Als het koud is kun je de verwarming hoger zetten en bibberend wachten tot de temperatuur in de kamer stijgt… of je slaat een heerlijk warme elektrische deken om je heen! In een mum van tijd zit of lig je lekker knus terwijl het deken je heerlijk opwarmt. 

Hoe je een elektrische deken kiest? De beste elektrische deken is erg persoonlijk, maar voor iedereen is er een ideaal exemplaar. Daarom lees je hier hoe je een uitstekende keuze maakt en er straks warmpjes bij zit met een heerlijke elektrische deken.

Wat is een elektrische deken?

De essentie van een elektrische deken is vrij simpel: het is een deken met een elektronisch onderdeel, waardoor de deken opwarmt. Vaak werkt een elektrische deken op netstroom en steek je de stekker in het stopcontact om de deken op te laten warmen. Er zijn echter ook elektrische dekens te vinden die op een accu werken.

De elektrische deken lijkt een simpel product, maar vergis je niet: ze zijn er in veel soorten en maten met verschillende eigenschappen. Gelukkig zijn ze wél altijd makkelijk in gebruik en bedien je ze eenvoudig.

Dan vraag je je misschien af: hoe werkt zo’n elektrische deken eigenlijk? Elektrische dekens zijn ontworpen om op een zo veilig mogelijke manier te verwarmen. In de deken zitten elektrische draden met een hittebestendige coating. Zo blijft de deken van buiten op temperatuur en verbrand je je niet aan de deken.

De elektrische draden zijn verbonden met een kleine elektrische energiebron, die op zijn beurt weer een accu heeft of in het stopcontact moet. Je zet de elektrische deken aan, de draden warmen op tot de gekozen temperatuur of temperatuurstand en je kunt lekker onder een warm dekentje kruipen.

Om ervoor te zorgen dat de deken niet té warm wordt, heeft elke elektrische deken een beperkt vermogen. Vaak ligt het vermogen tussen de 50 en 150 Watt. De beste elektrische deken heeft dus niet per se een groot vermogen, maar verwarmt gelijkmatig en wordt niet te heet.

Overzicht beste Elektrische Dekens

Wanneer je wilt weten wat de beste Elektrische dekens zijn dan hoef je niet verder te kijken want dit hebben we voor je uitgezocht. Wij hebben onderstaande producten voor je geselecteerd op basis van een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar de eigenschappen, kwaliteit, prijs en ervaringen gekeken. De uitwerking hiervan vind je in onze Top 7 Elektrische dekens.

Wanneer kies je voor een elektrische deken? 

Voor de koukleumen onder ons is een elektrische deken een geweldige aanwinst, vooral in de winter. Ook als je minder snel last hebt van kou, is het onder bepaalde weersomstandigheden fijn om een elektrische deken te hebben. Als de kamertemperatuur erg sterk daalt, kunnen we allemaal wel wat extra verwarming gebruiken.

Dan komen we direct bij een fijn voordeel van de elektrische deken: je neemt hem makkelijk mee. Ga je bijvoorbeeld graag op wintersport, dan is het een kleine moeite om de elektrische deken in je kofferbak te leggen. Eenmaal op de bestemming heb je altijd toegang tot dat heerlijke beetje extra verwarming tijdens de koude nachten.

Als je aan een elektrische deken denkt, heb je waarschijnlijk het beeld dat je die vooral binnen gebruikt wanneer je gaat slapen. Niets is minder waar! Op die momenten ligt een elektrische deken voor de hand, maar je kunt de beste elektrische dekens ook op andere plekken en in andere situaties gebruiken.

Zo zijn er elektrische dekens die ook geschikt zijn om buiten te gebruiken. Als je lekker op een terras of in de tuin zit, bijvoorbeeld. Het is heerlijk om lange avonden buiten door te brengen, maar het koelt snel af. Dat probleem is met een elektrische deken snel opgelost. Sterker nog, de kans is groot dat je het moeilijk krijgt met weer naar binnen gaan.

Comfort is een geweldige eigenschap een elektrische deken, maar er is ook een groot financieel voordeel. Je kunt er een hoop energie mee besparen! Een hele verdieping of ruimte verwarmen is een stuk duurder dan slechts een deken opwarmen. Met een elektrische fleece deken kun je dus flink besparen op stookkosten. 

Ten slotte zijn er ook medische redenen om een goede elektrische deken in huis te halen. Heb je snel last van stijve spieren of slechte bloedcirculatie? Dan kan een elektrische fleece deken veel verlichting bieden voor de bijbehorende klachten. Ook als je last hebt van reumatische pijnen kan een elektrische deken je helpen.

Uiteindelijk zijn er meer dan genoeg redenen om een goede elektrische deken aan te schaffen! Er is altijd wel een handige toepassing voor te vinden en het is simpelweg handig om in huis te hebben.

Welke soorten elektrische dekens zijn er? 

Elektrische onderdeken

De ene elektrische deken is de andere niet, en voor alle behoeftes is er wel een soort te vinden. Om te beginnen is er de elektrische bovendeken en de elektrische onderdeken. 

Een onderdeken gebruik je in bed, onder je gewone deken of bovenop je koudschuim matras. Je gewone deken helpt dan ook om de warmte langer te behouden, ook als je de elektrische deken uitschakelt. Het isoleert de warmte. Je kunt de elektrische onderdeken zelfs gebruiken om je bed voor te verwarmen! Je kruipt meteen een heerlijk warm bedje in.

Een elektrische bovendeken gebruik je zonder andere deken. Denk aan een lekker warm dekentje voor op de bank of wanneer je warm en comfortabel in je stoel wilt relaxen. Wanneer je er normaal gesproken een fleece dekentje bij pakt, maar extra warme wilt, is een elektrische bovendeken ideaal.

Ook over de afmetingen van een elektrische deken is nagedacht. Slaap je samen met je partner in bed en willen jullie er allebei warmpjes bij liggen? Dan kies je een tweepersoons elektrische deken. Slaap je alleen of heeft de één het snel koud en de ander het snel warm, dan los je dat makkelijk op met een eenpersoons elektrische deken.

Als je een elektrische deken voor je baby wilt, is een eenpersoons deken erg onpraktisch in het wiegje. Daarnaast is het wel zo handig als de baby niet per ongeluk de stand kan veranderen. Daarom zijn er speciaal voor de kleine hummeltjes elektrische babydekens.

Het lijkt misschien handig om een elektrische babydeken te gebruiken als je bijvoorbeeld alleen je voeten wilt verwarmen, maar dat hoeft helemaal niet. Daar is ook een specialiteit voor: de elektrische voetendeken of een voetenwarmer. Er is zelfs een elektrische deken voor je rug, wat helpt tegen spierpijn en andere rugklachten kan helpen verlichten.

Slaap je graag met een verzwaringsdeken? Ook dan blijft een elektrische deken gewoon een optie. Je kunt dan namelijk een elektrische verzwaringsdeken aanschaffen. Ten slotte is er de elektrische omslagdeken, die je lekker om je heen slaat wanneer je wilt. Die is vooral handig om te gebruiken wanneer je zit!

Let op dat je een elektrische onderdeken tijdig uitzet op een traagschuim matras. Je zult merken dat het traagschuim matras warmer wordt en dus veel zachter.

Eigenschappen van een elektrische deken

De soorten elektrische dekens verschillen van elkaar omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Er zijn natuurlijk ook overeenkomstige eigenschappen.

Om te beginnen heeft elke elektrische deken een vermogen dat wordt uitgedrukt in W (watt). Hoe hoger het vermogen, hoe beter de elektrische fleece deken kan verwarmen. Houd daarbij wel in gedachten dat een grotere elektrische deken meer vermogen nodig heeft dan een kleinere. 

Toch verbruikt een elektrische deken niet altijd het maximale vermogen. Dat hangt namelijk af van welke stand je gebruikt. De meeste elektrische dekens hebben een aantal verschillende warmtestanden. Hoe hoger de stand, hoe meer energie de elektrische deken verbruikt. 

Gebruik je de deken voor een klein beetje extra warmte? Dan voldoet een lage temperatuurstand. Heb je het erg koud? Dan gebruik je een hogere temperatuurstand.

Er zijn ook functies die de veiligheid van een elektrische deken bevorderen. Zo hebben veel elektrische dekens een beveiliging tegen oververhitting. Wordt de deken te warm, dan schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit.

Nog een voorbeeld van een functie die de veiligheid bevordert is automatische uitschakeling. Na langere tijd schakelt de deken zichzelf uit. Dit lijkt misschien op de beveiliging tegen oververhitting, maar werkt op basis van gebruiksduur in plaats van temperatuur. 

Automatische uitschakeling maakt een deken daarnaast ook duurzamer; je gaat verspilling tegen. Als je bijvoorbeeld van huis bent en de deken per ongeluk aan laat staan, blijft de deken niet de hele dag stroom verbruiken.

Top 7 beste elektrische dekens 

Je kent nu de eigenschappen van een elektrische deken en hebt al veel kennis om een goede keuze te maken. Dan is het nu tijd voor het echte werk: wat is de beste elektrische deken? Iedereen heeft weer andere wensen en voorkeuren. In deze top 7 met de beste elektrische dekens vind je dé deken voor jou!

Hygiënische Elektrische Deken
3. Medisana Wasbare Elektrische Onderdeken HU 665

Deze onderdeken is net als de nummer 1 van het merk Medisana. Zie deze elektrische deken als de grote broer van de Medisana HU A63. Hij is letterlijk een stuk groter met afmetingen van 150 x 80 centimeter en dus geschikt voor 2 personen.


Je krijgt ook een extra temperatuurstand, want deze deken heeft in totaal 3 temperatuurstanden. Verder is deze elektrische deken uitgerust met oververhittingsbeveiliging, automatische uitschakeling na 180 minuten en een instelbare timer.


Ook dit model heeft lekker simpele bediening en het elektrische component is afneembaar. Dat is wel zo makkelijk om de deken eens te wassen. Deze deken heeft eigenlijk ook weinig nadelen; het ligt er maar net aan wat je zoekt.

Voordelen:
 • Geschikt voor 2 personen
 • Heeft 3 temperatuurstanden
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Automatische uitschakeling
 • Instelbare timer
 • Wasbaar
Nadelen:
 • Aan de grote kant voor één persoon
 • Alleen te gebruiken als onderdeken
ACTUELE PRIJS
Twee Persoons Topper
5. Cresta Care KTS200

Deze elektrische deken van Cresta Care is een model dat je als omslagdeken of als bovendeken gebruikt. Met afmetingen van 180 x 130 centimeter is hij heerlijk ruim en kruip je er makkelijk met z’n tweeën onder!


Je kiest uit 1 van de 4 temperatuurstanden en de deken warmt vervolgens snel op. Het bedieningscomponent is erg overzichtelijk en heeft ingebouwde verlichting. Handig als je in de avond met je deken op een terras zit en de temperatuurstand wil veranderen.


Maak je om veiligheid geen zorgen, want ook deze elektrische deken is uitgerust met oververhittingsbeveiliging en automatische uitschakeling. Je kunt de deken ook wassen; verwijder dan het elektronische component. Al met al een fijne deken om knusse, warme avonden op een terras of lekker op de bank door te brengen.


Voordelen:
 • Ruime deken van 180 x 130 centimeter
 • Keuze uit 4 temperatuurstanden
 • Eenvoudige bediening
 • Oververhittingsbeveiliging en automatische uitschakeling
 • Wasbaar
Nadelen:
 • Aan de grote kant voor één persoon
ACTUELE PRIJS
Heerlijk zacht
7. Medisana Wasbare Elektrische Onderdeken HU 665

Het merk Medisana produceert geweldige elektrische dekens, want dit is al de 3e elektrische deken van het merk in deze top 7! Ook dit model is weer een onderdeken, geschikt voor 1 persoon (150 x 80 centimeter). 


Het is een elektrische deken met een net prijskaartje die fijne prestaties levert. Hij warmt snel op, heeft 3 temperatuurstanden en is wasbaar. Als je de deken wast, moet je wel het elektrische component afnemen en de deken met de hand wassen.


Je kunt met een gerust hart slapen, want ook deze deken heeft een functie die beschermt tegen oververhitting en automatische uitschakeling als de deken erg lang aanstaat. Ten slotte niet geheel onbelangrijk: deze deken is heerlijk zacht.

Voordelen:
 • Warmt snel op
 • Is lekker zacht
 • Heeft een beschermfunctie tegen oververhitting
 • Automatische uitschakeling
 • Wasbaar
Nadelen:
 • Geschikt voor maximaal één persoon
 • Niet te gebruiken als bovendeken
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische deken? 

Als je een elektrische deken koopt, koop dan niet de eerste deken die er goed uitziet. Het hangt namelijk heel erg af van het gebruik welke elektrische deken het meest geschikt voor je is.

Om te beginnen kijk je naar het type deken en het formaat. Ga je de deken in bed gebruiken of op bank en af en toe het terras? In bed kies je voor een onderdeken, terwijl je op de bank en het terras juist een omslagdeken of bovendeken gebruikt. 

Elektrische bovendeken

Verder kun je een elektrische deken zo luxe of eenvoudig kiezen als je maar wilt. Hoeveel temperatuurstanden wil je hebben? En wil je een timer in kunnen stellen voor de deken? Of maakt het je allemaal niet zo uit en wil je simpelweg wat warmte en eenvoudige bediening? 

Voor de veiligheid en duurzaam gebruik let je ten slotte op twee functies: oververhittingsbeveiliging en automatische uitschakeling. Oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat de deken nooit we warm wordt en met automatische uitschakeling voorkom je energieverspilling.

Koopadvies: zo kies je de beste elektrische deken 

Je hebt nu aardig wat informatie over elektrische dekens achter de kiezen. Voor de overzichtelijkheid vind je hieronder een samenvatting met koopadvies. Als je hierop let, kies je gegarandeerd de beste elektrische deken.

Kies ten eerste het geschikte type deken met het juiste formaat. In een eenpersoonsbed past een eenpersoonsdeken en hetzelfde geldt voor een tweepersoonsdeken. 

Let ook altijd op de gebruiksvriendelijkheid van het product. De bediening moet bijvoorbeeld duidelijk zijn. Bekijk vooral het elektronische component goed voordat je een elektrische deken koopt. Ook is het wel zo fijn als de deken lekker snel opgewarmd is!

Verder zijn de meeste elektrische dekens wasbaar. Dat is fijn, maar hoe je de elektrische deken moet wassen verschilt ook weer per model. Als je jouw deken het liefst in de wasmachine mikt, wil je een deken die daar ook geschikt voor is. Bekijk dan of de deken op 30 graden in de wasmachine kan of dat je een handwas moet doen.

Veelgestelde vragen over elektrische dekens 

Zo, jij weet nu alles om de beste elektrische deken te kiezen! Misschien heb je nog een vraag over de elektrische deken. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelvoorkomende vragen.

De beste elektrische deken voldoet aan jouw wensen, is gebruiksvriendelijk, voelt comfortabel en is altijd veilig om te gebruiken. Kijk daarom altijd eerst naar het type elektrische deken dat het beste past bij jouw voorkeuren. Bekijk vervolgens de eigenschappen en de gebruiksvriendelijkheid. Check ten slotte of de deken veiligheidsfuncties heeft.

Gemiddeld genomen kost een elektrische deken €5 tot €20 per jaar aan stroom. Dat is dus niet heel erg veel. Hoeveel het precies kost, hangt af van het vermogen van de deken, het formaat, hoe vaak je de deken gebruikt en de huidige prijs van elektriciteit.

Hoe lang een elektrische deken meegaat, hangt af van de kwaliteit en het gebruik. Verzorg je de elektrische deken goed, dan kan hij erg lang meegaan! Je mag in ieder geval altijd verwachten dat de deken de garantieperiode haalt, wat meestal 2-3 jaar is.

De meeste elektrische dekens zijn tegenwoordig uitgerust met functies om het gebruik zo veilig mogelijk te maken. Het elektrische component is bijvoorbeeld vaak afneembaar om veilig te wassen. Ook hebben de meeste elektrische dekens oververhittingsbeveiliging en een functie voor automatische uitschakeling.