Heb je wel eens last van een somber gevoel of kom je de herfst of winter bijna niet door? Een lichttherapie bril kan uitkomst bieden. Wist je dat een lichttherapie bril zo effectief is dat je na een week al merkt dat je meer energie krijgt.

Bovendien is een lichttherapie bril ook nog eens goed te gebruiken als je een verstoord slaapritme hebt of gevoelig bent voor stemmingen. Je haalt met een lichttherapiebril een draagbaar zonnetje in huis.

Maar wanneer je dan een lichttherapiebril wilt gaan uitproberen waar moet je dan precies op letten? De prijzen zijn divers en het aanbod is groot. Ook zijn de merken op de markt niet altijd de meest bekende en bovendien is er ook veel Chinese rommel op de markt te koop.

Kortom hulp bij het vinden van de beste lichttherapie bril is handig om een goede keuze te maken en geen kat in de zak te kopen. Juist daarom hebben wij de beste modellen voor jou op een rijtje gezet en de onderlinge verschillen geprobeerd duidelijk te maken.

Overzicht Lichttherapie Brillen

Ben je al benieuwd welke lichttherapie brillen we hebben beoordeeld? Hieronder vind je onze selectie van de beste modellen van dit moment. Bekijk verderop in deze koopgids de specificatie, reviews, voor- en nadelen als ook ons koopadvies.

Wat is een lichttherapie bril?

Een lichttherapie bril is een eenvoudig draagbaar apparaat dat lichttherapie biedt aan je ogen. De bril straalt met een lichtbronnen licht uit op je ogen en gebruik je om symptomen van Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD) te behandelen. SAD is een vorm van depressie die veel voor komt in de wintermaanden als er minder daglicht is.

Lichttherapie wordt vaak aanbevolen als een effectieve behandeling voor SAD. De bril wordt dat gebruikt om de dagelijkse blootstelling aan licht te verhogen. Dit helpt bij het verbeteren van je stemming, het reguleren van je slaap en het verminderen van vermoeidheid.

Daarnaast wordt het ook gebruikt om andere aandoeningen te behandelen, zoals: een jetlag, slaapstoornissen en bipolaire stoornissen. Het is belangrijk om advies van een zorgverlener te vragen voordat je aan een behandeling begint.

De werking en medische achtergrond is bij de Ayolite lichttherapie brillen uitgebreid in Nederland getest en heel effectief gebleken. De brillen zijn specifiek ontwikkelt om symptomen van SAD of slapeloosheid tegen te gaan zodat jij je winterdipje tijdens de donkere dagen beter doorkomt.(1)

Wat is blauw licht?

De lichttherapie brillen zijn apparaten die blauw licht afgeven, daarom meet je het niet in lux (de hoeveelheid licht die de bril afgeeft) maar in irradiatie (de sterke van het licht dat het ook bereikt.

Blauw licht is een kleur in het zichtbare lichtspectrum met korte golflengte en hoge energie. Het wordt geproduceerd door de zon en door kustmatige lichtbronnen zoals ledverlichting.

Blauw licht helpt in kleine hoeveelheden bij het reguleren van je slaapritme en het verbeteren van je concentratie, terwijl overmatige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot vermoeide ogen, slaapproblemen en schade aan je ogen.

Het bestralingsniveau van AYO’s licht met 100 procent intensiteit is 250 µW/cm2, vergelijkbaar met de succesvolle daglichtlampen op de markt. Hierdoor worden de producten van AYO beschouwd als het equivalent van 10.000 lux helder licht. De brillen van Ayolite zijn uitgebreid medisch getest en het is bewezen dat het blauwe licht zeer effectief is in het verlichten van SAD symptomen.

Je zult bij dagelijks gebruik van een lichttherapie bril meer energie krijgen, lekkerder in je vel zitten en veel beter kunnen slapen.

Wat zijn de voordelen van een lichttherapie bril?

Een lichttherapie bril biedt verschillende voordelen. Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit van de bril varieert per persoon. Volg ook altijd het advies van een zorgverlener voordat je aan de behandeling begint.

 • Flexibiliteit. Met een lichttherapie bril blijf je flexibel en doe je gewoon je dagelijkse activiteiten terwijl je de lichttherapie ontvangt. Dat is een stuk praktischer en makkelijker dan een daglichtlamp waarbij je gedurende de therapie voor de lamp moet blijven zitten.
 • Verbeterde stemming. Lichttherapie helpt bij het verminderen van symptomen van depressie en angst, hierdoor verbetert je stemming. Ook vermindert het de symptomen van Seizoensgebonden Affectieve Stoornis.
 • Slaapritme. De bril helpt bij het reguleren van je slaap-waakcyclus. Hierdoor wordt het makkelijker om ‘s avonds in slaap te vallen en om ‘s ochtends wakker te worden.
 • Meer energie en concentratie: Vooral tijdens de donkere wintermaanden helpt de bril bij het verhogen van je energieniveau. Als je meer energie hebt, kun je je beter concentreren tijdens werk of het studeren.
 • Draagbaarheid en gemak: De brillen zijn heel licht en comfortabel om te dragen. Hierdoor zet je de bril vaak op, zelfs tijdens dagelijkse activiteiten zoals het lezen van een boek of werken op je computer.
 • Gezondheid: Met de bril krijg je op een natuurlijke en gezonde manier energie. Hiervoor heb je dus geen koffie of ongezonde energiedranken meer nodig.

Wat is het verschil met een daglichtlamp?

Een lichttherapie bril en daglichtlamp hebben beide hetzelfde doel, ze bieden lichttherapie aan mensen met een (winter)depressie of een verstoord dag-nachtritme.

Er zijn een aantal verschillen tussen de apparaten. Een daglichtlamp is is een lamp die helder licht produceert om de dagelijkse blootstelling te verhogen. De lampen worden vaak gebruikt als een alternatieve bron van licht in donkere kamers. De daglichtlampen hebben vaak een groter oppervlak zodat ze meer licht uitstralen en een groter gebied verlichten.

Een lichttherapie bril daarentegen, straalt direct licht uit op je ogen. De bril maakt gebruik van ledtechnologie om een specifiek type blauw-turquoise licht uit te stralen dat vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht. De bril is extra effectief omdat het licht direct op je ogen wordt gericht.

Het belangrijkste verschil tussen de twee apparaten is dat een daglichtlamp is ontworpen om een kamer te verlichten terwijl een lichttherapie bril alleen op je ogen is gericht.

7 keer de beste lichttherapiebril

Bekijk hieronder onze geteste lichttherapie brillen waar voor ieder budget en wensen wel een geschikt model te vinden is. Ga je voor de beste kwaliteit, gemak of voor de beste prijs je kunt het hier vinden.

Beste Algemene Keuze
1. AYOlite Lichttherapie
5.0

Deze lichttherapie bril van AYOlite is uit beste uit de test gekomen. De stijlvolle bril is heel licht van gewicht en zit daardoor comfortabel op je neus. Het licht is 100 procent veilig en gecertificeerd met het CE keurmerk. Daarnaast is het blauw turquoise licht niet alleen heel effectief, maar ook heel fijn voor je ogen omdat het niet verblindend is. 

Voordelen:
 • Je voelt je energieker en opgewekter na gebruik
 • Je slaapt beter en langer door een verbeterd slaapritme
 • Het is eenvoudig te combineren met je normale bril
 • Gemakkelijk te gebruiken voor het hele gezin, one size fits all
 • Levering inclusief handige beschermcase
Nadelen:
 • Niet gevonden
Actuele Prijs AYO
Meest Luxe Keuze
2. AYOlite Lichttherapielamp inclusief Ayo-app
5.0

Deze lichttherapie bril van AYOlite Perimium is wel heel compleet uitgerust. Naast de mooie lichttherapie bril vinden wij vooral de Ayo-app heel handig. Met de app krijg je inzicht in je natuurlijk ritme en ontvang je adviezen voor een gezondere levensstijl. Zo krijg je advies over welk slaapritme het best bij je past en hoe je fysiek en mentaal gezonder wordt. 

Voordelen:
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Gebruiksvriendelijke bril en app
 • Mooi ontwerp van de bril
 • De bril is licht van gewicht en zit daardoor heel comfortabel
 • Eenvoudig te combineren met je normale bril
Nadelen:
 • Niet gevonden
Actuele Prijs AYO
Beste Batterij Levensduur
3. Luminette Lichttherapiebril
4.5

Vind je het ook altijd gedoe als je apparaten leeg zijn, precies op het moment dat je het wilt gebruiken? Met deze lichttherapie bril van Luminette heb je hier geen last meer van. Je hoeft het apparaat namelijk maar een keer per week op te laden. Daarnaast heeft het apparaat drie intensiteitsniveaus. Zo gebruik je de bril altijd comfortabel, ook ‘s avonds met het dimlicht. 

Voordelen:
 • Inclusief korting bij afname van meerdere brillen voor bijvoorbeeld het hele gezin
 • Met twee jaar fabrieksgarantie
 • De bril is ook geschikt voor actieve mensen
 • Ook geschikt om te dragen boven je normale bril of lenzen
Nadelen:
 • De bril is wat minder stevig
Actuele Prijs Bol.com
Beste Keuze Met Verwisselbare Glazen
4. Propeaq Lichtbril
4.5

Deze lichttherapie bril van Propeaq is heel multifunctioneel. Zo krijg je niet alleen lichtblauwe glazen maar ook oranje glazen. De blauwe glazen gebruik je als je weinig energie hebt of als je je stemming wilt verbeteren. De oranje glazen gebruik je daarentegen als ‘slaap’ bril, dit gebruik je 30 minuten voordat je gaat slapen, zonder de verlichting. Hierdoor val je heerlijk snel in slaap en heb je een goede nachtrust.

Voordelen:
 • Beide glazen beschermen je ook tegen UV-straling
 • Ga een jet lag tegen door je biologische klok al aan te passen op de tijdzone met de bril
 • Inclusief gratis app met een gepersonaliseerd gebruiksschema
 • Levering inclusief beschermcase en microfiber poetsdoekje
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • Het zwarte frame is wat groter en opvallender dan andere modellen
 • Je gebruikt deze bril niet in combinatie met je normale leesbril
Actuele Prijs Bol.com
Goede Prijs-kwaliteitverhouding
5. Medisana DG100
4.5

Deze lichttherapie bril van Medisana is niet alleen scherp geprijsd, maar verlicht ook direct je winterdip, jetlag en zwangerschapsvermoeidheid. Daarnaast vinden wij het handig dat de bril wel drie jaar fabrieksgarantie heeft. Zo weet je zeker dat je lang kunt genieten van deze aankoop. Let op: het frame van deze bril is wat smaller en daarom minder geschikt voor mensen met een breder hoofd.

Voordelen:
 • Stevig, robuust frame dat lang mee gaat
 • Inclusief niet goed, geld terug garantie voor 21 dagen
 • Gebruiksvriendelijk
 • Comfortabele bril
Nadelen:
 • Het zwarte frame is wat groter en opvallender dan andere modellen
 • De batterij gaat wat minder lang mee
Actuele Prijs Bol.com
Beste Compacte Keuze
6. Pegasi Daglichtbril
4.0

Deze bril van Pegasi neem je altijd overal mee naar toe. De bril heeft namelijk een inklapbaar frame waardoor je het heel compact opbergt in je tas of in je zak. Daarnaast heeft de bril een heel lichtgewicht frame, van maar 49 gram. Zo draag je de bril ook comfortabel tijdens je dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten. Daarnaast vinden wij de Pegasi Sleep App heel handig. Hiermee stel je verschillende licht niveaus eenvoudig in. 

Voordelen:
 • Scherp geprijsd
 • Het licht is 100 procent UV vrij en daarom veilig voor je ogen en je huid
 • Inclusief mooie bril hoes
 • De Daglichtbril heeft ook een handige timer
Nadelen:
 • Slechts twee maanden fabrieksgarantie
Actuele Prijs Bol.com
Beste Goedkope Keuze
7. LIROMA Lichttherapiebril
4.5

Voor een kleiner budget is deze lichttherapie bril van Liroma een hele goede keuze. De bril heeft een handige ingebouwde timer met drie standen. Zo hoef je zelf niet na te denken en gebruik je de bril niet te lang achter elkaar. Daarnaast heeft de bril een wit licht van ongeveer 10.000 lux, hierdoor is het niet slecht voor je huid, maar krijg je wel een goede energie boost. 

Voordelen:
 • Inclusief korting bij afname van meerdere brillen voor het hele gezin
 • Opvouwbaar en past daarom in elke zak of tas
 • Handige verstelbare elastische band
 • De bril zit comfortabel op je neus
 • Scherp geprijsd
Nadelen:
 • De batterij gaat niet heel lang mee
Actuele Prijs Bol.com

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lichttherapie bril?

Er zijn verschillend factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een lichttherapie bril. Door rekening te houden met deze aspecten weet je zeker dat je een bril kies die effectief is en past bij jouw behoeften.

 • Lichtintensiteit: De intensiteit van de bril is belangrijk om de juiste effecten te bereiken. Kies daarom voor een bril met een lichtintensiteit tussen 500 en 10.000 lux, afhankelijk van je behoeften en symptomen.
 • Draagbaarheid en comfort: Kies voor een lichtgewicht ontwerp en draagbare bril met verstelbare bandjes die comfortabel op je neus zit. Hierdoor weet je zeker dat je de bril vaak gaat dragen. Heb je daarnaast ook een normale bril? Kies dan voor een lichttherapie bril die je ook boven je normale bril draagt.
 • Kwaliteit en garantie: Om zeker te zijn dat je symptomen worden verminderd is het belangrijk om een bril van goede kwaliteit te kiezen. Daarnaast is het handig om een garantie van minimaal een jaar te hebben, zo weet je zeker dat je investeert in een goede bril.
 • App: Wil je graag meer inzicht in je gezondheid en je slaapritme? Met de app van bijvoorbeeld Ayolight Premium krijg je direct inzicht en advies over hoe je je mentale en fysieke gezondheid verbetert.
 • Ontwerp: Een bril met een mooi ontwerp zal je vaker dragen en dit verhoogt de effectiviteit van de bril.

Koopadvies

Kortom, een lichttherapie bril is de beste en makkelijkste manier om binnen no-time je stemming, slaap, energieniveau en concentratie te verbeteren.

De AYOlite geeft een kwalitatief goed licht waarmee je direct verschil voelt in je stemming. Daarnaast is de bril licht van gewicht en draag je het simpelweg ook boven je leesbril.

Wil je graag meer inzicht in je gezondheid? Kies dan voor de AYOlite Premium. De Ayo app geeft een beter inzicht in je gezondheid en geeft ook een concreet advies over hoe je dit kunt verbeteren.

Heb je een kleiner budget? Dan is de Liroma Bril een prima keuze. De bril heeft een handige ingebouwde timer met drie standen. Zo hoef je zelf niet meer na te denken over hoe lang je de bril op zet.

Ervaringen van Klanten met de Lichttherapie Bril

Lees hieronder de ervaringen van klanten met de beste lichttherapie brillen van dit moment.

Veelgestelde vragen

Een lichttherapie bril maakt gebruik van ledtechnologie om licht uit te stralen met een specifieke golflengte en intensiteit, vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht. Dit licht wordt vervolgens opgenomen door je ogen en heeft een positief effect op je biologische klok en stemming. De bril moet je dagelijks gebruiken zodat het effectief is.

Hoe vaak je de bril moet dragen verschilt per persoon en is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en medische geschiedenis. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bril dagelijks 30 tot 60 minuten te gebruiken, in de ochtend of vroege middag. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant en advies van een zorgverlener te volgen.

Een lichttherapie bril biedt je verschillende voordelen, waaronder het verbeteren van je stemming en het reguleren van je slaap-waakcyclus. Hierdoor helpt het bij verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van concentratie en je energieniveau.

De sterkte van de bril is afhankelijk van het merk en type bril. Hoe sterk de intensiteit moet zijn, hangt af van de ernst van je symptomen.

Ja, lichttherapie brillen zijn veilig en hebben weinig tot geen bijwerkingen. Het is echter wel belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen.

Ja, je draagt je lichttherapie bril ook in combinatie met je contactlenzen of een bril. Het is wel belangrijk om de bril op de juiste manier te positioneren zodat het licht direct op je ogen schijnt.

Bronnen

 1. Lichttherapie bij winterdepressie. Door UMCG gevonden op 2 April 2023:
  https://www.umcg.nl/-/lichttherapie-bij-winterdepressie