Waarom een blauw licht filter bril goed voor je nachtrust is? Je denkt er misschien niet direct aan, maar blauw licht is dagelijks om ons heen. Van je smartphone, televisiescherm, laptop en tablet komt allemaal blauw licht. Wist je dat zelfs de zon blauw licht afgeeft? Iedereen komt elke dag wel in aanraking met blauw licht.

Veel blootstelling aan blauw licht komt ons helaas niet ten goede. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat je minder melatonine aanmaakt, terwijl je die melatonine juist hard nodig hebt voor een goede nachtrust. Je kunt vermoeider raken en het licht kan ook je ogen vermoeien. 

Met een blauw licht filter bril houd je het blauwe licht tegen en voorkom je die nadelige effecten. Gun je jouw ogen meer rust en wil je beter slapen? Dan is een blauw licht filter bril dragen een goed idee.

Overzicht beste Blauw Licht Brillen

Onderstaand vind je direct de beste Blauw Licht Brillen die wij voor je hebben geselecteerd. Wil je meer weten over deze brillen kijk dan verder in onze koopgids.

Wat is een blauw licht filter bril?

De naam zegt het al: een blauw licht filter bril is kort gezegd een bril die blauw licht filtert. Blauw licht filter brillen zijn in verschillende monturen beschikbaar en kunnen wel of niet op sterkte zijn. Ben je al een brildrager en wil je blauw licht filteren? Kijk dan voor een blauw licht filter bril met sterkte of speciale brillenglazen.

Als je een blauw licht filter bril draagt, merk je weinig verschil met een gewone bril. Je ziet hooguit een lichte kleurcorrectie door de bril. Wanneer je blauw licht filter bril draagt, zien kleuren er iets geler of warmer uit. De correctie is maar lichtelijk: je hoeft dus niet bang te zijn dat je kleuren niet meer goed kunt waarnemen met de bril.

Verder kies je uit elk montuur dat je maar wilt. Blauw licht filter brillen zijn er namelijk in allerlei soorten, vormen, materialen, enzovoorts. Blauw licht filter zonnebrillen zijn er niet: een gewone zonnebril beschermt namelijk al tegen een heleboel licht. Daarom is het niet nodig om een extra blauw licht filter in een zonnebril te verwerken.

Wat is blauw licht? 

Blauw licht kun je filteren met een speciale bril, maar wat is blauw licht eigenlijk? Om te beginnen zijn er twee soorten blauw licht: natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht. In ons dagelijks leven hebben we met allebei de soorten te maken.

Natuurlijk blauw licht komt van de zon. Als je naar de zon kijkt, ziet die er niet blauw uit … maar de lucht wel! Op een bewolkte dag zie je een grijze bedoening als je omhoog kijkt, maar op een onbewolkte dag zie je een stralend blauwe hemel. Dat komt doordat de zon blauw licht uitstraalt.

Kunstmatig blauw licht komt voornamelijk van schermen. Denk aan je smartphone, tablet, computerscherm en televisie 1. Tegenwoordig heb je applicaties voor smart apparaten die het blauw licht van het scherm een warmere toon geven, zodat je minder last hebt van blauw licht. 

In kunstmatig blauw licht zit meer energie dan natuurlijk blauw licht. Je kan de sterkte van de energie verminderen door de helderheid van je scherm lager te zetten, maar zelfs dan bevat kunstmatig blauw licht nog steeds meer energie dan natuurlijk blauw licht.

Scherm kijken met blauw licht bril

Door het verschil tussen kunstmatig en natuurlijk blauw licht heb je minder last van blauw licht als je buiten wandelt. Breng je veel tijd achter schermen door? Dan merk je er waarschijnlijk een stuk meer van.

Hoe beïnvloedt blauw licht onze gezondheid en slaap? 

Je denkt er misschien niet direct aan, maar blauw licht heeft invloed op je slaap. Daardoor heeft blauw licht uiteindelijk zelfs invloed op je gezondheid. Voldoende rust is namelijk erg belangrijk voor een gezond lichaam.

Om in slaap te vallen gebruikt je lichaam een stofje dat melatonine heet. Misschien herken je de naam wel van een supplement om de slaap te bevorderen. Blauw licht zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Je raadt het al: daardoor val je moeilijker in slaap. 

Omdat je melatonineproductie wordt onderdrukt, denkt je lichaam dat het nog dag is. Daarnaast doet blauw licht nog iets met je lichaam waardoor je moeilijker slaapt: het verhoogt de aanmaak van cortisol. 2

Cortisol is een hormoon wat bekend staat als stresshormoon. Een gezond cortisolniveau geeft je energie, wat goed is, maar teveel cortisol is niet fijn voor je lichaam. Al helemaal als je rustig in slaap wil vallen, is een verhoogd cortisolniveau het laatste wat je nodig hebt. 

Als je één nacht niet zo goed slaapt, voel je je de dag erna waarschijnlijk moe. Zolang je daarna rustig kan bijslapen, is dat niet zo’n groot probleem. Slaap je over een lange periode dagelijks slecht? Dan krijg je daar een stuk meer last van. Help je lichaam dus een handje om goed te slapen en bescherm jezelf tegen blauw licht.

Voordelen van het dragen van een blauw licht filter bril 

Met een blauw licht filter kun je veel problemen voorkomen die met slapeloosheid en vermoeidheid te maken hebben. Dat levert een heleboel voordelen op!

Om te beginnen pak je met een blauw licht filter bril meteen een aantal gezondheidsvoordelen mee. Goede melatonine aanmaak, een gezond cortisolniveau en voldoende nachtrust zijn bijvoorbeeld erg belangrijk om lekker in je vel te zitten.

Vooral als je veel op een scherm kijkt, kan een blauw licht filter bril dragen veel verschil maken. Werk je achter een computerscherm of laptop? Of besteed je graag jouw avonden aan fanatieke game sessies? Dan stel je jezelf bloot aan flink wat blauw licht. 

Vooral in de avond kan blauw licht veel invloed hebben op je nachtrust. Als je voor het slapen gaan nog even door je social media scrollt of een serie kijkt, kun je er al last van krijgen.

In andere situaties kan een blauw licht filter bril je ook veel voordelen opleveren. Denk dan aan nachtdiensten draaien of veel met het vliegtuig reizen. In beide situaties haal je jouw lichaam uit het natuurlijke ritme. In combinatie met veel blauw licht wordt het alleen maar nóg moeilijker om te slapen.

Draag je regelmatig jouw blauw licht filter bril? Dan heb je daar waarschijnlijk een stuk minder last van. De bril beschermt je tegen de invloeden van blauw licht en je lichaam krijgt makkelijker rust.

 Top 5 Beste blauw licht filter brillen 

Om jou naar de ideale keuze te helpen, staat hier onze top 5 met de beste blauw licht filter brillen op een rij. Welke bril het beste voor jou is, hangt natuurlijk ook af van jouw wensen, het budget en andere specificaties. Lees snel verder om te ontdekken welke blauw licht filter bril het beste bij jou past.

Beste Algemeen
1. Gunnar Blauw Licht Filter Bril
5.0

Deze Blauw Licht Filter bril van GUNNAR is bij ons verkozen tot de beste bril in zijn klasse vanwege het unieke Blue Light protection factor. Deze unieke en gepatenteerde lenstechnologie is ontwikkeld om onze ogen nog actiever te beschermen. Hierdoor word je nog beter beschermd tegen het blauwe licht als ook Uv-licht. Ideaal dus voor mensen die hem graag willen gebruiken omdat ze lang achter een beeldscherm zitten te werken of te gamen. Je zult merken dat je minder snel vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, migraine of droge ogen krijgt.

Voordelen:
 • Unieke lenstechnologie
 • Vier verschillende kleuren
 • Goede Prijs / Kwaliteit
 • Goed draagcomfort
Nadelen:
 • Geen opbergcase maar kousje
ACTUELE PRIJS
Beste Blauw Licht Filter Bril
2. Southland Computerbril

Deze blauw licht filter bril van Southland is een goede allrounder. Hij wordt aangeduid als computerbril, maar beschermt tegen blauw licht van alle soorten schermen.


Het montuur is een tijdloos model dat bijna iedereen wel goed staat. Ben je gewoonlijk al een brildrager? Deze bril is zonder sterkte verkrijgbaar of met sterkte +1,00 en +1,50. Draag je een bril op sterkte, maar staat jouw sterkte er niet tussen? Dan is deze bril helaas niet zo geschikt.


Bij de bril krijg je een brillenkoker, brillenzakje, brillendoekje, een blauw licht testkaart en zelfs een blauw licht testlampje. Kortom: alles wat je nodig hebt om je blauw licht filter bril te gebruiken en te onderhouden zit erbij.

Voordelen:
 • Werkt op alle schermen: pc, tablet, telefoon, tv, laptop
 • Optimaal draagcomfort
 • Tijdloos montuur
 • Helpt hoofdpijn, vermoeide ogen, wazig zien en slapeloosheid tegen te gaan
 • Licht gewicht bril
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Dames bril op sterkte
3. Favarit Blauw Licht Filter Bril

Voor de dames is er deze blauw licht filter bril van Favarit. De heren onder ons die dit ook een mooi model vinden, kunnen er natuurlijk ook gebruik van maken. Het montuur is namelijk een klassieker die bij veel gezichtsvormen past. Houd er wel rekening mee dat het formaat voornamelijk gemaakt is voor normale en smalle gezichten.


Draag je een bril op sterkte? Dan is dit model van ALAND OPTIEK waarschijnlijk een goede keuze! Deze blauw licht filter bril is namelijk in veel sterktes verkrijgbaar. De sterktes waar je uit kan kiezen lopen van +1 tot +4.0.


Deze bril beschermt tegen alle soorten blauw licht: het maakt dus niet uit of je veel tijd achter een computer, televisiescherm, tablet of ander apparaat doorbrengt. Om de bril netjes te bewaren krijg je er een stevige brillenkoker bij.

Voordelen:
 • Verkrijgbaar in verschillende sterktes
 • Past bij veel verschillende gezichtsvormen
 • Beschermt tegen alle soorten blauw licht
 • Inclusief een brillenkoker
 • Cat Eye montuur
 • Multi media bril
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS
Computer/blauw licht bril
4. LC Eyewear

De volgende blauw licht filter bril van LC Eyewear is een unisex model en dus voor iedereen geschikt! Sterker nog, hij is gemaakt om bij zoveel mogelijk gezichtsvormen te passen. 


Net zoals de andere computerbrillen in deze top 5 is deze blauw licht filter bril geschikt voor alle soorten schermen, ook je tablet, televisie en smartphone. Met de meegeleverde testkaart controleer je makkelijk zelf of de bril zijn werk nog goed doet.


Draag je een bril op sterkte? Dan is dit model helaas minder geschikt voor je. Hij is namelijk niet met glazen op sterkte verkrijgbaar. Als je van een ander kleurtje houdt, heb je wel 4 opties om uit te kiezen: lichtblauw, lichtroze, transparant en zwart

Voordelen:
 • Zorgt voor een betere nachtrust
 • Vermindert concentratieproblemen
 • Geschikt voor ieder geslacht
 • In verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Voor hoofdpijn en geïrriteerde ogen
 • Verbeterd slaap
 • Stijlvol
Nadelen:
 • Niet verkrijgbaar met glazen op sterkte
ACTUELE PRIJS
Computerbril
5. Eye Trebin

Last, but not least is er de Eye Trebin computerbril. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, beschermt deze bril tegen alle soorten blauw licht.


Het montuur is unisex en dus geschikt voor iedereen die het model wil dragen. Je kunt daarbij kiezen uit 3 kleuren: transparant, zwart en roze. De glazen zijn krasbestendig, maar niet op sterkte verkrijgbaar. 


Voor optimaal draagcomfort is deze blauw licht filter bril zo licht mogelijk. Het zou ons niet verbazen als je na een tijdje vergeet dat je een bril op hebt!

Voordelen:
 • Unisex montuur
 • Tijdloos model
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Efficiëntere nachtrust
 • Bescherming voor je ogen
 • In verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Meer concentratie
Nadelen:
 • Geen
ACTUELE PRIJS

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een blauw licht bril?

Als je een blauw licht filter bril koopt, wil je wel dat die zo fijn mogelijk werkt. Om tot de beste keuze te komen, let je op een aantal eigenschappen.

Ten eerste is de sterkte natuurlijk belangrijk. Twee brillen over elkaar dragen is niet te doen en het is wel zo handig als je door je blauw licht filter bril goed kan zien. Check daarom altijd of de blauw licht bril in jouw sterkte verkrijgbaar is. 

Verder is comfort minstens net zo belangrijk, vooral als je de bril lang draagt. Als je niet gewend bent aan een bril dragen, is een licht montuur het fijnst. Wat het opbergen betreft is een krasbestendige blauw licht bril het beste. Als je een keertje vergeet om je bril netjes op te ruimen, zitten de glazen niet meteen onder de krassen.

Hoe goed een blauw licht bril daadwerkelijk beschermt tegen blauw licht, kun je testen. Veel fabrikanten leveren daar testmateriaal voor mee, zoals een blauw licht testkaart of een blauw licht test lampje. Het testje uitvoeren is erg simpel en zo weet je zeker dat jouw bril je ogen optimaal beschermt.

Wat te doen na de aankoop van een nieuwe blauw licht bril 

Heb je jouw nieuwste aanwinst in huis? Je hoeft niks te doen om de bril gebruiksklaar te maken; hij kan meteen op! We hebben nog wel een aantal tips voor je waarmee je jouw ogen nog beter beschermt en de meeste voordelen uit jouw blauw licht bril haalt.

Wil je de bril niet de hele dag op? Draag de blauw licht filter bril voornamelijk in de avonduren, voordat je gaat slapen. Op deze manier stimuleer je jouw gewenst slaapschema het meest.

Ook kun je software op je apparaten installeren die automatisch de helderheid verlaagt. Je stelt dan een tijd in waarop de helderheid lager wordt, of de app verlaagt de helderheid bij zonsondergang in jouw tijdzone. Probeer je minder tijd achter schermen door te brengen? maak dan gebruik van een applicatie die je schermtijd bijhoudt.

Koopadvies 

Je weet nu aardig wat over blauw licht filter brillen, maar hoe kies je uiteindelijk de beste uit? Blauw licht filter brillen zijn geen enorm ingewikkelde stukken technologie, dus gelukkig is kiezen niet al te lastig.

Belangrijkst is dat de bril bruikbaar is en goed functioneert. Daarom is het aan te raden om een blauw licht filter bril met de juiste sterkte te kiezen. Ben je van plan om de bril veel te gebruiken of ben je nog helemaal niet gewend aan een bril dragen? Kies dan voor een licht montuur.

Het budget is ook niet onbelangrijk. Gelukkig kun je voor een paar tientjes al een goede blauw licht filter bril vinden. De onderlinge prijsverschillen zijn niet enorm, tenzij je een erg specifieke bril zoekt. Heb je bijvoorbeeld brillenglazen met verschillende sterktes nodig, dan heb je een bril op maat nodig, wat een stuk duurder is.

Veelgestelde vragen 

Heb je nog vragen over blauw licht filter brillen? Geen zorgen, we nemen nog wat veelvoorkomende vragen en de antwoorden over blauw licht filter brillen met je door.

Een blauw licht filter bril houdt blauw licht tegen. Als je veel tijd achter schermen doorbrengt, word je veel blootgesteld aan blauw licht. Dit kan klachten als slapeloosheid en hoofdpijn veroorzaken. Op lange termijn kun je daardoor erg vermoeid raken. Een blauw licht filter bril houdt het blauwe licht tegen, zodat je ogen meer rust krijgen en je makkelijker jouw slaapritme aanhoudt.

Blauw licht brillen zijn er op sterkte en zonder sterkte. Voor iedereen is er dus wel een blauw licht filter bril te vinden!

Er zijn verschillende manieren om te testen of jouw bril blauw licht tegenhoudt. Vaak wordt er een testje met de bril meegeleverd, zoals een testlampje of een blauw licht testkaart. 

Heb je die niet? Dan kun je de bril ook testen door een plaatje van een regenboog op te zoeken. Blauwe en paarse tinten moeten er door de bril donkerder uitzien. Hoe donkerder blauw en paars door de bril lijkt, hoe beter de bril blauw licht filtert.

Bronnen

 1. Risks of Blue Light From Devices (2019) door Nicolas Lebrun. Gevonden op 6 Feb 2022 door:
  https://www.nyu.edu/life/information-technology/about-nyu-it/nyu-it-news/the-download/the-download-features/risk-of-blue-light.html

2. Don’t Let the Blue Light Bite: The Effect of Blue Light on REM Sleep (2018) door Amanvir S. Parhar. Gevonden op 6 Feb 2022 door:
https://csef.usc.edu/History/2018/Projects/J0421.pdf