Voor een goede nachtrust is een hoofdkussen net zo belangrijk als een goed matras. In veel gevallen is het vinden van het beste hoofdkussen een behoorlijke uitdaging. Zo kun je tegenwoordig verschillende soorten kussens kopen die vaak onderling verschillend zijn. Zo zijn er kussens met verschillende soorten vullingen, hoogtes, hardheden, vochtregulatie, warmteregulering en ondersteuning te koop.

Beste hoofdkussen uitzoeken

Natuurlijk is dit allemaal ook nog eens persoonlijk afgestemd op jouw lichaamsbouw. Heb je bijvoorbeeld last van nek, rug of schouderpijn dan zul je al snel een orthopedisch hoofdkussen nodig hebben. Maar ook je persoonlijke slaaphouding en beweging kan hierbij van invloed zijn. Zo zal een rugslaper voor een platter kussen kiezen dan een zijslaper. Kortom, er is veel aanbod en dus is het belangrijk om hier ook het beste hoofdkussen voor jouw persoonlijke wensen te vinden,

Hoe vind je dan nu zo’n hoofdkussen dat jou past als een jasje? Er zijn zoveel verschillende soorten verkrijgbaar. Kijk alleen maar naar de materialen. Wordt het een kussen van dons, kapok of bamboe? Hoe dik moet het kussen zijn? Wij helpen jou graag op weg. We maken je wegwijs in de wereld van de kussens en voorzien je van praktische tips. Reken maar dat je na het lezen van deze koopgids exact weet welk hoofdkussen het beste bij jou past.

Overzicht Beste Hoofdkussens

Wij hebben voor jou een compleet overzicht van de beste hoofdkussens van dit moment. Je kunt deze hieronder alvast bekijken maar we hebben deze gedetailleerder beschreven verderop in deze koopgids.

Wat is een hoofdkussen?

Een hoofdkussen is een kussen dat je nek en hoofd ondersteunen als je slaapt. Een goed hoofdkussen verbetert je nachtrust en zorgt ervoor dat je uitgerust ontwaakt. Ook garandeert een goed hoofdkussen dat je hoofd tijdens het slapen mooi recht ligt en dat er geen onnodige spanning op de nekspieren ontstaat. Dit laatste is namelijk een grote trigger van hoofdpijn. Een hoofdkussen zorgt ervoor dat er een mooie rechte lijn ontstaat tussen het hoofd, de nek en de ruggengraat.

Bekijk je de historie van onze hoofdkussens, dan ontdek je dat er vrij weinig informatie te vinden is. Dit geldt overigens ook voor onze matrassen. Rond 1200 slapen mensen voor het eerst op een hoofdkussen. In die tijd bestaat de vulling uit onder meer stro, paardenhaar, wol, zeegras of pluimen. 100 Jaar geleden, hoe kort geleden is dat eigenlijk nog, waren kussens veelal gevuld met hooi of gras. (1)

Zoals we dit zien bij veel ontwikkelingen, is er op het gebied van hoofdkussens heel wat veranderd. Mensen gebruikten hun kussen overigens als steun om zittend te kunnen slapen. Vandaag gebruikt vrijwel iedereen een hoofdkussen. Je kunt je bijna niet meer voorstellen hoe het is om zonder kussen in bed te liggen.

Waar moet een goed hoofdkussen aan voldoen?

Wanneer heb je nu echt een goed hoofdkussen te pakken? Wanneer weet je zeker dat het kussen een comfortabele nachtrust bevordert? Let dan altijd op 3 verschillende aandachtspuntjes. Een goed hoofdkussen is namelijk best heel persoonlijk. Of een keus goed is, hangt af van jouw matras, jouw lichaamsbouw en als laatste zeker ook van je voorkeursligging. Wat het matras betreft: hoe zachter jouw matras is, hoe dunner het hoofdkussen moet zijn.

Daarna is het ook nog van belang om oog te hebben voor het materiaal van je voorkeur. Welke temperatuur vind jij fijn en zweet je wel of niet snel in bed. Er is daarom geen hoofdkussen dat voor elk mens perfect is.

Ideaal is verder een aanpasbaar model. Dit kun je namelijk naar behoefte harder of zachter maken door er vulling bij te doen of eruit te halen.

Waarom is een goed hoofdkussen belangrijk?

Ben je geen makkelijke slaper? Word je regelmatig moe en met spierpijn wakker? Zorg dan allereerst voor een goed hoofdkussen. Dat is namelijk cruciaal voor een gezonde en verfrissende nachtrust. Welke voordelen biedt een goed hoofdkussen zoal?

  • Gaat snurken tegen
    Als jouw nek en hoofd goed ondersteund worden door een anti snurk kussen en je ruggengraat in de juiste houding ligt, komt heel je lichaam toch rust. Dit gaat snurken tegen!
  • Voorkomt een pijnlijke nek
    Een hoofdkussen bepaalt voor circa 20% jouw totale ligcomfort in bed. Daarnaast zijn het matras en de bedbodem bepalend voor je comfort. Een ergonomische houding, dankzij een goed hoofdkussen, voorkomt een stijve en pijnlijke nek. Het hoofd en de nek moeten beiden goed ondersteund worden. Een perfect hoofdkussen vult de holte tussen de schouder en het hoofd op en ondersteunt op deze manier de nekwervels.
  • Gaat schouderklachten tegen
    Kussens moeten precies de juiste steun bieden. Dan ontspannen je wervels.
  • Vermindert de kans op hoofdpijn
    Een verkeerd hoofdkussen zorgt bij heel wat mensen voor slaapproblemen. Lig je niet comfortabel en is er op allerlei plaatsen boven in je lichaam spanning, dan word je regelmatig wakker en slaap je niet gemakkelijk in. Een goed hoofdkussen zorgt voor een verkwikkende slaap en voorkomt in heel wat gevallen een vervelende hoofdpijn.

Al met al kunnen we wel zeggen dat kussens absoluut geen bijzaak, maar zeker te weten een hoofdzaak zijn.

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Er zijn dus verschillende aspecten waar je op moet letten als je een hoofdkussen koopt. Een belangrijk onderdeel van kussens is de vulling. Welke soorten kun je zoal tegenkomen?

Donzen hoofdkussen

Een donzen hoofdkussen is gevuld met dons en veren. De verhouding tussen veren en dons verschillen nogal. Juist de verdeling van dons en veren bepaalt de hardheid van het kussen. Hoe meer dons, hoe zachter het kussen. Fijne donzen kussens kun je helemaal naar je eigen voorkeur vormen. Dons houdt warmte goed vast, dus dit is heerlijk tijdens de koudere nachten in de winter.

Het ventilerende vermogen van dit materiaal is uitstekend. Een kussen van dons dien je wel elke dag even goed op te schudden. Ben jij iemand met een allergie, dan is het helaas niet verstandig om voor dons te kiezen.

Synthetisch hoofdkussen

Bij een synthetisch hoofdkussen is de kern gemaakt van polyester of polyether. Je herkent deze kussens vaak meteen aan de kleine bolletjes die je in het kussen voelt. Hoe hard het kussen is, hangt af van het materiaal en het vulgewicht. Een groot voordeel van synthetische kussens is dat ze ideaal zijn voor mensen met een allergie.

Je kunt ze ook heel gemakkelijk reinigen. Een nadeel is dat deze kussens niet uit natuurlijke materialen bestaan. De ventilatie is daardoor minder. Ook is het niet al te best gesteld met de vochtregulerende eigenschappen van dit kussensoort.

Bamboe hoofdkussen

Een bamboe hoofdkussen is het meest duurzame model dat er te vinden is. Daarnaast slaapt het ook heerlijk op een kussentje van bamboe. Dit materiaal heeft namelijk zachte eigenschappen en irriteert absoluut niet. Het absorberende vermogen is uitstekend. Dit komt voornamelijk door de ronde gladde structuur van de bamboevezel.

De stof bestaat uit kleine microgaatjes. Deze zorgen voor een optimale absorptie van het vocht. Ook het ademende vermogen en de warmteregulatie zijn helemaal prima. Ten slotte is bamboe hypoallergeen, dus mensen met een allergie kunnen prima kiezen voor een kussen van bamboe.

Traagschuim hoofdkussen

Ga je voor een goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit, dan kun je maar zo uitkomen bij een hoofdkussen van traagschuim. Dit materiaal staat er om bekend dat het zich zo goed naar je lichaam vormt. Wel langzaam uiteraard, vandaar de naam. Met de ondersteuning van je lichaam zit het dan ook helemaal goed als je kiest voor een traagschuim kussen.

Verander je tijdens je slaap heel vaak van houding, dan kan dit een nadeel zijn. Het duurt vrij lang voordat het kussen zich weer aanpast aan jouw veranderde slaaphouding. Een ander nadeel is het ventilerende vermogen dat niet heel optimaal is.

Latex hoofdkussen

Een hoofdkussen van natuurlatex wordt direct bij de productie in de vorm gegoten. Dit hoofdkussen heeft dus een volledig vaste vorm. Dit blijft ook zo als je het kussen al lang gebruikt. De ondersteuning is daardoor uitstekend. Verder is dit kussensoort een ideale optie voor mensen met een allergie. Huisstofmijten hebben het niet zo op latex.

Boekweit hoofdkussen

Een boekweit hoofdkussen ondersteunt je nek en hoofd volledig in elke slaaphouding. Boekweit kussens zijn vaak ook speciale gezondheidskussens die een gezonde nachtrust bevorderen. Fysieke klachten aan de schouder, de rug en de nek verdwijnen vaak als mensen kiezen voor een hoofdkussen van boekweit. De boekweitdoppen bevatten voldoende veerkracht om zich aan te passen aan de vorm en het gewicht van je nek en je hoofd. Zweet je veel in bed of heb je regelmatig last van opvliegers, dan kan een boekweitkussen uitkomst bieden.

Gel hoofdkussen

Mensen die het snel warm hebben in bed, houden vaak erg van gelkussens. Deze kussens zorgen namelijk voor een aangenaam verkoelend effect. Dankzij de gel in het hoofdkussen is de warmteregulatie uitstekend. Gel hoofdkussens zijn er in verschillende soorten.

Je kunt kussens tegenkomen die voorzien zijn van gellagen, maar soms zijn er bijvoorbeeld ook gelpads aangebracht. Of de gel zit gewoonweg in het gelkussen zelf. Dankzij de speciaal gebruikte technologie bij het maken van gelkussens is de temperatuurverdeling en de druk op het hoofd, de nek en de schouders optimaal. Gel past zich natuurlijk gemakkelijk aan.

Zijde hoofdkussen

Heb je eenmaal een zijde hoofdkussen gebruikt, dan wil je wellicht nooit meer anders. Deze kussens geven je een gevoel van luxe en hebben verschillende fijne eigenschappen. Hoofdkussens van zijde zijn uitstekend als het gaat om vochtregulatie. Verder kun je deze kussens zelf, naar behoefte, harder en zachter maken door er vulling in te doen of uit te halen. De warmteregulatie is prima en ook zijn deze kussens goed voor je huid en je haar.

Wollen hoofdkussen

Wollen hoofdkussens zijn stevig en gaan lang mee zonder dat het volume minder wordt. De veerkracht is prima en het kussen voelt, ondanks de stevigheid, toch zacht aan. Diverse wollen kussens zijn harder en zachter te maken door er wat vulling uit te halen of in te stoppen.

Kinderkussens

Omdat het belangrijk is dat je van jongs af aan gezond kunt slapen is er voor de kinderen al vroeg een kinderkussen te kiezen. Maar ook de kussens voor peuters zijn er in verschillende afmetingen en hoogtes. Ook handig is een meegroei kussen die qua hoogte eenvoudig is af te stemmen op de lichaamshouding van je kind.

Welke kussen past bij welke slaaphouding?

Wat is jouw favoriete slaaphouding? Deze bepaalt het kussen dat je nodig hebt. Een correct hoofdkussen garandeert namelijk dat je ruggenwervel in een goede positie ligt. Neem je een hoofdkussen dat niet past bij je slaaphouding, dan komen er vreemde knikken of bochten in de nek.

De schouders moeten dan ook extra veel druk opvangen. Je begrijpt dat dit pijnklachten veroorzaakt en een goede nachtrust belemmert. Let wel even op dat de houding waarin je in slaap valt, niet altijd de houding is waarin je uiteindelijk het grootste gedeelte van de nacht doorbrengt.

Zijslapers

Als je een zijslaper bent, dan ben je zeker niet de enige. Ongeveer 70% van de mensen slaapt graag op de zij. Ergonomisch gezien is dit dan ook de beste slaaphouding. Als zijslaper heb je een hoofdkussen nodig dat de ruimte tussen de schouderholte en het matras opvult. De schouders moeten niet op het oorkussen liggen, maar net er tegenaan.

Ben je een zijslaper en heb je vrij brede schouders, neem dan een dikker kussen. Omdat het juiste hoofdkussen zeker ook afhangt van de hardheid van het matras, is het verstandig om een hoofdkussen voor een zijslaper te kopen dat aanpasbaar is in hoogte en hardheid.

Buikslapers

Slaap je het grootste gedeelte van de nacht op je buik, dan heb je een dun oorkussen nodig. Hiermee belemmer je je ademhaling zo min mogelijk. Slapen op de buik is een vrij onnatuurlijke houding. Nu zijn dunne hoofdkussens lang niet overal verkrijgbaar. Het kan daarom handig zijn om een kussen te nemen waar je vulling uit kunt halen.

Het bedkussen mag absoluut niet te dik zijn, want dan ontstaat er te veel druk op de onderrug. Het is zelfs zo dat buikslapers het beste helemaal geen hoofdkussen kunnen gebruiken, maar veel mensen kunnen een kussen in bed toch node missen. En de beste oplossing is uiteindelijk om van het buikslapen af te komen.

Rugslapers

Rugslapers hebben een hoofdkussen nodig dat bij de nek hoger is dan bij het achterhoofd. Het oorkussen moet namelijk voorkomen dat het hoofd van een rugslaper te ver naar voren of te ver naar achteren ligt.

Is je oorkussen te dik, dan gaat je hoofd te ver naar voren en is je kussen te dun, dan buigt je hoofd te ver naar achteren. De holte in de nek moet opgevuld worden en het is van belang dat het achterhoofd goed ondersteund wordt. Ideaal is dus weer een kussen dat je zelf harder en zachter kunt maken.

Top 10 Beste Hoofdkussens

Nu zijn er natuurlijk ontzettend veel hoofdkussens die je kunt kopen en we hebben hier een aantal verschillende soorten de revue laten passeren in ons onderzoek. Zo hebben we regelmatig ergonomische kussens gekozen omdat deze eigenlijk de beste slaaphouding ondersteunen. Maar natuurlijk hebben we ook andere types onder de loep genomen.

Alle hoofdkussens die in deze lijst staan zijn absolute toppers. We hebben deze allemaal getest op prijs, kwaliteit, comfort, ondersteuning, garantie en ervaringen.

Beste Algemeen
1. Mahoton Butterfly Kussen
5.0

Deze Mahoton Butterffly kussen hebben we uitvoerig kunnen testen en is ook wat ons betreft het lekkerste latex kussen wat je op dit moment kunt vinden. Het kussen is zacht, comfortabel en geeft een uitstekende ondersteuning. Het wordt ook wel een gezondheidskussen genoemd omdat het kussen zorgt voor de perfecte slaaphouding. Nek, rug of schouderklachten worden hierdoor voorkomen. Maar zeg nu zelf je koopt toch niet een goed kussen als je al problemen krijgt! Nee je wilt altijd goed en gezond slapen dus daarom is dit kussen uniek voor zowel de rug als zijslapers. Deze Mahoton Butterffly bestaat uit 80% latex en dit materiaal is niet alleen erg veerkrachtig maar ook nog eens volledig anti-allergisch. Je kunt hem in twee verschillende hardheden en drie verschillende hoogtes bestellen. Ben je stevig gebouwd in de schouders kies dan voor de 14cm hoogte. Slaap je veel op je buik dan is de 9 cm een goede keuze en anders is de 12cm jouw keuze.

Specificaties:
  • Vulling: Latex
  • Tijk: Katoen
  • Slaper: zij en rug slaper
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 60x40 cm
Voordelen:
  • Zeer comfortabel hoofdkussen
  • Volledig anti-allergisch
  • Goede ondersteuning
  • Gezondheidskussen
  • Lange levensduur
Nadelen:
  • Prijs ligt wel wat hoger
ACTUELE PRIJS Butterfly 14 cm
Beste Orthopedische Hoofdkussen
2. Best Life Ergonomisch Hoofdkussen
5.0

Een traagschuim hoofdkussen is favoriet bij veel mensen die deze ondersteuning voor de nek, rug of schouders nodig hebben. Wanneer je last van deze klachten hebt dan is deze Best Life een aanrader. De goede ondersteuning van het kussen zal direct zijn uitwerking hebben op je klachten. Er zijn drie verschillende hardheden beschikbaar en de ventilerende en wasbare hoes zorgt ervoor dat je het niet te warm hebt bij dit traagschuim hoofdkussen.

Specificaties:
  • Vulling: Traagschuim
  • Tijk: Polyester
  • Slaper: zij, rug en buik-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 63x34 cm
Voordelen:
  • Verlicht rug, nek of schouderpijn
  • Goede slaaphouding
  • Goed voor de bloedsomloop
  • Goede ervaringen
Nadelen:
  • Traagschuim is voor de zomer wel wat warmer
ACTUELE PRIJS
Beste Prijs / Kwaliteit
3. TEMPUR® Original Queen Hoofdkussen
5.0

Dit hoofdkussen van het bekende merk Tempur is een uitstekend kussen voor een scherpe prijs. Wat direct opvalt is de kwaliteit van afwerking en het heerlijke slaapcomfort. Wanneer je nek- of schouderklachten wilt voorkomen is dit hoofdkussen als rug of zijslaper ideaal. Met zijn afmetingen van 61x31 cm is het een mooi formaat traagschuim kussen. De hoogte is 5, 7 of 8,5 cm en afhankelijk van je lichaamsbouw. De tijk is overigens gewoon van katoen en hierdoor lekker koel en kun je hem goed wassen op 60 graden in de wasmachine.

Specificaties:
  • Vulling: Traagschuim
  • Tijk: Katoen
  • Slaper: Rug en zij-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 61x31 cm
Voordelen:
  • Goede prijs / kwaliteit
  • Goede ondersteuning voor nek en schouders
  • Tijk op 60 graden wasbaar
  • Anti-alergisch
Nadelen:
  • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Koelste hoofdkussen
4. Sleep Comfy Hoofdkussen
5.0

Dit comfortabele en grote kussen van Sleep Comfy is niet allen hip maar ook zeer scherp geprijsd. Het hoofdkussen is gemaakt van traagschuim voor een goede ondersteuning voor rug, schouders en nek. De buitenzijde van het kussen zijn voorzien van een 3D Air Mash die niet alleen zorgt dat het kussen lekker koel blijft maar ook nog eens heerlijk zacht. Overigens is de tijk van dit hoofdkussen van bamboe vervaardigd waardoor ook hier vocht en warmte goed wordt afgevoerd. Het formaat van het kussen is 65x40 cm en je kunt hem in drie verschillende hardheden bestellen. De hoogte is 15cm waardoor hij voor zowel rug en zijslapers goed te gebruiken is.


Wil je dit hoofdkussen uitproberen? Kies dan voor de 30 dagen proefslapen optie!

Specificaties:
  • Vulling: Bamboe
  • Tijk: Foam/Traagschuim
  • Slaper: Rug en zij-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 65x40 cm
Voordelen:
  • Scherp geprijsd
  • Goede kwaliteit
  • Uitstekende ondersteuning
  • Lekker groot
Nadelen:
  • Minder geschikt voor buikslapers
ACTUELE PRIJS
Beste Hypoallergenen Hoofdkussen
5. Flora King-size Boekweit Kussen
5.0

Voor wie een goed kussen zoekt die hypoallergeen is en toch een goede ondersteuning geeft, is deze Flora King-size een uitstekende aankoop. Het hoofdkussen is niet alleen volledig biologisch maar ook nog eens exact op maat te maken door de vulling af te stemmen op jouw voorkeur. Wanneer je dit goed doet, zul je al snel merken dat het kussen ook een uitstekende ondersteuning geeft. Het biologische boekweitkaf is SKAL gecertificeerd geproduceerd. Het tijk is van Percal Katoen wat ook GOTS gecertificeerd is en hierdoor ook geen huidirritatie kan veroorzaken. Een duurzaam kussen dus die ook nog eens voor een scherpe prijs is te bestellen.

Specificaties:
  • Vulling: Kaf - Boekwijt
  • Tijk: Biologisch Katoen
  • Slaper: Buik, rug en zij-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 60x42 cm
Voordelen:
  • Hypoallergeen hoofdkussen
  • Goed voor mensen met een allergie
  • Scherpe prijs
  • Lekker koel
  • Biologisch hoofdkussen
  • Goede ondersteuning
Nadelen:
  • Kussen maakt meer geluid
ACTUELE PRIJS
Onze Tip
6. Livingful Premium Traagschuim Hoofdkussen
5.0

Dit hoofdkussen van Livingful is vanuit de kern vervaardigd van een goede kwaliteit traagschuim. Het ontwerp is ergonomisch en ondersteunt uitstekend. Het kussen is in twee formaten leverbaar en je krijgt de mogelijkheid om hem 30 dagen uit te proberen. Omdat de kwaliteit uitstekend is krijg je ook nog 3 jaar garantie. Het kussen is verder vrij van schadelijke stoffen en eenvoudig te onderhouden.

Specificaties:
  • Vulling: Schuim, Traagschuim
  • Tijk: Katoen
  • Slaper: Buik, rug en zij-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 60x40 cm
Voordelen:
  • In twee formaten leverbaar
  • Comfortabel kussen
  • Vulling aanpasbaar
  • Goede prijs kwaliteit
  • 3 jaar garantie
Nadelen:
  • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Meest Comfortabele Hoofdkussen
7. Yumeko Dons Hoofdkussen
5.0

Een lekker donzen hoofdkussen is nog steeds voor veel mensen het ultieme slapen. Maar dan wel de beste toch? Deze Yumeko is een 100% biologisch en in Nederland geproduceerd (h)eerlijk hoofdkussen. Met zijn ruime afmetingen van 50x60 cm en heerlijk zachte eendendons vulling wordt slapen toch wel een feestje. Omdat de tijk extra dicht is geweven is het anti-allergeen en met een 100% biologische tijk ook nog eens GOTS gecertificeerd. Ben jij die zijslaper die binnenkort met dit kussen heerlijk gaat genieten van je slaapgewoonte.

Specificaties:
  • Vulling: Eendendons
  • Tijk: Biologisch katoen
  • Slaper: Zij-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 60x50 cm
Voordelen:
  • Super zacht kussen
  • Goede kwaliteit
  • Fairtrade
  • 100% Biologisch
Nadelen:
  • Niet ergonomisch
  • Alleen voor zijslapers
ACTUELE PRIJS
Verkoelend hoofdkussen
8. Beter Bed Bamboe Hoofdkussen
5.0

Heb je het snel te warm dan is bamboe een mooi materiaal wat in staat is om snel en effectief de warmte te reguleren. Dit kan het tot 40% beter dan katoen en daarom is dit kussen ook in de zomer een goede keus. Een Bamboe hoofdkussen van Beter Bed is dan voor jou een goede keus. Maar heb je ook al gezien in welk formaat dit hoofdkussen wordt geleverd? 60x70 cm is wel een heerlijk groot formaat. De tijk is van 100% katoen en daarom eenvoudig op 30 graden te wassen.

Specificaties:
  • Vulling: Bamboe
  • Tijk: Percale
  • Slaper: Zij, rug en buik-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 60x70 cm
Voordelen:
  • Goede prijs / kwaliteit
  • Vulling zelf aan te passen
  • Heerlijk zacht
  • Goed vochtregulerend
Nadelen:
  • Niet geschikt als orthopedisch kussen
ACTUELE PRIJS
Lekker Stevig Kussen
9. Cloudpillo 2 Hoofdkussen
5.0

Voor wie een goed hoofdkussen zoekt bij nek en/of rugklachten en ook van een stevig kussen houd dan is deze Cloudpillo 2 een aanrader. Het kussen is volledig vervaardigd uit latex wat een goede ondersteuning geeft en bovendien ook hygiënisch en goed vochtregulerend is. Hij is geschikt voor elk type slaper en je kunt hem zelf aanpassen door de vulling te verwijderen. Je kunt gewoon je eigen kussensloop gebruiken die je over de uitwasbare buitenhoes kunt plaatsen. Wil je deze cloudpillo 2 eerst uitproberen probeer dan de 30 dagen proefslapen optie.

Specificaties:
  • Vulling: Latex
  • Tijk: Latex
  • Slaper: Zij, rug en buik-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 50x70 cm
Voordelen:
  • 30 dagen proefslapen
  • Goede ondersteuning
  • Aanpasbaar hoofdkussen qua comfort en hardheid
  • Uitwasbare buitenhoes
  • Duurzaam
Nadelen:
  • Ligt steviger dan de andere kussens
ACTUELE PRIJS
Voordeligste hoofdkussen
10. Slaapcity Hoofdkussen
5.0

Stevig maar toch zacht is dit donskussen van slaapcity. Dit anti-allergisch hoofdkussen beschikt over drie verschillende binnenlagen waardoor je jouw eigen comfort bepaald. Hij is hierdoor dus geschikt voor ieder type slaper en door zijn uitstekende ondersteuning voor veel normale slapers een uitstekende keuze. Niet overtuigd dan is 30 dagen proefslapen en 5 jaar garantie wellicht argumenten om het eens uit te proberen. Bovendien is dit donzen hoofdkussen ook nog eens super goed geprijsd toch?

Specificaties:
  • Vulling: Dons
  • Tijk: Synthetisch
  • Slaper: Zij, rug en buik-slapers
  • Anti-allergie: Ja
  • Afmetingen: 70x50 cm
Voordelen:
  • Ondersteunend maar toch zacht
  • Hoogte aanpasbaar
  • Voor alle type slapers
  • 30 dagen proefslapen
  • Uitwasbare buitenhoes
Nadelen:
  • Tijk is synthetisch maar kan ook door eigen worden vervangen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hoofdkussen?

Inmiddels weet je al heel wat over hoofdkussens. Wil jij zeker weten dat jij het beste hoofdkussen voor jouzelf aanschaft, bekijk dan onderstaande puntjes.

Formaat

Standaard kussenmaten zijn 60×70 cm. Vind je een kleiner model prettiger omdat er dan meer ruimte over blijft in bed, dan kan dat zeker ook. Er zijn bijvoorbeeld ook kussens die een afmeting van 80×40 cm hebben. Wellicht zijn kussens voor jou nooit groot genoeg en vind je het prettig om bijvoorbeeld in de zomer telkens weer een fris en koel plekje te vinden. In dat geval neem je een iets grotere maat.

Hoogte

De hoogte is een zeer belangrijke factor. We hebben je hier al veel over verteld. Slaap je op je buik, kies dan voor zeer laag. Het meest ideaal zijn de kussens die je zelf in hoogte kunt verstellen. Kijk dus of het mogelijk is om er zelf vulling bij te doen of juist uit te halen.

Ondersteuning

Ondersteuning is ook cruciaal. Hoeveel ondersteuning je nodig hebt, hangt ook af van je slaappositie. Om goed ontspannen te slapen, dient je hoofd voldoende ondersteund te worden. Ook je schouders en nek vragen om genoeg ondersteuning.

Wasbaarheid

Vrijwel alle hoofdkussens zijn wasbaar en dat is maar goed ook. Zelfs donzen en wollen varianten kun je zo in de wasmachine stoppen. Check van te voren wel altijd even het waslabel.

Hardheid

De hardheid is een vrij persoonlijk dingetje. De een legt zijn hoofd graag op wat hardere kussens, terwijl een ander alleen in slaap valt als het kussentje zo zacht mogelijk is. Er is veel verschil in hardheid, dus neem dit onderdeel zeker mee als je zoekt naar het beste hoofdkussen.

Warmteafvoer

Zweet jij vrijwel nooit in bed, dan is dit puntje iets minder belangrijk. De meeste mensen transpireren echter tijdens het slapen. Zeker in de zomer. Of bijvoorbeeld op dagen dat je niet helemaal fit bent of zelfs koorts hebt. Het is dan prettig als de warmteafvoer optimaal is.

Vochtregulatie

Bij heel wat kussens is het goed gesteld met de vochtregulatie. Bij de een is het echter wel net iets beter als bij de ander. Zweet je regelmatig, kijk dan zeker of de vochtregulatie optimaal is. Het is niet fijn als je je hoofd op een klamme of zelfs vochtige plek moet neerleggen.

Garantie

Zeker als je kiest voor een duur exemplaar, is het fijn om te weten dat je garantie krijgt. De meeste fabrikanten geven je zo’n 5 jaar garantie. Het mooie is dat kussens na die periode toch al wel aan vervanging toe zijn.

Slaaphouding

De slaaphouding is misschien wel het allerbelangrijkst om rekening mee te houden als je zoekt naar het beste kussen. Je slaappositie bepaalt namelijk hoe hard of zacht het beste hoofdkussen voor jou is.

Anti-allergie

Als je last hebt van een allergie voor huisstofmijt, is het zeer aan te raden om hier rekening mee te houden bij je keuze voor het beste kussen. Zorg er in ieder geval voor dat je het hoofdkussen op 60 graden kunt uitwassen. Een ander voordeel is een zeer dicht geweven tijk of sloop.

Deze houdt de huisstofmijt namelijk tegen. Ben je allergisch, kies dan niet voor een vulling van dons of veren. Huisstofmijten houden namelijk te veel van dat materiaal. Ook de vochtregulatie moet uitstekend zijn als je last hebt van een allergie. Huisstofmijten gedijen namelijk extra goed in een vochtige omgeving.

Prijs

De prijs is natuurlijk een hele persoonlijke factor. Alleen jij weet hoeveel je te besteden hebt voor het beste hoofdkussen. Bedenk wel dat een goede nachtrust je heel wat waard mag zijn. Over het algemeen hoeven goede kussens gelukkig niet heel duur te zijn. Bekijk wat voor jou de belangrijkste eisen zijn en zoek dan in dat assortiment naar een prijs die jou het meeste aanstaat.

Koopadvies

Zoals je wellicht al gemerkt hebt is het vinden van het beste hoofdkussen een persoonlijke keuze. Naast je lichaamsbouw, slaaphouding en eventuele fysieke klachten is het goed om te beoordelen welk hoofdkussen het beste bij jou past. Heb je geen ondersteuning nodig en vindt je zacht erg fijn dan is een donzen kussen ideaal.

Heb je wel ondersteuning nodig kies dan voor traagschuim of latex. Wanneer je een goede vochtregulatie en dus een koeler hoofdkussen zoekt, kun je voor een zijde of een latex hoofdkussen kiezen. Duurzaam ga dan voor bamboe of boekweit. Tot slot is het proefslapen ook wel essentieel want de hoogte als ook de hardheid zijn persoonlijk.

Veelgestelde vragen

Hoofdkussens van zijde, gel, latex, bamboe en koudschuim zijn het minst warm. Dit komt omdat deze hoofdkussens van een materiaal zijn vervaardigd die goed warmte kan afvoeren door een open celstructuur.

Hoofdkussens van latex, koudschuim en traagschuim bieden de beste ondersteuning. Ze vormen zich uitstekend naar de vorm van jouw lichaam. Traagschuim vervormt langzaam, dus het duurt ook langer voordat het hoofdkussen zich weer aanpast aan jouw veranderde slaaphouding.

Een bamboe kussen is het duurzaamst. Tijdens de productie worden geen schadelijke stoffen gemaakt en bamboe groeit zeer snel. Ook gaan deze hoofdkussens redelijk lang mee.

De hoogte van je hoofdkussen wordt bepaald door de breedte en zwaarte van je schouders, het soort matras dat je hebt en je slaappositie.

Mensen met nekklachten die graag op hun zij slapen, kunnen het beste een van de wat hogere kussens nemen. Buikslapers nemen uiteraard een zo dun mogelijk oorkussen. Verder zijn traagschuim en latex hoofdkussens de beste optie als je last hebt van nekproblemen. Deze kussens passen zich namelijk goed aan jouw slaaphouding aan en verkleinen de kans op een verkeerde ligging van de nek.

Hoe bepaal je de ideale hoogte van je kussens? Kijk hiervoor eerst eens naar de belangrijkste functies. In de eerste plaats vult een hoofdkussen het gat tussen je hoofd en het matras op. Daarnaast biedt een kussen ondersteuning aan je hoofd, zodat je ontspannen kunt slapen.

Over het algemeen zeggen we dat een hoogte tussen de 8 en de 12 cm het meest ideaal is. Hoe breder je schouders zijn, hoe hoger het kussen moet zijn. Buikslapers kiezen uiteraard altijd voor een zo dun mogelijk oorkussen. Ook hangt de hoogte van het kussen af van de hardheid van het matras. Is het matras zacht, dan zakken je schouders verder in het kussen. Dan neem je dus een lager kussen. Is je matras harder, dan heb je een hoger kussen nodig om het gat tussen je hoofd en het matras op te vullen.

Een belangrijk weetje is verder dat je nek het verlengde van je ruggengraat is. In de meest ideale situatie, en die wil je tenslotte als het gaat om je nachtrust, zorgt het kussen ervoor dat je ruggengraat en je nek in een mooie rechte lijn liggen. Is je kussen te hoog, dan ligt je nek omhoog geknikt. Is het juist te laag, dan knikt je nek omlaag.

Kussens die je zelf kunt aanpassen in hoogte zijn daarom ideaal. Heb je snel last van schouderklachten, bekijk dan even of je oorkussen niet te laag is. Als je hoofd te weinig ondersteund wordt door het kussen, komt er overmatig veel gewicht op je schouders neer.

Natuurlijk verschonen we regelmatig ons bed. De ene persoon doet dit elke week, een ander om de week en er zijn ook mensen die het nog vaker doen. Uiteraard wil je ’s avonds in een fris bed stappen. In de praktijk zien we echter dat de hoofdkussens nogal eens vergeten worden. Schrik dus niet als we je nu vertellen hoe vies kussens soms zijn. Het zijn werkelijk broedplaatsen van ziektekiemen en huisstofmijt.

Wees werkelijk niet verbaasd als jouw zachte kussentje voor het overgrootste gedeelte uit huisstofmijt en haar uitwerpselen bestaat. Neem dus zeker een exemplaar dat wasbaar is. In dat geval verwijder je namelijk alle viezigheid. Zeker als je allergisch bent voor deze mijt is dit een must. Maar ook al ben je niet allergisch, wie legt zijn hoofd nu graag op oude huidschilfers, schimmels en zweet?

Stop je je kussentje lekker in de wasmachine, dan is alle rommel verdwenen. Bovendien ruikt het ook weer lekker fris. Jouw hoofd verdient na een lange dag werken toch zeker geen plek waar het stinkt en waar de gele vlekken overheersen? Het goede nieuws is dat veel kussens prima wasbaar zijn.

Wat kun je gehecht zijn aan je kussentje. Heel wat mensen doen er dan ook jaren mee. Over het algemeen is de levensduur echter 3 tot 5 jaar. Als je kussens van een aantal jaren oud goed bekijkt, is er vaak weinig aan de hand. Zeker als ze regelmatig uitgewassen werden. Toch adviseren we om ook in het kader van hygiëne te kiezen voor een vervanging om de 3 jaar.

Verder krijgen kussens elke dag, of liever gezegd iedere nacht, heel wat gewicht te verdragen. Reken op ongeveer 6 kilo en dat zo’n 8 uur achter elkaar. Het comfort vermindert daarom na verloop van tijd. Vaak merk je zelf ook wel dat je na een aantal jaren toch niet zo lekker meer ligt als toen je je bedkussen net had gekocht. Op den duur, pakweg na ongeveer 3 jaar, zijn de meeste kussens echt wel versleten en dus aan vervanging toe.

Bronnen:

  1. De geschiedenis van het hoofdkussen – Door Yumeko – Gevonden op 10 jan 2023:
    https://www.yumeko.nl/blog/de-geschiedenis-van-het-kussen