Heb je interesse in een warmtekussen? Er is niets wat meer ontspant, dan warmte. Denk aan het zonnetje in de lente. Hoe heerlijk is het om je daardoor te laten opwarmen. Ook een warmtekussen geeft weldadige warmte. Mensen zoeken deze warmte soms ook in een ligbad.

Zeker als je last hebt van stress, pijnklachten of vermoeide spieren, is warmte een uitstekend medicijn. Wil jij ook zo’n elektrisch kussen aanschaffen en zoek je naar meer informatie? Dan ben je hier precies op de goede plek. Binnenkort geniet jij ook dagelijks van zo’n heerlijk ontspannend warmtekussen. Kom maar op met de koude winteravonden.

Wat is een warmtekussen?

Wat is een warmtekussen nu eigenlijk? En wat is het nut van zo’n elektrisch kussen?

Een warmtekussen is een kussen dat speciaal ontworpen is om warmte af te geven. Het gaat hierbij om zogenaamde stralingswarmte. Daar komt alweer de vergelijking met de zon. Ook daarbij genieten we van stralingswarmte. Een elektrisch kussen heeft elementen die opwarmen. Dit opwarmen gebeurt op verschillende manieren.

Warmtekussens worden soms in ziekenhuizen gebruikt. Bijvoorbeeld om pasgeboren baby’s op temperatuur te houden of om de bloedstroom naar een pijnlijk gedeelte van het lichaam te verbeteren.

Er zijn nogal wat mensen die een hoofdkussen die extra warmte geeft gebruiken om hun pijnklachten te verminderen. De warmte verwijdt je bloedvaten, waardoor het bloed beter stroomt. Afvalstoffen verdwijnen zo sneller uit je lichaam en je spieren krijgen meer zuurstof.

Wil je een warmtekussen kopen, dan zie je al snel dat er veel keus is. Welk model, welk formaat of welk merk het beste is voor jou, daarover lees je straks meer.

Overzicht top 7 beste warmtekussens

Omdat we je niet langer in spanning willen houden welke warmtekussens we later in deze koopgids gaan bespreken hebben we alvast dit overzicht voor je gemaakt. De verschillende producten zijn geselecteerd op functionaliteit, prijs, kwaliteit, ervaringen en reviews gebruikers.

Wanneer kies je voor een warmtekussen?

Meestal gebruiken mensen een warmtekussen om hun rug, schouders of nek te verwarmen. Wat zijn nog meer redenen om dit handige kussen te kopen?

Comfort bij het constant verwarmen van rug, schouders en nek

Prettig aan een warmtekussen is dat het niet langzamerhand afkoelt. Het geeft juist een constante warmte af. Bij een kersen- of druiven pitten zakkussen is dat natuurlijk niet het geval. Die leg je in de magnetron, zodat hij lekker warm wordt.

Na verloop van tijd koelt het kussen echter wel weer af. Een warmtekussen blijft je rug, schouders of nek continue comfortabel verwarmen. Zo heb je er gerust een hele avond plezier van zonder dat je tussentijds moet verwarmen.

Warmte voor spieren bij sportblessures zoals spierscheuringen

Sport je regelmatig, dan heb je het vast al een keer meegemaakt: een nare blessure zoals een spierscheuring of een verstuiking. Koelen is dan belangrijk, maar een tijdje later kan juist warmte ook heel prettig zijn.

Bij een verstuiking kan dit natuurlijk pas na een paar dagen, want ga je meteen warmte toepassen, dan vergroot je de kans op een enorme bloeduitstorting. Warmte kussens worden regelmatig toegepast bij sportblessures. De pijn vermindert vaak direct.

Vastzittende verkoudheid in het hoofd

Wat kun je een last hebben van een verkoudheid die maar blijft vastzitten in je hoofd. Gebruik je een warmtekussen, dan komt het slijm in je longen eerder los. Dit wordt namelijk zacht door de warmte van het elektrische kussen. Je merkt niet direct resultaat, maar een dagje later meestal wel. Gebruik het kussen onder je bovenrug, dus ga er een tijdje op liggen.

Buikpijn of menstruatiepijn

Heb jij last van menstruatiepijn, dan merk je vast dat dit vrijwel elke maand weer terugkomt. Zo’n vervelend, zeurend gevoel in je buik. Het is heel comfortabel om dan het kussen op je buik te leggen. Dit vermindert de pijn vaak meteen.

Ook bij andere buikklachten is een warmtekussen een weldadige oplossing die de pijn vaak al snel vermindert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hinderlijke buikkrampen. Die verminderen echt door warmte.

Stijve gewrichten

warmtekussens

Ook stijve gewrichten hebben veel baat bij warmte. Dus als je last hebt van gewrichten die wat stijver zijn, dan is het heerlijk om een warmtekussen te gebruiken.

Let op dat je niet bij iedere klacht een warmtekussen kunt gebruiken. Ontstekingen e.d. kun je beter niet met warmte bestrijden. Je kunt een ontsteking namelijk zelfs verergeren als je een elektrisch kussen gebruikt.

Ook als je koorts hebt, kun je beter geen warmtekussen gebruiken. Je zou de temperatuur hier alleen maar door verhogen.

Welk soort elektrische warmtekussens zijn er?

We onderscheiden twee soorten elektrische warmtekussens, namelijk comfort,- en medische warmtekussens.

Comfort warmtekussens

Deze kussens zijn vooral bedoeld om comfort te bieden. Is het ’s avonds wat kouder en zet je de verwarming liever niet aan, dan blijf je lekker warm met een elektrisch kussen. Of je neemt het kussen lekker mee naar buiten als het op een mooie avond toch wat kil wordt. Zo houd je het nog wel even uit op je terras.

Medische warmtekussens

Medische warmtekussens verlichten je pijn. Soms zijn de kussens specifiek voor een bepaald lichaamsdeel gemaakt. Je ziet dan duidelijk aan de vorm dat je het kussen voor je nek gebruikt. Ook zijn er kussens die je toepast bij menstruatiepijn.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van het elektrische kussen?

Wat zijn de belangrijkste specificaties?

Vermogen

Niet elk warmtekussen heeft hetzelfde vermogen. Het wordt aangegeven in Watt. Hoe meer wattage, hoe warmer het kussen kan worden en ook hoe sneller het op temperatuur is.

Een normale waarde voor warmtekussens is circa 100 Watt. Neem je dus een kussen met minder wattage, dan duurt het waarschijnlijk langer voordat het op de gewenste temperatuur is.

Automatische uitschakeling

Een automatische uitschakeling is wel een hele handige specificatie. Je weet zelf ook vast wel hoe slaapverwekkend en ontspannend warmte kan zijn. Lig je lekker met het kussen op de bank en val je ineens in slaap.

Eigenlijk was het achteraf gezien niet nodig dat het kussen zo lang stroom bleef gebruiken. Of je neemt het kussen lekker mee naar bed en gebruikt het voordat je gaat slapen. Dan is het wel heel handig als je weet dat het kussen na bijvoorbeeld een uur of anderhalf uur vanzelf uitschakelt.

Aantal warmtestanden

Soms is het handig dat het kussen erg warm wordt. Er zijn pijnklachten die pas bij hoge hitte-intensiteit verminderen of verdwijnen. In dat geval is het natuurlijk handig om een warmtekussen te hebben dat verschillende warmtestanden heeft.

Een andere handige specificatie die hier enigszins bij aansluit is de mogelijkheid om warmte-instellingen te onthouden middels de geheugenfunctie van het kussen.

Materiaal

Ga je lekker met je warmtekussen op je bed of op de bank liggen of zitten, dan wil je natuurlijk wel prettig materiaal voelen. Zorg er verder voor dat het materiaal van goede kwaliteit is en ook na veel gebruik niet al te snel slijt. De stof is ook voor een stuk bepalend als het gaat om de warmteverdeling.

Oververhittingsbeveiliging

Deze specificatie is altijd aanwezig. Elk kussen moet standaard beveiligd zijn tegen oververhitting. Alleen dan is het veilig om een elektrisch kussen te gebruiken. Je kunt dit eigenlijk wel vergelijken met elektrische dekens. Daar is ook altijd een oververhittingsbeveiliging aanwezig.

Gewicht en afmetingen

De afmeting die je kiest, moet passend zijn bij het lichaamsdeel waar je het kussen voor wilt gebruiken. De kussens zijn er in allerlei vormen en maten. Heb je last van je nek, dan kies je een kleiner kussen dan wanneer je je hele rug of buik wilt verwarmen.

Top 7 beste warmtekussens

Natuurlijk koop jij graag het beste warmtekussen. Wij deden alvast een onderzoek voor je. Hierbij hebben wij onder meer de garantie de levensduur, de warmtestanden en de afmetingen bestudeerd. Zo is het voor jou eenvoudiger om de beste keus te maken en lang te genieten van je aankoop.

Verbeterd de zithouding
2. Medisana OL 300 warmtekussen

Dit Medisana warmtekussen heeft een speciale vorm. Dat is niet voor niets, want juist hierdoor verbetert het kussen je zithouding. De rugspieren worden actief gestimuleerd. Het is bijna onmogelijk om met dit kussen een verkeerde houding in je wervelkolom aan te nemen.


Verder verlicht het kussen natuurlijk je pijnklachten en geeft het een algeheel warmtegevoel. Er zijn drie temperatuurniveaus in te stellen. Het elektrische kussen bevordert de bloedsomloop. Je kunt het kussen als normaal zitkussen gebruiken, maar ook om tegenaan te zitten.

Voordelen:
  • Verbetert de zithouding
  • 3 Temperatuurstanden
  • Handige draaggreep
  • Overtrek is afneembaar en wasbaar
  • V-vormig kussen
  • Draaggreep
  • Goede kwaliteit
Nadelen:
  • Alleen kussenhoes kan in wasmachine
ACTUELE PRIJS
Knuffelkussen
3. Wellcare WE-167CMHD Warmtekussen

Het Wellcare warmtekussen is een heerlijk en comfortabel kussen. Dit product wordt vrij vaak gebruikt door mensen die last hebben van menstruatiepijn. Er zijn vier verschillende temperatuurstanden en je kunt zelfs kiezen voor een turbo opwarming. Na negentig minuten schakelt het kussen vanzelf uit. Wie weet, misschien lig jij dan wel ontspannen te slapen.


Wanneer je een algeheel warmtegevoel ervaart, val je natuurlijk veel lekkerder in slaap. Je kunt de controller eenvoudig verwijderen, zodat het kussen gewoon in zijn geheel in de wasmachine kan.

Voordelen:
  • Vier warmtestanden
  • Extra turbo opwarming
  • Kussen kan in wasmachine
  • Automatische uitschakeling na 90 minuten
  • Goede ventilatie
  • Optimaal comfort
Nadelen:
  • Snoer is niet al te lang
  • Lichtjes knipperen tussen groen en oranje
ACTUELE PRIJS
Constante warmte
4. AEG HK5646 Warmtekussen

Dit fijne warmtekussen heeft drie verschillende warmtestanden. Heb je veel pijn, dan is het lekker om het kussen zo warm mogelijk te maken. Is het een beetje kil op de bank, maar heb je het niet erg koud, dan is het al heel lekker om het kussen op de laagste stand te zetten. Wees niet bang om in slaap te vallen, want na 90 minuten schakelt het elektrische warmtekussen vanzelf uit.

Voordelen:
  • Goede kwaliteit
  • Drie warmtestanden
  • Schakelt na 90 minuten vanzelf uit
  • Afneembare hoes mag in wasmachine
  • Onderhoudsarm materiaal
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Goede prijs/kwaliteit verhouding
5. Carmen KS0100 Warmtekussen

Dit elektrisch verwarmingskussen is heerlijk om in huis te hebben. Neem het mee naar bed als je het erg koud hebt. Het warmt je nek en hoge rugspieren uitstekend op als ze wat vermoeid zijn. Je kunt kiezen uit vier verschillende warmtestanden. Ook in het donker kun je het kussen gemakkelijk bedienen. Na 90 minuten schakelt het vanzelf uit.

Voordelen:
  • Ideaal voor verwarming van je nek en hoge rugspieren
  • Schakelt na 90 minuten vanzelf uit
  • 4 Warmtestanden
  • In donker te gebruiken
  • Je kunt de hoes wassen
  • Oververhittingsbeveiliging
  • Automatische uitschakeling
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Optimale pasvorm voor buik en rug
6. Inventum HNK184G Elektrisch kussen

De vorm van dit kussen is ideaal als je het voor je buik of je rug wilt gebruiken. Dankzij het klittenband kun je het kussen vastmaken, zodat het goed blijft zitten en je optimaal profiteert van de warmte. De warmte ontspant je spieren en verbetert de doorbloeding. Heerlijk tijdens pijn, maar ook super comfortabel tijdens de koude wintermaanden. De schakelaar kun je van het kussen afnemen, zodat het kussen in zijn geheel in de wasmachine kan.

Voordelen:
  • Handige pasvorm voor buik en rug
  • Kan worden vastgemaakt door middel van klittenband
  • Gebruiksvriendelijk
  • 6 Warmtestanden
  • Ontspant de spieren
  • Gehele kussen kan in wasmachine
  • Afneembare schakelaar
  • Oververhittingsbeveiliging
  • Ideaal tijdens koude winterdagen
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Zacht en comfortabel
7. Beurer HK45 Cosy Elektrisch Warmtekussen

Dit warmtekussen is gemaakt van comfortabele microvezels. Het ademt goed en is vriendelijk voor de huid. Je hebt de keus uit 3 verschillende warmte-instellingen. In de koude wintermaanden heb jij het voortaan niet meer koud. De hoes is afneembaar en kan gewoon in de wasmachine. Handig is dat het kussen na 90 minuten vanzelf uitschakelt.

Voordelen:
  • 3 Warmtestanden
  • Goed ademend
  • Huidvriendelijk
  • Comfortabele zachte microvezels
  • Hoes is te wassen in wasmachine
  • Schakelt na 90 minuten automatisch uit
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtekussen?

Het comfortabele warmtekussen wat zo goed is bij allerlei kwalen en klachten lijkt jou ook wel wat? Je zet binnenkort een verwarmingskussen op je verlanglijstje? Na een dag hard werken is het heerlijk ontspannen.

Het voelt zacht aan en dankzij de verschillende standen zoek je precies die warmte die jij nodig hebt. Maar waar let je nu precies op als je een warmtekussen wilt kopen? Kijk je vooral naar de merken? Wil je dat het product in de wasmachine kan? Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen wensen.

Let in ieder geval op onderstaande punten:

Garantie

Het is prettig als je een tijdje garantie hebt op het warmtekussen. Het zou tenslotte jammer zijn als het verwarmingskussen snel kapot gaat en je krijgt geen geld terug. Verder is het meestal veelzeggend als je ergens geen garantie op krijgt.

Wasmachine

Wil je het kussen vaak gebruiken, dan is het wel lekker als het machinaal gewassen kan worden. Dit kan niet bij alle merken en soorten.

Stroomvoorziening

Een elektrisch warmtekussen is aan te sluiten op het lichtnet. Er zit aan de schakelaar een snoer en de stekker doe je in het stopcontact. Wil je het verwarmingskussen in de auto gebruiken, dan is het handig om een product te nemen dat niet op het lichtnet aangesloten hoeft te worden.

Het is natuurlijk fantastisch om ook in de auto van je warmtekussen te genieten. Heb je ook een powerbank? Dan is hij ook zo weer op te laden.

Schakelaar

Ook de schakelaar is een belangrijk puntje om op te letten. Zit deze op een handige plek en is het ook in het donker te zien wat je doet? Handig zijn de schakelaars die je van het kussen af kunt halen. Alleen dan is het mogelijk om het hele kussen in de wasmachine te stoppen.

Het warmtekussen is natuurlijk alleen maar fijner in gebruik als het schoon en fris is en ruikt.

Koopadvies

Welk warmtekussen jij het beste kunt kopen, hangt van verschillende factoren af. Waarom koop je het elektrische kussen? Heb je vaak last van pijnlijke spieren? Gaat het vooral om je nek? Dan is een kleiner model het makkelijkst. Er zijn speciale nekkussens verkrijgbaar.

Ben jij echter iemand die regelmatig lage rugpijn heeft, dan is een warmtekussen met een andere vorm juist meer praktisch. De maat is dus vrij bepalend voor het gemak dat je van het warmtekussen hebt.

Hoe lang wil je wachten tot het verwarmingskussen opgewarmd is? Dit is heel verschillend per model namelijk. Kijk ook naar het aantal wattages. 100 Is normaal. Zit het kussen dat je overweegt hier een eindje onder, houd er dan rekening mee dat het langer duurt voordat je geniet van de gewenste temperatuur.

Verder bepaal je natuurlijk helemaal zelf hoeveel geld je uitgeeft voor het kussen. Dit is afhankelijk van jouw budget, maar ook van je bedoeling met het kussen. Denk je dat het een pijn gaat verlichten waar je veel last van hebt, dan betaal je daar natuurlijk graag een tientje meer voor.

Veelgestelde vragen

Een warmtekussen is absoluut veilig. Kijk er altijd goed naar of het kussen na bepaalde tijd vanzelf uitschakelt, want dat is een groot voordeel als het gaat om veiligheid. Verder heeft een elektrisch kussen, evenals elektrische dekens, een oververhittingsbeveiliging.

De prijzen van warmtekussens variëren, maar duur zijn ze niet. Voor 20 euro heb je al wel een aardig model en de duurste zijn ongeveer 50 euro.

Een elektrisch warmtekussen is een apparaat met elementen die opwarmen. Dit gebeurt op het moment dat jij het aansluit op het elektriciteitsnet. Daarna komt er stralingswarmte vrij. De warmte die vrij komt, is constant. Je kunt dus gerust een hele avond met het kussen op de bank blijven zitten en de temperatuur blijft behaaglijk.

Meestal kun je kiezen uit verschillende standen qua temperatuur. Gebruik je het warmtekussen graag in bed, dan profiteer je van de ingebouwde timer. Het kussen schakelt in dit geval vanzelf uit. We hebben het over een kussen, maar dit product ziet er niet altijd uit als een standaard kussen. Er zijn allerlei modellen, formaten en modellen verkrijgbaar. Sommige zijn zelfs te gebruiken als kraag. Die zijn specifiek voor de nek bedoeld.