Het ledikant, peuter- of kleuterbed is uitgezocht en dan nu op zoek naar het beste kindermatras.

Bij je zoektocht naar een mooi bed kijk je vooral naar de uitstraling. Past het ledikant mooi in de slaapkamer en bij de rest van het interieur?

Wellicht laat je je peuter zelf een stoer of schattig ledikant uitzoeken. Bij een matras komt het net even iets preciezer. Dit kleine matras voor het eenpersoonsbed van je kind moet goed zijn. Met minder ben je gewoonweg niet tevreden.

Maar welk kindermatras is dan echt goed? Wat zijn de eigenschappen van een goed kindermatras? Hoe zorg je ervoor dat je kind elke nacht slaapt als een roos en jij ook geniet van je welverdiende nachtrust?

Omdat er zoveel verschillen zijn tussen materiaal en afmetingen van kinderbedden, is er ook veel keus bij het kindermatras. Daarom bieden wij jou deze koopgids aan.

We vertellen je uitgebreid waaraan je een goed kindermatras herkent. Zonder de nodige kennis is dit gewoon een lastige klus. Zeker gezien het feit dat kinderen nog veel meer slapen dan volwassenen. Baby’s gemiddeld 20 uur en kinderen tot circa 10 jaar nog zo’n 12 uur per dag.

Lees snel verder en ontdek welk kindermatras voldoende ondersteuning biedt, maar zeker ook niet te hard is. Want dat is alvast een belangrijke voorwaarde voor een goed kindermatras!

Wat is een Kindermatras?

Willen wij je uitleggen wat een kindermatras is, dan komen we eigenlijk meteen op het grote verschil tussen een kindermatras en een matras voor volwassenen.

Kindermatrassen mogen namelijk geen zones hebben. Kinderen zijn nog niet uitgegroeid en daarom is het van belang dat ze niet verkeerd in de zones komen te liggen.

Pas vanaf een jaar of 12 kun je kiezen voor een matras met zones. Verder zijn kindermatrassen altijd kleiner dan matrassen voor volwassen personen. Ze zijn geschikt voor een eenpersoons kinderbed.

Overzicht Beste Kindermatrassen

Voor niet wil wachten wat de best geteste kindermatrassen zijn kun je hieronder direct de door ons geanalyseerde matrassen bekijken. Wij hebben deze modellen geselecteerd op basis van prijs en kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun specifieke eigenschappen, tests, beoordelingen, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je uiteindelijk verder in onze koopgids.

Welke soorten kindermatrassen zijn er?

De beste keus maak je alleen als je voldoende informatie hebt. Uiteraard geldt dit ook voor het beste kindermatras. Een belangrijk onderwerp is dan het soort kindermatras. Welk materiaal is er gebruikt en wanneer is een matras een goed kindermatras?

Koudschuim Kindermatras

Een koudschuim kindermatras is zonder twijfel het beste type kindermatras dat je kunt vinden. Ideaal is de uitstekende vocht regulerende werking. Je hebt het ook vast wel eens meegemaakt dat je je kindje zwetend en plakkerig uit bed haalde. Een goed ventilerend vermogen is absoluut van belang.

Daarnaast is de hardheid gemiddeld tot stevig en ontstaan er dus geen kuilen. Het lijfje van je kind wordt door een koudschuim matras goed ondersteund.

Koudschuim kindermatrassen zijn niet de allergoedkoopste, maar op zich heb je ze in diverse prijscategorieën. Gezien de lange levensduur van dit kindermatras betaal je echter niet snel te veel.

Polyether Kindermatras

Een polyether kindermatras is een stukje goedkoper. Je ziet echter meteen dat er minder goede eigenschappen aanwezig zijn bij dit matras. Denk aan de vochtregulatie die aanzienlijk minder is.

Matrassen die goedkoper zijn in aanschaf, gaan vrijwel altijd minder lang mee. Gezien de kortere levensduur en de beduidend minder goede kwaliteit, is dit zeker niet de beste keus als het gaat om een goed kindermatras.

Is het budget echter de belangrijkste optie waarmee je moet dealen, dan is polyether zeker een mogelijkheid. En wellicht is dit matras ook handig voor in een extra kinderbedje en voor in een meegroeibed. Dan is de levensduur ook minder belangrijk.

Pocketvering Kindermatras

Matrassen met een pocketvering worden vrij veel verkocht. Er zijn dan ook zeker een aantal goede eigenschappen aan dit materiaal. Helaas is er ook een groot nadeel aan dit kindermatras. Het is namelijk absoluut niet hygiënisch.

Waarschijnlijk is dat toch wel een vereiste als je een matrasje voor in het kinderbed zoekt. Vocht en stof blijft lang en goed in dit matras zitten. Niet echt een ideaal slaapklimaat dus. Om deze reden zie je pocketvering matrassen ook nooit in een ziekenhuis.

Op zich is de veerkracht van dit soort kindermatrassen prima en is dit voor jou toch het beste kindermatras, dan kun je natuurlijk altijd nog een afritsbare en wasbare tijk aanschaffen om de hygiëne zo goed mogelijk te garanderen.

Traagschuim Kindermatras

Neem voor in een kinderbed geen matras dat alleen uit traagschuim bestaat. Dit is echt te warm voor een kindje. Dit materiaal ademt te weinig. Veiligheid staat natuurlijk bovenaan als je een matras voor je dierbaarste bezit aanschaft.

Op zich kan een traagschuim kindermatras wel als het gecombineerd is met een onderlaag van koudschuim. Traagschuim ligt heerlijk en comfortabel en als de onderlaag dan van koudschuim gemaakt is, dan hoef je ook niet bang te zijn dat het te warm wordt in het bed.

Wat zijn belangrijke aspecten van een Kindermatras?

 • Geen gebruik van schadelijke materialen

Certipur en Okotex-100 zijn keurmerken die bewijzen dat het met betreffend kindermatras helemaal in orde is op dit gebied.

 • Veiligheid

Ligt je kindje te slapen, dan heb jij niet continue in de gaten hoe het met hem of haar gaat. Je wilt daarom kunnen vertrouwen op de veiligheid van het matrasje. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je zoon of dochter te ver weg zakt in het matras. Öko-Tex is een goed certificaat.

 • Voldoende ondersteuning

Kies je voor koudschuim, dan weet je zeker dat dit in orde is.

 • Geen zones

Kindermatrassen dienen geen zones te hebben. Bij volwassenen is dit prettig voor de nodige ondersteuning, maar aangezien kinderen nog volop in de groei zijn, geeft een zone snel de verkeerde ondersteuning.

 • Combinatie onderstel en matras

Een te dik matras in combinatie met het onderstel zorgt ervoor dat je kind te hoog ligt. Dit kan gevaarlijk zijn. Let hier op bij onder meer stapelbedden en hoogslapers.

 • Niet te warm

Het matras mag niet te warm worden en moet goed ventileren.

 • Niet te zacht en niet te hard

Een zacht matras biedt onvoldoende ondersteuning en een hard kindermatras ligt niet prettig. Bij een koudschuim matras zit je altijd goed. Deze kindermatrassen geven zo goed als geen kuilvorming en zijn ook niet te hard.

Welke formaten kindermatrassen zijn er?

Welk formaat kindermatras gebruik je precies voor in de wieg? Heb je voor het ledikantje weer een ander formaat nodig? Is er veel verschil tussen ledikantjes en peuterbedden en moet je dan ook weer een nieuw matras aanschaffen als je kind naar een gewoon kinderbed verhuist?

Hieronder zie je welke formaten kindermatrassen er te krijgen zijn.

Babymatras 60×120

In een bedje of wiegje voor de baby gebruik je het kleinste kindermatras ook wel babymatras genoemd. De afmetingen zijn 60×120 cm.

Peutermatras 70×140

Past je kindje niet meer in de wieg of in het ledikant, dan is er een peuterbed nodig. Deze zijn niet allemaal even groot. Zeker bij hele speciale peuterbedden zijn er soms hele afwijkende afmetingen. Peutermatrassen vind je dan ook in diverse formaten. Onder meer 70×140, 70×150 en 70 x 160 cm.

Junior matras 80×160

Gaat je kleuter naar een groter bed, dan kom je uit bij een junior matras. Al wordt dit formaat bed door sommige ouders wel overgeslagen. En bedenk dat er ook altijd nog de zogenaamde meegroeibedden zijn. In dat geval moet je natuurlijk wel een andere maat kindermatras kopen. De junior kindermatrassen zijn 80×160 cm. Al zijn deze matrassen ook verkrijgbaar in het formaat 80×200 cm. Net even iets langer dus.

Kindermatras 90×200

Als laatste krijgt je kind dan nog een kindermatras. Op dit matras slapen kinderen meestal het langst. De afmeting van deze kindermatrassen is 90×200 cm.

De afmeting die het kindermatras voor jouw kind moet hebben, hangt natuurlijk af van het bed. Heel belangrijk is de volgende vuistregel: Het kindermatras moet minimaal de grootte van de lengte van je kind + 20 cm hebben.

Top 7 Beste kindermatrassen

Voor jouw kind heb je alles over. Daarom wil je natuurlijk ook het beste kindermatras dat er te vinden is. Er zijn van die kindermatrassen die met kop en schouder boven de rest uitsteken. Onderstaande top 7 kan je zeker helpen om de juiste keus te maken.

Beste Babymatras
1. BestCare 2-zijdig Aero kindermatras

Dit kindermatras is een absolute topper. Het Aero kindermatras is ideaal voor in de wieg, de kinderwagen en het ledikant. Je kunt het aan twee zijden gebruiken, zodat je kindje tijdens elk seizoen zo comfortabel mogelijk slaapt. In de winter extra warm en in de zomer extra koel.

Specificaties

 • Soort Materiaal: Koudschuim
 • Dikte matras: 11 cm
 • Materiaal tijk: Biologisch katoen
 • Anti-allergie: Ja
 • Afneembare tijk: Ja
Voordelen:
 • Goede ondersteuning
 • Certificaat voor veiligheid
 • Hoes is wasbaar op 60 graden
 • In verschillende formaten verkrijgbaar
 • Biologisch katoenen tijk
Nadelen:
 • Opletten bij het wassen
ACTUELE PRIJS
Beste Peutermatras
2. Bedworld Koudschuim Air HR45 70x140

Dit kindermatras is ideaal voor kinderen. Vind jij het altijd zo lekker om ’s avonds nog even bij je peuter in bed te kruipen, dan is het een voordeel dat het matras stevig genoeg is voor volwassenen tot 110 kilo. De ventilatie is uitstekend en ook kinderen met een allergie liggen prima op dit kindermatras.

Specificaties

 • Soort Materiaal: koudschuim
 • Dikte matras: 16 cm
 • Materiaal tijk: katoen
 • Anti-allergie: ja
 • Afneembare tijk: ja
Voordelen:
 • Wasbare tijk
 • Anti-allergisch
 • Geschikt tot 100 kg
 • Goede ondersteuning
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Beste kindermatras 90x200
4. Sleeptech Cooltouch Koudschuim Kindermatras

Dit kindermatras gaat zonder problemen jaren mee. Het is een formaat dat al vanaf een jaar of 5 gebruikt kan worden en ga er maar vanuit dat je zoon of dochter hier jarenlang comfortabel op slaapt. De luxe tijk haal je zo van het matras af en stop je regelmatig even in de wasmachine. Zeker als kinderen naar school gaan, vinden ze het vaak prettig om voor het slapengaan even te kletsen met papa of mama. Zonder problemen vlei jij jezelf ook neer op het matras. Dit is namelijk belastbaar tot 90 kilogram.

Specificaties

 • Soort Materiaal: koudschuim
 • Dikte matras: 14 cm
 • Materiaal tijk: cooltouch
 • Anti-allergie: ja
 • Afneembare tijk: ja
Voordelen:
 • Anti-allergisch
 • Belastbaar tot 90 kilogram
 • Goede ventilatie
 • Tijk wasbaar op 60 graden
 • Voldoet aan Europese veiligheidseisen
Nadelen:
 • Niet geschikt voor personen zwaarder dan 90 kilogram
ACTUELE PRIJS
Uitstekende prijs / kwaliteit
5. Princess Kindermatras comfort Medium HR

Dit kindermatras is gemaakt van comfortschuim. Het biedt je kind veel steun, ongeacht of hij of zij op de buik, de rug of de zij slaapt. Het matras is stofvrij, dus je kleine schat kan heerlijk vrij ademen. De afmetingen zijn ideaal, want het matras past in principe op elk standaard 1 persoonsbed. De kwaliteit is goed, dus als jij zorgt voor een goed onderhoud, dan kan er heel wat jaartjes op gedroomd worden.

Specificaties

 • Soort Materiaal: koudschuim
 • Dikte matras: 14 cm
 • Materiaal tijk: katoen
 • Anti-allergie: ja
 • Afneembare tijk: ja
Voordelen:
 • Antiallergisch
 • Tijk is wasbaar
 • Goede ondersteuning
 • Fijn formaat
 • Lange levensduur
Nadelen:
 • Tijk niet wasbaar boven de 30 graden
 • Kan een tijdje minder lekker ruiken
ACTUELE PRIJS
Lange levensduur
6. Golden Bedden Koudschuim KinderMatras

Dit Golden Bedden kindermatras is lekker stevig. Je merkt dat goed als je zelf nog even gezellig bij je kind in bed kruipt. Dat is meteen ook het voordeel van dit formaat kindermatrassen. Het is belastbaar tot 90 kilogram. De kans is groot dat dit matras van koudschuim heel wat jaren meegaat. De opengewerkte celstructuur van het koudschuim zorgt voor een uitstekende ventilatie en vochtregulatie. Daarnaast wordt het lichaam van je kind prima ondersteund met dit kindermatras en hoef je niet bang te zijn voor kuilvorming.

Specificaties

 • Soort Materiaal: koudschuim
 • Dikte matras: 14 cm
 • Materiaal tijk: katoen
 • Anti-allergie: ja
 • Afneembare tijk: ja
Voordelen:
 • Goede ventilatie
 • Tijk is wasbaar
 • Belastbaar tot 90 kilogram
 • Antiallergisch
Nadelen:
 • Tijk niet wasbaar boven de 30 graden
ACTUELE PRIJS
Beste comfort
7. BestCare ® Thermoelastic Visco Kindermatras

Wil je alleen het beste van het beste voor je kind, overweeg dan zeker dit kindermatras. Het is iets duurder dan het gemiddelde matras voor kinderen, maar de kwaliteit is dan ook uitstekend. De ventilatie en ondersteuning zijn helemaal in orde. De tijk kan lekker in de wasmachine, dus met dit kindermatras geef je je kleine prins of prinses precies wat hij of zij nodig heeft.

Specificaties

 • Soort Materiaal: koudschuim
 • Dikte matras: 13 cm
 • Materiaal tijk: polyester
 • Anti-allergie: ja
 • Afneembare tijk: ja
Voordelen:
 • Zeer comfortabel
 • Wasbare tijk
 • Goede ondersteuning
 • Prima vochtregulatie
Nadelen:
 • Iets duurder in aanschaf
ACTUELE PRIJS

Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een Kindermatras?

Wat is nu het beste kindermatras voor jouw kind? Let op de volgende aspecten om dat te bepalen:

 • Veiligheid

Zeker bij kinderen gaat veiligheid boven alles. Je kind ligt tenslotte veel in bed en je ziet zelf niet altijd wat er gebeurt. Let op de genoemde keurmerken en zorg zeker voor een kindermatras dat goed ventileert. Is er een certificaat aanwezig, dan weet je ook zeker dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn.

 • Materiaalsoort

Voor een echt goede nachtrust is een koudschuim kindermatras het beste wat er is. Met dit materiaal is de ventilatie, de veiligheid en de veerkracht volkomen voor elkaar.

 • Materiaal tijk

Let bij de hoes van het matras vooral op de wasbaarheid. Kinderen hebben nogal eens een ongelukje in bed, dus dan is het prettig als je de hoes van het kindermatras zo in de wasmachine kunt doen.

 • Hardheid

Wil je uit de verschillende soorten matrassen een goed kindermatras vinden, let dan op de stevigheid. Het matras mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Test dit door met een vlakke hand op het matras te drukken. Je hand mag ongeveer 1 tot 2 cm wegzakken.

 • Formaat

Een goed kindermatras past perfect in het ledikant. Uiteraard is het niet te groot, want dan ligt het niet vlak. Een te klein matras is ook geen goede keus, want dan ontstaan er spleten tussen het matras en het bed.

 • Vochtregulatie

De ventilerende eigenschappen zijn zeker ook bij kindermatrassen belangrijk. Veel kinderen hebben het snel warm in bed en het vocht moet dan goed weggevoerd worden.

 • Prijs / Kwaliteit, fabrieksgarantie en afwerking

Hoe lang wil je dat het kindermatras meegaat? Zeker voor hele jonge kinderen koop je een matras dat snel vervangen wordt omdat je kindje er niet meer oppast. Koop je echter een groter matras, dan wil je waarschijnlijk dat je kind daar jaren mee kan doen.

Bij een koudschuimmatras mag je uitgaan van een levensduur van zeker 12 jaar. Kijk voor de zekerheid even naar de garantie die je krijgt.

Proefslapen en kortingen

Je kunt jezelf nog zo goed verdiept hebben in goede en veilige kindermatrassen, maar je weet pas echt of je een echt goed kindermatras hebt als je kind geniet van een goede nachtrust. Het is daarom handig als je een matras gratis mag uitproberen.

 • Wanneer je een kindermatras online koopt, heb je altijd de mogelijkheid om proef te slapen. Dit is ideaal, want zo kun je gratis uitproberen of dit het beste matras is voor jouw kind. Ontstaat er een fantastische nachtrust, is je kindje niet te warm of te koud, biedt het een uitstekende ondersteuning, dan heb je vast en zeker het beste matras voor jouw kind.
 • Kortingen zijn online altijd het hoogste omdat er minder overhead nodig is.
 • Een ander voordeel van een kindermatras online kopen is dat je de verschillende soorten matrassen eenvoudiger kunt vergelijken. Ook kun je dan fabrikanten als IKEA en andere meenemen in je beoordeling.

Koopadvies

Bedenk als eerste dat je kind veel slaap nodig heeft. Een goed kindermatras is uiterst belangrijk voor een goede ontwikkeling. Bezuinig dus niet op het beste kindermatras voor je kind. Al kun jij alleen zelf beoordelen hoe groot je budget is. Kijk altijd goed naar de verschillende afmetingen. Wil je zeker weten dat je een goed matras aanschaft, dan zit je met een koudschuimmatras altijd goed.

Veelgestelde vragen

Een goed kindermatras is een matras dat een optimale ventilatie heeft. Ook de juiste ondersteuning is een belangrijk aandachtspunt. Omdat je bij kinderen heel hygiënisch te werk wilt gaan, is een wasbare tijk zeker een vereiste.

Onthoud dat je met koudschuim altijd goed zit en dat een goed kindermatras niet altijd het duurste matras hoeft te zijn. Koudschuim met een memory foam toplaag is eventueel ook een optie. De stabiliteit, vochtregulatie en hygiëne zijn dan in elk geval voor elkaar.

Is een Kindermatras hard, dan slaapt je kind niet lekker. Een stevig matras is echter wel nodig tijdens het slapen. Je checkt de hardheid door met je vlakke hand op het matras te drukken. Zakt je hand een klein stukje weg, dan is het matras goed.

Een goed kindermatras voor een 5 jarige is minimaal 10 cm dik. Vanaf deze leeftijd kun je een eenpersoonsmatras van standaard afmetingen kopen. Wordt je kind ouder, dan past het nog steeds op dit matras en heb je er lang plezier van.