Zoek je een matras voor rugklachten? Elke dag stap je stijf uit bed? Rugpijn is erg vervelend. Het beïnvloedt je hele dag als je veel pijn in je rug hebt. Natuurlijk zijn er veel oorzaken voor rugklachten te bedenken. Een verkeerde houding is er daar zeker een van! Maar als je rugklachten hebt is een goede nachtrust met voldoende ondersteuning erg belangrijk.

Wat is het beste matras voor rugklachten? Is een hard matras of een zacht matras beter? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. In dit artikel lees je meer over het belang van een goed passend matras als je last hebt van rugklachten.

Hoe rugpijn je slaap kan beïnvloeden

Uiteraard beïnvloedt rugpijn je slaap. Stap je aan het einde van de dag je bed in en voel je pijn in je rug, dan lukt het minder goed om in slaap te vallen. Het is dan ook lastig om een fijne houding te vinden. Zeker als je op een verkeerd matras ligt, kan dit een regelrechte ramp betekenen.

Val je eindelijk in slaap, maar heeft je rug het niet prettig, dan is de kans groot dat je halverwege de nacht nog weer een of meerdere keren wakker wordt. En zie dan maar eens in slaap te vallen als je rug zeurt.

Lig je echter op een goed matras, dan is de kans op negatieve gevolgen voor de lage rug stukken kleiner. Het matras dient de rug goed te ondersteunen. Alleen dan kom je in een goede slaaphouding te liggen.

Bij een verkeerd matras belast je de rugspieren overmatig en ligt de wervelkolom niet in een rechte lijn. Lage rugpijn verergert hierdoor. Heb je een matras dat de rug ondersteunt, dan is de kans op rugpijn veel kleiner. Is je matras te hard, dan lig je niet fijn. Is het matras te zacht en lig je in een kuil, dan is dat ook funest voor je rug.

Alleen het beste matras helpt om rugpijn te voorkomen en te verminderen. En dat beste matras hangt weer af van jouw persoonlijke voorkeuren. Misschien heb jij, ondanks je rugpijn, zelfs wel een hard matras nodig. Het juiste matras is echt afhankelijk van diverse persoonlijke factoren.

Overzicht beste matrassen voor rugklachten

Wanneer je wilt direct weten wat de beste matras voor rugklachten is dan kun je hieronder de door ons geanalyseerde matrassen bekijken. Wij hebben deze modellen geselecteerd op basis van hun prijs/kwaliteit. Hierbij hebben we ook naar hun eigenschappen, tests, beoordelingen, prijs, garantie en voor- en nadelen gekeken. De volledige uitwerking vind je verder in onze koopgids.

Welke soorten rugpijn zijn er nu precies?

De ene rugpijn is de andere niet. In de eerste plaats spreken we van acute en chronische rugklachten. Acute rugpijn komt meestal door een onhandige manoeuvre, bijvoorbeeld een verkeerde draai of iets zwaars optillen. Chronische rugpijn is drie maanden of langer aanwezig en is niet het gevolg van een bepaald iets. Daarnaast onderscheiden we pijn in de onderrug, de middenrug en de bovenrug.

Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug komt het meest voor. Het kan te maken hebben met een bepaalde spierspanning of met issues rondom organen, wervels of zenuwen. Soms ligt er een hernia aan ten grondslag.

De onderrug heeft een grotere kromming en meer bereik dan de andere rugdelen en is daardoor vatbaarder voor letsel. Lig je de hele nacht op een type matras dat onvoldoende ondersteunt, dan draait juist de onderrug op een verkeerde manier. Een te zacht of een versleten matras is ook een trigger voor lage rupgijn.

Pijn in de middenrug

Pijn in de middenrug zien we veel minder vaak dan pijn in de onderrug. Heb je wel pijn in het midden van de rug, dan komt dat soms door een aandoening aan de schijven of zenuwen. Het kan ook met orgaanproblemen te maken hebben. Ook een slechte houding veroorzaakt soms pijn in de middenrug. Heb je een matras dat te weinig ondersteunt, dan kunnen deze rugklachten zeker ontstaan.

Rugpijn door matras

Pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug zien we weer vaker dan pijn in de middenrug, maar minder vaak dan pijn in de onderrug. Vaak heeft het te maken met schijven, spieren of wervels. Of er is sprake van een verkeerde lichaamshouding. Misschien lig je op een kussen dat te hoog of te laag is. Of het matras sluit niet goed aan op de schouders. Dan loop je zeker risico op pijn boven in de rug.

Welk type matras is nu het beste bij rugpijn?

Welk matras voor rugklachten is nu het beste? Kies je een hard matras of een zacht matras? De beste matrassen zijn die matrassen die passen bij jouw klachten en bij jouw lichaam. Of een matras goed is, hangt daarom van verschillende factoren af. Hieronder leggen we je iets uit over de verschillende matrassen en de ondersteuning die ze bieden.

Beste zachte matrassen voor matige ondersteuning (zijslapers)

Ben je een zijslaper en heb je behoefte aan een matige ondersteuning, dan kan een zacht matras een uitstekende keus zijn.

Uitstekende ondersteuning door Traagschuim
2. TEMPUR Cloud Supreme 21 Traagschuim Matras
5.0

Dit zachte matras bestaat uit een perfecte combinatie van zachtheid en ondersteuning. Ideaal als je te kampen hebt met rugklachten. De bovenlaag is namelijk gemaakt van speciaal ontwikkeld TEMPUR® Extra Soft materiaal. Dat voelt zacht aan.

De andere twee lagen van het unieke TEMPUR® materiaal garanderen een uitstekende ondersteuning. De CoolTouch technologie zorgt ervoor dat de hoes van het matras koel aanvoelt, ook tijdens warmere nachten.

De open celstructuur garandeert een goede ventilatie. Kenners van dit matras geven aan dat ze in hun bed soms het gevoel hebben dat ze zweven, hoe heerlijk is dat! De hoes is wasbaar en je hoeft dit matras nooit te keren.

Voordelen:
  • Goede ondersteuning
  • Comfortabele zachtheid door Extra Soft toplaag
  • Goede ondersteuning
  • Uitstekende ventilatie
  • Matras hoeft niet omgekeerd te worden
  • Hoes is wasbaar
  • Anti-allergeen
  • 10-jaar garantie
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS

Beste medium matrassen voor gemiddelde ondersteuning

Wat is het beste matras voor mensen die een gemiddelde ondersteuning nodig hebben?

Aanbevolen door Fysiotherapeuten
4. M line traagschuim matras Slow Motion 8
4.5

Dit medium matras is voorzien van de allernieuwste technieken op slaapgebied. Je kunt je, op dit matras, gemakkelijk omdraaien en het vormt zich zeer goed naar jouw lichaamsvormen. Er vindt een drukverdeling plaats op de juiste plaatsen. Daardoor heb je veel minder kans op rugpijn.

Je merkt dat je, vergeleken met bovenstaande matrassen, op dit matras iets steviger ligt. Terwijl het nog niet om een echt uitgesproken hard matras gaat. Dit matras wordt aanbevolen door topsporters en fysiotherapeuten.

Voordelen:
  • Voor ieder type slaper
  • 7 Comfortzones voor goede ondersteuning
  • Goede ventilatie
  • Uitstekende drukverdeling
  • Stevige toplaag
  • Herstel van spieren en gewrichten
  • Tijk is wasbaar op 60 graden
Nadelen:
  • Prijs ligt iets hoger
ACTUELE PRIJS

Beste harde matrassen voor veel ondersteuning

Misschien is het voor jouw rug beter om een hard matras te nemen. Wat is in dat geval een goede keus? Onderstaande matrassen bieden veel ondersteuning.

Consumentenbond winnaar
5. Emma O2 Traagschuim Matras
4.0

Zoek je een steviger matras, dan is dit harde matras wellicht een goede keus. Het is opgebouwd uit verschillende lagen schuim. Die zorgen ervoor dat het matras zich snel en vanzelf aanpast aan je lichaam. Het maakt hierbij niet uit of je op je buik, je rug of je zij slaapt. Aangezien er alleen materialen van uitstekend kwaliteit zijn gebruikt, gaat dit matras zeer lang mee.

Voordelen:
  • Geschikt voor elk type slaper
  • 7 Comfortzones
  • Duurzaam
  • Tijk is wasbaar op 60 graden
  • Geschikt voor elke ondergrond
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS
Stevig matras
6. TEMPUR Sensation Elite 25 Traagschuimmatras
5.0

Dit matras biedt een uitstekende ondersteuning. Dat is soms net wat je nodig hebt als je te maken hebt met rugklachten. Het matras heeft een speciale ondersteuningslaag van 4 cm dik. Je voelt tijdens het liggen echt dat je ondersteund wordt.

De CoolTouch technologie zorgt ervoor dat het matras koel aan blijft voelen een ook dat de overtollige warmte goed wordt geabsorbeerd. Tenslotte past dit matras zich uitstekend aan de contouren van het lichaam aan.

Voordelen:
  • Goede ondersteuning
  • Speciaal gesneden ondersteuningslaag
  • Voelt koel aan door CoolTouch toplaag
  • Uitstekende aanpassing aan het lichaam
  • Matras hoeft niet omgekeerd te worden
  • 10 jaar garantie
Nadelen:
  • Geen
ACTUELE PRIJS

Oorzaken voor rugklachten tijdens het slapen

Hoe kan het nu dat je tijdens het slapen rugklachten krijgt? Wat ligt daaraan ten grondslag? Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen.

Op de buik slapen

Buikslapers hebben meer kans op rugpijn na het slapen. Lig je op je buik, dan gaat je hoofd opzij. Je ruggengraat ligt hierdoor een beetje scheef. Dit kan rugklachten veroorzaken. Je kunt dus beter op je zij slapen. Let er dan wel op dat je niet half gedraaid naar voren ligt. Dat zorgt namelijk voor een draai in de nek en de rug en dan ligt de wervelkolom nog niet in een neutrale positie.

Te oud matras

Een matras is meestal na zo’n tien jaar toe aan vervanging. Heb je het idee dat je in een hangmat ligt, dan is dat overdag in het zonnetje misschien prettig, maar voor een hele nacht slapen is het vragen om problemen. Na verloop van tijd zakt elk matras in. Je lichaam komt hierdoor scheef te liggen.

Verkeerd matras

Misschien past het matras niet bij jou als persoon. Dan kun je ook te maken krijgen met rugklachten. Het matras moet jouw lichaam op alle plaatsen goed ondersteunen, zodat de spieren zich goed kunnen ontspannen.

Verkeerd hoofdkussen

Ook een verkeerd kussen kan de boosdoener zijn. Dit geldt overigens ook nog voor een verkeerde lattenbodem. Het kussen moet niet te hard, te zacht of te oud zijn. Let erop dat je hoofd en nek voldoende steun krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras bij rugklachten?

Welke kenmerken zijn nu belangrijk als je een matras koopt om rugklachten te verminderen?

Matrastype

De materialen en het ontwerp van een matras zeggen veel over de eigenschappen. Ook de veerkracht, stevigheid, stabilisatie en temperatuursregeling is bij elk matras weer anders. Let er dus goed op dat deze items aan bod komen als je een matras koopt. Passen de kenmerken van het betreffende matras bij jouw persoonlijke behoefte?

Matras met zone ondersteuning

Een matras met zones biedt op de ene plaats meer ondersteuning dan op de andere plaats. Je gewicht is natuurlijk ook niet overal hetzelfde en dit verschilt per persoon. Sommige plekken hebben meer ondersteuning nodig. Kies je daarom voor een matras met zone ondersteuning, dan krijg je de steun precies op die plek waar jouw lichaam het nodig heeft.

Hoogwaardige materialen

Een matras dat gemaakt is van materialen van hoogwaardige kwaliteit, presteert gegarandeerd beter. Dit is dus zeker een voorwaarde voor mensen met rugpijn.

Hardheid

De hardheid van een matras is allereerst een hele persoonlijke keus. Daarnaast is de hardheid absoluut bepalend voor zowel het comfort als de ondersteuning. Hoe hard jouw matras moet zijn, hangt af van je persoonlijke gewicht en van je slaaphouding.

Koopadvies

Je persoonlijke voorkeur speelt een grote rol als je je huidige matras gaat vervangen. Wil je rugpijn laten verdwijnen, wat is dan de beste koop? Hoe vind je een matras met de juiste ondersteuning? Een betere nachtrust is vast en zeker een grote wens als je al tijden last hebt van rugklachten tijdens of door het slapen. Een aantal tips:

Rugklachten-matras

Wat voor type slaper ben je

Het maakt nogal een verschil of je altijd op je buik slaapt of juist op je rug of je zij. Lig je meestal op je rug of je buik, kies dan voor een iets steviger matras. Ben je een echte zijslaper, dan is het van belang dat de schouders en het bekken goed in het matras weg kunnen zakken.

Kies, in het geval van rugklachten, dan liever voor een iets zachter matras. Over het algemeen zeggen we wel dat een zwaarder persoon een steviger matras nodig heeft. Ben je klein en licht, neem dan eerdere een wat zachter matras.

Materiaalsoort

Heb je te maken met rugklachten, neem dan zeker een matras van traagschuim. Dat bevat namelijk verschillende comfort zones. Daardoor worden de drukpunten verlicht en past het matras zich perfect aan de contouren van jouw lichaam aan.

Veelgestelde vragen

Heb je last van lage rugpijn, dan is een zijligging het beste. Vaak is het fijn om te slapen met de knieën gedeeltelijk gebogen. Een kussen tussen de knieën is daarbij soms helpend. Het gaat er vooral om dat er een perfecte uitlijning van de wervelkolom is.

Slaap je toch heel graag op je buik, leg dan een dun kussen onder je hoofd. Is voor jou de rughouding het meest favoriet, dan kan een kussen aan de onderkant van de rug verlichting bieden. Feit blijft dat op de buik slapen niet handig is voor mensen met rugpijn.

Het beste matras bij rugklachten is altijd dat matras dat aansluit bij je lichaamstype en bij je favoriete slaaphouding. Hybride matrassen worden vaak als het meest prettig ervaren omdat deze ondersteuning en een goede drukverlichting bieden.

De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is de ergonomische lattenbodem. Deze ondersteunt de lage rug. Zowel in zijligging als in rugligging.

Mensen met rugklachten kunnen het beste een boxspring met een lattenvering of een boxspring met een persoonlijke instelling kiezen. Bij een lattenvering veren de latten onafhankelijk van elkaar, zodat je niet bang hoeft te zijn voor een kuil in het matras. Als je rug te ver weg zakt in het boxspring matras, is de kans groot dat je rugklachten verergeren. Of zelfs dat je voor het eerst rugpijn krijgt.