Een goede nachtrust en wakker worden zonder nekpijn, rugklachten of schouderpijn, dat klinkt wel heel fijn! Met een orthopedisch kussen wordt deze droom werkelijkheid.

Met een normaal kussen neem je vaak een verkeerde houding aan in je neutrale positie. Met het beste orthopedische hoofdkussen krijg je niet alleen optimale ondersteuning waardoor je in een goede slaaphouding ligt, maar je slaapt er ook dieper door.

Beste Orthopedische kussen

Zo verhoog je eenvoudig je slaapkwaliteit en word je heerlijk uitgerust wakker. Naast dat de kussens comfort bieden, verhelpt het ook bij het verminderen van de klachten van snurken en slaapapneu. Het is dus niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je partner.

Het kiezen van het juiste orthopedische hoofdkussen is belangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten hoofdkussens met allerlei vormen, maten en materialen.

Omdat er veel verschillende producten op de markt zijn is het moeilijk om de beste keuze te maken. Wij zetten daarom de acht beste orthopedische kussens voor jou op een rij.

Overzicht Orthopedische Kussens

Benieuwd welke kussens we voor je hebben getest? Hieronder vind je de verschillende modellen die we onder de loep hebben genomen. Stuk voor stuk met zorg geselecteerd en bovendien ook allemaal uitstekende orthopedische hoofdkussens.

Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit, comfort en prijs. Bekijk hiervoor de informatie verderop in deze koopgids.

Wat is een orthopedisch kussen?

Een orthopedisch hoofdkussen hebben vaak een vaste vorm en zijn gemaakt van speciale materialen zoals traagschuim, foam of latex. Deze materialen passen zich eenvoudig aan naar de uitlijning van je nek, schouders en rug tijdens het slapen waardoor het je natuurlijke slaappositie ondersteunt.

Kenmerkend hierbij is dat de kussens als veerkrachtig worden ervaren. Ook zal een goed orthopedisch kussen goed moeten ventileren en schimmelwerend en anti-bacterieel moeten zijn.

Daarnaast geeft het kussen een fijne en goede ondersteuning aan je nek- en rugwervel. Met een normaal kussen neem je vaak automatisch een slechte slaaphouding aan.

Dit kan leiden tot allerlei problemen zoals: rugklachten, schouderpijn, nekklachten en hoofdpijn. Met een orthopedisch hoofdkussen neem je een ergonomische slaaphouding aan waarmee deze klachten worden verminderd.  

Welke soorten orthopedische kussens zijn er? 

Met name het materiaal van de orthopedische kussens verschilt. De materialen hebben allemaal eigen voor- en nadelen. 

 • Visco elastisch schuim, ook wel traagschuim, vormt heel comfortabel naar de vorm van je hoofd en nek. Hierdoor worden de drukpunten in je schouder en nek vermindert waardoor je nek- en rugwervels goed worden ondersteund. 
 • Een orthopedisch kussen van latex is heel elastisch en veerkrachtig. De kussens hebben een lange levensduur en regelen de temperatuur goed doordat ze warmte ventileren en afvoeren. Daarnaast zijn de kussens hypoallergeen en daardoor geschikt voor mensen met een allergie. 
 • Een ergonomisch hoofdkussen, zoals een kussen met een vlinder vorm, is speciaal ontworpen om de uitlijning van je lichaam goed te ondersteunen. Deze kussens zijn geschikt voor mensen die ‘s nachts niet veel bewegen. 

Voor wie is een orthopedisch hoofdkussen geschikt?

De orthopedische hoofdkussens zijn geschikt voor iedereen. Het is een makkelijke manier om je slaaphouding te verbeteren door je nek en rugwervels in een gezonde positie te houden. Daarnaast zijn er ook situaties waarin een orthopedisch hoofdkussen nuttig kan zijn.

 • Als je last hebt van nekpijn dan biedt een orthopedisch kussen jou de juiste ondersteuning. Hierdoor wordt de spanning vermindert en de pijn verlicht.
 • Als je ’s nachts vaak snurkt dan zijn er speciale orthopedische hoofdkussens die helpen om je luchtweg open te houden. Hierdoor kun je makkelijker ademhalen waardoor je minder gaat snurken.
 • Vrouwen die zwanger zijn hebben ook baat bij een orthopedisch kussen. Het kussen helpt dan bij het ondersteunen van je buik waardoor de druk op je rug en heupen tijdens het slapen wordt verminderd. 

Wat zijn de voordelen van een orthopedisch hoofdkussen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het slapen met een orthopedisch kussen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en iedereen het slapen met het kussen anders ervaart.

beste lighouding met kussen
Afstemming van hoofdkussen bij ideale slaaphouding (nek – rug)
 • Het grootste voordeel van het orthopedische kussen is een verbeterde neutrale  slaaphouding. Het kussen is namelijk zo gevormd dat je automatisch in de juiste houding gaat liggen. Het kussen vult de ruimte tussen je matras en je hoofd zo in dat je wervelkolom een goede rechte positie heeft tijdens het slapen. Hierdoor worden pijnklachten voorkomen. Traditionele hoofdkussens geven jouw lichaam niet deze fijne ondersteuning.

  Let wel dat de hoogte van het kussen hier ook erg belangrijk voor is. Hierboven in de afbeelding zie je waarom het belangrijk is dat je nekwervels bij de juiste hoogte en slaappositie gelijk ligt met je ruggenwervels.(1)

  Zo zullen rugslapers de minste problemen hebben met nek of rug klachten aangezien dit de minst belaste slaaphouding is en geen kussen of een heel dun kussen vaak voldoende is. Voor een zijslaper of buikslaper is dit juist wel erg belangrijk.
 • Doordat het kussen je hoofd op de goede manier ondersteunt, word je gewicht ook evenredig verdeelt. Hierdoor verminder je pijnlijke drukpunten en verbeter je de doorbloeding naar je hoofd.
 • Een orthopedisch kussen verhelpt niet alleen fysieke klachten, maar het voorkomt ook dat je gaat snurken. Door een goede slaappositie aan te nemen word je ademhaling bevordert. Hierdoor word je luchtweg niet beklemd zodat je beter kunt ademhalen. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je partner!

Hoe kies je het juiste orthopedische kussen? 

Bij het kiezen van het juiste kussen zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Het juiste kussen ondersteunt namelijk je neutrale slaaphouding waardoor je een goede nachtrust hebt. 

 • Bedenk wat ‘s nachts je neutrale positie is. Slaap je op je rug, zij of op je buik? Het is belangrijk om een kussen te kopen dat hierbij past. Zo heeft een zijslaper bijvoorbeeld een dikker kussen nodig om de ruimte tussen je hoofd en schouder op te vullen. 
 • De dikte (hoogte) van het kussen is ook belangrijk voor de optimale ondersteuning. Hoe dik het kussen moet zijn is afhankelijk van je lichaamsbouw, de stevigheid van je matras en de breedte van je schouders.

  Een kussen dat te dun of te dik is, ondersteunt je lichaam niet waardoor je in de verkeerde houding slaapt. Zorg ervoor dat je nek nooit onder spanning komt te staan. Wanneer nekwervels niet gelijk liggen aan je ruggenwervels kan dit dus ontstaan.
 • Er zijn verschillende materialen waar de orthopedische kussens uit bestaan. De meest voorkomende materialen zijn traagschuim en latex. Traagschuim vormt zich wat beter naar de contouren van je hoofd en nek. Dit komt vooral door de drukverlagende eigenschappen. Latex is wat elastischer door de hoge veerkracht en is van nature anti-allergisch. Beide materialen zijn warm en nemen geen vocht op. Het is dus verstandig om een goede molton en kussensloop te gebruiken. 

De beste manier om zeker te weten of je het juiste orthopedische kussen hebt gekocht, is door het te testen. Bij de meeste kussens krijg je 30 dagen proefslapen cadeau. 

Top 8 beste Orthopedische Kussens

Beste Keuze Algemeen
1. Mahoton Butterfly
5.0

Dit orthopedische kussen van Mahoton bezorgt jou door het vlinderontwerp wel een hele fijne nachtrust. Het is als beste getest door ons vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Het speciale ontwerp zorgt ervoor dat je een optimale ondersteuning tijdens het slapen krijgt. Dit komt vooral dat je schouders vrij blijven liggen en je hoofd centraal in het natuurlijke latex kussen zal blijven liggen. Overigens kun je dit kussen in verschillende hoogte en hardheden krijgen waardoor je afhankelijk van je slaaphouding en gewicht een goede keuze kunt maken.


Het hoofdgedeelte ondersteunt je hoofd op zo een manier dat je geen nek en hoofdpijn meer hebt. Het schoudergedeelte ondersteunt je ruggenwervel zodat je geen rugklachten hebt. Zo blijf je gedurende de hele nacht perfect in balans. 


Voordelen:
 • Het kussen bestaat uit 100% natuurrubber (latex)en is daardoor heel duurzaam
 • De elasticiteit blijft jarenlang behouden
 • Het kussen is geschikt voor zowel rug- als zijslapers
 • Het product is hypoallergeen en stofvrij, en dus geschikt voor mensen met een allergie
 • Verkrijgbaar in twee soorten stevigheid: medium en zacht als ook 3 verschillende diktes.
 • De tijk is uniek geweven waardoor het zijn elasticiteit blijft behouden.
Nadelen:
 • De prijs voor dit kussen ligt hoger maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug.
Actuele Prijs Bol.com
Beste Zachte Keuze
2. Plumka Orthopedische kussen
5.0

Dit orthopedische hoofdkussen van Plumka is heel zacht en comfortabel. Door de hoge kwaliteit van het latex materiaal is het kussen ook nog eens vorm vast, elastisch en soepel. Daarnaast zijn wij enthousiast over de drie comfortzones in het kussen. Door de verschillende zachte zones word je hoofd, nek en schouders perfect ondersteund. 

Voordelen:
 • De hoes van het kussen heeft een hoog vochtabsorberend vermogend
 • De hoes was je op 40 graden
 • Het product is ook verkrijgbaar in medium stevigheid
 • Het latex materiaal heeft een lange levensduur
Nadelen:
 • Het product heeft een hogere prijs
Actuele Prijs Bol.com
Beste Traagschuim Kussen
3. Tempur Original Queen
4.5

De orthopedische hoofdkussens van Tempur zorgen voor hoog slaapcomfort. Het kussen vormt zich namelijk naar de contouren van je hoofd, nek en schouders vanwege de traagschuim vulling. Ook is het kussen breed, hierdoor is het heel geschikt voor mensen die ‘s nachts vaak van slaappositie veranderen. Zo blijft je lichaam de hele nacht goed ondersteund en wordt de druk goed verdeeld. 

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt tot drie jaar fabrieksgarantie
 • Het kussen is gemaakt van stevig materiaal, hierdoor heeft het een lange levensduur
 • Levering inclusief passende kussensloop die je op 60 graden kunt wassen
Nadelen:
 • Het hoofdkussen kan niet in de wasmachine
 • Het kussen is niet geschikt voor buikslapers
Actuele Prijs Bol.com
Uniek design vlindervorm
4. M Line Orthopedische Kussen
4.5

Dit hoofdkussen van M Line is uniek door zijn ontwerp. Het kussen is gemaakt van visco-elastisch schuim en heeft een holle vorm. Hierdoor vormt het kussen zich naar je hoofd en wordt de druk evenredig verdeeld. Daarnaast heeft het kussen speciale ventilatiekanalen. Hierdoor wordt de warmte goed afgevoerd en word je niet oververhit wakker. Door de speciale vorm worden de zenuwen in je nek en schouders ontzien zodat je niet meer wakker wordt met vervelende klachten. Het kussen wordt veel door sporters gebruikt die na hun prestaties de benodigde rust moeten krijgen.

Voordelen:
 • Het product is hypoallergeen en dus geschikt voor iedereen met een huisstofmijt allergie
 • Het kussen is licht van gewicht, hierdoor neem je het ook mee op vakantie
 • Het hoofdkussen is geschikt voor elke slaappositie
 • Je wast het kussen gewoon op 40 graden
Nadelen:
 • Het product heeft een hogere prijs
 • Het kussen biedt minder flexibiliteit voor mensen die ‘s nachts veel bewegen
Actuele Prijs Bol.com
Goede Prijs / Kwaliteit
5. Best Life hoofdkussen
4.5

Slaap je ‘s nachts altijd op je zij? Dan is een hoofdkussen dat je rugwervel ondersteunt geen overbodige luxe. Met dit orthopedische kussen van Best Life ben je dan aan het juiste adres. De vorm van het orthopedische kussen zorgt ervoor dat je nek- en rugwervels in een rechte lijn liggen. Hierdoor voorkom je rug- en nekklachten. Daarnaast is het kussen gemaakt van traagschuim dat ervoor zorgt dat de druk evenredig wordt verdeeld waardoor je bloedsomloop wordt geoptimaliseerd. 

Voordelen:
 • Je krijgt tot wel 30 nachten om proef te slapen, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt
 • Inclusief gratis e-book met tips voor een nog betere nachtrust
 • Het materiaal is ademend en vochtregulerend, zo word je niet oververhit wakker
 • Scherp geprijsd
 • Verkrijgbaar in twee maten en drie soorten stevigheid
Nadelen:
 • Het kussen is minder geschikt voor rugslapers
Actuele Prijs Bol.com
Beste Stevige Keuze
6. Cloudpillo Hoofdkussen
4.5

Dit orthopedische hoofdkussen van Cloudpillo is gemaakt van versnipperd memory foam. Hierdoor is het orthopedische kussen stevig, maar geeft het je wel een luchtig gevoel. Doordat het materiaal is versnipperd biedt het je goede ondersteuning en weerstand, zonder dat het te hard aanvoelt.

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Bij aankoop van meerdere kussens krijg je korting
 • Het orthopedische kussen is geschikt voor elke slaappositie
 • Het kussen is koel in de zomer en lekker warm in de winter door de speciale stof en textuur
 • Je kunt 30 dagen proefslapen, zo wordt het wel heel laagdrempelig om uit te proberen
Nadelen:
 • De versnipperde vulling van het kussen kan ‘s nachts verschuiven
Actuele Prijs Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze
7. CozySense Hoofdkussen
4.5

Ben je er nog niet over uit of je liever een zacht of hard kussen wilt? Dan is deze orthopedische kussen van CozySense de beste keuze voor jou. De stevigheid van het kussen pas je namelijk eenvoudig en precies aan naar jouw wens. Het product wordt geleverd met 250 gram extra schuim dat je er snel en eenvoudig in kunt doen als je liever met een steviger kussen slaapt. 

Voordelen:
 • Je mag wel 100 dagen proefslapen
 • Dit orthopedische kussen is geschikt voor alle slaapposities
 • Het kussen doe je simpelweg in de wasmachine, zo blijft het altijd fris en schoon
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • De vulling kan wat gaan schuiven ‘s nachts
Actuele Prijs Bol.com
Beste Goedkope Keuze
8. Blue zero Hoofdkussen
4.5

Voor iedereen met een kleiner budget is dit orthopedische kussen een goede keuze om een slechte slaaphouding tegen te gaan. Het hoofdkussen is gemaakt van traagschuim en zorgt voor goede ventilatie zodat je ook in warme zomers lekker slaapt. Daarnaast is het hoofdkussen hypoallergeen en dus geschikt voor iedereen met een huisstofmijt allergie. 

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Krijg tot vijf jaar fabrieksgarantie
 • Het kussen ondersteunt je lichaam goed en vermindert snel en eenvoudig klachten
 • Het materiaal is stevig en gaat lang mee
Nadelen:
 • Het kussen heeft in het begin een chemische geur, je moet het kussen daarom eerst laten luchten
 • Het kussen is wat zwaarder en daardoor niet geschikt om mee te nemen op vakantie
Actuele Prijs Bol.com

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een orthopedisch kussen?

Er is een groot aanbod aan orthopedische kussens, maar deze hebben niet allemaal dezelfde hoge kwaliteit. Er zijn een aantal kenmerken waar je op moet letten zodat je zeker weet dat je het beste orthopedisch hoofdkussen koopt.

 • De hoogte van het orthopedische kussen is heel belangrijk. De juiste hoogte zorgt ervoor dat je nekwervels recht liggen zodat je goed wordt ondersteund. Twijfel je tussen een iets lager of hoger kussen? Dan raden wij aan om een kussen te kopen dat iets hoger is. Je kunt beter iets te veel steun hebben dan te weinig steun.
 • Het materiaal van het kussen is ook van belang. De beste orthopedische kussens zijn elastisch waardoor de druk evenredig wordt verdeeld. Daarnaast moeten de kussens ook goed ventileren en vocht absorberen, zo word je niet meer wakker met een klam gevoel.
 • Heb je last van allergieën? Dan is een hypoallergeen orthopedisch kussen een goede keuze. Het materiaal van een hypoallergeen kussen voorkomt namelijk stofophoping in het kussen waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld huisstofmijt. Hierdoor slaap je lekkerder.
 • Tot slot is je lighouding van belang. Rugslapers, buikslaper en zijslapers hebben allemaal andere soorten kussens nodig om de natuurlijke slaappositie te corrigeren en je ruggengraat goed te ondersteunen zodat je comfortabel ligt. 

Koopadvies

Kortom, een orthopedisch kussen is een eenvoudige manier om elke nacht de juiste slaaphouding aan te nemen zodat je een gezonde nachtrust hebt. Zo word je elke dag energiek wakker, zonder lichamelijke klachten zoals: lage rugpijn, onnodige druk in je rug of schouderklachten

De beste algemene keuze, de Mahoton Butterfly, is gemaakt van latex met een goede ventilatie en natuurlijke tencel tijk. Door het natuurlijke latex en ondersteunende vorm word je neutrale slaappositie niet alleen goed ondersteund, maar word je ‘s nachts ook niet meer warm wakker.

Voor iedereen die ‘s nachts van een zacht kussen houdt, is de Plumka de beste keuze. Het kussen heeft namelijk een zeer zachte latex kern die je hoofd en schouders goed ondersteunen in elke slaappositie. Zo blijft je lichaam de hele nacht, in elke slaappositie, goed in balans.

Weet je niet precies in welke slaaphouding je ‘s nachts vooral slaapt? Dan is het kussen van CozySense een goede keuze. Dit kussen pas je namelijk heel eenvoudig aan naar jouw voorkeur door vulling toe te voegen of uit het kussen te halen. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de orthopedische kussens.

Een verkeerd hoofdkussen bied je lichaam onvoldoende steun. Hierdoor lig je in een verkeerde slaappositie waarbij je hoofd en nek in een ongemakkelijke hoek komen te liggen. Dit geldt ook voor een orthopedisch kussen. Het is belangrijk om een kussen te kopen die jouw slaappositie goed ondersteund. 

De beste orthopedische kussens verhogen je slaapkwaliteit door goede ondersteuning te bieden en je nek en rugwervels op een fijne manier uit te lijnen. Hierdoor slaap je lekkerder en wordt de druk op de spieren in je nek verlicht.

Ja, het kan zijn dat je er even aan moet wennen. Een orthopedisch kussen ondersteunt je lichaam op een andere manier. Experimenteer met de hoogte en positie van het kussen en vind de meest comfortabele slaappositie.

De prijs van het kussen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het merk, het type en de kwaliteit. Gemiddeld zijn de kussens geprijsd tussen de 40 en 140 euro. 

Heb je ‘s ochtends vaak last van pijn in je rug? Let dan bij de aanschaf van een orthopedisch kussen goed op de vulling, de vorm en de dikte. Deze factoren hebben allemaal invloed op de ondersteuning die het kussen biedt.

Bronnen

 1. Orthopedic pillow op Wikipedia gevonden op 22 mei 2023:
  https://wiki.alquds.edu/?query=Orthopedic_pillow