Een goed hoofdkussen voor een zijslaper heeft een enorme invloed op je nachtrust. Het kussen bepaalt namelijk voor een groot deel het ligcomfort en voorkomt schouder- en nekpijn.

Tijdens je zoektocht naar het ideale kussen zal je merken dat er ontzettend veel verschillende soorten zijn. Elk hoofdkussen heeft andere eigenschappen en brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee.

beste kussen voor zijslapers

Om goed uitgerust wakker te worden, is het belangrijk dat je voor een kussen kiest dat bij je slaaphouding past. Zeker voor zijslapers is een correcte ondersteuning van cruciaal belang 1 . Een slecht hoofdkussen lijnt de wervelkolom niet goed uit, waardoor de gewrichten overbelast worden. De kans op stijve nekspieren stijgt en ook je rug zal pijnlijk aanvoelen.

Dus hoe ga je nu het beste hoofdkussen voor jou als zijslaper kiezen?

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een kussen voor zijslapers. We kijken niet alleen naar de verschillende soorten maar zullen ook de kwaliteit, ervaringen als ook prijs voor je op een rijtje zetten.

Na het lezen van onze koopgids weet je dan precies welke kussens geschikt zijn voor zijslapers, wat de eigenschappen van elk model zijn en hoe het beste hoofdkussen voor een zijslaper je slaapkwaliteit verbetert.

Overzicht Beste Hoofdkussen Zijslaper

Wil je direct weten wat de beste zijslaap kussens zijn? Hieronder vind je direct een kort overzicht. Verder in dit artikel vind je alle detail informatie van de beste hoofdkussens voor een zijslaper, een uitgebreide analyse en de voor- en nadelen per zijslaap hoofdkussen.

Wat is een hoofdkussen voor een zijslaper?

Op je zij slapen is ergonomisch de beste slaaphouding en veel mensen slapen ook op hun zij. Maar deze slaaphouding veroorzaakt echter ook een grote druk op je schouders, waardoor je schouderspieren en nek worden belast tijdens je slaap.

Wel eens met nekpijn in de ochtend opgestaan? Je herkent het direct en het kan bovendien ook vervelend zijn omdat je vaak niet eens direct aan je kussen denkt. Maar met een goed hoofdkussen krijg je de nodige ondersteuning en vermijdt je dus deze nare lichamelijke klachten.

Een kussen voor een zijslaper zal de ruimte tussen de holte van de schouder en de matras opvullen. Dit is nodig om je lichaam in een goede en gezonde positie te plaatsen. Het kussen zorgt zo voor een rechte ruggengraat maar zal er ook voor zorgen dat er geen drukpunten ontstaan. Nekpijn zal dus minder snel ontstaan omdat je beter in een natuurlijke horizontale slaaphouding ligt.

Een zijslaper heeft eigenlijk een stevig kussen nodig met voldoende vulling. Gebruik je een zacht kussen dan is er onvoldoende ondersteuning omdat het hoofd te ver wegzakt. Op deze manier liggen je rug- en nekwervel niet op één lijn en ontstaat er een enorme druk op je nekspieren.

Krijg je dus onvoldoende ondersteuning dan zullen je nek- en rugwervels onvoldoende ontspannen en is de kans op een stijve nek het grootst.

Als algemene regel geldt er voor zijslapers dat de schouders en het hoofd op een rechte lijn moeten liggen, al blijft het comfort van een hoofdkussen natuurlijk iets persoonlijk. We raden je daarom aan om elk kussen goed te bestuderen op comfort. Lukt dit niet direct kijk dan of je mag proefslapen voor het kussen. Je merkt dan zelf meteen of het hoofdkussen comfortabel aanvoelt en of het genoeg ondersteuning biedt.

Waar moet een goed kussen voor een zijslaper aan voldoen?

Zoals we eerder hebben kunnen lezen zal een goed hoofdkussen voor zijslapers voldoende ondersteuning moeten bieden maar zal toch ook nog comfortabel aanvoelen.

kussen voor zijslapers

Zijslapers kunnen hierdoor altijd het beste gaan voor een steviger kussen. Het hoofd zal hierdoor in het verlengde van het bekken liggen, zodat de ruggengraat mooi uitgelijnd wordt. Hierdoor ondersteunt het kussen de nek voortdurend waardoor de tussenwervelschijven ‘s nachts rustig herstellen. Je nekspieren kunnen zich goed ontspannen en je zal ‘s ochtends geen pijn aan je nek of je rug ondervinden.

Ook al zorgt het hoofdkussen voor een op maat ondersteuning betekent dit niet dat het ook comfortabel slaapt. Een hoofdkussen dat niet aangenaam aanvoelt, zorgt voor stress en slapeloze nachten. Wanneer je bijvoorbeeld een donzen hoofdkussen voor zijslapers zou uitkiezen zal het comfort weer veel hoger zijn dan van een boekweit kussen.

Ook zul je jezelf moeten afvragen of je een wat warmer kussen een probleem vindt. Want als dit het geval is kies dan voor een meer koeler kussen zoals een gel-kussen of een kussen van een natuurlijke materiaal. Traagschuim en latex zullen dan snel te warm aanvoelen.

Tijdens de aanschaf van een hoofdkussen moet je daarom dus ook rekening houden met factoren zoals het materiaal, de ventilatie en de vorm van het kussen. Op deze manier kies je voor een kussen dat bij jouw persoonlijke voorkeuren aansluit en waarop je elke nacht als een roos slaapt.

Welke soorten zijslaap kussens zijn er nu precies?

De vulling van een kussen bepaalt voor een groot deel het comfort. Elk materiaal is uniek en beschikt over andere eigenschappen. De volgende materialen komen vaak voor in zijslaap kussens:

 • Traagschuim: Eén van de populairste vullingen. Dit materiaal is erg elastisch en zal aan de vorm van je lichaam aanpassen. De kussens zorgen voor een goede ondersteuning en absorberen vocht en zweet snel.
 • Synthetisch materiaal: Erg zacht en veerkrachtig materiaal. Synthetische kussens zijn goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig.
 • Veren: Een zeer comfortabele vulling. Een veren vulling zal de vorm van je hoofd volgen en is steviger dan andere materialen.
 • Latex: Een Latex hoofdkussen is stevig en vormvast. Deze anti-allergische kussens hebben een uitstekende drukverdeling en een goede ondersteuning van de nek.
 • Dons: Warm materiaal dat voor een goede ventilatie zorgt. Dit zachte materiaal ondersteunt wel iets minder goed.
 • Kapok: Fris materiaal met een indrukwekkende ventilatie en vochtafvoer. Het materiaal gaat echter niet zo lang mee, al kan je het wel op elk moment bijvullen.
 • Vorm: Verder is ook de vorm van het kussen van groot belang. Zijslaap kussens zijn voornamelijk in twee verschillende formaten verkrijgbaar:
  • Klassiek kussen: Hoge en dikke kussens die je herkent aan de typische vorm.
  • Boxkussen: Boxkussens zijn hoger dan een traditioneel kussen. Dit kussen is uitgerust met opgezette randen en een extra neksteun, zodat de holte tussen je hoofd en de matras wordt opgevuld. Een boxkussen wordt daarom vaak als het ideale kussen voor zijslapers beschouwd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zijslaap hoofdkussen?

Het hoofdkussen is de basis van een goede nachtrust. Zijslapers moeten kiezen voor een kussen dat comfortabel aanvoelt en toch voor de nodige ondersteuning zorgt. Je moet de verschillende mogelijkheden daarom grondig bestuderen en de voor- en nadelen van elk model goed tegen elkaar afwegen. De volgende factoren spelen een cruciale rol in je beslissing:

Hoogte

Zijslapers moeten veel aandacht besteden aan de hoogte van het hoofdkussen. Het kussen moeten namelijk net hoog genoeg zijn om je hoofd en je bekken op één lijn te plaatsen. Op deze manier ontstaan er geen drukpunten, waardoor je spieren zich in alle rust kunnen herstellen.

De stevigheid van je matras heeft ook een invloed op de hoogte van je kussen. Als je een zachte matras hebt, zak je namelijk dieper weg en heb je een minder hoog kussen nodig.

Ondersteuning

Een slechte ondersteuning zorgt voor nek- en rugklachten. Om overbelasting te vermijden, hebben kussens voor zijslapers vaak een hogere rand. Deze extra ondersteuning beschermt je gewrichten en vult de holte tussen je matras en je nek volledig op. Op deze manier wordt je ruggengraat goed uitgelijnd en kunnen je nekwervels zich tijdens het slapen ontspannen. Je neemt zo bovendien een perfecte slaaphouding aan, waardoor je elke dag topfit en vol energie wakker wordt.

Stevigheid

Een hoofdkussen voor zijslapers mag niet te hard en niet te zacht zijn. Harde kussens zijn niet comfortabel en veroorzaken vaak druk op de nek en de schouders. In zachte kussens zakt het hoofd dan weer te diep weg. Je lichaam krijgt in dit geval niet voldoende ondersteuning en je gewrichten worden overbelast.

Drukontlasting

Zijslapers hebben vaak last van pijn in hun rug, schouders en heupen. Meestal liggen drukpunten aan de oorzaak van deze klachten. Een drukverlagend kussen is dan ook de ideale oplossing. Met een correct kussen optimaliseer je je slaaphouding en wordt de druk gelijkmatig verdeeld. Je lichaam krijgt de nodige ondersteuning, waardoor de spieren zich beter ontspannen en de pijn snel verdwijnt.

Vorm

Omdat een zijslaper kussen voor ondersteuning en comfort moet zorgen, bestaan er tegenwoordig speciale kussens met opgezette randen. Deze kussens geven extra steun aan de nek en vullen de ruimte tussen de schouders en de matras volledig op. Hierdoor ontlast je je nekwervels en neem je automatisch een correcte positie aan. Bovendien kan je je hoofd op het zachtere middengedeelte leggen. Op deze manier lig je erg comfortabel en ontspannen je spieren zich volledig.

Materiaalsoort

Het materiaal heeft een enorme invloed op de kwaliteit en het comfort van het kussen. Elke vulling heeft namelijk andere eigenschappen en brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is traagschuim bijvoorbeeld een elastisch materiaal dat zich aan de vorm van je lichaam aanpast, terwijl latex dan weer ontzettend vormvast is. Verder zijn wol en dons erg zachte vullingen en zorgen veren voor een erg stevige en ondersteunende basis. De keuze voor een bepaald materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je postuur en je matras.

Prijs

De prijs van een hoofdkussen voor zijslapers wordt hoofdzakelijk door het materiaal bepaald. Een goedkope vulling verliest na verloop van tijd zijn vorm en het comfort gaat snel achteruit. De duurdere materialen gaan langer mee. De kussen zijn van een betere kwaliteit en zorgen vaak voor een stevigere ondersteuning. Als het binnen je mogelijkheden ligt, raden we je aan om voor een hoogwaardige vulling met een iets hogere kostprijs te kiezen. Deze kussens zijn namelijk ontzettend comfortabel en veroorzaken zelden nek- of rugklachten.

Top 10 Beste Hoofdkussen voor zijslapers 2023

En daar zijn we dan natuurlijk met onze Top 10 hoofdkussens voor zijslapers. We hebben dit overzicht zo breed mogelijk geprobeerd samen te stellen waardoor er altijd wel een geschikt model is terug te vinden. Alle modellen zijn goed en geselecteerd op gebruik materialen, ervaringen klanten, prijs en specificaties. Kijk gerust of je jouw favoriete kussen hierbij zult vinden.

Beste Zijslaap Kussen
1. Livingful Premium Traagschuim Zijslaap Kussen

Het Livingful Premium traagschuim kussen is één van de favorieten onder de zijslapers. Dit ergonomisch hoofdkussen past zich namelijk volledig aan de vorm van je lichaam aan.

Het kussen brengt de wervelkolom in een neutrale positie en ondersteunt de nek uitstekend. Op deze manier verbeter je je houding en bevordert je de bloedsomloop. Bovendien kan je de hoogte van het kussen aan je lichaamsbouw aanpassen.

Het Livingful Premium kussen verlicht op deze manier eventuele fysieke klachten en zorgt elke nacht opnieuw voor een optimaal slaapcomfort.

Het kussen beschikt verder over een anti-allergische tijk met ventilerende en vochtregulerende eigenschappen. De tijk is ook afneembaar en wasbaar, zodat je steeds in een hygiënische omgeving slaapt.


Specificaties

Vulling: Traagschuim

Materiaal tijk: Katoen

Stevigheid: Medium

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie: 3 jaar

Voordelen:
 • Hoogte van kussen is verstelbaar
 • Vermindert nek-, schouder-, en rugklachten
 • Ideale combinatie van kwaliteit en comfort
 • 30 nachten proefslapen
Nadelen:
 • Kan een paar dagen duren voor je aan het kussen went
ACTUELE PRIJS
Beste Latex Kussen Zijslapers
2. Mahoton Butterfly kussen Single Comfort
5.0

Het Mahoton Butterfly kussen is een Latex gezondheidskussen dat zich aanpast aan uw lichaamshouding en zorgt voor optimale ondersteuning van nek- en borstwervels tijdens het slapen. De speciale gepatenteerde kern zorgt voor een onafhankelijke werking van het hoofd- en nekgedeelte, waardoor klachten zoals nek-, rug- en hoofdpijn worden voorkomen. Het kussen bestaat voor 80% uit natuurrubber, wat zorgt voor grote elasticiteit en aanpassingsvermogen en is geschikt voor zowel rug- als zijslapers.

Voordelen:
 • Voorkomt nek-, rug- en hoofdpijn door de constructie die de natuurlijke vorm van de wervels ondersteunt.
 • Grote elasticiteit en aanpassingsvermogen dankzij het gebruik van 80% natuurrubber.
 • Geschikt voor mensen met allergieën of cara, omdat natuurrubber stofvrij en anti-allergisch is.
 • Koel
Nadelen:
 • Niet gevonden
ACTUELE PRIJS
Aanbevolen door fysiotherapeuten en sportartsen
3. TEMPUR® Original Queen Zijslaap hoofdkussen

Het Tempur Original Queen kussen herken je aan de opvallende ergonomische vorm. De dikke randen van het kussen zorgen voor een optimale ondersteuning van de rug en de nek. Het kussen past zich verder aan de natuurlijke vorm van je lichaam aan, waardoor je spieren en je gewrichten zich volledig kunnen ontspannen. Op deze manier slaap je erg comfortabel en word je elke ochtend topfit wakker.

De Tempur kussens zijn vervaardigd uit het gelijknamig Tempur materiaal. Dit visco-elastisch traagschuim werkt drukverlagend en ontlast je gewrichten volledig. Het Tempur Original Queen kussen wordt daarom vaak aanbevolen door fysiotherapeuten en sportartsen.

De tijk van het kussen is hypoallergeen en mag gewassen worden. Bovendien is de stof behandeld tegen huisstofmijt, waardoor je met het Tempur Original Queen kussen veel minder kans op allergieën hebt.

Specificaties:

Vulling: Traagschuim

Materiaal tijk: Polyester

Stevigheid: Medium

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie: 3 jaar

Voordelen:
 • Uitstekende ondersteuning van de nek
 • Kussen zorgt voor een optimaal slaapcomfort
 • Drukverlagende eigenschappen
 • Afgewerkt met een hypoallergene beschermlaag
Nadelen:
 • Het kussen zelf mag niet gewassen worden. De tijk is wel afneembaar en wasbaar.
ACTUELE PRIJS
Lekker Koel hoofdkussen
4. Cinderella Orthoflex 2.0 Zijslaap Hoofdkussen

Het Cinderella Orthoflex hoofdkussen zijslaper staat voor comfort. Dit kussen is namelijk uitgerust met een neksteun en drie verschillende vakken. De neksteun is vervaardigd uit hoogwaardig schuim en ondersteunt zowel de nek als de wervelkolom optimaal. Moest je niet aan de neksteun kunnen wennen, kan je het kussen trouwens gewoon omdraaien.

Het kussen zelf bestaat uit drie verschillende vakken. De vakken variëren in vulgewicht en zorgen zo voor een andere stevigheid. De Cinderella Orthoflex kussens zijn daarom zowel geschikt voor zijslapers als voor rugslapers.

Het Cinderella Orthoflex hoofdkussen is voor 50% gevuld met latex en voor de overige 50% met holle polyester bolletjes. Deze stevige vulling zorgt voor een optimale drukverdeling en een uitstekende ondersteuning. Bovendien beschikt elk kussen over een speciale band die overtollig vocht meteen afvoert. Met een Cinderella Orthoflex kussen word je elke ochtend dan ook fris en monter wakker!

Specificaties:

Vulling: Latex

Materiaal tijk: Katoen

Stevigheid: Stevig

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie: 1 jaar

Voordelen:
 • Hoogwaardige tijk die behandeld is tegen huisstofmijt, schimmels en bacteriën
 • Stevig kussen met een optimale ondersteuning
 • Drie vakken voor een optimaal comfort
 • Te gebruiken met of zonder neksteun
Nadelen:
 • Tijk is niet afneembaar of wasbaar
ACTUELE PRIJS
Ergonomische hoofdkussens
5. Best Life Zijslaap Hoofdkussen Guna

Het Best Life Guna hoofdkussen is één van de meest ergonomische hoofdkussens voor zijslapers. Het kussen past zich namelijk volledig aan de vorm van je nek en schouders aan en is bovendien uitgerust met een nekrol voor extra ondersteuning. Op deze manier nemen je nek- en rugwervels een ideale positie aan en slaap je in een erg natuurlijke houding.

Het kussen is gevuld met traagschuim. Dit materiaal behoudt zijn volume voortdurend en voelt erg zacht aan. Verder heeft het traagschuim een open structuur en ventileert het uitstekend. Met een Best Life Guna kussen word je nooit op een plakkerig kussen wakker en heb je ook geen last van nare geurtjes.

De hoes van het kussen is tenslotte afneembaar en wasbaar. Om de kwaliteit van de hoes te beschermen, raden we je wel aan om geen droger te gebruiken.

Specificaties:

Vulling: Traagschuim

Materiaal tijk: polyester

Stevigheid: Medium

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie: 2 jaar

Voordelen:
 • Nek- en rugklachten verminderen meteen
 • Verbetert je slaaphouding en bevordert je bloedsomloop
 • Ergonomisch design zorgt voor een optimale ondersteuning
 • 30 dagen proefslapen
Nadelen:
 • De garantie is enkel geldig als je een review nalaat
ACTUELE PRIJS
Zacht zijslaap Kussen
6. Slaapcity Hoofdkussen

Het ideale kussen voor zijslapers is een stevig kussen dat zacht aanvoelt. Het is echter moeilijk om een kussen te vinden dat aan beide voorwaarden voldoet. Slaapcity zorgt met het donskussen echter voor de ideale oplossing.

Het Slaapcity donskussen is een uniek product dat een einde maakt aan slapeloze nachten en pijnlijke gewrichten. In het kussen zitten namelijk drie losse lagen. Je kiest zelf hoeveel lagen je in het kussen plaatst, zodat de dikte en de hoogte van het kussen volledig bij jouw slaaphouding aansluiten. Bovendien zijn de zijkanten van het kussen verstevigd. Op deze manier blijft de vulling steeds goed zitten en krijg je altijd de ondersteuning die je nodig hebt.

De donzen vulling voelt ontzettend zacht aan. Zeker in combinatie met de katoenen tijk zorgt het kussen voor een luxueus comfort waarin je heerlijk slaapt.

Door het comfortabele dons te combineren met de juiste ondersteuning ontlast het Slaapcity donskussen je spieren en corrigeert het je slaaphouding. Rug- en nekklachten verminderen meteen en ook je slaapkwaliteit gaat er aanzienlijk op vooruit.

Specificaties:

Vulling: Dons

Materiaal tijk: Synthetisch

Stevigheid: Medium/Stevig

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie': 5 jaar

Voordelen:
 • Dankzij de drie lagen is het kussen geschikt voor elk type persoon
 • Bruikbaar in alle seizoen
 • De beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Een modern en luxueus design
Nadelen:
 • Het kussen kan de eerste dagen wat kraken
ACTUELE PRIJS
Aanpasbaar hoofdkussen
7. Het Emma Kussen voor zijslapers

Met een Emma kussen weet je zeker dat je comfortabel slaapt. Je kan dit hoofdkussen namelijk zelf ontwerpen. De Emma hoofdkussens voor zijslapers bestaan uit drie lagen. De blauwe laag is gemaakt van hypergelschuim. Dit materiaal past zich aan de vorm van het lichaam aan en ondersteunt de nek- en rugspieren voldoende. De witte laag bestaat uit stevig schuim die de nodige tegendruk geeft, terwijl de beige laag voor een optimale drukverdeling zorgt.

Het grote voordeel van het Emma kussen is dat je zelf beslist welke lagen je gebruikt en in welke volgorde je ze plaatst. Zo creëer je zelf het ideale kussen waar jij je het best bij voelt.

De kussenhoes is bovendien vervaardigd uit ventilerend en vochtregulerend materiaal. Hierdoor behoudt het kussen op elk moment zijn frisheid en slaap je steeds in een droge en hygiënische omgeving.

Specificaties:

Vulling: Schuim

Materiaal tijk: Polyester

Stevigheid: Meidum

Ergonomisch: Ja, neksteun

Fabrieksgarantie 1 jaar

Voordelen:
 • Dankzij de drie schuimlagen zijn de mogelijkheden van het kussen eindeloos
 • Het kussen is hypoallergeen, duurzaam, en milieuvriendelijk
 • De hoofdkussens voeren vocht snel af en ademen goed
 • 100 dagen proeftijd
Nadelen:
 • Voor sommige mensen is het kussen te hard
ACTUELE PRIJS
Fijn en koel zijslaap kussen
8. Kapok Zijslaap Kussen 100% Javaanse Kapok

Dit duurzaam Kapok hoofdkussen is gevuld met 100% Javaanse kapok. Javaanse kapok staat bekend om zijn uitzonderlijke ventilerende eigenschappen. De holle vezels beschikken over een wasachtige beschermlaag die overtollig vocht onmiddellijk afvoert. De kussens voelen op deze manier zelfs tijdens de warmste maanden koel aan en zijn uitermate geschikt voor mensen die ‘s nachts vaak transpireren. Bovendien is het Javaanse kapok bacteriewerend en zijn de kussens hypoallergeen.

De dikte van dit kussen kan je zelf bepalen. De katoenen tijk is namelijk volledig afritsbaar, zodat je eenvoudig meer of minder vulling in het kussen kan plaatsen. Bij het hoofdkussen zit trouwens een prachtige D’Orveige hoes. Deze hoes beschermt het kapok tegen schade en verlengt de levensduur van het kussen

Specificaties:

Vulling: Kapok

Materiaal tijk: Katoen

Stevigheid: Stevig

Ergonomisch: Nee

Fabrieksgarantie: 1 jaar

Voordelen:
 • Vulling kan naar wens aangepast worden
 • Anti-bacterieel en hypoallergeen kussen
 • 100% natuurlijke kapok
 • Blijft zelfs bij hoge temperaturen fris aanvoelen
Nadelen:
 • Slijt wel iets sneller
ACTUELE PRIJS
Beste Ergonomische Kussen Zijslaper
9. Plumka Theraflex Kussen
5.0

Het Plumka Theraflex Ergonomisch Kussen is een high-tech hoofdkussen met verschillende comfortzones en een latexkern van superieure kwaliteit. Het kussen is extreem zacht, vormvast, elastisch en soepel. Door de 3 comfortzones biedt het kussen optimale ondersteuning voor de nekwervels in zowel zij- als rugslaaphouding en zorgt het voor een uitstekende ventilatie.

Voordelen:
 • Verschillende comfortzones voor een optimale ondersteuning van de nekwervels.Geschikt voor zowel zij- als rugslapers.Uitstekende ventilatie dankzij de lengtegroeven aan de onderkant van het kussen.
Nadelen:
 • Niet geschikt voor buikslapers vanwege de vorm en ondersteuning van het kussen.
ACTUELE PRIJS
30 dagen proefslapen
10. SweetPillow Hoofdkussen Zijslaper
5.0

Het SweetPillow Hoofdkussen is een ergonomisch ontworpen kussen met hoogwaardig traagschuim dat helpt bij het voorkomen van rug- en nekpijn. Het zorgt voor een optimale houding tijdens het slapen en past zich aan elke slaaphouding aan. Het kussen biedt uitstekende ventilatie en verkoeling, waardoor het ook in de zomer comfortabel is.

Voordelen:
 • Ergonomisch ontwerp en hoogwaardig traagschuim voor optimale houding en spierondersteuning.
 • Aanpasbaar aan elke slaaphouding, waardoor het geschikt is voor alle slapers.
 • Open celstructuur zorgt voor ventilatie en verkoeling, voorkomt overmatig zweten.
Nadelen:
 • De afmetingen van het kussen (65 x 45 cm) zijn mogelijk niet geschikt voor iedereen, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en beddengoed.
ACTUELE PRIJS

Wat zijn de voordelen van een kussen voor zijslapers?

Kussens voor zijslapers verbeteren je nachtrust enorm. Deze kussens brengen namelijk ontzettend veel voordelen met zich mee:

 • Een ergonomisch zijslaper kussen lijnt de ruggengraat goed uit, waardoor de wervelkolom en de nek niet overbelast worden
 • Een goed kussen voor zijslapers ondersteunt het lichaam voldoende, terwijl het toch voor heel wat comfort zorgt. Op deze manier optimaliseer je je slaaphouding en wordt je steeds uitgerust wakker.
 • Door de nek voldoende te ondersteunen, vermijd je rug- en nekklachten. Bovendien kunnen je wervels ’s nachts op deze manier goed herstellen en slijten je gewrichten minder snel.
 • De beste kussens voor zijslapers passen zich aan jouw lichaam aan. Ze zorgen ervoor dat je hoofd op één lijn ligt met je bekken, waardoor je elke nacht een juiste slaaphouding aanneemt.
 • Met een comfortabel kussen ontspannen je spieren zich volledig. Je wordt nooit met een stijve nek wakker en je hebt minder last van stress en slapeloze nachten.
 • Ook hoogzwangere vrouwen kunnen de ondersteuning van een speciaal kussen voor zijslapers zeker gebruiken. Bovendien zorgt het kussen voor een comfortabele houding en verbetert het de slaapkwaliteit aanzienlijk.

Koopadvies

Een hoofdkussen kopen is iets waar je voldoende aandacht aan moet besteden. Een slecht kussen verstoort je nachtrust en kan je heel wat lichamelijke klachten opleveren. Zeker voor zijslapers is een goede ondersteuning enorm belangrijk. Zo kunnen je nek- en ruggenwervels zich ontspannen en voelen je spieren en gewrichten ’s morgens niet stram aan.

Welk kussen je kiest is een kwestie van smaak. Als zijslaper kun je het beste voor een stevig en hoog hoofdkussen gaan, dit terwijl ook veel mensen beter op een laag en zacht kussen slapen.

Verder moet je goed naar de vulling en de tijk kijken. Als je ‘s nachts vaak zweet kun je beter kiezen voor een vulling die goed ventileert en een tijk die steeds fris aanvoelt. Mensen met een gevoelige huid kiezen dan weer best voor een hypoallergeen en antibacterieel kussen.

Tenslotte is de prijs natuurlijk ook een doorslaggevende factor. Om nek- of rugklachten te verzachten, raden we je aan te investeren in een kussen van de beste kwaliteit. Een geschikt hoofdkussen kan de pijn namelijk verlichten en in sommige gevallen verdwijnen de klachten zelfs. 

Tegenwoordig bieden de meeste merken bovendien een proeftijd aan. Tijdens deze periode kan je het kussen thuis rustig uitproberen. Op deze manier weet je zeker dat het kussen bij jouw behoeftes past en dat het de investering meer dan waard is.

Ervaringen klanten met kussens voor zijslapers

Ben je ook benieuwd wat klanten zeggen over de door ons bekeken kussens voor zijslapers? Hieronder hebben wij per kussen een review geplaatst.

Veelgestelde vragen

Zijslapers kiezen best voor een comfortabel kussen dat voor de nodige ondersteuning zorgt. Dit kan zowel een kussen met traagschuim als met een synthetische of een donzen vulling zijn.

Elke vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo past traagschuim zich uitstekend aan de vorm van het lichaam aan, maar ventileert het niet zo goed. Dons voelt dan weer steeds erg fris aan, maar is vaak iets te zacht.

De keuze voor een bepaalde vulling hangt dan ook van jouw persoonlijke voorkeuren, jouw lichaamsbouw en jouw behoeftes af.

Als je vaak last hebt van nekpijn raden we een stevig traagschuim kussen aan. Traagschuim werkt namelijk drukverlagend en ondersteunt de nek optimaal.

Bij nekklachten moet je echter niet alleen naar het materiaal kijken. De hoogte van het kussen is minstens even belangrijk. Je hoofd moet namelijk op ‘één lijn liggen met je bekken. Op deze manier wordt je ruggengraat goed uitgelijnd en kunnen je spieren zich tijdens het slapen ontspannen.

Een goed kussen voor zijslapers mag niet te hard en niet te zacht zijn. In zachte kussens zak je namelijk te diep weg en harde kussens liggen helemaal niet comfortabel.

Tegenwoordig hebben verschillende fabrikanten trouwens speciale kussens voor zijslapers met een unieke vorm op de markt gebracht. Deze kussens bestaan uit een zacht middengedeelte en stevige randen. Op deze manier ligt je hoofd erg comfortabel, terwijl je lichaam toch goed ondersteund wordt.

Wanneer je een zijslaper bent en op zoek gaat naar het beste hoofdkussen voor een zijslaper zal al snel bij traagschuim of latex uitkomen. Dit komt omdat deze kussens vanuit de oorsprong de beste ondersteuning geven bij het slapen. Hierdoor zullen je nekwervels recht en gelijk komen met je ruggengraat (mist de juiste hoogte is gekozen). Een donzen kussen is vaak lastiger op maat aan te passen.

Bronnen

 1. Is your pillow hurting your health? (Feb 2021) door Harvard Health. Gevonden op 1 mei 2022 op:
  https://www.health.harvard.edu/pain/is-your-pillow-hurting-your-health