Hoe weet je zeker dat je thuis een goede luchtkwaliteit binnenshuis hebt? Een te hoge CO2-concentratie kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en een verhoogd stressniveau.

Met de beste CO2 meter zorg je ervoor dat je altijd voldoende frisse lucht in huis hebt, en dat is erg belangrijk voor een fijn binnenklimaat.

co2 meter getest

Je plaatst de CO2 meter in elke ruimte zoals je woonkamer, slaapkamer of kantoor. Het apparaat meet vervolgens accuraat de CO2-concentratie en waarschuwt je als deze te hoog is. Je zet dan simpelweg de ramen open en laat de ruimte bewust ventileren zodat je binnen no-time weer een hoge kwaliteit lucht hebt in je huis. 

Omdat er veel verschillende apparaten op de markt zijn, en het kopen van een goede CO2 meter erg belangrijk is, is het soms moeilijk om de beste keuze te maken. Wij zetten daarom de zeven beste producten voor jou op een rij. 

Ben je benieuwd welke CO2 meter wij als beste hebben gekozen? Welnu dan komen we toch al snel bij de Aranet4 terecht.

Naast zijn compacte formaat is hij overal eenvoudig mee te nemen. Dit maakt hem erg handig als je bijvoorbeeld op reis gaat. Maar ook de batterijduur die ervoor zorgt dat je ruim 2 jaar continue kunt meten op verschillende plekken zonder je zorgen te maken over het opladen. Eigenlijk maakt hem dat nog gemakkelijker en zeker t.o.v. andere modellen.

Maar tot slot ook de nauwkeurigheid van de meter voor het meten van de CO2, temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Alles is eenvoudig op 1 display continue af te lezen en met de gratis app kun je ook de recentste metingen in grafiek vorm bekijken. De Aranet4 is hierdoor ook erg populair bij professionele vakmensen.

Overzicht CO2 meters

Ben je benieuwd welke CO2 meters wij in deze koopgids getest hebben? Bekijk gerust alvast de onderstaande meters die wij verder in dit artikel uitgebreider hebben beschreven.

Meest nauwkeurige Co2 meter
Beste Goedkope Keuze
Beste Algemene Keuze
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
Grootste Gebruiksgemak
Beste Keuze Voor Thuis
Innovatieve Co2 meter
Meest nauwkeurige Co2 meter
Beste Goedkope Keuze
Beste Algemene Keuze
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
Grootste Gebruiksgemak
Innovatieve Co2 meter

Wat is een CO2 meter?

Een CO2 meter is een klein apparaat die de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de lucht meet in parts per million (ppm). Is de waarde van de CO2-concentratie te hoog? Dan heb je een slechte luchtkwaliteit en geeft het apparaat een waarschuwing.

Dit komt vaak voor in slecht geventileerde ruimtes. Het is dan belangrijk om de ramen open te zitten zodat er frisse lucht binnen komt en je weer een zuivere luchtkwaliteit krijgt.

Een te hoge koolstofdioxide concentratie is gevaarlijk en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Op het apparaat wordt de luchtkwaliteit aangegeven zodat je je bewust bent van je omgeving en je de luchtkwaliteit actief kunt monitoren. 

Welke soorten CO2 meters zijn er?

 1. Een NDIR (Non-Dispersive Infrared) is een CO2 meter die gebruik maakt van infraroodlicht sensor. Deze meters geven over het algemeen de meest nauwkeurige metingen. De prijs van deze apparaten ligt wat hoger en daarom worden ze vaak gebruikt in een professionele omgeving, zoals in een laboratorium of op een industrieel terrein. 
 2. Chemische CO2 meters maken gebruik van chemische reacties die ervoor zorgen dat de vloeistof van kleur verandert als er een hoge CO2-concentratie is in een ruimte. Deze metingen zijn minder precies dan de nauwkeurige NDIR sensor maar daardoor ook een stuk goedkoper. 
 3. Een biometrische CO2 meter is een draagbaar apparaat dat vaak wordt gebruikt in een medische setting. Het apparaat meet niet de CO2-concentratie in een ruimte maar de CO2 uitwisseling van een persoon. 
 4. Een draagbare CO2-meter heeft een compact formaat en is licht van gewicht. Hierdoor neem je de apparaten eenvoudig mee onderweg op vakantie. 
 5. Een vaste CO2-meter plaats je permanent in een ruimte en sluit je aan op het elektriciteitsnet. Deze apparaten hebben vaak een uitgebreid display waarop je allerlei gegevens ziet en ze worden vaak gebruikt in scholen, kantoren en horeca gelegenheden. 

Waar worden CO2 meters vooral gebruikt?

CO2 meters worden in bijna alle denkbare ruimtes en locaties gebruikt. 

 • In scholen: in februari 2022 heeft het Nederlandse kabinet aangekondigd dat ze alle klaslokalen en kinderdagverblijven een CO2 meter willen hebben. Het is belangrijk om een klaslokaal goed te ventileren zodat er voldoende zuurstof is aangezien je met veel leerlingen in een kleinere ruimte zit. 
 • Bij jou thuis: voor iedereen die bewust is van de voordelen van een hoge binnenluchtkwaliteit is een CO2 meter een goede aankoop. Je zet er een in elke ruimte waaronder je slaapkamer, woonruimte en keuken. Zo meet je constant de CO2-concentratie en weet je precies wanneer je even een raam moet open zetten en de ruimte moet ventileren. 
 • Op kantoor: in een goed geventileerde ruimte kun jij je beter concentreren. Zo verhoog je je eigen productiviteit en die van je collega’s. Omdat er veel mensen in een kantoorruimte samenkomen is het belangrijk om je bewust te zijn van de luchtkwaliteit. 
 • In de horeca: restaurants, cafés en andere commerciële ruimtes is het voor zowel je werknemers als voor de klanten van belang om een fijne omgeving te hebben met een hoge luchtkwaliteit. Met een CO2 meter heb je dit snel en eenvoudig in de hand en weet je precies wanneer je het ventilatiesysteem aan moet zetten. 

Wat is de impact van slechte luchtkwaliteit en ventilatie op de slaapkwaliteit?

Een slechte luchtkwaliteit op je slaapkamer verlaagt je slaapkwaliteit. Zo zijn er meerdere factoren die invloed hebben op je luchtkwaliteit, namelijk de luchtvochtigheid, temperatuur, hoeveelheid stikstofdioxide, fijnstof en zeker ook de CO2-concentratie.

Een te hoge koolstofdioxide concentratie zorgt ervoor dat je ‘s nachts minder diep slaapt waardoor je ‘s ochtends vermoeid wakker wordt en overdag minder energie hebt. Door het CO2-gehalte te meten weet je precies wanneer je je raam open moet zetten om je slaapkamer te ventileren zodat je genoeg frisse lucht hebt als je slaapt. 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een CO2-meter?

Met een goede CO2 meter verhoog je de luchtkwaliteit in huis. Het apparaat waarschuwt je als er te veel koolstofdioxide in de lucht zit, en je de ruimte moet ventileren zodat er zuurstof bij komt. Dit heeft meerder voordelen voor jou:

 • Het is goed voor je gezondheid. Je vermindert namelijk gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en stress. 
 • Als je werkt, is het erg belangrijk om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Door goed te ventileren op je kantoor krijg je veel frisse lucht binnen en dat is goed voor je concentratie. 
 • Tot slot is een hoge luchtkwaliteit belangrijk voor een goede nachtrust. 

Top 7 beste CO2-meters

Bij de selectie van onderstaande CO2 meters hebben wij vooral gekeken naar de kwaliteit, prijs, functionaliteit en reviews van klanten. Hierbij hebben wij alleen de beste modellen geselecteerd waar je dan zelf een keuze uit kunt maken.

Meest nauwkeurige Co2 meter
1. Aranet4 CO2 meter
5.0

In tegenstelling tot andere apparaten werkt deze CO₂ meter van Aranet4 extra lang op batterijen, tot wel twee jaar. Daarnaast is het kleine apparaat draagbaar omdat het klein van formaat is, zo neem je het eenvoudig in je zak of tas mee. Daarnaast is de Aranet4 een zeer nauwkeurige meter die niet alleen door professionals wordt gebruikt maar voor iedereen is te gebruiken. Naast de CO2 meet hij ook direct de luchtvochtigheid, luchtdruk en de temperatuur. Natuurlijk kun je hem uitlezen met een handige app voor zowel de iphone als android. Hier heb je direct een handig overzicht van de actuele meetwaarden en toont hij tot maximaal 7 dagen terug het dagelijkse verloop. Ook is deze Aranet4 erg gemakkelijk mee te nemen en zo kun je dus overal in huis als ook buitenshuis of op een andere locatie (vakantie, werk, kantoor) de actuele waarden meten.

Voordelen:
 • Betrouwbare en meest nauwkeurige metingen
 • Inclusief handige app die de metingen weergeeft
 • Zowel Co2, luchtdruk, vochtigheid en temperatuur
 • Inclusief twee jaar garantie
 • Werkt op batterijen
Nadelen:
 • In het donker is het moeilijk om de metingen af te lezen
 • Het apparaat heeft een hogere prijs
Actuele Prijs Bol.com
Beste Goedkope Keuze
2. SolHouse
5.0

Voor ieder met een kleiner budget is dit apparaat van SolHouse een goede keuze. De meter is klein van formaat en heeft sterke sensoren, hierdoor is het geschikt voor zowel in huis als op kantoor. Daarnaast zijn wij enthousiast over de extra functies. Zo meet het apparaat niet alleen de CO₂-concentratie, maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid. Door het luxe ontwerp met het mooie en overzichtelijke led display staat het ook mooi in elke ruimte.

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • De helderheid van het scherm is aanpasbaar
 • Groot gebruiksgemak omdat de luchtkwaliteit duidelijk wordt aangegeven met een kleur
 • Het apparaat werkt zowel op batterij als op netstroom
 • Mooi ontwerp
Nadelen:
 • De batterijduur is wat korter, rond de 14 uur
Actuele Prijs Bol.com
Beste Algemene Keuze
3. Rovary Co2 Meter
4.5

Deze CO₂ meter van Rovay is door ons als uitstekend beoordeeld. De meetresultaten van het apparaat zijn heel accuraat door de NDIR CO₂ sensor. Deze nauwkeurigheid blijft ook behouden omdat het apparaat elke 30 minuten automatisch kalibreert. Daarnaast vinden wij het handig dat de data van de afgelopen zeven dagen wordt bewaard. Dit is verplicht voor in de horeca. Ook heeft het product een groot meetbereik van wel 50 vierkante meter. 

Voordelen:
 • Het apparaat is CE en ISO gecertificeerd
 • Inclusief handig e-book met duidelijke uitleg en tips
 • Het apparaat meet ook de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte
 • De meter werkt op batterij, maar je sluit het ook eenvoudig aan op stroom
Nadelen:
 • Het scherm en data overzicht is wat minder gebruiksvriendelijk
 • De temperatuur metingen van dit product zijn wat minder nauwkeurig
Actuele Prijs Bol.com
Beste Prijs-kwaliteitverhouding
4. Bombar Co2 meter
4.5

Deze CO₂ meter van Bombar.co is niet alleen scherp geprijsd, is ook uitgebreid met allerlei verschillende functies. Zo krijg je niet alleen inzicht in de CO₂-concentratie, maar het apparaat detecteert ook rook en luchtvochtigheid met de infrarood licht sensor. De NDIR sensor is heel nauwkeurig en geeft een luid brandalarm als er rook wordt gedetecteerd. 

Voordelen:
 • Beschikbaar in drie kleuren: bruin, wit, zwart
 • Inclusief handige app waarop je de gemeten waardes afleest
 • De CO₂ meter hang je eenvoudig op aan de muur of je zet het neer op tafel met het standaard
 • Mooi strak ontwerp
Nadelen:
 • De batterij gaat niet heel lang mee, maximaal een dag
Actuele Prijs Bol.com
Grootste Gebruiksgemak
5. Vito
5.0

Voor slechtziende of ouderen die moeite hebben met het aflezen van data op een klein display is deze CO₂ meter de beste keuze. Deze meter van Vito licht namelijk op in drie kleuren: groen, oranje en rood. Deze kleuren geven heel duidelijk in een oogopslag aan wat de luchtkwaliteit is bij jou in huis. Daarnaast zijn wij ook enthousiast over het feit dat het product is gemaakt van 100 procent gerecycled plastic. Zo is het niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu. 

Voordelen:
 • Het huisje is medium verlicht, hierdoor zie je zowel overdag als ‘s nachts de kleuren zonder dat het stoort
 • Origineel en leuk ontwerp
 • De CO₂ meter geeft een nauwkeurige meting van de luchtkwaliteit
 • Gemaakt van duurzaam materiaal
Nadelen:
 • Het product werkt niet op batterij, hierdoor neem je het niet mee onderweg
 • De CO₂-concentratie is niet precies af te lezen, de kleur geeft een bereik aan
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Voor Thuis
6. Netatmo Healthy Home Coach
4.0

Met deze CO₂ meter van Nentatmo heb je niet alleen inzicht in de luchtkwaliteit in huis, maar door het mooie design is het ook een toevoeging aan je interieur. Daarnaast koppel je het product eenvoudig aan je telefoon. Zo heb je altijd en overal inzicht in de luchtkwaliteit bij jou in huis of op kantoor. De meter meet de CO₂-concentratie, luchtvochtigheid, temperatuur en het geluid. Als het apparaat een probleem detecteert dan wordt het niet alleen aangegeven, maar de app komt ook met een oplossing. 

Voordelen:
 • Je past de instellingen aan naar een van de drie profielen: baby, astmatisch persoon of standaard
 • De app is geschikt voor zowel iOS als Android
 • De app is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken
 • Mooi ontwerp
 • Compact en licht van gewicht
Nadelen:
 • Deze CO₂ meter heeft geen batterij
Actuele Prijs Bol.com
Innovatieve Co2 meter
7. Bresser
4.0

Met deze CO₂ meter van Bresser houd je heel precies bij hoe de luchtkwaliteit verandert in een bepaalde ruimte. De meter plaats je namelijk in een ruimte, nadat het een paar dagen de luchtkwaliteit heeft gemeten koppel je het eenvoudig aan je computer. Met de software krijg je dan heel precies inzicht in de CO₂-concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid van de dagen ervoor. 

Voordelen:
 • De CO₂ meter heeft een CO₂ alarm functie, de grens stel je zelf in
 • Overzichtelijk leddisplay
 • Werkt op batterij
 • Levering inclusief usb kabel
Nadelen:
 • Dit product heeft een wat hogere prijs
Actuele Prijs Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2-meter?

 • Het type sensor is belangrijk om op te letten. Sommige sensors, zoals een infrarood licht, zijn nauwkeuriger dan andere. Afhankelijk van de ruimte waar je de CO2 meter wilt plaatsen is dit belangrijk om mee te nemen in je keuze. 
 • Het gebruiksgemak verschilt per CO2 meter. Sommige producten geven met kleuren aan wat de CO2-concentratie is in een ruimte, zo zie je eenvoudig en snel in een oogopslag of je de ruimte moet ventileren. 
 • Een slimme app. Sommige CO2 meters integreer je met een handige app. Zo zie je zelfs vanaf aan afstand wat de koolstofdioxide concentratie in je huis is. 
 • Extra functies. Vind je het fijn om een heel compleet overzicht te hebben van de luchtkwaliteit in je huis? Er zijn apparaten die niet alleen de CO2-concentratie meten, maar ook een rookmelder, brandalarm, temperatuur, luchtvochtigheidsmeter en weerstation hebben. 
 • De batterij. Bij apparaten die met een oplaadbare batterij werken is de batterijduur van belang. Een korte batterijduur is namelijk onhandig. Er zijn ook CO2 meters die je oplaadt met een USB-kabel en die een ingebouwde batterij hebben. 
 • Historie. Wil je graag de data inzien van de afgelopen maanden? Dan is een product dat werkt met data logging handig. Voor openbare ruimtes zoals scholen en horecazaken is dit vooral van belang. 
 • Het meetbereik van de CO2  meter geeft aan of de meter het CO2-gehalte in meerdere ruimtes kan detecteren. 
 • Het formaat. Wil je graag altijd en overal weten wat het CO2-gehalte is? Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of voor in je camper? Dan is het formaat van belang. 

Koopadvies

Kortom, een CO2 meter is een must-have voor in huis, op kantoor of in een horeca gelegenheid. De CO2 meters geven aan wat het koolstofdioxide gehalte is in een ruimte. Als dit te hoog is, is het van belang om de ruimte te ventileren. Een te hoog gehalte kan zorgen voor vervelende klachten, zoals duizeligheid, slechte concentratie en hoofdpijn. 

De CO2 meter van Bombar.co is niet alleen scherp geprijsd, maar de CO2 meter heeft allerlei handige extra functies, zoals: een rook detector, luchtvochtigheidsmeter en temperatuurmeter. Daarnaast heeft de meter een infrarood licht sensor die heel nauwkeurig en betrouwbaar is. 

Voor ouderen of slechtziende is de CO2 meter van Vito de beste keuze. Met deze CO2 meter zie je snel en eenvoudig in een oogopslag de luchtkwaliteit bij jou in huis. Zonder het gedoe van (te) kleine cijfers op een scherm. 

De Aranet4 is heel geschikt voor onderweg. De CO2 meter is niet alleen compact en licht van gewicht, maar de batterijen gaan ook uitzonderlijk lang mee, tot wel twee jaar. Daarnaast is het geschikt voor een huishouden met kinderen, het ontwerp is robuust en er zitten geen verleidelijke knopjes aan. 

Veelgestelde vragen

Lees verschillende veelgestelde vragen over de CO2 meter.

De meeste CO2 meters zijn iso gecertificeerd. Hierdoor voldoen ze aan internationale standaarden en kun je er vanuit gaan dat het betrouwbaar is. Het is wel belangrijk om je apparaat regelmatig te kalibreren, zodat je zeker weet dat ook op lange termijn de meetresultaten nauwkeurig blijven. 

Wat voor jou de beste CO2 meter is, hangt af van je behoeften. Voor een woonruimte zijn de nodige specificaties anders dan voor een horecazaak. Zo zijn er ook verschillende prijsklassen en verschillende varianten met een andere nauwkeurigheid, meetbereik en gebruiksgemak. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is, zo verlaag je de hoeveelheid schadelijke stoffen in een kamer. Over het algemeen is een CO2-gehalte van ongeveer 400 tot 800 ppm normaal. Ligt het gehalte hoger? Dan moet je de ruimte gaan ventileren. 

Op den duur kan een slechte luchtkwaliteit zorgen voor gezondheidsrisico’s zoals verminderde concentratie, hoofdpijn en last van je luchtwegen. Met de beste CO2 meter word je je bewust van de luchtkwaliteit waardoor je een ruimte ook bewust gaat ventileren. 

Het hebben van een CO2 meter is niet verplicht, het wordt wel sterk aangeraden om een kooldioxide meter van goede kwaliteit aan te schaffen. 

Afhankelijk van het merk en type apparaat kosten de producten tussen de 70 en 200 euro.