Heb je interesse in het beste traagschuim kussen? Hoorde je over de unieke visco elastische eigenschappen daarvan? Zeker als je niet tevreden bent over je huidige kussen en je wilt een goede nachtrust, dan kan een traagschuim hoofdkussens belangrijk voor je zijn.

Wellicht roemde een zus, vriend of collega over zijn of haar hoofdkussen dat werkelijk een geweldig kussen is. Veel mensen zijn heel tevreden over de visco elastische eigenschappen van een traagschuim kussen en willen om die reden nooit een ander kussen meer. Zeker als je nogal eens wakker wordt met een stijve nek en een zere bovenrug, is een ander kussen misschien de juiste oplossing.

Nu is het aanbod op het gebied van traagschuim kussens vrij groot. Hoe vind je dan een goed kussen? Is er een belangrijk verschil tussen de onderlinge vormen en gebruikte technieken? Wij helpen je graag bij het vinden van het beste traagschuim kussen. Hopelijk heb jij op deze manier ook snel een traagschuim kussen dat perfect reageert op jouw vorm en dat je verzekert van een geweldige nachtrust.

Wat is een traagschuim kussen?

Wat is een traagschuim kussen nu precies? Is er echt een groot verschil met andere kussens? Een traagschuim hoofdkussen wordt ook wel een memory foam kussen genoemd. Met deze omschrijving heb je meteen de belangrijkste eigenschap van dit kussen te pakken. Het vormt zich namelijk onder invloed van warmte en druk naar de vorm van jouw hoofd en nek.

Daarom bieden traagschuim kussens goede ondersteuning en zijn ze de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker ook bij mensen die kampen met nek- of rugklachten. Traagschuim hoofdkussens bevatten visco elastisch schuim.

Verder is het goed om te weten dat er twee soorten traagschuim kussens verkrijgbaar zijn. De ene soort heeft een vaste vorm en de ander bestaat uit een losse vulling. Je kunt je voorstellen dat mensen die veel van houding veranderen in bed, een kussen met een losse vulling prettig vinden. Je schudt en vervormt het kussen dan even en slaapt weer lekker verder. Kies je een traagschuim kussen echter vooral voor de goede ondersteuning, dan begrijp je vast dat een vaste vorm de voorkeur heeft.

Een nadeel van traagschuim kussens is soms dat ze veel warmte vasthouden. Heb je het al snel warm in bed, dan is dat natuurlijk niet fijn. De laatste jaren zijn de technieken echter dusdanig verbeterd, dat traagschuim steeds beter verkoelend werkt.

Top 5 beste traagschuim kussens

Wat is het perfecte kussen voor jou? Dat is geen onbelangrijke vraag. Heb je een lekker kussen, dan is de kans groot dat je het zelfs meeneemt op vakantie en dat je nooit geen ander hoofdkussen meer wenst. Er zijn veel traagschuim kussens verkrijgbaar. We helpen je graag bij het maken van de beste keus. Hieronder zie je onze top 5. Elk traagschuim kussen is van goede kwaliteit. De verschillen zitten vooral in de functionaliteit, de toepassing en de prijs.

Vormt naar contouren
1. TEMPUR® Original Queen Traagschuim Hoofdkussen

Dit traagschuim kussen is een product dat speciaal ontworpen is voor personen die een goede ondersteuning van hun nek nodig hebben. Als er behoefte is aan een meer ergonomische slaaphouding, dan is dit kussen ideaal. Ook als je last hebt van je nek of je rug, is dit kussen een uitstekende optie.

Het hoofdkussen vormt zich perfect naar de vorm van je hoofd en nek. Dit verlicht en ondersteunt de spieren van de nek en de schouders tijdens het slapen. Deze verlichting merk je echt als je wakker wordt.

De kern van dit traagschuim kussen kan niet gewassen worden. Wel kun je de hoes verwijderen en uitwassen. Het kussen zelf kun je het beste regelmatig even luchten. Het voordeel van een kussen is dat dit overdag altijd wel kan luchten, zodat onder meer het vocht kan verdwijnen.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Hypo allergeen
 • Comfortabel
 • Bevat visco-elastisch schuim
 • Biedt een goede ondersteuning aan de nek
Nadelen:
 • Niet geschikt voor buikslapers
 • Er is maar 1 kant voor de neksteun
ACTUELE PRIJS
Orthopedisch ergonomisch kussen
2. Best Life Traagschuim Hoofdkussen

Heb je tijdens het slapen of als je ’s morgens uit bed komt last van je nek of je rug, dan is dit kussen een goede keus. Dit ergonomische traagschuim kussen brengt je lichaam in een goede houding. Het hoofd ligt ongeveer in een recht lijn met de wervelkolom. Zo ontspant je lichaam goed.

Het traagschuim in het hoofdkussen heeft een drukverlagende werking. Bij dit kussen maakt het niet uit of je op je rug, je buik of je zij slaapt. In alle posities biedt het hoofdkussen voldoende ondersteuning. Om het kussen heen zit een ventilerende hoes, zodat de warmte goed wordt afgevoerd.

Voordelen:
 • Optimale ondersteuning
 • Prettige stevigheid
 • Geschikt voor elke slaaphouding
 • Ideaal bij nek- of rugpijn
 • Drukverlagend
 • Behoudt zijn volume gedurende de nacht
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Perfecte hoofdpositie
3. M LINE Athletic Pillow

Opvallend aan dit traagschuim kussen is de vlindervorm. Die zorgt ervoor dat het hoofd in het midden van het kussen blijft liggen. Deze houding garandeert een goede ondersteuning van de nek. Het is dan ook niet voor niets dat dit kussen regelmatig door fysiotherapeuten wordt aangeraden.

Zeker mensen met nekklachten ervaren vaak een enorme vermindering van hun klachten. Het maakt bij dit kussen niet uit wat je favoriete slaaphouding is. Er is een lage en een hoge slaapzijde aanwezig.

Voordelen:
 • Aanbevolen door topsporters en fysiotherapeuten
 • Universele slaapzijde
 • Voelt fijn aan
 • Uitstekende ondersteuning van de nek
 • Elke slaaphouding is mogelijk
 • Goede bloedcirculatie naar het hoofd
 • Uitwasbare hoes
Nadelen:
 • Vormvast, kussen kan niet in elke vorm geduwd worden
ACTUELE PRIJS
Verbeterd je slaap kwaliteit
4. Slaapcity® Traagschuim Hoofdkussen

Dit traagschuim kussen ondersteunt de nek uitstekend. Ongeacht of je op je zij, je buik of je rug slaapt. Dit kussen biedt een maximale ondersteuning en zal eventuele problemen met de nek of de schouders zeker verminderen.

Het prettige aan dit hoofdkussen is de stevigheid, maar anderzijds toch ook het comfort. Je kunt het kussen verstellen in hoogte, zodat je altijd wel een prettige slaaphouding vindt. Het bijzondere aan dit product is dat de vulling aangepast kan worden. Het kussen bestaat uit 2 lagen met synthetisch materiaal en de binnenste laag bestaat uit traagschuim vlokken.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Corrigeert je slaaphouding
 • Goede vochtabsorptie
 • Anti-allergeen
 • Comfortabel
 • Goede ventilatie
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Speciaal voor buikslapers
5. TEMPUR® Ombracio hoofdkussen

Slaap jij altijd op de buik, dan is dit nu eens echt een hoofdkussen voor jou. Dit product heeft inkepingen aan de zijkanten. Deze speciale uitsparing is speciaal ontworpen voor buikslapers.

Het kussen ligt uitstekend op het matras en je kunt het naar eigen voorkeur induwen en vervormen om de meest perfecte slaaphouding te vinden. Het materiaal in het traagschuim kussen kan niet gewassen worden. Wel is het mogelijk om de hoes te verwijderen en deze in de wasmachine te reinigen.

Voordelen:
 • Duurzaam
 • hypoallergeen
 • Voelt fijn aan
 • Ideaal voor buikslapers
 • Hypoallergeen
 • Hoes kan op 60 graden gewassen worden
Nadelen:
 • Een van de duurdere traagschuim kussens
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een traagschuim kussen?

Vulling

Let op de vulling van het traagschuim kussen. Bestaat dit uit 1 stuk of is het een losse vulling? Op zich is het een niet direct beter dan het ander. Het ligt vooral aan jouw slaaphouding en aan jouw voorkeuren waar je het beste voor kunt kiezen. Sommige kussens zijn echt in een hele speciale vorm gemaakt en kunnen niet ingeduwd of vervormd worden. Dit kan ideaal zijn als je altijd op je buik slaapt. De vorm is dusdanig samengesteld, dat je altijd de juiste ondersteuning krijgt. Ben jij echter zo iemand die de hele nacht ligt te woelen en te draaien, dan is een kussen met een losse vulling fijner. Er zijn ook traagschuim kussens waarbij je zelf de hoogte en de hoeveelheid vulling kunt aanpassen.

Slaaphouding

Zoals gezegd is je slaaphouding dus vrij bepalend voor de juiste keus. Lig je bijna altijd op je zij, dan is een vaste vorm prettig. Er zijn speciale traagschuim kussens voor buikslapers, maar veel mensen die op de buik slapen, geven toch ook de voorkeur aan een traagschuim kussen met een losse vulling. Rugslapers kunnen bijna alle soorten kussens wel hebben.

slaaphouding slecht hoofdkussen

Prijs

De meeste kussens zijn niet heel duur, maar er zijn zeker verschillen. Hoeveel mag een traagschuim kussen van jou kosten? Denk van te voren na over je budget. En bedenk natuurlijk wel dat een goed passend kussen vrij bepalend is voor je nachtrust.

Drukverlaging

Traagschuim staat bekend om zijn drukverlagende werking. Bij dit materiaal is de druk op je spier- en huidweefsel bijzonder laag. Er zijn ook traagschuim kussens die aanbevolen worden voor orthopedisch gebruik. Meestal moet je dan wel een model kopen dat een bepaalde aangepaste vorm heeft en daardoor een perfecte ondersteuning biedt.

Kwaliteit materialen

Let bij de aanschaf van een traagschuim kussen ook op de kwaliteit van de materialen. Traagschuim verliest na verloop van tijd vermogen om te veren en dat kan voor jou juist een belangrijke eigenschap van een hoofdkussen zijn. Kies je voor een hogere kwaliteit en een iets hogere prijs, dan weet je vrijwel altijd dat er gebruik is gemaakt van de betere traagschuim materialen. Deze geven voor een langere periode voldoende veerkracht.

Hardheidsgraad

De ideale hardheidsgraad voor je kussen hangt af van je slaaphouding, lichaamstype en persoonlijke voorkeur. De meeste traagschuim kussens zijn medium tot zacht. Het traagschuim kussen uit één stuk heeft slechts één hardheidsniveau, maar veel traagschuim kussens bieden gebruikers de mogelijkheid om het hardheidsniveau enigszins aan te passen door de vulling toe te voegen of te verwijderen.

Loft

Een kussen met de juiste loft of hoogte zal helpen het hoofd en de rug uitgelijnd te houden en nekpijn te voorkomen. Traagschuim kussens uit één stuk hebben meestal een gemiddelde tot hoge loft, terwijl bij traagschuim kussens met losse vulling de loft op vrijwel elke hoogte kan worden ingesteld.

Koelende eigenschappen

Warmteopbouw in je kussen kan het oncomfortabel warm maken en je slaap verstoren. Traagschuim is berucht om het feit dat het warmte vasthoudt, hoewel de huidige fabrikanten veel technieken gebruiken om dit te omzeilen. Heb je het snel warm in bed en zweet je snel, let hier dan goed op bij het uitkiezen van een traagschuim kussen.

Traagschuim kussen

Wat zijn de voor- en nadelen van een traagschuim kussen?

Wat heeft dit type kussen voor voor- en nadelen?

Voordelen

 • Drukverlagend: Traagschuim wordt zachter als reactie op warmte en druk. Het vormt zich naar de vorm van je lichaam en voorkomt drukopbouw.
 • Goede ondersteuning: Omdat traagschuim vrij stevig blijft in de gebieden die niet direct grenzen aan het hoofd en de nek, vormt het materiaal een ondersteunende wieg die een gezonde uitlijning van de wervelkolom bevordert en nekpijn en een ochtendhoofdpijn vermindert.
 • Prijs: Hoewel het niet de goedkoopste kussens zijn die er zijn, bieden traagschuim kussens een luxueus gevoel tegen een veel lagere prijs dan natuurlijke of biologische producten.
 • Geluid: Traagschuim absorbeert beweging en produceert weinig tot geen geluid, waardoor slaapverstoringen tot een minimum worden beperkt. Ideaal dus als je een partner hebt die nogal eens woelt en draait in bed.
 • Aanpasbaarheid: De viskeuze aard van traagschuim betekent dat fabrikanten het in vrijwel elke vorm kunnen gieten, wat de reden is waarom het vaak wordt gebruikt in orthopedische kussens.
 • Beschikbaarheid: Traagschuim kussens zijn een populair product dat je vrijwel overal kunt vinden waar kussens worden verkocht.
 • Hypoallergeen: Traagschuim matrassen zijn over het algemeen bestand tegen huisstofmijt en bacteriën, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met een allergie, zolang je niet allergisch bent voor het schuim zelf.
 • Nekrol ondersteuning: Sommige traagschuim kussens hebben een speciale nekrol voor de ondersteuning van de nek.

Nadelen

 • Slaapt warm: Traagschuim staat erom bekend warmte vast te houden, waardoor veel slapers het onaangenaam warm vinden.
 • Trage reactie op druk: Traagschuim reageert niet erg snel, waardoor sommige mensen het gevoel kunnen krijgen dat ze “vastzitten” wanneer ze van slaaphouding willen veranderen.
 • Duurzaamheid: Traagschuim kussens gaan meestal hooguit drie jaar mee. Dit komt omdat het materiaal uiteindelijk het vermogen verliest om zijn vorm weer aan te nemen.
 • Afgifte van gassen: Net als alle synthetische schuimen geeft traagschuim bij het uitpakken een geur af.

Traagschuim kussen met vaste of losse vorm

Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop eendelige en versnipperde traagschuim kussens van elkaar verschillen:

traagschuim kussen met losse vulling

Aanpasbaarheid

Traagschuim kussens hebben vaak een rits waarmee gebruikers het kussen kunnen openen en vulling kunnen toevoegen of verwijderen om de vulling aan te passen. Het is een goed idee om de vulling bij de hand te houden voor het geval je het kussen ooit hoger wilt maken. Gooi het dus zeker niet weg. Hoewel ze niet in dezelfde mate kunnen worden aangepast als losse traagschuim kussens, hebben eendelige kussens soms uitneembare vullingen waarmee de gebruiker de vulling ook kan aanpassen.

Vorm

Traagschuim kussens met een losse vulling hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van eendelige kussens omdat ze kunnen worden gekneed tot vrijwel elke vorm. Dit is erg handig voor mensen die hun kussen in verschillende posities willen gebruiken.

Gewicht

Traagschuim kussens wegen meer dan bijvoorbeeld fiberfill of dons kussen equivalenten. Een heel aantal wegen bijvoorbeeld 2 kilo of meer. Het ontwerp van traagschuim is dat het minder weegt dan het volume van massief schuim.

Warmtebehoud

Traagschuim kussens met losse structuur behouden over het algemeen een meer neutrale temperatuur. Dit ontwerp laat logischerwijs meer ruimte over voor luchtstroom tussen de stukken. Sommige kussens van traagschuim uit één stuk hebben echter ventilatie- of uitsparingskanalen waardoor de lucht vrij kan stromen en de warmte kan worden afgevoerd. Dan is ventilatie en vochtafvoer dus ook geen enkel probleem.

Pluizen

Traagschuim kussens uit één stuk zijn onderhoudsarm en hoeven niet te worden opgeschud. Traagschuim kussens met losse vulling kunnen bobbelig worden als ze niet regelmatig worden opgeschud. Al heb je dat schudden natuurlijk ook zo gedaan en je kussen is meteen lekker fris als je dit opschudden in de buitenlucht doet. Een ander voordeel van deze kussens met een losse vulling is dat veel ervan in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Ondersteuning

Traagschuim kussens uit één stuk zijn meestal steviger en behouden hun vorm beter dan traagschuim kussens met losse vulling. Deze moet je telkens als je van houding verandert even opnieuw in vorm brengen. Dit kan voor sommige mensen echter ook juist een voordeel zijn.

Voor wie is een traagschuim kussen het meest geschikt?

Wat zijn nu de mensen die het meest baat hebben bij een traagschuim kussen?

Mensen met nekpijn

Bij veel mensen verminderen klachten als nekpijn met succes als zij een cervicaal traagschuim kussen gebruiken. Dankzij de vormbaarheid van traagschuim kunnen deze kussens de natuurlijke rondingen van de nek en het hoofd omsluiten en zo de nodige ondersteuning bieden.

goede ondersteuning voor mensen met nekpijn

Zijslapers

Zijslapers hebben een hoger, steviger kussen nodig dat het hoofd ondersteunt en de druk op de schouders verlicht. Hoofdkussens van traagschuim voldoen aan deze behoefte, vooral de stevigere hoofdkussens van traagschuim uit één stuk. Bovendien kun je dit type kussen vaak nog verder aanpassen aan je eigen voorkeur. Bekijk gerust de koopgids over het beste hoofdkussen zijslaper voor meer informatie.

Rugslapers

Rugslapers liggen het beste met een matig hoog kussen dat de wervelkolom in een natuurlijke hoek houdt. Het vermogen van traagschuim om te comprimeren als reactie op druk maakt het een perfecte kandidaat voor veel rugslapers. Het hoofd van de slaper kan namelijk net ver genoeg wegzakken om zich op een comfortabele hoogte ten opzichte van het lichaam te bevinden.

Slapers die van een hoge loft houden

De meeste traagschuim kussens zijn vrij hoog en losse traagschuim kussens kunnen tot de rand gevuld worden om ze nog hoger te maken. Dit maakt ze ideaal voor mensen die houden van een kussen met een hoge loft.

Voor wie is een traagschuim kussen niet geschikt?

Wanneer kun je beter niet voor een traagschuim kussen kiezen?

Warme slapers

Traagschuim staat erom bekend warmte vast te houden, dus het is niet de beste keuze voor mensen die het van nature warm hebben of die in een warm klimaat wonen. Als je het snel warm hebt, maar toch graag traagschuim wilt, kunt je kiezen voor een traagschuim kussen met losse vulling of een kussen uit één stuk met ventilatie of uitgesneden luchtkanalen.

Deze technieken helpen de luchtstroom te verbeteren en het vasthouden van warmte te verminderen. Sommige hoofdkussens hebben koelelementen die de warmte van de slaper wegleiden met behulp van gel-, grafiet- of zorgen voor een koel aanvoelend oppervlak. Je vindt hier meer informatie over deze gel hoofdkussens.

Buikslapers

Buikslapers hebben meestal een platter kussen nodig om de nek in lijn te houden met de ruggengraat. Sommige traagschuim kussens zijn zeker wel geschikt voor buikliggers, maar meestal is dit niet het beste materiaal.

Dat gezegd hebbende, buikslapers gebruiken hun hoofdkussen op verschillende manieren, dus de ideale vulling zal van persoon tot persoon verschillen. Sommige buikslapers kunnen tevreden zijn met de aanpasbaarheid van een traagschuim kussen met losse vulling dat hen in staat stelt een kussen met een lagere hoogte te vormen.

Koopadvies?

Zoals gezegd is een memory foam hoofdkussen een zacht kussen. Het doet daarom wel wat denken aan een donzen kussen. Het foam heeft drukverlagende eigenschappen. Dit zorgt voor een betere nachtrust. Je snurkt minder en klachten aan de nek en rug zullen dankzij de comfortabele ondersteuning zeker verminderen. Of een traagschuim kussen voor jou de beste keus is, hangt onder meer af van je slaaphouding. Maak gebruik van de handige top 5 want er is op dit gebied een ruim assortiment aanwezig.

Veelgestelde vragen

Degelijke traagschuim kussens beginnen meestal rond de 50 en kunnen oplopen tot 100 euro of meer. De prijzen variëren en zijn onder meer afhankelijk van de grootte, de dichtheid en kwaliteit van het schuim, de koelingsfuncties en andere kenmerken zoals speciale vormen of hoogwaardige hoezen. Vergeleken met andere soorten hoofdkussens zijn traagschuim kussens vergelijkbaar met latex hoofdkussens, goedkoper dan donzen kussens en duurder dan polyester of donzen kussens.

Sommige traagschuim kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, maar de meeste eendelige kussens kunnen niet in de wasmachine. Het is alleen mogelijk om met een nat doekje bepaalde vlekken te verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat traagschuim kan gaan schimmelen als het niet goed kan drogen, dus maak het kussen niet te vaak schoon en probeer het niet te nat te maken. Veel traagschuim kussens hebben afneembare hoezen die in de machine gewassen kunnen worden. Verder kun je het kussen natuurlijk buiten laten luchten.

De gemiddelde levensduur van een traagschuim kussen is 2-3 jaar, wat langer is dan donzen alternatieven hoofdkussens, maar niet zo lang als donzen, latex of boekweit kussens.
Zelfs het beste traagschuim hoofdkussens verliest uiteindelijk zijn integriteit. Eendelige hoofdkussens beginnen na een paar jaar permanente inkepingen te vertonen en versnipperde traagschuim kussens worden bobbelig. Hoewel traagschuim met een hogere dichtheid duurzamer is dan traagschuim met een lagere dichtheid, is het nadeel dat traagschuim met een hogere dichtheid ook meer warmte vasthoudt.

Regelmatig reinigen en opschudden kan de levensduur van een versnipperd traagschuim kussen verlengen. Aangezien eendelige hoofdkussens vatbaar zijn voor schimmelvorming als ze nat worden, kun je ze het beste zo schoon mogelijk houden en de kussensloop regelmatig wassen.

De meeste traagschuim kussens bieden de gebruiker de mogelijkheid om de vulling aan te passen door het toevoegen of verwijderen van vulmateriaal. Daarnaast hebben sommige eendelige kussens verwijderbare inzetstukken. Ook kan het traagschuim hoofdkussen in verschillende vormen worden gekreukt als de vorm van de hoes dat toelaat. Veel hoofdkussens zijn voorzien van kussentjes om de inhoud op zijn plaats te houden.