Uitslapen is heerlijk. Het liefst zou je het dan ook iedere dag doen. Maar helaas moet je soms vroeg uit de veren om te gaan werken of om een andere reden. Een wekker komt dan goed van pas, want zo kun je je niet overslapen. Bovendien is het heerlijk wakker worden met een muziekje. Maar welke wekker moet je dan kopen? Je ontdekt het in onze koopgids!

Wat is een wekker?

Een wekker is een klok die een signaal afgeeft op het door jou gekozen tijdstip. Misschien denk je dat het nog niet zolang bestaat, maar Levi Hutchins heeft reeds in 1787 een wekker voor eigen gebruik uitgevonden. Uiteraard was dat geen modern exemplaar met allerlei handige extra’s, maar het was wel de basis voor de moderne wekkers die je nu kunt kopen.

Tegenwoordig is een wekker uitgerust met alles wat je wenst. Zo zijn er wekkers die je kunt verbinden met bluetooth, wekkers die alle kleuren van de regenboog schijnen, wekkers die je wekken met de geur van verse koffie, noem maar op.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Door de grote diversiteit aan wekkers wordt het echter heel moeilijk om een exemplaar uit te kiezen. En dat is precies waarom wij deze koopgids voor je opgesteld hebben!

Overzicht beste wekkers

In onderstaand overzicht kun je alvast alle verschillende modellen bekijken die wij hebben getest. Natuurlijk hebben we dit uitvoeriger uitgevoerd in het Top 10 overzicht verderop in deze koopgids.

Welke soort wekkers zijn er?

Wil je een wekker kopen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Het is handig om te weten wat je opties zijn, omdat je zo makkelijker de juiste keuze maakt. Daarom geven we je hieronder een overzicht!

Digitale wekker

Een van de populairste soorten wekkers is een digitale wekker. Een wonder is dat niet, want het is erg handig in gebruik. Zo’n wekker is namelijk voorzien van grote cijfers die ook licht geven in het donker.

Als je in het midden van de nacht het uur wilt bekijken en je ogen nog half toe zijn, is een digitale wekker een plezier om te hebben. Bij een analoge wekker moet je namelijk meestal eerst nog je licht aandoen. Het werkt dus iets makkelijker.

Analoge wekker

Een analoge wekker is een wekker die het uur toont aan de hand van cijfers. Het is een klassieke wekker die je een nostalgisch gevoel geeft. Sommige mensen vinden het ook prettiger om een analoge wekker te hebben.

Dat geldt voornamelijk voor oudere mensen die dit gewoon zijn, maar zij zijn zeker niet de enigen. Het grote voordeel van een analoge wekker is dat het een stukje goedkoper is dan een digitaal exemplaar. Bovendien is het compacter.

Wekkerradio

Een wekkerradio is voorzien van een FM-radio. Als je van muziek houdt, is dit soort wekker echt iets voor jou. Zo kun je lekker inslaap vallen met een heerlijk muziekje en er weer mee opstaan.

Als je al gekeken hebt naar wekkerradio’s, heb je vast al DAB+ radios zien staan. Dit zijn ook wekkerradio’s die muziek afspelen. Het grote verschil is dat het radiosignaal sterker en beter is. Van ruis is er dus geen sprake meer en je hebt meer radiozenders om uit te kiezen.

Wake up light

Een wake up light maakt het je mogelijk om op een zachte manier wakker te worden. Deze wekker wekt je namelijk aan de hand van licht. Natuurlijk zonlicht wordt nagebootst en activeert je dagritme. Het licht schijnt altijd een beetje feller waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Dat is goed voor je humeur. En wellicht ook voor je omgeving!

Hoewel een wake up light voornamelijk werkt met licht, kun je er ook geluiden mee afspelen. Vaak zijn dit natuurlijke geluiden, zoals fluitende vogeltjes. Wake up lights werken meestal ook omgekeerd. Dat betekent dus dat je er ook mee in slaap kunt vallen.

Slaaptrainer

Ben je op zoek naar een wekker voor je kind? Dan is een slaaptrainer een goede optie. Dit soort wekker toont je kind namelijk wanneer het tijd is om op te staan aan de hand van een lichtje. Ideaal als hij of zij nog geen klok kan lezen! Vaak zijn slaaptrainers ook leuk vormgegeven waardoor kids er dol op zijn.

Kinderwekker

Om je kind al vroeg een gevoel van tijd te leren is een kinderwekker een goed instrument. Op school zullen ze al snel cijfers leren ontcijferen maar hun tijdsbesef is nog volop in ontwikkeling. Kinderwekkers zijn vaak analoge of digitale wekkers in leuke kleuren en/of met afbeeldingen. Je kind zal hier met leuke geluidjes gewekt kunnen worden en leert dus speels om met tijd om te gaan.

Waarom zou je een wekker kopen?

Als je op tijd wilt opstaan is een wekker geen overbodige luxe. Met een beetje geluk lukt het je om natuurlijk wakker te worden. Maar daar reken je beter niet op. Uiteraard kun je ook je alarm zetten op je smartphone. Toch is dat niet zo’n goed idee. Want slapen met een telefoon naast je, kan je slaapritme verstoren.

De verlichting van je smartphone zorgt er namelijk voor dat er minder melatonine wordt aangemaakt in je hersenen. Dit is het stofje dat je slaperig maakt. Een wekker is ook eenvoudiger in gebruik. Bij een smartphone loopt er bovendien al snel iets verkeerd waardoor het alarm toch niet afgaat in de ochtend. Een wekker is dus geen overbodig apparaat!

Hoe gebruik je een wekker?

Een wekker kun je gebruiken om mee wakker te worden of om mee in slaap te vallen. Daarnaast is het handig voor op reis. Wij vertellen je meer over hoe je een wekker kunt gebruiken!

Inslapen

Wil je een wekker die je helpt in slaap vallen? Kies dan voor een wekkerradio of wake up light. Beide soorten wekkers bieden je deze mogelijkheid. Dat geldt niet voor ieder model, maar wel voor de meeste. Bij een lichtwekker val je in slaap doordat de lichtintensiteit vermindert. Een wekkerradio laat je indommelen met een muziekje en werkt aan de hand van een timer.

Wakker worden

Uiteraard kun je een wekker ook gebruiken om wakker mee te worden. Hoe deze je precies wekt, hangt af van de soort wekker die je kiest. Dit kan aan de hand van muziek, licht, een bel of een zoemer.

Sommige wekkers hebben ook de mogelijkheid om meerdere wektijden in te stellen. Daarnaast zijn vrijwel alle wekkers van een snoozefunctie voorzien. Daarbij druk je op een knop waardoor het alarm uitgaat en binnen een aantal minuten opnieuw afgaat.

Tijdsweergave

Hoewel je een wekker voornamelijk gebruikt voor het alarm, kun je het ook als klok gebruiken. Erg handig om er een te hebben in je slaapkamer. Zo weet je hoelang je nog knus in je bed kunt blijven liggen. De manier waarop tijd wordt weergegeven is afhankelijk van het soort wekker.

Er zijn drie mogelijkheden: analoog, digitaal en projectie. Een analoge tijdsweergave betekent dat je de tijd afleest zoals bij een gewone klok. Een digitale weergave is aan de hand van grotere cijfers. En bij projectie wordt het uur op een muur geprojecteerd.

Voor op vakantie

Een wekker is ook erg handig voor op reis. Als je vroeger opstaat, kun je namelijk veel meer zien van de mooie streek. Natuurlijk moet je je grote digitale klok dan niet meesleuren in je koffer.

Er bestaan ook speciale reiswekkers die kleiner zijn dan doorsnee wekkers. Deze wegen weinig en zijn dus eenvoudig om overal mee naartoe te nemen. Een reiswekker werkt op accu. Welke batterijen erin moeten, hangt af van het model.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wekker?

Wekkers bestaan in all kleuren, maten, vormen en soorten. Het is dus logisch dat je het moeilijk vindt om te kiezen. Maar eigenlijk is de perfecte wekker vinden helemaal niet zo moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met onderstaande aandachtspuntjes!

Type beeldscherm

Wil je een wekker vinden die bij je past? Dan is het eerst en vooral belangrijk om je af te vragen welk beeldscherm je het prettigst vindt. Houd je van een klassieke analoge wekker of vind je digitaal veel handiger? Je hebt ook speciale wekkers met nachtverlichting. Daarbij kun je de verlichting makkelijk aanzetten met een druk op de knop. Zo zie je in het donker goed hoe laat het is.

Bij een digitaal exemplaar zie je dit natuurlijk altijd. Maar misschien vind je dat licht net iets te fel? Dan kun je kiezen voor een dimbare wekker. Bij deze wekkers is het namelijk mogelijk om de lichtintensiteit aan te passen.

Denk ook na over de grootte van de cijfers. Voor senioren of mensen die moeite hebben met lezen, is een wekker met hele grote cijfers namelijk de beste optie. Ook als je je wekker bewust wat verder van je bed plaatst, is dit handig.

Geluidsniveau

Bij de aankoop van een wekker is het eveneens belangrijk om te letten op het geluidsniveau. Zeker als je niet goed hoort. Als het alarm dan niet luid genoeg is, zou je je kunnen overslapen. En dat is niet de bedoeling. Let er dus op dat je het alarm luid genoeg kunt laten afgaan. Soms is het mogelijk om het volume aan te passen.

Kijk ook naar welke geluiden je ermee kunt afspelen. Kies zeker niet voor een wekker met een geluid dat je storend vindt. Want daar word je echt niet vrolijk van in de ochtend. Je hebt de keuze uit: muziek, een bel en een zoemer.

Hoe wakker worden

Het is niet altijd even fijn om vroeg te moeten opstaan, maar je maakt het heel wat aangenamer door voor een wekker te kiezen die jou wekt op de manier die je prettig vindt. Ben je dol op muziek? Dan is een wekkerradio bijvoorbeeld een goede keuze. Als je ervan houdt om zachtjes wakker te worden is een lichtwekker beter. Zo is er voor iedereen de beste wekker!

Houd ook rekening met hoe makkelijk je wakker wordt. Spring jij meteen uit bed wanneer je je alarm hoort of blijf je liever nog eventjes liggen? Als je graag nog wat rust, is het handig om voor een wekker te kiezen met meerdere alarmen. Je kunt ook de snoozefunctie gebruiken, maar deze geeft je wat minder tijd om nog wat te rusten.

Koppelingsmogelijkheden

Niet elke wekker heeft dezelfde koppelingsmogelijkheden. Zo zijn er wekkers die je met Bluetooth kunt verbinden waardoor je wakker wordt met muziek vanop je Spotify-lijstje. Er zijn ook wekkers die een USB-aansluiting hebben en je dus zo met je smartphone of een ander apparaat kunt verbinden. Andere mogelijkheden zijn muziek afspelen via een CD of SD-kaart. Wat vind jij het handigst?

Stroomvoorziening

Digitale wekkers werken tegenwoordig bijna allemaal op netstroom, maar er zijn ook wekkers die op een oplaadbare accu of batterijen werken. Deze zijn vooral interessant als je op zoek bent naar een wekker om mee op reis te nemen. Sommige wekkers werken zowel op netstroom als batterijen. Deze komen goed van pas wanneer de elektriciteit uitvalt.

Extra mogelijkheden

Sommige wekkers zijn handiger dan andere, omdat ze voorzien zijn van extra mogelijkheden. Zo bieden bepaalde modellen je de mogelijkheid om je smartphone op te laden. Daarnaast zijn er lichtwekkers die je met een mobiele app kunt bedienen. En zo zijn er nog enkele andere interessante extra’s waarvan een wekker kan voorzien zijn.

Gebruikersgemak

Ook het gebruiksgemak is een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop. Een wekker die moeilijk te bedienen is, geeft je alleen maar stress. Geen leuke manier om je ochtend in te zetten! Let er dus op dat de wekker die je koopt voorzien is van een handige bediening. Er zijn nog een aantal andere dingen die het gebruiksgemak verhogen, zoals een helder display, een duidelijke handleiding en een ingebouwd nachtlampje.

Top 10 Beste Wekkers

Een wekker kiezen is niet makkelijk, want er zijn heel veel diverse modellen op de markt. Om de zoektocht voor jou te vergemakkelijken, hebben wij zelf onderzoek gedaan. Uiteindelijk kozen we 10 wekkers die onderling verschillen op vlak van functionaliteit, prijs en toepassing. In onze top-10 is er dus voor ieder wat wils!

Beste Wekker met Radio
1. YUCONN Wekkerradio

Vind je het lastig om kleine cijfers te lezen? Dan is de YUCONN wekkerradio iets voor jou. Met zijn extra grote cijfers zie je altijd duidelijk hoe laat het is. Zelfs als je ogen nog half toe zijn! De helderheid van de cijfers pas je makkelijk aan.


De wekkerradio geeft je daarnaast de optie om gewekt te worden met een buzz, standaard alarmgeluid of muziekje. Het is mogelijk om twee verschillende alarmen in te stellen. Deze wekker helpt je ook nog eens bij het in slaap vallen.

Voordelen:
 • Voorzien van een groot en helder display
 • Biedt hulp bij het in slaap vallen
 • Je kunt de helderheid van het display aanpassen
 • Mogelijkheid om twee alarmen in te stellen
Nadelen:
 • Wekker heeft geen DAB+ optie
ACTUELE PRIJS
Beste Digitale Wekker
2. Luxime Digitale Wekker

De Luxime Digitale wekker heeft een prachtige moderne uitstraling. Daardoor staat hij mooi in je slaapkamer. Hij heeft tevens een energiezuinig led-beeldscherm dat zacht is voor je ogen. Tijdens de nacht vermindert de helderheid automatisch. Maar je kunt dit ook zelf aanpassen.


Wat deze wekker ook bijzonder maakt, is dat je er de temperatuur kunt op aflezen. Daarnaast is hij voorzien van een snoozefunctie en werkt hij op elektriciteit én batterijen. Dat is handig bij een stroomstoring!

Voordelen:
 • Mooie moderne wekker
 • Voorzien van een energiezuinig ledscherm
 • Helderheid is instelbaar
 • Wekker toont ook de temperatuur
Nadelen:
 • Je kunt geen dubbel alarm instellen
 • Meegeleverde usb-kabel is kort
ACTUELE PRIJS
Gebruiksvriendelijke Wekker
3. Ices ICR-210 Wekker

Wil je graag een goede wekker kopen, maar heb je geen groot budget? Bekijk dan zeker de Ices ICR-210. Het is een simpel model zonder extra snufjes, maar daardoor is het makkelijk te bedienen. Deze wekker wekt je met muziek van een FM-radio en maakt het je mogelijk om meerdere alarmen in te stellen.


De wekker werkt op elektriciteit, maar heeft een batterij back-up. Zo word je ook gewekt als de stroom uitvalt. Daarnaast is hij verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: zwart, roze, blauw en wit.

Voordelen:
 • Makkelijk te bedienen
 • Je kunt meerdere alarmen instellen
 • Goedkope wekker
 • Verkrijgbaar in vier kleuren
Nadelen:
 • Simpele wekker
 • Kleine cijfers
ACTUELE PRIJS
Beste Wake-up-Light Wekker
4. Philips HF3500/01 Wake-up light

Slecht gezind wakker worden? Dat is verleden tijd met het Philips HF3500/01 Wake-up light. Deze wekker zorgt namelijk voor een zonsopgangsimulatie die je geleidelijk aan wekt. Een veel gezondere en leukere manier van wakker worden!


De wekker heeft daarnaast 10 verschillende lichtinstellingen en je kunt ook een geluid instellen. Hij is ook voorzien van een snooze-functie die je nog 9 minuutjes langer laat genieten van je zachte bed.

Voordelen:
 • Gezonder en blijer wakker worden
 • Deze lichtwekker kun je als leeslampje gebruiken
 • Je hebt keuze uit 10 lichtinstellingen
Nadelen:
 • Wekker heeft maar één wekgeluid
 • Niet voorzien van een functie om in slaap te vallen
ACTUELE PRIJS
Beste Analoge Wekker
5. Eagle Traditionele wekker

De Eagle traditionele wekker is door zijn klassiek uiterlijk ideaal voor in een retro slaapkamer. Deze analoge wekker is ook de perfecte keuze voor diepslapers. Hij maakt overigens ook extra veel lawaai bij het wekken. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat je door je wekker heen slaapt!


De wekker is daarnaast voorzien van verlichting die je activeert met een knop. Zo kun je tijdens de nacht eenvoudig het uur bekijken. Hij is niet uitgerust met allerlei snufjes, maar wel eenvoudig in gebruik.

Voordelen:
 • Leuke nostalgische look
 • Ideaal voor diepe slapers dankzij luide weksignaal
 • Compacte wekker
 • Voorzien van een lichtje
 • Eenvoudig in gebruik
Nadelen:
 • Niet voorzien van extra snufjes
 • Slechts één wekgeluid (bel)
ACTUELE PRIJS
Beste Projectie Wekker
6. Living Nine Wekkerradio Met Projectie

De Living Nine wekker is een wekker met projectie. Dat betekent dat het uur op je muur of plafond geprojecteerd wordt. Daardoor is het makkelijker om af te lezen wanneer je nog slaperig bent. Je kunt trouwens zelf kiezen waarop het uur geprojecteerd wordt, want je kunt de projector draaien.


Deze wekker beschikt tevens over een FM-radio en een helder display dat je in drie verschillende standen kunt plaatsen. Het is zelfs mogelijk om het uit te zetten. Een andere grote troef is het dubbele alarm. Zo worden jij en je partner beiden tijdig gewekt!

Voordelen:
 • Wekker heeft twee instelbare alarmen
 • Projecteert het uur waar je maar wil
 • Handige bediening
 • Heeft een groot display
Nadelen:
 • Wekker is erg luid
ACTUELE PRIJS
Beste Tiener Wekker
7. Bigben Wekker met geluidseffecten

Wil je een wekker kopen voor je kind? Dan is de Bigben wekker een goede optie. Hij ziet er fraai uit en is verkrijgbaar in verschillende designs. Voor ieder kind is er dus de geschikte Bigben wekker. Iedere uitvoering komt ook met drie verschillende frontjes die je kind makkelijk zelf verandert.


Deze wekker heeft daarnaast leuke wekgeluiden die bij het thema passen. Bij het voetbalthema hoor je bijvoorbeeld stadiongeluiden. Erg fijn voor je kleine deugniet! Wedden dat hij of zij nu met veel plezier opstaat?

Voordelen:
 • Komt met drie frontjes waarmee je de look kunt veranderen
 • Wekgeluiden passen bij het thema
 • Makkelijk in gebruik voor kids
 • Lichtsterkte is aanpasbaar
Nadelen:
 • Beperkte keuze van wekgeluiden (3)
ACTUELE PRIJS
Goedkope Wekker
8. Philips TAR3205

De Philips TAR3205 is een goedkope wekker. Hij wekt je aan de hand van een FM-radio. De ontvangst is erg helder. Je hoeft ook niet te vrezen dat je plots wakker wordt met een liedje dat je niet graag hoort, want je kunt je favoriete zenders instellen.


Daarnaast kun je met deze wekker twee alarmen instellen: eentje voor jou en eentje voor je partner. Of twee alarmen voor jezelf als je het fijn vindt om nog een half uurtje of langer in je bed te blijven liggen. Dankzij de sleeptimer kun je met muziek in slaap vallen.

Voordelen:
 • Je kunt meerdere alarmen instellen
 • Goedkope wekker
 • Mogelijkheid om 10 zenders te programmeren
 • Werkt ook op batterijen
 • Helpt je in slaap vallen
 • Prijs
Nadelen:
 • Batterijen zijn niet meegeleverd
 • Kleiner scherm
ACTUELE PRIJS
Beste Slaaptrainer Wekker
9. Luvion Pinguïn Kinderwekker

De Luvion Pinguïn is de allerschattigste wekker voor kinderen. Het heeft de vorm van een pinguïn en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Omdat het een slaaptrainer is, leert het je kind ook wanneer het tijd is om uit bed te komen.


De wekker functioneert tevens als fraai nachtlampje. Daarnaast is hij erg veilig, want het werkt niet aan de hand van een snoer. In plaats daarvan heeft het een batterij die je kunt opladen met een usb-kabel.

Voordelen:
 • Ziet er schattig uit
 • Kan gebruikt worden als nachtlampje
 • Leert je kind wanneer het tijd is om op te staan
 • Oplaadbaar met usb-kabel
Nadelen:
 • Wekker geeft veel licht
ACTUELE PRIJS
Beste Wekker Senioren
10. ATRIUM Wekker Senioren

De Atrium wekker is een goede wekker voor senioren, omdat het erg handig is in gebruik. Hij verlicht ook in de donker en is voorzien van grote cijfers.


De wekker wekt je met een stijgend signaal. Eerst klinkt het belletje met een langzaam interval. Het geluid wordt steeds intensiever en het interval steeds korter. Deze wekker is tevens voorzien van een sluimerfunctie.

Voordelen:
 • Geschikte wekker voor senioren
 • Verlicht in het donker
 • Eenvoudig in gebruik
 • Neemt weinig plaats in
Nadelen:
 • Simpele wekker zonder extra's
 • Minder fraaie vormgeving
ACTUELE PRIJS

Koopadvies

Vind je het nog steeds moeilijk om een keuze te maken? Dan helpt het om rekening te houden met je budget. Bepaal hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een wekker. Kijk daarnaast naar de garantie van een wekkerradio en natuurlijk welk type wekker je wilt gaan kopen.

Denk als laatste goed na over welke extra’s je zeker nodig hebt en welke je kunt missen. Houd daarbij in je achterhoofd dat hoe meer functies de wekker heeft, hoe duurder deze doorgaans is.

Veelgestelde vragen

Wil jij je goed voorbereiden voordat je een wekker koopt? Lees hieronder dan de antwoorden op enkele veelgestelde vragen!

De prijzen van wekkerradio’s lopen sterk uiteen. Je kunt er al een kopen voor rond de 10 euro, maar er zijn er ook die enkele honderden euro’s kosten. Voor ieder budget is er wel een wekker!

Door je wekker heen slapen is mogelijk als je in een diepe slaapmodus blijft. Een wake up light of een wekker met een erg luid alarm kan je hiermee helpen.

Een digitale wekker heeft heel wat voordelen. Het grootste voordeel is dat je altijd makkelijk kunt zien hoe laat het is, ook in het donker.