Waarom is de slaaptrainer zo een populaire wekker? Kinderen brengen ons ontzettend veel vreugde in het leven. Dat betekent helaas vaak ook inleveren op nachtrust. Je lag net zo lekker te slapen… en wordt wakker gemaakt door een vrolijk kindje dat klaarwakker is en aan bed staat. Het is buiten nog donker en je kijkt op de klok: het is een uur of 5. Komt dit je bekend voor?

Je kind weet simpelweg nog niet wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden, want hij of zij kan nog geen klokkijken. Wil je de kleine toch alvast besef van tijd meegeven? Dat komt een ieder ten goede en daar is een goede oplossing voor: de beste slaaptrainer. 

Misschien heb je er wel eens van gehoord, heb je er een in gebruik gehad of is een slaaptrainer of kinderwekker nog helemaal nieuw voor je. Wat je situatie ook is: met deze handige koopgids helpen we je om de beste slaaptrainer te vinden!

Wat is een slaaptrainer? 

Een slaaptrainer is een elektrisch apparaatje waarmee je jonge kinderen helpt om besef van tijd te ontwikkelen. De slaaptrainer laat namelijk met figuurtjes zien wanneer het nog niet of juist wel tijd is om uit bed te komen.

Een slaaptrainer doet je waarschijnlijk denken aan een kinderwekker. Dat is niet zo gek, want op het eerste gezicht lijken ze ook veel op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo lijkt een kinderwekker een stuk meer op een gewone wekker. Deze wekkers hebben bijvoorbeeld vaak cijfers en gaan op de ingestelde tijd af. 

De slaaptrainer heeft daarentegen figuurtjes in plaats van cijfers. Om een slaaptrainer te gebruiken, hoeft het kind nog niet geleerd te hebben hoe klokkijken werkt. Een kinderwekker is als het ware een klokje voor kinderen, terwijl een slaaptrainer een hulpmiddel voor de jongsten is waarmee ze gevoel voor tijd ontwikkelen.

Hoe de slaaptrainer er precies uitziet, verschilt per model. Omdat het voor kinderen is kun je er vanuit gaan dat de slaaptrainer een vrolijk, speels en duidelijk ontwerp heeft. Heeft jouw kind een favoriet dier of figuurtje? Dan is de kans groot dat je een slaaptrainer in dat ontwerp kunt vinden.

Voor de veiligheid hebben deze apparaten geen kleine onderdeeltjes die makkelijk losraken en is het materiaal stevig. Zo kun je jouw kindje met een gerust hart in bed stoppen.

Overzicht beste Slaaptrainers

Wanneer je direct wilt weten wat de beste Slaaptrainers zijn dan kun je hieronder de door ons geteste collectie bekijken. We hebben deze producten geselecteerd door een uitgebreide analyse. Hierbij hebben we naar functionaliteit, kwaliteit, ervaringen klanten, veiligheid prijs en gebruiksvriendelijkheid gekeken. De uitgebreide uitwerking hiervan vind je later terug in onze koopgids.

Hoe werkt een slaaptrainer?

In tegenstelling tot een wekker gebruik je een slaaptrainer niet per se om je kind dagelijks te wekken. Als de slaaptrainer een timerfunctie heeft, kan het wel, maar in principe heeft een slaaptrainer een ander doel: je kind helpen om gevoel voor tijd te ontwikkelen.

Een slaaptrainer is een vrij simpel apparaat. Dat moet ook wel; een ingewikkeld apparaat is voor jonge kinderen niet te begrijpen.

Vóór het eerste gebruik stel je de juiste tijd in. Volg hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding. Stel ook in op welke tijden het de bedoeling is dat je kind slaapt en op welke tijden hij uit bed mag komen. 

Laat nu je kind kennis maken met de slaapwekker en leg uit waar de figuurtjes voor staan. Een zonnetje staat vaak voor de dag en uit bed mogen komen. Als het kind nog moet slapen of in bed moet blijven, zie je een maantje op de slaapwekker. Niet elke slaapwekker heeft deze figuurtjes; dat verschilt per slaapwekker.

Zo zijn er ook slaapwekker met kleuren in plaats van figuurtjes, en slaapwekkers met beide. Een systeem met kleuren is vaak wat uitgebreider dan een systeem met figuurtjes: rood staat dan bijvoorbeeld voor ‘in bed blijven’, oranje voor ‘bijna tijd om op te staan’ en groen voor ‘tijd om uit bed te komen’.

Sommige slaapwekkers hebben een timerfunctie en/of een ingebouwd nachtlampje. Wil je dat jouw kind doordeweeks op vaste tijden opstaat? Dan stel je de timerfunctie in en gebruik je de slaaptrainer als wekker. Is je kind onwennig in het donker, dan komt het ingebouwde nachtlampje goed uit.

Voor wie is de slaaptrainer vooral bedoeld? 

Een slaaptrainer is voornamelijk bedoeld voor ouders met jonge kinderen. Als ouder maak je misschien niet op dagelijkse basis zelf gebruik van de slaaptrainer, maar je helpt natuurlijk wel je kind om te leren hoe het apparaat werkt.

De resultaten van een slaaptrainer zijn fijn voor kind én ouder(s). Het is voor je kind heel duidelijk wanneer het tijd is om nog even verder te slapen en wanneer het tijd is om uit bed te komen … En voor jezelf is het wel zo fijn om wat vaker tot een schappelijke tijd uit te kunnen slapen. 

Slaaptrainer voor baby

Vervolgens gaat je kind met de slaaptrainer aan de slag. In principe hoeven ze maar weinig met het apparaat zelf te doen; het gaat vooral om het aflezen van de figuren en kleuren. Als de slaaptrainer een ingebouwd nachtlampje heeft, kan je kindje daar natuurlijk wel zelf gebruik van maken.

Waarom een slaaptrainer kopen? 

Een slaaptrainer vervangt eigenlijk een klein stukje communicatie tussen jou en je kind. Normaal gesproken staat je kind waarschijnlijk aan je bed om te vragen of het al tijd is om op te staan. Helemaal in de zomer, als de zon vroeg opkomt. Je kind denkt dan al snel: de zon schijnt, dus we gaan aan de dag beginnen!

Met een slaaptrainer kan je kindje zelf zien of het al tijd is om uit bed te gaan – zonder het aan jou te vragen. Dat scheelt jou in de vroege ochtenden, want je hoeft niet elke keer op de klok te kijken en antwoord te geven. 

Op lange termijn helpt een slaaptrainer om het besef van tijd te ontwikkelen, maar er is ook een korte termijn voordeel: je kind leert van vroeg af aan met een verantwoordelijkheid omgaan en zal minder snel een verstoord slaapritme ontwikkelen. 

Tot slot heeft je kind altijd toegang tot duidelijkheid: je hoeft alleen maar even op de slaapwekker te kijken. Tenzij hij of zij even vergeten is waar het figuurtje of de kleur ook alweer voor stond … dan heb je toch weer een kind aan bed die vraagt hoe laat het is. Geen zorgen, als je even uitlegt waar het zonnetje en het maantje voor staan, is alles weer goed!

Top 10 Beste Slaaptrainers 

Al met al is een goede slaaptrainer erg handig, denk je ook niet? Dan is nu een goed moment om naar de beste slaaptrainers te kijken. In deze top 10 staan alleen maar best geteste en fijne slaaptrainers. Ze verschillen wel van elkaar qua functies, eigenschappen en prijsklasse, dus kijk naar jouw behoeftes en wat daar het beste bij past.

TIP! Meest innovatieve slaapmachine
3. Slaaptrainer Steddy

Deze slaaptrainer is voor jong en oud. Wanneer je last hebt van het moeilijk in slaap komen dan heeft hij verschillende functies waarmee hij je kan helpen. De Witte Ruis afspeeloptie bijvoorbeeld zal de omgevingsgeluiden overstemmen waardoor je sneller in slaap zult vallen.


Maar wat te denken van de verlichting die je ademhaling volgt met meer en minder licht. Veel mensen merken dat dit rustgevend werkt waardoor je sneller in slaap valt.


Maar ook is deze complete slaapmachine voor de kleintjes en ondersteunt 29 melodieën.

Voordelen:
  • Veel mogelijkheden
  • White noise functie
  • Breathing Light
  • Voor jong en oud
  • Oplaadbaar dus ook voor op reis
  • Aansluiting koptelefoon
Nadelen:
  • Wat duurder dan overige modellen
ACTUELE PRIJS
Eenvoudig maar compleet
5. Vroege Vogeltjes Slaaptrainer Konijn

Wanneer je jouw kind wilt leren wanneer het tijd is om te gaan slapen en uit het bedje te komen dan is deze vrolijke slaapwekker de ideale oplossing. Deze slaaptrainer in de vorm van een konijn zal overdag geel met een zonnetje en in de nacht blauw met een maantje kleuren.

Het leuke van dit product is bovendien dat het verpakkingsmateriaal kan worden gebruikt voor het maken van een echte kijkdoos voor de kids.

Deze Vroege Vogel is een wekker als ook gelijktijdig een nachtlampje en bovendien draadloos te gebruiken waardoor hij ook mee kan op vakantie. Ook is hij voorzien van een kinderslot waardoor het niet voor je kind mogelijk is om de tijd aan te passen. 

Voordelen:
  • Leuk, vrolijk design
  • Duidelijk af te lezen
  • Met kinderbeveiliging
  • Nette prijs
Nadelen:
  • Weinig extra functies
ACTUELE PRIJS
Digitale Kinderwekker
6. Luvion Pinguïn Slaaptrainer

Deze slaaptrainer lijkt een nachtlampje in de vorm van een pinguïn met een kinderwekker in het buikje. De pinguïn licht op in verschillende kleuren: geel wanneer het bijna tijd is om op te staan en groen wanneer de dag écht begint. Is de pinguïn kleurloos en is de wekker niet afgegaan? Dan is het de bedoeling om nog in bed te blijven.


Het is een fijne slaaptrainer, maar misschien niet de duidelijkste voor de allerjongsten. Wanneer je kind al digitaal kan klokkijken, maakt deze pinguïn zichzelf wel weer nuttig: dan is het een handige kinderwekker.

Voordelen:
  • Nette prijs
  • Leuk design
  • Met instelbare wekker
  • Handige kleurindicatoren
  • Ook bruikbaar nadat je kind leert klokkijken
Nadelen:
  • Geen extra figuurtjes
ACTUELE PRIJS
Slaaptrainer met Stem
7. Blooming Baobab

Veel schattiger wordt het niet dan deze slaaptrainer in de vorm van een dino wekker! 

Aan de felheid van het licht ziet je kindje wanneer het tijd is om op te staan. Dat had misschien wat duidelijker gekund, maar deze slaaptrainer heeft een unieke, handige functie: een stem! Met één druk op de knop vertelt de slaaptrainer hoe laat het is. Ideaal wanneer je kind leert klokkijken.


Verder heeft de Blooming Baobab een ingebouwd nachtlampje, een wekkerfunctie en een instelbare timer. Bijna alles is aanpasbaar: de kleur van het display en het wekkergeluid kun je helemaal zelf instellen.

Voordelen:
  • Leuk, speels design
  • Heeft een handige stemfunctie
  • Veel instelbare functies en eigenschappen
Nadelen:
  • Slaaptrainerfunctie misschien niet duidelijk genoeg voor de allerkleinsten
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slimme kinderwekker? 

Ieder kind is weer anders, en dat geldt ook voor de beste slaaptrainer. Om zeker te zijn van een goede keuze, bekijk je de wensen en behoeften van jouw kindje en kies je een slaaptrainer die daarbij past.

Bedenk ten eerste waarvoor je de slaaptrainer wil gebruiken. Wil je alleen het besef van tijd van je kind helpen ontwikkelen of wil je ook een wekker? Als je de slaaptrainer ook als wekker gebruikt, heb je een timerfunctie of wekfunctie nodig.

Kijk ook naar wat voor jouw kind het duidelijkst is. De één vindt een systeem met kleur of licht duidelijk genoeg, terwijl een ander behoefte heeft aan extra figuurtjes.

Let ten slotte op gewenste extra’s. Zo zijn er slaaptrainers met een stemfunctie, Bluetooth speakers, ingebouwde nachtlampjes en meer.

Koopadvies: zo kies je de beste

Heb je een slaaptrainer op het oog, maar twijfel je nog? Maak een verstandige keuze met behulp van ons koopadvies.

De beste slaaptrainer is niet per se de duurste. Dat geldt ook andersom: een goedkope slaapwekker hoeft zeker niet slecht te zijn. Een duurdere kinderwekker heeft vaak meer extra functies en is dus wat meer luxe. Met een kleiner budget kun je nog steeds een uitstekende slaaptrainer vinden!

Hoe lang wil je de slaaptrainer blijven gebruiken? Slaaptrainers met een digitaal klokje blijven bruikbaar nadat jouw kind een dag- en nachtritme heeft ontwikkeld. Je gebruikt de slaaptrainer dan als kinderwekker.

Veelgestelde vragen

Een goede slaaptrainer kan wonderen verrichten voor ritmegevoel van je kind! Heb je nog vragen over een slaaptrainer kiezen of gebruiken? Hieronder vind je de antwoorden.

De beste slaaptrainer hangt af van de behoeftes van jouw kind. Het is in ieder geval belangrijk dat de slaaptrainer duidelijk aangeeft wanneer het bedtijd is en tijd om weer op te staan. Kijk verder naar functies die je belangrijk vindt zoals een kleurenring, wekkerfunctie, instelbare timer, kinderbeveiliging, etc.

Welke leeftijd dat exact is, verschilt per kind. Je kind hoeft nog niet te kunnen klokkijken om een slaaptrainer te gebruiken.

Je stelt voor gebruik de gewenste tijden in voor het slapen en wakker worden. Vervolgens geeft de slaaptrainer met kleuren, figuren of andere signalen aan wanneer het tijd is om wakker te worden en wanneer je kindje nog in bed moet blijven. Veel slaaptrainers kun je ook als kinderwekker en/of nachtlampje gebruiken.

Een wekker is voornamelijk om te je wekken, terwijl een slaaptrainer helpt om gevoel voor tijd te ontwikkelen. Op een wekker stel je een tijd in waarop een alarmsignaal afgaat. De slaaptrainer geeft met figuurtjes en kleurtjes het dagdeel aan. Veel slaaptrainers bevatten overigens een wekkerfunctie.