Zoek je naar het beste babymatras, dan wil je natuurlijk alleen het allerbeste. Matrassen zijn voor iedereen belangrijk, maar als het om je kleine, kwetsbare kindje gaat, is veiligheid en comfort helemaal urgent.

Er zijn veel babymatrassen verkrijgbaar, dus wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Wij deden een gedegen onderzoek voor je, zodat je gemakkelijker het beste babymatras voor je zoontje of dochtertje vindt. Elk matras dat we noemen, is absoluut veilig.

Wat is een Babymatras?

Een babymatras is een matras dat speciaal ontwikkeld is voor baby’s. Je zou misschien denken; een babymatras is gewoon een normaal matras, maar dan even wat formaten kleiner. Dat is echter niet helemaal waar. Een babymatras heeft andere eigenschappen nodig als een matras voor volwassenen. Vaak zijn wel dezelfde materialen gebruikt als voor matrassen voor volwassenen. De belangrijkste verschillen zijn:

 • Een babymatras heeft (uiteraard) een ander formaat, het moet tenslotte in een wieg of ledikant passen.
 • Vaak zijn babymatrassen steviger. Dit is beter voor de ademhaling van je kindje.
 • Er is veel aandacht voor het slaapklimaat. Een te warm matras kan gevaarlijk zijn voor je baby.
 • Een babymatras moet getest zijn op chemische en schadelijke stoffen.
 • Natuurlijk is een wasbare matrashoes een vereiste.

Overzicht Beste Babymatrassen

Wanneer je wilt direct weten wat de best geteste Babymatrassen zijn dan kun je hieronder de door ons geanalyseerde matrasjes bekijken. Wij hebben deze modellen geselecteerd op basis van prijs/kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun eigenschappen, tests, beoordelingen, prijs, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Hoe kies je een geschikte babymatras uit?

Geschikt voor ledikant, box of wieg

Heb je een babymatras nodig voor een klein wiegje, voor een kinderledikant of voor de box? Check dit goed voordat je een matras koopt, want de afmetingen verschillen natuurlijk nogal.

Afritsbare hoes

Een afritsbare hoes is bij een babymatras echt een vereiste. Hoe vaak je je baby ook verschoont, het gaat bij elk klein kindje wel een keer mis. Je haalt je kleine uk uit de wieg of uit het ledikantje en je voelt het direct: helemaal klam. En dan hebben we het nog niet eens over de beruchte spuitluiers. Een afritsbare hoes die je kunt reinigen in de wasmachine is absoluut een must.

Ventilatie

Het ventilerend vermogen van een babymatras is cruciaal. De veiligheid van je kind staat tenslotte altijd voorop. Het vocht van je kindje moet via het matras gereguleerd worden. Daarnaast is het van belang dat de warmte wordt afgevoerd. Je moet er tenslotte niet aan denken dat je baby oververhit raakt. Het is overigens een aanrader om ook nog te zorgen voor een ventilerend hoeslaken. Dan is de ventilerende werking namelijk optimaal.

Waterafstotend

Tja, een baby blijft een baby, dus zorg voor een babymatras dat waterafstotend is. Een laagje van vinyl of polyethyleen maakt een matras uitstekend waterdicht. Kies je toch voor een matrasje van stof, dan is een waterafstotende hoes noodzakelijk.

Antiallergie

Waarschijnlijk weet je niet meteen na de komst van je baby of hij of zij allergisch is. Toch kan het een voordeel zijn om meteen uit voorzorg te kiezen voor een antiallergisch babymatras. Je kunt problemen tenslotte maar beter voor zijn.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Jij bent de enige die gaat over je budget. De komst van je kindje betekent sowieso al een diepe greep in je geldbuidel. Bekijk vooral of de veiligheid voor elkaar is, alles wat erbij komt, zijn jouw persoonlijke keuzes. Voor de beste kwaliteit betaal je vaak wel iets meer.

Beste babymatrassen

In onderstaand overzicht hebben wij de beste babymatrassen voor jou getest. Alle modellen zijn uitstekend en de onderlinge verschillen zijn afhankelijk van prijs en comfort. Maak gerust je keuze voor je favoriete matras.

Beste algemene keuze
1. ABZ Baby Matras polyether

Dit ABZ babymatras is ideaal voor in het ledikant van je kindje. Het is gemaakt van koudschuim en 10 centimeter dik. Zeker ook op het gebied van veiligheid zit je met dit matras helemaal goed. Het heeft een afneembare hoes, zodat je het gemakkelijk kunt reinigen.

Voordelen:
 • Goed schuimmatras
 • Voelt lekker zacht aan
 • Anti-allergie
 • Stevig
 • Goede veiligheid
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs
2. Princess Babymatras

Een van de beste babymatrassen is dit Princess babymatras. Het geeft voldoende ondersteuning aan je kindje en voldoet aan alle veiligheidseisen. De ventilatie is uitstekend en het vocht wordt prima afgevoerd. Zo ligt je kindje elke dag comfortabel in het ledikant. De hoes is gemakkelijk te verwijderen, zodat je hem makkelijk in de wasmachine kunt reinigen.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Uitstekende ventilatie
 • Ondersteuning is goed
 • Wasbare hoes
 • Antiallergisch
 • Geschikt voor elke bodem
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Kwaliteit
3. ABZ Babymatras combi met airgosafe topper

Natuurlijk wil je voor je kindje de beste kwaliteit. Dit matras heeft een goede ventilatie en een goede vochtafvoer. Op dit matras ligt je baby comfortabel en warm. Het is gevuld met koudschuim en heeft een open celstructuur. Dankzij de airgosafe topper blijft de lichaamstemperatuur van je zoon of dochter goed onder controle. Transpiratie verdampt direct. Zo kan je kindje altijd vrij ademen. De topper is op 60 graden te reinigen in de wasmachine.

Voordelen:
 • Koudschuim
 • Op 60 graden wasbaar
 • Antiallergisch
 • Inclusief handige draagtas
 • Uitstekende ventilatie en vochtafvoer
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Meest comfortabel
4. ABZ Babymatras

Dit comfortabele babymatras is 11 centimeter dik. Het voelt lekker zacht aan, terwijl het toch voldoende steun geeft aan je kindje. Doordat de matrasbeschermer een 3D-honingraatstructuur heeft, is er altijd een luchtgaatje aanwezig. Zou je baby onverhoopt op de buik terecht komen en heb jij het niet in de gaten, dan kan je kindje toch blijven ademen. Het matras is duurzaam en gaat met gemak een jaar of drie mee.

Voordelen:
 • Extra veilig door 3D-honinggraatstructuur
 • Hypoallergeen
 • Extra ventilerend
 • Hygiënisch
 • Zacht en comfortabel
 • Voldoende steun
Nadelen:
 • Prijs ligt its hoger
ACTUELE PRIJS
Meest Luxe
5. AeroSleep® Evolution PREMIUM

Met dit babymatras geef je je kindje het beste van het beste. Je kindje slaapt op dit matras veilig en comfortabel. Zelfs buikkrampjes verminderen tijdens het slapen op dit premium matras. Er zijn alleen materialen van duurzame en hoogwaardige kwaliteit gebruikt. Dankzij de 3D technologie ademt je kleintje altijd veilig, ook als hij of zij een keer per ongeluk op de buik terecht komt.

Voordelen:
 • Winnaar Baby Innovation Award
 • Uitstekende ventilatie
 • Kwalitatief goed
 • Duurzaam
 • Extra veiligheid door 3D technologie
 • Matrashoes wasbaar op 60 graden
Nadelen:
 • Prijs ligt hoger
ACTUELE PRIJS

Welke soorten babymatrassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten babymatrassen verkrijgbaar. Om je enigszins op weg te helpen, bespreken we de belangrijksten:

Een groot voordeel van polyether babymatrassen is de relatief lage prijs. Verder zijn ze bijzonder flexibel en het is mogelijk om ze op maat te laten maken. Dat is natuurlijk ideaal als jullie wieg een afwijkende maat heeft. Kijk je echter naar de kwaliteit, dan scoort dit matras toch iets minder, zeker als je speciaal let op de ventilatie en het ademend vermogen.

Ook deze matrassen zijn redelijk goedkoop. De ventilatie is zeker wel goed en je kindje krijgt ook een goede ondersteuning bij dit soort matrassen. Kies je voor dit babymatras, dan ontdek je al snel dat er niet heel veel keus is. Maar goed, je hebt tenslotte ook aan een babymatras wel genoeg. En voor deze prijs, kun je er voor het gemak misschien zelfs wel twee kopen.

Een koudschuimmatras is veerkrachtig, flexibel en geeft je baby veel ondersteuning. Een nadeel van koudschuim babymatrassen is echter dat ze soms te warm kunnen zijn. Het is natuurlijk niet prettig om je kindje af en toe nat van het zweet uit zijn bedje te halen. Bekijk deze eigenschap echt per matras, want op zich heeft koudschuim een open celstructuur. Soms is dit nadeel dus niet echt aanwezig. Laat je gewoon even goed voorlichten.

Een latex babymatras is eigenlijk altijd wel van goede kwaliteit. Je baby ligt heel comfortabel op dit matras, maar ontvangt zeker ook voldoende steun. De veerkracht is uitstekend. Voor schimmels en bacteriën hoef je niet bang te zijn, want die vinden in latex matrassen geen enkele voedingsbodem. Het enige nadeel is eigenlijk dat deze babymatrassen redelijk duur zijn.

Voor volwassenen is een traagschuim matras vaak heel comfortabel, maar voor een baby kun je dit matrassoort beter niet nemen. Het is echt een te warm materiaal voor jonge kinderen. Ook zijn ze vaak net even te zacht voor baby’s.

Veiligheid van een babymatras

Er is, als het gaat om babymatrassen, niets belangrijker dan de veiligheid. Iedereen heeft weleens gehoord over wiegendood of verstikking. Je moet er gewoon niet aan denken dat zoiets met jouw kostbare schat gebeurt. Let daarom op de volgende aandachtspuntjes om zeker te weten dat het helemaal in orde is met de veiligheid:

Baby op matras

Lighouding

Leg je kindje altijd op de rug in bed. Verstikking treedt namelijk eerder op als een baby op de buik of op de zij ligt.

Afmeting van het matras

Als het gaat om de afmeting van een babymatras, zijn er wettelijke regels vastgesteld. Dit voorkomt dat je kindje vast komt te zitten tussen spleten. Er moet verder ook altijd minstens 20 centimeter ruimte zijn tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van de laagste zijde van het bed. Rond het matras mag niet meer dan 2 centimeter ruimte overblijven. Zo kan er geen voetje of handje klem komen te zitten.

Certificering

Heeft het babymatras een certificering, dan weet je zeker dat er geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt zijn.

Kun je het matras wassen?

Natuurlijk is het van belang dat je het babymatras kunt wassen. Check altijd even of de tijk te verwijderen is. Ook is het wel een must dat je de hoes op minstens 60 graden kunt reinigen.

Juiste ondersteuning

Een zacht matras is geen goede keus voor een babymatras. Je kindje heeft de juiste ondersteuning nodig voor een goede nachtrust. Zelf vind je het misschien lekker om op een zacht matras te liggen, maar voor je baby is het gevaarlijk als hij of zij te diep wegzakt in het ledikant matras. Dit kan namelijk de ademhaling belemmeren. De Aerosleep matrassen zijn hier zelfs speciaal voor gecertificeerd.

Goed ademend matras

De ventilatie van het matras moet helemaal in orde zijn. Laat je baby niet op een te warm matras slapen om het risico op oververhitting uit te sluiten.

Dikte van het babymatras

Een matras voor een ledikantje is ongeveer 10 centimeter dik en de dikte van een wiegmatras moet minstens 5 centimeter zijn.

Onderhoud van een babymatras

Welke puntjes zijn van belang als het gaat om het onderhoud van een babymatras?

Waterdichtheid matras

Natuurlijk haal je een baby niet altijd schoon en droog uit het bedje. Misschien zelfs wel vaker niet dan wel. Het is daarom ideaal als het babymatras een laagje vinyl of polyethyleen heeft. Dan weet je tenminste zeker dat het matras waterdicht is. Bij matrasjes van stof is dat niet het geval, dus dan heb je zeker een waterdichte hoes nodig.

babymatras onderhouden

Is het matras niet waterdicht, dan slijt het veel sneller. En een ander nadeel is dat je schimmels veel meer kans geeft. Natuurlijk is dat schadelijk voor je gezondheid van je kindje en dat wil je ongetwijfeld niet laten gebeuren. Onderzoek daarom zelfs ook een waterdicht babymatras voor de zekerheid regelmatig even op vochtvlekken.

Wasbare matrassen

Een goede hygiëne is voor een baby van groot belang. Neem een goed babymatras, dan weet je zeker dat je die gemakkelijk kunt schoonmaken. De hoes moet gereinigd kunnen worden in de wasmachine. Eventuele vlekken op het matrasje zelf neem je af met een vochtig doekje en een heel klein beetje zeep.

Geen giftige schoonmaakmiddelen gebruiken

Natuurlijk let je extra goed op dat je bij een babymatras nooit giftige schoonmaakmiddelen gebruikt.

Koopadvies

Als laatste nog een aantal korte en praktische tips, zodat je zeker weet dat je het beste babymatras koopt voor jouw kindje.

Geen schadelijke stoffen

Tegenwoordig worden er bij het vervaardigen van babymatrassen in principe geen schadelijke stoffen meer gebruikt. Let er bij de aanschaf van een babymatras toch nog even goed op of het product aan alle kwaliteitseisen voldoet. Check hiervoor de certificaten of labels. Zie je bijvoorbeeld het OEKO-Tex label, dan weet je zeker dat het babymatras getest is op schadelijke stoffen.

Vochtdoorlatendheid

Waterdicht wordt soms als positief verkocht, maar een nadeel van waterdichte matrassen kan zijn dat ze niet goed ventileren. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een babymatras. Je wilt niet dat je kindje het te warm krijgt tijdens het slapen. Zeker omdat jonge kinderen het door wat meer huilen toch al snel warm krijgen.

Hygiëne

Zorg er voor dat het matras eenvoudig gereinigd kan worden. De hoes moet op 60 graden in de wasmachine gewassen kunnen worden. Pas dan weet je zeker dat alle schimmels en bacteriën echt dood zijn.

Stevigheid

Een babymatras dient steviger te zijn dan het matras van een volwassen. Jonge kinderen groeien snel en hebben daarom een goede ondersteuning nodig. Loop je in een winkel om een babymatras te kopen, duw dan even op het matras. Blijven er afdrukken in staan? Dat is niet ideaal, dus kijk gewoon even verder naar een ander matras.

De maat

Het is van cruciaal belang dat het babymatras goed in het ledikantje of wiegje past. Blijft er te veel loze ruimte over, dan is er het risico op nare ongelukken. Alle ouders zullen het erover eens zijn: alleen het beste babymatras is goed genoeg voor jouw kleine kindje.

Veelgestelde vragen

Een babymatras gaat over het algemeen minstens 5 jaar mee. Dit hangt natuurlijk wel af van het matras dat je koopt. Je gebruikt een babymatras echter geen 5 jaar. Je kindje zal al eerder aan het matras ontgroeid zijn. Gebruik je het babymatras dan nog voor een ander kindje van jezelf of van iemand anders? Het advies luidt om dat niet te doen. Zeker niet als het matras van iemand anders is geweest, wellicht is het babymatras beschadigd. Daarnaast is het ook niet echt hygiënisch om het matras nog voor een andere baby te gebruiken.

Het voelt een beetje jammer natuurlijk om een babymatras weg te gooien. Zeker als het er nog goed uitziet. Is dat niet het geval en zie je duidelijk vlekken of zijn er beschadigingen, gooi het babymatras dan het liefst weg. Ziet het er echter nog redelijk schoon uit en is het nog in goede staat, dan zou je het matras wellicht nog kunnen gebruiken voor een huisdier. Of misschien vindt je kindje het leuk om er soms op te zitten tijdens het spelen. Je doet er een frisse hoes omheen en je peuter zit zacht en comfortabel tijdens zijn of haar spel.