Het slaapcomfort van je matras heeft een enorme invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Met een matras die je lichaam op een correcte manier ondersteunt, slaap je dieper en herstellen je spieren zich beter. Je zult je de volgende ochtend erg uitgerust voelen en je vat de dag met ontzettend veel energie aan.

Om het slaapcomfort te verhogen, plaatsen heel wat mensen een latex topper op hun matras. Latex past zich namelijk op een natuurlijke manier aan je lichaam aan en heeft bovendien een drukverlagende werking. Op een latex topmatras lig je erg comfortabel en je nachtrust zal op deze manier enorm verbeteren.

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten latex oplegmatrassen. Elke type heeft een andere samenstelling en brengt andere voor- en nadelen met zich mee. In deze koopgids gaan we daarom even dieper in op de eigenschappen van een latex topper en leggen we de verschillende mogelijkheden duidelijk uit. Aan de hand van onze koopgids kies je zeker voor de beste latex topper die volledig bij jouw behoeftes aansluit!

Wat is een latex topper?

Een topper is een dunner matras van zo’n 5 tot 10 cm dik die je op je huidige matras plaatst. Met een topdekmatras verhoog je niet alleen je slaapcomfort, maar bescherm je je matras ook tegen vlekken en andere schade. Op deze manier verleng je de levensduur van je normale matras aanzienlijk en kan je je matras jarenlang gebruiken.

Latex is een natuurlijke rubbersoort die voornamelijk uit Azië en Zuid-Amerika afkomstig is. Natuurlijk latex staat bekend om zijn enorme veerkracht en duurzaamheid. Deze stof wordt daarom in erg veel producten verwerkt, zoals matrassen, regenlaarzen en ballonnen.

De kern van een latex topper bestaat altijd uit een mix van natuurlijk latex met synthetisch rubber. Natuurlijk latex is namelijk een vloeibare substantie en moet dan ook altijd gemengd worden met een ander materiaal. Volgens de Europese richtlijnen moet een latex topper voor minstens 40% uit natuurlijk latex bestaan.

Latex oplegmatrassen zijn ontzettend soepel, anti-allergisch en ondersteunend. Ze bieden je een uitstekend ligcomfort, waardoor de kwaliteit van je nachtrust meteen verbetert. Bovendien passen de topmatrassen zich volledig aan jouw lichaam aan en word je zonder spierpijn of stijfheid wakker.

Overzicht Latex Toppers

Wat zijn de voordelen van een latex topper?

Heel wat mensen maken gebruik van een latex topper om hun nachtrust en de kwaliteit van hun slaap te verbeteren. Deze topmatras beschikt namelijk over verschillende interessante voordelen:

 • Veerkrachtig
  Het comfort van een latex topper is het gevolg van de enorme veerkracht van dit materiaal. De toppers vormen zich naar jouw slaaphouding en keren vervolgens snel weer naar hun oorspronkelijke vorm terug. Dankzij deze veerkracht lig je elke nacht opnieuw erg comfortabel op je oplegmatras.
 • Goede ondersteuning
  Een latex topmatras ondersteunt je lichaam optimaal. Bij een zwaarder gewicht biedt de topper voldoende tegendruk aan, waardoor je ruggengraat, je schouder en je nek over voldoende steun beschikken. Bij een lichte belasting zal de topmatras dan weer goed meeveren.
 • Veel comfort
  De combinatie van de veerkracht en de optimale ondersteuning zorgt voor een enorm slaapcomfort. Bovendien beschikken latex matrassen over dezelfde eigenschappen op het hele oppervlak. Zeker voor koppels is dit erg interessant. Met een latex topper voel je namelijk nauwelijks beweging wanneer je partner zich omdraait.
 • Geen kuilvorming
  De veerkracht van latex zorgt ervoor dat de topper snel weer naar de oorspronkelijke positie terugkeert. Kuilvorming is dan ook bijna niet mogelijk. Je matras blijft je voor lange tijd op een optimale manier ondersteunen en het oppervlak neemt op geen enkel moment een andere vorm aan.
 • Goed vochtdoorlatend
  Latex matrassen voeren vocht goed af, zeker de Talalay latex matrassen. Deze topmatrassen hebben namelijk een open celstructuur en een hoog ventilerend vermogen. Met een Talalay latex topper geniet je elke nacht van een optimaal klimaat.
 • Hygiënisch
  Ten slotte is latex ook een zeer hygiënische keuze. Latex heeft van nature uit anti-bacteriële eigenschappen. Huisstofmijten, schimmels en andere organismen kunnen zich niet aan het materiaal hechten. Met een latex oplegmatras vermijd je lastige gezondheidsproblemen en slaap je steeds in een hygiënische en allergievrije omgeving.

Wat zijn de nadelen van een latex topper?

Aan latex topmatrassen zijn ook enkele nadelen verbonden. Eerst en vooral gebruikt men tijdens de productie van de oorspronkelijke natuurlijke latex vaak ammoniak om verrotting tegen te gaan.

Verder heeft de productie van latex een enorme impact op het milieu. De meeste rubberbomen bevinden zich namelijk in Azië. Het transport naar Europa is erg klimaatonvriendelijk. Er is niet alleen ontzettend veel brandstof nodig om het materiaal naar ons te brengen, de CO2-uitstoot is ook enorm hoog.

De oogst van latex vormt ten slotte een zeer ernstige bedreiging voor de rubberboom. De vraag naar latex rubber stijgt voortdurend, terwijl het aantal plantages steeds schaarser wordt. Bovendien bedreigen verschillende schimmelziektes de rubberplantages, zoals de zeer ernstige ziekte SALB.

De intensieve teelt van rubber beïnvloedt de weerstand van de rubberbomen op een negatieve manier, waardoor de verschillende schimmelziektes zich veel sneller kunnen verspreiden.

Welke soorten latex zijn er?

Een topper kan uit verschillende soorten latex bestaan. Het basisproduct van de diverse types is steeds gelijk. Het productieproces en de samenstelling van de verschillende mogelijkheden is echter helemaal anders. Je kan latex in de volgende categorieën onderverdelen:

Natuurrubber Latex

De meeste latex topmatrassen bestaan uit natuurrubber latex. In principe moet natuurrubber latex voor minstens 80% uit latex bestaan. In praktijk bevatten de natuurrubber latex toppers echter heel wat minder latex. Het grootste voordeel van natuurrubber latex is de enorme veerkracht.

Pure Latex

Met pure latex verwijst men naar de synthetische vorm van latex. Dit materiaal bestaat gemiddeld uit zo’n 20% uit latex. De overige 80% van pure latex bestaat uit diverse stoffen die tijdens het productieproces aan het materiaal worden toegevoegd, zoals grafiet of zwavel. Een topper van pure latex is lichter dan een natuurrubber latex matras en gaat meestal iets langer mee.

Talalay Latex

Het productieproces van Talalay latex verloopt anders dan bij het normale latex. Het latex wordt tijdens de productie namelijk bevroren, waardoor er een soort schuim ontstaan. De andere soorten latex worden tijdens het productieproces verhit. Deze unieke verwerkingsmethode geeft Talalay latex een open celstructuur. Dit betekent dat Talalay latex toppers beter ventileren, meer vocht afvoeren, comfortabeler aanvoelen en langer meegaan.

Top 7 Beste Latex Toppers

Beste Algemeen
1. Correctslapen Talalay Latex Topper
5.0

Wanneer je het beste van het beste wilt op het gebied van Latex dan kom je uit bij Talalay Latex waar deze topper ook van is vervaardigd. Naast de goede ventilerende werking zal deze topper van correctslapen ook zorgen voor een optimale drukverdeling. Bovendien is deze topper voorzien van een tijk die volledig van bamboo is gemaakt waardoor ook hier een optimale vochtregulatie kan plaatsvinden. Deze topper is voor ieder type van slaper geschikt en 7 cm dik. Je krijgt 5 jaar garantie op deze topper maar die zul je gezien de kwaliteit en duurzaamheid niet snel nodig hebben.

Voordelen:
 • Talalay Latex
 • Goed vochtregulerend en koel
 • Bamboo tijk
 • 5 jaar garantie
 • Hygiënisch
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
2. Slaaploods Latex Topper
5.0

Deze Latex Topper van Slaaploods is 6cm dik en heeft een afritsbare Polyester tijk. De latex HR55 kern is geperforeerd waardoor hij goed vochtregulerend is. Natuurlijk is hij huisstofmijtwerend en heeft deze topper een goede veerkracht en lange levensduur. De tijk is afritsbaar en voorzien van zilverdraad (anti allergisch) en kun je hem wassen op 30 graden.

Al met al een Mooi Nederlands product met 2 jaar garantie.

Voordelen:
 • Goede Prijs / Kwaliteit
 • In veel verschillende maten leverbaar
 • Lange levensduur
 • Afneembare tijk
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
3. Omra bedding Latex Topper
5.0

Wanneer we de verschillende afmetingen van de Omra Bedding Latex Topmatras bekijken dan zien we al direct dat er voor ieder formaat bed wel een geschikte topper is te vinden. Ten tweede valt de prijs ons op want deze is echt zeer gunstig te noemen. Dit alles voor een mooi afgewerkte topper met een afritsbare en wasbare tijk van een natuurlijk materiaal. Met een dikte van 7 cm is het een prima latex topper met twee jaar garantie en voor elk type slaper.

Voordelen:
 • Uitstekende prijs / kwaliteit
 • 7 cm dikke latex topper
 • Afritsbare tijk
 • Goee kwaliteit
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste drukontlasting
4. Correctslapen Talalay Latex Topper
4.5

Deze tweepersoons latex topper van correctslapen is een heerlijke topper die je huidige matras een goede upgrade zal geven. Omdat je een tweepersoons topper gebruikt zul je verder geen naden hebben en met de unieke eigenschappen van latex ook weinig beweging voelbaar van je partner. Bovendien is hier sprake van de beste kwaliteit latex (Talalay) waardoor het materiaal zich uitermate goed om je heen sluit en lekker zacht aanvoelt. Natuurlijk is Talalay Latex goed vochtregulerend en zorgt het Bamboo tijk van een uitstekende afwerking.

Voordelen:
 • Talalay Latex
 • Goed vochtregulerend
 • Antiallergisch
 • Anti huisstofmijt
 • 7cm dik
 • Veel verschillende formaten
Nadelen:
 • Prijs wat hoger
ACTUELE PRIJS
Comfortabelste Topper
5. King Stone Split Natuurlatex Topper
4.5

De King Latex Topper met Plit is een ideale 2 persoons topper die je huidige matras met verstelbare bedbodem kan upgraden. Naast een gunstige prijs is deze duurzame topper van 12 cm dik wat ook een heerlijk comfortabel gevoel geeft bij het slapen. Dit komt mede omdat er gebruik gemaakt is van een bamboe tijk die ook antibacterieel werkt maar ook lekker zacht en goed vochtregulerend is. Deze topper is goed veerkrachtig en voor ieder type slaper geschikt. Het ligcomfort is perfect door niet te hard als te zacht te liggen. Je krijgt 1 jaar garantie op deze topper maar je zult er vanwege de lange levensduur erg lang plezier aan hebben.

Voordelen:
 • 12 cm dikte
 • Veel comfort
 • Perfecte ligging
 • Afneembare en wasbare bamboe tijk
 • Goede prijs / kwaliteit
 • Handige split voor verstelbare bedbodems
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een latex topper?

Zoals je in deze koopgids hebt kunnen lezen, bestaan er verschillende soorten latex topmatrassen. Elke topper beschikt over andere eigenschappen en is geschikt voor een ander soort lichaam of slaaphouding. Het is daarom erg belangrijk dat je de beste latex topper zorgvuldig uitzoekt. We raden je aan om met de volgende punten rekening te houden:

Het soort Latex

Eerst en vooral moet je natuurlijk naar het soort latex kijken. Talalay latex heeft de beste eigenschappen. Dit goed ventilerend en rekbaar materiaal zorgt namelijk voor een optimaal slaapcomfort. Bovendien gaat Talalay latex erg lang mee en voelt de matras steeds aangenaam aan.

De afmetingen

Kijk de afmetingen van je huidige matras goed na voor je een nieuwe latex topper uitkiest. Om van een optimaal comfort te profiteren, moet de topmatras perfect op je andere matras passen.

Het ligcomfort

Het doel van een topmatras is om het comfort te verbeteren. Probeer de oplegmatras daarom zeker even uit. Heel wat leveranciers geven je de mogelijkheid om de matras een paar dagen uit te testen, zodat je zelf kan bepalen of de latex oplegmatras bij jouw wensen aansluit.

Het type slaper

Ook je slaaphouding is een element waar je zeker rekening mee moet houden. Rugslapers hebben een latex topmatras nodig die de wervelkolom goed ondersteunt, terwijl zijslapers een topmatras met zo weinig mogelijk drukpunten nodig hebben. Buikslapers kunnen dan weer best voor een zachte oplegmatras kiezen, zodat er niet te veel druk op de buik uitgeoefend wordt.

De maximale belasting

Een punt dat wel eens over heeft hoofd gekeken wordt, is de maximale belasting. De maximale belasting verwijst naar het gewicht dat de matras kan verdragen. Bij een te hoge belasting zal de matras je niet voldoende ondersteunen en zal je slecht en oncomfortabel slapen.

De garantie

Kijk ten slotte ook goed naar de garantie. Een topmatras is niet altijd goedkoop en met een ruime garantieperiode kan je de matras bij het minste probleem meteen inwisselen.

Veelgestelde vragen

Een traagschuim topper voelt al snel warm aan. Zeker in de zomer kan dit wel eens lastig zijn. De meeste latex topmatrassen ventileren erg goed en voelen zelfs tijdens de warmste dagen koel aan. Zeker als je voor een Talalay latex matras kiest, zal je altijd in een aangename omgeving slapen.

Latex is een natuurlijk materiaal dat uit de rubberboom vervaardigd wordt. Latex is echter een vloeibare stof. In een topmatras combineert men latex daarom met andere stoffen. Meestal zit er in een latex topper ook synthetisch rubber, graniet of zwavel verwerkt.

Latex toppers staan bekend als erg comfortabele oplegmatrassen. Het veerkrachtige materiaal biedt je lichaam voldoende ondersteuning en neemt zijn oorspronkelijke vorm snel weer aan. Kuilvorming komt niet vaak voor bij een latex topper en de topmatrassen gaan erg lang mee. Bovendien beschikt latex over antibacteriële eigenschappen, waardoor een latex topper ook een zeer hygiënische en allergievrije keuze is.