Waarom een goede boxspring matras belangrijk is? We brengen een derde van ons leven door in bed. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat je bed de perfecte plek is om tot rust te komen na een drukke dag. Voor veel mensen is die perfecte plek tegenwoordig een boxspring. We zien deze luxe bedden niet alleen meer in hotels. Steeds meer Nederlandse kruipen er elke nacht in onder de wol.

Misschien heb je het ideale onderstel voor je boxspring al gevonden. Is je boxspring matras aan vervanging toe? Of misschien oriënteer je je wel op een hele nieuwe slaapcombinatie. In al die gevallen heeft het zin om verder te lezen. In deze koopgids gaan we in op alle overwegingen die bij de aanschaf van een nieuwe boxspring matras komen kijken.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat een boxspring matras anders maakt dan een normaal matras. Welke matrassen op een boxspring passen, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Overzicht beste Boxspring Matrassen

Wanneer je wilt direct weten wat de beste Boxspring matrassen zijn dan kun je hieronder de top 5 door ons geanalyseerde matrassen bekijken. We hebben deze modellen geselecteerd op basis van hun prijs/kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun eigenschappen, tests, beoordelingen, prijs, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Wat is een Boxspring Matras?

Een boxspring is een bed dat uit verschillende onderdelen bestaat. ‘Boxspring’ is een Engelse term, die ‘een doos met veren’ betekent. Die doos met veren is de basis van het bed. De extra vering zorgt voor meer ligcomfort en geeft het bed zijn kenmerkende hoogte.

Op deze, vaak geveerde, basis wordt een boxspring matras gelegd, en wordt er nog gebruikgemaakt van een topper. Wanneer je echter het juiste matras gevonden hebt, is dat lang niet altijd nodig, en zal het matras zelf zorgen voor het beste ligcomfort van je bed. Het is dus voor het uiteindelijke resultaat extra belangrijk om aandacht aan de keuze van een goed matras te besteden.

Het is niet zo dat er voor boxsprings speciale matrassen zijn, je kunt dus kiezen uit alle klassiekers en die als boxspring matras inzetten; koudschuim, traagschuim of een pocketvering matras; het is allemaal mogelijk!

Kan ieder Matras op een Boxspring?

Een boxspring is dus een onderstel waar je een los matras op kunt leggen. Er is een ruime keuze in matrassen die geschikt zijn om op de boxspring te leggen; pocketmatrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen zijn allemaal prima opties om als boxspring matras te gebruiken. Omdat een boxspring een levensduur heeft van wel 20 jaar, is het wel belangrijk om goed voor het bed en de matras te zorgen.

Er worden tegenwoordig veel onderzoeken gedaan naar zogenaamde ‘bed bugs’, of bedwantsen. Die zijn overigens niet hetzelfde als huisstofmijt, maar door beiden is het verstandig om het bed goed schoon te houden.

Je kunt de bekleding van een boxspring vaak niet makkelijk verwijderen en even naar de stomerij brengen. Daarom is het raadzaam om het bed geregeld te stofzuigen en te luchten. Daarnaast is het goed om op te letten dat je het matras en de boxspring voor het einde van de technische levensduur vervangt.

Omdat een boxspring uit verschillende onderdelen bestaat, is het belangrijk om extra aandacht aan de keuze voor het beste matras te besteden. Het onderstel zorgt met zijn extra vering voor meer comfort. Maar het meeste verschil ga je merken door te kiezen voor een matras dat het beste bij jou en je slaaphouding past.

Overigens zijn er bronnen die waarschuwen voor de elektrosmog die kan ontstaan in de ijzeren veren in sommige matrassen. Vooral in pocketvering matrassen. Mensen die van zichzelf het idee hebben hier gevoelig voor te zijn, zouden zich kunnen laten leiden bij het uitzoeken van een nieuw matras.

Top 5 Beste Boxspring Matrassen

Alle matrassen die we hieronder bespreken zijn geschikt om op een boxspring te leggen. Welke matras het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Zoals de voorkeur voor bepaalde materialen en het type slaper dat je bent. Lees verder om er precies achter te komen welk matras het beste bij je past.

Beste Traagschuim Matras
2. TEMPUR® Original Elite 25 Traagschuimmatras
5.0

TEMPUR® is een merk dat wereldwijd bekendstaat om haar gebruik van ruimtevaarttechnologie. Het drukverlagende materiaal waar de matras van is gemaakt, past zich perfect aan de contouren van je lichaam aan en zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Het matras is zacht waar je wilt dat het zacht is, en stevig op de plekken waar je meer ondersteuning kunt gebruiken. Veel mensen ervaren het ligcomfort van dit matras als stevig. Met dit matras van TEMPUR® geniet je van gewichtloos comfort.

Specificaties:

Type slaper: Buikslaper

Maximale belasting: 140 kg

Gewicht: niet bekend

Garantie:10 jaar

Voordelen:
 • Door de CoolTouch technologie geniet je elke nacht van een koele en comfortabele nachtrust.
 • Dankzij twee lagen Durabase Technologie, een laag TEMPUR® Support Materiaal en een toplaag van het TEMPUR® Comfort materiaal lig je elke nacht perfect.
Nadelen:
 • Traagschuim is warmer dan koudschuim
ACTUELE PRIJS
Beste Pocketvering Matras
3. M Line Cool Motion 6 matras
5.0

Met de Cool Motion Hybrid 6 haal je het beste van verschillende werelden in huis; een combinatie van pocketveren, die in 7 zones verdeeld zijn, met daarop de bekende schuimlagen. De toplaag bestaat uit innovatief traagschuim dat zich naar de contouren van je lichaam vormt. In de onderlaag van het matras zijn met de Body Adapt techniek insnijdingen gemaakt, die zorgen voor een perfecte drukverdeling en het opencellige, visco-elastische schuim zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer. De M-Line Cool Motion 6 is wat steviger in ligcomfort dan de Cool Motion 5.

Specificaties:

Type slaper: Zijslaper, Buikslaper, Rugslaper

Maximale belasting: 140 kilo

Gewicht: 25 kilo

Garantie: 10 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
 • Warmte-uitwisseling zorgt voor een constantie lichaamstemperatuur en dus een optimaal slaapklimaat.
 • De combinatie van verschillende materialen zorgt voor perfect slaapcomfort.
Nadelen:
 • Het matras is door de pocketveren wat zwaarder.
ACTUELE PRIJS Check Prijs op Mline.nl
Beste Latex Matras
4. Tuur Original Latex Matras
5.0

Het Tuur Original matras is gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Het natuurlatex is afkomstig van de rubberboom een hernieuwbare, natuurlijke bron. De kern is in 7 comfortzones ingedeeld en het hoog elastische materiaal zorgt voor een perfecte ondersteuning van het lichaam. Natuurlatex is een bijzonder ventileren, vochtregulerend, antibacterieel, antiallergisch materiaal dat ook huisstofmijt en schimmel afstoot. Daarnaast heeft het matras een zachtere en stevigere kant, waardoor je zelf kunt kiezen welk ligcomfort het beste bij jou past.

Specificaties:

Type slaper: Zijslaper, Buikslaper, Rugslaper

Maximale belasting: 150 kilo

Gewicht: 25 kilo

Garantie: 5 jaar fabrieksgarantie

Voordelen:
 • Duurzaam, 100% natuurlijk materiaal. Doordat Tuur 1% van haar omzet doneert aan Wilderness International, lever je een bijdrage aan het behoud van natuurlijke biotopen.
 • Uitstekend ligcomfort
Nadelen:
 • Zwaarder matras
ACTUELE PRIJS
Beste Polyether Matras
5. Golden Bedden Comfort Polyether Matras
5.0

Het Golden Bedden Comfort matras is uitermate geschikt als logeermatras of als matras voor kinderen en jong-volwassenen. Het is geschikt voor lattenbodems, spiraalbodems en zelfs een eenvoudige gaatjes bodem, maar kan ook perfect dienstdoen als eenvoudig topmatras voor een boxspring. Het matras is voorzien van een luxe, antiallergische hoes die huisstofmijt afweert en eenvoudig afritsbaar is, zodat je het makkelijk op 30 graden kunt wassen.

Specificaties:

Type slaper: Zijslaper, Buikslaper, Rugslaper, het matras is het beste geschikt voor kinderen en jong-volwassenen.

Maximale belasting: 80 kilo

Gewicht: 7 kilo

Garantie: Geen fabrieksgarantie

Voordelen:
 • Een voordelig matras dat bijzonder geschikt is als logeermatras.
 • Licht en makkelijk keerbaar, met een makkelijk wasbare hoes.
Nadelen:
 • Het matras zal aan een volwassene op langere termijn te weinig ondersteuning bieden.
 • Geen fabrieksgarantie.
ACTUELE PRIJS

Wanneer Kies je voor een Boxspring?

Boxspring met los matras

Vroeger vonden we deze luxe bedden vaak in hotels, daarom kom je ook de naam ‘hotelbed’ veel tegen. Tegenwoordig vind je de bedden ook in menig Nederlandse slaapkamer. Het grote voordeel van een boxspring is dat alle onderdelen los van elkaar te bestellen zijn, en je er dus voor kunt zorgen dat de uiteindelijke combinatie aan al je slaapwensen voldoet.

Boxsprings zijn er dus in alle soorten en maten en in allerlei prijsklassen. Dat een boxspring per se veel duurder is dan een normaal bed, is lang niet altijd meer waar.

De hoogte van een boxspring kan ook invloed hebben op je keuze. Steeds meer mensen vinden het prettig om hoger te slapen. Of dat nou is omdat de instap in het bed wat makkelijker is, of vanwege de uitstraling in de slaapkamer. Door de verschillende lagen is een niet alleen bijzonder comfortabel, maar ook een stukje hoger dan standaard bedden.

Koopadvies

Hoewel het uitzoeken van een Boxspring Matras van allerlei persoonlijke voorkeuren afhangt, zijn er wel algemene adviezen waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een nieuw matras.

Zoals je hierboven ziet, staat er bij de meeste Boxspring matrassen aangegeven voor welk slaaptype ze het beste geschikt zijn. Wanneer je graag op je buik of zij slaapt, ben je gebaat bij een andere ondersteuning dan iemand die graag op zijn rug ligt. Het heeft dus zeker zin om hier rekening mee te houden.

Daarnaast is het dus goed om te analyseren waar je het matras voor gaat gebruiken. Voor elke situatie is er wel een geschikt matras te vinden, dus bedenk vooraf goed waar je matras aan moet voldoen. Is het matras voor jezelf, of voor logees? Slaap je graag wat steviger of lig je juist graag lekker zacht?

Heb je eenmaal een Boxspring matras op het oog dat aan al je wensen voldoen, kijk dan eens of je er ook op mag proefslapen. Matrassen in de hogere prijsklassen bieden je vaak de mogelijkheid om enkele weken gebruik te maken van je nieuwe matras, voordat je definitief de knoop doorhakt. Zo weet je zeker dat het matras niet alleen op papier of in de showroom aan je wensen voldoet. Maar je ook echt het slaapcomfort biedt dat perfect bij jou past!

Veelgestelde vragen

Een matras uitzoeken doe je niet zo vaak. Met fabrieksgarantie die wel tot 10 jaar oplopen, hoop je lang plezier van je nieuwe matras te hebben. Een matras waar je elke dag op slaapt, wordt natuurlijk anders belast dan een logeerbed waar af en toe iemand in slaapt. Overweeg dus goed wat voor levensduur je nodig hebt.

Matrassen voor boxsprings zijn er in zeer uitlopende prijsklassen (200 – 2000 Euro). Vaak is het zo dat je krijgt waar je voor betaald. Dat wil niet zeggen dat een eenvoudig matras prima kan voldoen. Kinderen en jong-volwassenen slapen prima op een eenvoudiger matras.

Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het wordt om je lichaam de juiste ondersteuning te geven, zodat je ‘s ochtends weer helemaal opgeladen wakker wordt.

Deze vraag is niet direct met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden, maar er zijn wel enkele duidelijke voordelen aan te wijzen als het om boxsprings gaat.

 • Je koopt een volledig bed, en je bent dus in één keer klaar.
 • De boxspring is helemaal aan te passen aan je eigen voorkeuren.
 • Door de hoogte van het bed stap je makkelijk in én uit.
 • Een boxspring is zonder hoofd- en voeteneind een bijzonder compact bed – precies zo groot als het matras. Fijn als je wat minder ruimte in je slaapkamer hebt.