Kies jij ook de beste rookmelder? Dat er jaarlijks veel ongevallen zijn door woningbranden laat zien hoe belangrijk een goede rookmelder is. Door de vroegtijdige rook detectie van een rookmelder, word je tijdig gewaarschuwd zodat je meer tijd hebt om je huis te ontvluchten. Daarnaast zitten er ook financiële voordelen aan het hebben van een rookmelder.

Rookmelder installeren tegen koolmonoxide en brand

Door zo snel mogelijk een brand te stoppen heb je minder schade aan je eigendommen, en dat scheelt je hoge kosten. Bovendien is een rookmelder relatief goedkoop, gaat het lang mee en is het eenvoudig te installeren.

Met een goede rookmelder verhoog je eenvoudig je eigen veiligheid en die van je familie. Omdat er veel verschillende producten op de markt zijn, is het moeilijk om de beste keuze te maken. Wij zetten daarom de zeven beste rookmelders voor jou op een rij.

Overzicht rookmelders

Ben je benieuwd welke rookmelders we hebben bekeken? Hieronder vind je een snel overzicht van alle producten die wij verderop in deze koopgids uitvoerig behandelen. Stuk voor stuk zijn het absolute toppers en naast een uitstekende prijs/kwaliteit hebben we ze ook op de specificaties en de ervaringen van klanten geselecteerd.

Top 7 Beste Rookmelders
Meest Luxe Keuze
Beste Grootverpakking
Beste Keuze Met Led-display
Beste Brandpreventie Set
Beste Keuze Voor Op De Kinderkamer
Beste Goedkope Keuze
Beste Grootverpakking
Beste Keuze Met Led-display
Beste Keuze Voor Op De Kinderkamer

Wat is een rookmelder?

Een rookmelder is en elektronisch apparaat dat is ontworpen om rook en brand te detecteren in een woning. De sensoren in het apparaat meten rook of deeltjes van brandend materiaal in de lucht. Zodra de rookmelder dit meet, gaat er een luid alarm af om de bewoners van het huis te waarschuwen.

Een rookmelder is een belangrijk onderdeel van brandpreventie en red levens door vroegtijdig inwoners te waarschuwen. Een rookmelder is een onmisbaar onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen bij jou thuis. Het is belangrijk om regelmatig de batterijen van je rookmelder te vervangen en om het apparaat te testen zodat je er zeker van bent dat het goed werkt.

Welke soorten rookmelders zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten rookmelders op de markt.

 • Een optische rookmelder detecteert rook door middel van een infrarode lichtbron in combinatie met lichtgevoelige sensors. Als er rookdeeltjes in de lucht komen, wordt het licht verstrooid en wordt de sensor geactiveerd en gaat het alarm af. Deze optische rookmelders zijn goed in het detecteren van smeulende branden.
 • Een thermische rookmelder detecteert een brand door middel van hitte in de plaats van rook. Als de temperatuur in een ruimte snel stijgt, gaat het alarm af. Deze thermische apparaten zijn geschikt voor gebruik in garages en boiler kasten.
 • Een combinatie rookmelder combineert twee of meer detectiemethodes om branden te detecteren. Door verschillende detectiemethodes te combineren biedt het apparaat betere bescherming.
 • Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat specifiek koolmonoxide detecteert. Koolmonoxide is een onzichtbaar gas die heel gevaarlijk is als het in hoge concentratie aanwezig is. Het zorgt voor symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. In het ergste geval leidt het tot bewusteloosheid en zelfs tot overlijden.
 • Een slimme rookmelder heeft handige extra functies die ervoor zorgen dat je huis nog veiliger wordt. Zo koppel je een slim apparaat aan je wifi netwerk en bedien je het via een app op je telefoon.

Waar moet je een rookmelder plaatsen?

Het plaatsen van een rookmelder op de juiste plek in huis is heel belangrijk om de optimale werking en daarmee de veiligheid van je gezin te waarborgen. Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen voor het plaatsen van een rookmelder.

 1. Plaats minstens een rookmelder op elke verdieping van je huis, inclusief je kelder en zolder.
 2. Installeer een rookmelder in elke slaapkamer.
 3. Plaats een rookmelder in de buurt van grote apparaten die een brand kunnen veroorzaken, zoals een wasmachine, droger, vaatwasser of oven.
 4. Installeer een rookmelder in de buurt van een open haard als je die hebt.
 5. Plaats een rookmelder in de buurt van gangen en trappen. Rook stijgt en verspreidt daarom snel in deze gebieden.
 6. Plaats een rookmelder in de keuken, maar niet direct boven het fornuis of de oven. Het apparaat kan vals alarm geven als er te veel damp of stoom vrijkomt.

Daarnaast is het ook belangrijk om je rookmelder op de goede manier te installeren. Plaats het apparaat daarom altijd op het plafond, minstens 30 centimeter van de muur of van een hoek. Test regelmatig de batterijen en vervang deze tijdig.

Google Nest Protect installatie

Waarvoor geeft een rookmelder bescherming?

Een rookmelder biedt bescherming tegen brand door vroegtijdig rook en vuur te detecteren en vervolgens een hard alarm af te geven. Hierdoor word je gewaarschuwd voor brand en zorgt het ervoor dat je snel en veilig het gebouw verlaat voordat de brand zich verspreidt.

Daarnaast biedt een rookmelder bescherming tegen schade aan je eigendommen. De brand wordt namelijk beperkt door vroegtijdig in te grijpen waardoor je kostbare reparaties voorkomt en de impact van de brand wordt geminimaliseerd.

Tot slot biedt een rookmelder ook het gevoel van veiligheid. Door een rookmelder te installeren weet je dat je gewaarschuwd wordt in geval van brand. Hierdoor voel jij je veiliger in huis.

Kun je een rookmelder ook koppelen aan andere systemen?

Ja, het is mogelijk om je apparaat te koppelen aan een ander systeem zoals; brandalarmsystemen, beveiligingssystemen of domoticasystemen. Door je rookmelder te koppelen aan andere systemen wordt de informatie tussen de verschillende apparaten gedeeld. Hierdoor verhoog je de veiligheid en beveiliging van je huis.

 • Brandalarmsysteem: Door de rookmelders te koppelen aan het brandalarmsysteem worden de hulpdiensten automatisch gewaarschuwd als het apparaat rook of brand detecteert. Een koppelbare rookmelder versnelt de reactietijd van de hulpdiensten en vermindert de kans op schade en gevaar door brand.
 • Beveiligingssysteem: Door het apparaat te koppelen aan je beveiligingssysteem wordt er automatisch een waarschuwing gestuurd naar je telefoon. Hierdoor word je snel op de hoogte gebracht van een mogelijke noodsituatie zodat je snel actie onderneemt.
 • Domotica systeem: Met een domotica systeem bestuur je onder andere je verlichting, verwarming, luchtvochtigheid en ventilatie vanaf een app. Door je rookmelders hieraan te koppelen kan het domotica systeem automatisch de ventilatie uitschakelen om de verspreiding van rook te verminderen.

De 7 beste rookmelders

In onze lijst van de beste rookmelders van 2024 hebben wij gekeken naar de techniek, het gebruik, installatie, dekking, prijs, kwaliteit, voordelen en nadelen en reviews. De onderstaande modellen zijn van verschillende merken maar stuk voor stuk toppers. Lees gerust verder waarom.

Beste Algemene Keuze
1. X-Sense XS01-W Rookmelder
5.0

Deze rookmelder van X-Sense is als beste uit de test gekomen. Het handige apparaat koppel je eenvoudig, zonder wifi, aan wel 23 andere melders. Zodra een van de melders afgaat, gaan ze allemaal af. Zo wordt iedereen bij jou thuis gewaarschuwd in geval van nood. Daarnaast vinden wij het grote meetbereik handig. De melder heeft een bereik van 40 vierkanten meter. Ook heeft de melder een handige testknop. Zo test je snel en eenvoudig of de batterij en het alarm nog werken. 

Voordelen:
 • Verkrijgbaar in een, twee, drie of zes verpakking
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Het apparaat heeft een lange levensduur van tien jaar
 • Inclusief handig insectenfilter waarmee de kans op vals alarm kleiner wordt
Nadelen:
 • Het is niet mogelijk om de melder te bedienen via een app
ACTUELE PRIJS
Meest Luxe Keuze
2. Google Nest Protect
5.0

Deze rookmelder van Google Nest is heel compleet uitgerust. Het apparaat is niet alleen een slimme rook detector maar ook een koolmonoxidemelder. Wij zijn enthousiast over de Nest Protect functie. Deze functie vertelt je met een duidelijke stem wat er precies aan de hand is, en waar. Met dit slimme apparaat ben je altijd en overal op de hoogte. Als er iets mis is krijg je direct een notificatie op je telefoon. Is het een loos alarm? Dan zet je het simpelweg uit vanaf je telefoon.

Voordelen:
 • Het slimme apparaat detecteert zowel snel als langzaam brandend vuur
 • Het product controleert zichzelf 400 keer per dag, zo hoef je dat niet zelf te doen
 • Je hebt minder vaak last van een vals alarm door stoom uit de douche
 • Het apparaat verlicht ‘s nachts een lichtpad zodat je ziet waar je loopt
 • Het apparaat is gecertificeerd volgens Europese, Amerikaanse en Canadese normen
 • Het apparaat heeft een mooi ontwerp
Nadelen:
 • Het apparaat heeft een hogere prijs
 • De rookmelders mogen maximaal 15 meter uit elkaar worden geplaatst
ACTUELE PRIJS
Beste Grootverpakking
3. ELRO FS1081
5.0

Heb je een grote woning of ruimte die je wilt beveiligen? Deze verpakking van ELRO heeft maar liefst tien rookmelders. De optische sensoren reageren snel op een brand en geven minder snel een vals alarm. Daarnaast vinden wij het harde geluid handig. Het alarm heeft een alarm van wel 85 decibel en is daarmee luider dan andere modellen. 

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • Hoge kwaliteit optische sensor
 • Twee jaar fabrieksgarantie
 • Inclusief handige testknop zodat je zeker weet dat het apparaat werkt
 • Levering inclusief bevestigingsmateriaal en is eenvoudig te monteren
Nadelen:
 • Kortere batterij levensduur van een jaar
 • De testprocedure in de handleiding is wat onduidelijk
ACTUELE PRIJS
Beste Keuze Met Led-display
4. X-Sense SC01 Combimelder
5.0

Wil je graag altijd op de hoogte zijn van de koolmonoxide concentratie, de temperatuur en batterijstatus? Deze melder van X-Sense heeft een handige led display waarop je deze waardes snel en eenvoudig afleest. Daarnaast word je via het led display ook gewaarschuwd met lichtsignalen bij brandgevaar. De kwalitatief goede sensors meten al hele lage concentraties koolmonoxide. Zo word je vroegtijdig al gewaarschuwd.

Voordelen:
 • Vijf jaar fabrieksgarantie
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Levering inclusief montage materiaal
 • Handige stof compensatie waardoor de sensoren niet worden belemmert
Nadelen:
 • Er past geen magnetische montageset op deze melder
ACTUELE PRIJS
Beste Brandpreventie Set
5. X-Sense brandpreventie set
5.0

Wil je graag zo goed en uitgebreid mogelijk beveiligd zijn? Deze brandpreventie set van X-Sense omvat meer dan alleen een rookmelder. In de set zitten drie rookmelders, een koolmonoxidemelder en een afstandsbediening. De melders monteer je heel eenvoudig in je huid met de meegeleverde magnetische montage set. De koolmonoxidemelders geven continu de koolmonoxide waardes aan. Deze waarde lees je simpelweg af op het overzichtelijke led display.

Voordelen:
 • Met de afstandsbediening test, pauzeer en lokaliseer je eenvoudig alle melders
 • Je koppelt tot wel 24 melders in een serie, zo is je hele huis beveiligd!
 • De apparaten zijn klein van formaat
 • Alle gekoppelde melders gaan af als er ergens rook of koolmonoxide is
Nadelen:
 • De set heeft een hogere prijs
ACTUELE PRIJS
Beste Keuze Voor Op De Kinderkamer
6. ELRO Kids Rookmelder
5.0

Ben je op zoek naar een melder voor op de kinderkamer? Dit leuke ontwerp van ELRO Kids is ideaal. De stoere brandweerman op de melder beschermt je slaapkamer met een optische sensor van hoge kwaliteit. Daarnaast heeft het alarm een hard geluid. Met de 85 decibels wordt iedereen gewaarschuwd, ook als je ‘s nachts in diepe slaap bent. 

Voordelen:
 • Handige indicator die aangeeft wanneer je de batterij moet vervangen
 • Tien jaar garantie
 • Scherp geprijsd
 • Eenvoudig te monteren door de duidelijke handleiding
Nadelen:
 • Het apparaat is niet koppelbaar
 • De melder heeft een rood knipperlichtje dat storend kan zijn
ACTUELE PRIJS ELRO Kids Elfenprinses
Beste Goedkope Keuze
7. ELRO FS8010 Compact
5.0

Voor een lage prijs is deze melder van ELRO een hele goede keuze. De melder heeft een batterij die tien jaar mee gaat zonder dat je het tussendoor moet vervangen. Het apparaat is licht van gewicht, daardoor monteer je simpelweg snel met het dubbelzijdige tape aan je plafond. Dit scheelt jouw gedoe met boren. Hierdoor is de melder ook geschikt voor gebruik in je camper of caravan.

Voordelen:
 • Verkrijgbaar in verpakking van een of zes melders
 • Eenvoudig te monteren
 • Compact, bescheiden formaat dat niet opvalt op je plafond
 • Duidelijke handleiding
Nadelen:
 • Elke 40 seconde knippert er een rood lampje, dit kan storend zijn
ACTUELE PRIJS

Reviews van klanten

Geweldig

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Onze waren aan vervanging toe en mijn man als oud brandweerman vond deze de beste.
Kamille7

Veilig gevoel

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De installatie van de detectors verliep vlot en alles werkte onmiddellijk naar behoren. De aanwezigheid van deze slimme toestellen in huis geeft een gevoel van rust en veiligheid.
kimcovent

Topper!

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Goede rookmelder. Werkt naar behoren en vraagt weinig onderhoud.
Tobias1993

Zeer goed

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Dat het uitstekend werkt en makkelijk te monteren is
Orlando1966


 Eenvoudige installatie

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De rookmelders en Co2 meter zijn zeer eenvoudig te installeren met de meegeleverd SAVS magneten. Koppelen van de melders was een eitje en de afstandsbediening is zeer handig om de maandelijkse werkingstest uit te voeren. Snelle en correcte levering door de Bradnpreventiewinkel.
Tomcat76

Mooie, compacte rookmelder

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Mooi ontwerp, lekker klein en dus niet zo’n lelijk ding aan het plafond.
IngedB05

Compacte brandmelder

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Klein en compact met lange batterij duur
Erwinjan

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een rookmelder?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kiezen en kopen van een rookmelder.

 • Het type: Er zijn verschillende soorten apparaten te krijgen, zoals: optische, ionisatie of gecombineerde rookmelders. Het is belangrijk om te weten welk type apparaat het meest geschikt is voor jouw situatie.
 • Certificering: Controleer of het apparaat een certificering heeft van een erkende instantie, zoals Kitemark of CE-marketing. Zo weet je zeker dat het apparaat voldoet aan belangrijke veiligheids- en kwaliteitsnormen.
 • Batterij: Controleer of het apparaat werkt op batterijen en welk type batterij. Sommige apparaten hebben een batterij die tot wel tien jaar mee gaat. Zo weet je zeker dat je voor een lange tijd goed beschermd bent.
 • Geluidsniveau: Heb je last van een slecht gehoor? Koop dan een apparaat met een extra hard alarm zodat je zeker weet dat je ook ‘s nachts wakker wordt als het alarm afgaat.
 • Koppelbaar: Heb je al een brandalarm-, beveiligings- of domotica systeem? Kies dan een apparaat dat je hieraan koppelt. Zo verhoog je eenvoudig de veiligheid van jezelf en je gezin.
 • Het meetbereik: Per rookmelder verschilt het meetbereik. Hoe groter het bereik hoe minder rookmelders je per vierkante meter nodig hebt.
 • Insectenfilter: Sommige apparaten hebben een ingebouwd insectenfilter. Hierdoor wordt de kans op een irritant vals alarm vermindert.
 • Montage: Per type rookmelder verschilt de montage. Alle apparaten worden geleverd met een montage hulpstuk. Daarnaast heb je bij sommige apparaten de keuze om het te laten ophangen door iemand die daar verstand van heeft.

Koopadvies

Al met al, is een goede rookmelder een hele belangrijke aanwinst voor jou in huis. Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping. Wil je de beste rookmelder kopen dan is de X-Sense XS01-W in onze beoordeling de beste keuze. Hiermee kun met een gerust hart gaan slapen. Het apparaat koppel je eenvoudig aan 23 andere melders. Zo is je hele huis goed beveiligd en wordt iedereen gewaarschuwd bij brand.

Ben je gek op slimme innovatieve apparaten? Dan is de Google Nest Protect iets voor jou. Deze slimme melder heeft naast een alarm een heldere stem die jou bij een brand vertelt wat er aan de hand is en waar. Bovendien zal hij een push bericht sturen naar je mobiele telefoon wanneer er sprake is van koolmonoxide of rook in je huis.

Voor iedereen die graag uitgebreid beschermd wilt zijn is de X-Sense brandpreventie set de beste keuze. Deze set komt inclusief drie rookmelders, een koolmonoxide melder en een handige afstandsbediening.

Veelgestelde vragen

Het apparaat heeft een behuizing met daarin een sensor, een alarm en een batterij. Er bestaan verschillende soorten rookmelders die op een andere manier werken. De sensor in het apparaat meet ofwel een verhoogde temperatuur, of verstoord licht of rookdeeltjes in de lucht.

Als de sensor een waarde meet boven de drempelwaarde, wordt er een signaal naar het alarm gestuurd. Hierna wordt het alarm geactiveerd waardoor er een luid geluid af gaat.

De batterij voorziet zowel de sensor als het alarm van stroom. Het is daarom belangrijk om de batterij regelmatig te vervangen en te testen.

Het hebben van een werkende rookmelder is sinds 2022 verplicht in alle woningen in Nederland. Op elke verdieping moet een rookmelder aanwezig zijn.

Je rookmelder gaat af als het rook, hitte of lichtverstoringen meet in de lucht. De trigger voor het alarm verschilt per type apparaat. Het is belangrijk om te weten dat het apparaat ook gevoelig is voor verschillende soorten rook en dampen, waaronder sigaretten rook. Dit kan leiden tot een vals alarm. Om de kans op een vals alarm zo klein mogelijk te maken is het belangrijk om het apparaat op een tactische plek te plaatsen.

De Nederlandse brandweer adviseert het gebruik van een rookmelder met een levensduur van minimaal tien jaar. Deze long-life apparaten hebben als voordeel dat ze lang mee gaan en niet elk jaar nieuwe batterijen nodig hebben. Daarnaast wordt geadviseerd om een rookmelder te kopen die voldoet aan de Europese normen voor prestatie-eisen en testmethoden.

Je test het apparaat door op de testknop te drukken. Het wordt aanbevolen om je rookmelder minstens een keer per maand te testen om er zeker van te zijn dat het nog goed werkt.

Mocht het alarm afgaan, dan moet je direct zo snel mogelijk het gebouw verlaten en de hulpdiensten bellen. Probeer geen tijd te verspillen met het blussen van de brand, maar zorg ervoor dat je jezelf en je gezin in veiligheid brengt.

Om ervoor te zorgen dat de melder lang mee gaat, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Dit doe je door maandelijks het apparaat te testen (als deze dit niet zelf doet). Als het alarm dan niet af gaat moet je de batterij of het hele apparaat vervangen. Maak de melder daarnaast een keer per jaar voorzichtig schoon om het stof en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een doekje.

Een slimme rookmelder is gekoppeld met je mobiele telefoon om hier op ieder moment een push bericht te kunnen sturen dat er een melding is van rook. Hierdoor ben je in staat om snel in actie te komen waar je zelf ook op dat moment bent.