Waarom is een kinderwekker zinvol? Het dag-nachtritme van kinderen is niet vergelijkbaar met het ritme van de ouders. Ze gaan eerder naar bed, zijn vroeger wakker en hebben vaak behoefte aan een middagslaapje. Als ouder is dit niet altijd handig, vooral als ze vroeg in de ochtend nog lekker slapen en jouw kind aan de bedrand denkt dat de dag is begonnen.

Een kind kan hier niets aan doen, omdat het besef van tijd op die leeftijd nu eenmaal ontbreekt. Toch hoef je als ouder niet te wachten tot ze ouder worden en beter gaan slapen.

Met een kinderwekker leer je het kind al op jonge leeftijd om vertrouwd te raken met het fenomeen “tijd”.

In dit artikel lees je meer over de kinderwekker. Welke verschillende soorten zijn verkrijgbaar en hoe gebruik je ze in de praktijk. Waar moet je op letten als je een kinderwekker gaat kopen en welke acht modellen zijn de beste koop.

Wat is een kinderwekker?

Een kinderwekker is een wekker voor kinderen, die op een speelse manier aangeeft of het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om uit bed te komen. Ze zijn in verschillende soorten en maten te koop.

Het ontwerp is gericht op kinderen door bijvoorbeeld populaire tv-karakters, dieren en aansprekende kleuren. De aanduiding is zeer duidelijk, het is dag of nacht, waardoor het voor het kind altijd duidelijk is.

Een kinderwekker is geschikt om te gebruiken als het kind tussen de drie en vier jaar oud is. Omdat kinderen op deze leeftijd niet over tijdsbesef beschikken werkt de wekker via geluidssignalen, licht of bewegende onderdelen.

Een kinderwekker zonder geluid zorgt er voor dat ze niet wakker worden als ze uit zichzelf een keer langer slapen. De meeste kinderen pikken het idee snel op en beleven er zelfs plezier aan, zeker als er je voor het slapen een ritueel van maakt om samen met het kind de wekker te zetten.

Dit begint al bij de aanschaf van de wekker, waarbij je het kind zelf een wekker met hun favoriete kleuren of dieren kiest.

Tijd leren met een kinderwekker analoog

Overzicht Kinderwekkers

In onderstaand overzicht zie je direct welke kinderwekkers wij hebben getest. Wil je meer informatie over een kinderwekker kijk dan gerust even verder in deze koopgids.

Welke soorten kinderwekkers zijn er?

Zoals bij alle soorten wekkers is er keuze tussen een analoge of digitale uitvoering. Beide soorten zijn geschikt voor jonge kinderen, maar er zijn verschillen. Jonge kinderen kunnen analoge wekkers, voorzien van wijzers, eenvoudiger aflezen dan een digitale wekker. Hierdoor leren ze sneller het begrip tijd begrijpen.

Op hun school leren ze sneller de tijd van een analoge klok te begrijpen, waardoor ze een voorsprong hebben vergeleken met hun klasgenoten zonder kinderwekker.

Een digitale wekker heeft andere voordelen. Omdat ze vroeg in aanraking komen met cijfers en ze onbewust hiermee oefenen, krijgen ze op school een voorsprong in rekenen en optellen. Er is daarom geen beste kinderwekker en een persoonlijke afweging van ouders welk exemplaar ze aanschaffen.

Sommige kinderwekkers zijn voorzien van een nachtlampje en hebben een dimfunctie. Slaapt jouw kind niet graag in het donker, dan zal het nachtlampje ervoor zorgen dat de slaapkamer altijd een beetje verlicht is. Het nachtlampje kan van kleur veranderen en geeft hierdoor aan of het nog tijd is om verder te slapen, of dat ze uit bed mogen komen.

De dimfunctie gebruik je als het licht van de wekker te fel is en je kind hierdoor niet goed in slaap valt. Kinderwekkers met een alarmfunctie gebruik je niet als je start met de slaaptraining.

Als het kind goed reageert op de licht- en bewegingsfuncties, dan is het mogelijk om ze langzaam te laten wennen aan een alarm. Dit is niet onlogisch omdat ze dit in hun verdere leven vaak gaan gebruiken. Luxe exemplaren zijn soms voorzien van een projectiefunctie.

Hoe gebruik je een kinderwekker?

De werking van een kinderwekker leg je stap voor stap aan je kind uit. Stel dat je een wekker koopt in de vorm van een poes die is voorzien van een rood en groen lampje, dan leg je uit dat rood betekent dat de poes nog slaapt en bij groen wakker is geworden. Dit werkt extra goed als de ogen van de poes bij rood gesloten en bij groen geopend zijn. Leg uit dat ze stil moeten zijn als de poes slaapt en uit bed mogen komen als de poes wakker is geworden.

Als ouder moet je consequent met de kinderwekker omgaan. Gebruik de wekker iedere dag en zet de wekker samen met het kind. Haal het kind niet uit bed als het lampje nog niet op groen staat.

In het begin zal je kind aan het idee moeten wennen, maar omdat ze in deze leeftijd veel en snel leren, krijgen ze snel door hoe de kinderwekker werkt.

Is het kind toch eerder wakker en lukt het niet om rustig te blijven liggen, dan zet je de wekker op groen als je het kind ophaalt. Hierdoor blijft de positieve associatie aanwezig en zal het kind opstaan omdat de wekker op groen staat en niet omdat het slapen niet meer lukt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderwekker?

Ga je een kinderwekker kopen, dan maak je een keuze uit een analoge of digitale wekker. Slaapt je kind voornamelijk thuis, dan is een exemplaar met een netsnoer de beste keuze. De wekker staat hierdoor altijd in een gebruiksklare stand. Logeert je kind vaak bij bijvoorbeeld opa en oma, dan is een wekker op batterijen misschien handig.

De wekkers zijn vaak voorzien van speelse elementen, waardoor opstaan en wakker worden voor je kind een leuke start van de dag is. Veel kinderen slapen graag met een nachtlampje aan. Een kinderwekker met een ingebouwd nachtlampje maakt dit altijd mogelijk.

De belangrijkste keuze is of je kiest voor een kinderwekker of een slaaptrainer. Hoewel je op beiden de tijd op een vrolijke manier in beeld komt, is alleen een slaaptrainer geschikt om je kind stap voor stap te laten wennen aan een normaal dag-en-nachtritme.

Verschil is er in de verschillende soorten alarmen. Dit kan een buzzer zijn, maar ook een leuk melodietje of muziekje is mogelijk. Een snoozeknop is voor wat oudere kinderen prettig. Met kleuren, die soms in intensiteit lichter of donkerder worden, is een wekfunctie beschikbaar voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken.

De meeste kinderwekkers beschikken over verschillende soorten alarmen. Sommige werken met kleuren, andere met muziekjes en vaak is het mogelijk om een buzzer in te schakelen.

Kies altijd voor een kinderwekker van een goede kwaliteit. Die zijn robuust gebouwd en hebben geen gemakkelijk loslatende onderdelen of scherpe punten. De veiligheid van je kind is altijd het allerbelangrijkst.

Top 8 Beste kinderwekkers

Hieronder vind je een overzicht van de beste kinderwekkers die we hebben getest. Alle modellen zijn in principe goed maar er zijn wel verschillen in functionaliteit. Neem gerust een kijkje en kies je favoriete model.

Beste Analoge Kinderwekker
1. West Watch Kinderwekker Alarmklok Unicorn Eenhoorn

Dit is een kinderwekker met een traditionele ronde wekkervorm. De klok is zachtroze van kleur en heeft een afbeelding van een vriendelijke eenhoorn op de wijzerplaat. Dit maakt de klok vooral geschikt voor meisjes. Het heeft een analoog uurwerk, en een bijna geluidloos uurwerk, waardoor je kind geen zacht tikkend geluid hoort. Dit model is ook verkrijgbaar met een motief van een konijn of dinosaurus.

Voordelen:
  • Duidelijk afleesbare wijzers.
  • Inclusief alarmfunctie.
  • De backlight knop maakt aflezen van de tijd in het donker mogelijk.
Nadelen:
  • Het is een kinderwekker en geen slaaptrainer.
  • Geen ingebouwd nachtlichtje.
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs Analoge Kinderwekker
2. Riffaa Kinderwekker Dino

Deze kinderwekker met vrolijk dinosaurusmotief is een blikvanger in iedere kinderkamer. Gemaakt van hoogwaardige materialen en is een veilige en eenvoudig te bedienen wekker. Deze analoge wekker maakt geen tikgeluiden en heeft nachtverlichting aan de achterkant, zodat het kind ook 's nachts de tijd ziet.

Voordelen:
  • Vrolijk design en handzaam formaat.
  • Het alarm klinkt duidelijk.
  • Goed afleesbare wijzers.
Nadelen:
  • Meer geschikt voor wat oudere kinderen.
  • Dit model is geen slaaptrainer.
  • Het alarm heeft geen repeteerfunctie.
ACTUELE PRIJS
Beste Digitale Kinderwekker
3. Kadoing Beer Kinderwekker met Gezichtsuitdrukkingen

Maak het naar bed gaan van de kinderen tot een leuke activiteit met de Kadoing Beer Kinderwekker. In het scherm van de wekker verschijnen steeds verschillende digitale gezichtjes met een bijpassend geluid als je kind de wekker zachtjes aantikt. Deze kinderwekker is geschikt als slaaptrainer. 15 minuten voor het opstaan zal de wekker een zacht licht afgeven, waardoor je kind ontspannen ontwaakt. Gaat het alarm af, dan is het tijd om uit bed te komen.

Voordelen:
  • Ingebouwd nachtlampje.
  • Inclusief snoozefunctie.
  • Wake-up light.
  • Vrolijke gezichtjes en verschillende kleuren.
Nadelen:
  • Bij gebruik accu na ongeveer 200 uur opladen.
  • Digitale wekker is iets lastiger af te lezen.
ACTUELE PRIJS
Leuke Voetbal Kinderwekker
4. Bigben Kinderwekker

Speciaal voor de kleine voetballiefhebber heeft deze Big Ben kinderwekker maar liefst drie verschillende, afneembare frontjes met voetbalthema. Het is een digitale wekker met een rode led display die zowel overdag als in het donker goed leesbaar is.

Voordelen:
  • Kies het frontje naar keuze.
  • Snoozefunctie.
  • LED display is altijd afleesbaar.
Nadelen:
  • Geen slaaptrainer.
  • Geen nachtlamp functie.
ACTUELE PRIJS
Goede Slaaptrainer
5. Zazu Sam Slaaptrainer

Deze vrolijk vormgegeven slaaptrainer werkt met rode en groene lichtjes die aangeven wanneer het nacht of dag is. Het groene licht gaat een half uur voor het opstaan aan, waarbij twaalf verschillende sterretjes zichtbaar worden. De lichtjes gaan 1 voor 1 uit, totdat Sam het schaap na een half uur zijn ogen opent en een zon in beeld verschijnt. Dit is het tijdstip dat je kind uit bed mag komen.

Voordelen:
  • Geavanceerde slaaptrainer.
  • Minuten zijn instelbaar voor een middagslaapje.
  • Alarmfunctie aanwezig.
  • Inclusief nachtlampje
Nadelen:
  • De handleiding is wat onduidelijk.
  • Groene licht kan niet korter dan 30 minuten branden.
ACTUELE PRIJS
Kinderwekker met Projectiescherm
6. Bigben Kinderwekker Panda

Deze vierkante kinderwekker met pandamotief beschikt over een projector die de tijd op de muur of plafond laat zien. Drie verschillende geluiden zijn naar keuze instelbaar en de wekker beschikt over een snoozefunctie.

Voordelen:
  • Mooi vormgegeven.
  • 3 verschillende geluiden.
  • Met projectie.
Nadelen:
  • Het is geen slaaptrainer.
  • Programmeren is wat lastig.
ACTUELE PRIJS
Goedkope Kinderwekker
7. West Watch Kinderwekker Alarmklok Ik leer klok kijken

Deze kinderwekker met een kleurrijke wijzerplaat en minutenaanduiding geeft analoog de tijd aan. De wekker heeft een alarmfunctie en een grote knop om het licht aan te doen of de snoozefunctie te starten.

Voordelen:
  • Kleurrijk design gericht op kinderen.
  • Formaat geschikt voor iedere kinderkamer.
Nadelen:
  • De analoge klok geeft een licht zoemend geluid.
  • Geen slaaptrainer.
ACTUELE PRIJS
Vrolijke Kinderwekker
8. Bigben Kinderwekker Baxter het konijn

Baxter het konijn is een vrolijk vormgegeven wekker met drie vrolijke, instelbare geluiden. De tijd is zichtbaar en led display waarvan de lichtsterkte instelbaar is. Zowel te gebruiken als wekker en als nachtlamp, die je met een druk op zijn oor aanzet. Ook verkrijgbaar in de variant Bao de panda.

Voordelen:
  • Kinderen vinden het konijn prachtig.
  • Verschillende geluiden om bij wakker te worden.
Nadelen:
  • Het is geen slaaptrainer.
  • Geen ingebouwd nachtlampje.
ACTUELE PRIJS

Koopadvies

Een kinderwekker is geschikt voor de meeste kinderen vanaf drie jaar. Selecteer vooraf eerst een paar geschikt modellen en laat het kind zelf kiezen welk exemplaar het mooiste is. Hierdoor begin je direct met een positieve start.

Maak een keuze of je een kinderwekker of een slaaptrainer in huis wil halen. Door de verschillende uitvoeringen is er keuze uit een analoge of digitale wekker. Sommige exemplaren beschikken over een handig nachtlichtje en hebben een snoozefunctie.

Een instelbaar geluidsvolume is een handige optie en kinderwekkers met instelbare melodieën zullen kinderen je kind zeker aanspreken. Een kinderwekker met een projector is leuk, maar voor het doel niet direct nodig. Een goede wekker heeft achtergrondverlichting, zodat je kind de cijfers ook in het donker ziet.

Kies voor een stevig model die een goede plek in de slaapkamer krijgt. De kinderwekker moet veilig zijn. Dit betekent dat de wekker robuust is gebouwd en geen scherpe randen bevat. Er mogen geen onderdelen opzitten die los raken, omdat een kind snel iets in zijn mond stopt. Wekkers met een netsnoer staan altijd aan. Gebruik je een exemplaar met batterijen, dan zul je deze met enige regelmaat moeten vervangen.

Veelgestelde vragen

Een kinderwekker kost tussen de € 30 en € 60. Er zijn goedkopere wekkers verkrijgbaar, waarbij de betrouwbaarheid soms minder is. Duurdere wekkers zijn niet direct nodig om je kind met een wekker te leren omgaan, maar als ouder kun je “vallen” voor een luxe-uitvoering.

Jonge kinderen kunnen nog niet klokkijken, waardoor een kinderwekker op een leeftijd vanaf drie jaar pas geschikt is. Kies je voor een slaaptrainer, dan moet het kind een verband kunnen leggen tussen kleuren die betekenen dat het bedtijd is, of tijd om op te staan.

Een kinderwekker is in de basis een gewone wekker waarop je de tijd afleest. Door de kleurstelling, thema en ontwerp en in combinatie met gekleurd licht en bewegende onderdelen zoals dichte of open ogen, is het een wekker die speciaal ontworpen is voor jonge kinderen.

Nee, een kinderwekker wordt niet voor baby’s gebruikt. Baby’s hebben de ouders nodig voor het wakker worden en worden meestal juist gestimuleerd om veel te slapen. Een babyfoon wordt dan vaak gebruikt om het toezicht te houden tijdens de slaap.