Ken je hem nog, zo’n ouderwets vouwmatras van vroeger? Misschien sliep je erop als je logeerde bij oma. Of je moeder pakte het opvouwbare matras van zolder als je vriendje kwam slapen. Ideaal, van die matrassen die je zo in- en uitvouwt.

Wil je zelf ook een handig vouwmatras aanschaffen? Komt er nog weleens een loge aanwaaien? Een opvouwbaar matras is dan heel handig.

vouwmatras

Natuurlijk zijn ze ook ideaal voor in de camper. Je bergt het matras gemakkelijk op, het weegt maar weinig en je verplaatst het zo. Vouwmatrassen van nu zijn haast niet meer te vergelijken met die van vroeger. De ontwerpen zijn steeds slimmer geworden. Daardoor neemt een vouwmatras tegenwoordig zelfs nog minder ruimte in beslag.

Sommige matrassen zijn daarnaast ook nog te gebruiken als bankje of als poef. Bekijk je vouwmatrassen, dan zie je veel overeenkomsten. De verschillen zitten hem vaak vooral in de onzichtbare details. Wij deden een onderzoek voor je en vertellen je graag alles wat je moet weten over het beste vouwmatras.

Beste opvouwbare matrassen in een overzicht

Wanneer je al benieuwd bent welke opvouwbare matrassen we hebben getest dan kun je onderstaand verkort overzicht direct bekijken. Verderop in deze koopgids zullen we per matras alle specificaties, voor- en nadelen als ook reviews en aandachtspunten bespreken.

Wat is een vouwmatras?

De naam zegt het eigenlijk al, een vouwmatras is een matras dat je kunt opvouwen, opbergen of meenemen. Soms noemen mensen dit soort matrassen ook wel een logeermatras of een campingmatras. Is het vouwmatras opgevouwen, dan is het bij een aantal modellen ook te gebruiken als een poef of bijzettafeltje. De meeste vouwmatrassen bestaan uit drie delen die met foam gevuld zijn. Om het foam bevindt zich een laag stof.

Wie zal snel een vouwmatras nodig hebben?

Jij hebt nog geen vouwmatras in huis? Twijfel je of je er een nodig hebt? Het kan ook dat je hem eigenlijk best wel mist en daarom op zoek bent naar een mooi model. Waar gebruik je een vouwmatras zoal voor?

Voor het ontvangen van een loge

De meeste mensen beschikken niet over een extra bed. Of hooguit een logeerbed. Vaak heb je de ruimte in je woning voor je eigen gezin nodig en plaats je geen extra bed. Komt er echter iemand slapen, dan heb je een probleem. Hoe bied je deze welkome gast nu toch een fijne slaapplek? In die situatie is het ideaal om ergens een vouwmatras achter de hand te hebben.

Een vouwmatras past altijd wel ergens in een hoekje en is de gast weg, dan vouw je het matras zo weer op en stop je hem ergens in een kast of op zolder. Daar wacht het vouwmatras geduldig tot iemand er weer gebruik van wil maken.

Bij het kamperen

Kamperen mag primitief zijn, maar een vouwmatras geeft toch net wat extra comfort. Sommige modellen passen zelfs in je rugzak, dus zijn eenvoudig mee te nemen.

Camper of caravan

Sommige vouwmatrassen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in caravans of campers. Al passen de meeste standaardvouwmatrassen ook wel in bijna elke caravan of camper.

Voor studenten

Studeer je en huur je een vrij kleine kamer, dan is er soms geen plek voor een groot bed. Een vouwmatras slaapt prima en neemt maar weinig ruimte in.

Top 7 beste vouwmatrassen

Bekijk je zelf een aantal opvouwbare matrassen, dan denk je dat ze allemaal hetzelfde zijn. Alleen de kleur is soms verschillend. Toch hebben ze zeker zo hun eigen kenmerken. De kwaliteit is ook niet altijd even goed. Dat verklaart voor een groot gedeelte ook de prijsverschillen die er zeker zijn. Wij hebben een top 7 voor je gemaakt. Elk vouwmatras dat we noemen is van goede kwaliteit.

Beste Vouwmatras
1. Viking choice compact vouwmatras

Dit vouwmatras is ideaal als je luxe wilt slapen in je camper, tent of caravan. Ook kun je het matras gebruiken als je een keer een gast hebt die een nachtje blijft slapen. Het is zeker ook mogelijk om dit vouwmatras als bank of sofa te gebruiken. Je klapt het matras eenvoudig op in drie delen. Dankzij de handige draagtas neem je het vouwmatras gemakkelijk mee.

Specificaties

Dikte matras: 10 cm

Matras type: Polyether matras

Max. belastbaar gewicht: 300 Kg

Lengte: 200 cm

Gewicht: 2,5 Kg

Voordelen:
 • Compact
 • Goede kwaliteit
 • Inclusief draagtas
 • Hoes is wasbaar op 30 graden
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Eenvoudig opvouwbaar
3. Detex slijtvast vouwmatras

Dit vouwmatras neem je gemakkelijk mee naar de camping. Of wanneer je ergens gaat logeren. Je zet het met gemak even achter in je auto en op de plaats van bestemming vouw je zo je eigen comfortabele bed uit. Staat het matras overdag in de weg, dan vouw je het ook zo weer op. Thuis is het altijd handig om dit matras achter de hand te hebben. Wil je een extra persoon uitnodigen om te blijven slapen en heb je geen normaal bed meer over, dan slaapt de gelukkige persoon heerlijk op dit opvouwbare matras. Het is voorzien van een hoogwaardige schuimrubberen vulling. Deze kern is maar liefst 10 centimeter dik en heeft een gemiddelde hardheidsgraad. De hoes is los te ritsen en kan dan in de wasmachine gereinigd worden.


Specificaties

Dikte matras: 10 cm

Matras type: Polyether matras

Max. belastbaar gewicht: 50 Kg

Lengte: 190 cm

Gewicht: 4,5 Kg

Voordelen:
 • Slijtvaste stof
 • 10 Centimeter dik
 • Hoogwaardige schuimvulling
 • Waterafstotend
 • Zowel liggend als zittend te gebruiken
 • Compacte afmetingen
 • Makkelijk te vervoeren
Nadelen:
 • Max belastbaar gewicht
ACTUELE PRIJS
Gemiddelde hardheid
6. Beautissu appelgroen vouwmatras

Dit opvouwbare matras is ideaal als bed voor gasten. Ook kun je het gebruiken tijdens het kamperen of als fijne poef. De schuimkern heeft een gemiddelde hardheid. Daardoor is het matras niet te hard om op te slapen, maar geeft het aan de andere kant wel voldoende steun aan de rug. Er is bij dit vouwmatras een goede ventilatie. Dit komt door de aanwezige schuimplaat. Het vouwmatras weegt slechts 3 kilogram en is dus makkelijk te verplaatsen. De hoes mag gewassen worden op 40 graden.


Specificaties

Dikte matras: 7 cm

Matras type: Polyether matras

Max. belastbaar gewicht: 90 Kg

Lengte: 190 cm

Gewicht: 3 Kg

Voordelen:
 • Hoes is wasbaar
 • Gemiddelde hardheid
 • Goede ventilatie
 • Makkelijk mee te nemen dankzij handige draagbeugel
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Goed campingbedje
7. Alvi Matras Campingbedje

Voor je kindje wil je alleen het beste en dit campingbedje voldoet vast en zeker aan je wensen. Je vouwt het gemakkelijk op, zodat je het snel even meeneemt als je je kleintje ergens wilt laten slapen. De kwaliteit is top en er is gebruik gemaakt van kindvriendelijk schuim. Om het je lieve kleintje extra prettig te maken, is er gekozen voor een zachte katoenen hoes. Uiteraard is deze wasbaar.

Specificaties

Dikte matras: 6 cm

Matras type: Polyether matras

Max. belastbaar gewicht: 50 Kg

Lengte: 120 cm

Gewicht: 1.1 Kg

Voordelen:
 • Zachte wasbare hoes
 • Goede kwaliteit
 • Ademende hoes
 • Gecertificeerd materiaal
 • Makkelijk mee te nemen in meegeleverde transporttas
Nadelen:
 • Alleen als campingbedje gebruiken
ACTUELE PRIJS

Wat zijn de voordelen van een vouwmatras?

Je overweegt een vouwmatras aan te schaffen, maar voordat je daadwerkelijk zo’n matras bestelt, ben je toch nog wel benieuwd naar de voordelen? Hier komen ze:

Meestal is een vouwmatras bedoeld voor tijdelijk gebruik. Heeft de bewuste persoon het matras niet meer nodig, dan laat je het waarschijnlijk niet in de kamer of slaapkamer staan. Het handige aan een opvouwbaar matras is dat het opgevouwen slechts heel weinig ruimte inneemt en vrijwel overal wel opgeruimd kan worden.

Natuurlijk slaap je op een luchtbed fijn. En kamperen mag soms ook een beetje afzien zijn. Maar als een vouwmatras nu zo gemakkelijk in je caravan past, waarom zou je jezelf dan niet net dat extra stukje luxe van een matras gunnen?

Heb je eenmaal een vouwmatras in huis, dan zul je zien dat hij vaker van pas komt dan je van te voren had gedacht. Er wil een vriendje blijven slapen? Geen probleem, je haalt gewoon het vouwmatras tevoorschijn. Een van de kinderen voelt zich niet lekker en wil dicht bij jou zijn? Zet gewoon het vouwmatras naast je eigen bed en jullie slapen allebei de hele nacht heerlijk door. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden om te laten zien hoe handig een vouwmatras kan zijn.

Kinderen vinden het helemaal leuk om op een vouwmatras te slapen. Misschien slaapt het vriendje of vriendinnetje zelfs in het gewone bed en wil jouw kind dolgraag de nacht doorbrengen op het vouwmatras. Je kunt het opvouwbare matras ook handig als speelmat gebruiken.

Twijfel je tussen een extra gewoon bed en een vouwmatras, dan kan de prijs ook nog de doorslag geven. Vouwmatrassen zijn niet alleen veel praktischer, maar ook stukken goedkoper dan een traditioneel bed.

Denk je aan die vouwbedden of vouwmatrassen van vroeger, dan denk je misschien liever in een gewoon bed te slapen. Tegenwoordig slaap je op de meeste modellen echter comfortabel. Eerlijk waar!

Omdat je een vouwbed eenvoudig kunt opbergen en het ook weinig ruimte inneemt, heb je altijd een extra logeerbed bij de hand. Komen er onverwachts loges dan haal je hem tevoorschijn en kun je direct een extra slaapplaats creëren.

Vouwmatras of luchtbed gebruiken?

Heb je wel een vouwmatras nodig als je ook al een luchtbed in huis hebt? Luchtbedden zijn tegenwoordig ook van uitstekende kwaliteit, dus is een vouwmatras eigenlijk wel een betere keus? Wat zijn de verschillen?

Wil je op een luchtbed slapen, dan is er eerst wat inspanning vereist. Het bed zal toch eerst opgepompt moeten worden. Bij een vouwmatras gaat dat veel eenvoudiger, want die hoef je alleen even uit te vouwen.

Slaap je op een luchtbed, dan lig je altijd laag op de grond. Bij een vouwmatras lig je hoger. Soms zijn vouwbedden zelfs bijna net zo hoog als een gewoon bed.

Luchtbedden blijven toch meer behelpen dan een opvouwbaar matras. Veel mensen slapen minder lekker op een luchtbed. Kies je voor een goed vouwmatras, dan lig je als het ware bijna op een normaal matras. Qua comfort lig je op een matras nog altijd beter dan op een luchtbed. Uiteraard ligt een matras zachter dan een luchtbed.

Een luchtbed gaat een keer kapot. Er hoeft maar een klein gaatje te zijn, en de lucht blijft niet meer in het bed. De meeste luchtbedden moeten na een jaar of drie wel vervangen worden. Een vouwmatras gaat lang mee en is daardoor zeker een stuk duurzamer.

Een luchtbed gebruik je om op te slapen en dat is het dan. Een vouwmatras is modulair en kan, naast de functie van bed, ook gebruikt worden als fauteuil, speelmat, sofa, bank, poef of bijzettafel.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vouwmatras?

Voor jou is het wel duidelijk: jij gaat voor een vouwmatras. Nu wil je natuurlijk wel het beste vouwmatras. Waar let je dan zoal op?

Materiaal

Het materiaal dat gebruikt wordt, is cruciaal voor het comfort dat je ervaart op het vouwmatras. Slaap is vast en zeker ook voor jou belangrijk. Je kunt de mazzel hebben dat je overal en altijd kunt slapen, maar de meeste mensen hebben toch echt wel wat comfort nodig om fijn in dromenland aan te kunnen komen. Let dus op het schuim dat gebruikt is. Visco-elastisch schuim is zwaarder dan schuimrubber, maar wel veel comfortabeler.

Ga je dus voor comfort of voor iets minder gewicht? Wat weegt voor jou zwaarder? Kies je voor een waterdichte polyester hoes, dan kun je deze makkelijk schoonmaken. Dit materiaal is echter niet ademend en tijdens warme nachten is dat wel een nadeel. Prettiger zijn dan hoezen van natuurlijke stoffen zoals katoen.

Gewicht en afmetingen

Een vouwmatras weegt altijd weinig. Welk schuim en hoeveel er gebruikt is, maakt echter wel een verschil als het gaat om gewicht. Een matras van 10 centimeter weegt natuurlijk minder dan een matras van 20 centimeter. De afmetingen van het vouwmatras, zeker in opgevouwen toestand, bepalen voor een gedeelte het gemak waarmee je ze vervoert.

Dikte

De dikte van het opvouwbare matras is vrij bepalend voor het comfort. Dikkere matrassen ondersteunen je beter en lijken meer op een normaal matras. Een dunner matras kun je beter kiezen als het gaat om echte noodgevallen. Gebruik je het vouwmatras regelmatig, dan is een dikker matras zeker een aanrader. Zeker als je snel last van je rug hebt.

Ligcomfort

Het comfort is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt is en van de dikte van het matras.

Ontwerp

Kies voor een model waarbij de hoes verwijderd kan worden. Het liefst neem je ook een hoes die in de wasmachine kan. Zeker als het gaat om slapen, is hygiëne uiteraard een belangrijk aandachtspunt. En het vouwmatras gaat bovendien veel langer mee als je het kunt uitwassen.

Koopadvies

Welk opvouwbare matras kun jij nu het beste kopen? Allereerst is het dan van belang wat jouw bedoeling is het met vouwmatras. Lijkt het je handig om er een achter de hand te hebben voor geval van nood? Dan is een goedkoper vouwmatras een uitstekende keus.

Waarom zou je redelijk wat geld uitgeven voor een product dat je hooguit een keer per jaar gebruikt? Is het echter de verwachting dat je het matras regelmatig wilt gebruiken en ga je er misschien meerdere nachten achter elkaar op slapen, koop dan een duurder vouwmatras van goede kwaliteit.

Ga je het vouwmatras vaak meenemen? Let dan extra goed op het gewicht en op de afmetingen.

Ervaringen van klanten

Omdat we altijd onderzoeken wat klanten voor reviews schrijven over een opvouwbaar matras hebben we er ook enkele voor je verzameld.

Mooi matras

Een goed dikke en stevige matras!
Ankegiel

Mooie kwaliteit!

Goed voor gasten.
PaulinaG

Zacht en licht

Heerlijk zacht matrasje.
Makkelijk op te bergen.
Beter dan t steeds zeulen met n groot inklapbaar logeer bed.
Waar ons inklap logeer bed stond, passen 2 van deze matrassen (opgestapeld zelfs 4)
Dus geen gesjouw meer met n zwaar logeerbed naar de kinderkamers, gewoon dit matje en klaar. Helemaal blij mee
Maudy84

Uitstekend vouwmatras

Prima matras voor een logeerpartij of een nachtje kamperen! Breder en dikker dan gemiddeld, makkelijk op te vouwen en licht in gewicht!
Geertenivon

Veelgestelde vragen

De meeste vouwmatrassen zijn voorzien van een hoes. Handig natuurlijk, omdat op die manier het matras zelf niet vuil wordt. Meestal zijn deze hoezen waterdicht, al zijn er ook modellen die meer ademend en dus niet waterdicht zijn. Een hoes kun je vrijwel altijd wel in de wasmachine reinigen. Natuurlijk let je altijd even op de specifieke wasvoorschriften.

Het binnenschuim zelf kan niet worden gewassen. Zijn er nu toch vlekken op het matras zelf gekomen, reinig die dan heel voorzichtig met een vochtig doekje of sponsje en een heel klein beetje zeep. Uiteraard laat je het vouwmatras drogen voordat je hem weer opvouwt.

De meeste vouwmatrassen zijn absoluut heel comfortabel. Natuurlijk hangt dit af van de kwaliteit die jij kiest. Maar neem je een goed model, dan hoeft deze echt niet onder te doen voor een gewoon bed. De ondersteuning is meestal prima en wanneer je er niet weken op slaapt blijft het comfort ook goed.

Opvouwbare matrassen worden over het algemeen gemaakt van schuim. Dit materiaal weegt namelijk maar weinig en behoudt de lichaamswarmte goed. Er zijn twee soorten schuim en bij sommige modellen zie je ook dat er een combinatie van beiden wordt gebruikt.

– Visco-elastisch schuim
Dit schuim voelt heerlijk comfortabel aan en het reageert goed op lichaamswarmte. Daarnaast voegt het zich perfect naar de vorm van jouw lichaam. Dit schuim is wel de duurste en tegelijkertijd ook de zwaarste optie.

– Synthetisch latex
Koop je een goedkoper vouwmatras, dan is er waarschijnlijk gebruikgemaakt van synthetisch latex of polyurethaanschuim. We noemen dit ook wel koudschuim. Deze matrassen liggen iets minder comfortabel, maar zijn wel lichter en goedkoper. De duurzaamheid is helaas wel een stuk minder, ze worden ook eerder platgedrukt.

Opvouwbare matrassen zijn niet zo duurzaam als traditionele matrassen, zodat ze vaker moeten worden vervangen. Bovendien zijn vouwmatrassen niet altijd even ondersteunend als gewone matrassen, zodat ze niet ideaal zijn voor mensen met rug- of gewrichtsproblemen.

Het beste vouwmatras voor op de camping is het matras die voor jou het meest comfortabel is. Zorg ervoor dat je een matras kiest dat duurzaam is en gemakkelijk te vervoeren. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het klimaat waarin je de matras gaat gebruiken. Ga je kamperen in een koud klimaat, kies dan voor een dikker matras voor extra isolatie.

De meeste vouwmatrassen zijn ontworpen voor incidenteel gebruik en gaan met de juiste verzorging enkele jaren mee. Als je van plan bent een vouwmatras vaak te gebruiken, kies dan voor een matras van hogere kwaliteit die ontworpen is voor intensief gebruik.

Wanneer je een goed opvouwbaar matras wilt kopen liggen de prijzen zo tussen de 50-90 Euro. Voor dit geld heb je wat de kwaliteit betreft een uitstekend product.