Ben je op zoek naar een goed slaapmasker om beter in slaap te vallen?

Een slaapmasker is eigenlijk niets meer dan een slimme manier om een kunstmatige duisternis te creëren. Deze duisternis zal ervoor zorgen dat je meer ontspannen wordt en jezelf klaar voor de slaap maakt. Dit alles terwijl buiten zelfs de zon zou kunnen schijnen.

Eigenlijk simuleren we dus met een slaapmasker de slaapcycli door de aan- of afwezigheid van natuurlijk licht(1). We zullen ons hierdoor ook simpelweg vermoeider gaan voelen als onze omgeving donkerder is en we ons klaar maken voor de nacht.

Maar hoe kies je nu een goed slaapmasker? Het valt het niet mee om een goed slaapmasker te vinden want het aanbod is groot. En het is niet de bedoeling dat je wakker ligt van keuzestress natuurlijk. Wij hebben daarom alvast de beste slaapmaskers voor je op een rijtje gezet.

Dat scheelt jouw piekertijd en helpt je om goed en snel in slaap te vallen. Zeker als je een goed slaapmasker in huis hebt waarmee je comfortabel in slaap kunt vallen.

Overzicht beste Slaapmaskers

Wanneer je direct wilt weten wat het beste slaapmasker is dan kun je hieronder de door ons geteste slaapmaskers bekijken. Wij hebben deze producten geselecteerd op basis van een uitgebreide analyse.

Hierbij hebben we naar eigenschappen, kwaliteit, reviews, prijs en voor- en nadelen gekeken. De uitgebreide uitwerking hiervan vind je verder in deze koopgids.

Wat is een slaapmasker?

Een slaapmasker wordt ook wel een nachtmasker of een oogmasker genoemd. Ooglapje hoor je overigens ook wel en dat omschrijft dan ook uitstekend wat een slaapmasker eigenlijk is. Wil je gaan slapen, dan doe je dit lapje over je ogen. Het zit meestal vast met een elastische band.

Maskers maken het lekker donker en helpen je op die manier om gemakkelijk in slaap te vallen. In je eigen bed, maar bijvoorbeeld ook in het vliegtuig. Of wanneer je overdag moet slapen en het buiten erg licht is. Je kunt dan namelijk nog zo goed je ogen sluiten, je ogen signaleren het licht toch wel. Met een oogmasker blokkeer je echt al het licht.

Wanneer kies je voor een slaapmasker?

Mag jouw slaapkwaliteit wel wat omhoog? Heb je moeite met de aanmaak van melatonine? Dan is een slaapmasker ideaal. Je maakt het hierdoor extra donker voor jezelf en zo zorg je ook voor een betere aanmaak van melatonine. Tijdens een middagdutje kan een slaapmasker je daarom ook goede diensten bewijzen.

Op zich is een slaapmasker voor iedereen goed om te gebruiken. Deze totale verduistering verhoogt absoluut je slaapkwaliteit. En een optimale slaap is weer heel goed voor je gezondheid. Je mag hierbij breed denken, want een goede nachtrust vermindert de kans op een hartziekte, maar ook op onder meer Alzheimer, obesitas en zelfs simpele verkoudheidsvirussen. Dat is niet niks, en dat door het dragen van een simpel oogmasker. Natuurlijk wil jij dan wel het beste slaapmasker zien te krijgen. En daar helpt dit artikel je bij.

Welke soorten slaapmaskers zijn er?

Standaard slaapmasker

Een standaard slaapmasker doet precies wat een oogmasker moet doen. Het zorgt er voor dat je makkelijker in slaap valt en lekker door kunt slapen. Een standaard oogmasker is niet extra luxe of zacht, maar gewoon een basic model.

Comfortabele oogmaskers

Er zijn ook extra comfortabele oogmaskers. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van zacht fluweel en oefenen geen druk uit op de ogen.

Luxe slaapmaskers

Bij hele luxe slaapmaskers moet je bijvoorbeeld denken aan de modellen die gemaakt zijn van speciaal drukverlagend materiaal.

Drukverlagende maskers

Het is fijn als de holtes waarin de ogen zich bevinden zijn uitgediept. Met deze slaapmaskers kun je zelfs gewoon knipperen zonder iets van het oogmasker te voelen. Je ervaart dus pertinent geen druk op je wimpers of oogleden.

Slaapmasker kind

Er zijn ook kleinere modellen slaapmaskers die speciaal geschikt zijn voor kinderen.

Verzwaard slaapmasker

Verzwaarde slaapmaskers zijn ideaal voor mensen die te maken hebben met hoofdpijn en migraine.

Ook zijn er modellen, zoals het manta slaapmasker die juist zorgen voor een regelmatige druk rond de ogen geven. Dit alles om je ontspannender te maken. Naast de standaard functie van een 100% verduistering zul je nog prettiger kunnen slapen.

verzwaard slaapmasker

Apneu slaapmasker

Apneu is een vervelende aandoening. Een apneu slaapmasker kan een groot deel van de problemen oplossen en absoluut verlichting geven.

Geluidwerend slaapmasker

Kies je een geluidwerend slaapmasker, dan heb je meteen geen slaap oordoppen meer nodig. Geluidwerende slaapmaskers zijn voorzien van een ingebouwde koptelefoon. Je hoort niets geen geluid van buiten, maar als je wilt, je eigen favoriete muziek. Een goede nachtrust is op deze manier prima te bereiken.

Top 10 beste slaapmaskers van 2024

En dan nu op zoek naar het beste slaapmasker voor jou. Wat is de beste koop? Wij maakten een selectie voor je en keken daarbij naar de verhouding tussen kwaliteit en prijs. Maar ook naar de ervaringen van andere gebruikers. We kozen uiteraard alleen de beste producten.

100% Verduisterend
4. SIMIA™ Supreme oogmasker
5.0

Dit slaapmasker heeft een comfortabele pasvorm. Het is eigenlijk speciaal gemaakt voor zijslapers en gemaakt van zacht katoen. Zelfs als je op je zij ligt, voel je dit oogmasker totaal niet. Ook mensen die nogal eens last hebben van hoofdpijn, kunnen dit masker goed dragen. Het zorgt namelijk absoluut niet voor een vervelend drukkend gevoel.

Specificaties:
 • Gewicht: 81 gram
 • Wasbaar: 30°C
 • Materiaal: Katoen
Voordelen:
 • Goede pasvorm
 • Zacht materiaal
 • Ideaal voor zijslapers
Nadelen:
 • Klittenband kan in het haar blijven zitten
ACTUELE PRIJS
Ergonomische 3D Slaapmasker
5. VITAMO™ Slaapmasker
5.0

In slaap vallen was nog nooit zo gemakkelijk. Dit ergonomische masker zorgt voor een totale duisternis. De pasvorm is uitstekend en het slaapmasker is gemaakt van zacht materiaal. Dit voelt lekker comfortabel voor je wimpers en ogen. Dankzij de verstelbare band past elke volwassen persoon dit model.

Specificaties:
 • Gewicht: 50 gram
 • Wasbaar: 30°C
 • Materiaal: traagschuim
Voordelen:
 • Verstelbare band
 • Zacht materiaal
 • Verduistert uitstekend
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Meest comfortabel
8. SIMIA™ Premium Zijden
4.5

Dit luxe slaapmasker heeft een comfortabele pasvorm. Het is verstelbaar en gemaakt van zacht en goed ademend materiaal. Dankzij het materiaal van zijde is het masker lekker zacht voor de kwetsbare huid rondom je oogleden. Dankzij het handige opbergtasje neem je het masker voortaan tijdens elke overnachting elders met je mee.

Specificaties:
 • Gewicht: 10 gram
 • Wasbaar: 30°C
 • Materiaal: zijde
Voordelen:
 • Verstelbare band
 • Licht van gewicht
 • Ademend
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Goede pasvorm
10. CozySense® Slaapmasker
4.0

Dit slaapmasker is heerlijk zacht. Het verduistert goed en is prima naar je eigen voorkeur af te stellen. Het is een masker wat uitermate geschikt is voor zijslapers. Handig is het gratis meegeleverde opbergzakje. Wellicht neem je het oogmasker ook graag mee tijdens je vakanties.

Specificaties:
 • Gewicht: 74 gram
 • Wasbaar: nee
 • Materiaal: Elastaan + Polyester + Katoen
Voordelen:
 • Ideaal voor zijslapers
 • Comfortabel en zacht
 • Verduistert volledig
Nadelen:
 • Niet heel goedkoop
ACTUELE PRIJS

Wat voor materialen worden er gebruikt bij een slaapmasker?

Zijden slaapmasker

Een slaapmasker van zijde stof voelt extra zacht en zorgt voor een goede regulatie van vocht en warmte. Wil je een slaapmasker dragen en is het snikheet in bed, dan is deze stof ideaal. Een zijde slaapmasker blijft namelijk fris aanvoelen. Een zijde masker is ook super comfortabel en zacht voor de kwetsbare en tere huid rondom je ogen.

Slaapmasker van katoen

Kies je voor een slaapmasker van katoen, dan kun je nog onderscheid maken tussen de verschillende soorten katoen. Gebreid katoen is bijvoorbeeld zachter dan geweven katoen en heeft meer stretch. Bij dit materiaal is de pasvorm altijd perfect.

Satijnen slaapmasker

Een satijnen slaapmasker is heerlijk zacht en helpt om de huid rond je ogen soepel te houden. Heb je snel last van droge ogen, dan is dit materiaal zeker een aanrader. Verder krijg je met zo’n masker echt zo’n luxe hotelgevoel. En dat in je eigen slaapkamer.

Traagschuim slaapmasker

Als een slaapmasker is gemaakt van schuim, dan weet je zeker dat het lekker licht en comfortabel is. Je huid kan tijdens het dragen van het oogmasker uitstekend ademen en je hoeft dan ook niet bang te zijn voor ontsierende rode strepen op je gezicht.

Beangrijke eigenschappen van een goed slaapmasker

Waar moet een slaapmasker aan voldoen wil het echt bij de beste slaapmaskers horen?

Verstelbare band

Een goed slaapmasker heeft een verstelbare band. Zo pas je het oogmasker precies aan op de grootte van je hoofd en blijft het de hele nacht goed op zijn plaats zitten. Een masker dat tijdens het slapen verschuift is natuurlijk erg vervelend.

100% Verduistering

Het slaapmasker moet een totale verduistering geven, zodat je gemakkelijk in slaap valt.

Zachte materialen

Het oogmasker moet al het licht buiten houden, maar wel zo zacht zijn dat je er geen last van hebt. Het is niet prettig als het masker druk op je ogen uitoefent. Een echt zacht slaapmasker voel je nauwelijks op je gezicht.

Goede pasvorm

Een oogmasker moet precies de contouren van jouw gezicht omlijnen. Dan is de pasvorm goed. Je wilt niet dat de stof direct op je ogen zit, maar de verduistering moet wel volledig zijn. Daarom is een model dat breed genoeg is wel een voorwaarde. Komt er namelijk aan de zijkant nog licht binnen, dan doet het oogmasker nog niet wat het eigenlijk moet doen.

Pasvorm slaapmasker

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapmasker?

Jij wilt het beste slaapmasker. Waar let je dan op als je de verschillende slaapmaskers bekijkt en vergelijkt?

Pasvorm

Probeer een oogmasker te vinden dat voorgevormde oogzakken heeft. Dan komt de stof tenminste niet direct tegen je ogen aan. Knipperen is dan geen probleem en ben je een beetje claustrofobisch, dan voel je je in dit geval tenminste niet helemaal opgesloten.

Materiaal

Het is prettig wanneer een slaapmasker wat stof aan de zijkanten heeft. Het materiaal zelf moet van goede kwaliteit zijn en het is uiteraard wel prettig als je het masker kunt uitwassen.

Wasbaarheid

Draag je het oogmasker elke nacht, dan is het een groot voordeel als je het met enige regelmaat in de wasmachine kunt deponeren.

Prijs

Zelfs het beste slaapmasker hoeft niet al te duur te zijn. Kijk vooral naar de wensen en eisen die jij hebt. Is dat product net iets duurder, overweeg dan wat voor jou het zwaarste weegt.

Kwaliteit

Vind je een slaapmasker heel handig tijdens het slapen en gebruik je hem eigenlijk elke nacht, neem dan een artikel dat van hoge kwaliteit is. Zeker als het masker regelmatig uitgewassen wordt, zal het anders veel te snel slijten. En je went op een gegeven moment aan je eigen slaapmasker, dus dan is het prettig als je er lang mee kunt doen. Ook duurzaamheid speelt hierbij uiteraard een rol. Gebruik je het masker heel incidenteel, bijvoorbeeld tijdens het reizen, dan speelt de kwaliteit een minder grote rol.

Koopadvies

Wat is nu het beste slaapmasker voor jou? Je kent jezelf het beste en je weet of je snel last hebt van irritatie bij je ogen. Misschien heb je regelmatig last van droge ogen? Dan is het materiaal van groot belang. Wil je het oogmasker dragen omdat je snel last hebt van te veel licht, kortom wat ons betreft is het Manta slaapmasker als beste uit onze test gekomen voor al deze aspecten.

Bovendien heeft dit masker een zeer prettige pasvorm. Het is ontzettend vervelend als het masker verschuift tijdens het slapen. Ik gebruik dit slaapmasker nog steeds en kan ook niet meer zonder voor een heerlijk diepe slaap.

Veelgestelde vragen

Een goed slaapmasker zorgt ervoor dat er totaal geen licht naar binnen komt. Verder is dit een oogmasker dat comfortabel zit en zacht is. Daarnaast hebben goede slaapmaskers een verstelbare band. Zo kun je hem precies aanpassen aan de grootte van jouw gezicht en hoofd. Zo blijft het masker tijdens het slapen perfect op zijn plaats.

Een fijn slaapmasker is gemaakt van drukverlagend materiaal, denk hierbij aan Tempur. Zo kunnen je ogen goed rusten en geniet jij van een comfortabele en weldadige nacht slapen.

Slaapmaskers koop je hier. Neem kennis van de uitgebreide reviews en ontdek wat andere gebruikers zeggen. Zo kom je gemakkelijk bij de beste keus voor jou.

Je gebruikt een slaapmasker om minder vaak wakker te worden. Gebruik je een masker, dan slaap je langer en dieper, omdat er een betere aanmaak van melatonine plaatsvindt.

Bronnen

Entrainment of the human circadian clock to the natural light-dark cycle, gevonden op:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23910656/