Ben je aan het kijken voor een nieuw kussen? Dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende modellen op de markt te vinden zijn. Dik, dun, een andere vulling en een model voor een bepaald type slaper.

optimaal kussen voor rugslapers

Alles is mogelijk en je kunt het hoofdkussen volledig aan jouw situatie aanpassen. Maar welk type slaper ben jij dan? Als je een rugslaper bent, is het verstandig om naar de kussens te kijken die als kussen rugslaper dienen.

Als rugslaper wil je voldoende ondersteuning krijgen bij jouw nek en hoofd. Deze kussens kennen daarom verschillende specificaties die hiertoe leiden.

Het volgende artikel vertelt jou daarom meer over een kussen rugslaper, wat de voor- en nadelen zijn en welke kussens in 2023 het beste beoordeeld zijn. Daarnaast zullen we vertellen hoe jij een goede keuze voor jouw nieuwe kussen maakt, zodat je geniet van een goede nachtrust.

Wat is een kussen voor een rugslaper?

Voor ieder type slaper is er een hoofdkussen te vinden. Een van de kussens is een kussen voor een rugslaper. Het is een kussen dat zorgt voor een goede ondersteuning voor jouw rug- en nekwervel.

Deze moeten op één lijn liggen. Zo kun je niet alleen de juiste houding aannemen tijdens het slapen, maar ook jouw lichaamsgewicht op een betere manier verdelen. Deze verdeling van het lichaamsgewicht zorgt ervoor dat je weer beter slaapt.

Je past je namelijk helemaal aan jouw postuur aan. Het kussen kan jouw nachtrust aanzienlijk verbeteren en geeft jou de gelegenheid om weer helemaal uitgerust te zijn.

Een kussen voor een rugslaper is daarbij voorzien van een bepaalde stevigheid. De stevigheid kan verschillen en moet aangepast worden aan jouw lichaam. Als jouw kromming in de rug groter is, dien je ook een hoger hoofdkussen te hebben.

Je hebt hiervoor ook een speciale neksteun waar je gebruik van kunt maken. Deze steun vult de ruimte tussen jouw hoofd en schouders op, waardoor je weer een nieuwe ondersteuning hebt. Dankzij het kussen voor rugslapers kun je jouw gehele lichaam op een goede manier ondersteunen en ga je er direct profijt van krijgen.

Beste Kussens voor Rugslapers overzicht

Wil je direct weten wat de beste kussens voor een rugslaper zijn? Hieronder vind je direct een kort overzicht. Verder in dit artikel vind je alle informatie, een uitgebreide analyse en de voor- en nadelen per kussen.

Wat is het voordeel van op je rug slapen?

Slapen op je rug heeft verschillende voordelen ten opzichte van het aanhouden van een andere slaaphouding. Zo geniet je van de uitlijning van de wervelkolom, waardoor je een gezondere houding aanneemt. Maar hier moet je dan wel het juiste kussen hebben, omdat je anders een verkeerd drukpunt bij de nek hebt.

Een ander groot voordeel is het verbeteren van jouw nachtrust. Een goede houding zorgt dat je beter en dieper slaapt, waardoor je ook meer slaap krijgt gedurende de nacht. Het gaat hierbij om kwaliteit en niet om kwantiteit. Zelfs bij een korte nacht kun je dus uitgerust wakker worden als je op jouw rug slaapt.

Als rugslaper snurk je wel meer dan in een andere positie. Je kunt het snurken echter aanzienlijk verminderen met behulp van een goed kussen. Door niet volledig plat te liggen, maar een lichte helling te creëren, kun je het snurken wel verminderen.

Je hoeft dus niet altijd te snurken, maar kunt jouw nek op de juiste manier ondersteunen en over het algemeen stil zijn in de nacht. Je zorgt ervoor dat jouw nachtrust in kwaliteit verbetert en je geen problemen krijgt in jouw lichaam of jouw mentale gezondheid door te weinig slaap.

Van welk materiaal is een kussen rugslaper gemaakt?

Een kussen voor een rugslaper kan gemaakt zijn van een groot aantal verschillende materialen. Het is afhankelijk van jouw lichaam en wensen welk materiaal het beste bij je past.

Traagschuim is een van de materialen waar je naar kunt kijken. Traagschuim bestaat uit visco-elastische cellen, welke zich naar jouw lichaam vormen en hierdoor voor een optimale ondersteuning zorgen.

Wanneer je het kussen niet gebruikt, zal deze weer de oorspronkelijke vorm aannemen. Pas als jij erop ligt, zal er een verandering plaatsvinden en kun je profiteren van deze vorming.

Een ander materiaal dat jou voldoende ondersteuning kan geven is koudschuim. Er zijn verschillende soorten koudschuim te vinden, waardoor je een ergonomisch kussen in jouw bezit krijgt. Dit geeft extra ondersteuning aan jouw lichaam en zorgt ervoor dat je een goede nachtrust kunt krijgen.

Een donzen kussen is jarenlang de favoriet geweest van velen. Dit kussen bestaat uit veren of dons en kan zowel hard of zacht zijn. Als het kussen 100 procent uit veren bestaat, heb je een hogere hardheid dan wanneer het kussen uit 100 procent dons bestaat.

Je kunt hierdoor ook kijken welk kussen het beste bij jouw lichaam past en waarmee je een goede nachtrust realiseert.

Top 7 beste kussens voor een rugslaper

Maar laten we nu eens kijken welke kussens er voor een rugslaper zijn. Natuurlijk zijn er ontzettend veel kussens geschikt voor een rugslaper. We hebben bewust in ons overzicht gekozen voor de meest ergonomische kussens die een goede ondersteuning geven. De reden hiervoor is dat we vooral de “standaard kussens” willen overslaan. We hebben de onderstaande modellen geselecteerd op basis van de goede recensies, kwaliteit en specificaties.

Beste Nekondersteuning
1. Tempur ® Hoofdkussen Symphony Rugslaper

Het TEMPUR® hoofdkussen Symphony medium is een kussen dat twee kussens in een ontwerp heeft. De ene zijde zal namelijk vooral jouw schouders tegen het kussen zetten, waardoor je op jouw zij kunt slapen. De andere kant zorgt voor de juiste ondersteuning van jouw hoofd en nek. Dit is de kans die je nodig hebt als je een echte rugslaper bent.

Specificaties

Gewicht: 2,34 kg

Materiaal: Synthetisch en traagschuim

Afmetingen: 63 x 43 centimeter

Wasbaar: Alleen de hoes

Garantie: ja

Voordelen:
 • Hypoallergeen
 • Zowel voor rugslapers als zijslapers
 • Afneembare hoes
Nadelen:
 • Volledige kussen kan niet gewassen worden
ACTUELE PRIJS
Meest comfortabel
2. Sleep Comfy Traagschuim Hoofdkussen Rugslaper

De Sleep Comfy Traagschuim serie is een klassiek kussen van groot formaat. Het is een kussen die voornamelijk bedoeld is voor mensen die geen compromissen wil sluiten en tegelijkertijd voldoende comfort willen hebben. De smart foam technologie werkt op basis van druk en warmte, waardoor jouw nek en schouders goed ondersteund worden. De natuurlijke rondingen van jouw ruggenmerg worden behouden bij deze ondersteuning.

Specificaties

Gewicht: 1 kg

Materiaal: Bamboe, foam

Afmetingen: 70 x 40 centimeter

Wasbaar: Alleen de tijk

Garantie: Ja

Voordelen:
 • Warmte en druk voor ondersteuning
 • Veel comfort door natuurlijke houding
 • Erg stevig
Nadelen:
 • Alleen de hoes is wasbaar
ACTUELE PRIJS
Meest ergonomisch
3. Troonz Hoofdkussen Four

Het Troonz hoofdkussen FOur is een kussen dat jou de optimale ondersteuning kan bieden. Het kussen is op een dusdanige manier gemaakt dat deze nooit plat of hard is als jij wakker wordt. Het kussen is daarbij zacht en donzig. Dit komt door de luchtige vulling van dons.

Specificaties

Gewicht: 1,18 kg

Materiaal: Dons, katoen en microvezel

Afmetingen: 60 x 50 centimeter

Wasbaar: Volledig wasbaar

Garantie: Ja

Voordelen:
 • Gehele kussen te wassen
 • Multifunctioneel inzetbaar
 • Stevig
Nadelen:
 • Niet voor mensen met allergieën
ACTUELE PRIJS
Best aanpasbaar
4. Cloudpillo Kussen voor Rugslaper

Het Cloudpillo hoofdkussen is het hulpmiddel dat je nodig hebt voor een betere nachtrust. Het kussen is namelijk helemaal naar wens af te stellen, waardoor je hem ook aan jouw behoeften aan kunt passen. Je hoeft dus geen compromissen meer te sluiten als je dit kussen aanschaft. Je kunt hiervoor de vulling bijvullen of eruit halen.

Specificaties:

Gewicht: 1,70 kg

Materiaal: memory foam en polyester

Afmetingen: 71 x 50 centimeter

Wasbaar: ja

Garantie: 1 jaar

Voordelen:
 • Volledig af te stellenEen koude en warme kant beschikbaar
 • De juiste ondersteuning
Nadelen:
 • Voelt voor velen hard aan
ACTUELE PRIJS
Meest zachte Hoofdkussen
5. SweetPillow Kussen Rugslapers

Ben je op zoek naar een zacht hoofdkussen? Dan is het kussen van SweetPillow een goede oplossing. Het is een kussen dat voldoende ondersteuning geeft en jouw nachtrust niet meer onderbreekt. Het kussen zal niet hard of plat aanvoelen. Het ganzendons is voor iedereen die op zijn rug of buik slaapt.

Specificaties:

Gewicht: 1,12 kg

Materiaal: Dons, katoen en veren

Afmetingen: 60 x 50 centimeter

Wasbaar: Ja

Garantie: 100% tevredenheidsgarantie

Voordelen:
 • Een zacht kussen
 • Zal niet plat aanvoelen
 • Ook voor zijslapers geschikt
Nadelen:
 • Niet hypoallergeen
ACTUELE PRIJS
6. Zwoong Gelpur Hoofdkussen Latex

Het Zwoong Gelpur Hoofdkussen is een van de beste hoofdkussens die je kunt vinden voor het verminderen of voorkomen van nekklachten. Het kussen is ontworpen met topsporters, waarbij bestaande en nieuwe slaaptechnologieën met elkaar gecombineerd zijn.

Specificaties:

Gewicht: 1,5 kg

Materiaal: Polyester, latex

Afmetingen: 40 x 60 centimeter

Wasbaar: Ja

Garantie: 30 dagen proefslapen

Voordelen:
 • Nieuwe slaap technologieën voor ondersteuning
 • Ook voor topsporters geschikt
 • Ultra ventilerende hoes
Nadelen:
 • Kan harder aanvoelen
ACTUELE PRIJS
Beste prijs
7. Soulsnooze Luxe Hoofdkussen Rugslapers

Het Soulsnooze luxe hoofdkussen is het kussen wanneer je snel last hebt van een stijve nek of rugpijn. Het kussen voelt zacht aan, maar geeft tegelijkertijd wel de ondersteuning die je nodig hebt. De slapeloze nachten zijn hiermee verleden tijd. De zachte hoes bestaat uit microvezel, terwijl de luchtige syndonfill vulling voor het slaapcomfort zorgt.

Specificaties:

Gewicht: 2 kg

Materiaal: Microvezel en synthetisch

Afmetingen: 60 x 70 centimeter

Wasbaar: Zowel tijk als vulling

Garantie: 1 jaar

Voordelen:
 • Hypoallergeen
 • Aan behoeften aan te passen
 • Warmteregulerend
Nadelen:
 • Dagelijks opkloppen is nodig
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kussen voor rugslaper?

Om een goede nachtrust te krijgen en tegelijkertijd ook voldoende ondersteuning te hebben, moet je weten wat het beste kussen is voor jouw situatie. Je kunt hiervoor op een aantal factoren letten.

Denk hierbij aan de hoogte, de ondersteuning, het materiaal, de vorm, de aanpasbaarheid van de vulling en de prijs. Hieronder worden de factoren verder uitgelegd.

Hoogte kussen

De hoogte van het kussen is een van de factoren die je niet over het hoofd mag zien. Deze hoogte moet namelijk aangepast worden aan jouw nek en rug, zodat de wervelkolom recht komt te liggen op het bed.

Dit zorgt automatisch voor een goede houding, waardoor jouw nachtrust ook aanzienlijk verbetert.

Je kunt goed zien in de afbeelding hiernaast dat de hoogte van het kussen je wervelkolom beïnvloed. Zorg er dus voor dat je naast een goede vorm ook de juiste hoogte kiest.

slaappositie rugslaper

Ondersteuning

Voor verschillende klachten is een andere mate van ondersteuning nodig. Je zult daarom moeten letten op de manier waarop jouw lichaam ondersteund wordt door jouw nieuwe kussen.

Kijk bijvoorbeeld naar het ergonomische materiaal, wat zich aanpast aan het lichaam. Ook kunnen er andere technologieën toegepast zijn bij jouw kussen.

Vorm

De vorm van het kussen lijkt in eerste instantie niet belangrijk. Ieder kussen is immers rechthoekig. Echter heb je wel verschillende vormen die bijvoorbeeld meer ondersteuning geven aan jouw rug of nek.

De bolling die op het kussen terug te vinden is, zal de ruimte tussen jouw hoofd en schouders op kunnen vullen.

Materiaal

Materialen kunnen belangrijk zijn voor mensen met allergieën. Je zult daarom altijd op deze materiaalsoorten moeten letten. Je hebt een groot aantal mogelijkheden op dit gebied, waaronder katoen, polyester, dons, veren en traagschuim.

Ieder materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan ook anders aanvoelen tijdens het slapen.

Vulling aanpasbaar

Bij sommige hoofdkussens is de vulling aan te passen. Door een deel van de vulling eruit te halen of juist meer erin te stoppen, zorg je ervoor dat je jouw lichaam op een goede manier kunt ondersteunen. Het is daarom verstandig om ook op deze optie te letten voordat je tot een aankoop overgaat.

Prijs

De prijs blijft ook belangrijk bij het vinden van een geschikt kussen voor een rugslaper. Als het kussen duurder is, wil je ook een betere kwaliteit hebben. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is daarom belangrijk.

Tevens dien je te letten op jouw budget. Je hebt maar een bepaald bedrag om uit te geven aan jouw kussen en kunt hier jouw zoektocht ook mee beginnen.

Tips waar je aan moet denken als je op je rug slaapt?

Er zijn verschillende zaken waar je nog aan moet denken als je op jouw rug slaapt. Het hoofdkussen is namelijk niet het enige dat van belang is voor een goede nachtrust. Hieronder lees je enkele tips.

Kies het juiste matras

Een goed matras is van belang als je op je rug slaapt. Het matras zal namelijk voor de algehele ondersteuning van jouw lichaam zorgen. De hardheid van het matras in combinatie met het materiaal zorgen voor de juiste nachtrust.

Gebruik een kniekussen

Een kniekussen kan gebruikt worden om meer ondersteuning te bieden en een andere houding aan te nemen tijdens het slapen. De rugklachten kunnen aanzienlijk verminderen.

Last van maagzuur

Als je last hebt van maagzuur, is op je rug slapen niet altijd de juiste keuze door de zure reflux. Je kunt hier echter wel verandering in brengen door vier uur na de laatste maaltijd naar bed te gaan.

Koopadvies?

Als je kijkt naar een goed kussen voor een rugslaper is het belangrijk dat je eerst kijkt naar wat jouw lichaam nodig heeft voor een goede nachtrust. Je gaat hierbij niet alleen kijken naar de manier waarop je slaapt, maar ook naar hoe jouw wervelkolom staat.

Van hieruit kun je namelijk kijken naar de dikte van het kussen. Zorg ervoor dat jouw kussen niet te dik is, maar ook niet te dun. Je voorkomt hiermee dat je een verkeerde houding aanneemt en meer klachten krijgt.

Om dit thuis te testen kun je een paar boeken van verschillende diktes pakken en deze onder je hoofd leggen. Vraag aan iemand anders om de stand van je wervelkolom en nek te controleren of deze mooi recht is. De hoogte die je hierbij hebt gevonden is uitstekend om als leidraad te gebruiken voor de dikte van je kussen.

Let daarnaast op de vorm van het kussen en de materialen waarvan deze gemaakt is. De materialen kunnen hypoallergeen zijn, maar ook zorgen voor meer comfort.

Als je nog aanpassingen wilt doen, is het hebben van een kussen met afstelbare vulling belangrijk. Je kunt dan zelf bekijken of je nog vulling eruit moet halen of er extra vulling in moet doen om een goede houding te krijgen.

Veelgestelde vragen

Hoewel je vaak ziet dat mensen op hun rug slapen, is er maar 10 procent van de bevolking die daadwerkelijk op zijn rug slaapt. De andere 90 procent houdt een geheel andere houding aan tijdens het slapen of wisselt gedurende de nacht van houding. Als jij tot een van de 10 procent behoort, is een goed hoofdkussen dus van belang.

Het beste kussen rugslaper moet voldoen aan verschillende specificaties. Zo mag het kussen niet te dun zijn en dus niet plat aanvoelen. Tegelijkertijd mag het kussen ook niet te hoog zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat je met een rechte nek slaapt, zodat jouw wervelkolom in de juiste houding blijft.

Het beste kussen voor een rugslaper voldoet aan verschillende eisen. Een van de eisen is dat het kussen maximaal tussen de 10 en 20 centimeter dik is. Hiermee kun je jouw nek recht houden en een goede houding aannemen. Daarnaast moet het kussen niet plat aanvoelen tijdens de nacht, zodat je niet wakker wordt en het kussen opnieuw op moet kloppen.

Als rugslaper wil je dus te allen tijde een goed kussen hebben. Een te dik of te dun kussen rugslaper zal de nachtrust niet kunnen bevorderen en niet de juiste ondersteuning kunnen bieden aan jouw lichaam.