Slaap is een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven. Tijdens je slaap rust je lichaam en geest en herstelt het van een drukke dag. Het is daarom essentieel voor je gezondheid en welzijn. Maar wat gebeurt er als we te veel slapen? Is er zoiets als te veel slaap? En is te veel slapen slecht voor je gezondheid? Dit zijn vragen die veel mensen zich afvragen.

Overmatig slapen kan leiden tot enkele negatieve gezondheidsproblemen, zoals een hoger risico op diabetes, beroertes en depressie. Als je merkt dat je te veel slaapt, is het belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Met de juiste kennis zorg je er dan snel voor dat jij je weer goed voelt en geniet van een goede nachtrust.

Wat is de beste hoeveelheid slaap?

De ideale hoeveelheid slaap verschilt per persoon. Over het algemeen wordt slaap van meer dan negen uur per nacht beschouwd als ‘te veel’. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, varieert op basis van een aantal factoren zoals: leeftijd, geslacht, fysieke activiteit, algemene gezondheid en levensstijl. Zo hebben baby’s en kleine kinderen over het algemeen meer slaap nodig dan volwassenen en hebben oudere mensen minder slaap nodig dan jongere volwassenen.

De oorzaak van te veel slaap

Er zijn enkele oorzaken van teveel slaap. Het hebben van de juiste hoeveelheid slaap is belangrijk voor je gezondheid en welzijn.

  1. Slaapstoornissen zoals slaapapneu, narcolepsie en rustelozebenensyndroom kunnen ervoor zorgen dat iemand te veel slaapt.
  2. Depressie en angst kunnen ervoor zorgen dat iemand zich slaperig voelt en daarom meer slaapt dan nodig is.
  3. Medicatie zoals antidepressiva kunnen slaperigheid veroorzaken.
  4. Slechte slaapkwaliteit. Als je slecht slaapt, voel je je overdag slaperig en moe. Je kunt dan de neiging hebben om meer te slapen om het slaaptekort in te halen.
Video met uitleg over risico’s van te veel slapen

Wat zijn de gevolgen van teveel slaap?

Te veel slapen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

  1. Vermoeidheid: Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar te veel slapen kan er juist voor zorgen dat je je vermoeider voelt. Vermoeidheid leidt tot een gebrek aan energie en motivatie om dingen te doen.
  2. Gewichtstoename: Langer slapen kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas. Dit heeft er mee te maken dat je lichaam minder energie verbrandt tijdens het slapen en dit zorgt voor gewichtstoename.
  3. Depressie: Overmatig slapen kan een gevoel van verdriet en angst veroorzaken. Dit kan leiden tot depressie als het lang aanhoudt.
  4. Verminderde cognitieve functies: Langer slapen kan leiden tot geheugenproblemen en verminderde concentratie.
  5. Verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten: Overmatig slapen staat in verband met een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Aanbevolen slaap per leeftijdsgroep

Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen hoeveelheid slaap per leeftijdsgroep:

LeeftijdsgroepAanbevolen slaapduur
Pasgeborenen (0-3 maanden)14-17 uur per dag
Baby’s (4-11 maanden)12-15 uur per dag
Peuters (1-2 jaar)11-14 uur per dag
Kleuters (3-5 jaar)10-13 uur per dag
Basisschoolkinderen (6-12 jaar)9-12 uur per dag
Tieners (13-17 jaar)8-10 uur per dag
Volwassenen (18-64 jaar)7-9 uur per dag
Ouderen (65 jaar en ouder)7-8 uur per dag

Het is belangrijk om op te merken dat deze aanbevelingen slechts richtlijnen zijn en dat individuele slaapbehoeften kunnen variëren. Het is altijd het beste om te streven naar de slaapduur die voor jou werkt en zorgt voor voldoende rust en energie gedurende de dag.

De voordelen van een goede nachtrust

Slapen is over het algemeen goed voor je gezondheid en je mentale welzijn. Het is daarom belangrijk om elke nacht goed te slapen zodat je uitgerust wakker wordt.

  • Verbeterde mentale gezondheid: Een goede nachtrust helpt bij het verminderen van angst en depressie. Dit leidt tot een betere stemming en emotionele regulatie.
  • Verhoogde energie en productiviteit: De juiste hoeveelheid slaap zorgt ervoor dat je meer energie hebt en je je beter concentreert. Hierdoor ben je productiever gedurende de dag.
  • Verbeterde fysieke prestaties: Door te slapen herstel je van inspanningen van de dag en herstellen je spieren en weefsels.
  • Verhoogde immuunfunctie: Tijdens het slapen worden witte bloedcellen gemaakt. Deze witte bloedcellen beschermen je tegen infecties en ziekten.

Wat is hypersomnie?

Hypersomnie is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid overdag, ondanks dat je ‘s nachts genoeg slaapt. De aandoening kan leiden tot buitengewone vermoeidheid overdag en moeite hebben met wakker blijven tijdens normale dagelijkse activiteiten, zoals werken of autorijden.

Hypersomnie heeft een aantal mogelijke oorzaken, zoals slaapapneu, narcolepsie, depressie of een neurologische aandoening. Een arts kan een diagnose stellen door middel van een slaaponderzoek en andere medische test. Zo wordt er een behandelplan opgesteld dat bestaat uit medicatie, gedragsverandering of veranderingen in je levensstijl.

Is hypersomnie slecht voor je gezondheid?

Hypersomnie kan gevolgen hebben voor je gezondheid als het onbehandeld blijft. In het ergste geval leidt het tot verminderde productiviteit en concentratieproblemen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn als je achter het stuur zit of gevaarlijke machines bedient terwijl je overmatig slaperig bent.

Daarnaast kan langdurige hypersomnie leiden tot angst, depressie en andere psychologische stoornissen. Als je vermoedt dat er sprake is van hypersomnie is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts.

Tips om overmatige slaperigheid te verminderen

Het is belangrijk om te onthouden dat te veel slaap niet voor iedereen hetzelfde betekent. Wat voor jou te veel is, hoeft voor iemand anders niet zo te zijn. Luister daarom goed naar je lichaam om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen die voor jou werkt.

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid slaapt die je krijgt, kun je een arts raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

  1. Houd een regelmatig slaapschema aan: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan, en op te staan. Dit helpt om je ritme te reguleren en je lichaam in een gezonde slaaproutine te houden.
  2. Creëer een rustige slaapomgeving: Zorg dat je een comfortabel bed hebt en een koele, donkere en stille slaapkamer. Vermijd stimulerende activiteiten zoals tv kijken of werken op een computer of smartphone vlak voor het slapen.
  3. Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen het slapen verstoren en je slaapkwaliteit verminderen. Beperk daarom de inname van deze stoffen voor het slapen.
  4. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap. Probeer daarom te wandelen of licht te bewegen voordat je gaat slapen.
  5. Vermijd dutjes overdag: Lange dutjes overdag kunnen de slaap ‘s nachts verstoren. Probeer daarom de dutjes overdag te vermijden.
  6. Beperk de tijd die je in bed doorbrengt. Als je te veel slaapt, helpt het om minder lang in bed te blijven liggen. Probeer bijvoorbeeld maximaal acht uur per nacht te slapen.

Veelgestelde vragen

In sommige gevallen is het gevaarlijk voor je gezondheid. Als je bijvoorbeeld overdag veel slaapt en daardoor belangrijke activiteiten en verantwoordelijkheden mis, kan dit leiden tot problemen op het werk, op school of thuis. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsproblemen zoals: obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Te veel slaap leidt er in sommige gevallen toe dat iemand last krijgt van depressie en angst. Onderzoekers hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen te veel slaap en een verhoogd risico op angststoornissen.

Veel slapen en hypersomnie zijn gerelateerde termen, maar is er wel een verschil tussen beide. Het belangrijkste verschil is dat hypersomnie een aandoening is die gepaard gaat met overmatige moeheid en slaperigheid overdag, terwijl veel slapen simpelweg betekent dat iemand meer slaapt dan aanbevolen, zonder dat er spaken is van extra slaperigheid of slaapaanvallen overdag.

Ja, te veel slapen kan worden behandeld door veranderingen in je levensstijl, zoals het verbeteren van slaapgewoonten en het beperken van cafeïne en alcohol.

Een slaapvriendelijke manier om te veel slaap te voorkomen is het opzetten van een regelmatig slaapschema, het vermijden van dutjes overdag en het creëren van een comfortabele en rustige slaapomgeving. Het is ook belangrijk om stress te verminderen en om te zorgen voor voldoende ontspanning.