Waarom zou je een topper 160×200 moeten aanschaffen als je het gevoel hebt minder prettig te slapen op je huidige matras?.

Een goede matras is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Een matras voelt comfortabel aan en geeft je lichaam de nodige ondersteuning.

tweepersoons matras topper 160x200 cm

Op deze manier kunnen je spieren zich volledig ontspannen en word je vol energie en zonder stijfheid wakker. Verder regelt een matras ook de temperatuur en voert het overtollig vocht snel af.

Tegenwoordig verbeteren heel wat mensen het ligcomfort door een topper 160×200 op de huidige matras te plaatsen. Een topmatras ligt ontzettend aangenaam en zorgt voor een betere en een natuurlijke ondersteuning. Bovendien hebben topdekmatrassen een optimale ventilatie en beschikken ze over antibacteriële eigenschappen. Een topper 160×200 verbetert je slaapcomfort aanzienlijk, waardoor je beter (en langer) zal slapen.

Er bestaat tegenwoordig een erg ruim en gevarieerd aanbod aan toppers. Afhankelijk van je lichaamsbouw, je slaaphouding en je persoonlijke voorkeuren heb je een ander model nodig. In dit artikel leggen we je de verschillen tussen de diverse tweepersoons toppers 160×200 graag uit en geven we aan wat voor jou de beste topmatras 160×200 is.

Wat is een topper 160×200

Een topmatras, ook wel topper of topdekmatras genoemd, is een dunnere matras die je bovenop je gewone matras legt. Met een topper verhoog je het ligcomfort en verbeter je de kwaliteit van je slaap. Bovendien beschermt een topper je huidige matras tegen vlekken en schade, waardoor de matras aanzienlijk langer meegaat.

Een topper 160×200 is een tweepersoons topper. In Nederland is 160×200 een standaardmaat voor dubbele bedden. Een topper 160×200 kun je echter ook op twee enkele bedden leggen. Op deze manier werk je de naad tussen beide eenpersoonsmatrassen weg en lig je veel comfortabeler.

Naast een beter slaapcomfort brengt een topmatras 160×200 nog heel wat voordelen met zich mee. Eén van de belangrijkste redenen om een topper aan te schaffen, is om gewrichts- en spierpijn tegen te gaan. Een topdekmatras zorgt namelijk voor een zo goed mogelijke ondersteuning van het lichaam, waardoor je hele lichaam zich volledig kan herstellen ‘s nachts.

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten toppers 160×200 beschikbaar. Je hebt de keuze uit diverse diktes, formaten en vullingen. Vooral het materiaal is een doorslaggevende factor om voor een bepaalde topmatras te kiezen. Elke vulling beschikt namelijk over andere eigenschappen en brengt andere voor- en nadelen met zich mee.

Overzicht Toppers 160×200

Hieronder vind je een overzicht van de door ons als beste geteste toppers in het formaat 160×200 cm. Wij hebben deze producten geselecteerd op specificaties, soort topper, ervaringen en prijs.

Wanneer kies je voor een topmatras 160×200?

Er zijn verschillende redenen waarom een topper 160×200 een uitstekende keuze is. We sommen de belangrijkste voordelen van een topper graag even op:

 • Extra comfort:
  Topmatrassen 160×200 staan bekend om hun optimaal slaapcomfort. Met een topper benadruk je de beste eigenschappen van je huidige matras en verbeter je de ondersteuning. Je slaapt elke nacht in een zeer natuurlijke houding, waardoor je spieren en gewrichten zich goed kunnen ontspannen. Hierdoor profiteer je zo goed mogelijk van je nachtrust en word je steeds zonder spierpijn of stijfheid wakker.
 • De levensduur van je huidige matras verlengen:
  Met een topmatras bescherm je je huidige matras tegen vlekken en schade. Bovendien is de kans op kuilvorming met een topmatras miniem en behoud je de uitstekende kwaliteit van je normale matras voor een zeer lange tijd. Je matras gaat op deze manier veel langer mee en je hoeft dus niet te snel in een nieuwe matras te investeren.
 • De kier tussen twee losse matrassen wegwerken:
  Een topmatras 160×200 is ook het ideale hulpmiddel om twee enkele bedden tot een tweepersoonsbed om te toveren. Door de topper op twee enkele matrassen te leggen, werk je de vervelende kier weg en creëer je een comfortabel tweepersoonsbed met een glad oppervlak.
 • Huidige matras zachter maken:
  Een harde matras beïnvloedt je nachtrust op een zeer negatieve matras. Een matras die zich niet aan de vorm van je lichaam aanpast, biedt je niet de correct ondersteuning en ligt helemaal niet goed. Met een topper kan je een harde matras zachter maken, waardoor het ligcomfort meteen aanzienlijk verbetert.
 • Hygiënischer:
  De meeste topmatrassen beschikken over een antibacteriële tijk die je eenvoudig kan wassen. In tegenstelling tot standaard matrassen is een tijk veel gemakkelijker schoon te maken. Je kunt een topper erg eenvoudig omdraaien en het stof kun je gewoon met een stofzuiger verwijderen. Bovendien is het grootste deel van de hoezen geschikt voor de wasmachine.

Welke soorten toppers in 160×200 zijn er?

Als je op zoek bent naar de beste topmatras 160×200, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Op basis van de vulling kun je de matrassen in diverse categorieën onderverdelen. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje:

Polyether topdekmatras

Polyether toppers zijn de goedkoopste modellen. Deze topdekmatrassen passen zich aan je slaaphouding aan en ondersteunen je lichaam op een correcte manier. Vergeleken met de andere materialen beschikt polyether echter over erg weinig veerkracht en er treedt dan ook al snel kuilvorming op.

Verder zorgt de gesloten celstructuur voor een slechte ventilatie, waardoor de matras te warm kan aanvoelen. Deze lage kwaliteit betekent ook dat de polyether topdekmatrassen niet lang meegaan. We raden je daarom aan om enkel voor dit materiaal te kiezen als je over een beperkt budget beschikt of als je een topper zoekt voor een bed dat je niet vaak gebruikt.

Koudschuim topmatras

Koudschuim toppers zijn ontzettend populair. Dit komt voornamelijk door hun hoge veerkracht en hun uitstekende ventilatie. Dankzij de open celstructuur ademen koudschuim toppers uitstekend en voelt de matras niet snel te warm aan. Verder is koudschuim een materiaal dat zich vlot aan je lichaam aanpast. Kuilvorming komt haast niet voor en de toppers gaan jarenlange mee.

Ten slotte is koudschuim ook een vlamvertragend en hygiënisch materiaal dat zo goed als geen allergieën veroorzaakt. Het enige nadeel aan koudschuim topdekmatrassen is dat ze iets zwaarder wegen en dat de prijs iets hoger ligt, al is het de investering meer dan waard.

Traagschuim toppers

Traagschuim is een materiaal dat erg warmtegevoelig is. Zodra je op een traagschuim topper ligt, vormt de hele topmatras zich meteen naar je lichaam. Vervolgens neemt traagschuim zijn oorspronkelijke vorm erg langzaam weer aan, waardoor er geen drukpunten ontstaan.

Een traagschuim topper is dan ook ideaal voor mensen met spierpijn of andere lichamelijke klachten. Hou er wel rekening mee dat traagschuim niet zo goed ventileert en dat het warmte lang vasthoudt. Zeker in de zomermaanden kan dit wel eens een probleem zijn.

Latex toppers

Het duurzame en natuurlijke latex is het ideale materiaal om een topmatras van te maken. Een latex topmatras 160×200 zorgt namelijk voor een uitstekende combinatie van een zacht slaapcomfort met een optimale ondersteuning. Dit veerkrachtig materiaal past zich goed aan je lichaam aan en ligt ontzettend comfortabel.

Bovendien voert het overtollig vocht op een zeer efficiënte manier af. Er zijn wel twee minpunten aan dit materiaal verbonden. Een latex topper heeft, in vergelijking met koudschuim, een iets mindere ventilatie en je kan de matrassen iets moeilijker omdraaien.

Top 5 beste topdekmatrassen 160×200

We hebben de diverse toppers 160×200 met elkaar vergeleken en we hebben een mooi overzicht gemaakt van de vijf beste topmatrassen 160×200. Deze modellen zijn elk van een uitstekende kwaliteit en verschillen onderling in functionaliteit, materiaalsoort en prijs.

Beste Algemeen
1. M line Topmatras Luxe Soft
5.0

Deze luxe topmatras bestaat uit acht cm traagschuim. Omdat dit materiaal zich perfect aan je lichaam aanpast, is de drukverdeling optimaal en verbetert het slaapcomfort enorm. Deze matrassen zijn verder ideaal voor personen die snel en veel transpireren. Dankzij de open celstructuur is de ventilatie namelijk uiterst efficiënt. Bovendien kan deze matras het transpiratievocht uitstekend opvangen. De tijk is ten slotte voorzien van de unieke HCC-technologie en is hierdoor extra hygiënisch.

Voordelen:
 • Zeer zachte topper met een optimaal ligcomfort
 • Erg hygiënische oplossing
 • Uitstekende ventilatie
Nadelen:
 • De matras is moeilijk om te draaien
ACTUELE PRIJS Prijs bij Bol.com
Beste Prijs
2. Emma Diamond Topper
4.5

De Emma Diamond Topper staat voor luxe. Deze topmatras van 8 cm dik is namelijk opgebouwd uit twee verschillende schuimlagen die de druk optimaal verdelen. Met deze topmatras heb je dan ook op geen enkel moment last van nek- of rugklachten. Emma combineert dit uitstekende comfort met een ideaal slaapklimaat. Dankzij de revolutionaire Diamond Degree technologie voeren de grafietdeeltjes in de toplaag van de topdekmatras de lichaamswarmte voortdurend af.

Voordelen:
 • Erg hoge Europese kwaliteit
 • Optimale drukontlasting
 • De ideale temperatuur om in te slapen
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste Latex Topper 160x200
3. Slaaploods Topdekmatras Latex Deluxe 160x200cm
4.5

Met deze latex topmatras van Slaaploods.nl ben je zeker van een heerlijke nachtrust. Deze topper 160x200 bestaat namelijk uit een hoogwaardige kern van wel vier cm met een optimale veerkracht. Bovendien is het latex van deze topper geperforeerd, waardoor de vochtregulatie uitstekend verloopt. Deze hoogwaardig latex topper beschikt ten slotte ook over een luxe tijk. In deze hoes bevindt zich een zilverdraad die de topmatras anti-bacteriële eigenschappen geeft. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over allergieën en je kunt met een gerust hart van deze comfortabele topmatras genieten.

Voordelen:
 • Geperforeerd latex van de beste kwaliteit
 • Uitstekende ventilatie
 • Luxe tijk
Nadelen:
 • Kan in het begin wat harder aanvoelen
ACTUELE PRIJS
Beste Koudschuim Topper
4. Emma Flip Topper 160x200
4.5

De Emma Flip Topper is een unieke topmatras die geschikt is voor alle mogelijke slaaphoudingen en lichaamstypes. Deze topdekmatras beschikt namelijk over twee verschillende slaapzijden. Je hebt de keuze uit een zachtere kant waarin je diep kan wegzakken of een hardere kant die extra ondersteuning biedt. Dankzij dit revolutionair concept voldoet de topper zeker aan al jouw persoonlijke voorkeuren!

Voordelen:
 • Optimaal slaapcomfort
 • Een harde en een zachte zijde
 • 100 dagen proefslapen
Nadelen:
 • De eerste dagen heeft de topmatras een geurtje die vanzelf weggaat
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
5. M line Topper Start Firm
4.5

De M line topmatras Start Firm staat garant voor een uitstekend ligcomfort. Deze topper bestaat namelijk uit vijf cm traagschuim dat zich volledig aan je lichaamstype aanpast. Er ontstaan geen drukpunten en deze topdekmatrassen zijn dan ook uiterst comfortabel. Bovendien zorgt de open celstructuur voor een uitstekende ventilatie en creëer je een gezond en fris slaapklimaat met de unieke HCC-technologie.

Voordelen:
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Comfortabele en aangename temperatuur
 • Anti-bacterieel en anti-allergisch
 • Ideaal voor zwaardere personen
Nadelen:
 • Te stevig voor sommige mensen
ACTUELE PRIJS Prijs bij Bol.com

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een topdekmatras 160×200?

Het uitkiezen van de beste topper 160×200 is niet eenvoudig. Je moet namelijk met heel wat elementen rekening houden. Een eerste factor die je keuze enorm beïnvloedt, is je slaaphouding. Zo zoeken zijslapers naar een matras zonder drukpunten op de heup en de schouders, terwijl buikslapers een zeer stevige matras nodig hebben. Rugslapers kiezen dan weer best voor een topdekmatras die drukverlagend werkt.

Verder is de vulling natuurlijk ook een doorslaggevend element. Elk materiaal heeft namelijk unieke kenmerken. Je hebt de keuze uit toppers met koudschuim, traagschuim of latex. Elke vulling ondersteunt het lichaam op een andere manier en het hangt van je persoonlijke voorkeuren af welk materiaal voor het beste ligcomfort zorgt.

Elke topper is afgewerkt met een tijk. Deze hoes beschikt erg vaak over anti-bacteriële eigenschappen en is goed bestand tegen huisstofmijt. Zeker voor mensen met een gevoelige huid is dit erg belangrijk. Kijk trouwens ook goed na of de tijk afneembaar en uitwasbaar is.

Ten slotte moet je natuurlijk ook naar de prijs kijken. Het is waarschijnlijk erg aantrekkelijk om voor een goedkope topper te kiezen. Een topmatras heeft echter een hele invloed op je nachtrust en het is dan ook een goed idee om in een duurdere matras van een uitstekende kwaliteit te investeren.

Koopadvies

De beste topper160x200 bestaat niet. Sommige mensen slapen goed op een zachte matras, terwijl anderen liever een steviger model hebben. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en het uitkiezen van een gepaste topper is dan ook een zeer persoonlijke zaak.

Een topper 160×200 dient om het slaapcomfort te verbeteren. Besteed daarom zeker voldoende tijd aan het uitzoeken van een geschikt model. Leg de verschillende mogelijkheden naast elkaar en vraag, indien nodig, om professioneel advies. Op deze manier ben je er zeker van dat je kiest voor een geschikte matras die je lichaam correct ondersteunt en voor een aangenaam slaapklimaat zorgt.

Heel wat leveranciers bieden tegenwoordig een proeftijd aan. Dit betekent dat je de matras voor een aantal dagen of weken mag uittesten. Maak hier zeker gebruik van. Dit is namelijk de enige manier om er zeker van te zijn dat de matras bij jouw lichaamsbouw past en dat je elke nacht opnieuw comfortabel ligt.

Veelgestelde vragen

Een topmatras is een extra matras die je op je huidige matras legt. Je hebt dan ook een eenpersoons topper nodig als je over een eenpersoonsbed beschikt. Kijk de formaten wel goed na voor je de topper aankoopt. Niet alle eenpersoonsbedden hebben dezelfde afmetingen.

De ideale dikte van een topper 160×200 hangt volledig van jouw slaaphouding, jouw lichaamsbouw en jouw persoonlijke voorkeuren af. Dikkere topmatrassen liggen iets zachter dan dunne matrassen, terwijl dunne matrassen vaak iets meer ondersteuning bieden. Om kuilvorming te voorkomen, raden we zwaardere personen wel aan om voor een dikke topmatras te kiezen.

De prijzen van een topper 160×200 schommelen tussen de 40 en de 400 euro. Nu is het wel zo dat de goedkope modellen vaak van een mindere kwaliteit zijn. Het loont dan ook zeker de moeite om voor een iets duurdere matras te kiezen!