wordt het vocht zeer goed opgenomen bij dit soort matrassen. Uiteraard zijn er meer redenen waarom een koudschuim matras geliefd is bij veel mensen.

Wil jij ook een koudschuim matras kopen, lees je dan van te voren goed in. Wij helpen je hierbij door middel van dit artikel. Er zijn namelijk veel soorten koudschuim matrassen en het is natuurlijk wel van belang dat je de juiste keus maakt. Niet alle koudschuim matrassen hebben een even goede kwaliteit. Wil jij een matras met een lange levensduur, dan is dat natuurlijk wel een vereiste.

Overzicht beste Koudschuim Matrassen

Wanneer je wilt weten wat de beste Koudschuim matrassen zijn, dan kun je hieronder de door ons onderzochte matrassen bekijken. Wij hebben deze matrassen geselecteerd op basis van een analyse. Hierbij hebben we naar specificaties, kwaliteit, reviews, prijs en voor- en nadelen gekeken. De uitwerking hiervan vind je verder in deze koopgids.

Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras wordt ook wel een hr matras genoemd. Koudschuim is een materiaal dat heel veel wordt gebruikt bij de productie van matrassen. Het meest van alle materialen zelfs. Dit is logisch vanwege de goede eigenschappen van koudschuim.

De matrassen zijn veerkrachtig, comfortabel, bieden een goede ondersteuning en laten op een uitstekende manier vocht door. Kenmerkend aan koudschuim is de open celstructuur. Dit zorgt met name voor de goede ventilatie en daarom is het matras zo veerkrachtig.

Koudschuim zorgt voor een vrij koel slaapklimaat. Koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan, dit wordt ook wel polyether genoemd. Welk matras je ook neemt, er is altijd wel minstens een laag koudschuim in verwerkt. Gaat het om koudschuim van goede kwaliteit, dan is een lange levensduur en een goede ondersteuning gegarandeerd.

Matrassen van koudschuim zijn eigenlijk voor vrijwel alle mensen wel geschikt. Het is ook niet zonder reden dat er in ziekenhuizen altijd voor dit soort matras wordt gekozen. Er kunnen oorzaken zijn waardoor je minder blij bent met een matras van koudschuim, maar over het algemeen waarderen de meeste slapers dit matras enorm.

Bijzonder fijn aan een koudschuim matras is onder meer ook dat het niet veel warmte vasthoudt. Daardoor hoef je niet bang te zijn voor kuilvorming. Het matras is stevig en biedt een goede ondersteuning.

Wat zijn de kenmerken van een koudschuim matras?

Een belangrijk kenmerk van een koudschuim matras is dat het weinig warmte vasthoudt. Heb je het snel warm in bed, dan is dat natuurlijk een ideale eigenschap van een matras. Verder zakt een matras daardoor minder snel in en heb je nauwelijks last van kuilvorming. Uiteraard lig je hierdoor stevig en comfortabel. Ook gaat een matras langer mee als het stevig is.

Drukpunten koudschuim matras

Een aantal eigenschappen komen alleen terug bij koudschuim matrassen van goede kwaliteit. Ze hebben in dat geval ook een hoog corrigerend vermogen en zorgen op die manier voor verschillende comfortzones. Het matras past zich uitstekend aan het lichaam aan en bovendien word je tijdens de slaap goed ondersteund.

Koudschuim is een materiaal dat tegendruk geeft. Duw je het matras in, dan veert het voor een stuk terug. Verder is een koudschuim matras anti-allergeen en allergie vrij. De matrassen zijn goed schoon te maken.

Cruciaal bij dit soort matrassen is de HR-waarde. Dit staat voor High Resilience en geeft aan hoeveel tegendruk het matras geeft. Is deze waarde hoog genoeg, dan biedt het matras voldoende veerkracht en ventilatie.

Daarnaast is de hoeveelheid polyol van belang. Deze stof zorgt namelijk voor veerkracht en elasticiteit. Daarnaast garandeert de open celstructuur van het materiaal polyurethaanschuim voor een optimale warmteafvoer. Een goed koudschuim matras is ongeveer 20 centimeter dik.

Wanneer kies je voor een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is een goed matras voor mensen die veel in bed liggen. Koudschuim matrassen worden dan ook veel toegepast in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Deze keuze wordt enerzijds gemaakt omdat het matras langer meegaat, maar aan de andere kant ook omdat het matras aan vrijwel alle personen zoveel ondersteuning biedt.

De perfecte pasvorm is ook ideaal voor personen met rugklachten. Mensen die veel last hebben van een allergie, maken met een koudschuim matras ook een goede keus. Verder is dit een goed matras dankzij de ventilatie. Het vocht wordt goed afgevoerd.

Ben je iemand die het snel warm heeft in bed, dan zul je ook genieten van een welverdiende nachtrust als je kiest voor een koudschuim matras. Deze matrassen worden namelijk vrijwel nooit te warm.

Top 8 Beste koudschuim matrassen

Wat is het beste koudschuim matras? Er is zeker een onderscheid te maken tussen goede en minder goede koudschuim matrassen. Zeker bij dit soort matras komt dit heel precies. Wij helpen je graag door middel van onze top 8. Deze matrassen zijn stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit. Ze verschillen onderling van elkaar in onder meer prijs, functionaliteit en toepassing. Als je een van deze matrassen koopt, dan weet je dus zeker dat de producten goed zijn, maar jouw persoonlijke voorkeur is doorslaggevend.

Het is belangrijk om te weten dat een goed Koudschuim Matras een aantal belangrijke eigenschappen heeft. Ten eerste is de dikte van het matras bepalend voor het comfort. Mits de kwaliteit van de koudschuim lagen goed is zal de demping en levensduur hierdoor vergroot worden.

Het materiaal van de toplaag kan van koudschuim zijn waardoor het matras koeler zal zijn en meer veerkrachtig maar ook van een laag traagschuim. Dit laatste materiaal heeft de eigenschap dat je juist tegendruk krijgt en je dus minder last krijgt van drukpunten. Wel zal het warmer aanvoelen dan koudschuim.

Ook is het materiaal van de tijk bepalend bij warme dagen. Natuurlijke materialen zullen beter je vocht opnemen en synthetische materialen maken je matras warmer. Maak desnoods gebruik van een extra molton van natuurlijke materialen om dit te verbeteren.

Beste Koudschuim Matras
1. M Line Wave Koudschuim Matras

De M Line Wave is een fantastisch koudschuim matras. Uniek in zijn soort. Dit matras is zelfs individueel verstelbaar. Je bepaalt zelf hoe stevig het matras is. De kern is namelijk opgebouwd uit twee lagen elastisch koudschuim. Wil je een zacht matras, dan leg je de witte kant naar boven. Houd je van iets steviger, dan leg je het matras andersom.

Omdat dit matras op verschillende manieren aangepast kan worden, is het werkelijk voor elke slaper geschikt. Dit koudschuim matras biedt veel ondersteuning en stabiliteit. Het past zich daarnaast volledige aan je lichaam aan. Hierdoor heb je in principe ook geen topmatras meer nodig.

De M Line Wave heeft ventilatiekanalen. Hierdoor is een goede vochtregulatie en een fijne temperatuur in bed gegarandeerd. Zowel tijdens koude als tijdens warme nachten heb je daar veel profijt van. Deze matrassen van koudschuim zijn voorzien van een aircomfort toplaag. Wil je echt als een prins of prinses in je ledikant liggen, dan is dit wellicht een goede keus.


Specificaties

Dikte matras: 24cm, Materiaal toplaag: Traagschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Nee, Garantie: 10 jaar


Voordelen:
 • Verstelbaar: 2 hardheden
 • 125 nachten proefslapen
 • Goede ventilatie
 • Extra toplaag
 • 10 jaar garantie
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS PRIJS bol.com
Scherp geprijsd
2. Mister Sandman Koudschuim Matras

Met een Mister Sandman is het elke avond weer een plezier om naar bed te gaan. Dit stevige koudschuim matras zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Vooral voor mensen die zwaarder zijn, biedt dit matras veel stevigheid en veerkracht.

En zijn 7 comfortzones in het matras. Welke voorkeurshouding je ook hebt, met deze zones lig je altijd goed. De hoes bestaat voor 100% uit polyester en is prima uit te wassen. De open celstructuur van het koudschuim garandeert een goede ventilatie en vocht wordt goed opgenomen.


Specificaties

Dikte matras: 15cm, Materiaal toplaag: Koudschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Ja, Garantie: 2 jaar


Voordelen:
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Comfortabel
 • Wasbare matrashoesAnti-allergeen
 • Stevig
 • Geschikt voor zware mensen
Nadelen:
 • Matras heeft geen handvatten
ACTUELE PRIJS
Basis voor goede slaap
3. Emma O2 Matras

Wil je een matras dat goed ventileert, dan zit je met deze Emma O2 helemaal goed. De ventilatie is namelijk uitstekend. Dankzij de verschillende soorten schuimlagen lig je op dit koudschuim matras als een vorst. Ideaal bij dit matras is de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit.

De ventilatie en vochtafvoer zijn optimaal, maar toch is het product goed betaalbaar. De hoes om het matras is van tricot stof en voert niet alleen snel vocht af, maar laat ook zeer goed lucht door. De levensduur is vrij lang en dankzij de 7 comfortzones krijg je altijd precies die ondersteuning die je nodig hebt.


Specificaties

Dikte matras: 25cm, Materiaal toplaag: Visco-elastisch traagschuim, core: HRX koudschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Nee, Garantie: 10 jaar


Voordelen:
 • 7 comfortzones
 • 100 dagen proefslapen
 • Geschikt voor alle lichaamstypes
 • Goed ventilerend vermogen
 • Duurzaam
Nadelen:
 • Chemische geur (in het begin)
ACTUELE PRIJS
Koel matras
4. Beter Bed Flex Cool Deluxe Koudschuimmatras

Heb je het snel warm in bed, dan is dat met dit koudschuim matras voorgoed verleden tijd. De temperatuur wordt uitstekend gereguleerd. Meteen als je je bed induikt, voelt het matras koel aan. Ook tijdens warme nachten is het op dit Flex Cool Deluxe koudschuim matras nog goed uit te houden.

Dankzij de 7 comfortzones lig je altijd in een optimale houding, wat voor slaper je ook bent. De open celstructuur van het koudschuim zorgt daarnaast voor een goede vochtabsorptie en ventilatie. Bovendien is de matrashoes ook nog gemaakt van een verkoelende stof met ademende eigenschappen. De tijk is wasbaar.


Specificaties

Dikte matras: 22cm, Materiaal toplaag: Koudschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Nee, Garantie: 2 jaarVoordelen:
 • 7 comfortzones
 • Duurzaam
 • Goede ondersteuning
 • Extra koel
 • Goede ventilatie
 • Fijn voor mensen die het snel warm hebben
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Orthopedisch Matras
5. Ada Sleep® HR55 Matras

Ada Sleep is een koudschuim matras dat ideaal is voor mensen die vaak last van hun rug hebben. Dit orthopedische matras verlicht drukpunten en garandeert een uitstekende uitlijning van de rug. Orthopedische koudschuim matrassen zijn speciaal ontworpen om het lichaam op een specifieke manier te ondersteunen.


Specificaties

Dikte matras: 25cm, Materiaal toplaag: Koudschuim, Tijk: Stof, Anti-allergie: Ja, Garantie: 1 jaar


Voordelen:
 • 30 dagen proefslapen
 • Verhelpen en voorkomen lichamelijke klachten
 • Stevige of gemiddelde variant
 • 30 Centimeter dik
 • Goede ventilatie
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Stevig koudschuim matras
6. BestRest Koudschuim matras

Dit koudschuim matras is een goede keus als je wilt dat het in orde is met de ventilatie. Heb je nogal eens last van je rug, dan is dit matras een uitstekende optie omdat het kuilvorming voorkomt.

De 7 verschillende comfortzones in dit matras verdelen het gewicht optimaal op de juiste plekken. Daarom is het matras geschikt voor vrijwel alle personen. De hoes van dit matras heeft een S-patroon en bestaat uit een dubbeldoek. Het is afritsbaar en kan dus gemakkelijk uitgewassen worden.


Specificaties

Dikte matras: 22cm, Materiaal toplaag: Koudschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Ja, Garantie: 2 jaar


Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Prettige stevigheid
 • 7 comfortzones
 • Eenvoudig te reinigen
 • Goede ventilatie
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Optimale ondersteuning
7. M Line Cool Motion 4 Matras

Dit koudschuim matras is ideaal voor mensen die een iets zwaardere en bredere lichaamsbouw hebben. De toplaag is namelijk extra stevig. Ook slankere personen genieten op dit matras van een welverdiende nachtrust. De ondersteuning is perfect. Dit geldt ook voor de verdeling van de drukpunten.

De basis van dit matras is een koudschuim laag met een open celstructuur. De toplaag bestaat uit visco-elastisch traagschuim. Vocht, lucht en warmte worden goed doorgelaten, dus je profiteert van een fijn slaapklimaat. De open structuur van het schuim maakt ook het omdraaien in bed makkelijker.


Specificaties

Dikte matras: 22cm, Materiaal toplaag: Traagschuim, Tijk: Microvezel, Anti-allergie: Nee, Garantie: 10 jaar


Voordelen:
 • Extra stevige toplaag
 • Optimaal slaapklimaat
 • Inclusief matrashoes/tijk
 • Tijk is wasbaar op 60 graden
 • Uitstekend ventilerend vermogen
 • Ideaal matras voor mensen met bredere lichaamsbouw
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS Prijs Bol.com
Luxe Koudshuim matras
8. M Line Cool Motion 7 Koudschuim Matras

De M-Line CoolMotion is een matras gemaakt van Koudschuim met onderin ook pocketveren die door veel sporters wordt gebruikt vanwege zijn goede stabiliteit en visco-elastische eigenschappen (demping). Je ligt echt heerlijk op dit matras en door de schuimbollen die in de matras zijn verwerkt heb je optimale bewegingsvrijheid.

Het enige nadeel van dit matras is zijn hogere prijs maar daarvoor krijg je ook een matras wat de absolute topper is in deze lijst.


Specificaties

Dikte matras: 26cm, Materiaal toplaag: Traagschuim, Tijk: Polyester, Anti-allergie: Ja, Garantie: 10 jaarVoordelen:
 • Premium matras
 • 26 cm dik koudschuim matras
 • Goed herstel bij slaap
 • Goede visco-elastische eigenschappen
 • 7-zones extra pocketvering
Nadelen:
 • Prijs
ACTUELE PRIJS PRIJS bol.com

Wist je dat 80% van de mensen die een nieuwe matras heeft aangeschaft in het begin moet wennen aan een veranderde slaaphouding? Ook bij een nieuw Koudschuim Matras zal dit het geval zijn. Heb je het gevoel dat je matras te hard aanvoelt, vergeet dan niet dat dit in de komende 6-8 weken verandert. Dit komt ook omdat je lichaam zelf moet wennen aan een nieuw matras.

Om dit proces wat te versnellen kunt direct het matras 10% zachter maken door het tijk van de maras volledig open te ritsen. Rits het tijk iedere week weer een stukje dicht en je zult merken dat je na deze 4 – 6 weken heerlijk comfortabeler ligt.

Wat zijn de voordelen van een koudschuim matras?

 • Koudschuim is materiaal dat goed ventileert. Ook neemt het vocht op. Ben je iemand die snel zweet in bed, dan zal een koudschuim matras niet klam worden. Het vocht zakt makkelijk door het matras heen.
 • Koudschuim matrassen met een hoge hr-waarde bieden veel veerkracht.
 • De levensduur van een koudschuim matras is over het algemeen uitstekend. Koop je een matras van koudschuim dat een hoogwaardige kwaliteit heeft, dan kan dit gerust 14 jaar meegaan. Een ander aspect van duurzaamheid is dat de materialen goed te recyclen zijn.
 • De puntelasticiteit van een koudschuim matras is hoog en daarom worden rugklachten meestal minder. De pasvorm is namelijk ideaal. Zeker in de nieuwere koudschuimmatrassen zijn verschillende comfortzones aanwezig. Je wervelkolom wordt op die manier perfect uitgelijnd.
 • Prettig is ook de geringe bewegingsoverdracht, zeker als je met een partner in bed ligt.
 • Koudschuim matrassen zijn allergievriendelijk.

Wat zijn de nadelen van een koudschuim matras?

 • Een koudschuim matras is aardig dik en dus zwaar. Verplaatsen en omdraaien kost best wat inspanning.
 • Er is in de wereld van koudschuimmatrassen heel veel verschil in kwaliteit. Neem je een koudschuim matras van minder goede kwaliteit, dan is de kans op een slecht matras echt groot.
 • Een koudschuim matras is minder geschikt voor hele zware personen.
 • Niet iedereen vindt het ventilerende vermogen in de winter even fijn. Het bed blijft namelijk ook tijdens koude nachten aardig koel. Wil je echt een warm bedje, dan is een traagschuim matras een betere optie.
 • In het begin ruik je soms een sterke chemische geur. Tijdens het produceren van de gasbellen barst het schuim namelijk open. Deze geur is niet schadelijk en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Koopadvies

Koop je een koudschuim matras, neem dan een model waarbij de hr-waarde 50 is of meer. Ook is het belangrijk dat de dikte van het matras ongeveer 20 centimeter of dikker is. Reken er gerust op dat een kwalitatief koudschuim matras minstens 300 euro kost. Ga niet voor veel goedkoper, want de kans op een slechtere kwaliteit is dan echt te groot. Een goede nachtrust mag tenslotte iets kosten.

Is de kwaliteit goed, dan zal het matras ook langer meegaan. Is de prijs van een koudschuim matras de helft goedkoper dan veel vergelijkbare matrassen, houd er dan rekening mee dat het niet in orde is met de kwaliteit.

Let bij de aanschaf van een koudschuim matras ook op de ligzones. Meestal hebben deze matrassen 5 of 7 ligzones. Matrassen met 7 zones hebben een zeer goede veerkracht.

Tenslotte is het van belang om naar de druksterkte te kijken. Deze beschrijft de weerstand van het matras. Is de druksterkte hoger, dan heeft het matras meer vermogen om snel weer de oorspronkelijke vorm aan te nemen.

Veelgestelde vragen

Een koudschuim matras is geschikt voor iedereen. De open celstructuur verbetert de afvoer van vocht en zorgt voor een goede luchtventilatie. Verder is het matras veerkrachtig en biedt het een optimale lichaamsondersteuning.

Een koudschuim matras is alleen goed als het in orde is met de kwaliteit. De verschillen tussen koudschuim matrassen zijn bijzonder groot. Heb je echter een koudschuim matras met goede eigenschappen, dan gaat het matras lang mee en geniet je van veel comfort in bed.

Koudschuim heeft een open celstructuur en zorgt voor veel verkoeling en veerkracht. Ook heeft koudschuim een goede warmte afvoer.

Comfortschuimmatrassen bestaan uit 1 laag comfortschuim. Je kunt op beide zijden van het matras slapen. Het comfort wordt met name bepaald door het soortelijk gewicht. Koudschuimmatrassen bestaan uit 1 laag koudschuim. De unieke eigenschappen van dit matras zijn de optimale ondersteuning en de hoge veerkracht.