Heb je soms last van een snelle ademhaling tijdens je slaap? Dan ben je niet de enige. Het is een veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals: stress, angst, slaapapneu en bepaalde medicijnen. Het hebben van een hoge ademhalingsfrequentie in je slaap heeft in sommige gevallen een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Dit leidt tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Een snelle ademhaling tijdens je slaap is vervelend. Om er vanaf te komen is het belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Met de juiste kennis zorg je er snel voor dat je weer geniet van een goede nachtrust.

Waarom kun je een snelle ademhaling tijdens je slaap krijgen?

In je slaap verwerk je allerlei momenten die er gedurende dag zijn gebeurd. Je krijgt de hele dag informatie binnen en je hersenen verwerken veel van deze informatie als je slaapt. Heb je een situatie overdag als stressvol ervaren? Dan is de kans groot dat je dit ‘s nachts ook gaat merken.

Zonder dat je er iets aan kunt doen begin je dan sneller te ademen. Dit is eigenlijk gek, omdat je normaal gesproken juist langzamer gaat ademen tijdens het slapen omdat je tot rust komt.

Wat zijn de oorzaken voor de snelle ademhaling tijdens slaap?

Er zijn veel verschillende oorzaken die leiden tot een versnelde ademhaling in je slaap. Het is belangrijk om de oorzaak van de versnelde ademhaling in je slaap vast te stellen zodat je weet hoe je het oplost. In sommige gevallen doe je dit door je levensstijl aan te passen. Denk hierbij aan het verminderen van stress of cafeïne consumptie. In andere gevallen is er een medische behandeling nodig.

  • Stress en angst: Ervaar je stress of een angstig gevoel? Dit heeft invloed op je ademhaling. Overdag en ook ‘s nachts leidt dit tot een snellere en oppervlakkige ademhaling.
  • Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd. Hierdoor stopt je ademhaling of wordt het beperkt. Als gevolg hiervan kun je gaan snurken, heb je pauzes in je ademhaling en krijg je een versnelde ademhaling.
  • Cafeïne: Door veel koffie te drinken krijg je veel cafeïne binnen. Omdat cafeïne een stimulerende stof is, leidt dit in sommige gevallen tot een snelle ademhaling tijdens slapen.
  • Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals astma puffers en medicatie tegen depressie en angst, hebben bijwerkingen die zorgen voor een versnelde ademhaling.

Wat is een normale ademhalingsfrequentie en wanneer te snel?

Wat wordt gezien als een normale ademhalingsfrequentie verschilt per leeftijdsgroep en de algemene gezondheid van een persoon. Gemiddeld hebben kinderen een ademhaling dan volwassenen.

  • Pasgeboren baby’s: 30 tot 60 ademhalingen per minuut.
  • Kinderen tot 1 jaar: 20 tot 40 ademhalingen per minuut.
  • Kinderen tussen 1-10 jaar: 15 tot 30 ademhalingen per minuut.
  • Jongvolwassenen 1-17 jaar: 12 tot 20 ademhalingen per minuut.
  • Volwassenen 18-64 jaar: 12 tot 20 ademhalingen per minuut.
  • Ouderen 65+: 12 tot 28 ademhalingen per minuut.

De bovengenoemde cijfers zijn gemiddelden van mensen in rust. Per persoon varieert de ademhalingsfrequentie afhankelijk van je gezondheidstoestand en conditie. Als je ver boven het gemiddelde zit dan spreek je van een snelle ademhaling of hyperventilatie.

Hoe kun je de frequentie van je ademhaling meten?

Er zijn verschillende manieren waarop je de frequentie van je ademhaling meet.

  1. Handmatig tellen: Dit doe je door je hand op je borst of op je buik te leggen. Zet op je telefoon een timer van een minuut en tel het aantal ademhalingen dat je binnen de tijd doet. Ga hiervoor rustig op een stoel zitten en concentreer je op je ademhaling.
  2. Met een spiegel: Ga voor de spiegel staan en kijk naar de beweging van je borstkas of buik terwijl je ademt. Tel het aantal ademhalingen dat je in een minuut doet.
  3. Met een app of wearable: Er bestaan verschillende apps en wearables waarmee je de frequentie van de ademhaling meet. In de apparaten zit een sensor die de beweging van je borstkas of buik meet. Dit is de meest nauwkeurige manier om je ademhaling te meten.

Snelle ademhaling en hyperventilatie

Snelle ademhaling en hyperventilatie zijn gerelateerde termen die worden gebruikt om een snel ademhalingspatroon te beschrijven. Hyperventileren komt doordat je te weinig zuurstof in je bloed hebt. Je hersenen sturen dan een waarschuwing signaal dat het zuurstofgehalte in je bloed omhoog moet. Hierdoor ga je sneller ademen.

Hyperventilatie gebeurt als reactie op een fysieke activiteit, bij angst, paniekaanvallen of stress. Door te snel en te diep te ademen krijg je last van symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en hartkloppingen.

Het is belangrijk om te leren hoe je met hyperventilatie om gaat als je er last van hebt. Ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, meditatie en therapie zijn allemaal manieren om te leren hyperventilatie onder controle te houden.

Wat kun je doen tegen hyperventilatie?

Er zijn verschillende manieren om hyperventilatie tegen te gaan. Ten eerste is het belangrijk om de sleur te doorbreken. Je moet erachter komen wat de oorzaak is van je hyperventilatie. Daarnaast is sporten een goede manier om je gezondheid te verbeteren en je ademhaling te beïnvloeden.

Begin met regelmatig wandelen en fietsen naar je bestemming. Tot slot, als je last hebt van een acute aanval, helpt het om te ademen in een plastic zakje. Sluit het zakje goed af rondom je mond. Op deze manier adem je de koolstofdioxide in waar je lichaam op dat moment een tekort aan heeft.

Wat zijn gevolgen van een snelle ademhaling tijdens je slaap?

Afhankelijk van de frequentie en duur van het ademhalingspatroon zijn er enkele gevolgen van een snelle ademhaling tijdens je slaap.

  • Slechte slaapkwaliteit. Als je last hebt van hoge ademhalingfrequentie kan dit leiden tot een onrustige slaap waardoor je vaak wakker wordt. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeidheid en een slechtere concentratie.
  • Verhoogde stress en angst. Snelle ademhaling kan ook een teken zijn van stress of angst en het kan deze gevoelens ook versterken. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen en gaat je slaapkwaliteit omlaag.

Wat kun je doen om een snelle ademhaling tijdens je slaap te verminderen?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een snelle ademhaling tijdens je slaap. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen zodat je die doelgericht kunt behandelen. Hieronder staan enkele algemene tips waarmee je je snellere ademhaling vermindert tijdens het slapen.

Ademhalingsoefeningen
  1. Ontspanningsoefeningen. Probeer voordat je gaat slapen ontspanningsoefeningen zoals: meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga te doen. Hierdoor ontspan je en kalmeert je ademhaling.
  2. Ademhalingsoefeningen. Probeer rustig te ademen. Drie seconden in, en zes seconden uit. Ga hier mee door totdat je het idee hebt dat je weer tot rust bent gekomen.
  3. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen. Hierdoor slaap je beter wat bijdraagt aan een regelmatige en gezonde ademhaling tijdens het slapen.
  4. Je slaaphouding heeft ook invloed op je ademhaling. Door te slapen op je zij of op je buik in de plaats van op je rug houd je je luchtwegen open zodat je makkelijker ademt.
  5. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine, vooral vlak voor het slapengaan. Het is bewezen dat deze middelen allemaal een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit.
  6. Raadpleeg een arts als de snellere ademhaling tijdens je slaap langdurig aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Veelgestelde vragen

Tijdens je slaap komt je tot rust. Daarom ligt de ademhalingsfrequentie normaal gesproken lager als je slaapt. Voor een volwassenen ligt het tussen de 12 en 20 ademhalingen per minuut. Je leeftijd, gezondheidstoestand, gewicht en slaapomgeving hebben hier wel invloed op.

Iemand die hyperventileert, ademt dieper en sneller dan normaal. Hierdoor krijg je teveel zuurstof in je lichaam en een tekort aan koolstofdioxide. Dit zorgt voor duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd, tintelingen, een versnelde hartslag en paniek.

Er zijn verschillende manieren om hyperventilatie in je slaap tegen te gaan. Stressmanagementtechnieken, ademhalingsoefeningen, een gezond dieet en een goed slaapritme zijn manieren om tot rust te komen. Daarnaast is het verstandig om stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol te vermijden voor het slapen.

Normaal gesproken vertraagt je ademhaling in je slaap. Van nature wordt het dan vaak oppervlakkiger. Daarnaast hebben mensen die fysiek fit en lichamelijk heel actief zijn een lagere ademhalingsfrequentie.

Een snelle ademhaling in je slaap is geen reden voor bezorgdheid tenzij het gepaard gaat met andere symptomen. In sommige gevallen kan het een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals slaapapneu.